![]() |
#2671 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
Asia gothika wiem mam ksiazke tracy hogg ale narazie nei chce stosowac tej metody, boje sie ze maly calkowicie mi sie rozreguluje, i narazie nie sa to pobudki jak w zegarku o tych samych godzinach, zobaczymy narazie stosuje moa metode, zobaczymy czy po tygodniu beda efekty jak nei to pewnie sprobuje z ta metoda. wiecie jakos nei mam zaufanie do tych rad tracy, niby sensowne co oan pisze,ale wiekszosc z tych metod nie dziala na mojego malca - jak np podnies poloz
gothika moj ma 4,5 miesiaca i zjada co 3 godziny tylko 120 - i to nie zawsze karolakep moj taki koncert urzadza wieczorem, ajk go poloze spac i wyjdez dou to sie budzi z placzem i nie mozna go uspokoic dopoki mama nie wroci. nie wiem o ktorej godzinie ty wyszlas, ja moge ze spokojem wychodzic w ciagu dnia i maly nei placze barbaratwarowska zaczynalam od lyzeczki, potem 2-3, potem dalam 60ml, a po tygodniu je 100-120ml, nowosci wprowadzam co 3 dni. zaczelam od marchewki potem ziemniak, dynia, potem zupka (marchewka, pietruszka,ziemniak,oliwa z oliwek) teraz wprowadzam kabaczek - polecam maly sie nim zajada ![]() martucca nie jeste sama ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2672 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moze przesilenie jesienne ![]() wczoraj wieczorem też nie mogła zasnac zasypiałą na rękach.... ale odkłądam ja nie pozwalama jej całkiem zasnac na ręku... ale gdy sie tak wymeczy przed snem wypłacze to śpi dłuzej. dzis spała 20.,30 - 1 - 4 - 7 i o 4 była głodna bo jak dopadła do mojej piersi to naprawde jadła..... Cytat:
![]() ![]() ![]() ach Ty!! ![]() dziewczyny moja mysl teraz jest taka najważniejsze to sie nie stresować.... spały dobrze... nie robimy zadnych błedów ani zmian... w ich charmonogramie... moze tak właśnie ma być... jak beziemy sie złoscić i denerwować to bedzie jeszcze gorzej... bierzemy na przeczekanie.... ale powiem wam ze jak stefcia sie teraz budzi to widze róznicę za kazdym razem gdy sie obudzi... jest inna robi inne miny inne dzwieki wydaje z ciałem wyczynia cyrki... Cytat:
ale niektóre modyfikuje na swoje potrzeby... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2673 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ostatnio mawet zauważyłam delikatne niteczki z krwi po baraszkowanu, choc bylismy nadzwyczaj delikatni
![]() |
#2674 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Njagorsze że mąż zaczyna mieć dziwne pomysły - chce go zacząć później kłaść spać - tak ok 22 - nie wiem zupełnie jak on to chce zrobić i jak Szymon na to zaareguje, bo on ok 20 już jest padnięty i chce spać - przecież nie będę go na siłe pobudzać - ja nie widzę w tym sensu. Wczoraj mu lekarka podsuneła pomysł że on za dużo śpi. No nie wiem ale mi sie wydaje że wcale nie za dużo. W ciągu dnia śpi 3 razy - rono ok1godz, w południe max do 2 h i ok 16 - 30min do godziny - to tak dużo? Usypiam go ok 19.30-20.00 i budzi się ok 7. A ile śpią Wasze dzieci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2675 |
Zakorzenienie
|
Sonia - wydaje mi się że nie spi za dużo; moja śpiw nocy od praktycznie 19 do 9 rano (budzi się już o 7 ale ją biorę do łóżka, daje cyca i spi jeszcze) a w dzień ma 2-3 drzemki po 30 min. plus to co na spacerze (nie przesypia całego spaceru)
dzięki za wypowiedzi ile wasze dzieci jedzą, pytałam bo wczoraj jej dałam 100ml sztucznego i jeszcze pierś (ciężko powiedzieć ile wypiła), i tak się obudziła o 1 w nocy, i dochodzę do wniosku że to nie głó tylko gazy - dziś je miała cały czas - machała nóżkami, ale się nie wybudziła o dziwo, myślę że to przez to mleko co mam zrobić by się nie budziła o 1, tylko później - jak mnie obudzi o 1 to ja tak naprawdę niedługo przedtym zasypiam a jak sie kładę po 1 to nie mogę spać (nie chce się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2676 |
Zakorzenienie
|
co do snu - moj to chyba spi za malo, bo tylko raz cala noc przespal. idzie spac o 20-21, budzi sie o 1 na karmienie i o 4-5 na kolejne, godzine pobawi sie i kimnie jeszcze do 7-8. potem drzemka o 9-10, drzemnka na spacerze (12-14) i czasem jeszcze jedna wieczorem (17-18).
za to ja bym sobie tak pospała... od 20 do 9 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Zakorzenienie
|
monia - ty to masz marzenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2678 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Rozeznanie
|
sonia ja wyczytalam ze w 6 miesiacu dziecko powinno przesypiac 14 i pol godziny, moj spi dokladnie tak jak twoj i mysle ze to nie w tym problem
|
![]() ![]() |
![]() |
#2680 | |||
Zadomowienie
|
barbaratwardowska ja butelki myję płynem do naczyń, dobrze płuczę i przelewam wrzątkiem i tak raz na tydzień wygotuje
![]() suzia pies teściów na początku jak mała płakała to był cały zdenerwowany i nie wiedział co sie dzieje... a teraz to raczej nie zwaraca na Ige uwagi, czasami podejdzie i powącha, a jak mała ryczy w pomieszczeniu gdzie pies śpi, to on ostentacujnie wzdycha i idzie do innego pokoju ![]() gothika moja ma 4,5 miesiąca i zjada tak 150 ml od dłuższego czasu (chyba tak z 2 miesiące), a przed snem to tak 180 ml plus 2 łyżeczki kleiku. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
co tydzien cos nowego, na początku była marchewka, potem ziemniaczek z dynią ![]() ![]() EEEhhh koniec wolności, mała się obudzila, lecę ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czytam Wasze wypowiedzi co do zmiany zachowania Waszych dzieciaczków i troche lżej na duszy ,że nie tylko mój tak odwala Nie wiem...Czy to przesilenie jesienne czy zbieg okolicznosci ,że prawie wszystkie mają to samo czy co...Po skończeniu miesiąca do tej pory budził sie raz w nocy o 3 lub 5 na jedzonko.Teraz juz 3 nocka zwariowana.W dzień natomiast jest marudny ,że mnie szlag trafia.Do tej pory byl grzeczny więc to dla mnie szok.Ja sie nie nadaje na matke marudzacego dziecka.Wygodna jestem i brak mi cierpliwosci!Najgorzej jest przed spaniem w dzien drze sie.Nie płacze tylko drze.Wkurza mnie to ale nie wiem jak to zmienic.Skok to raczej nie jest bo juz miał.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2682 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny ,ale się poryczałam ,zagladnełam na posta Nabuko i naprawde wtedy człowiek docenia jaki ma skarb że ma zdrowe dzieci.Nie moge sie otrzasnac .
|
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po pierwsze Ty będziesz miała czasu dla sibei po drugie Szymon będzie zbyt zmęczony... po trzecie ja dziś próbuję sposób mojej koleżanki i Wasz przed moim pójściem spać ok 23 nakarmię Stefcie jeszcze przez sen... zobaczymy czy to coś da.... Stefci dzień wygląDA TAK 7 pobudka 8 jedzenie 9-11 spanie 12 obiadek - warzywka 13 - 15 spanie (staram sie wychodzić na spacer w porach spania tj po jedzeniu) 15.30 - 16 jedzenie 17 - 18 spanie czasem dam jej jeść jak chce i jest marudna a czasem wytrzyma do wieczornego karmienia o 19 kapiel 19.30 karmienie oczywisćie plus minus ale miejwiecej trzyma sie tego harmonogramu... Stefcia je co 3-4 godziny... drzemka przynajmniej 1,5 godziny wieczorem czasem się zdrzemnie czasem nie ale są to drzemki krótsze od 45 minut do godziny Cytat:
kiedyś przysnełąm przy oglądaniu filmów - wiecie taki lazy day ale teraz... teraz nie mam juz czegos takiego aby sie uwalić na kanapie i przeleże c caly dzien... brakuje mi tego aby tak zabalowac wrocic i cala sobote spedzic na kanapie przed TV ![]() Cytat:
ale.... no włąśnie ja też nie nadaję sie na matke maudnego dziecka... dla tego we mnie tyle cierpliwości... ![]() bo nie jestem cierpliwa a Stefcia jest poprostu grzeczna... i powiedzcie mi jak to jest ze kładłam ja dziś 3 razy spać i wychodze z pokoju i sama zasypia... bez miałkniecia... a wieczorem nie chce? moze pełnia? moze cos opętało nasze dzieci? ![]() Cytat:
fajnie ze jest tu miejsce dla takich mam... Edytowane przez st_ella Czas edycji: 2008-10-03 o 19:18 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2684 |
Zakorzenienie
|
Moj Sebastian chodzi spac o 20.30-21 staram sie go nakramic przed polozeniam spac nawet jak jadl godzine temu, potem budzi sie za 3-4 godz czyli zanim ja pojde spac,chyba ze sie wczesniej poloze, potem znow wstaje za 3-4 godz kolo 3-4 godz a potem rano kolo 7. I zwykle kolo 7 jesli to nie pora jedzenia to sie budzi bo np.kupka moze jakos wyczuwa ze to pora wstawania tatusia do pracy i jeszcze z nim chce poszalec troszke
![]() Hmm moj Sebastian nie spi duzo, w dzien ma drzemki po pol godz,i na spacerze zwykle kolo godziny, no ale zalezy, wiec tych drzemek jest ze 3. Wieczorem czasem nie ma drzemki przez 3 godz za to potem szybciutko pada do spania wieczornego. A ostatnio budzil sie cos jak go polozylam spac, a wczoraj juz spoko, moze wtedy go cosik bolalo brzuszek czy cos, po za tym przekrecilam go w lozeczku na druga strone,moze w tym jest cos. Tez przekrecacie dzieciaczki, czy caly czas kladziecie w jedna strone
#2685 |
Rozeznanie
|
dziewczyny bardzo wam wspólczuje z powodu tych nocnych cyrkow..dziekuje wam za info odnosnie zwierzakow
![]() Braxa a o co chodiz z tym nabuko?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2686 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A jakie sa wasze opinie o jej metodach?
![]() |
#2687 |
Wtajemniczenie
|
Martucca ja przeczytałam kilka razy Tracy Hogg i wzięłam sobię do serca stały plan dnia.
No i oczywiście szacunek dla dziecka - bo o tym dużo pisze. Jeszcze to ze nigdy jej do łózka do siebie nie brałam - śpi zawsze w swojej kołysce, w swoim pokoju przy ulubionej muzyce Mozarta. To taki rytułał zasypiania o którym Tracy pisze - zawsze zaciągamy załony, wlaczamy muzyke, bierzemy smoczek i kłade ją do kołyski po czym araz wychodze z pokoju. Aha, zauwazylam ze Tracy ma racje jeszcze w jednej kwesti - kiedy dziecko zaczyna być śpiące natychmiast reaguję - żeby nie przegapić "okienka snu". Wtedy Kalina zasypai bez problemu. Żadnych innych jej pomysłów nie probowałam, bo po prostu nie było potrzeby. Ale sceptycznie podchodze do niektórych jej wynalazków. I tez nie podoba mi sie jej podejście do karmienia piersią. Ale tu bym musial dużo pisać...a tyle czasu nie mam ![]() Braxa o co chodzi z tym postem Nabuko ?
#2688 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dzieki za odpowiedzi
Piszecie o budzeniu sie w nocy wszych maluchow, wiec ja napisze jak to jest u mnie, wiec tak. Jak Olcia spi dobrze i przesypia prawie cala nocke to wtedy wstaje Paula(ma 4 lata i nie wiem czemu jeszcze wstaje ![]() ![]() ale dzisiaj to maz wstawal do Olci(jego tydzien, ktory sie konczy ![]() ![]() ![]() Mam do was pytanko czy wasze maluszki placza przy ubieraniu, bo ja juz czasem wysiadam co bym nie zakladala to jest okropny ryk a w szczegulnosci bluzeczki i bodziaki. |
![]() ![]() |
![]() |
#2689 |
Rozeznanie
|
przeczytalam posty Nabuko od a-z................. popłakałam się...................... ..
barbara-u nas są cyrki przy ubieraniu tzn mały jak widzi przewijak to juz wie co się święci a z uwagi na jego silną potrzebę siadania często ejst płacz przy zmianie pieluszki ale na wersalce nie płacze:/ dziwne...najgorzej jednak jest przy zakładaniu czapeczki ale podobno żadne dzieci tego nie lubią. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2690 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Już wiem co Braxa miała na mśli ![]()
![]() |
#2691 |
Zadomowienie
|
Przyznam szczerze że ja też się się popłakałam jak przeczytałam ostatni wpis Nabuko - dzielna kobieta.
Dziewczyny dziękujmy za to że mamy zdrowe dzieciątka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Zakorzenienie
|
trzymajcie kciuki za Karolinkę, córeczkę Nabuko https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=878
barbara- płacze jak ubieram po kapieli, placze jak ubieram na spacer, przestaje jak tylko ubranego wezme na rece. diabelec z niego 2 dzień staram sie nie lulać malego do snu. czesciej ja sie zmecze niz on. ale staram sie nie brac na rece. czasem to trudne, zwłaszcza że w dzien to potrafi byc wrzeszczon jakich mało. drze sie jak stare przescieradło! wieczorem jeszcze jakos sie da - cycek i potem lulu do lożka, poklepac, owinąć kołderką i ok. ale w dzień to masakra - oczy czerwone, drze sie masakrycznie, wierzga, wariuje i jest niemożliwie spiący, a nie zasnie. probowalam metode Tracy - podnies i połóż, ale na niego dziala odwrotnie - jeszcze bardziej sie wkurza. tyle ze po ktoryms razie w koncu sie zamyka i mozna go polozyc (bo tak to obraca sie na plecy i wydziera) na bok, bo tylko tak usypia. masakra... a muszę go przyzwyczaic do samodzielnego spania bo kto bedzie go lulac w żłobku? |
![]() ![]() |
![]() |
#2693 |
Zakorzenienie
|
Co do Tracy Hogg uwazam ze jestesmy inteligentniejsze w wielu sprawach niz ona,a zwlaszcza matki ktore tam opisuje. Pamietam jak ta ksiazka mi sie podobala jak ja przeczytalam 1 raz, w ciazy owsze swietnie napisane ale jesli idzei o praktyke...
Podoba mi sie to podkreslanie ze trzeba dobrze poznac swoje dziecko...ale czy kazda dobra matka instyktownie nie robi tego zaraz po porodzie. Wiekszosc tego co pisze to jakby kieruje do tych amerykanskich,kanadyskich matek a nie naszych matek polek. Latwy plan jest dobra rzecza wazne ze o tym pisze, ale czasem po prostu nie sprawdza sie tak dokladnie i nie ma sie czym zadreczac, duzo pisze tez ze kazde dziecko jest indywidualne, inne a potem wciska je w te schematy,takie same dla wszystkich... Kwestia spania razem... wiecie na poczatku to nawet sie jakos zle czulam ze biore malego do lozka po tej lekturze, a teraz sobie mysle, skoro i mi jest z tym dobrze i dziecku to w czym problem, predzej czy pozniej bedzie spac cala noc sam w lozeczku. Owszem dobrze jest jesli potrafi przespac sam w lozeczku i sam zasypialadnie, z drugiej strony nie widze problemu jesli troche z nim pospie razem, to chyba nie grzech....Ciekawe sa opisywane te przypadki roznych dzieciakow i rodzicow, mysle ze to skrajnosci i zwykle rodzice o wiele wiecej, a zwlaszcza matka ktora jest tyle z dzieckiem, wiedza o swoim dziecku, dlaczego moze plakac, czy teraz jest glodny czy teraz jest zmeczony....
#2694 |
Zakorzenienie
|
Ja o tracy hogg - jej niektóre metody są uważam stresujące - te podnieś-połóż - uważam że to jest bardzo dla dziecka stresujące! a niby dobre, bo niby bierzesz jak płacze więc dziecko wie że nie jest samo
![]() moja płacze jak tylko ubieram na spacer - jak zakładam o jedną warstwę więcej niż zawsze to juz zaczyna, a jak czapkę zakłądam to już wydzieranie że hej! jak ubieram normalnie rano to nie i już wogóle nie płacze podczas nawet wyciągania z kąpieli ani ubierania po kapieli - po prostu super ja przedwczoraj próbowałam małą uspić na noc tak jak usypiam ją w dzień od jakiegoś tyg - czyli po karmieniu (kiedy śpi ale lekko i zawsze ją usypiam na rękach na twardo) daje smoka i odkładam na boczek i robię śśśśśś, ale to na noc nie działa bo ona wie że jest inaczej usypiana i zaraz się budzi z płaczem więc narazie zostaje przy usypianiu półgodzinnym na rękach dziś się nawet wyspałam bo obudziła mnie o 1 w nocy ale potem usnełam bez problemów (ona też ![]() A jak u was dziś ze spaniem? czy zauważyłyście jakie dzwęiki wasze dzieci wydają jak są niezadowolone? bo moje mówi giiii, lub ogii, albo nieeeee ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, chce kupic blender.
Ale powiedzcie mi czy on sie do czegoś innego przydaje, czy tylko do robienia papek dla dziecka? Bo jakos nie widze zastosowania innego..podpowiedzcie - czy w ogóle warto kupić? o, np. taki znalazłam http://www.allegro.pl/item445572331_..._w_kurier.html
#2696 |
Zakorzenienie
|
Asia - ja kupiłam taki zwykły bez tych bajerów, no i narazie też robiłam sobie kokajle - pycha, bo nigdy nie miałam odpowiedniego oprzyrządowania
|
![]() ![]() |
![]() |
#2697 |
Rozeznanie
|
gothika-fajnie mowi twoja kruszynka ogi ogi hehe. moj tez jak jest zly to mowi agieee albo nieee a jak ma dobry humorek to bulgocze jak indorek mowi grrr agrrr gruuu gryyy no i baba babu babyby ababa gliu agliee niemowi jesze mama ale mowi ma a czasem wymknie mu sie da. a reszta to mruczenie i jakies niezidentyfokwane dzwieki
![]() asiu co do blendera to ja albo robie malemu mus z owocow albo sobie kokajle i takie tam innego zastosowania toto chyba nei ma.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2698 |
Rozeznanie
|
a zapomnialam dopisac jesli chodzi o usypianie to moj mezczyzna sie praktycznie sam usypia ja tylko siedze przy nim mowie ciiiiiśśśś i głaszczę go po czółku tak nad oczkami, obowiązkowo on jedna rączką musi sobie cos skrobać(ja roiłam jako dziecko to samo!!) i jakas podusia czy pieluszka przy buzce smok i spi...czesto tez wieczorem zasypia po jdzeniu tzn trzymajac jeszcze butle w buzi tak przy koncowce jedzonka. przewaznie tez w wozku zasypia na dworze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2699 |
Zakorzenienie
|
Asia - koktajle są ok z blendera. ja mam jeszcze taki bajer do siekania - fajna sprawa. kuzynka ma do krojenia na surki, a widzialam tez taki z kruszarką do lodu (koktajle z alkoholem...). ale jak amsz kupic to lepiej z metalowa koncówka blendera - nie robi sie inny kolor (marchewka...) i mozna np ciepłą zupe zblenderować
|
![]() ![]() |
![]() |
#2700 |
Raczkowanie
|
Asia ten blender ktory pokazalas ma wiele zastosowan np: mozna ubic piane z bialek, zrobic ciasto na nalesniki, jakas mase do ciasta itp. mozna siekac cebule, czosnek i inne wazywa np do dipow, miksowac zupki dla maluszkow, a takze owocki, wydaje mi sie ze jeszcze duzo innych rzeczy mozna nim zrobic.(ja mam podobny)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.