Grudniowe Mamusie 2014 cz. I - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-05, 18:43   #241
19Inka90
Wtajemniczenie

Dot.: Grudniowe Mamusie cz. I

Wmgnieniuoka to idziemy na spacer ! Jeżeli dobrze myśle bo w małej dziurze 40 km od Opola na B bywam czysto,moj tż stamtąd pochodzi

I oj tak moja tez ma teraz skok z słynnym lekiem separacyjnym ktory dał mi dzisiaj ostro popalić skoki maja w sobie to pięknego ze po nich wychodzi tyle nowych umiejętności po ostatnim zaczela obracać sie z pleców na brzuszek i spowrotem

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-05, 20:23   #242
wmgnieniuoka
Raczkowanie

Inka jeśli to ta sama dziura to pewnie !

u nas te przewroty trochę dziwnie bo w trakcie skoku, 16/17 tydz to był, potem oczywiście doszło kręcenie wokół osi i pełzanie, skubana tak sie szybko przemieszcza, że jak leży na łóżku to na sekundę głowy nie mogę odwrócić a w łóżeczku ciągle pakuje nogi miedzy szczeblki,i uwielbia samolocik, leży na brzuchu nogi i łapki do gory i krzyczy żebym spojrzała, zawsze jak bije jej brawo to zaciesza
a od kilku dni przybiera poze jak do raczkowania, chwile tak wytrzyma ale zaraz się zachwieje i upada..
wmgnieniuoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-05, 20:49   #243
19Inka90
Wtajemniczenie

Wmgnieniuoka bawiąc sie w zagadki,w mojej dziurze najstarsza pizzeria nazywa sie Brzeska,zgadłam czy nie ? Chyba ze Ty mowisz o jakiejs totalnej wiosce

To widze ze nasze małe na bardzo przybliżonym poziomie tyle ze Mila nie czołga sie jakoś ekstremalnie za to gdzie sie nie Doczołgam tam sie doturlam i i tak wszędzie mi
Nie pełno

Emilka
Stary 2015-05-05, 21:03   #244
RudaToJa
Raczkowanie

Wmgnieniuoka a od jakiego wieku jest ten krem Babydream bo ja ostatnio rozglądałam się w Rossmanie za filtrem ale wszystkie były od 6 miesiąca

Kurcze dziewczyny tak piszecie o swoich szkrabach a ja się martwię o Lilkę bo ona się wogóle nie przekręca na brzuch czy z brzucha na plecy,nawet nie próbuje. Leży plackiem i łapie najwyżej zabawki które wiszą nad nią albo w zasięgu ręki. Przy próbie trakcji też nie trzyma głowy a ma już ponad 4 miesiące przecież! Pediatra mówiła żeby się nie martwić jak podnosi główkę leżąc na brzuchu to jest ok ale jakoś nie daje mi to spokoju...rozważam wizytę u fizjoterapeuty żeby ją skonsultował,jak myślicie?
Idziemy w piątek na szczepienia to jeszcze pogadam z pediatrą
RudaToJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-05, 21:28   #245
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RudaToJa Pokaż wiadomość
Wmgnieniuoka a od jakiego wieku jest ten krem Babydream bo ja ostatnio rozglądałam się w Rossmanie za filtrem ale wszystkie były od 6 miesiąca

Kurcze dziewczyny tak piszecie o swoich szkrabach a ja się martwię o Lilkę bo ona się wogóle nie przekręca na brzuch czy z brzucha na plecy,nawet nie próbuje. Leży plackiem i łapie najwyżej zabawki które wiszą nad nią albo w zasięgu ręki. Przy próbie trakcji też nie trzyma głowy a ma już ponad 4 miesiące przecież! Pediatra mówiła żeby się nie martwić jak podnosi główkę leżąc na brzuchu to jest ok ale jakoś nie daje mi to spokoju...rozważam wizytę u fizjoterapeuty żeby ją skonsultował,jak myślicie?
Do fizjoterapeuty zawsze się można udać, chociażby dla czystego sumienia, żeby się nie zadręczać Spokojnie, ja mam już trzecie dziecko i uwierz mi, że w 4 miesiącu sporo dzieci się jeszcze nie odwraca Ola miała chyba 5. W sobotę skończy 6 i obraca się, ale nie zawsze i nie po kilka razy. Wcześniej tylko na lewą stronę się przewracała i na brzuch , teraz widzę, że na prawy bok się przekręca to pewnie i na brzuch. Moja starsza córka Basia obróciła się na brzuch jak miała 6 miesięcy, ale później jej się nie chciało, dopiero jak 8 miała to się często przekręcała, a chodzić zaczęła w wieku 15 m-cy. Nie każde będzie się rozwijać książkowo, jednym maluchom potrzeba więcej czasu, innym szybciej to wszystko przychodzi
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-05, 21:42   #246
RudaToJa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Do fizjoterapeuty zawsze się można udać, chociażby dla czystego sumienia, żeby się nie zadręczać Spokojnie, ja mam już trzecie dziecko i uwierz mi, że w 4 miesiącu sporo dzieci się jeszcze nie odwraca Ola miała chyba 5. W sobotę skończy 6 i obraca się, ale nie zawsze i nie po kilka razy. Wcześniej tylko na lewą stronę się przewracała i na brzuch , teraz widzę, że na prawy bok się przekręca to pewnie i na brzuch. Moja starsza córka Basia obróciła się na brzuch jak miała 6 miesięcy, ale później jej się nie chciało, dopiero jak 8 miała to się często przekręcała, a chodzić zaczęła w wieku 15 m-cy. Nie każde będzie się rozwijać książkowo, jednym maluchom potrzeba więcej czasu, innym szybciej to wszystko przychodzi

Wiem,wiem że każdy maluch ma swoje tempo ale Lilka to moje pierwsze dziecko i może jestem przewrażliwiona troszeczkę
Na tych obrotach aż tak mi nie zależy,przynajmniej na przewijaku mam spokój
Ale to że nie dźwiga główki przy podnoszeniu to już troszkę mnie niepokoi,no nic...zobaczymy w piątek.
Stary 2015-05-05, 21:54   #247
Chemisette
Rozeznanie

U mojego małego używam Babydream 50 i jestem zadowolona, sama niekiedy mu podkradam bo nie raz na spacerze się spaliłam.

Moj też się jeszcze nie obraca, ma jeszcze na to czas.
Chemisette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-05, 22:38   #248
Roksape
Zadomowienie

Z pierwszym dzieckiem to tak zawsze jest Całkowicie normalna reakcja W takim razie daj znać co powiedziała pediatra, zawsze lepiej sprawdzić raz za dużo, jak o jeden za mało
Stary 2015-05-06, 06:19   #249
wmgnieniuoka
Raczkowanie

Inka dokładnie tak ! ta sama dziura ) swoją drogą dla mnie B. to jak wioska..tyle, że nieco większa
Twoja turla się w obie strony tak samo ? moja częściej w lewo, w prawą stronę jakoś nie tak chętnie.

Ruda,z tego co wiem dzieci z brzucha na plecy obracają się pomiędzy 3 a 6 mies a w odwrotnie 4-7 więc ma jeszcze troche czasu ale myślę, że warto pójść, chociażby dla spokoju. tak jak mowi Roksape, lepiej pójść raz za dużo o usłyszeć, że wszystko jest ok
ja nad swoją też sie ciagle trzese, że coś nie tak,jeszcze niedawno to z każdą krostka bieglam do lekarza, teraz troszkę wyluzowalam ale w głowie mam nadal..heh
a co do kremu z roska, te z babydream są ponoć od urodzenia, ja na op żadnej info nie znalazłam ale gdzies w necie czytałam że tak.

rany, co to za noc była, masakra jestem nieprzytomna ;(
a jak sie pogoda zrypała a takie plany miałam na dziś, zawsze tak jest jak coś sobie zaplanuje...grr

---------- Dopisano o 06:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:10 ----------

dziewczyny możecie polecić jakiś dobry i w miare niedrogi ( czy to mozliwe) termometr bezdotykowy ?
moja córa już sie buntuje przy probie pomiaru temp zwykłym termometrem.
Stary 2015-05-06, 08:09   #250
RudaToJa
Raczkowanie

Dziewczyny ja już i tak wyluzowałam, żebyście widziały ci się działo na początku Biedna moja pediatra...wydzwaniałam do niej co chwilę z każdą pierdołą. Na szczęście to znajoma i kobieta o anielskiej cierpliwości więc mnie nie opieprzyła. Ale wszystko przez to że Lilka jest pierwsza a ja nie mam kogo zapytać nawet i cały czas miałam w głowie " nie gadaj z wujkiem google" więc padło na pediatrę,heh.

Wmgnieniuoka - u nas też nocka zarwana...niby mała poszła spać o 19.30 i pierwsza pobudka ok 23.00 ale matka co? Nie mogła zasnąć A jak już przysnęłam to od 23.00 pobudki co 1h do samego rana, ledwo patrze na oczy.
Ja mam termometr Microlife NC100 i jestem zadowolona, można nim zmierzyć temp. praktycznie wszystkiego-dziecka,pokoju,wody w wanience,jedzenia. Pomiary wychodzą bardzo powtarzalne więc wydaje mi się że jest wiarygodny. Zapłaciłam ok 100zł na necie i warto było.

Kurczę a miałam ten filtr z Babydream ostatnio nawet w ręku i nie wzięłam bo właśnie nie było informacji od którego jest miesiąca.= ale chyba się skuszę skoro wy używacie
Stary 2015-05-06, 08:33   #251
19Inka90
Wtajemniczenie

Wmgnieniuoka to idziemy na spacer ! najpewniej bede 23. Mi tam sie wlasnie tam podoba małe miasteczko,ale miasteczko No i jest piękne tylko niestety zaniedbane !

Co do panikarstwa to jestem naczelną panikarą ! mogłaby, godzinami wymyślać rozne czarne scenariusze xd
Filtru z babydream tez juz używam bo moja Mila ma ciemną karnację i słońce ją strasznie szybko łapie

Mnie wykończył wczorajszy dzien bo taka jęczydupa wstiła w moje dziecko ze klękajcie narody

Najlepszy morał kupiliśmy ostatnio babyswimmer a wczoraj sie okazało z mała woli pływać bez niego wystarczy ja sama wsadzić do wanny i frajda jakich mało No nic,kółko zostanie na basen

Emilka
Stary 2015-05-06, 13:00   #252
Jeannie_jk
Rozeznanie

GG do Jeannie_jk

Cytat:
Napisane przez RudaToJa Pokaż wiadomość

też słyszałam , że jeżeli dziecko nie przewroci sie do 6m.z to wtedy nalezy się zainteresować..chociaz nigdy nie zaszkodzi wcześniej..ja ze swoim Antkiem chodziłam do fizjoterapeutki bo skręcał mi się jak był malutki w jedną stronę bardziej. Wystarczyło kilka wizyt i wszystko wporządku. Ale mój z pleców na brzusiek sie przekreci, z powrotem juz nie..ostatnio wlasnie troszkę wkoło się obraca i coraz mniej samolociku robi jak u ciebie w mgnieniuokna tylko do przodu rączki wyciąga po zabawki ( zawsze klade mu w zasiegu wzroku zeby miał motywacje)

a noc u mnie nienajgorsza, ale i nienajlepsza, spac poszedl o 19.30..pierwsza pobudka 22.30 (kiedys 00;00 , ale oszukałam i do mleczka dodałam miarkę kaszki :P ) wiec drugia pobudka 2;30 i potem 4:30...tutaj mowie do TZ zeby sie nie ruszął bo pewnie troche pomarudzi i zasnie..niestety marudzenie nie mijało, dawanie smoka nie pomagało, ani jedzonko a tutaj okazalo sie ze powodem była po prostu KUPA :P...i mówie ze móglby od razu powiedziec a nie tak marudzi w lozeczku :P...potem od 5:00 w naszym łozku sie pobawil troche i kolo 6:00 zasnal u siebie, potem po godzinie przy maurdzenia przenioslam do siebie i o dziwo jeszcze z nami spal ponad godzine ( a zdarzylo sie to moze drugi raz w zyciu)

Lepiej grzeszyć i żałować, niż żałować, że się nigdy nie grzeszyło

Wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=731834

Edytowane przez Jeannie_jk
Czas edycji: 2015-05-06 o 13:05
Jeannie_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-06, 15:01   #253
wmgnieniuoka
Raczkowanie

Inka, no pewnie, że idziemy ! dzień wcześniej umówimy się dokładnie

moja dziś jest taka "jęczydupa", opadam już z sił a dzień się jeszcze nie skończył..skok+ząb= mieszanka wybuchowa
zajrzałam małej dzisiaj do paszczy i co widzę? ząbek się przebija już,jeszcze nie wyszedł ale już tuż tuż jest, prześwituje..oby już to szybko poszło

ooo, już mnie wzywa mój mały diabełek..
Stary 2015-05-06, 15:10   #254
19Inka90
Wtajemniczenie

Łączę sie w męczeniu -.-
Nie wie czego chce sama ale chce to dostać natychmiast :/

Emilka
Stary 2015-05-06, 15:19   #255
wmgnieniuoka
Raczkowanie

ale nam dają dziś popalić maluchy..
chyba wyląduje w psychiatryku,hehe

ten skok też trwa 4 tygodnie..
Stary 2015-05-06, 15:25   #256
RudaToJa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Łączę sie w męczeniu -.-
Nie wie czego chce sama ale chce to dostać natychmiast :/
Uff moja dziś na szczęście odpuściła,chyba chce matce wynagrodzić nocne wstawanie co godzinę. I powróciła nasza zbawienna 3-godzinna drzemka! Przestawiła się tylko z przed- na popołudniową ale jeśli z wieczornym zasypianiem nie będzie problemów to niech sobie śpi.

Ojj już się boję tego ząbkowania, u nas co prawda jeszcze się nie zapowiada i niech tak zostanie na razie

Inka a jak wygląda ten skok z lękiem separacyjnym? Pisałaś że twoja mała chyba go ma? Podobno jest najgorszy...
Stary 2015-05-06, 15:33   #257
19Inka90
Wtajemniczenie

Ryk ryk i jeszcze raz ryk jak jesteś dalej niz dwa kroki,ide do kuchni płacz pomimo ze jestem w zasięgu jej wzroku o pójściu do łazienki samej to moge zapomnieć,masakrator jakiś ! Dziecko mi podmienili,dobrze ze noce przesypia bo jakbym miała jeszcze w noce wojowac to byłabym jak zombie !

Emilka
Stary 2015-05-06, 15:34   #258
wmgnieniuoka
Raczkowanie

Ruda, ten piąty skok opiera się na lęku separacyjnym, trwa od 22 tyg do 26, moja mała go chyba już zaczęła bo nawet na chwile nie mogę zejść jej z oczu bo zaraz jest krzyk i płacz..
Stary 2015-05-06, 15:44   #259
19Inka90
Wtajemniczenie

Wmgnieniuoka to Ja Ci jeszcze Mile podrzucę chyba jedna ktzycząca sztuka wiecej nie zrobi Ci różnicy

Emilka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-06, 17:18   #260
RudaToJa
Raczkowanie

Cytat:
Ryk ryk i jeszcze raz ryk jak jesteś dalej niz dwa kroki,ide do kuchni płacz pomimo ze jestem w zasięgu jej wzroku o pójściu do łazienki samej to moge zapomnieć,masakrator jakiś ! Dziecko mi podmienili,dobrze ze noce przesypia bo jakbym miała jeszcze w noce wojowac to byłabym jak zombie !
O matko i córko...i tak przez 4 tygodnie?
No to ja się już nie tylko zębów boję teraz!
My do tej pory jakoś szczególnie tych skoków nie odczułyśmy.
Stary 2015-05-06, 17:34   #261
martak23
Raczkowanie

Dzien dobry, widze ze piszecie o skokach. U nas tez skoki nie byly zbyt odczuwalne. Teraz mamy 20 tydz. Liczycie tygodnie(jezeli chodzi o skoki) z daty urodzenia czy z tp?
martak23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-06, 17:43   #262
19Inka90
Wtajemniczenie

Kazde dziecko przechodzi inaczej ,Mila czwarty skok miała 1,5 tygodnia. A kiedy sie zaczyna licze z różnicy miedzy datą urodzenia a tp czyli jak ma sie zacząć w 22 tygodniu to u nas wiadomo ze tydzien pózniej

Emilka
Stary 2015-05-06, 17:48   #263
martak23
Raczkowanie

Tak wlasnie myslalamMam nadzieje ze tez gladko przez ten skok przebrniemy a ja dzis kupilam Mai kostium kąpielowy:-D
martak23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-06, 18:32   #264
19Inka90
Wtajemniczenie

Poka

Emilka
Stary 2015-05-06, 18:39   #265
wmgnieniuoka
Raczkowanie

Cytat:
Wmgnieniuoka to Ja Ci jeszcze Mile podrzucę chyba jedna ktzycząca sztuka wiecej nie zrobi Ci różnicy :
o nie nie, dziękuję, jeden mały potworek mi wystarczy

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

martak23, właśnie pochwal się
Stary 2015-05-06, 18:59   #266
19Inka90
Wtajemniczenie

Księżniczka zażyczyła sobie lulanie na rękach przez tatusia co normalnie sie nie zdarza bo zasypia przy wieczornym karmieniu a dzisiaj ani o tym myslala,a Ja sobie juz zaczynam wmawiać ze moze ją coś boli a Ja zwalam na skok :/ Ale z drugiej strony jakby ją cos bolało to chyba nie przestawałaby płakać jak tylko zwróci sie na nia uwage... Dopiero teraz doceniam jakim byłam spokojnym wyluzowanym człowiekiem zanim zaszłam w ciąże
Teraz juz zawsze bede sie o nią martwiła

Emilka
Stary 2015-05-06, 21:27   #267
RudaToJa
Raczkowanie

Rany dziewczyny,wiecie ile czasu będą tak mocno wypadać włosy po ciąży? Z każdym dniem jak wracam spod prysznica to jestem coraz bardziej załamana! Moje kłaki są dosłownie wszędzie mimo że staram się nosić związane a jak myję głowę to garściami je wyciągam z wanny. Zawsze miałam cienkie i słabe włosy ale teraz to już chyba zostanę łysa

martak23 dawaj fote stroju
Stary 2015-05-06, 21:43   #268
wmgnieniuoka
Raczkowanie

tak, to już jest koniec beztroskiego życia..

Ruda ja gdzies czytałam, że do pół roku/ roku po porodzie hormony się regulują ale to sie okaże, mi też jeszcze lecą, choć już chyba mniej. za to paznokcie rosną mi w tak błyskawicznym tempie, masakra, zawsze miałam problem z zapuszczeniam a teraz rosną jak szalone..
Stary 2015-05-06, 21:45   #269
Roksape
Zadomowienie

Co do termometru to ja też mam Microlife NC100 i wyniki są powtarzalne, ale czy jest to najlepszy termometr to sama nie wiem Z tymi bezdotykowymi to jak los na loterii niestety
Sasia Ty kiedyś pisałaś, że masz fajny termometr bezdotykowy i ponoć bardzo wiarygodny to zarzuć linkiem :P
Stary 2015-05-07, 08:30   #270
RudaToJa
Raczkowanie

Hej,hej jak Wam minęła nocka? U nas znów pobudki co godzinę...mam nadzieję że to przejściowe

A mamuśka wczoraj poszalała w internetowym outlecie 51015, może uda mi się przekupić gwiazdę ciuszkami i da mi wreszcie pospać dłużej niż 2 godziny,hehe
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości