Efekty biegania - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-25, 18:36   #2671
ewurka
Wtajemniczenie

Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)

Cześć dziewczyny jestem początkującą miłośniczką biegania biegam od stycznia po jakieś 25 minut do 30 minut. Póki co są to małe dystanse
Będę musiała Was troszke nadrobić i może skorzystam z kilku rad

Poza bieganiem chodzę na zumbe POLECAM

Z pewnością mogę powiedzieć, że bieganie działa bardzo uspokajająco

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

ewurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 17:56   #2672
Mary333
Zadomowienie

Dzisiaj standardowo 4,5 km, ale w deszczu Dosyć porządnym. I akurat się rozpadało jak zaczęłam biec, masakra Ale mimo mokrych ciuchów uczucie po niezastąpione, więc się cieszę
Stary 2011-04-27, 18:01   #2673
ewurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mary333 Pokaż wiadomość
Dzisiaj standardowo 4,5 km, ale w deszczu Dosyć porządnym. I akurat się rozpadało jak zaczęłam biec, masakra Ale mimo mokrych ciuchów uczucie po niezastąpione, więc się cieszę
ja raz biegłam w ostrym śniegu...wiatr...ehhh skóra na twarzy póżniej jak po dobrym peelingu ja biegam jutro

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

Stary 2011-04-27, 18:25   #2674
changedgirl
Przyczajenie

myslicie ze te buty easy tone nadawałyby się do biegania? bo nie wiem za bardzo do jakiego typu cwiczen moga byc, czy moze ogolnie do wszystkiego nawet normalnego chodzenia? tu jest stronka i można je wygrać
http://apps . facebook . com/sizeer_easytone/?ref_id=1677855291

tylko bez spacji
changedgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 08:07   #2675
Annaoj
Raczkowanie

A ja wczoraj 6 km przebiegłam Wyciągnęłam też mamę na kijki-ona po stadionie chodziła z kijami (pierwszy raz ) a ja biegałam. Może ją w końcu zarażę bakcylem.
Stary 2011-04-28, 16:07   #2676
andzya
Zakorzenienie

ja dzisiaj 25 minut biegania. Nie było lekko, lata świetności mam już za sobą. Ale planuję wrócić do regularnego joggingu, bo wyczynowo biegać już nie będę Jestem za stara.
Mam zamiar biegać co drugi dzień. Na razie nie na kilometry ale na czas. A w dniu przerwy będę ćwiczyła siłowo.
Stary 2011-04-28, 16:15   #2677
ewurka
Wtajemniczenie

A co znaczy za stara???? ja mam 32 lata i od stycznia zaczęłam biegać nie mam kondycji jak kiedyś, ale jak na "ten" wiek to daje radę

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-28, 16:24   #2678
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
A co znaczy za stara???? ja mam 32 lata i od stycznia zaczęłam biegać nie mam kondycji jak kiedyś, ale jak na "ten" wiek to daje radę
nie no nikogo nie chciałam obrazić Kiedyś jeszcze za czasów szkolnych trenowałam bieganie wyczynowo (długie dystanse), w zawodach startowałam i takie tam. I chodziło mi o to,że na takie rzeczy już jestem za stara. Teraz biegam tylko dla siebie
A mam 25 lat
Stary 2011-04-28, 16:27   #2679
cebulki
Zakorzenienie

GG do cebulki

jestem "nowa"jesli chodzi o bieganie, tzn. zaczełam biegac na biezni 2 m-ce temu, biegam 4 razy w tygodniu po 30 minut . zaczynam pare minut marszu a potem szybki trucht, jako że Wy jestescie bardziej doswiadczone chcialam zapytać czy od biegania rosną miesnie łydek? bo ja mam takie wrazenie że tak się stało a tego nie chce!!!bo ze swoch nóg jestem zadowolona. Bardzo prosze o odpowiedź.
Stary 2011-04-28, 16:28   #2680
ewurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
nie no nikogo nie chciałam obrazić Kiedyś jeszcze za czasów szkolnych trenowałam bieganie wyczynowo (długie dystanse), w zawodach startowałam i takie tam. I chodziło mi o to,że na takie rzeczy już jestem za stara. Teraz biegam tylko dla siebie
A mam 25 lat
no to ja już na końcówce jestem z moim wiekiem
Myślę, że na sport nigdy nie istnieje dobry, albo zły moment, ja za czasów studiów pływałam uprawiałam fitness ale nigdy nie biegałam, chyba musiałam dorosnąć do takiej dyscypliny
Ps. nie obraziłam się

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

Stary 2011-04-28, 16:46   #2681
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
no to ja już na końcówce jestem z moim wiekiem
Myślę, że na sport nigdy nie istnieje dobry, albo zły moment, ja za czasów studiów pływałam uprawiałam fitness ale nigdy nie biegałam, chyba musiałam dorosnąć do takiej dyscypliny
Ps. nie obraziłam się
ja też w trakcie studiów chodziłam na aerobik, ale z pływania nawiałam, bo strasznie tego nie lubię Zdarzały mi się też trochę treningi biegania, ale to już rekreacyjnie. Można powiedzieć,że miałam takie napady : biegałam miesiąc regularnie, a potem nic. I takie martwe koło. Teraz chcę to zmienić
Stary 2011-04-28, 19:08   #2682
Mary333
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cebulki Pokaż wiadomość
jestem "nowa"jesli chodzi o bieganie, tzn. zaczełam biegac na biezni 2 m-ce temu, biegam 4 razy w tygodniu po 30 minut . zaczynam pare minut marszu a potem szybki trucht, jako że Wy jestescie bardziej doswiadczone chcialam zapytać czy od biegania rosną miesnie łydek? bo ja mam takie wrazenie że tak się stało a tego nie chce!!!bo ze swoch nóg jestem zadowolona. Bardzo prosze o odpowiedź.
Od biegania nie rosną mięśnie łydek. Żeby jakiekolwiek mięśnie urosły potrzeba do tego dodatniego bilansu kcal. Może odnosisz takie wrażenie, bo mięśnie nie są przystosowane do wysiłku i odrobinę napuchły, ale z czasem to przejdzie. Najwyżej staraj się porządnie rozciągać po bieganiu
Stary 2011-04-28, 20:28   #2683
ewurka
Wtajemniczenie

Ja dzisiejsze bieganie zaliczyłam nie biegałam tydzień, ale biegało mi się całkiem przyjemnie

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

Stary 2011-04-28, 22:06   #2684
201609062117
Konto usunięte

Pierwszy raz w tym roku zaliczyłam jogging w parku i stała się rzecz dziwna: boli mnie prawa kość biodrowa i to dość mocno. Tak się zastanawiam czy tą część ciała mozna w jakis sposób naciągnąć Miała któraś z was może taką dolegliwość?
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 07:36   #2685
cebulki
Zakorzenienie

GG do cebulki

Cytat:
Napisane przez Mary333 Pokaż wiadomość
Od biegania nie rosną mięśnie łydek. Żeby jakiekolwiek mięśnie urosły potrzeba do tego dodatniego bilansu kcal. Może odnosisz takie wrażenie, bo mięśnie nie są przystosowane do wysiłku i odrobinę napuchły, ale z czasem to przejdzie. Najwyżej staraj się porządnie rozciągać po bieganiu
dziekuje za odpowiedź
Stary 2011-04-29, 09:20   #2686
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
A mam 25 lat
to niski wiek dla biegaczy długodystansowych. Ci, którzy wygrywają są zazwyczaj starsi (mówię o białych biegaczach, bo z Kenijczykami i Etiopczykami wszystko jest inaczej).

Runners, Yeah We're Different:
http://chayden.net/Runs/Adidas/
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 16:09   #2687
Mary333
Zadomowienie

Wczoraj byłam na bieganiu i standardowo zaliczyłam 35 minut, ale tak mi się dobrze biegało, że spokojnie mogłabym powtórzyć tą trasę Jednak wolałam na siłę nie przesadzać i stopniowo zwiększać dystans niż się nabawić jakiejś kontuzji. Dzisiaj odpoczynek, a jutro znowu ruszam. Mam tylko nadzieję, że się pogoda nie popsuje, bo coś tak zapowiadali. Ale trzeba być dobrej myśli
Stary 2011-05-03, 22:04   #2688
ivoncja
Raczkowanie

Witam wszystkie biegaczki.
Nie jestem już najmłodsza- mam 38 lat. Przy wzroście 152 cm ważę 59 kg, i dlatego zaczynam, a właściwie już zaczęłam biegać od zera- mam za sobą 2 marszobiegi Cyberkardio i postanawiam niezłomnie czynić to co drugi, a co najmniej co trzeci dzień. Dodatkowo motywuje mnie Endomondo.
W ubiegłym roku się poddałam po kilku treningach, bo ból kolan był nie do zniesienia, ale teraz już wiem, że winna była najgorsza z możliwych nawierzchnia- kostka brukowa. Od jutra chcę przenieść się na bieżnię przy pobliskiej szkole- mam nadzieję że wieczorami, gdy biegam, nie siedzą tam żule ani dresiarze.
Myślę, że będę Was tu częściej odwiedzać.
ivoncja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 15:27   #2689
EdithS
Zadomowienie

Witamy Cię ivoncja
życzymy sił i wytrwałości. Mi też nawierzchnia dała kiedyś w kość i na prawie rok przerwałam bieganie. Także musimy uważać jełsi chodzi o żule, to ja mma ten sam problem, w mojej miejscowości jest ich dużo w takich godzinach wieczorych, ale myślę, że anioły nad nami czuwają. Powodzenia
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-07, 16:55   #2690
Mary333
Zadomowienie

U mnie akurat w miejscu gdzie biegam okolica jest spokojna. Choć są to zazwyczaj godziny ok. 16 - 17, więc i tak nie bardzo późno. Ścieżka się ciągnie wzdłuż torów, to czasami tylko jakaś młodzież przesiaduje

Dziś bieganie już zaliczone. 35 minut standardowo. Tempo chyba powoli co raz lepsze, więc może niedługo zwiększę dystans.

Powodzenia dla wszystkich biegających
Stary 2011-05-07, 18:40   #2691
notnicegirl
Raczkowanie

Dziewczyny ja od poniedziałku zaczynam swoją przygodę z bieganiem. Może jest ktoś z okolic Parku Bródnowskiego w Warszawie i ma ochotę razem biegać?

Jestem zakupoholiczką

Zakochana w Tiffany Rothe
notnicegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 10:07   #2692
ivoncja
Raczkowanie

Tak więc w ubiegłym tygodniu zaliczyłam bieżnię 3 razy- żuli brak.
Nawierzchnia bieżni jest utwardzona i z tego, co się naczytałam na forach o bieganiu- też nie jest to dla stawów najlepsze. Przyszło mi więc do głowy, czy może lepiej byłoby biegać brzegiem boiska, po murawie? A bieżnia... idealna jest przecież na rolki, które od roku leżą pod łóżkiem, bo jeździć nie było gdzie!!

Mam jeszcze jeden dylemat- tak jak pisałam, biegam z audio-treningiem Cyberkardio- na razie część 1. dla początkujących, czyli 3 minuty marszu, 1 minuta biegu. Po kilku treningach zauważyłam, że mój oddech szybciej wraca do równowagi między minutami biegu, ale dłużej niż minutę chyba jeszcze nie dałabym rady biec, bo płuca wypluję. Kiedy powinnam zacząć część 2.? Może dopiero, gdy 1. stanie się dla mnie za łatwa, ale łomatko, kiedy to nastąpi??
Stary 2011-05-10, 14:35   #2693
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ivoncja Pokaż wiadomość
Nawierzchnia bieżni jest utwardzona i z tego, co się naczytałam na forach o bieganiu- też nie jest to dla stawów najlepsze. Przyszło mi więc do głowy, czy może lepiej byłoby biegać brzegiem boiska, po murawie? A bieżnia... idealna jest przecież na rolki, które od roku leżą pod łóżkiem, bo jeździć nie było gdzie!!
nawierzchnia bieżni nazywa się tartan i jest to najlepsza nawierzchnia dobiegania - zarówno ze względu na szybkości, jakie się na niej osiąga jak i bezpieczeństwo biegania (dobrze amortyzuje). Słowem, to bzdura, że tartan jest nienajlepszy dla zdrowia.

Stary 2011-05-10, 16:16   #2694
Praan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ivoncja Pokaż wiadomość

Mam jeszcze jeden dylemat- tak jak pisałam, biegam z audio-treningiem Cyberkardio- na razie część 1. dla początkujących, czyli 3 minuty marszu, 1 minuta biegu. Po kilku treningach zauważyłam, że mój oddech szybciej wraca do równowagi między minutami biegu, ale dłużej niż minutę chyba jeszcze nie dałabym rady biec, bo płuca wypluję. Kiedy powinnam zacząć część 2.? Może dopiero, gdy 1. stanie się dla mnie za łatwa, ale łomatko, kiedy to nastąpi??
To z czego masz tą bieżnie?
Drugą część powinnaś zacząć wcześniej niż obecny plan będziesz robić z łatwością. Ale sama musisz wyczuć kiedy, spróbuj sobie po prostu i będziesz wiedziała. Skąd my mamy wiedzieć kiedy masz sobie zmienić plan?
Stary 2011-05-10, 17:26   #2695
kasieni887
Wtajemniczenie

witam
tez jestem milosniczka biegania
zazwyczaj biegam po jakies 4 km i proboje robic to regularnie co 2 dni

apropo zuli i innych zaczepiaczy, kiedys biegnac w zimie tak kolo 8 moze wieczorem zaczal biec za mna jakis typek i mnie po tylko klepnal ze 2 razy , wtedy wlaczylam takiego spida ze szok:0 od tej pory wole biegac z kims

kasieni887 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 21:23   #2696
ivoncja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Praan Pokaż wiadomość
To z czego masz tą bieżnie?
Drugą część powinnaś zacząć wcześniej niż obecny plan będziesz robić z łatwością. Ale sama musisz wyczuć kiedy, spróbuj sobie po prostu i będziesz wiedziała. Skąd my mamy wiedzieć kiedy masz sobie zmienić plan?
Z czego? Specjalnie zrobiłam dziś fotkę nawierzchi.
Aha, o tartanie czytałam TUTAJ i jeszcze gdzieś, ale już nie pamiętam, gdzie. :P

Właśnie wróciłam z marszobiegu i dziś tak jakby oddech wracał do normy jeszcze szybciej ale lewe kolano dawało lekko o sobie znać podczas biegu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00744.jpg (184,8 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez ivoncja
Czas edycji: 2011-05-10 o 21:25
Stary 2011-05-10, 21:39   #2697
Praan
Wtajemniczenie

No to chyba jest tartan, przynajmniej na to mi wygląda na zdjeciu :P
Nigdy nie słyszałam, żeby był on szkodliwy, a jeśli tak to niby dlaczego są na nim rozgrywane wszelkie zawody?
Sama biegałam kiedyś po tartanie i to w kolcach (co wg. wskazanego wątku z forum jest samym złem) i nigdy nie miałam problemów z nogami, zakwasów, ani niczego takiego. Myślę, że spokojnie możesz po nim biegać, tym bardziej, że chyba nie robisz długich wybiegów tam, prawda?
A jeśli masz być spokojniejsza to możesz i biegać po murawie.

Ja dzisiaj zrobiłam 11 km, tampo 5'28''. Jestem z siebie dumna, poprawiłam czas sprzed miesiąca o 4 minuty
Stary 2011-05-11, 07:51   #2698
annan_
Zadomowienie

ocztwiście, że to tartan i powtórzę, że to bzdura, że jest zły. Nie ma lepszej nawierzchni niż tartan.

Stary 2011-05-11, 07:52   #2699
kasieni887
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Praan Pokaż wiadomość
No to chyba jest tartan, przynajmniej na to mi wygląda na zdjeciu :P
Nigdy nie słyszałam, żeby był on szkodliwy, a jeśli tak to niby dlaczego są na nim rozgrywane wszelkie zawody?
Sama biegałam kiedyś po tartanie i to w kolcach (co wg. wskazanego wątku z forum jest samym złem) i nigdy nie miałam problemów z nogami, zakwasów, ani niczego takiego. Myślę, że spokojnie możesz po nim biegać, tym bardziej, że chyba nie robisz długich wybiegów tam, prawda?
A jeśli masz być spokojniejsza to możesz i biegać po murawie.

Ja dzisiaj zrobiłam 11 km, tampo 5'28''. Jestem z siebie dumna, poprawiłam czas sprzed miesiąca o 4 minuty
tez slyszlam o szkodliwosci tartanu... i tez sie zastanawialam dlaczego jest stworzony do biegania chociaz szkodliwy.. moze dlatego ze po tartanie biega sie dobrze? jest rowny i taki troche jakby kałczukowy (w sensie twardy ale troche jakby miekki) i osiaga sie lepsze wyniki?? (ja tak sobie to tlumacze)

kasieni887 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 08:52   #2700
annan_
Zadomowienie

ja wam powiem, ze szkodliwie to jest takie wymyślanie wymówek, dlaczego ktoś nie wstaje z kanapy: a to kolana można popsuć, a to zwichnąć nadgarstek, a to tartan zły, a ciężary gryzą. A prawda jest taka, że najgroźniejsze jest nicnierobienie i bezruch. Kolana wtedy są całe, za to cała reszta chora.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości