![]() |
#211 | |
BAN stały
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Cytat:
Czyli do wszystkich. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlaczego? Ani też katolicy nie mają żadnego monopolu na ocenianie cudzej wiary i ładowanie się z butami do łóżka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
BAN stały
|
Limonka podała przykład "katolików" mających problem z tym, że ktoś do kościoła nie chodzi. Napisałaś, że może mieć pretensje również do ludzi, którzy takie zachowanie akceptują. W praktyce to każdy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Konto usunięte
|
Sporo ludzi nie ma problemu z gnojeniem kogoś ze względu na wiarę, ale znów bym nie zaryzykowała stwierdzenia, że każdy. Ani nie mściłabym się na jakimś przypadkowym człowieku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Też racja. Ja miałam taki przypadek w domu - matka od lat niechodząca do kościoła, "wierząca niepraktykującą" jak sama siebie określała. I wieczny problem o to, że ja nie chce chodzić (co wynikało akurat z moich poglądów) oraz zarzucanie mi lenistwa. Na szczęście tylko z nią był problem, nikt inny się nie czepiał, a i jej przytyki się skończyły jak w ramach protestu nie przystąpiłam do bierzmowania (po uprzednim zdaniu egzaminu). Ale to jest po prostu charakter, a nie przynależność do danej instytucji. Nie uogólniałabym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
BAN stały
|
Jako akceptację takich zachowań rozumiem też brak reakcji, a to już dotyczy każdego w praktyce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Każdego? A badania i rachunek prawdopodobieństwa przeprowadzone? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Przyczajenie
|
Powiem krótko - mam dokładnie takie same zasady jak Twój nowy Luby. Jak dla mnie - rewelacja. Gatunek wymierający. Osobniki takie jak Twój są już niespotykane... A wielka szkoda, bo np. w moim związku mamy spór o takie podejście do spraw intymnych. On mnie niepotrzebnie kusi. Nie rób mu tego samego, bo to potrafi budzić niezdrowe emocje w związku. Rodzą się nieporozumienia. Niestety. Ale Facet godny pochwały i tylko mogę Ci życzyć szczęścia. Jestem szczęśliwa, że jeszcze gdzieś tacy ludzie chodzą po świecie. Nie ujawniają się w tym temacie chętnie, bo niestety są wyśmiewani. Wiem po sobie...
Jeśli zależy Ci na tym partnerze, myślisz o nim i o Waszej przyszłości poważnie, to daj temu swobodny czas. Cała frajda to właśnie dopasowywanie się w seksie. Po ślubie... Macie na to całe życie. Bóg dobrze sobie to zaprojektował ![]() Swoją drogą, zobacz, jak się różnie dzieje. Nie mówię, że jest to reguła, ale sporo osób uprawia seks przed ślubem a po nim zaraz się rozwodzą, bo... nic ich już nie ekscytuje we wzajemnym podejściu i obcowaniu. Przykre... Życzę Wam szczęścia! Cudowny post.... : > |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Konto usunięte
|
Skąd wiesz, że właśnie dlatego? Jak ich przestanie ekscytować po ślubie, to się nie rozwiodą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
on tired little feet
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;64790346]Skąd wiesz, że właśnie dlatego? Jak ich przestanie ekscytować po ślubie, to się nie rozwiodą?[/QUOTE]
Skoro przez załóżmy dwa lata przed ślubem i rok po ślubie zdążył im się seks znudzić to czekającym do ślubu może się znudzić po trzech latach w małżeństwie ![]()
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
Raczej nie troll - kiedyś jeden znajomy ksiądz właśnie tak argumentował sens czekania do ślubu - bo udzielał ślubu jednej parze, gdzie seks był i po roku się rozwiedli
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Normalne stanie w kościele na cudzym ślubie to jest moim zdaniem raczej akceptacja tego, że twoi znajomi/rodzina mają inne zdanie na temat wiary niż ty. Dla mnie nie przyjście do kościoła w takiej sytuacji i ostentacyjne powiadomienie wszystkich, że jestem ateistką jest gimnazjalnym wołaniem o uwagę, a nie dojrzałym nie-hipokrytycznym byciem wiernym swoim przekonaniom. Nawet poszłabym na ślub innej wiary, do której nigdy nie należałam i w ogóle nie było mi po drodze w życiu, gdyby przyjaciółka/ktoś bardzo bliski akurat taką wiarę wyznawał i z szacunkiem stałabym z tyłu świątyni nie uczestnicząc w modlitwie. Idąc tym tropem katolik nie ma prawa zwiedzać świątyń innych wyznań ani być obecnym na przykład na żydowskim ślubie.
![]() |
![]() |
#225 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to nic nie zmienia. dalej tkwią w grzechu, z punktu widzenia KK. jeśli plan ślubu zdejmuje grzechy, to oznaczałoby to, że można kraść, planując oddawanie części na cele charytatywne w przyszłości. i dla mnie to jest absurd by w ogóle rozpatrywać miłość dwóch ludzi jako grzech, do tego na równi z przywłaszczeniem sobie cudzego mienia, ale cóż - welcome to catholic church... logicznie rzecz biorąc 'prawa' nie mają. mnie to tylko bawi i nie traktuję takiej osoby na poważnie, skoro ma tak ogromną potrzebę naciągania terminologii - czyto pseudo-katolicyzm, czy pseudo-wegetarianizm. wydaje mi się, że tu jest pewne nieporozumienie, tj. wizażanki uznały 'ateistę na mszy' za osobę stojącą w kącie, gdzie autorowi chodziło (?) o ateistę będącego np. światkiem ślubu / ojcem chrzestnym podczas ceremonii kościelnej. wtedy faktycznie to jest hipokryzja. Cytat:
jeśli wierzysz w Boga i jesteś ochrzczona / ochrzczony, to jesteś chrześcijaninem. a jak chcesz bardziej wchodzić w szczegóły, to przestrzegasz zasady klubu, do którego dołączasz. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
on tired little feet
|
No i? Takie mają zasady. Mnie jako chrzest mającej ale od lat niewierzącej i niepraktykującej się może nagle umyśleć że się nawracam i sorry resory ale w takim przypadku też mowiłabym o sobie jako o katoliczce pomimo że np. dalej mieszkałabym z TŻ i nikomu nic do tego. Skoro kk mi na to zezwala i bierze mnie pod skrzydła to korzystałabym z tego prawa. Nie słyszałam jeszcze o tym żeby komuś ksiądz powiedział "nie jest pan/i katolikiem jeśli robi pani ....", Bo to nie rola księdza czy kogokolwiek. Katolikiem z założenia jest się do końca życia według kk więc nie widzę powodu żeby tego określenia się pozbawiać jeśli komuś na nim zależy.
![]() |
#227 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#228 |
on tired little feet
|
To jest absurd braku normalnej możliwości wypisania się z tej imprezy. Katolicy - ateiści istnieją wg kościoła, bo wg nich samych katolikami nie są.
![]() |
#229 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Od kiedy Ty o tym decydujesz? Cytat:
Jeszcze rozumiem, że czasem trafi się jakiś pokorny katolik, wyzywający wszystkich w koło od szmat, który sam radośnie uprawiający seks przed małżeński. Może kogoś ponieść, ale nie powinno, bo to nie z seksem czy "hipokryzją" jest problem, tylko z tym, że niektórzy sobie roszczą prawo do komentowania cudzych wyborów w tej kwestii, co się też tyczy wytykających odstępstwa od wiary. Ale w wielu wypadkach zachowujecie się, jak mięsożerca lżący weganina za klej w butach, jeszcze macie poczucie dobrze spełnionego obowiązku oraz uważacie, że to w ludziach kończących poza pochwą jest problem i to oni są śmieszni ![]() Cytat:
Cytat:
Co nie zmienia faktu, że krzyżować go zaczęli za hipokryzję, bo to takie modne, dopiero później zauważyli, że to się kupy nie trzyma. No więc nie rozumiem, z czym ludzie mają problem. Rozumiem oburzenie tych, ktorzy należeć nie chcą, a KK nie pozwala odejść, ale to nie zmienia faktu, że Ci, którzy chcą, mogą tego "tytułu" używać. Pretensje możecie kierować do instytucji, a nie do ludzi, którym ona pozwala tego miana używać o to, że go używają. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#231 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Nie Anna. Ale jeśli katolik robi coś niezgodnego z nauką Kościoła i zamiast powiedzieć "no zgrzeszyłem, żałuję powie "A, bo KK to sobie w sumie bredzi, to głupie" no to coś jest nie halo.
A Anna broni punktu widzenia grzeszącego katolika, czyż nie?
![]() |
#233 |
on tired little feet
|
Nie wiem co jest nie halo. To że nie bije się w pierś zebh sprostać twoim wymaganiom wobec katolików? To że śmie się nie zgodzić z kk? Powtarzam: wg kk również grzesząc i trwając w grzechu jesteś katolikiem.
![]() |
#234 | |
Konto usunięte
|
A nawet, gdy by była, to nie może tak stwierdzić? Rozmowy z osobami, które popierają KK w całej rozciągłości i nie widzą miejsca na krytykę tej organizacji, jak rozumiem, są dużo bardziej konstruktywne?
Cytat:
Bronię prawa ludzi do nie tłumaczenia się ze swojego życia religijne i łóżkowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#236 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak najbardziej zgadzam się z tym, że KK bredzi. Ale katolicy, którzy powinni mieć do tej instytucji jako taki szacunek raczej tego zwrotu nie użyją. A właściwie użyją, stąd ta fascynująca dyskusja w tym wątku. A ja bronię mojego prawa do komentowania cudzego życia łóżkowego i religijnego, jeśli ten ktoś mi o nim opowie. Szach mat.
![]() |
![]() |
#237 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w społeczeństwie mówienie o osobach z demencja starszą jest raczej powszechne, więc do tego się odwołuję. Znów, niekonstruktywnie tu, ale zabawnie. ![]()
![]() |
![]() |
#239 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą w tej kwestii KK bredzi mniej, niż niektórzy uczestnicy wątku i chociaż dla KK kradzież, seks pozamałżeński i morderstwo są grzechami ciężkimi, to nie jest tak, że nic poza samym faktem się nie liczy. Analogiczny przypadek z regularnie popełnianym morderstwem nie przeszedł by chyba u żadnego spowiednika. Ale wątek nie tym. A katolikom pozwól na samodzielny dobór słów i ocenę działania KK. Czyli już nie jasności terminologii i szeroko pojętej moralności. Dobrze, że się dogadałyśmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.