ukochany mężczyzna a otyłość, zaniedbanie - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-02, 14:28   #241
Limu
Przyczajenie

Dot.: ukochany mężczyzna a otyłość, zaniedbanie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
zgadzam się z każdym słowem.

Tyene - "prawo komentować cudze ciało i zdrowie"? A dlaczego nie? Jeżeli ktoś np. pali, to należy tolerowac jego prawo do palenia i niszczenia swojego zdrowia, czy jednak społeczeństwo jako całość powinno palenie tępić? Jeżeli kobieta w ciąży pije, to też społeczeństwoo nie ma prawa skomentować cudzego ciała i zdrowia?
Dlaczego zawiniona otyłość jest inna niż palenie?

Swoją drogą polecam artykuł:
http://www.mirror.co.uk/news/world-n...oversy-2458072
Dla mnie to niepojęte - na kobietę urządzono nagonkę, bo jest w formie i ma czelność być z tego dumna
popieram. choć serio w tym przypadku może faktycznie jakieś poważniejsze problemy wchodzą w grę, np ta depresja....
Limu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 14:30   #242
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Pewnie niski cukier

lekarz mówi że jest ok.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 14:53   #243
EvilS
Raczkowanie

Mi też ten wątek sprawia przykrość, bo o mnie też można myśleć, że jestem tłustą świnią, bo piję kawkę z cukrem w pracy, zjadam co 3 godziny kanapkę [!], a jak w pracy jemy coś słodkiego, to nigdy nie odmawiam. Jestem gruba, odżywiam się średnio i mało się ruszam, a do tego stosuję antykoncepcję hormonalną i mam z hormonami problemy. Nigdy nie zwalałam winy za swoją otyłość na czynniki inne niż obżarstwo i brak ruchu, ale niektórzy zdają się nie rozumieć, że obżarstwo i brak ruchu mają czasem źródło gdzie indziej niż "lubię żreć" i "nie chce mi się ruszyć dupy".

Poza tym uważam, że bardzo kiepsko świadczy o ludziach takie skupianie się na tym, kto jak wygląda i dlaczego. I wpieprzanie się w czyjś talerz, w czyjeś nawyki, choroby i upodobania. Tak jak nigdy nie mówię palaczowi, żeby rzucił palenie, bo ma zszarzałą skórę i żółte palce, a niedługo umrze na raka; chudemu, żeby przytył, bo mu kości widać i pewnie ma anemię - tak nie życzę sobie, żeby ktoś mi mówił, co powinnam, a co nie powinnam jeść, albo co mogę, a co nie mogę, bo nie jego zasmarkany interes, co jem i co to dla mnie oznacza. Umówmy się, że moje ciało i życie należy do mnie.

Dopóki ktoś nie poprosi mnie o pomoc czy opinię, to nie wypowiem się i nie spojrzę krzywo na jego nawyki/wygląd/upodobania. Chciałabym, żeby to działało w obie strony, ale z doświadczenia wiem, że nie działa. Pozdrawiam wszystkich "idealnych"
EvilS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 14:55   #244
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez EvilS Pokaż wiadomość
Dopóki ktoś nie poprosi mnie o pomoc czy opinię, to nie wypowiem się i nie spojrzę krzywo na jego nawyki/wygląd/upodobania.
Nawet jeśli to Twój partner życiowy, który regularnie przez 4 lata pogłębia swój stan?
Stary 2015-04-02, 14:56   #245
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Mi też ten wątek sprawia przykrość, bo o mnie też można myśleć, że jestem tłustą świnią, bo piję kawkę z cukrem w pracy, zjadam co 3 godziny kanapkę [!], a jak w pracy jemy coś słodkiego, to nigdy nie odmawiam. Jestem gruba, odżywiam się średnio i mało się ruszam, a do tego stosuję antykoncepcję hormonalną i mam z hormonami problemy. Nigdy nie zwalałam winy za swoją otyłość na czynniki inne niż obżarstwo i brak ruchu, ale niektórzy zdają się nie rozumieć, że obżarstwo i brak ruchu mają czasem źródło gdzie indziej niż "lubię żreć" i "nie chce mi się ruszyć dupy".

Poza tym uważam, że bardzo kiepsko świadczy o ludziach takie skupianie się na tym, kto jak wygląda i dlaczego. I wpieprzanie się w czyjś talerz, w czyjeś nawyki, choroby i upodobania. Tak jak nigdy nie mówię palaczowi, żeby rzucił palenie, bo ma zszarzałą skórę i żółte palce, a niedługo umrze na raka; chudemu, żeby przytył, bo mu kości widać i pewnie ma anemię - tak nie życzę sobie, żeby ktoś mi mówił, co powinnam, a co nie powinnam jeść, albo co mogę, a co nie mogę, bo nie jego zasmarkany interes, co jem i co to dla mnie oznacza. Umówmy się, że moje ciało i życie należy do mnie.

Dopóki ktoś nie poprosi mnie o pomoc czy opinię, to nie wypowiem się i nie spojrzę krzywo na jego nawyki/wygląd/upodobania. Chciałabym, żeby to działało w obie strony, ale z doświadczenia wiem, że nie działa. Pozdrawiam wszystkich "idealnych"

ideały to są we wspomnieniach - wdów i wdowców.
Stary 2015-04-02, 14:58   #246
EvilS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Nawet jeśli to Twój partner życiowy, który regularnie przez 4 lata pogłębia swój stan?
Bliskie osoby to nie są "ktosie". To są osoby bliskie. Mówię o wszystkich innych, których się tutaj obmawia. Koleżanki, znajome... itd.
Stary 2015-04-02, 15:01   #247
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Bliskie osoby to nie są "ktosie". To są osoby bliskie. Mówię o wszystkich innych, których się tutaj obmawia. Koleżanki, znajome... itd.
Taaaaaak bo my im oczywiście w twarz mówimy, że są grube i powinny schudnąć
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-02, 15:07   #248
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
I wypominamy każde ciasteczko...
Żadnemu znajomemu nigdy nic o wyglądzie w twarz nie powiedziałam- ani o wadze, ani o źle dobranych ciuchach, ani o fryzurze, ani o niczym innym. Ale mam oczy i rozum i oceniam. Wiem czy coś mi się podoba czy nie i mam prawo uważać, że koleżanka, która codziennie je batona popijając go energetykiem i mówiąca że od października niczego nie ćwiczyła, ale ona taka gruba i olaboga musi schudnąć jest gruba na swoje własne życzenie.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 15:12   #249
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Żadnemu znajomemu nigdy nic o wyglądzie w twarz nie powiedziałam- ani o wadze, ani o źle dobranych ciuchach, ani o fryzurze, ani o niczym innym. Ale mam oczy i rozum i oceniam. Wiem czy coś mi się podoba czy nie i mam prawo uważać, że koleżanka, która codziennie je batona popijając go energetykiem i mówiąca że od października niczego nie ćwiczyła, ale ona taka gruba i olaboga musi schudnąć jest gruba na swoje własne życzenie.
My opinion exactly.
Stary 2015-04-02, 15:14   #250
EvilS
Raczkowanie

Myśleć można sobie co tylko się chce. A mi ma prawo być przykro, że ktoś mnie może uważać za tłustą świnię Bo ja tak źle o nikim nie myślę i nigdy bym nie napisała na forum.
Stary 2015-04-02, 15:22   #251
201607040940
Konto usunięte

Cytat:

oj tam, myślisz ze tych kosych spojrzeń nie widać?

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:
Myśleć można sobie co tylko się chce. A mi ma prawo być przykro, że ktoś mnie może uważać za tłustą świnię Bo ja tak źle o nikim nie myślę i nigdy bym nie napisała na forum.

Chłopak Autorki musi się za siebie wziąć bo za chwilę straci dziewczynę, potem pracę a na końcu życie. Autorka zadała pytanie co zrobić, jak do niego dotrzeć... Bo jej na nim zależy. I padały rady jakie padały. Na każdego podziała co innego. Albo nic nie podziała.
Stary 2015-04-02, 15:27   #252
EvilS
Raczkowanie

Temat chłopaka autorki to się tu już dawno zakończył...
Stary 2015-04-02, 15:34   #253
cranberry juice
ctrl alt delete

A mogę zapytać, co powinnyśmy sobie myśleć, żeby osobom z nadwagą nie było przykro, że ktoś sobie mógł pomyśleć?

Przestać myśleć czy co?

I serio - zupelnie nie oceniacie? Np. nie oceniacie, jak ludzie są ubrani, żednych Faszyn from Raszyn nigdy nie przejrzałyście? Nie oceniacie, że z wujem Zdzichem na weselu nie da się zatańczyć, bo na muzykę jest głuchy jak pień? Nie pomyślałyście nigdy, że koleżanka kiepsko się maluje i tylko podkreśla wszelkei możliwe braki urody?
To gratulacje
Stary 2015-04-02, 15:47   #254
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
A mogę zapytać, co powinnyśmy sobie myśleć, żeby osobom z nadwagą nie było przykro, że ktoś sobie mógł pomyśleć?

Przestać myśleć czy co?

I serio - zupelnie nie oceniacie? Np. nie oceniacie, jak ludzie są ubrani, żednych Faszyn from Raszyn nigdy nie przejrzałyście? Nie oceniacie, że z wujem Zdzichem na weselu nie da się zatańczyć, bo na muzykę jest głuchy jak pień? Nie pomyślałyście nigdy, że koleżanka kiepsko się maluje i tylko podkreśla wszelkei możliwe braki urody?
To gratulacje

obejrzałam kiedyś fotki na Faszyn from Raszyn i byłam strasznie zażenowana, jak autorka mogła wstawiać foty ludzi ubogich czy chorych. Większość fotek taka była.

tak na prawdę nie czuje potrzeby negatywnej oceny ludzi, natomiast jak mi się coś podoba - to mówię.

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Temat chłopaka autorki to się tu już dawno zakończył...
co czujesz jak czytasz takie oceny ludzi otyłych czy z nadwagą? Jak to na Ciebie wpływa? Mobilizuje czy wręcz przeciwnie? Dlaczego lekceważysz swoje zdrowie?
Stary 2015-04-02, 15:56   #255
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
obejrzałam kiedyś fotki na Faszyn from Raszyn i byłam strasznie zażenowana, jak autorka mogła wstawiać foty ludzi ubogich czy chorych. Większość fotek taka była.
Aż przejrzałam, co tam teraz jest, i szczerze mówiąc nie odniosłam takiego wrażenie, sa tylko jakieś seksi dziunie. Zresztą nie wiem, jak miałoby być widać, że ktoś jest chory, no chyba że na otyłość

I to już jest mega off-top, ale ubogi = źle ubrany to jeden z najgłupszych stereotypów, kiedy lumpa mamy praktycznie na każdym rogu.
Forsa też nie oznacza, że ktoś ma gust (Grycanki?).
Stary 2015-04-02, 16:22   #256
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
I wypominamy każde ciasteczko...

Dokladnie. To ze ktos ma takie zdanie a nie inne wcale nie swiadczy o tym ze za kazda gruba osoba na ulicy krzyczy "tlusta swinia".
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 16:34   #257
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość

Dokladnie. To ze ktos ma takie zdanie a nie inne wcale nie swiadczy o tym ze za kazda gruba osoba na ulicy krzyczy "tlusta swinia".
Więcej, oskarzanie osób które mają zdanie zże otyłość nie jest świętą krową wśród ludzkich wad i o tym mówią, ze myslą o kimś "tłusta świnia" to raczej mało kulturalne chyba?
Bo ja nigdy o kimś tak nie pomyslałam.
Zdarza mi się mysleć: biedny człowiek, albo jak widzę zachowanie takiej osoby które ewidentnie prowadzi do takiego stanu, czuc złosć zwłaszcza jak dotyczy to kogoś znajomego który jedno gada a i tak drugie robi.
Bardzo cenię osoby które walczą ze swoim ciałem i ćwicza mimo że im duzo ciężej niż cudemu, imponoały mi panie które mając rozmian naparwde duży, po prostu wskakiwały w kostium i ćwiczyły na basenie zamiast się użalać nad sobą, z ektoś je oceni jak się rozbiorą.

Ale oskarżanie o myslenie o kimś w wulgarny sposób, niczym się nie różni od tego co tu tak jest piętnowane- oceniania na podstawie domysłów.

Tak ze tego, w czyms oku się drzazgę widzi, ale w swoim to i belka juz nie kole.:/

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 16:49   #258
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ale oskarżanie o myslenie o kimś w wulgarny sposób, niczym się nie różni od tego co tu tak jest piętnowane- oceniania na podstawie domysłów.
Burza zaczęła się od tego posta :
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=100

Swoją drogą chociażby dlatego ciężko twierdzić, że temat lubego autorki się dawno zakończył
Stary 2015-04-02, 17:34   #259
Darkoz
Zakorzenienie

Dziewczyny, Falabella przeprosiła już za określenie ,,tłusta świnia''. Przypuszczam, że jeśli któraś tutaj źle wypowiedziała się o facecie autorki, to nie dlatego, że jej życiową pasją jest rzucanie kosych spojrzeń grubasom wpieprzającym pączki. Chodzi o to, że robi on autorce przykrość, zachowuje się kretyńsko i nie widzi potrzeby zmian. Jeśli naprawdę wiążą się z tym jakieś problemy psychiczne (przy wysokiej samoocenie? No może, nie będę się kłócić), to powinien coś robić w kierunku leczenia. Olewanie choroby jest powodem otyłości, ale nie usprawiedliwieniem - to taka sama głupota jak chlanie litrów coli i zaleganie na kanapie całymi dniami. Na razie żaden lekarz nie potwierdził, żeby temu panu coś dolegało, więc ta dyskusja i branie do siebie padających tu komentarzy jest bez sensu.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 17:38   #260
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Darkoz, idealne podsumowanie.
Stary 2015-04-03, 07:58   #261
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2015-04-03 o 08:04
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-03, 08:57   #262
201605161428
Konto usunięte

Have fun jesli kreci was zagladanie do dzioba innym Ten oto watek uswiadomil mi, jak bardzo swiat musi mnie hejcic, bo pomimo silnej woli, mam dni z cyklu: a wali mnie to i napije sie coli. Nawet mam czelnosc stac z nia bezczelnie na korytarzu na widoku publicznym Wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem. I zwyczajnie smieszy mnie, ze w oczach spoleczenstwa jesli ktos ma brzuch, to juz nie ma prawa nawet raz do roku ruszyc czegos tlustszego. Nie mam problemu z lakomestwem. Natomiast mam zasadniczy problem z ludzmi, ktorzy by mi najchetniej wydzielali wode i salate, bo akurat przytylam.
Falabella dzieki tobie od dzis bede podtykac jeszcze bardziej pod nos wszystkim gapiacym sie, moja cole i paczka z dzika satysfakcja jak ich mierzwi, ze sami zjesc nie moga
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-03, 09:06   #263
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
I to było dla mnie niezrozumiałe. Jak bym zobaczyła, że tyję to bym żadnych drożdżóek ani kawek w proszku nie pijała, tylko przeszła na zdrosze zywienie, żeby sobie jeszcze nie dokładać dodakowo.
A ja wlasnie przezylam mini szok. Niektorzy chyba maja odmienne postrzeganie zdrowej sylwetki i kwestii tyje/nie tyje. Ogladam sobie ddtvn, pani w wieku typowej babci prezentuje krokieciki (smazone) tradycyjna receptura te sprawy. Teraz uwaga, dialog z prezenterem tv

On: to taki troche fast food z dawnych lat
Ona: a skad! To jest pyszne i zdrowe!
On: ale chyba tuczace
Ona: a skad! Konsumuje osobiscie od 45 lat i nie muszę sie odchudzac, zadna otylosc mi nie grozi
On: no tak, talia osy (klamca)

Chyba nie musze dodawac, ze pani wcale szczupla nie byla.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-03, 09:07   #264
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Have fun jesli kreci was zagladanie do dzioba innym Ten oto watek uswiadomil mi, jak bardzo swiat musi mnie hejcic, bo pomimo silnej woli, mam dni z cyklu: a wali mnie to i napije sie coli. Nawet mam czelnosc stac z nia bezczelnie na korytarzu na widoku publicznym Wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem. I zwyczajnie smieszy mnie, ze w oczach spoleczenstwa jesli ktos ma brzuch, to juz nie ma prawa nawet raz do roku ruszyc czegos tlustszego. Nie mam problemu z lakomestwem. Natomiast mam zasadniczy problem z ludzmi, ktorzy by mi najchetniej wydzielali wode i salate, bo akurat przytylam.
Falabella dzieki tobie od dzis bede podtykac jeszcze bardziej pod nos wszystkim gapiacym sie, moja cole i paczka z dzika satysfakcja jak ich mierzwi, ze sami zjesc nie moga
Mnie tam zwisa i powiewa czy ktoś sobie pomacha Cola czy nie.
Na szczęście jak mam ochotę na coś mniej zdrowego to mogę sobie na to pozwolić, bo wiem, że i tak zaraz kalorie wypalę na treningu.
A do fastfoodów, tłustych potraw czy słodyczy mnie nie ciągnie, więc jak ktoś mi pomacha np. paczką żelek, hamburgerem z Maca albo lukrowaną drożdżówką przed nosem to będę się tylko cieszyła, że nie muszę tego jeść
Stary 2015-04-03, 09:13   #265
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
A ja wlasnie przezylam mini szok. Niektorzy chyba maja odmienne postrzeganie zdrowej sylwetki i kwestii tyje/nie tyje. Ogladam sobie ddtvn, pani w wieku typowej babci prezentuje krokieciki (smazone) tradycyjna receptura te sprawy. Teraz uwaga, dialog z prezenterem tv

Ona: a skad! To jest pyszne i zdrowe!
On: ale chyba tuczace
Ona: a skad! Konsumuje osobiscie od 45 lat i nie muszę sie odchudzac, zadna otylosc mi nie grozi
On: no tak, talia osy (klamca)

Chyba nie musze dodawac, ze pani wcale szczupla nie byla.

Napisz list do tvn, że takich tłustych świń promujących fast foody w telewizjach śniadaniowych sobie nie życzysz!
shine_on jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-03, 09:14   #266
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem.
No święte słowa. Gdyby facet autorki miał nadwagę z umiarem, to wątek by pewnie nie powstał
Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Ogladam sobie ddtvn, pani w wieku typowej babci prezentuje krokieciki (smazone) tradycyjna receptura te sprawy. Teraz uwaga, dialog z prezenterem tv

OT, zrobiłam kiedyś krokieciki i pół soboty zeszło Fast jak ruski statek kosmiczny normalnie
Stary 2015-04-03, 09:20   #267
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
No święte słowa. Gdyby facet autorki miał nadwagę z umiarem, to wątek by pewnie nie powstał

OT, zrobiłam kiedyś krokieciki i pół soboty zeszło Fast jak ruski statek kosmiczny normalnie
jemu chyba chodzilo o kupowanie bo tam sprzedawali tylko te krokieciki z roznymi nadzieniami, szybko dostajesz szybko jesz i papa
Stary 2015-04-03, 09:21   #268
201607040946
Konto usunięte

Żal mi tych, co odżywiają się tylko i wyłącznie zdrowo i obsesyjnie unikają coli czy słodyczy. Żal mi tych, co jedzą tylko niezdrowo. Umiar jest najważniejszy. Ja w poniedziałek zjem mięso z kaszą, a we wtorek hamburgera. I będę zdrowa i szczęśliwa.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-03, 09:23   #269
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość

Napisz list do tvn, że takich tłustych świń promujących fast foody w telewizjach śniadaniowych sobie nie życzysz!
Grunt to omijac lustra i mozna oczami wyobrazni i talie osy zobaczyc

Takze.. poki ktos nie chce zmienic swoich nawykow zywieniowych to nikt go do tego nie zmusi.
Stary 2015-04-03, 09:24   #270
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Żal mi tych, co odżywiają się tylko i wyłącznie zdrowo i obsesyjnie unikają coli czy słodyczy. Żal mi tych, co jedzą tylko niezdrowo. Umiar jest najważniejszy. Ja w poniedziałek zjem mięso z kaszą, a we wtorek hamburgera. I będę zdrowa i szczęśliwa.
Ale dlaczego zdrowe odżywianie = obsesyjność?
Mam niską tolerancję na cukier i słodkości. Jak jem naleśniki to przy drugim z dżemem już robi mi się niedobrze od słodkiego. Żelki, pianki, landrynki, lizaki mi po prostu nie smakują. Drożdżówek, lukrowanych pączków itd też nie zjem więcej niż pół buły, bo potem chce mi się wymiotować od nadmiary słodkiego.
Nawet więcej niż szklanki soku nie mogę wypić. To nie są żadne wyrzeczenia, taki mam organizm, tak się przyzwyczaiłam.
Tak samo z tłustym mięsem- zjem schaboszczaka, z którego ktoś nie wyciął tłuszczyku i robi mi się niedobrze.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości