|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Już nam mija roczek, czas postawić pierwszy kroczek! Urwisy V-VI. 2010r. cz. V.
margo, no ja bym chciała trzecie, ale nie teraz,
no , a TŻ nie chce już w ogóle... |
|
|
|
#2672 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Już nam mija roczek, czas postawić pierwszy kroczek! Urwisy V-VI. 2010r. cz. V.
Margo, pierwsze kolanka zdarte? Agata ciągle obdarte ma, ale już twardzielka, upadnie i leci dalej
![]() Bratko, no bo już się martwiłam, pisałam smsa i cisza
|
|
|
|
#2673 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wieczór!
Ja tak na szybko,zaraz spadam lulać. Przede wszystkim ZDRÓWKA DLA STEFANKA! Dzieciaczki na zdjęciach cudne My wczoraj i dziś całe popołudnie u znajomych w ogrodzie. Radość i zachwyt Bruna bezcenna(basen,samowolka, roślinki...) P.S.Nadal zazdraszczam domków z ogródkiem. ![]() Tylko od tych dwóch dni dziecko mi odmawia kąpieli.Wyłazi z brodzika z rykiem,jak tylko włożę.O myciu włosów mogę zapomnieć.Opłuczę i jazda.Jutro rano będzie porządna kąpiel,bo włoski już nie ten teges. ![]() Czy to jakiś bunt, czy raczej nadmiar wrażeń/zmęczenie. ![]() Szaja, podziwiam!Dziecko,remont, praca,wizaż,blogi,czytani e książek itd. Zdradź mi, ile godzin wynosi Twoja doba? Dziewczyny, jeszcze parę dni i w końcu będę miała męża U nas wiecznie kolana zdarte lub osiniaczone. To samo z twarzą. Jak nie wypadek z babcią, to było też już "powitanie" z kaloryferem żeberkowym. ![]() Ale "ała" nie pokazuje. Mówi tylko "bam".
Edytowane przez kaszpirek Czas edycji: 2011-09-05 o 23:04 |
|
|
|
#2674 |
|
Rozeznanie
|
ja tak na szybciutko bo się strasznie przeziębiliśmy z Wiktorkiem i biedulo męczy się w nocy a spać poszedł dopiero o 22, wczoraj też
no ale mamy 5-ty ząbek justin ale się nacierpieliście margo a może to przesilenie jesienne tak zaczyna działać? kardashi ale Blanka zachwycona hurtem graruluję nowych umiejętności i uciekam bo zasmarkałam kompa
|
|
#2675 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
piekne sa [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29219482]Margo rób test, rób Justin, ale wam się paskudnie nałożyło :/ I wiecie, tak sobie myślę, tak narzekamy na nfz ale jednak jak z takim bólem w nocy na dyżur szłam (głowa) to dostałam bez problemu ketonal w zastrzyku, babka tylko wypytała o możliwe przyczyny bólu, sprawdziła, czy to czasem zapalenie opon nie jest i dała.[/QUOTE] no wlasnie, brakuje mi tutaj tego zwyklego ludzkiego wspolczucia ![]() wyslalam Malza z Malym na pogotowie wieczorkiem, bo Maly dostal ponad 39 goraczki, odeslaly Go medy do domu brak mi slowszkoda, ze mnie tam dzis nie bylo, normalnie bym rozniosla te babsztyle [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29224093]A wieczorem poszłam z nią spoty kawał bez wózka, po mamę na przystanek, w obie strony bardzo ładnie szła i rękę dawała. Może to jest sposób, uczyć chodzenia za rękę wieczorem, kiedy auta nie jeżdżą tak? Za to KAŻDY schodek trzeba zaliczyć, wejść i zejść, wystawa z zabawkami nie jest tak interesująca, jak schodek [/QUOTE]u nas dokladnie to samo Cytat:
brawa dla dzielnego Zlobkowicza ![]() Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;29227248] . ------------------------------------------- Spac nie moge, bo ucho lupie, piorunujacej poprawy nie odczuwam Malusio zaczal dzis kaszlec przez sen, dzis na 10 wizyta kontrolna az sie boje co tam sie w Nim rozgrywa dalej, dziewczyny trzymajcie kciukasy
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
||||
|
|
|
#2676 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwłaszcza, że moje pokolenie przeżyło dzieciństwo na mleku przegotowanym zaledwie, a poprzednie to nawet na takim prosto od krowy. Cytat:
http://www.x-lander.pl/serwis ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29224093] A wieczorem poszłam z nią spoty kawał bez wózka, po mamę na przystanek, w obie strony bardzo ładnie szła i rękę dawała. Może to jest sposób, uczyć chodzenia za rękę wieczorem, kiedy auta nie jeżdżą tak? Za to KAŻDY schodek trzeba zaliczyć, wejść i zejść, wystawa z zabawkami nie jest tak interesująca, jak schodek [/QUOTE]Schodki są przeboskie. ![]() ---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;29227248] ja tam tego tłuszczu w 3,2% nie czuję. ![]() Mam sąsiadkę, która ma krowy i mleko sprzedaje, ale to by znów trzeba przegotowywać, rozcieńczać też? - chyba zbyt dużo zachodu jak na mój gust. [/QUOTE] Przegotować tylko. ![]() Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać, czy napój do picia czy bogaty w wapń produkt. |
|||
|
|
|
#2677 | |||
|
Zadomowienie
|
Kardashi, swietne zdjecia z ZOO!. Faktycznie widac, ze Blance sie podobalo.
Chyba tez powinnam sie wybrac. Tutaj zoo jest na wyspie, mozna poplynac statkiem wiec dodatkowa przygoda ![]() Justin, biedaki Wy nasze Wspolczuje bolu ucha i chorubska Stefanka. Szkoda mi Was strasznie mocno. Mam tylko nadzieje, ze szybko ta cholera minie. Cytat:
![]() Chyba nasze zamartwianie sie bylo duzo na wyrost bo dzieci super sobie radza O to, to, to Cytat:
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;29227248] w życiu bym nie pomyślała, że to znaczy "tata". tak zupełnie inaczej .. my nie planujemy, ale się nie zabezpieczamy, jakoś tak się nie schodzi... Miałam zakładac spiralę, ale kasa poszła na przedszkole. Haha, tutaj jest duzo takich perelek ![]() Moze niedlugo bedziesz miala naprawde "wasne przedszkole" ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29227538]Margo, pierwsze kolanka zdarte? Agata ciągle obdarte ma, ale już twardzielka, upadnie i leci dalej [/QUOTE]U nas tez kolana pozdzierane, jedne strupy odpadaja i zaraz pojawiaja sie nowe ![]() Kochana Agatka Cytat:
Widzisz jak szybko czas mija, trach ciach i maz w chalupie ![]() ![]() ![]() Jest juz 9.30 a w pracy siedze sama zaczelam sie zastanawiac czy jakiegos swieta dzisiaj nie ma ale maz tez do roboty wyszedl...nie wiem o co chodzi...
|
|
#2678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może masz jakieś szkolenie, o którym zapomniałaś? ![]() _______________ U mnie dziś pierwszy dzień nowej ery. Koniec kontroli ZUS.
|
|
|
|
|
#2679 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki za komplementa
szaja tak Krynica Górska ogólnie taka sobie , ale blisko było tośmy pojechali , byłam tam juz pare lat wczesniej , w sumie najfajniejszy wyjazd na Jaworzyne - widoki ładne ![]() Co do umiejetności naszych dzieci to wiecie co mi sie najbardziej podoba ![]() Takie zaskakiwanie mamy i pokazywanie praktycznie co dzien czegoś nowego - mam na myśli umiejetnosci , nie naśladywanie ![]() Jeszcze nie dawno gryzła kredki , teraz maluje po kartce ![]() Naśladywanie oczywiscie też jest fajne - jak jest u nas moja mama to młoda podaje jej chusteczki i kropelki do nosa naśladując smarkanie ![]() No i ubaw mam co dzien jak podlewam kwiatki i krzewy a Gabi chodzi za mną krok w krok z malutką konewką i też podlewa kazdy kwiatek - i nie kwiatek czasem nalewam jej wody ![]() a czesto bierze moją konewke która siega jej do pach i taszczy ją od kwiatka do kwiatka ![]() No i garaż mam wysprzątany ny błysk bo młoda co dzien tam zamiata
|
#2680 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wie któraś może jak to działa?
http://www.bezpiecznyurwis.pl/p/pl/f...iekarnika.html |
|
|
|
#2681 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zdrzaylo mi sie 2 razy zapomniec ale dzisiaj babki zrobily sobie dluzszy poranek w domu. Wlasnie przyszly, jedna po drugiej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
pewnie trzeba sciagac do kazdego uruchomienia piecyka czy kuchenki, chyba ze jest jakis sprytny myk, taki dla doroslych...
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2682 |
|
Zadomowienie
|
Kardashi - super zdjecia
moj mały straszek na pewno by tak nie wyciagał raczek do zwierzakow ![]() Bratko - witaj gratulacje dla Bogusia za chodzenie i za udany start w złobku Ja tylko w pracy mam czas na wizaz ![]() Kropka - nie mam pojecia jak to dziala, ale ogolnie niezle cuda maja w tym sklepie Ja w całym mieszkaniu mam tylko 1 zabezpieczenie w 1 gniazdku
|
|
|
|
#2683 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę nabyć coś takiego, bo mój syn uparcie piecze ostatnio. ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
![]() Teraz dziecko grzebie w kuchni. :/ |
||
|
|
|
#2684 |
|
Zadomowienie
|
araczki do Krynicy mam 90 km
dla mnie to blisko![]() ale moja okolica też ni czego sobie ![]() Kupiłam wczoraj młodej paste do zebów z ziajki - owocowa - Gabi nie jest zachwycona ![]() ale przyłuczac chce , tylko jak ją nauczyc płukac buzie ![]() ![]() tej pasty biore ociupinke i przyzwyczajam ją na razie , jakieś sugestie
|
#2685 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam zabezpieczenia na 3 szafkach w kuchni- jakoś tak lubię swój setrwis i nie lubię sprzątać śmieci z kosza wywalonych na podłogę
![]() No i w łazience gdzie są środki czystości - a te bardziej niebezpieczne Domestos, cif i Odplamiacz mam wysoko na meblach tak w razie gdybym zapomniała zabezpieczenia w szefce zamknąć co też się przytrafić może ![]() Kardashi zdjątka super- Kori tez była ZOO zachwycona, ale myslę że teraz miałaby większy ubaw jakbyśmy pojechali bo jest już kilka miesięcy starsza a to duża róznica Justini wracajcie bidulki do zdrowia :tuli: A my namiętnie malujemy kredkami od jakichś dwóch miesięcy i uwielbiamy krzyżówki taty rozwiązywać ![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- My używamy od jakiegoś czasu już pasty tak ociupinkę. Ja robię tak że potem jeszcze przepłukaną szczoteczką przelatuję po ząbkach mała na razie nie umie nabrać wody i wypluć bo wiadomo za mała a pluć pastą też nie umie. Myślę że po takiej minimalnej ilości- wręcz śladowej dwa razy dziennie nic im nie będzie. A warto przyzwyczajać ja już widzę że nie będzie przynajmniej problemu z myciem zębów bo lubi to tak że sama się dopomina to samo z wieczornym "amen" do Bozi ![]() Aha i my mamy dzieciową pastę ale miętową i mała ją lubi
|
|
|
|
#2686 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie Wy znajdujecie pasty dla takich maluchów?
Patrzyłam w Rossmannie, Carrefourze, Tesco - wszędzie są tylko takie 2+ |
|
|
|
#2687 | |
|
Zadomowienie
|
![]() U nas nie ma zabezpieczen. Juz nie ma. Mala kiedys przyniosla nam trzy, z kuchni i przedpokoju. Uparla sie, ze je pozrywa. Teraz na topie jest szafka z zarciem dla psa. Wyciaga sobie 2 puszki, stawia na podlodze, staje na nich i idealnie zgarnia wszystko co jest na blacie kuchennym... Cytat:
My mamy elmex dla gnojkow. Ja nie plucze. Troche pasty na szczoteczke, do dzioba, czasami nie chce i marudzi to daje jej niech sobie sama po swojemu umyje i po wszystkim.
|
|
#2688 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie mam żadnych zabezpieczeń na szafkach, bo mała nie umie ich otwierac (nie maja żadnych uchwytów). W małym pokoju uchwyty sa tak wysoko, że jeszcze do nich nie dosięga. Jedynie w szafce na buty mąż zrobił jakieś zabezpieczenie z kijka
Koleżanka mi mówiła, że te wszystkie zabezpieczenia są na taśmę klejącą i to dość mocno niszczy meble. Prawda to?Ja pasty do zebów daję bardzo mało - nieco więcej niż glówka od szpilki. Mała i tak ją zjada. Niby uczymy ją pluć, ale ona najpierw zje ta pastę, a dopiero potem pluje Zęby "przepłukuje" zmoczoną szczoteczką bez pasty ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Pasta Aquafresh jest 0+ Kiedyś oglądałam Elmex i z tego co pamiętam była dla starszych dzieciaków... A Wasze jakie są? |
|
|
|
#2689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my myjemy tylko nia raz dziennie reszta tylko woda aquafresh kids 0+
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2011-09-06 o 10:33 |
|
|
|
|
#2690 |
|
Zadomowienie
|
Velluto, my mielismy wlasnie na tasme klejaca, zaczelo sie przesuwac, zrobilo luzniejsze i mala latwo oderwala. U nas nie zniszczylo to mebli a szkoda bo kuchenne powinno sie juz dawno wymienic tylko chlopa trudno przekonac
![]() Za to na rogach stolow klejace nakladki odeszly z kawalkiem mebla... Za to sposob z kijem dosyc ciekawy ![]() My mamy elmex od 0 + ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Kropka, ja w zwyklym markecie kupilam.
|
#2691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Danio pozrywał takie na rzep i takie, które się otwierało do góry. Obczaił szybko jak to się robi i po ptokach. Obecnych nie umie. U nas żarcie dla kotów służy do zabawy - konkretnie do tego, by je rozsypywać po podłodze. |
|
|
|
|
#2692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i my własnie mamy te paste jest bardzo wydajna
|
|
#2693 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z wyj. takich zabezpieczeń, które Daniel zepsuł, a które nadal są na meblach. Nie umiem ich odkleić. ![]() ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Nasze nakładki wszystkie Daniel odklejał. Meble bez uszczerbku. W końcu przykleiłam na kropelkę.
|
||
|
|
|
#2694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dołączam sie do tulenia ![]() o to tak jak u nas a wczraj cwaniara długopisem pomalowała sciane (dobrze ze pokoj nadaje sie do malowania )
|
|
#2695 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
24h Ja po prostu mam ciągle laptoczka włączonego, więc w każdej chwili mogę podejść. A że ja np. obiad gotując (laptoczek w kuchni) nienawidzę czekać to nawet jak mi się samo coś robi i mam 5 minut luzu to mogę zajrzeć. Blogi = wieczorem, ew. gdy mała śpi w dzień. Czytanie też wtedy, albo jak gdzieś sama idę (nawet na zakupy, to po drodze do biedronki czytam idąc), a remont mąż robi ![]() Cytat:
Agata babci krzyżówki tak ![]() Cytat:
Te zabezpieczenia, które pokazałaś, nie wiem jak ale wiem, że działają, znajoma kupiła gdy siostra z 3latkiem przyjechała. Natomiast ja chcę coś takiego kupić: http://zabezpieczenie-domu.pl/wp-con...ni23423423.jpg albo takie: http://www.bajkowy-market.pl/reer-os...nej-p3223.html |
|||
|
|
|
#2696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
![]() Cytat:
Widziałam takie na All..Też ma zacięcie do sprzątania i lata z wielkim mopem,duże wiadro taszczy po domu .Jak cos mi sie rozsypie to pierwsza leci wyjąc szufelke i nie da sobie wyrwac z reki szczotki .Tez łapie za konefkę na balkonie...Ala zaczęła naśladowac smarkanie nosa i leciała wycierać mój jak dostałam pierwszy raz kataru w maju i teraz jak tylko pociągnę to leci i niesie husteczki .To samo robi jak zje obiadek.Kładę zawsze obok ręcznik papierowy na tacce i jak zje to wyciera sobie pyszczek..A co do nowych umiejętnosci to budowanie wieży z klocków.Do tej pory bawiła się nimi i najwyżej 2 ,3 klocki postawiła na sobie a od wczoraj buduje wieże z 10,12 kloców i sie nie przewracają!Jest taka skupiona i delikatna,że czasem tylko 1 klocek jej spadnie.Jak zbuduje to nie burzy tylko popatrzy i odchodzi bawić sie czyms innym .A te klocki Boikido rzeczywiscie są fajne .Możesz dziecku cos pokazywac a jako np.roczniak nie jest w stanie czegoś zrobic bo nie nabył jeszcze takiej umiejętnośći...Ja kilka razy jak kupiłam klocki ze 2 mce temu pokazałam małej jak się buduje wieże i nie umiała tego robic a wczoraj sama zbudowała wieże z 12 klocków i była stabilna,nie przewrociła się. Dziecko od urodzenia obserwuje rodziców ale nie jest wstanie wszystkiego od razu naśladowac bo rózne umiejętnosci nabywa z czasem.Ja swojej pokazywałam juz dawno jak się wrzuca klocki do garnuszka zgodnie z ich kształtem a ona nie umiała wrzucic,tylko dopasowywała i dopiero teraz jej się udaje wrzucić.Naśladownictwo to jedno a posiadanie umiejętnosci by naśladowac to drugie.Musiał jej ktos kiedys pokazac jak sie rysuje kredką albo widziec jak ktos pisze długopisem np...Moja Ala teraz jak pisałam tego posta wzięła krzesło staneła na nim przy stole i otworzyła lap topa TŻta i zaczeła mnie zasladowac jak stukam w klawiaturę i jestem zapatrzona w monitor .Trzeba uważac co się robi bo dzieci wszystko obserwują i przyswajają jak gąbka .
|
|
|
|
|
#2697 |
|
Zakorzenienie
|
Czy niszczą się okaże jak pościągam
ale tak serio to nie wydaje mi się.Zabezpieczenia z rogów stołu ciągle ściągane- jakie by nie były więc już ich nie ma. Kredkami na szczęście na razie nie maluje po ścianach póki co kartki ale głównie ława bo biała i się fajnie rysuje ![]() My tez mamy Aquafresh 0+ |
|
|
|
#2698 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29233845]
Ty patrz, u was młoda się dorwała do żarcia a u babci olewa Te zabezpieczenia, które pokazałaś, nie wiem jak ale wiem, że działają, znajoma kupiła gdy siostra z 3latkiem przyjechała. Natomiast ja chcę coś takiego kupić: http://zabezpieczenie-domu.pl/wp-con...ni23423423.jpg albo takie: http://www.bajkowy-market.pl/reer-os...nej-p3223.html[/QUOTE] Bo nasze wszystko jest fajniejsze. Ja o takich pomyślę, jak gad będzie większy. Tymczasem mam wysokie blaty i kuchnię w narożniku, więc nie sięga do garów. |
|
|
|
#2700 |
|
Wtajemniczenie
|
I ja muszę kupić tę pastę,te 2 co mamy nie pasują małej,płacze przy myciu i marudzi.Bez pasty myje ładnie sama a z pastą marud straszny
.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.

i uciekam bo zasmarkałam kompa

brak mi slow