Shih Tzu - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-09, 10:59   #2671
luccy69
BAN stały

Dot.: Shih Tzu

Tak wiem ... bedzie to ciezka praca, ale dam rade to moje oczko w glowie Taka mala ksiezniczka
I wiem ze pielegnacja wymaga cierpliwosci no i moze byc kosztowna, ale jestem na to wszystko gotowa, byle by piesek byl happy
luccy69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 11:00   #2672
teetee
Raczkowanie

luccy69, pieska masz słodkiego ale małe shih tzu nie powinno być zabierane do nowego domu tak wcześnie, niektóre dadzą sobie radę, ale nie wszystkie i człowiek od którego wzięłaś tego szczeniaka jest nieodpowiedzialny!!!
teetee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 11:07   #2673
luccy69
BAN stały

Moze to po prostu zalezy od psa? I od tego na ile zdolal sie juz usamodzielnic? Przeciez nie ma na to regul, tak samo jak wsrod ludzi .. Niektorzy wyprowadzaja sie od rodzicow w wieku 16 lat i sobie radza bardzo dobrze, inni majac lat 40 sa nadal na ich garnuszku i nie potrafia nic sami zrobic...

Nie widze zadnych objaw, ktore by swiadczyly o tym ze mala sobie nie radzi, ze teskni za mama itd. Zachowuje sie swodobnie, jak u siebie. Mam nadzieje ze pozniej tez nie bedzie problemow.
Stary 2008-09-09, 11:25   #2674
teetee
Raczkowanie

widzisz, reguły są i żaden człowiek, któremu los jego szczeniąt leży na sercu, nie da tobie malucha w tym wieku
twoje maleństwo szczęśliwie się trzyma, ale nie wszystkie mają się tak dobrze i to jest tylko wygodnictwo tego hodowcy od siedmiu boleści, żeby oddać tak młode szczenię

tak się nie robi i już i może to nie reguła, ale raczej etyka hodowcy powinna za tym stać
Stary 2008-09-09, 11:26   #2675
silvi27
Raczkowanie

GG do silvi27 Send a message via Skype™ to silvi27

Jak to jest operacji przepukliny? Czy bardzo jest pocięty? Długo psiak dochodzi po niej do siebie? Tydzień, dłużej czy krócej? Proszę powiedzcie mi dziewczyny bo się troszkę o nią martwię
silvi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 11:27   #2676
luccy69
BAN stały

Nie widzialam ... Wiesz, skoro on mi powiedzial ze tyle czasu zwierzaczkowi wystarczy....Myslalam, ze ma racje...
Miejmy tylko nadzieje, ze nie bedzie przez to problemow, ze mala bedzie sie dobrze chowac!
Stary 2008-09-09, 11:45   #2677
monika733
BAN stały

GG do monika733

Niestety teetee ma racje - szczeniaczka nie powinno sie wczesniej zabierac od matki niz 8-9 tydzień. Przeciwciała w mleku matki sa przysfajane przez szczeniaka do tego okresu idopiero po 9 tygodniu mozna go odebrac od niej !!
Miejmy jednak nadzieję że nic mu się nie stanie. dopilnuj jednak wszystkich terminów szczepień i kwarantanny. Na naszym forum juz przezywaliśmy smierć szczeniaczka który został nie dopilnowwany co do szczepień przes sprzedajacego i doszło do tragedi !!!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 11:54   #2678
Elis1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez silvi27 Pokaż wiadomość
Jak to jest operacji przepukliny? Czy bardzo jest pocięty? Długo psiak dochodzi po niej do siebie? Tydzień, dłużej czy krócej? Proszę powiedzcie mi dziewczyny bo się troszkę o nią martwię
Julka po przepuklince szybko doszła do siebie. Pani doktor kazała zakładać jej kołnierz, ale nawet nie było takiej potrzeby, bo nie ściągała szwów. Na noc zakładałam jej kołnierz, bo jednak się bałam, ale w ciągu dnia chodziła bez. Wolałam ją cały czas obserwować, niż męczyć kołnierzem. Przygotuj sobie materac na noc Mała nie powinna skakać, więc ja przez kilka nocy spałam z nią na podłodze
Elis1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 11:56   #2679
teetee
Raczkowanie

tak, dokładnie jak napisała monika i ja tylko powiem, że na twoim miejscu małą bym odrobaczyła i poważnie zastanowiła nad zaszczepieniem, niejednego szczeniaka widziałam, któego wydali tak szybko i jeszcze był bez szczepień i odrobaczania zupełnie
Stary 2008-09-09, 12:02   #2680
aaaaniusia
Raczkowanie

silvi27 ile Twoja psinka ma miesiecy? bo mój też ma przepuklinkę, która miała się wchłonąć do któregoś tam miesiąca, ale ona ciągle jest (raz mniejsza, raz wieksza) i zaczynam sie zastanawiac czy moze juz czas na ten zabieg.
Cytat:
dołączam sie do pytania
aaaaniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 12:14   #2681
Elis1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaaaniusia Pokaż wiadomość
silvi27 ile Twoja psinka ma miesiecy? bo mój też ma przepuklinkę, która miała się wchłonąć do któregoś tam miesiąca, ale ona ciągle jest (raz mniejsza, raz wieksza) i zaczynam sie zastanawiac czy moze juz czas na ten zabieg.

dołączam sie do pytania
Nie bójcie się! To tylko zabieg. A Wasze pieski są jeszcze za małe, by symulować chorobę, więc szybciutko dojdą do siebie
Co do przepukliny, to trzeba tu zaufać lekarzowi. Są różne rodzaje przepuklin, jedne trzeba operować szybko, inne można obserwować i czekać.
Stary 2008-09-09, 13:13   #2682
luccy69
BAN stały

Moja Chanel ma ksiazeczke, gdzie sa wpisane szczepienia jakie juz miala, nastepne ma miec 30 wrzesnia....

za 2,5 godziny wyjezdzam do mojej malej ... Bede zdawac relacje jak sie chowa moj skarbek... oby bylo wszystko w porzadku, teraz zaczelam sie martwic
Stary 2008-09-09, 13:23   #2683
silvi27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaaaniusia Pokaż wiadomość
silvi27 ile Twoja psinka ma miesiecy?
Felcia dzisiaj ma dokładnie 3 miesiące ale ja byłam z nią u wet 3 tyg. temu i wtedy właśnie stwierdziła, że trzeba tą przepuklinkę zoperować.
Elis1 trochę rozwiałaś moje obawy no ale jako "rasowa" mama po prostu się martwię
Stary 2008-09-09, 15:01   #2684
kukis
Zadomowienie

luccy - teraz juz nic nie zrobisz - trudno. Napisalam ci to na przyszlosc, że szczeniak powinien byc co namniej 8 tygodni z mamą. No, ale zdażają się tacy ludzie, którzy twierdza, że i młodszy tym lepszy i jest jak jest... sunie masz sliczną
kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 16:26   #2685
monikaaa19853
Raczkowanie

GG do monikaaa19853

Przecudna ta Chanelka!!!

Holly tez ma przepuklinke ale bardzo malutka,czasem nawet nie da sie jej wyczuc a jesli juz jest to znikoma

Wrzucilam kilka nowych fotek zapraszam do albumu
A i kupilam szampon ale jednak nie Hery tylko Beaphar i po pierwszym kapaniu jestem bardzo zadowolona,zobaczymy czy bedzie jej sluzyl z reszta same zobaczcie dzisiejsza fotke
A tak wogole jak czesto kapiecie swoje psiaki???

Edytowane przez monikaaa19853
Czas edycji: 2008-09-09 o 16:50
monikaaa19853 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 17:06   #2686
kukis
Zadomowienie

Powinno sie kąpac jak najżadziej. Ja kompałam roznie - najczesciej co miesiąc. Mialam ONka to kompalam nie czesciej niz raz na pol roku.
kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 17:25   #2687
monikaaa19853
Raczkowanie

GG do monikaaa19853

to moja Holly wygladala by jak klebek brudu..jak obraz nedzy i rozpaczy... Nasz wet.powiedzial ze jesli piesek jest w domku to wiadomo ze wymaga czestego kapania i ze nie ma zadnych przeciwwskazan...

Ja kapie ja raz w tygodniu-minimum.....rzadziej nie da rady.Czasem nawet 2 razy....
Stary 2008-09-09, 18:05   #2688
Elis1
Raczkowanie

Ja kąpię co 2 tygodnie, ale tylko dlatego, że ona tak nie lubi kąpieli, a i mi zajmuje to tyle czasu. Znajomy weterynarz, który ma hodowlę shih tzaków i yorków powiedział, że powinno się kąpać nasze psy co tydzień. Psia fryzjerka radzi to samo. Tłumaczyła, że rzadko kąpie się sierściuchy, ale nasze, z włosami, trzeba raz w tygodniu, bo inaczej nie ma mowy o utrzymaniu takiego włosa. Julkę w drugim tygodniu po kąpieli już bardzo źle się czesze.
Stary 2008-09-09, 18:29   #2689
monikaaa19853
Raczkowanie

GG do monikaaa19853

Faktycznie przy Julce jest dużo więcej roboty pewnie mnie czeka to samo
Ale zauważyłam że włoski zaczynaja jej się układać tak,jak powinny nie jest już tak napuszona.
Stosowałyście może kosmetyki tej marki Beaphar???Ciekawa jestem opinii...
Co do tej ranki na nóżce to zostało tylko zaczerwienienie więc chyba się goi no i Borasol już też jest w Naszej apteczce-okazało się że stał cały czas... hihi.Teraz jedziemy do drugiego domku,Holly stęskniła się za swoim psim przyjacielem
Wypadły jej już dwa ząbki i wygląda przezabawnie9widać chyba na jednym ze zdjęć).
Strasznie się cieszę że mam właśnie takiego pieska,nie oddała bym jej za żadne skarby cudne te nasze Shih Tzaki!!!!!!
Stary 2008-09-09, 20:01   #2690
Elis1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monikaaa19853 Pokaż wiadomość
Wypadły jej już dwa ząbki i wygląda przezabawnie9widać chyba na jednym ze zdjęć).
Zwróć uwagę jak będą jej wychodzć nowe, czy czasem nie trzeba będzie jakiegoś usuwać.
Stary 2008-09-09, 21:47   #2691
silvi27
Raczkowanie

Felcia już po operacji. Otępienie po narkozie przestało działać bo odzyskała równowagę i nie buja jej już przy chodzeniu. Prawie caly dzień biedactwo nic nie jadło. A teraz takie smutne oczka ma. Chyba ją troszkę boli bo ma takie odruchy jakby nagle ją coś ugryzło ale nie piszczy na szczęście. Do rany jej nie ciągnie więc chyba ten kołnierz nie będzie potrzebny. Mam nadzieję, że jutro jej przejdzie i będzie w troszkę lepszym humorku. Jest tylko jeden problem: przez dziesięć dni nie może biegać, skakać itp. Ale jak ją powstrzymać jeśli to takie ruchliwe stworzonko. Nie wiem jak to będzie i to jeszcze przez tyle dni
Stary 2008-09-09, 23:06   #2692
dilarka
Raczkowanie

Witam nowe mamunie Shitzakó Mam pytanko, czy Wasze psiaki też tak mają, że czasami zaczynają się krztusić jakby się dusiły? Mój tak miał pierwszy raz jak połknął osę i go ugryzła ale ostatnio bez powody też tak kaszlał spotkałyście się z czymś takim? Mojego Kosmusia też czeka przepuklinka. Lekarz kazał czekać, że może się wchłonie, ale Kosma ma już 9 miesięcy, a przepuklinka jest nadal. Troszkę mi go żal, że musi iść na ten zabieg
dilarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-10, 09:28   #2693
silvi27
Raczkowanie

Nie spałyśmy z Felcia całą noc. Strasznie sie kręciła i nadal to robi. Musi ją to boleć Biedactwo, przykro patrzeć jak się tak męczy maleństwo. Mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie tylko lepiej.

Cytat:
Napisane przez dilarka Pokaż wiadomość
Witam nowe mamunie Shitzakó Mam pytanko, czy Wasze psiaki też tak mają, że czasami zaczynają się krztusić jakby się dusiły?
Tak przed tą operacją jak tak strasznie biegała tym swoim szaleńczym tempem to zdarzało jej się kasłać. Ja to raczej myślałam, że może zaschło jej w gardle i dlatego ale wody pić nie chciała jedynie lizała mojego mokrego palca. To po chwili przechodziło ale później juz się z nią tak nie wygłupialam. Taką teorię sobie wymyśliłam bo ten kaszelek był tylko przy dłuższym bieganiu. W innych sytuacjach nie zauważyłam czegoś podobnego.
Stary 2008-09-10, 09:44   #2694
luccy69
BAN stały

Hej, jestem po pierwszej nocce z Chancia... Jaki to jest szatanek Nie dala mi dlugo pospac... Njapierw wiercila sie w lozku, szukajac dobrego i wygodnego miejsca, a potem szalala jak opetana, gryzla mnie, koldre, poduszki, swoje zabawki.... Taka mala psotnica
W domu bylam dopiero po 3 w nocy, zasnac mi pozwolila po 5, a o 7 juz mnie zbudzila

Czy wasze pupile tez tak wszystko gryza? Moja uwielbia pogryzac paluchy u stop ma takie male igielki ale tak nimi kluje ze szok
Ach, mam teraz w domku niezly komplet:P Bull Terierke i Shih tzu Najsmieszniejsze jest to ze Elza- bull terierka- panicznie boi sie Chanelci Mala zawojowala caly dom A jest przy tym tak slodka... Nie umiem sie na nia nawet pogniewac za to ze tak mnie wymeczyla i byla niegrzeczna Mala rozrabiara Wlasnie dopiera sie do moich stopek auaaaa
Stary 2008-09-10, 10:36   #2695
monika733
BAN stały

GG do monika733

Małe pieski tak jak małe dzieci lubia wkladać róznosci do paszczki. do tego jeszcze swędzą ząbki to gryza co popadnie aby sie tam podrapać !! Trzeba uczyć od począdku aby takie gryzonko uskuteczniały na swoich zabawkach i niczym innym.

Kaszelek : u naszej rasy zdaża sie takie cos jak : przerosniete podniebienie. To nic groznego pod warunkiem że miesci się w granicach "niechorobowych". Trzeba by było pokazać pieska dobremu wetowi !!

sylvi27 poproś weta aby podawał pieseczkowi zastrzyki przeciw bólowe. Niech ci da do zrobienia w domu ( domieńśniowe sa bardzo łatwe w wykonaniu) !!
Stary 2008-09-10, 10:52   #2696
luccy69
BAN stały

Dodalam na moim profilu nowe foteczki Chanelki!! Mala uciela sobie przedpopoludniowa drzemke najpierw na moich butach a potem ladnie w lozeczku
Stary 2008-09-10, 11:19   #2697
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez luccy69 Pokaż wiadomość
Dodalam na moim profilu nowe foteczki Chanelki!! Mala uciela sobie przedpopoludniowa drzemke najpierw na moich butach a potem ladnie w lozeczku

Przeurocze sa te maluszki !!!!
To ja pokarze jak slicznie lusia nasz tłuscioszek :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 090308232830.jpg (20,9 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 090408225031.jpg (15,0 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 090708212607.jpg (19,1 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 090408225401.jpg (13,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 090708200605.jpg (16,5 KB, 19 załadowań)
Stary 2008-09-10, 12:04   #2698
evelinest
Raczkowanie

Ale mordeczka śpi pięknie Napatrzeć się nie mogę!!!
evelinest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-10, 13:24   #2699
silvi27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
sylvi27 poproś weta aby podawał pieseczkowi zastrzyki przeciw bólowe. Niech ci da do zrobienia w domu ( domieńśniowe sa bardzo łatwe w wykonaniu) !!
monika733 dziękuję za radę. Właśnie sie tak zastanawiałam żeby ulżyć jej troszkę w cierpieniu chociaż pierwsze parę dni po tym zabiegu. Idę dziś do wet na kontrolę to powiem żeby podała jej ten zastrzyk. A w tabketkach nie ma może czegos przeciwbólowego dla piesków bo zastrzyku sama nie wykonam bo zaraz słabo mi się robi. Jesli nie ma to będę nawet codziennie chodzić do tej wet bo nie mam w sumie aż tak daleko
Stary 2008-09-10, 13:28   #2700
dajunia
Przyczajenie

Witam wszystkich Shih Tzu maniaków. W naszej rodzince właśnie pojawił sie mały Madox, jutro skonczy 8 tygodni. Chciałabym sie Wam poradzic, bo strasznie duzo tu wątkow a czas zbytnio nie pozwala mi na przeczutanie tego wszystkiego, dlego mysle, że jak nap zapytam raz jeszcze to nie bedziecie źli i mi pomożecie.

1. Nasz Maly tez ma chyba przepukline ale poki co jest miekka i w nastepny tygodniu mamy umowina wizyte u weterynarza wiec sie blizej cos dowiem.

2. Ale gorsze jest to ze on je co 2 godz, sam sie domaga bo piszczy, dostaje sucha karme w ilosci czubatej łyzki stolwej, ale najgorsze jest to ze w nocy tez sie budzi co 2 godz i chodzi i tak sobie sapie i miedzy 24 a 1 w nocy - dostaje troszke jedzenia, za nastepne 2 h sie budzi i jest kupka i za nastepne 2 h chce sie bawic i za nastepne 2 h wstajemy juz do pracy czy do szkoly. Czy to jest normalne??

Z GORY DZIEKUJE ZE ODP.

PS . Jak sie naucze to wstawie fotki
dajunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości