|
|
#2671 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zazdrośnice cz. 39 :D
Cytat:
Ja jeżdżę co rok w ten sposób, to Ci kilka rad podrzucę ![]() Po 1. zainwestujcie w namiot i koniecznie materac, bo na carimacie można zgłupieć ![]() Po 2. kupcie sobie jedzenie w jakimś makro, albo coś, takie,które można przewozić i łatwo przygotować + zabierzcie kuchenkę gazową. Oszczędzicie kupę kasy na jedzeniu, co chociażby w Rzymie będzie wielką ulgą dla kieszeni ![]() Po 3. kupcie dobry przewodnik - dobry, tzn z dużą ilością tekstu, mniejszą obrazków Uwzględnijcie, żeby w przewodniku były opisane miejsca noclegowe, były adresy campingówPo 4. Zaplanujcie sobie trasę, czyli miejsca, które chcecie zobaczyć i obczajcie tam campingi. Zróbcie sobie taki plan podróży. Małe są szanse na to, że będziecie się tego ściśle trzymać (przynajmniej nam się nigdy nie udało), ale da jakiś zarys chociażby i nie będziecie jechać tak zupełnie w ciemno, co za pierwszym razem uspokaja W każdym razie bez rezerwacji miejsca na campingach z namiotem spokojnie się rozbijecie. Nie zdarzyło mi się, żeby wyrzuciliPo 5. Namiot wyjdzie Was znacznie taniej niż najtańszy bungalow I łatwiej o miejsca. Poza tym tak: weźcie jakieś krzesełka turystyczne, stolik turystyczny, koc, coś w czym jeść. Weź pod uwagę, że jadąc w ten sposób masz znacznie wiecej rzeczy niż normalnie i dopasuj to do możliwości bagażnika ![]() We Włoszech jest tak, że plaża jest na ogół płatna. Ale jak się jest na campingu, to już w cenie pobytu jest też plaża. Mówią Wam wtedy że macie np. Bagno 13 I jedyne ograniczenie jest takie, że na inne bagno nie wejdziesz bezpłatnie Dodatkowo płatne są parasole i to wcale nie mało (choć nie pamiętam ile), ale na każdej plaży są miejsca, gdzie normalnie można na kocu poleżeć. Na ogół spotkacie tam Polaków ![]() W wysokim sezonie za dobę na campingu płaci si ok. 10 euro już z plażą. Z tymże u nich wysoki sezon, to na ogół sierpień.W pozostałe miesiące wakacji jest trochę taniej. Dobrze zaplanujcie trasę. Jeśli chcecie z noclegiem, to podeślę Ci linka do fajnego miejsca do przenocowania - hotel w Graz (Austria), gdzie też nocują na ogół Polacy jadący do Chorwacji/Włoch. Nocleg ze śniadaniem. Warunki może bez wersalu, ale przyzwoite. Do Włoch da się dojechać za 1 zamachem na dwóch kierowców, tylko jedzie się tak koło 20h. My do Wenecji dojechaliśmy na raz. Aaaa i przyda Wam się turystyczna lodówka, tylko polecam taką na zasilanie z zapalniczki a nie tą z wkładami. I we Włoszech łatwiej dogadać się na migi niż po angielsku No chyba,że znacie włoski ![]() No i nie polecam jechania przez Czechy - przez Niemcy jest dalej, ale lepiej i szybciej się jedzie + darmowe autostrady
|
|
#2672 |
|
Zakorzenienie
|
I w ogóle twierdzę, że sąsiedzi nie mogą nas nie "kochać"
|
|
|
|
#2673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2674 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie wybieranie garnituru za życia jest straszne, nie daje już sobie szansyCytat:
![]() ale tak w ogóle to z nią gadacie, tak ? |
||
|
|
|
#2675 |
|
Wtajemniczenie
|
Carmi, my też tak podróżujemy. Miałam walnąć długi wywód ale Gwizdak wyprzedziła
Ze swojej strony mogę dodać, żebyście do materaca kupili pompkę
|
|
|
|
#2676 | |
|
Zakorzenienie
|
Acha! Carmi, weźcie pod uwagę też, że przemieszczanie się samochodem w upał jest dość męczące, więc nie planujcie zmieniania miejsca codziennie. Czasem nawet jechanie co drugi dzień jest męczące. Lepiej zobaczyć mniej a wypocząć, niż ustalić sobie bardzo napięty harmonogram i mieć wrażenie wakacji spędzonych w samochodzie. Przynajmniej jak dla mnie. I nie trzymajcie się planu kurczowo - bądźcie elastyczni, jak Wam się gdzieś spodoba, zostańcie dłużej
Nawet kosztem nie zobaczenia czegoś.---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
![]() I koniecznie kupcie Assistance, żebyście nie wylądowali jak my w Bośni z zepsutym samochodem i przerażeniem w oczach ![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Ja nie - jak mówię zupełnie nie czuję klimatu gadania do własnego brzucha, a myślę, że jeszcze się z nią nagadam Tż czasem coś tam - "nie kop mamy" No wczoraj np zagroziliśmy jej, że jak się nie uspokoi nie dostanie lodów, ale jakoś nie przejęła się zbytnio.
o7.10.07-zakochana ![]() 18.12.10- narzeczona ![]() 05.03.11 - żona ![]() 22.08.11 - Mrówka 13.05.13 - Bulgotka Mrowisko "Zwierciadełko" Edytowane przez Gwizdak Czas edycji: 2011-08-09 o 10:28 |
|
|
|
|
#2677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak mówię- przy ur. mojej siostry mieliśmy zgryz, bo i te 100 zł to było dla nas dużo wtedy. teraz finansowo na luzie możemy tyle dać i dlatego zastanawiam się, czy to wystarczająco.ale jak tak sobie mysle, plus pogadałam z P., to oboje stwierdzilismy, ze to jednak osiemnastka, a nie ożenek, wiec taka kwota i bonus wydają mi się nawet dość dużym prezentem
|
|
|
|
|
#2678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2679 | |
|
Zakorzenienie
|
hu hu hu!
![]() ![]() hał hał ![]() Cytat:
no i te koszty to już chyba ze wszytskimi atrakcjami nie wydaje mi sie aby takie wyprawy byly az tak drogie ;-) chociaz ja sie nie znam
|
|
#2680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2681 |
|
Zakorzenienie
|
Jeju Gwizdak, Stefka jesteście wspaniałe! Na pewno odezwę się do Was bliżej wyjazdu
![]() Czyli nie trzeba rezerwować miejsca na campingach? To spora ulga, będziemy bardziej niezależni Kopiuję i zapisuję wszystkie Wasze wypowiedzi
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2682 |
|
Zakorzenienie
|
Fajny taki wyjazd, ale drogi, jak te wszystkie rzeczy trzeba kupić
![]() wczoraj wrocilam z pracy, jest północ, mówię P. o problemie, że okresu nie ma, P., że znów panikuje i mam to przynajmniej dwa razy w roku, co jest prawda P. szamie winogrona. no to wzielam sobie kilka. P. patrzy pytająco (bo mialam nie jesc po 21), a ja: ”No co? Dzidzia chce!”.Zaczęliśmy się tak śmiać, że hej Jeszcze to słowo ”dzidzia” z moich ust - chyba pierwszy raz w życiu go użyłam w sumie to sama bym siebie zostawiła ![]() na koniec zbliżył się do brzucha i mówi: ”Nie jesteś żadna dzidzia! Nie słuchaj mamy!” - także u nas gadanie z brzuchem już się zaczęlo
|
|
|
|
#2683 |
|
Zakorzenienie
|
nom, super, szczególnie jak Ci samochód staje w środku niczego i upale. Ja myślałam, że umrzemy z pragnienia, albo udaru. A samochód nic. Polaków mnóstwo, wywoływani na cb, ale nikt nie pomoże oczywiście. A my bez ubezpieczenia. Już nie mówiąc ile nas wyniosła naprawa samochodu i nocleg w jakiejś Chorwackiej mega-dziurze.
Generalnie wiem, że Ci się narażę Ale mi się Chorwacja nie podobała, mimo że przejechaliśmy całe wybrzeże, widzieliśmy i Split i Dubrovnik, Dalmację, Istrię i Makarską i Krka i Plitwickie Jeziora, czy jak to tam... no wszystko Nie podobało mi się. Już lepiej było w Czarbnogórze, ale też bez rewelacji. W każdym razie ja juz drugi raz do Chorwacji się nie wybieram
|
#2684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2685 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeden camping we Włoszech mogę Ci nawet polecić A rezerwować - ja nigdy nie rezerwowałam i zawsze nad gdzieś upchnęli ![]() Cytat:
|
|
#2686 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i Ty będziesz zadowolona, bo go zobaczysz wcześniej ![]() Cytat:
Cytat:
i tego samego dnia ma urodziny narzeczony mojej świadkowej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
nigdy nie byłam na takim wyjeździe pod namioty ![]() więc wiele nie podpowiem.... zwłaszcza, że też nigdy nie byłam we Włoszech... ![]() dzień dobry
|
||||||
|
|
|
#2687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).Gadanie z brzuchem jest extra, szczególnie jak nie ma tam dziecka tylko Głodzilla która Ci odpowiada ![]() Gwizdak a podobało Ci się we Włoszech? Może polecicie mi jakieś fajne rejony? Chodzi o to, żeby bylo malowniczo
|
|
|
|
|
#2688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2689 |
|
Zakorzenienie
|
Frezi to może się za rok z nami wybierzecie?
14.09 mam niestety poprawkę a nie obronę ![]() Gwizdak jaki camping polecasz? |
|
|
|
#2690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), jeszcze chcąc cokolwiek odłożyć (choć na początku nie zawsze się to udawało - właśnie ze względu na dodatkowe wydatki). zwłaszcza że dopiero się wprowadziliśmy na swoje. no a teraz nie mamy problemy z kasą, więc się bardziej zastanawiałam nad tym, czy to dobra kwota, o nie uważam, że mniej nie przystoi dawać czy coś, bo sama byłam w sytuacji, że dawałam, ile mogłam po prostu ja tylko chciałam się zorientować ![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- a spadaj, chodząca reklamo prokreacji Carmi, no tak, jak sie wydatki rozlozy to luzik - zwlaszcza ze mozna tak na stale jezdzic pomysl swietny. moze jak zrobie prawko to tez sie skusze
|
|
|
|
|
#2691 |
|
Zakorzenienie
|
frezi ja mam jakiegos taniego z tej seri LOVELY kupilam go tutaj w kobylnicy w takim wiejskim sklepie gdzie jest wszystko taki rynek w małej klitce
ale lakiery tej firmy widzialam tez w drogeriach
|
#2692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o miasta, to moim zdaniem warto zobaczyć Wenecję, bo po prostu nigdzie indziej się tego nie zobaczy , Rzym, bo wiadomo, Weronę (to tak bliżej nas, w sensie północy). No i warto, naprawdę warto zobaczyć Sycylię. To jest kawał drogi, ale to są inne Włochy. Na płn Włoch zobaczysz normalne europejskie państwo, na Sycylii biedę, zapyziałe miejscowości i niepowtarzalny klimacik ![]() Jeśli chodzi o nadmorskie miejscowości, to po stronie Włoch tej bliżej Francji (mam problemy ze stronami świata ) jest gorzej z plażami - jest bardziej górsko i malowniczo, tylko z plażami jest gorzej. Po drugiej stronie z kolei plaże są bardzo szerokie i piaszczyste, woda ciepła, że aż się wychodzić nie chce, tylko mniej malowniczo. Miejscowości nadmorskie we Włoszech to imprezownia Można zobaczyć ciekawe scenki rodzajowe z udziałem Włochów W wielu miejscowościach są ryneczki z jakiś zamierzchłych czasów, w których wiadomo - romantyczne wieczory nad winem są boskie Ciepło i sympatycznie. Poza tym we Włoszech (poza Sycylią, gdzie już jest zupełnie inny krajobraz) jest trochę jak w Pl. Ludzie są nawet podobni Ograniczenie do 130 km/h na autostradzie, to prędkość sugerowana, a nie ograniczenie (inaczej niż we Francji np, gdzie 120, to 120 niezależnie od pasa). Włosi są krzykliwi, ale w gruncie rzeczy sympatyczni Jedne co nie warto, to w razie czego dyskutować z ich policją Bardzo popularne wśród Polaków są okolice Ravenny. Tam to się i po polsku dogadacie Jakbyście tam byli, to koniecznie pojedźcie do Mirabilandii - to park rozrywki, takie wielkie wesołe miasteczko, ale warto
|
|
#2693 |
|
Zakorzenienie
|
carmi ja bylam we włoszech na polnocy pieknie tam jest
|
|
#2694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przepraszam...hmmmmm.... ja nie znam tej firmy... myślałam o kupnie INGLOTA |
|
|
|
|
#2695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w Splicie jest masakra, znaczy oczywiście, że ładna jest starówka, ale co z tego, jak się wyjdzie i wokoło slumsy? W Rimini, dość nie drogi z tego co pamiętam, nazywa się Camping Italia oryginalnie ![]()
|
|
#2696 |
|
Zakorzenienie
|
frezi ja chcialam sobie kupic zeby zobaczyc o co w tym chodzi :P i w sumie wydalam mzoe z 6zl na lakier i dobrze bo juz go nigdy wiecej nie uzyje^^ a tak wydalabym 30zł a i tak by mi sie nie podobalo i bym potem byla wsciekla. a tak zaoszczedzone pieniadze moge kupic inny lakier albo cos
|
#2697 |
|
Zakorzenienie
|
Hm, hm, hm... powiedzcie, że jestem geniuszem
sypnęłam bardzo rozwiniętą wiązankę pełną nieprzyjemnych epitetów zastanawiając się, kto mi podpieprzył z kasy 100 zł... Liczyłam pół h... policzyłam jeszcze raz i zgadza mi się co do grosza masakra jakaś ![]() A'propos planów wakacyjnych, to się muszę Wam pochwalić. Rozmawiałam z mamą o moich marzeniach wyjazdowych i powiedziałam, z pełną świadomością, że mnie z miejsca skrytykuje, że chciałabym bardzo w przyszłe wakacje jechać na miesiąc pomieszkać na Malcie, ale wątpię, żebym dostała jednym ciągiem taki urlop. A mama na to, że... muszę poprosić, że na pewno się da! nie wiem, o co kaman, normalnie jest taka wspierająca, że och, ach.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2698 |
|
Zakorzenienie
|
Ma któraś z Was namiot samorozkładalny? http://allegro.pl/namiot-samorozklad...752518669.html
|
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ci.html&next=1
frezjo taki mam
|
#2700 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
cześć Trzy lata temu spędziłam dwa tygodnie na Kalabrii. Nie jechaliśmy samochodem tylko samolot+pociąg+samochód. Na samiuskiej Kalabrii w okolicach Mesoraki i dalej na południu prawie nie ma żadnej bazy dla turystów. Pola bardzo sporadycznie, hoteli praktycznie brak, a to ze zwględu na to, że Włosi mają swoje apartamenty nad morzem i tam jeżdżą. Gdybyście mieli ochotę tam dojechać to raczej sprawdźcie zaplecze pod tym względem. Piękne miejsca to Santa Severina i Tropea Rozmówki ... chyba slangiem. Ja chodziłam na lekcje włoskiego ale na południu przynajmniej tak zapierniczają dialektem, że nawet kupienie chleba w sklepie było nielada wyczynem. Moja kuzynka mieszka tam już parę lat i tłumaczy rodowitym włochom wiadomości bo oni poprostu nie rozumieją poprawnej włoszczyzny ![]() Rany ale pięknie słoneczko świeci
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

Ciekawe czy się uda. Był ktoś z Was na takiej wyprawie? 
Ja jeżdżę co rok w ten sposób, to Ci kilka rad podrzucę 

Takie wybieranie garnituru za życia jest straszne, nie daje już sobie szansy

przepraszam...
masakra jakaś