|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy ostatniego kwartału 2015 cz.I
Cytat:
teraz waży coś koło 7,5 kg.
|
|
|
#242 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obwód główki 37cm, więc poród nie był łatwy (peknieta szyjka i takie tam) ![]() Teraz to mały szczupak - 71cm i 7,6kg |
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Moja teraz ok 10 kg
nie wiem dokladnie ile bo mielismy miec szczepienie ale wyszlo zapalenie gardla i trzeba odczekac. 27 lipca jak bedzie ok pojedziemy sie zaszczepic na wzw i wtedy dokladnie mi klocka zwaza. Druga drzemke wali, no zwariuje, a w nocy pewnie znowu armagedon bedzie wrrr
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Czekolada jak on wstaje mi o 5 to kiedys bralam go do lozka swojego, cyca i dospal do 7 a teraz nie ma mowy. A jak slysze ze juz bryka to nie ide od razu do niego, ale dlugo nie wytrzyma i zaraz jeczy steka i wola. W lozku z nami tez dzis krzyczal po 5. Chyba jest tez glodny, w nocy daje mu jeszcze cyca ale chyba pora na butle w koncu. Tak sie zbieram kilka dni a raczej nocy, ale jak przychodzi pobudka to zwyczajnie mi sie nie chce isc robic mleka
---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
|
|
#245 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieje, ze juz wszystko ok. Ja mialam dosc rozlegle pekniecie krocza, ponad pol godziny szycia. Dwa mce bujalam sie z dyskomfortem, takim ciagnieciem w miejscu szycia ale przeszlo na dobre i teraz jest ok, nic nie czuje.Moja miala glowke 33,5 a klatke 35 stad mielismy usg przezciemiaczkowe bo glowka powinna byc wieksza. Na szczescie wszystko wporzadku, taka uroda, my z tztem tez mamy male glowy ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
|
|
#246 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ona jak ja tylko poloze do lozeczka to ruczy niesamowicie chyba jej sie zle kojarzy,probowalismy siedziec przy nieh glaskac,spiewac,zostawial ismy tez na chwile sama i zagladalismy co jakis czas ale ina takie histerie urzadzala ze az sie purpurowa robila,wiec skonczylismy bo taki placz dla dziecka dobry nie jest.Teraz najczejsciej za dnia usypiam w wozku albo przy cysiu a wieczorem kladziemy ja na naszym lozku i bryka az padnie albo ja biore na rece i nisze chwile az usniCytat:
To podobnie jak moja tez jest bardzo nadpobudliwa,nie potrafi sie wyciszyc tylko wali nogami,macha rekami itp a kiedys bylo pieknie bo od ok miesiaca do pieciu przesypiala cale nocki Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Moj z kolei na wode sie krzywi jak na cytryne i nie chce pic
|
|
#248 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Julek moim zdaniem (i w porownaniu z innymi niemieckimi rówieśnikami) też ma małą główkę. Nie wiem skąd tam się 37cm wzięło:p Z moją szyjka wszystko ok. Dobrze mnie zszyli. Jedyne co, to długo dochodzilam do siebie (ze 3 m-ce) jeśli chodzi o siły, bo podczas porodu straciłam dużo krwi i żelazo spadło mi do poziomu 6... także bujałam się z anemią i bolącymi stawami.. Ale na szczęście już wszystko ok
|
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w ogóle nie ma czegoś takiego jak rozbudzenie w nocy. Ot, czasem się przebudzi, otworzy oczy, zapłacze, ale zaraz idzie dalej spać.
Tylko my śpimy razem i może to pomaga. Nie wiem jak by było gdyby spala w łóżeczku. KASIULA u mnie podobnie, mala mi tak czasem daje do wiwatu, że narazie rodzeństwo mi nie w glowie. Poza tym boję się powtórki cukrzycy ciążowej, hipotrofii, refluksu. A te rzeczy niestety lubią się powtarzać u rodzeństwa. CATHERINE u nas identyko, z butli wypije tylko wodę, jak tylko poczuje, że to mleko, obojętne czy moje czy mm od raz się odsuwa, a potem jest ryk. Edytowane przez olilina Czas edycji: 2016-07-14 o 12:14 |
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
W ogole tak wczoraj z wami tu czatowalam i naparzalam w klawe telefonu ze az maz przyszedl z drugiego pokoju co tak pyka ciagle
myslal ze ja spie, bo tak mialo byc a ja ciągle pyk pyk pyk
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Anemię też miałam, bodajże hemoglobinę 4,9 jeśli dobrze pamiętam. Chcieli mi robić transfuzję, ale się nie zgodziłam. No i w zaleceniach miałam jeść żelazo, ale strasznie miałam po nim zatwardzenie - i mała chyba też - więc przestałam jeśc i samą dietą ładnie walczyłam anemię, że moja gin była w szoku jak poszłam 8 tyg po porodzie na kontrolę
Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need. 🤍 ______________________ Edytowane przez czekooczekolada Czas edycji: 2016-07-14 o 12:13 |
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zeby uspac ze smokiem i pieluszka siadam kolo lozeczka i trzymam za raczke, czasem za dwie jak zacznie sie rzucac bo nadpobudliwa to ona tez jest. Ma wtedy wolne nogi i nimi rzuca ale w koncu (od 0,5 do 1,5 godziny) sie zmeczy, uspokoi i zasypia. Ale wez czlowieku siedz w nocy tyle czasu! Glowa leci sama i tylko nerwy biora, a te przy usypianiu nie wskazane. Probowalam jak niektorzy radza na boczku lub na brzuszku i lekko klepac po pupce czy pleckach - nie zdaje egzaminu.
|
|
#253 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny, dzisiaj 18stopni, dni beda coraz chlodniejsze... macie juz jakies kurteczki??? Ja juz powoli mysle nad zakupem. |
|
|
|
|
#254 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurteczke mamy z tesco akurat na takie dni ale juz powoli za mala sie robi,jakas cieplejsze bede pewnie pod kiniec sierpnia kupowac zobaczymy jak pączuch urośnie mamy jeszcze zapas bluz i polarkow takze taka pogoda nam nie straszna:-PCytat:
Gondola juz dawno na strychu w spacerowce ja usypiam rozlozonej na plasko![]() a co do usypiania moze u was sie sprawdzi ta metoda3-5-7 tylko wtedy sie dziecko samo zostawia i dla niektorych jest ciezko sluchac placzu,jak nap u nas bylo Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wasze opowieści porodowe sprawiają, że się cieszę, że miałam cc z powodu ułożenia pośladkowego małej. A wcześniej bardzo się nastawiałam na sn i rozpaczałam, że się mała odwróciła w nie tę stronę co powinna
![]() W temacie drugiego dziecka, to ja myślę, że różnica mniejsza niż 3 lata jest bardziej korzystna, bo 3latek ma już większą świadomość tego co się dzieje, jest bardziej zazdrosny. Dlatego my chcemy mieć mniejszą różnicę, najbardziej by mi odpowiadała 2 lata, ale nie chcę znowu zimowego dziecka Mnie akurat mała rozpieszcza, więc na drugie dziecko jestem bardzo chętna a wcześniej myślałam o bardzo dużej różnicy wieku, ponad 5 lat
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Ta metoda nie dla mnie
Wg mnie krzywde sie dziecku tym robi ale to tylko moje zdanie i kazdy robi jak uwaza.
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja się uspokaja jak kładę jej całą dłoń na klatce piersiowej, często to pomaga w usypianiu.
|
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie wiadomo, ze jakby sytuacja tego wymagala to inna sprawa, zgodzilabym sie bez wahania na cc. Najwazniejsze zeby dziecku nic sie nie stalo.
|
|
#259 |
|
Wtajemniczenie
|
Kiedys czytalam artykul o metodzie 357 i byla tam straszna historia na przykladzie sierocinca, ze tam w nocy dzieci nie placza, bo wiedza ze nikt do nich nie przyjdzie
dla mnie to straszne nie dla mnie ta metoda :/
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#260 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż ja już nawet nie pamiętam jak to było po cc, czy bolało czy nie Cytat:
|
|
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
Starałam się narobić
![]() planujemy rodzeństwo dla Mlodej ale najwcześniej starania za rok. Chciałabym, żeby dziecko urodziło się na wiosnę nie w zimie...ja ze spacerówki używam od około 2 msc w mieście mam Jane Muum i jestem bardzo zadowolona, a gondola była używana jeszcze u moich rodziców ale od jakiegoś msca też już mamy spacerówkę ![]() kurde u nas dziś Mała bardzo niespokojna :/ po drzemce wstała z takim płaczem, że szok. Jak posmarowałam dziąsła to już w ogóle było larmo na cały blok...A nie widzę, żeby coś nowego się wyżynało. Dałam Małej pedicetamol i się bawi na razie grzecznie... Kasiula współczuję z zasypianiem, u Nas ten sposób działa. Mała czasem popłacze, ale zaśnie i ten płacz to z reguły takie marudzenie, a czasem zaśnie od razu bez niczego i faktycznie noce odpukać z reguły przesypia do jedzenia ok 4-5... tylko, że ja wstaję żeby ją przykryć bo śpi z gołą pupą odkopana i zimna :P my mamy jechać jutro na jednodniową wycieczkę w Beskid Śląski ale coś zimno ma być i się waham.. W ogóle Małej wyskoczyła jakaś chrostka na dolnej powiece i ma zaczerwienione bo czasem trze oczko, muszę to poobserwować...
Razem Zaręczeni: 07.12.2013 Ślub: 18.10.2014 ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html Edytowane przez Robusta Czas edycji: 2016-07-14 o 12:46 |
|
|
|
#262 |
|
Rozeznanie
|
też nie umiałabym zostawić płaczącego Robaczka... serce by mi pękło.
U nas śpi w łóżeczku od dawna, czasem usypia w kilka minut a czasem jest walka- zaczepia, śmieje się, udaje że płacze, pluje smoczkiem, odwraca na brzuch i podgląda odsuwając sobie ochraniacz... wtedy zmieniamy się po 20 minutach i jak śpi sam to często w nocy się budzi i trzeba podać smoczek. A jak śpi z nami w łóżku czasem to usypia w 3 minuty i śpi od 21 do 7 rano. Ale ja wtedy chodzę jak zombie, bo młody się klei i przytula do mnie, skutecznie mnie spychając na sam brzeg łóżka. Więc walczę o miejscówę
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
A ja z kolei chwalę sobie taką większą różnice wieku u nas 4 lata, dla nas idealnie
mały nie jest na szczęście zazdrosny o siostrę, buziaczkow nie ma końca... dałby się poszatkować za nią nie było też problemu z tym ze musial poczekać az np. Nakarmie/przewine małą, a z takim dwu latkiem to niewiem czy byłoby tak kolorowo, zależy też pewnie od samego dziecka, są takie co potrzebuja dużo uwagi i tez takie które zajmują się sobą
|
|
#264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#265 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#266 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Zwolnijcie błagam...ale macie aniołki skoro tyle czasu na klikanie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A od kilku dni płaczki, kwilenie, stękanie, wiercenie co godzinę. Wczoraj przeszedł samego siebie...płacz, zasypianie, po 5 minutach już siedział i wył nie wiadomo o co. Walczyliśmy godzinę...o 1:00 wzięliśmy go do łożka, on na brzuch i zasnął Cytat:
... mój też wcześnie wstaje ale zapomnij, że zajmie się sobą ![]() To u nas chyba może i powód kiepskich nocek... młody zapierdziela teraz na czworaka wszędzie, co chwilę się gdzieś stuknie...coś zrzuci... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dzieńw dzień siedzieliśmy wieczorem przy łóżeczku i mizialiśmy, smyraliśmy, pieluchę podkładaliśmy - i się nauczył
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie wiem. Mój siostrzeniec ma 2 latka i 4 mce . Siostra urodziła 2 mce temu drugiego synka i starszy jest okrutnie zazdrosny. Krzyczy, drapie, gryzie, bije i to jest ewidentnie zazdrość bo zachowuje sie tak jak siostra zajmuje sie mlodszym
|
|
#268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeśli mogę powybrzydzać - drugie dziecko chciałabym urodzić początkiem maja
|
|
|
#269 |
|
Wtajemniczenie
|
My mamy kurteczkę "spadkową" po mojej chrześnicy. Jest na 86 z coll clubu (wydaje mi się, że tam jest zawyżona rozmiarówka), Młoda w niej już była, ogólnie to że jest przydługa to nic najgorzej z rękawami ale da się wywinąć więc jest ok
Razem Zaręczeni: 07.12.2013 Ślub: 18.10.2014 ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html Edytowane przez Robusta Czas edycji: 2016-07-14 o 14:22 |
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Po wizycie wyniki super, infekcji brak, waga 6680,czyli wg tej wagi 1kg w 2 mce wiec ok. Wg wagi pediatry 380g by wychodzilo teraz w 3 tyg. I... byla to nasza OSTATNIA wizyta u neonatologa!!! jak p. doktor zobaczyla co mlody robi (raczki) to powiedziala ze nie chce nas juz widziec
pytalam co ze wstawaniem, czy to nie za szybko (martwilam sie ew o wnm w nogach) ale mowi ze nie. Jesli wstaje sam, a nie jest stawiany to spoko.ja bym nigdy nie zastosowala metody 357. dla mnie to okrutne. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.

chociaz jest nadzieja bo nie wszystkie dziewczyny podaly wage 
teraz waży coś koło 7,5 kg.

nie wiem dokladnie ile bo mielismy miec szczepienie ale wyszlo zapalenie gardla i trzeba odczekac. 27 lipca jak bedzie ok pojedziemy sie zaszczepic na wzw i wtedy dokladnie mi klocka zwaza.

myslal ze ja spie, bo tak mialo byc a ja ciągle pyk pyk pyk 

Ja zeby uspac ze smokiem i pieluszka siadam kolo lozeczka i trzymam za raczke, czasem za dwie jak zacznie sie rzucac bo nadpobudliwa to ona tez jest. Ma wtedy wolne nogi i nimi rzuca ale w koncu (od 0,5 do 1,5 godziny) sie zmeczy, uspokoi i zasypia. Ale wez czlowieku siedz w nocy tyle czasu! Glowa leci sama i tylko nerwy biora, a te przy usypianiu nie wskazane. Probowalam jak niektorzy radza na boczku lub na brzuszku i lekko klepac po pupce czy pleckach - nie zdaje egzaminu.
Oczywiscie wiadomo, ze jakby sytuacja tego wymagala to inna sprawa, zgodzilabym sie bez wahania na cc. Najwazniejsze zeby dziecku nic sie nie stalo.

Wczoraj siedziałam z laptopem na kolanach to się do mnie doczołgała i mi po klawiaturze dusiła