|
|
#241 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Hej
Idę dzisiaj na KTG, akurat będę dwie moje dobre koleżanki Idę, bo doktor powiedział, że mam chodzić co tydzień dla własnego spokoju Czyżby uważał, że jestem niespokojna? Muszę zabrać globulki clotrimazolum, bo mi się skończyły ![]() Widzę, że część z Was jest żądna wiedzy I widzę, że poruszane są tematy połogu i stanów przejściowych noworodka. Dzisiaj coś o tym naskrobie W czwartek będzie dostawa ![]() Świniaczek Ja tu widzę kolejną małobrzuszną Ładniutki ![]() Cytat:
Dzisiaj już mi się mniejszy wydaje ![]() Wkładka by dzieciaczek się nie topił w foteliku i by miał stabilną główkę ![]() Widzę, że TŻtowi się spodobała SR Cytat:
A mówi coś też o CC? Napiszę jak to w PL wygląda, być może u Ciebie inaczej Wit K. Niby są nowe wytyczne co do dawki, ale nie ma nigdzie oficjalnie o tym napisane. Generalnie po porodzie dziecko dostaje wit K albo doustnie albo w mięsień. Potem się suplementuje, gdy karmi się piersią. Gdy mlekiem modyfikowanym to nie ma potrzeby. Ten zastrzyk na łatwiejsze urodzenie łożyska to po prostu oksytocyna Zazwyczaj 5j prosto w żyle po porodzie główki dziecka. Nazywa się to aktywne rodzenie łożyska. Tak, zastrzyki na zakrzepice. Jest kilka szkół. Jedne panie nie dostaną nic, drugie tylko w czasie pobytu w szpitalu, trzecie dostaną jeszcze zastrzyki do domu. Ogólnie zastrzyk podskórny z drobnocząsteczkowej heparyny np. Clexane. Cytat:
1. Proponuję postawić na swoim i zrobić zakupy przez internet ![]() 2. Myślę, że na początku lipca możesz się spokojnie pakować. PS. Też mam pessar Jesteś pewna, że nigdy nie miałaś?
|
|
#242 |
|
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Dziewczyny ale sie zeschizowalam wczoraj na noc... Przy aplikacji luteiny poczułam pod pacem przez ściankę taka twarda gulke... Czy to możliwe ze to główka dziecka była? Ze tak naciska na pochwę? Masakra cała noc nie mogłam zasnąć tylko myślałam czy wszystko ok. Na szczęście jutro idę na wizytę. Wczoraj byłam kontrolnie na NFZ i wszystko było ok ginka powiedziała nawet ze szyjka sie nie skraca wiec tymbarskiej wyszłam spokojna. Ale po tej akcji wieczornej prawie zawału dostałam....
Rano jak aplikowałam już tak tego nie czułam... Zaraz nadrobię odpisze na pytanie o fotelik Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#243 | |
|
Zadomowienie
|
Trzymam kciuki za wizytę!
![]() Cytat:
Mi na początku ciąży wyskoczyly na ustach, aż 3 opryszczki na raz! Nigdy tak nie miałam U mnie było to 'na szczęście' wtórne, bo zawsze raz w roku mi wyskakuje jedna Mimo wszystko pani dr i tak przepisała Heviran.Co do tematu dzieci.. to też nie mam zamiaru chodzić w dzień na paluszkach, jak Mała będzie spała.. Moim zdaniem właśnie dzięki hałasowi dziecko będzie rozpoznawało porę dnia.. Wieczorem będziemy przyciszać tv itp. może dzięki temu będzie wiedziało, że zbliża się noc.. zobaczymy..
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spoookojnieee! Tutaj masz obrazek poglądowy
|
|
#245 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Pisałyście o odwiedzinach rodziny, przyjaciół ale ja już o tym pisałam więc nie będę się powtarzać. Co do wyjścia ze szpitala to pewnie w foteliku choć jak wychodziłam z Natalką to u nas w szpitalu nikt nie sprawdzał. Cytat:
choć podejrzewam, że w żłobku coś będą robić (jak na Dzień Mamy).Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pierniczku ja na szczęście nie miałam nigdy opryszczki więc nie wiem jak bardzo jest to dokuczliwe ale współczuję. superhuman ja pisałam o kurkach, zostało jeszcze trochę tego sosu, zapraszam na obiad .Cytat:
. I żeby nie było - nie oceniam nikogo, sama też pewnie jeszcze chciałabym mieć dzieci a co mnie powstrzymuje (poza urokami ciąży bo ta jest masakryczna) - za małe mieszkanie. Mamy prawie 50m ale 2 pokoje i już na samą myśl, że będę musiała oddać sypialnię dziewczynom i w salonie mieć jednocześnie sypialnię mina mi zrzednie a moi rodzice też mieszkali w 2pokojowym mieszkaniu do momentu gdy skończyłam 12 lat (a bracia 17,18) a mieli naszą trójkę i dla nich to nie był problem.Cytat:
Dziękuję! Była udana ale śmieję się, że to jednak randka rodziców była bo przed zajechaliśmy odebrać szafę a po, mimo że wróciliśmy o 23, TŻet uparł się ją skręcać więc taki to romantyczny wieczór mieliśmy . Kazała mi jakiś ładny, romantyczny film obejrzeć . Kasia się uaktywniła i urządziła dyskotekę w brzuszku, nawet TŻet z drugiego końca pokoju widział jak mi się tam przelewa, układa w poprzek itd. Ale pamiętacie wczoraj Wam się skarżyłam, że mój TŻet to mógłby mnie częściej przytulać itd i nie wiem chyba potajemnie czyta wizaż bo wczoraj mnie przez cały film trzymał za rękę (ale to pewnie ze strachu .
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2016-06-21 o 10:30 |
||||||
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
nawracająca opryszczka nie stanowi niebezpieczeństwa dla dziecka..
Cytat:
![]() pewna jestem ,że nie miałam tego syfa na ustach..mogłam przechodzić bezobjawowo,ale teraz się ju z tego nie dowiem, więc jest to pierwszy raz..jestem załamana ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co mówiły znajome to przy emergency CC bywa różnie jeśli chodzi o przebywanie osoby towarzyszącej. Ale to wydaje mi sie zrozumiałe, bo jeśli stan jest np ciężki to nikt na sali nie chce panikującego tatusia. Jeśli się nic nie dzieje to pobyt trwa chyba 3 dni po CC. I wtedy ten zastrzyk z tego clexane jest obowiązkowy - bo CC jest w grupie wyższego ryzyka z tego co zrozumiałam. Podobnie jak cukrzyca ciążowa.... Faktycznie położna mówiła, że te zastrzyki dostaje się do domu. I jak sobie przypominam to po CC z młodą dostałam w szpitalu jakieś zastrzyki w brzuch.
|
|
|
#248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że już kiedyś miałaś opryszczkę, a po prostu nie pamiętasz.---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
U nas rzadko kiedy pozwalają tatusiowi być przy CC. Na szczęście coraz częściej pozwalają mu kangurować
|
|
#249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z tym mieszkaniem to masz rację. Zanim moi rodzice dostali mieszkanie to mieszaliśmy na 44m2 z dziadkami - z czego nasza rodzina 2+2 plus owczarek niemiecki zajmowaliśmy ten mniejszy pokój Ale ja nie wspominam tego dobrze. Nigdy nie mogły przychodzić do nas koleżanki. Bo dziadek musiał mieć ciszę (dodam, że dziadek wtedy miał 50+ więc nie stary). Musieliśmy być o 19 w łóżkach nawet latem. My nie mamy teraz małego mieszkania a wydaje mi się, że nie możemy się pomieścić I w razie 3ciego dzieciaczka koniecznie będziemy musieli je zmienić. Oczywiście to jest z wygody. Masz rację kiedyś ludzie nie byli majętni. Ale też nie było nic w sklepach Więc nie było dylematu i aż takiego podziału społecznego. Przynajmniej tak mi się wydaje. Teraz jednak, musisz myśleć o tym, że wykształcenie dziecka to sporo pieniędzy i trzeba je mieć.
|
|
|
#250 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dzięki. ![]() Cytat:
Tylko film bym zmieniła, bo zawsze się za bardzo bałam thrillerów, a teraz to w ogóle mam słabe nerwy. ![]() Cytat:
Jak lekarz Ci odpowie to na pewno będzie miał sensowną strategię działania. Trzymam kciuki żebyś łatwo się tego pozbyła i wszystko poszło dobrze.
|
|||||
|
|
|
#251 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki Tija za wyczerpująca i karcąca odpowiedz nie chodzi mi o to, ze czułam ta "główkę" jakby już wychodziła na zewnątrz tylko przez ściankę po prostu czułam taka twarda gule i jak dotknęłam to wydawało mi sie ze troszkę sie przesunęło chodzi mi o to ze najpierw spanikowałam ale pózniej przemyślałam to ze na pewno nie rodzę itd tylko byłam ciekawa co to było to raz czy pęcherz czy naciska pieta czy piąstka czy cokolwiek bo po prostu aplikuje codziennie i jeszcze czegoś takiego nie wyczułam :P Pierniku- jeśli chodzi o ta wkładkę do fotelika ma ona za zadanie usztywnić to malutkie dziecko maksymalnie główkę kręgosłup żeby w tym Foteliku nie latało szczerze mówiąc nie wiem ile to sie używa? Dopóki nie wyrośnie pewnie to nie wiem miesiąc dwa? A może krócej a może dłużej? A czy opryszczka jest tak niebezpieczna? Wydawało mi sie ze na tym etapie 3 trymestru to już chyba nie ma znaczenia? Ja miałam Na początku 3 razy opryszczkę w odstępie 2 tygodni w pierwszym trymestrze i wtedy sie bardzo bałam... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Śmieję się że mamy mieszkanie z garażem bo cały jeden pokój zajmują 2 rowery i teraz pojazd Małej-wózek. Jak jeździliśmy na wyprawy rowerowe to się zastanawiałam której nocy TŻ wyrzuci mnie z namiotu na rzecz przygarnięcia roweru
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja widziałam minę męża jak mówiłam ze jak skończy sie sezon np. W listopadzie to ma rower wywieźć do teściowej. Normalnie jakbym mówiła ze wniosłam pozew o rozwód.... ![]() Ja tez kocham swój rower ale nie było mi przykro jak oddawałam go w styczniu teściowej na przechowanie do czasu aż bede mogła na niego ponownie wsiąść ![]() Wysłane za pomocą magii |
|
|
|
|
#255 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na moje wyczułaś coś w pochwie, nie nie znaczącego i dzisiaj nie możesz tego znaleźć. Ja przy aplikacji lutki nie myślę za dużo, bo też bym coś wymyśliła Niestety zarażenie się wirusem opryszki po raz pierwszy w ciąży jest bardzo niebezpieczne na każdym etapie. Cytat:
Wiem, że przy aktywnej postaci genitalnej robi się CC.Pierniczku odezwij się jak sytuacja!
|
|
#256 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli chodzi o uczenie dziecka ciszy to tez na pewno nie będę tego praktykować. Ja miałam swoj pokój obok kuchni i jak to w kuchni zawsze sie spędza najwiecej czasu jako dziecko zasypiałam słysząc rozmowy czy TV i wręcz mi to pomagało do tej pory lubię zasypiać przy TV lub radiu. Kiedy przyszedł taki okres ze tata przestał przesiadywać w kuchni i kładł sie szybciej spać lub siedzieli w salonie to wręcz cieżko było mi zasnąć w takiej ciszy. Wolałam jak cos sie działo. Pamiętam jak przy okazji świat Bożego narodzenia teraz bratowa mojego TZ wypomniała mu jak sie zachowywał jak bratanek był mały i slal i ze teraz oni bedą tak sie zachowywać jak nam sie dziecko urodzi to sie poczułam zazenowana.
Co do rowerów widzę ze wszędzie ta sama historia :P TZ tez ma swoj wypasiony rower i jak mu ostatnio powiedziałam ze może by go gdzie ulokował w pracy albo zwieziemy go do domu to jego spojrzenie powiedziało mi wszystko:P narazie stoi w salonie jakoś udało sie go ulokować tak by nie przeszkadzał Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#257 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale jakos nie przeraża mnie, że dziecko coś jej zrobi, wszak Karolina ma 23 lata i każda rysa dodaje jej urody ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jejku dziękuję Bogu, że nie wiem co to opryszczka
|
|
#258 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ostatnio wyczytałam, że o nawracających opryszczkach podczas ciąży powinnam powiadomić przy porodzie i dziecko powinno mieć dodatkowe badanie słuchu po kilku m-cach . Muszę zapytać gina o to. Tak, też o tym słyszałam. |
||
|
|
|
#259 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na pierwszy spacer pójdę ja, TŻ i dziecko i nikt więcej. Po moim trupie żeby mi ktoś dziecko zabierał. A potem to niech biorą, ja będę odsypiać w tym czasie ![]() Cytat:
Moja Antosia ma czkawkę zawsze przy śniadaniu ![]() Cytat:
Popieram zjedzenie czegoś niedietetycznego mnie czeka dziś znowu goferek, bo mi jeszcze ciasto zostało to się nie może zmarnować! A moja dziś rano wystawiła stópkę Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Fajna randka Cytat:
A dziś to już dzieci w przedszkolu wiedzą kto co ma, co chcą mieć co jest lepsze a co gorsze. Bombardują te dzieci reklamami i potem dzieci chcą to mieć bo np. Karolek i Franio maja tą zabawkę a ja nie. Ja nie mam zamiaru rozpuścić dziecka i kupować jej wszystko co zechce ale nie chcę też jej wszystkiego odmawiać. Ja dziś wstałam przed 10 i nawet siku mi się nie chciało ![]() Tija to teraz moje głupie pytanie Czy dziecko jak się obraca w brzuchu to obraca się w środku w pęcherzu płodowym czy obraca się z całym pęcherzem? Tak od wczoraj już o tym myślę ![]() I czy cukrzyca ciążowa jest wskazniem co cc? Jeżeli nie bierze się insuliny i wyniki są ok? Edytowane przez ziuta. Czas edycji: 2016-06-21 o 11:56 |
|||||||||
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w nocy wstaje na siku 2-3 razy, czasem i 4
|
|
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Błony płodowe są połączone też z łożyskiem, więc jak dziecko się przekręca to bez nich Sama cukrzyca nie jest wskazaniem do CC, wielkość dziecka już tak
|
|
#262 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#263 | |
|
Rozeznanie
|
Ja mam dziś 31+0 tc. Czyżby to był 8. miesiąc?
![]() Cytat:
Edytowane przez ziuta. Czas edycji: 2016-06-21 o 12:11 |
|
|
|
|
#264 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Cytat:
Cytat:
a jeszcze Wam opowiem jak się skończyła, a co Dzień zakończyłam w objęciach ukochanego, który podliczył, że zostały nam 3 godziny snu i nakazał spać. Mówię do niego: - Mam być grzeczna? - Kiedy? - No teraz. (.............. )- No, bo już późno, trzeba spać. - Dobrze. I po chwili: - Widzisz jak się Ciebie słucham? Na pocieszenie jednak dostałam tak pewnego buziaka w czubek główki, że poczułam się lepiej niż po upojnej nocy. W dodatku TŻet zawsze mnie tak jakoś trzyma jakby mnie chciał schronić przed wszelkim złem tego świata i wgl nie zostawić nawet mm między nami . Poczułam się taka 'zaopiekowana' i spokojna . Swoją drogą, że też trafił mi się w końcu ktoś kto mnie poskromił i trzyma w ryzach .A właśnie ziuta bo to chyba Ty te kocyki robisz, tak? I pisałaś, żebyś mi uszyła? A Ty masz jakieś materiały czy trzeba by Cię w to zaopatrzyć? ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Na to wygląda .Kurczę nie wiedziałam, że taka 'zwykła' opryszczka może być zagrożeniem w ciąży.... . To może i ja Tiję podpytam - ostatnio jakby częściej mrowieją mi ręce, nie jakoś tam masakrycznie ale jednak - to normalne czy też mam się martwić? Do tej pory nie zwracałam na to uwagi ale teraz widzę, że nigdy nic nie wiadomo...
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2016-06-21 o 12:25 |
|||
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak ta lala!
Cytat:
Dłonie mogą puchnąć i dlatego też mogą mrowić.
|
|
#266 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie nie dopadło jakoś w ciąży, to znaczy pamiętam że miałam w czasie ostatniej miesiączki w listopadzie, ale to się chyba jeszcze nie liczy. ![]() Onże to, gratulacje!
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Auto mojego męża ma na imię Apsik ale niedługo mamy zamiar sie z nim pożegnać Gołębie to przeraźliwe stworzenia... W szczególności dla mojego kocura ![]() Mi musi tez cos grać do snu. I to jeszcze o odpowiednim natężeniu dźwięku - gdy jest to radio to zawsze tak żebym słyszała o czym mówią bo mogą mowić o mnie a ja nie dosłyszę ![]() Wysłane za pomocą magii ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Jestem po KTG i wizycie. Na KTG dzieć sie wyspał ani jednego ruchu nie zarejestrowałam za to u lekarza jak tylko usiadłam nie mogłam znaleźć sobie pozycji żebym nie obrywała. Dziecko nadgonilo braki w objętości i wielkości (braki o których na poprzedniej wizycie nie wiedziałam ze jakies są). Kolejna wizyta i KTG za 3 tyg oby do tego czasu był spokój ![]() A i zalecenie gina: "dużo leżeć, bo to działa" Piernik lekarz sie odezwał? Wysłane za pomocą magii |
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Pierniku, ale lipa z tą opryszczką, wszystko na pewno będzie dobrze, ale co przy tym nerwow zjesz to Twoje ![]() Ja po wizycie, dziewczyny ważą 1600-1800, co strasznie mnie cieszy, bo takie 2 kg bobasy juz praktycznie nie wcześniaki zaczynam dochodzić do wniosku, że tona ubranek na 44-50 może wrócić do kartonów w nienaruszonym stanie. Dostałam na miejscu pierwszy zastrzyk na rozwój płuc, jutro mama mi zrobi drugi. Szyjka trzyma się nadal na poziomie 4,6-5 cm, więc nie grozi mi póki rozpoczęcie akcji. Strasznie mi zaczęły puchnąć nogi, tak mnie to wkurza, normalnie wszystkie buty za ciasne. Masakra. Z synkiem nie puchłam, no ale wiadomo, ciąża bliźniacza to blaski i cienie x2. Jadę dziś się oklejać znów tasmami, kolejna wizyta za dwa tygodnie, to akurat mi trochę posłużą. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuje opuchniętych nóg. |
|
|
|
|
#270 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ech, skoro działa leżing, to co zrobić. ![]() Cytat:
Natomiast współczuję puchnięcia, musi być ciężko.
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

Idę, bo doktor powiedział, że mam chodzić co tydzień dla własnego spokoju
Czyżby uważał, że jestem niespokojna?
Muszę zabrać globulki clotrimazolum, bo mi się skończyły 

Ładniutki
)

U mnie było to 'na szczęście' wtórne, bo zawsze raz w roku mi wyskakuje jedna
Mimo wszystko pani dr i tak przepisała Heviran.
czerwiec 2015
dla teżeta..

Jak lekarz Ci odpowie to na pewno będzie miał sensowną strategię działania. Trzymam kciuki żebyś łatwo się tego pozbyła i wszystko poszło dobrze.
nie chodzi mi o to, ze czułam ta "główkę" jakby już wychodziła na zewnątrz tylko przez ściankę po prostu czułam taka twarda gule i jak dotknęłam to wydawało mi sie ze troszkę sie przesunęło chodzi mi o to ze najpierw spanikowałam ale pózniej przemyślałam to ze na pewno nie rodzę itd tylko byłam ciekawa co to było to raz czy pęcherz czy naciska pieta czy piąstka czy cokolwiek bo po prostu aplikuje codziennie i jeszcze czegoś takiego nie wyczułam :P