|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz. 4
|
![]() ![]() |
![]() |
#2702 |
Przyczajenie
|
Zapomniana tabletka=ciąża?
Witam,
od około 6 miesięcy regularnie biorę tabletki Yasmin. W zeszłą środę zapomniałam wziąć tabsika, przez co musiałam połknąć dwa na raz w czwartek. Te "magiczne" 12h jednak minęło dla zapomnianej tabletki. Natomiast w sobotę uprawiałam seks - i tu pytanie: czy mogę być w ciąży? Dodam, że zapomniałam tabletki w trzecim tygodniu ich brania. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
#2703 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniana tabletka=ciąża?
Cytat:
![]() |
#2704 |
Raczkowanie
|
czy w czasie ciazy moze wystepowac stan goraczkowy ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2705 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2706 |
Wtajemniczenie
|
W ciąży nie ma gorączki, gorączka świadczy o infekcji. Jeżeli gorączka wystąpi w ciąży to trzeba zgłosić się do szpitala, bo jest to niebezpieczne dla dziecka.
#2707 |
Raczkowanie
|
na moją głowę - prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w twoim przypadku określiłabym jako duże lub bardzo duże.[/quote]
Dlaczego tak myślisz? |
![]() ![]() |
![]() |
#2708 |
Raczkowanie
|
Nie dostałam jeszcze okresu a rano źle się czułam ... boje się test zrobić jeśli nie dostanę okresu do poniedziałku to idę do lekarza...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Zakorzenienie
|
współżyłaś bez zabezpieczenia w bezpośredniej bliskości tych matematycznie wyznaczonych dni płodnych. ponieważ nie prowadzisz bardzo dokładnej obserwacji własnego ciała (w tej kwestii odsyłam do stron o naturalnych metodach planowania rodziny) - trzeba się liczyć z tym, że faktycznie mogą się one zaczynać u ciebie odrobinę wcześniej niż wynikałoby z odejmowania i dodawania (tak, równie dobrze mogą też wystąpić nieco później - ryzyk fizyk)
do tego matka natura skonstruowała nas tak, że pod numerem jeden na liście priorytetów stoi przetrwanie gatunku. dlatego też przeżywalność plemników w płodnym śluzie kobiety jest najwyższa i może sięgać nawet kilku dni. dlatego między innymi mówi się, że okres potencjalnie płodny zaczyna się 3-4 dni przed owulacją. jeśli potrafisz z całą pewnością stwierdzić kiedy miałaś owulację i stwierdzić, że w ogóle ona nastąpiła (młode babki mają niekiedy cykle bezowulacyjne) - możesz oszacować to prawdopodobieństwo sama bazując natomiast na samej matematyce i wiedzy o cyklu kobiety - przy założeniu, że produkujesz komórki jajowe - moim zdaniem szansę na zajście w ciążę są spore.
Pożądanie zadowoli się każdą, byle jaką. Ale dusza pragnie tylko jednej - jedynej, wybranej. (H. Sakutaro) wróciłam ![]() Edytowane przez pani_smith Czas edycji: 2008-12-20 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy mówisz o mgielce bo ona wspozyla nie do konca 6.12 a 7.12 dostała normalny okres. Może masz na myśli anus19 ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2711 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mgiełka - przepraszam za zamieszanie. moim zdaniem w opisanej przez ciebie sytuacji ryzyko zajścia w ciążę wcale nie jest takie duże. wszystko powinno być okej.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2712 |
Zakorzenienie
|
Mam problem. Jak nigdy.
Wczoraj kochałam się z TZtem. Dzis o 21.30 wziełam normalnie tabletke. Niestety było mi jakos niedobrze i o 23 wypiłam 2 lyżki Nifuroksazydu ( pomaga mi na wszelkie problemy z żołądkiem itp). Tak więc pytanie: Jak z zabezpieczeniem? |
![]() ![]() |
![]() |
#2713 |
Raczkowanie
|
Za swoje nieodpowiedzialne zachowanie ponosze konsekwencje,wiem.. I dzieki za wszelakie komentarze;] Zaczekam do stycznia i sie okaze;] Czy beda pieluchy czy nie.. POzdrawiam
![]()
#2714 |
Raczkowanie
|
pani smith
Znam swoje ciało,bo go obserwuje..Wiem kiedy sa dni plodne a kiedy nie..Zdarza sie czasem chwila nieuwagi;/ Stad te moje obawy.. Ale dzieki mimo wszystko;P
#2715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo doczytałam się różnych opinii co do tego leku :/ jedni mówią, że wpływa i że jest o tym w ulotce, a inni mówią, że nie. znalazłam też taką informację: "nifuroksazyd nie wchodzi w interakcje z tabletkami na etapie metabolizmu, poniewaz nie jest wchlaniany z przewodu pokarmowego. Obniza jednak wchlanianie tabletek (i wszystkich innych lekow) dlatego nalezy zachowac maksymalny mozliwy odstep pomiedzy nifuroksazydem a tabletka anty." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2716 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jesli bierzecie tabletki i nie daj boze zapomnicie wziac jednej to postępujcie zgodnie z instrukcją. najczesciej radzą pominąc ta zapomnianą tabletkę i nast. wziac o normalnj porze (nie wiem jak jest z innymi ale ja swego czasu brałam harmonet, wcześniej microgynon (epizod) i moje pierwsze femoden,próbowałam tez plastry-porażka). na wszelki wypadek radzi się dodatkowe zabezpieczenie. tak samo należy psostępować w przypadku brania leków, które mogą obniżyć dzialanie pigułek. choc z mojego doświadczenia wiem, że jesli kobieta bierze tabletki od dłużeszgo czasu to tak naprawde przez ten cały czas jest poprostu bezpłodna. brałam pigułki 8 lat, od 3 już ich nie łykam i na początku miałam wiele wątpliwości i wiele "niespodzianek" to normalne, wiec jeśli macie jakieś obawy to rzeczywiście warto na wszeli wypadek dodatkowo się zabezpieczyć, a i to może być pretkstem do wspólnej zabawy "na nowy sposób"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2718 |
Zadomowienie
|
okej - paprawiam: niepłodna
![]() a bać i tak się nie ma czego, wiadomo o co biega...chyba? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2719 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2720 |
Zadomowienie
|
masz rację
![]() ale z drugiej str. ile dziewczyn odetchnęło by z ulgą ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Zakorzenienie
|
i tak się znajdą
![]() a co do leków popieram - jak do końca niewiadomo, a info z pewnych źródeł online brak, to lepiej ten tydzień czy dwa pobawić się z gumkami, niż potem denerwować, że potomek może być już w drodze
#2722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wdowo, przeznam szczezrez,że nie mam ulotki od Nifuroksazydu bo mam mi go z pracy przynosi. Ale tez mi sie wydaje,że może wpływac na anty. Edytowane przez _Emi_ Czas edycji: 2008-12-21 o 09:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw. tak w sumie przeglądnęłam sporo postów na zaprzyjaźnionym forum i wiele kobiet łykało te tabletki i nie zabezpieczało się dodatkowo bo mówią, że nie wpływa.. jednej nawet lekarz tak powiedział ;> więc może jednak nie wpływają ![]() Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2008-12-21 o 10:17 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2724 |
Zakorzenienie
|
Nie szkodzi;p Juz napisalam Tztowie aby sie pofatygowal po gumki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2726 |
Raczkowanie
|
Witam!
Dziewczyny,mam trochę mętlik w głowie i potrzebuję pomocy i oceny sytuacji. Kochałam się z TŻ 6.grudnia.Zabezpieczamy się prezerwatywą, z którą nic złego się nie wydarzyło. Dwa dni później miałam owulację. Ale przeraziłam się,bo w śluzie zobaczyłam ślady krwi. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało. Od razu miałam myśl- może to krwawienie implementacyjne. Po czym pomyślałam-halo! przecież to niemożliwe,nie pękła nam gumka ani nic. Ale teraz te myśli wróciły. Wczoraj lub dzisiaj powinnam dostać okres. Ale wcale się nie czuję jakbym go miała dostać. Fakt-bolą mnie piersi,ale inaczej niż przy okresie. i ból brzucha też jest jakiś inny-tak bradziej jakby od jajników niż jak zwykle od macicy. Nie wiem...moze jednak ta ciąża jest możliwa...czytałam,że na prezerwatywach mogą być mikroukszkodzenia przepuszczające plemniki. Myślicie,że jest taka ewentualność? Proszę o radę.
#2727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez _Emi_ Czas edycji: 2008-12-21 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2728 |
Zakorzenienie
|
mi się też wydaje że to przez nerwy. prawidłowo stosowana prezerwatywa daje dosyć dużą skuteczność.
dla uspokojenia myśli, zrób test. jak znam życie okres dostaniesz parę godzin po poznaniu negatywnego wyniku (prawo muphy'ego :P)
#2729 |
Zakorzenienie
|
To ja tez zapytam, bo mam juz pewne watpliwosci i metlik w glowie...
Otoz zdecydowalam sie przestac brac tabletki. Wzielam normalnie ostatni blister 21 tabletek, ostatnia tabletke w poniedzialek. Potem byla tzw. przerwa, po ktorej juz nie wzielam kolejnego opakowania. Okres dostalam normalnie w sobote rano, natomiast ostatni raz kochalam sie z tz-tem w srode przed okresem. Teraz mija 35 dzien od ostatniej miesiaczki, wiem, ze po odstawieniu tak czasem bywa, ale jednak troszke sie juz martwie.
![]() |
#2730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.