|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przyszłe młode mamusie do 23 roku życia część V i 1/2 ;)
co do powrotu do szkoly to ja od pazdziernika zaczynam drugi rok na studiach i niby miesiac bede miala jeszcze na posiedzenie z mala itp a i tak wydaje mi sie to za krotko dlatego chce zeby wyszla wczesniej to zawsze bede miec wiecej czasu na połóg i ogarniecie sie itp.
ale po 2 tyg na bank nie bedziesz w stanie pojsc do szkoly bo i bedziesz po porodzie zmeczona itp no i malenstwo nawet miesiaca nie bedzie mialo a widzialam jak mojej kolezance bylo ciezko zostawiac kruszyne na chwile nawet... |
|
|
|
#2702 |
|
Zakorzenienie
|
a ja z racji tego ze jestem bardzo niecierpliwa i nie moglam wytrzymac, zrobilam rano test i wyszedl negatywny...
|
|
|
|
#2703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2704 |
|
Zakorzenienie
|
Karla ja teoretycznie mam miesiac na uczelni z brzuchem i porod, ale juz od pazdziernika bede na IOS-ie, bo watpie, zebym w 9 mies dala rade latac do szkoly kolo 40min pieszo w jedna strone i tam siedziec na tych krzeselkach i z obolalym kregoslupem. Zreszta, boje sie, ze mnie zlapie na uczelni i dopiero bedzie jazda
chce_byc_mama poczekaj jeszcze pare dni, bo przed @ nie zawsze wychodzi, nawet jak cos jest Zaczynamy dzis siodmy miesiac ostatni trymestr i po wszystkim
Edytowane przez muffinka90 Czas edycji: 2011-08-04 o 11:18 |
|
|
|
#2705 |
|
Zadomowienie
|
chce_byc_mama wszystkie dziewczyny piszą Ci żebyś poczekała do terminu spodziewanej miesiączki a Ty nadal uparcie robisz testy. Pytanie tylko po co? Poczekaj cierpliwie....
![]() zoskasamoska w ogóle nie wiem jak to możliwe...to chore co z Tobą zrobili. Do inspekcji pracy z nimi i szefa do sądu za mobbing. Ja bym się nie poddała A co do kasy z Niemiec to gdybyś była tam zameldowana i dziecko miałoby niemieckie obywatelstwo to dostałabyś kindergeld i Erziehungsgeld (chyba 300 euro miesięcznie przez rok), są jeszcze takie datki z caritasu (wózek, łóżeczko, ubranka możesz dostać w zależności od dochodów) i jeszcze są jakieś możliwości wyciągnięcia pieniędzy. To może się opłacić Karla na studiach najważniejsze są jednak egzaminy i zaliczenia więc dopiero w styczniu będziesz musiała tam być regularnie, materiały zawsze możesz wziąć od kolegów z roku a wykładowcy na pewno przymkną oko na młodą mamę w kwestii obecności
|
|
|
|
#2706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Skończyłam technikum ekonomiczne, mam tytuł technika ekonomisty-mam zawód, do tego mam maturę, mogę na studiach iść w całkiem innym kierunku bo już jeden zawód posiadam. Do tego możesz pracować w wielu miejscach. Począwszy od sklepu po prywatne firmy, urzędy, biura itp. Ja jak byłam w szkole średniej to sobie plułam w brodę, że nie poszłam do ogólniaka-miałabym mniej nauki i święty spokój, ale pod koniec technikum stwierdziłam, że jednak to był dobry wybór i dobrze, że się nie przeniosłam. Chodziłam tylko rok więcej niż w lo a miałam zawód. Po za tym skończenie porządnie szkoły jest zwykle lepiej odbierane przez uczelnie i pracodawców jak zaoczne, wieczorowe szkoły?! To takie moje skromne zdanie.Ja na Twoim miejscu szukała bym porady u lekarza jak zakombinować zwolnienie, żeby można było przez ten okres siedzieć w domu a nie w szkole, ale raczej nie zmieniałabym szkoły. ![]()
|
|
#2707 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najgorsze w tym wszystkim jest to , że ja sie nie znam na prawie i nie wiem co oni mogą zrobic, a co nie. Muszę sie osobiscie przejsc do UP jesli nie dostane zadnego pisma ani telefonu od nich. Kase z Niemiec własnie próbujemy załatwic przez tż-ta,żeby kasa była na niego, tylko nie wiem czy ja tez musze byc zameldowana, musimy sie tam przejechac kiedys i dowiedziec sie co i jak. Z tego co wiem to jest jeszcze Elterngeld. Ja pochodzenia niemieckiego nie mam dlatego nie wiem jak to wygląda. |
|
|
|
|
#2708 |
|
Zadomowienie
|
Karo wszystko pięknie i ładnie napisałaś co do nauki Patisi ale zwróć uwagę, że ona będzie miała dziecko i chce mieć jak najwięcej czasu dla niego i przy okazji nie zawalić szkoły
Załatwienie zwolnienia nic nie da bo dyrektor i tak jest na nią cięty i może ją wyrzucić ze szkoły albo rzucać kłody pod nohi. Między technikum a liceum różnicy nie ma bo zdobycie zawodu z tytułem technika niewiele daje, pracodawcy chcą dyplomowanych pracowników a rok nauki więcej w sytuacji Patisi jest bez sensu, bo to rok w plecy. W dobie gdzie uczelnie prywatne powstają jak grzyby po deszczu i praktycznie każdy ma wyższe nie ma znaczenia jaką szkołę średnią ukończyliśmy bo tam przyjmują jak leci. Gdyby Patisia skończyła liceum zaocznie i poszła zaocznie na studia mogłaby już pracować (tj zdobywać doświadczenie w pracy) a pracodawca mając do wyboru kandydata z ukończoną prywatną uczelnią wyższą zaocznie i 2-3 letnim doświadczeniem w pracy oraz kandydata po studiach w uczelni państwowej studiującego dziennie bez żadnego przygotowania zawodowego wybierze jednak tego pierwszego (oczywiście są wyjątki od reguły w przypadku zawodów prawniczych, lekarzy itd) ![]() zoskasamoska Elterngeld to zasiłek dla bezrobotnych. Żeby dostać jakiekolwiek pieniądze musisz mieszkać (być zameldowana) w Niemczech ... Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-08-04 o 11:53 |
|
|
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
Bo jestem strasznie niecierpliwa.
|
|
|
|
#2710 |
|
Wtajemniczenie
|
W necie przeczytałam jeszcze , że chcą akt ślubu..
Ah zobaczymy jak pojedziemy do Niemiec i wtedy zobaczy sie co mozna wymyslec. Albo z tż-tem pogadam, wkoncu mieszkał w Niemczech 20 lat i pewnie cos wie. Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2011-08-04 o 11:56 |
|
|
|
#2711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie poruszałam kwestii tej co będzie dla Patisi najlepsze, bo mi jest ciężko to ocenić i powiedzieć. oczywiście Patisia zdecyduje sama co zrobić, bo jeśli chce iść do pracy i przy okazji więcej spędzać czasu z dzieckiem to lepiej będzie się przepisać. Mając na uwadze takiego dyrektora to może faktycznie lepiej, żeby zmieniła szkołę ![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- niecierpliwość tutaj nie pomoże trzeba odczekać swoje i już wiem co mówię
|
|
#2712 |
|
Zadomowienie
|
Zosiu, to dowiaduj się bo to trzeba się łapać wszystkiego co możliwe.
![]() obudziłam się i już od rana nic mi się nie chce.. zauważyłam, że te wakacje strasznie szybko lecą
|
#2713 |
|
Zadomowienie
|
a ja stracilam ostatnio apetyt :/ moglabym jesc jeden posilek dziennie... eh
nam juz leci 36 tydzien ^^ juz bliziuuuutko na szczescie
|
|
|
|
#2714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2715 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie jakoś nie bardzo to do mnie dociera.... a wręcz w ogóle
nie umiem sobie tego wyobrazić ale czekam z niecierpliwością na poród... |
|
|
|
#2716 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2717 |
|
Zadomowienie
|
ale ja już tak chcę urodzić... ile bym dała za to.... już szczerze mam dość chodzenia w ciąży. chcę zobaczyć małą, przytulić, ucalowac....
|
|
|
|
#2718 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja należę do osób niecierpliwych więc ciąża to męczarnia.. tyle czekania. jest mi tak gorąco, że zaraz się rozpłynę, oddałabym wiele za wyjazd nad wodę.. ;< i na dodatek jestem zła przez te głupie limity. -.-
|
|
#2719 |
|
Zadomowienie
|
ciążą zdecydowanie za długo trwa :p
a nie wiem co mam zrobic żeby nie myśleć o tym w każdej sekundzie... |
|
|
|
#2720 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i w liceum zaocznym zdaje się tylko egzaminy i przynosi prace kontrolne (z tego co wyczytałam), więc to by mi było bardzo na rękę, niż takie niezapowiedziane kartkówki, branie do odpowiedzi itp. Ciekawa jestem tylko, czy zatrudniliby mnie gdzieś na 1/4 etatu, jeśli wciąż się uczę ![]() Cytat:
Do nauki mam głowę, nie powiem, ale tu chodzi o to czy mi się chce uczyć czy nie. W technikum podchodziłam do nauki lajtowo, praktycznie w ogóle się nie uczyłam a średnia krążyła w okolicach 4,0 Więc myślę że jak w domu się zawezmę w sobie i zacznę się uczyć to poradzę sobie z maturą Cytat:
![]() Oo no to witajcie w klubie, my z synkiem też już 7 miesiąc ![]() Cytat:
Zresztą j.angielski to coś, co na prawdę lubię, w przeciwieństwie do rachunkowości, bankowości, ekonomii, ekonomiki, które aż tak mnie nie pasjonują.Cytat:
Cytat:
Naciesz się brzuszkiem póki jeszcze możesz, potem Ci go będzie brakować |
||||||
|
|
|
#2721 |
|
Zakorzenienie
|
Patisia jeśli widzisz się jako ktoś inny, nie jako ekonomista z zawodu to może warto przenieść się?!
a co na to dziadkowie, mówiłaś im o tym, że chciałabyś się przenieść?
|
#2722 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obawiam się tylko, że w mojej rodzinie nie zgodzą się żebym chodziła do liceum zaocznego..
|
|
|
|
|
#2723 |
|
Zakorzenienie
|
to trzymam kciuki, żeby się udało tak jak będziesz chciała.
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji jaką opisujesz, byłoby najlepsze liceum zaoczne, wiadomo, że wieczorem to dziecko pasuje nakarmić, wykąpać i położyć spać spokojnie, a takie ciągłe przenoszenie go to byłoby na pewno męczące... No chyba, że Tż siedziałby z nim wieczorami w domku to w tedy liceum wieczorowe miałoby sens.
|
#2724 |
|
Wtajemniczenie
|
Hm tak właśnie patrzę, że te studia kosztują 3400zł za rok, czyli 2 semestry.. A więc praca w między czasie byłaby niezbędna. Dziewczyny a jak myślicie, czy na studia zaoczne przyjmą mnie po liceum zaocznym? Czy mogą ze względu na to nie chcieć mnie przyjąć?
|
|
|
|
#2725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na zaoczne to i tak biorą wszystkich jak leci. |
|
|
|
|
#2726 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Synek musiałby zostawać albo z babcią, albo z wujkiem i ciocią, albo z teściami i potem z tż. Bo tż pracuje do 17-19, a ja studia wieczorowe zaczynałabym o 15:50, więc byłby problem z synkiem. I przenoszenie go byłoby pewnie dość częste... Dlatego wolałabym wybrać studia zaoczne, to by było najlepsze wyjście dla wszystkich, no i nie miałabym do siebie wyrzutów sumienia że zbyt mało czasu poświęcam wychowaniu F.---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Liczy się kasa... Jeśli tak, to nie mam się co martwić, tylko iść do pracy i odkładać na studia.
|
|
|
|
|
#2727 |
|
Zakorzenienie
|
Patisia raczej problemu być nie powinno w tedy z dostaniem się.
|
#2728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
znajduje sobie zajęcie by tylko coś robić. Jutro jadę po jakieś koszule czy coś.. :x Patiisia, generalnie nieważne jest jaką skończysz szkołę liczy się matura a nie oceny, a nawet gdybyś chciała iść na studia dzienne to możesz napisać egzamin i jak zaliczysz go świetnie to czemu mają Cię nie przyjąć. No więc nie przejmuj się.. rób tak by Tobie było jak najlepiej.
|
|
#2729 | |
|
Wtajemniczenie
|
Co tu tak cicho dziś?
---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Ech cały czas się zastanawiam jak to będzie potem, bez brzucha.. ten czas strasznie szybko zleciał. |
|
|
|
|
#2730 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja się wczoraj też zastanawiałam i doszłam do wniosku, że pierwsze co zrobię to się zegnę w pół i będę się rozkoszować tym, że mogę normalnie założyć buta itp.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:21.

ostatni trymestr i po wszystkim

Skończyłam technikum ekonomiczne, mam tytuł technika ekonomisty-mam zawód, do tego mam maturę, mogę na studiach iść w całkiem innym kierunku bo już jeden zawód posiadam. Do tego możesz pracować w wielu miejscach. Począwszy od sklepu po prywatne firmy, urzędy, biura itp. Ja jak byłam w szkole średniej to sobie plułam w brodę, że nie poszłam do ogólniaka-miałabym mniej nauki i święty spokój, ale pod koniec technikum stwierdziłam, że jednak to był dobry wybór i dobrze, że się nie przeniosłam. Chodziłam tylko rok więcej niż w lo a miałam zawód. 

nie umiem sobie tego wyobrazić 

Synek musiałby zostawać albo z babcią, albo z wujkiem i ciocią, albo z teściami i potem z tż. Bo tż pracuje do 17-19, a ja studia wieczorowe zaczynałabym o 15:50, więc byłby problem z synkiem. I przenoszenie go byłoby pewnie dość częste... Dlatego wolałabym wybrać studia zaoczne, to by było najlepsze wyjście dla wszystkich, no i nie miałabym do siebie wyrzutów sumienia że zbyt mało czasu poświęcam wychowaniu F.