Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-18, 19:22   #2671
SzklanyFlakonik
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Hej dziewczyny!
To moja pierwsza wiadomosc na forum
Aparat mam od konca listopada zeszlego roku, leczenie zaplanowane na 3 lata. Jestem mega zadowolona z tej decyzji, to bylo jedno z moich wielkich marzen!
Mam zwykly metal, na ten moment tylko gore i rurki zamiast pierscieni.
Tylozgryz, zgryz gleboki, zeby wychylone do wewnatrz, stloczone gorne jedynki...
Widac juz duza roznice.
Jak oswoje sie z forum to moze wrzuce fotki
SzklanyFlakonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-18, 21:09   #2672
nawiedzonanarzeczona
Rozeznanie

Ja mam mieć w tym tygodniu zakładane separatory ... czy to boli?
nawiedzonanarzeczona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-18, 21:13   #2673
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nawiedzonanarzeczona Pokaż wiadomość
Ja mam mieć w tym tygodniu zakładane separatory ... czy to boli?
Zakładanie nie. Boli zazwyczaj juz rozpieranie zębów

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-18, 23:38   #2674
ateris
Zakorzenienie

Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?

Ja nie miałam czegoś takiego jak separatory. To jest kiedy ma się pierscienie tak?

ateris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-18, 23:45   #2675
doma456
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Ja nie miałam czegoś takiego jak separatory. To jest kiedy ma się pierscienie tak?

Dokładnie. Ja też nie miałam bo mam same rurki

Już się nie mogę doczekać do pierwszej kontroli za tydzień i jeden dzień. Tak mi się starły podwyższenia, że bolą mnie zęby i jak mi się źle ułoży zgryz to nagryzam na dolne zamki
doma456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-19, 00:16   #2676
ateris
Zakorzenienie

Teraz z kim nie rozmawiam, patrzę się odruchowo na jego zęby czy są proste..

Edytowane przez ateris
Czas edycji: 2017-03-19 o 06:51
Stary 2017-03-19, 12:29   #2677
WhiteCherry
Zakorzenienie

mam pytanie, jeśli najpierw będę mieć zakładaną górę to separatory też idą najpierw na górę no nie? w poniedziałek mam wizytę u dentysty i do naprawy górne dwa zęby, jeśli okaże się, że w środę zakładam gumki na górę, to wolę wcześniej te górne zęby naprawić żeby ich już nie męczyć ;p
Stary 2017-03-19, 13:13   #2678
Izuuch
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
mam pytanie, jeśli najpierw będę mieć zakładaną górę to separatory też idą najpierw na górę no nie? w poniedziałek mam wizytę u dentysty i do naprawy górne dwa zęby, jeśli okaże się, że w środę zakładam gumki na górę, to wolę wcześniej te górne zęby naprawić żeby ich już nie męczyć ;p
Jeśli będziesz miała pierścienie to najpierw separatory
Izuuch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-19, 14:22   #2679
faza14
Raczkowanie

nawiedzonanarzeczona jedynka to nie na szczęście, ale czwórka, ale mimo wszystko widać :/ już się nie mogę doczekać tego zabiegu wyciągania jej, bo już tak 5 msc chodzę i sama nie chce wyjść, na co po cichu liczyłyśmy z ortodontką
faza14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-19, 18:05   #2680
SzklanyFlakonik
Raczkowanie

Tak jak obiecalam wrzucam zdjecia. To z czerwonymi ustami to od razu po zalozeniu pod koniec listopada, pod spodem aktualne. Wrzucam jeszcze jedno "zagryzione" gdzie widac jak bardzo te dolne zeby sa schowane
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2017-03-13_18.51.32.jpg (55,0 KB, 82 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20170319_185302-1.jpg (279,6 KB, 72 załadowań)
SzklanyFlakonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-20, 20:17   #2681
VampIrzyca
Zadomowienie

Nigdy wcześniej tutaj nie pisałam, ale dzisiaj postanowiłam trochę się wyżalić i spytać Was o radę, co dalej powinnam robić z moim nieszczęsnym leczeniem orto
W styczniu minęły dwa lata od kiedy założyłam aparat na górne zęby, w sierpniu będą dwa lata z dolnym. Czasami mam wrażenie, ze jestem jedyną osobą na świecie, która jest z noszenia aparatu... niezadowolona! Moja wada zgryzu jest skomplikowana, zgryz krzyżowy, przesunięcie w bok, zęby kiepsko ze sobą kontaktowały z góry na dół. Teraz ogólnie są równiutkie, ale niestety wada zgryzu niespecjalnie się ruszyła... W dodatku non stop mam jakieś problemu z dziąsłami (stany zapalne) mimo używania irygatora. Ortodontka obiecywała, że wada NA PEWNO się wyleczy i ciągle tak twierdzi, tłumaczy, że to po prostu tyle trwa i ona niby widzi jakieś efekty... Jednak mijają już dwa lata, tyle w sumie miało trwać leczenie i jak dla mnie nic z tą wadą zgryzu się nie dzieje. Wizualnie NIC się nie zmienia, nadal wstydzę się uśmiechać, tyle dobrego, że może zęby z jednej strony lepiej ze sobą kontaktują podczas zagryzania. Zastanawiam się nad sensem dalszego leczenia... Jeśli ma ono w sumie trwać z 5 lat, to na pewno się na to nie piszę. Naprawdę nie jestem z niego zadowolona, nie tak to sobie wszystko wyobrażałam. Wiem, że moja wada zgryzu jest trudna, ale mimo wszystko wizualnie nie widać praktycznie nic po DWÓCH latach. Myślicie, że czas to zakończyć?
Zazdroszczę każdemu, kto jest zadowolony z efektów leczenia i gratuluję

Edytowane przez VampIrzyca
Czas edycji: 2017-03-20 o 20:20
VampIrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-21, 04:18   #2682
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca Pokaż wiadomość
Nigdy wcześniej tutaj nie pisałam, ale dzisiaj postanowiłam trochę się wyżalić i spytać Was o radę, co dalej powinnam robić z moim nieszczęsnym leczeniem orto
W styczniu minęły dwa lata od kiedy założyłam aparat na górne zęby, w sierpniu będą dwa lata z dolnym. Czasami mam wrażenie, ze jestem jedyną osobą na świecie, która jest z noszenia aparatu... niezadowolona! Moja wada zgryzu jest skomplikowana, zgryz krzyżowy, przesunięcie w bok, zęby kiepsko ze sobą kontaktowały z góry na dół. Teraz ogólnie są równiutkie, ale niestety wada zgryzu niespecjalnie się ruszyła... W dodatku non stop mam jakieś problemu z dziąsłami (stany zapalne) mimo używania irygatora. Ortodontka obiecywała, że wada NA PEWNO się wyleczy i ciągle tak twierdzi, tłumaczy, że to po prostu tyle trwa i ona niby widzi jakieś efekty... Jednak mijają już dwa lata, tyle w sumie miało trwać leczenie i jak dla mnie nic z tą wadą zgryzu się nie dzieje. Wizualnie NIC się nie zmienia, nadal wstydzę się uśmiechać, tyle dobrego, że może zęby z jednej strony lepiej ze sobą kontaktują podczas zagryzania. Zastanawiam się nad sensem dalszego leczenia... Jeśli ma ono w sumie trwać z 5 lat, to na pewno się na to nie piszę. Naprawdę nie jestem z niego zadowolona, nie tak to sobie wszystko wyobrażałam. Wiem, że moja wada zgryzu jest trudna, ale mimo wszystko wizualnie nie widać praktycznie nic po DWÓCH latach. Myślicie, że czas to zakończyć?
A jaka masz wade? Nie masz np. Retrogenii, progenii? Przy niektórych wadach zgryzu potrzebna jest operacja niestety. Bo kurcze to dziwne. Dwa lata aparat i mowisz, ze prawie zero zmian. A 5 lat nosic aprat w życiu bym nie chciała.

Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 07:22   #2683
asik1503
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca Pokaż wiadomość
My nie jesteśmy lekarzami żeby Ci powiedzieć czy jest sens dalszego leczenia... górę masz 2lata a dół nawet nie... chociaż poczekaj aż dół dobije do 2lat nie u każdego są spektakularne efekty po kilku miesiącach szczególnie gdy się ma poważne wady... a najlepiej to przejdź się na konsultację do innego orto i zobaczysz co Ci powie bo dopoki masz aparat to sprawa nie jest zamknięta, niektore wady leczy się po 3-4lata... a co z tego, że zdejmiesz aparat? Wtedy to już na pewno sobie nie poprawisz zgryzu i dalej będziesz się wstydzić uśmiechać
22.08.18
IG
asik1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 11:01   #2684
nawiedzonanarzeczona
Rozeznanie

Tak się zastanawiam po co się właściwie daje te separatory?
chcę mieć aparat samoligaturujący kryształowy... myślałam, że przy samoligaturujących odpadają mi dodatkowe "atrakcje"
Stary 2017-03-21, 11:12   #2685
spamie
Raczkowanie

Cytat:
chcę mieć aparat samoligaturujący kryształowy... myślałam, że przy samoligaturujących odpadają mi dodatkowe "atrakcje"
nawiedzonanarzeczona - w nastepnym tygodniu rowniez bede miala zakladany aparat samoligaturujacy z tym, ze ceramiczny i w czwartek tez musze isc na zalozenie seperatorow ... Mam nadzieje, ze pojdzie szybko i bezbolesnie.
A jak to jest z myciem zebow z tymi seperatorami ? Trzeba jakos specjalnie uwazac, zeby nie wypadly ?

Edytowane przez spamie
Czas edycji: 2017-03-21 o 11:20
spamie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 12:40   #2686
87marta78
Zadomowienie

Cytat:
Separatory są po to by zrobiło się miejsce między zębami żeby ortodonta mógł później założyć pierścienie, ale dlaczego zakłada je przed aparatem to nie wiem. Ja mam samoligaturujacy i nie miałam wcześniej separatorów.
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 12:58   #2687
nawiedzonanarzeczona
Rozeznanie

Co ortodonta to chyba inne metody leczenia. Ten chce mi separatory założyć tydzień przed aparatem. Z kolei poprzedni nie chciał.
Stary 2017-03-21, 13:31   #2688
kasia15051
Raczkowanie

Jeżeli zęby ściśle do siebie przylegają, a aparat ma być zamocowany na pierścieniach to zakłada się seperatory wcześniej żeby zęby rozepchać i żeby zrobiło się mniedzy nimi miejsce na wciśnięcie pierścienia. Jak między zębami jest wystarczająco miejsca albo aparat będzie na rurkach to separatory są zbędne.
Sama miałam je tylko na górze, na dole mam rurki. Pomijając ból i takie jakby swędzenie zębów z seperatorami funkcjonowałam normalnie, przy myciu zębów też jakoś specjalnie nie uważałam Jednak najgorsze było to że nie mogłam użyć tam nitki dentystycznej i ciągle miałam wrażenie resztek jedzenia między tymi zębami gdzie były separatory.
kasia15051 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 13:51   #2689
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Przy Damonie nie mam pierscieni.
Ale Ty z tego co wiem będziesz miała inny samoligaturujący, to może on inaczej jest zaczepiany?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-21, 13:58   #2690
kasia15051
Raczkowanie

ja mam Damona i pierścienie na górze
kasia15051 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 14:29   #2691
spamie
Raczkowanie

nawiedzonanarzeczona - jaki samoligaturujący aparat bedziesz miala ? Ja bede miala Speeda.
spamie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 15:50   #2692
Izuuch
Raczkowanie

A ja na dole nie mam pierścieni a mimo to mam założone separatory. Mam co 2 tygodnie robiony stripping i separatory są po to żeby zrobiło się tam miejsce, co 2 tygodnie separatory zmieniają miejsce. Może któraś z Was jest w podobnej sytuacji?
Izuuch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 16:54   #2693
nawiedzonanarzeczona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez spamie Pokaż wiadomość
nawiedzonanarzeczona - jaki samoligaturujący aparat bedziesz miala ? Ja bede miala Speeda.
a ja nawet nie wiem jaki powiem ci za tydzień

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-03-21, 18:45   #2694
VampIrzyca
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
A jaka masz wade? Nie masz np. Retrogenii, progenii? Przy niektórych wadach zgryzu potrzebna jest operacja niestety. Bo kurcze to dziwne. Dwa lata aparat i mowisz, ze prawie zero zmian. A 5 lat nosic aprat w życiu bym nie chciała.

Ani progenia, ani retrogenia Przesunięcie szczęki w bok, zgryz krzyżowy... No właśnie ortodontka, dentysta czy nawet chirurg, który usuwał mi ósemki, ani razu nie wspominali o potrzebie operacji u mnie, a wiem, że inna osoba, która się u tej samej orto leczyła, od razu od niej usłyszała, że powinna mieć operację, więc myślę, że gdyby była u mnie konieczna, to by coś mówiła Nie wiem, zaczynam podejrzewać, że moja wada jest po prostu nienaprawialna

Cytat:
Napisane przez asik1503 Pokaż wiadomość
My nie jesteśmy lekarzami żeby Ci powiedzieć czy jest sens dalszego leczenia... górę masz 2lata a dół nawet nie... chociaż poczekaj aż dół dobije do 2lat nie u każdego są spektakularne efekty po kilku miesiącach szczególnie gdy się ma poważne wady... a najlepiej to przejdź się na konsultację do innego orto i zobaczysz co Ci powie bo dopoki masz aparat to sprawa nie jest zamknięta, niektore wady leczy się po 3-4lata... a co z tego, że zdejmiesz aparat? Wtedy to już na pewno sobie nie poprawisz zgryzu i dalej będziesz się wstydzić uśmiechać
Na pewno jeszcze poczekam aż miną dwa lata z aparatem na dole.
No niestety to, że mam go na zębach nie jest dla mnie takie obojętne. Po pierwsze jak już pisałam mam problemy z dziąsłami, po drugie ciągłe koszty wizyt, po trzecie z nim jeszcze bardziej wstydzę się uśmiechać, bo niestety wybrałam ceramiczny (nie polecam), gumki żółkną i wyglądam jakbym miała ciemne/żółte zęby Biorąc do kupy te wszystkie minusy, po prostu zaczęłam się zastanawiać nad sensem dalszego leczenia i czekania na efekty.
VampIrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 20:04   #2695
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Miałam dziś pobierane wyciski. Miałam stracha, bo mam straszny odruch wymiotny i dodatkowo bardzo boję się wymiotować (trauma) ale było fajnie. Poszło gładko i bez sensacji. Nie chciało mi się wymiotować ani trochę. Niepotrzebnie panikowałam. Teraz już tylko aparat

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-21, 20:54   #2696
87marta78
Zadomowienie

Myje zęby cały czas tak samo, ta sama szczoteczka, a dziś zauważyłam że nad zamkami żeby mam białe,a pod robią się żółte :/ i nie chodzi mi o miejsce przy zamkach a o całe zęby. Co robię nie tak? Może zła pasta (elmex) albo szczoteczka (elektryczna-koncowka ortodontyczna,do czyszczenia i do polerowania)
Stary 2017-03-22, 06:13   #2697
Malemalenstwo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
Myje zęby cały czas tak samo, ta sama szczoteczka, a dziś zauważyłam że nad zamkami żeby mam białe,a pod robią się żółte :/ i nie chodzi mi o miejsce przy zamkach a o całe zęby. Co robię nie tak? Może zła pasta (elmex) albo szczoteczka (elektryczna-koncowka ortodontyczna,do czyszczenia i do polerowania)
U mnie jest na odwrót. Nad zamkami mam pozolkniete zęby, a pod zamkami białe. Na każdej wizycie orto nie ma zadnych zastrzezen co do higieny jany ustnej.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-03-22, 07:06   #2698
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malemalenstwo Pokaż wiadomość
U mnie jest na odwrót. Nad zamkami mam pozolkniete zęby, a pod zamkami białe. Na każdej wizycie orto nie ma zadnych zastrzezen co do higieny jany ustnej.

A pytałaś czy da się to doczyścić po zdjęciu aparatu? U mnie się podobnie chyba robi, a zawsze miałam białe zęby i mnie to wkurza.

Stary 2017-03-22, 07:14   #2699
87marta78
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
A pytałaś czy da się to doczyścić po zdjęciu aparatu? U mnie się podobnie chyba robi, a zawsze miałam białe zęby i mnie to wkurza.

Dzisiaj mam wizytę kontrolną to zapytam.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Malemalenstwo Pokaż wiadomość

Ostatnio jak byłam na wizycie to też mówiła że dobrze są czyszczone zęby.Nie wiem z czego to wynika...
Stary 2017-03-22, 07:58   #2700
Kicia131
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Filifonka Pokaż wiadomość
Jeśli wspominacie już o powodzeniu u mężczyzn to rzeczywiście w trakcie noszenia aparatu kilku facetów zachwycało się nad moim "pięknym uśmiechem" więc nic się nie bać, tylko zakładać te aparaty!

Co do ścierania zębów - to chyba normalne przy krzywych zębach... ja dopiero po wyprostowaniu zauważyłam jak starte mam jedynki ale nie korygowałam ich...

Ja miałam stwierdzony lekki tyłozgryz i zgryz krzyżowy - u mnie udało się to zwalczyć samym aparatem, ale wiem, że w większości nie jest to taka łatwa sprawa...

Jeśli chodzi o seplenienie - to w aparacie nie miałam z tym problemów, ale przy retencji kilka tygodni się męczyłam wyobraźcie sobie, że wracając po wizycie od orto (pierwszy raz z retencją w buzi) spotkałam chłopaka, który bardzo mi się podobał, a tu nawet "cześć" nie da się normalnie wymówić

W załączeniu przesyłam moje zmiany aparatowe:

Mega różnica piękne masz te ząbki teraz!! Masz retainery na górze i na dole czy jeszcze jakiś aparat ruchomy zakładasz np. na noc?

Bo mi orto mówiła, że da retainer na dolne zęby, a na górne nakładkę, którą mam jak najdłużej nosić, żeby utrwalić efekt ;-)

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości