![]() |
#241 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Cytat:
![]() Myślę, że bredzi tylko KK, nawet ty, mimo wszystko swoje śmieszne argumenty masz, więc w pewien sposób cię szanuję. Ależ ja pozwalam na samodzielny dobór słów i ocenę. A w zamian pozwólcie mi się z nich śmiać i oceniać, co śmieszy mnie. Dzięki. ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
![]() A zabawa na "kto komu przysra bez argumentu bardziej" mnie nudzi...
![]() |
![]() |
#242 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Nie muszę mieć żadnych argumentów, ty tymi dwoma wypowiedziami dałaś najlepszy argument do tego, żeby nie traktować cię poważnie.
![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miłego wieczoru. ![]()
![]() |
![]() |
#244 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to, że lubisz mówić o sobie 'abstynent', popijając piwo, nie czyni Cię 'suchym'. Twoje preferencje co do nazewnictwa nie wpłyną na logiczne znaczenie terminologii. Cytat:
Cytat:
kruczki prawne KK niewiele tu zmieniają. podstawą jest obietnica poprawy. jeśli się spowiadają i obiecują poprawę, to jest to krzywoprzysięstwo, bo nie zamierzają przestać uprawiać seksu. albo nie jeść mięsa w Wielki Piątek. cokolwiek z puli wymogów. Cytat:
'logicznie' nie oznacza mojej decyzji. platynowa blondyna też może mówić, że ma włosy czarne, bo nikt jej tego nie zabroni. a że logicznie jest to kłamstwo, a więc prawdą nie jest, a więc nie może być (z punktu widzenia logiki) stwierdzane jako prawda - to inna kwestia. a to, że ona ma potrzebę mówić czarne na białe (platynowe), to jeszcze inna. Cytat:
jedyne, co mnie razi, to gdy ktoś używa słów niezgodnie z ich znaczeniem. Cytat:
![]() z zasad każdego z tych kościołów i wielu odłamów? inne zasady obowiązują świadka Jehowy, inne protestanta, inne katolika. Cytat:
Cytat:
Cytat:
a to ja ocenić KK nie mogę? serio, równie drażniący jest dla mnie człowiek z piwem, mówiący 'to tylko piwo, ja nie piję nigdy alkoholu', osoba jedząca steka 'ale ja jestem wegetarianinem', czy ten nieszczęsny 'praktykujący i wierzący', acz wybiórczo. fascynująca jest ta potrzeba nadania sobie tytułu. jakby stwierdzenie 'tak, piję alkohol', 'tak, jem mięso', 'tak, nie żyję zgodnie z wytycznymi KK, bliżej mi do protestantyzmu' było taką ujmą na honorze, końcem świata i wstydem na trzy pokolenia wprzód. jak coś ludzie robicie, to zaakceptujcie to sami w pierwszej kolejności, a nie udawajcie, że realizujecie jakiś wyśniony archetyp, który nie ma wiele wspólnego z Waszą rzeczywistością. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
on tired little feet
|
Kahoko skoro kk nie odmawia osobom trwającym w grzechu tytułu katolika to czemu Ty to robisz? Nie pojmuję.
![]() |
#246 | ||||||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak, to ma sens. Cytat:
Konfesjonał to nie sala sądowa. Wyznania to nie zeznania. Jeśli pragnienie poprawy jest i próba wstrzymani się od grzechu to jest ok, tylko pokuta i refleksje mają być inne. Posty w katolicyzmie są dobrowolne. Można sobie czegoś odmawiać i zaleca się by w tym czy innym okresie wstrzymać się od spożywania czegośtam. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Więc powinnaś się poczuć urażona własnym zaserwowanym tu używaniem mnóstwa słów niezgodnie z ich znaczeniem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Możesz, ale jeśli będziesz uparcie stosować wypaczenia, to zyskasz aprobatę innych wypaczających, niczego nie dowiedziesz. Cytat:
|
||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
A czepiać się, że katolik zna przepisy i z nich korzysta to już kuriozum. Nie ma w tym nic logicznego. To, że komuś się uroiło, że lepiej niż KK i jego wierni wiedzą, jak definiować katolika, nie jest logiczne. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Serio ?????? Tak często spotykasz tych abstynentów z piwem albo wegetarian ze schabowym?????? Ile konkretnie razy? To raczej Ty się dowaliłaś do abstynenta biorącego leki na alkoholu albo wegetarianina olewającego żelatynę w jogurcie, ale planującego jutro jednak kupić już innej marki i śmiesz twierdzić, że nikomu nie zaglądasz do łóżka ani talerza. Już zupełnie odchodzą od tego, że każdy sam moze decydować o tym, jak swoimi genitaliami rozporządza a zachowanie wianka do ślubu nie jest absolutnym centrum wiary katolickiej. Dziewczyna niczego nie ukrywa, nie przystępuje do komunii, postępuje dokładnie tak, jak modelowy katolik w jej sytuacji powienien, a Ty jeździsz po niej od kilku stron jak by nie wiadomo co Ci zrobiła. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Rozeznanie
|
Ja tylko sprostuję co do tego, że z KK nie można sie wypisać. Można jak najbardziej, tyle że trzeba sie sprawą trochę zainteresować a nie po prostu przestać "bywać". Sama kiedyś chciałam ale w końcu olałam temat bo musiała bym pojechać do miasta urodzenia przez pół Polski gdzie interesów innych nie miałam żadnych. To było w czasach, kiedy głośna była sprawa Chazana i jeden z polityków stwierdził że skoro Polacy to około 95% (nie pamiętam dokładnie liczby) to katolicy i Chazan ma "społeczne przyzwolenie dla swojego postępowania". Wpieniło mnie to tak mocno, że zaczęłam szukać info o tym jak dokonać apostazji. Żeby nie zawyżać im tych statystyk. Upierdliwe to, nie powiem ale się dało wtedy. A teraz jest jakoś łatwiej, nie trzeba już jeździć tam gdzie się było chrzczonym, muszę się w końcu tym zająć. Jedyna sytuacja w której naprawdę tej apostazji dokonać sie nie da to przed ukończeniem 18. Jak rodzice dzieciaka do tej organizacji raz zapiszą to ani dziecko sie wypisać samo nie może ani rodzice tego dziecka nie mogą, dopiero po osiagnięciu pełnoletności.
Edytowane przez koniczyna82 Czas edycji: 2016-09-05 o 06:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
Serio? No to cholera... co tu dużo mówić - czuję złość. Pogrzebie na ten temat w wolnej chwili ale przypuszczam, że skoro się wypowiadasz to już to sprawdziłeś i wiesz jak jest, a nie jest dobrze. Mi średnio zależy na czymkolwiek innym, chodzi mi konkretnie o te nieszczęsne zawyżone statystyki KK.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
on tired little feet
|
Cytat:
Tym bardziej więc nie robi tego seks przed ślubem.
![]() |
![]() |
#253 |
BAN stały
|
No przecież ci pierwsi są na każdej imprezie. Często nazywając pijących z nimi pijakami lub alkoholikami. Z tych drugich to znam jednego i on z tych nawiedzonych nawracających.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#255 |
Rozeznanie
|
A tak btw, nie wiecie, czy trzeba zrobić apostazję, żeby wziąć ślub jako osoba niewierząca? Czy można wziąć taki ślub, po chrzcie, bierzmowaniu, bez apostazji?
Edytowane przez kiciun Czas edycji: 2016-09-05 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
zuy mod
|
Z tego co wiem to można bez apostazji.
![]() |
![]() |
#257 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ciekawe to, że dla Was nazwanie siebie samego czymś lub kimś takim go czyni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
on tired little feet
|
Cytat:
Kościół uważa za katolików ludzi posiadających sakrament chrztu. Dlatego też ludzie posiadający ten sakrament mają prawo się nazywać katolikami i nie wychodzą przy tym poza definicję ustaloną przez religię do której należą. Proste.
![]() |
![]() |
#260 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To tylko dowodzi, że nikt nie jest święty. Katolik nie musi być bezgrzeszny, by być katolikiem, weganin, który czyni czasem odstępstwa od diety, też niech się weganinem nazywa. Co to kogo boli? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#262 |
Amounted Princess
|
ja jestem katoliczka wierzaca i praktykujaca (chodze w niedziele i swieta do kosciola) ale nie wyobrazam sobie zwiazku bez seksu. za niecaly rok co prawda bierzemy slub koscielny ale nie wytrzymalabym w zwiazku bez seksu. no i jeszcze kwestia co jesli okaze sie ze nie jestescie dopasowani seksualnie ? rozwod ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
BAN stały
|
![]() W definicji weganizmu leży rezygnacja ze spożywania produktów odzwierzęcych. Katolicyzm polega głównie na "dążeniu do" i "staraniu się", pracy nad sobą i eliminowania grzechów - ponadto w samej swojej idei zakłada wybaczanie mnóstwa potknięć osobom, które chcą i starają się być lepsze w wypełnianiu kościołowych zaleceń. PS. Jestem frutarianką, bo wczoraj zjadłam jabłko spod drzewa. PS2. A tak w ogóle to nigdy nie nazwałam się frutarianką. PS3. A tak jeszcze bardziej w ogóle, to w kościele też jest mnóstwo hipokrytów, więc szanujcie moją hipokryzję, bo skoro oni mogą, to ja też mogę, a wgl to moja jest taka bardziej ironiczna, zwłaszcza jak ośmieszam dogmaty, które sama wymyślam. ![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
on tired little feet
|
A dla mnie wegetarianizm też zakłada chęć, a nie tylko sam efekt. Do tego są różne rodzaje wegetarianizmu, np. taki w którym spożywa się ryby i/lub drób.
![]() |
#265 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Spotkałam się z kilkoma tłumaczeniami: 1. Czystość definicji. Po pierwsze bo tak, po drugie że niby później weganin albo wegetarianin przychodzi do restauracji albo w gości i proponują mu np. rybę. Ba, nawet kiedyś usłyszałam żale kobiety chorującej na celiakie, że potem jej diety też nikt nie traktuje poważnie, bo wegetarianie nie są konsekwentni. Uważam, że w kwestiach praktycznych znaczenie lepiej po prostu wymienić, czego się nie je, niż sięgać do definicji, które każdy rozumie inaczej, albo wcale ich nie zna. Łącznie z samymi wegetarianami i weganami, dyskusje o miodzie ciągną się i ciągnią, jeden wegetarianin zje sałatkę z jogurtem niewiadomego pochodzenia, inny tego nie zrobi bez sprawdzenia składu. A to, że niektórzy ludzie nie umieją uszanować czyichś wyborów, czy to podktowanych widzimisię, czy ideologią, czy kwestiami zdrowotnymi, i chcą kogoś zmusić do jedzenia, to inna bajka. 2. Trzeba się poświęcić, żeby móc tak o sobie mówić ![]() Nie za bardzo wiem teraz, co zrobić z wegetarianami i weganami, którzy mimo upływu lat nie czują, żeby się poświęcali. 3. Że to argument dla wrogów idei, żeby dalej się napieprzali z wege i wytykali im ideologiczne nieścisłości. Ale to znów problem ludzi, którzy naprawdę sądzą, że są pierwszą osobą, która wegetarianina zapyta o cierpienie marchewek albo wytknie weganom przydeptaną mrówkę czy zabitego komara (a o pszczoły tak dbacie...) ![]() Na zakończenie polecam ten artykuł, wg mnie jest bardzo trafny: http://www.kocieuszy.pl/2015/01/moj-...-niz-twoj.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Konto usunięte
|
@ adeedra
Skoro według ciebie platynowa blondyna ma prawo się nazywać czarnowłosą, i nikt nie może rościć sobie prawa do jej wybranego nazewnictwa, to czemu wegetarianin, który wciągnie czasem rybkę, już takiego prawa nie ma? Nie rozumiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
BAN stały
|
Słownik ma inne zdanie.
I? Dzięki temu osoba spożywająca i ryby i drób może się nazywać raz wegetarianinem, raz ichtiwegetarianinem, a raz Węgrem, bo bardzo lubi Węgrów i w sumie to chciałaby być Węgrem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
on tired little feet
|
niech się nazywa, co mi do tego. mnie hipokryzja i znaczenia słownikowe słów używanych w odniesieniu do samego siebie ani grzeją ani ziębią, jak ktoś chce się jakoś tam tytułować to ja nie widzę przeciwwskazań.
![]() |
#269 | |
BAN stały
|
Cytat:
Platynowa blondyna ma prawo nazywać się czarnowłosą - ale jak się tak nazwie, to wszyscy dookoła po upewnieniu się, że nie oślepła nazwą ją kłamczuchą. Dlaczego? Bo istniejąca definicja mówi jasno, że czarnowłosa dziewczyna ma czarne włosy. Nie jest to definicja stworzona przez Kahoko ani przez tę dziewczynę, jest ogólnie obowiązująca: trzeba mieć czarne włosy by być czarnowłosym. Wegetarianizm to ta sama zasada: kto się nim nazywa a nie przestrzega reguł, jakie narzuca definicja tego pojęcia jest kłamcą. I definicji "wegetarianizmu" nie tworzy Kahoko, Thirky, stworzyły ją miliony wegetarian, którzy przez długie lata, albo przez całe życie nie spożywali pokarmów mięsnych. Jedzący sporadycznie się w to nie łapią, bo niczym się nie różnią od osób, które jedzą sporadycznie. Natomiast katolicyzm w swoich założeniach nie tylko nie odrzuca tych, którzy nie dochowali przykazań. Nigdy tego nie robił. Są dobre intencje, jest żal, jest postanowienie poprawy = jest dobrze. A tego nie napisałam. Napisałam: "A to, że Ty rościsz sobie prawo do decydowania jak powinna definiować swój kolor włosów jeszcze inna, istotniejsza w tym momencie." Nie ze wskazaniem na to, że blondynka ma prawo się nazywać brunetką, ale na to, że - co pokazał stosunek Kahoko do przykładów z wegetarianizmem i kościołem katolickim - nie założenia i definicje pełnią rolę nadrzędną, tylko jej widzimisię. To, że w przypadku blondwłosej brunetki to się pokryło z rzeczywistością i definicją wygląda w tym kontekście na przypadek. ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- A to się okaże przy następnym "kompromisie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
i nie probuje usprawiedliwiac swojego seksu "rozsadnym podejsciem" bo wiem ze swiadomie w tym wypadku wylamuje sie z tego co nakazuje kosciol, do kilku innych spraw tez mam zapulnie inne poglady ale robie to swiadomie, co nie przeszkadza mi wierzyc w Boga, poniewaz troche rozrozniam istytucje koscióła od samego Boga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.