![]() |
#2671 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Hej dziewczyny!
To moja pierwsza wiadomosc na forum ![]() Aparat mam od konca listopada zeszlego roku, leczenie zaplanowane na 3 lata. Jestem mega zadowolona z tej decyzji, to bylo jedno z moich wielkich marzen! Mam zwykly metal, na ten moment tylko gore i rurki zamiast pierscieni. Tylozgryz, zgryz gleboki, zeby wychylone do wewnatrz, stloczone gorne jedynki... Widac juz duza roznice. Jak oswoje sie z forum to moze wrzuce fotki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Rozeznanie
|
Ja mam mieć w tym tygodniu zakładane separatory ... czy to boli?
![]()
#2673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2674 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?
Ja nie miałam czegoś takiego jak separatory. To jest kiedy ma się pierscienie tak?
![]() ![]() |
![]() |
#2675 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Już się nie mogę doczekać do pierwszej kontroli za tydzień i jeden dzień. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2676 |
Zakorzenienie
|
Teraz z kim nie rozmawiam, patrzę się odruchowo na jego zęby czy są proste..
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2017-03-19 o 06:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie, jeśli najpierw będę mieć zakładaną górę to separatory też idą najpierw na górę no nie?
![]()
![]() |
#2678 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Raczkowanie
|
nawiedzonanarzeczona jedynka to nie na szczęście, ale czwórka, ale mimo wszystko widać :/ już się nie mogę doczekać tego zabiegu wyciągania jej, bo już tak 5 msc chodzę i sama nie chce wyjść, na co po cichu liczyłyśmy z ortodontką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2680 |
Raczkowanie
|
Tak jak obiecalam wrzucam zdjecia. To z czerwonymi ustami to od razu po zalozeniu pod koniec listopada, pod spodem aktualne. Wrzucam jeszcze jedno "zagryzione" gdzie widac jak bardzo te dolne zeby sa schowane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Zadomowienie
|
Nigdy wcześniej tutaj nie pisałam, ale dzisiaj postanowiłam trochę się wyżalić i spytać Was o radę, co dalej powinnam robić z moim nieszczęsnym leczeniem orto
![]() W styczniu minęły dwa lata od kiedy założyłam aparat na górne zęby, w sierpniu będą dwa lata z dolnym. Czasami mam wrażenie, ze jestem jedyną osobą na świecie, która jest z noszenia aparatu... niezadowolona! Moja wada zgryzu jest skomplikowana, zgryz krzyżowy, przesunięcie w bok, zęby kiepsko ze sobą kontaktowały z góry na dół. Teraz ogólnie są równiutkie, ale niestety wada zgryzu niespecjalnie się ruszyła... W dodatku non stop mam jakieś problemu z dziąsłami (stany zapalne) mimo używania irygatora. Ortodontka obiecywała, że wada NA PEWNO się wyleczy i ciągle tak twierdzi, tłumaczy, że to po prostu tyle trwa i ona niby widzi jakieś efekty... Jednak mijają już dwa lata, tyle w sumie miało trwać leczenie i jak dla mnie nic z tą wadą zgryzu się nie dzieje. Wizualnie NIC się nie zmienia, nadal wstydzę się uśmiechać, tyle dobrego, że może zęby z jednej strony lepiej ze sobą kontaktują podczas zagryzania. Zastanawiam się nad sensem dalszego leczenia... Jeśli ma ono w sumie trwać z 5 lat, to na pewno się na to nie piszę. Naprawdę nie jestem z niego zadowolona, nie tak to sobie wszystko wyobrażałam. Wiem, że moja wada zgryzu jest trudna, ale mimo wszystko wizualnie nie widać praktycznie nic po DWÓCH latach. Myślicie, że czas to zakończyć? Zazdroszczę każdemu, kto jest zadowolony z efektów leczenia i gratuluję ![]() Edytowane przez VampIrzyca Czas edycji: 2017-03-20 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#2682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2684 |
Rozeznanie
|
Tak się zastanawiam po co się właściwie daje te separatory?
chcę mieć aparat samoligaturujący kryształowy... myślałam, że przy samoligaturujących odpadają mi dodatkowe "atrakcje" ![]()
#2685 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak to jest z myciem zebow z tymi seperatorami ? Trzeba jakos specjalnie uwazac, zeby nie wypadly ? Edytowane przez spamie Czas edycji: 2017-03-21 o 11:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2686 |
Zadomowienie
|
Separatory są po to by zrobiło się miejsce między zębami żeby ortodonta mógł później założyć pierścienie, ale dlaczego zakłada je przed aparatem to nie wiem. Ja mam samoligaturujacy i nie miałam wcześniej separatorów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2687 |
Rozeznanie
|
Co ortodonta to chyba inne metody leczenia. Ten chce mi separatory założyć tydzień przed aparatem. Z kolei poprzedni nie chciał.
#2688 |
Raczkowanie
|
Jeżeli zęby ściśle do siebie przylegają, a aparat ma być zamocowany na pierścieniach to zakłada się seperatory wcześniej żeby zęby rozepchać i żeby zrobiło się mniedzy nimi miejsce na wciśnięcie pierścienia. Jak między zębami jest wystarczająco miejsca albo aparat będzie na rurkach to separatory są zbędne.
Sama miałam je tylko na górze, na dole mam rurki. Pomijając ból i takie jakby swędzenie zębów z seperatorami funkcjonowałam normalnie, przy myciu zębów też jakoś specjalnie nie uważałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Ty z tego co wiem będziesz miała inny samoligaturujący, to może on inaczej jest zaczepiany? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2690 |
Raczkowanie
|
ja mam Damona i pierścienie na górze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2691 |
Raczkowanie
|
nawiedzonanarzeczona - jaki samoligaturujący aparat bedziesz miala ? Ja bede miala Speeda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Raczkowanie
|
A ja na dole nie mam pierścieni a mimo to mam założone separatory. Mam co 2 tygodnie robiony stripping i separatory są po to żeby zrobiło się tam miejsce, co 2 tygodnie separatory zmieniają miejsce. Może któraś z Was jest w podobnej sytuacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2693 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2694 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
No niestety to, że mam go na zębach nie jest dla mnie takie obojętne. Po pierwsze jak już pisałam mam problemy z dziąsłami, po drugie ciągłe koszty wizyt, po trzecie z nim jeszcze bardziej wstydzę się uśmiechać, bo niestety wybrałam ceramiczny (nie polecam), gumki żółkną i wyglądam jakbym miała ciemne/żółte zęby ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Zakorzenienie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Miałam dziś pobierane wyciski. Miałam stracha, bo mam straszny odruch wymiotny i dodatkowo bardzo boję się wymiotować (trauma) ale było fajnie. Poszło gładko i bez sensacji. Nie chciało mi się wymiotować ani trochę. Niepotrzebnie panikowałam. Teraz już tylko aparat
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
![]() ![]() |
![]() |
#2696 |
Zadomowienie
|
Myje zęby cały czas tak samo, ta sama szczoteczka, a dziś zauważyłam że nad zamkami żeby mam białe,a pod robią się żółte :/ i nie chodzi mi o miejsce przy zamkach a o całe zęby. Co robię nie tak? Może zła pasta (elmex) albo szczoteczka (elektryczna-koncowka ortodontyczna,do czyszczenia i do polerowania)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2697 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2699 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2700 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mega różnica ![]() Bo mi orto mówiła, że da retainer na dolne zęby, a na górne nakładkę, którą mam jak najdłużej nosić, żeby utrwalić efekt ;-)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.