Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł Wam się podoba dla następnej części?
Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 31 44,93%
Mamy rozpakowane i spakowane razem plotkują i debatują.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 0 0%
Dzieci kwietniowe i majowe czekają na maluchy majowo-czerwcowe.V-VI 2012 cz.VIII 2 2,90%
Naszym malcom cyca damy i dwupaki wciąż wspieramy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 5 7,25%
Pociechy karmimy, przewijamy i za dwupaki kciuki trzymamy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 2 2,90%
Mamy rodzą, dzieci mają, na maluchy swe czekają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 1 1,45%
Na porodówkę biegniemy,bo z dzieciaczkami spotkać się już chcemy. V-VI cz.VIII 0 0%
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VIII 4 5,80%
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VIII 8 11,59%
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz.VIII 3 4,35%
Bociany latają i dzieciaczki na bieżąco nam dostarczają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 4 5,80%
Euro za pasem, najważniejsze dla nas są nasze bobasy. Mamy V-VI 2012 cz.VIII 0 0%
Koko spoko, lekarze na nasze Mamusie mają oko Mamy V-VI cz.VIII 1 1,45%
Bociany latają, kapusta rośnie, kolejne dzieciaczki witamy radośnie.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 8 11,59%
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-30, 13:09   #2701
onething
Zadomowienie

Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość

Znam ten ból mój gin powiedział że to przepuklina pępkowa - i jak zacznie boleć to delikatnie kciukiem wcisnąć pępek do środka i przestanie - a po ciąży jeśli dalej będzie boleć to z chirurgiem trzeba będzie porozmawiać ale na 90% minie po porodzie.
A mówił ci z czego to jest?

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Biustonosze to ja kupiłam te: http://allegro.pl/bezszwowy-stanik-c...256215603.html
One mają rozmiar uniwersalny i zgadza się z tym, co tam jest napisane. Zaraz Ci wrzucę na maila zdjęcie i bardziej szczegółowy opis Kupiłam 2, biały i czarny, w jednym właśnie siedzę i jest bardzo wygodny, ale to może dlatego, że ja jestem przyzwyczajona do pushupów z drutami (w sumie to tylko takie mam hehe), a tego w ogóle nie czuć i bluzkę mam też obcisłą i nie widać tych marszczeń.
Hmm... to ja inne oglądałam, ale bardzo bardzo podobne. Bo mierzyłam ostatnio i muszę mieć 80 D, a na tej aukcji pisze, że to uniwersalne i małe D, więc boje się, że mogą się moje cyce nie zmieścić
Poszukam najwyżej jeszcze w sklepach, ale ciężko to widzę, bo złaziłam już 2 miasta i nic, ewentualnie zaryzykuje i kupie na allegro jakieś tanie.

Edit: Sprawdziłam maila, mamy identyczne wymiary Powiedz mi tylko jeszcze, one sie odpinają na sutkach czy tylko całość?
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2012-04-30 o 13:17
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:17   #2702
8ewus8
Zadomowienie

Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

Gardło mnie boli buuu
Powiem Wam, że odkąd widać u mnie brzuch to stwierdzam, że mimo XXI wieku, społeczeństwo jest średnio kulturalne.
jakieś 2 tyg temu wysiadam z auta i idę w stronę furtki, dwóch małolatów jechało rowerami i jeden mówi do drugiego "patrz jaki balon, fuuuj"

Wczoraj podlewam te tuje na działce, też jedzie dwóch na rowerach i jeden mówi "patrz jaka beka"

No i dzisiaj wyskoczyłam do sklepu po pieczywo, wysiadam pod sklepem a tam dwóch kolesi gdzieś po 50tce siedzi i jeden mówi "patrz, taka młoda a już z brzuchem"(nie będę go uświadamiać, że mam prawie 30lat)

Generalnie zlewam to, ale sam fakt, że myślą, ze jak w ciąży to od razu głucha, jest dobijający.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:20   #2703
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Milego dnia, jade grillowac!
aleeeeeeeee upal....
szczerze mowiac to mi sie tylko spac cchce :P
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:21   #2704
Michalowa79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
dzieki Michalowa )
Na 4 dni pewnie dostane zwolnienie, nie bedzie z tym problemow
Oczywiscie mam nadzieje, ze sie sama rozpakuje wczesniej :PP

ktos pytal czego wywolywanie porodu jest gorsze ...
ja troszke poczytalam i z tego co zrozumialam i mi mama powiedziala, jelsi wywolaja porod, a szyjka bedzie nieprzygotowana do niego- bedzie dluga np to porod moze byc ciezszy niz u osob np ze skracajaca sie szyjka.
Moga bys skurcze wywolane ta kroplowka, a z szyjka nic sie nie bedzie dzialo,
Pomecza troche, jak nie ebdzie postepow , pozniej pewnie zrobia cesarke.

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

ja robilam z 10 pran jak nie wiecej... segregowalam dokladnie kolorystycznie, odcieniami nawet. mialam z 2 czerwone rzeczy to je upralam recznie. i akurat jedna z nich zafarbowala.
no to jakby co to przy mojej krótkiej szyjce powinno pójść sprawnie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ja też mogę napisać to, co wiem ze słyszenia
W sr mówili, że generalnie poród na sztucznej oksytocynie (wywoływany) jest bardziej bolesny, bo tej oksytocyny podaje się więcej niż naturalnie organizm by wyprodukował.
Ginka mi mówiła, że jak jest twarda, zwarta i długa szyjka, to poród bardziej boli, bo się dłużej się szyjka rozwiera.
Tyle wiem.
dzięki za info

Cytat:
Acha, a jak to jest jakby się urodziło wcześniej? Ja mam zwolnienie do 10 maja, a jakbym przykładowo urodziła 8 maja to co, wskakuję wtedy automatycznie na macierzyński 8 maja czy dopiero 11 maja jak mi się skończy zwolnienie?

No to jest jakis plus tej skracającej się szyjki - nasze leżenie zostanie wynagrodzone szybszym porodem
tak wtedy od 8 maja jesteś na macierzyńskim a zwolnienie lekarskie przerywa się

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
A mówił ci z czego to jest?
w moim przypadku to intensywnego przybierania na wadze właśnie w brzuchu ja całe 12 kg które przytyłam to wlaśnie w brzuchu i cyckach - a w 6 m-u brzuch już miałam wielkości 9- miesięcznego
a przed ciążą ważyłam 49 kg
Michalowa79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:21   #2705
anulka4771
Wtajemniczenie

A mnie spotkała dzisiaj miła niespodzianka-pierwszy raz w ciąży,zostałam przepuszczona w kolejce,babeczka mówi że takie upały i w ogóle i mnie puściła Mało takich ludzi jest teraz,przepychają się żeby tylko byc pierwszym a ja grzecznie stoję i czekam.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:22   #2706
Efijy
Rozeznanie

Witajcie!
Tu ja nie mąż
na w stępie gratulacje nowy dla kaśka k i pola_m

Ja tylko na chwile bo tyłek boli i siedzieć się nie da i słaba jestem ale tak wszystko ok wczoraj udało się i wypisali nas mały pierwsza noc bardzo grzeczny oby nie zapeszać i było tak dalej na całe szczęście bo może pomału dojdę do siebie. Jak będziecie chciały mój opis porodu to oczywiście opiszę.

Edytowane przez Efijy
Czas edycji: 2012-04-30 o 13:23
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:27   #2707
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość

Wywoływany poród podobno cięższy,ja mam nadzieję na lekki z racji np miękkiej szyjki i że podobno drugi lżejszy
Też liczę na to, że drugi lżejszy tylko jakoś słabo to widzę bo pierwsze dziecię nawet 2,5 kg nie ważyło
Cytat:
Acha, a jak to jest jakby się urodziło wcześniej? Ja mam zwolnienie do 10 maja, a jakbym przykładowo urodziła 8 maja to co, wskakuję wtedy automatycznie na macierzyński 8 maja czy dopiero 11 maja jak mi się skończy zwolnienie?
Ja rodziłam wcześniaka i od razu dostałam macierzyńskie, choć później ktoś mnie informował, że do czasu jak leżeliśmy w szpitalu to mogłam mieć ciągle chorobowe ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość

Generalnie zlewam to, ale sam fakt, że myślą, ze jak w ciąży to od razu głucha, jest dobijający.
Taki kraj w pierwszej ciąży z widocznym już brzuchem stałam w kolejce w kinie a jakiś babsztyl prawie siłą mnie z niej wypchnął stwierdzając, że to jej miejsce, za to teraz niejednokrotnie mnie przepuszczają choć już coraz mniej chodzę po zakupy.

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-30, 13:29   #2708
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Witajcie!
Tu ja nie mąż

Ja tylko na chwile bo tyłek boli i siedzieć się nie da i słaba jestem ale tak wszystko ok wczoraj udało się i wypisali nas mały pierwsza noc bardzo grzeczny oby nie zapeszać i było tak dalej na całe szczęście bo może pomału dojdę do siebie. Jak będziecie chciały mój opis porodu to oczywiście opiszę.
Pewnie że chcemy opis porodu,choć mąż zdradził nam juz nie które rzeczy
P.S. męża masz bąbowego

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-04-30, 13:34   #2709
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
No, ale było to wygodne? Tzn. siedziałaś na podłodze czy jak, bo wiesz, ja sie jednak boję, że to takie maleństwo i nie będę się czuła pewnie, gdy będę siedziała i go trzymała.

I będziesz się schylała czy klęczała myjąc dziecko? Czy może ten stolik jest na tyle wysoki, żeby przy nim stać

Wczoraj mówiłam mężowi o tym, żeby na łóżko dawać wanienkę, a on sie mnie pyt jak ja sobie to wyobrażam? Że siedzę na miękkim materacu i trzymam dziecko i myje? To nie stabilne będzie przecież, a ja już sama nie wiem

To tak jak ja, łazienka mini. A stelaż masz stabilny?

Jak mnie na słodkie wzięło od wczoraj, non stop mogłabym siedzieć i jeść i jeść i jeść

stoję i nie kąpie dziecka 20minut

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:35   #2710
onething
Zadomowienie

Cytat:
Witajcie!
Tu ja nie mąż

Ty nie pytaj tylko pisz i wrzucaj, wszystkie czekamy z niecierpliwością
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:36   #2711
8ewus8
Zadomowienie

Efijy jak się trochę ogarniesz w domu to pisz
W ogóle to będziemy mieć opisy porodów tak jak mamy marcowo-kwietniowe, ze najeżdża się myszką na osobę i jest opis, da się to u nas też zrobić?
Stary 2012-04-30, 13:36   #2712
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez loksa Pokaż wiadomość
aga_bre ja tez czytam jezyk niemowlat
Fajna ta książka, tylko czasami mam wrażenie, że babka przesadza, ale to jak ze wszystkim trzeba wybrać to co najlepsze dla siebie.

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
Witam Wszystkie
odnośnie temperatur to my pierwszy letni sezon w tym mieszkaniu i stwierdzam że jest masakra... przy zasuniętych roletach w małym pokoju 28stopni a w dużym 26 .... KOSZMAR!! leje się ze mnie ... a gdzie tam do lata... nie wiem co ale będziemy musieli coś z tym zrobić ... bo dzidziuś nam się usmaży ;(

A co do kąpieli to ja planuje kąpać w kuchni.. nie wiem czy będzie to wygodne ale mam tam właśnie stół który będzie idealny pod wanienkę, niestety łazienka malutka a w pokoju nie ma już miejsca na większy stolik a nie wyobrażam sobie kąpać na ziemi bo kręgosłup by mi wysiadł ...
Jezu ja też mam takie temperatury w domu i na szczęście mam mieszkanie od strony wschód-zachód, więc nie wyobrażam sobie tych co mają od strony południowej okna. Chyba klimatyzację muszą zarzucić.

Cytat:
ojjj przede mna jeszcze jest sporo dziewczyn )

No ja tez nie wiem jak dalabym rade nosic brzuch ejszcze pare tyg ... u mnie najcieplej w Polsce ]

mmmmm rybki )

Co do tz do mojego tez srednio chyba dociera, ze bedzie tata. Tzn cieszy sie, no ale mowi, ze delektuje sie ostatnimi cichymi dniami. no ale w sumie duzo mi pomaga, pociesza mnie i hmmm mniej panikuje niz ja :P
A i powiedzial mi wczoraj, ze jakbym z rok przed ciaza cwiczyla, dbala o siebie i woglole to teraz by mi nie bylo tak goraco i nie sapalabym
kochany ...

aa i dzieki claudik za info odnosnie stanika, no ale ja na siebie chyba nie kupie, nosze miseczke tez chyba G LUB H, ale z 75g zrobilo mi sie teraz 85?(bo mierzylam sie wczoraj i pod piersiami mam 93, wiec powinnam chyba kupic 85?! no ale nie wiem jaka miseczke;/)
w sklepach nie ma stanikow dla mnie, na allegro tez niebardzo;/

Ide marynowac piersi, wieszac pranie i chyba jedziemy na dzialke wygrillowac cos.
Szkoda tylko, ze nie mam klimy w aucie i zanim tam dojade bede cala mokra

Mam pytanie-
MAM Zwolnienie do 7 maja- termin porodu.
Jesli nie urodze mam isc na wywolanie 11 maja.
Jak zwolnienie chorobowe zamienic na urlop macierzynski? gdzie sie to zalatwia i woglole?? nie mam zielonego pojecia

STojaka nie mam, chyba bedzie tz przynosil wanienke z lazienki i bedziemy kapac malego na ziemi. Przez pierwszy miesiac on go bedzie kapal jak bede po cc, pozniej jakos dam sobie rade. Nie mam miejsca na stojak, mam tez ta lawe za 20 zl z ikea, zobaczy sie.
I nie wiem jak z ta moja wanienka, chyba kupie zwykla plastikowa bez udziwnien.
Cytat:
Nic się nie martw - mężowie to po prostu duzi chłopcy i myślą że to ostatnia szansa na wyszalenie się a przecież nie zamienią się z nami ciałem więc jak niby do cholery mogliby nam pomóc.
Ja nie mam co narzekać na mojego chociaż czasem ma zachowania 2 latka - przysięgam i zastanawiam się wtedy co mu się stało z mózgiem.
W sprawie alku ja powiedziałam mojemu tak:
Chcesz to idź ale: śpisz na kanapie bo ja nie będę tego wdychać - a jak zacznę rodzić to ominie Cię przyjemność uczestniczenia w najważniejszym dniu Twojego życia - bo ja z pijanym mężem do szpitala nie pojadę. Działa na tyle że przez ostatnie 2 tygodnie zero alku - a w ostatnią sobotę przyszła delegacja jego kumpli czy ja będę rodzić bo może by mógł jedno piwko - wrócił po 30 minutach i mówi że jakoś mu nie smakowało i jakby trzebabyło na porodówkę to on tylko pół piwka wypił....

Moja rada jest jedna - nie oczekujmy że faceci będą myśleć jak my;-)
a najlepiej obrazuje to filmik
http://www.youtube.com/watch?v=VEpJpjSlgfM

Znam ten ból mój gin powiedział że to przepuklina pępkowa - i jak zacznie boleć to delikatnie kciukiem wcisnąć pępek do środka i przestanie - a po ciąży jeśli dalej będzie boleć to z chirurgiem trzeba będzie porozmawiać ale na 90% minie po porodzie.

Dlatego ja już nie dyskutuję bo szkoda moich nerwów. Mówię - postanowiłam że trzeba zrobić to tak i tak - i jak coś mówi ze ma to w nosie to robię po swojemu - dla świętego spokoju facet zawsze odpuści kobicie;-)

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

W pracy składasz wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego od dnia 8 maja i wpisujesz że planowany termin porodu 11 maja.
Jak urodzisz to donosisz tylko akt urodzenia do pracy. I już
A nie dostaniesz już zwolnienia lekarskiego na te 4 dni?? - zawsze to tydzień dłużej później na macierzyńskim...
Mnie się wydaje, że automatycznie wksakujesz na macierzyński od dnia porodu, możesz złożyć wniosek z planowanym terminem porodu,ale nie musisz, bo kobieta po porodzie musi wybrać urlop macierzyński minimum 14 tygodni. Inaczej jest z dodatkowymi 4 tygodniami urlop macierzyńskiego. Tutaj musisz minimum 7dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego podstawowego zlożyć wniosek do pracodawcy.

Inaczej sprawa się ma z zasiłkiem macierzyńskim w zusie. Tutaj składasz wniosek, akt urodzenia no i pracodawca musi łożyć z-3 chyba takie pismo i oni Ci wtedy wypłacają macierzyński zasiłek.

Cytat:
Nastawiłam pierwsze pranie dziecięce.
Płyn mam dzidziuś i nie jest tam napisane na butelce, czy do białego, czy kolorowego
Włączyłam na jakiś program, gdzie narysowane jest dziecko Będzie prała pralka 2,5h
Zobaczymy co to z tego będzie.
Mam problem z segregacją ciuszków kolorystycznie Też tak miałyście? Kilka ciuchów czerwonych i z czym to wrzucić???
Ja dzieliłam tylko na jasne (białe, błękitne, żółte, zielone) - takie wiesz niemowlęce odcienie i na ciemnie (czerwony, granatowy, ciemne nibieski i pozostałe).
Stary 2012-04-30, 13:37   #2713
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie!
Tu ja nie mąż

fajnie, że jesteście już w domu
Gratuluję syna!!!!
Gratuluję męża
Czekamy na opis porodu Proszę ładnie wszystko opisać

U mnie prania wyjdzie z cztery wsady. Wstępnie podzieliłam jasne/ciemne/zielono-żółto-niebieskie/różowe. Czerwone dołożę chyba do ciemnego, bo mam go najmniej.

P właśnie był na chwilkę w domu i wyciągnął mi wiatrak- ale ulga Poza tym przywiózł mi ciśnieniomierz, który dzisiaj kupił. Zdecydowałam się na OMRON M3. Pierwsze mierzenie za mną. Ciśnienie 124/77 puls 87, nie jest źle

Koleżanki mnie dzisiaj ciągną na otwarcie sezonu pod parasolkami Jestem na nie, ale P mnie namawia, żebym chociaż na chwilkę sobie pojechała. Mówi, że mnie zawiezie i po mnie przyjedzie. Z jednej strony kusząca propozycja, z drugiej strony chyba przeginka A co do P, to z jednej strony fajnie, że tak mówi (wie, że ja bardzo cierpię z tego powodu, że nigdzie nie mogę iść w taką pogodę np. właśnie na piwo), a z drugiej strony, trochę kapa, że mi pozwala, a nie myśli, że może się coś stać No i nie wiem, czy się cieszyć, czy się na Niego złościć Ładne jaja
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 13:40   #2714
8ewus8
Zadomowienie

Gaabbi ja dzieliłam tylko na białe i kolorowe. Nic mi nie zafarbowało, bo ubranka raczej wszystkie mam jasne.

W ogóle nowe ubranka płukałam po 2 razy w zmiękczającym płynie do płukania Jelp, nie prałam ich w proszku, bo kilka uprałam i potem miałam wrażenie, ze wyglądają jak znoszone.
Natomiast wszystkie używane normalnie w proszku plus płukanie.
Stary 2012-04-30, 13:43   #2715
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
W ogóle to będziemy mieć opisy porodów tak jak mamy marcowo-kwietniowe, ze najeżdża się myszką na osobę i jest opis, da się to u nas też zrobić?
ewa, nie krzycz
Opisy porodów są na pierwszej stronie. Trzeba kliknąć na sn lub cc przy danej osobie, która się już rozpakowała. Wolicie najeżdżać na imię? Nie ma problemu, mogę to zmienić.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-30, 13:46   #2716
aga_bre
Rozeznanie

Odnośnie urlopu macierzyńskiego znalazłam jeszcze coś takiego
Wniosek
Wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego nie jest konieczny. Wystarczy zaświadczenie ze szpitala o porodzie i akt urodzenia dziecka.

Efijy super. Dochodź do siebie i oprócz synka gratuluję fantastycznego męża.
Stary 2012-04-30, 13:47   #2717
Michalowa79
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie!
Tu ja nie mąż

Witaj, Gratulacje jeszcze raz i możesz być dumna z męża dzielnie relacjonował co się z Wami dzieje.

Koniecznie opisz jak było i szybko zdrowiej

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Też liczę na to, że drugi lżejszy tylko jakoś słabo to widzę bo pierwsze dziecię nawet 2,5 kg nie ważyło

Ja rodziłam wcześniaka i od razu dostałam macierzyńskie, choć później ktoś mnie informował, że do czasu jak leżeliśmy w szpitalu to mogłam mieć ciągle chorobowe ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Taki kraj w pierwszej ciąży z widocznym już brzuchem stałam w kolejce w kinie a jakiś babsztyl prawie siłą mnie z niej wypchnął stwierdzając, że to jej miejsce, za to teraz niejednokrotnie mnie przepuszczają choć już coraz mniej chodzę po zakupy.
'

zasiłek macierzynski nie pozwala na pobieranie zasiłku chorobowego - ale w tym przypadku może faktycznie jest jakaś furtka - jak się dowiem to Wam napiszę ale muszę doczytać dla pewności.
Stary 2012-04-30, 13:49   #2718
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
ewa, nie krzycz
Opisy porodów są na pierwszej stronie. Trzeba kliknąć na sn lub cc przy danej osobie, która się już rozpakowała. Wolicie najeżdżać na imię? Nie ma problemu, mogę to zmienić.
nie krzyczę chciałam być zauważona

Aaa taki bajerek, ja najeżdżałam na imię i myślałam, że nie ma. Mnie jest obojętne, może być i na sn lub cc. Dzięki.
Stary 2012-04-30, 13:50   #2719
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Mamy taką opcję

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-04-30, 13:52   #2720
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
nie krzyczę chciałam być zauważona

Aaa taki bajerek, ja najeżdżałam na imię i myślałam, że nie ma. Mnie jest obojętne, może być i na sn lub cc. Dzięki.
Zrobiłam już opis na pierwszej stronie pod "mamusie rozpakowane", gdzie można znaleźć opisy porodów
Stary 2012-04-30, 13:55   #2721
Michalowa79
Raczkowanie

Cytat:
fajnie, że jesteście już w domu
Gratuluję syna!!!!
Gratuluję męża
Czekamy na opis porodu Proszę ładnie wszystko opisać

U mnie prania wyjdzie z cztery wsady. Wstępnie podzieliłam jasne/ciemne/zielono-żółto-niebieskie/różowe. Czerwone dołożę chyba do ciemnego, bo mam go najmniej.

P właśnie był na chwilkę w domu i wyciągnął mi wiatrak- ale ulga Poza tym przywiózł mi ciśnieniomierz, który dzisiaj kupił. Zdecydowałam się na OMRON M3. Pierwsze mierzenie za mną. Ciśnienie 124/77 puls 87, nie jest źle

Koleżanki mnie dzisiaj ciągną na otwarcie sezonu pod parasolkami Jestem na nie, ale P mnie namawia, żebym chociaż na chwilkę sobie pojechała. Mówi, że mnie zawiezie i po mnie przyjedzie. Z jednej strony kusząca propozycja, z drugiej strony chyba przeginka A co do P, to z jednej strony fajnie, że tak mówi (wie, że ja bardzo cierpię z tego powodu, że nigdzie nie mogę iść w taką pogodę np. właśnie na piwo), a z drugiej strony, trochę kapa, że mi pozwala, a nie myśli, że może się coś stać No i nie wiem, czy się cieszyć, czy się na Niego złościć Ładne jaja
A jak się czujesz? jak dobrze to godzinka ci krzywdy nie zrobi - a jak słabo to nie ryzykuj leż grzecznie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Wniosek
Wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego nie jest konieczny. Wystarczy zaświadczenie ze szpitala o porodzie i akt urodzenia dziecka.
Z doświadczenia powiem Wam ze to nie jest prawda - zaświadczenie wystarczy kiedy umowa była wydłużona do dnia porodu - w pozostałych przypadkach obowiązkowy jest wniosek o udzielenie urlopu macierzynskiego - bo skąd pracodawca ma wiedzieć czy chcesz wykorzystać urlop w penym wymiarze czy tylko część a reszte mąż który więcej zarabia?
Stary 2012-04-30, 13:57   #2722
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Fajna ta książka, tylko czasami mam wrażenie, że babka przesadza, ale to jak ze wszystkim trzeba wybrać to co najlepsze dla siebie.

Jezu ja też mam takie temperatury w domu i na szczęście mam mieszkanie od strony wschód-zachód, więc nie wyobrażam sobie tych co mają od strony południowej okna. Chyba klimatyzację muszą zarzucić.

Mnie się wydaje, że automatycznie wksakujesz na macierzyński od dnia porodu, możesz złożyć wniosek z planowanym terminem porodu,ale nie musisz, bo kobieta po porodzie musi wybrać urlop macierzyński minimum 14 tygodni. Inaczej jest z dodatkowymi 4 tygodniami urlop macierzyńskiego. Tutaj musisz minimum 7dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego podstawowego zlożyć wniosek do pracodawcy.

Inaczej sprawa się ma z zasiłkiem macierzyńskim w zusie. Tutaj składasz wniosek, akt urodzenia no i pracodawca musi łożyć z-3 chyba takie pismo i oni Ci wtedy wypłacają macierzyński zasiłek.

Ja dzieliłam tylko na jasne (białe, błękitne, żółte, zielone) - takie wiesz niemowlęce odcienie i na ciemnie (czerwony, granatowy, ciemne nibieski i pozostałe).
Cytat:
Wniosek

Efijy super. Dochodź do siebie i oprócz synka gratuluję fantastycznego męża.
ja w pracy musiałam dać wniosek, akt urodzenia, zaśw ze szpitala im nie wystarczyło

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 14:00   #2723
cate_
Zadomowienie

Cytat:
'

zasiłek macierzynski nie pozwala na pobieranie zasiłku chorobowego - ale w tym przypadku może faktycznie jest jakaś furtka - jak się dowiem to Wam napiszę ale muszę doczytać dla pewności.
Wiem, że jedno wyklucza drugie ale dopóki nie złożę aktu urodzenia to nie wiedzą co mi wypłacać a ten złożyłam dopiero po wyjściu ze szpitala. Teraz nie mam tego problemu, ale są tutaj mamy którym jednak ten pobyt w szpitalu się przedłuża i warto wiedzieć z czego można korzystać.

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-30, 14:09   #2724
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak się czujesz? jak dobrze to godzinka ci krzywdy nie zrobi - a jak słabo to nie ryzykuj leż grzecznie
Ja od jakiegoś tygodnia czuję się bardzo dobrze
Wiadomo, że chodzę jak kaczka i w zwolnionym tempie, ale ogólnie jest ok Czasami zakuje tu i ówdzie, ale to nieuniknione.
Jeszcze się zastanowię nad tym wyjściem.
Z jednej strony, fajnie się tak wystroić, umalować, włos zrobić i iść do ludzi. Z drugiej strony, będzie mi język uciekał, bo i tak się piwa nie napiję
Zobaczę jeszcze.

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

libretka, gdzie jesteś???
karozka, gdzie jesteś??
Freya, gdzie jesteś?
Tacca i MonikaFaustyna już nas nie lubią więc nie wzywam do odpowiedzi
Stary 2012-04-30, 14:18   #2725
Michalowa79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Wiem, że jedno wyklucza drugie ale dopóki nie złożę aktu urodzenia to nie wiedzą co mi wypłacać a ten złożyłam dopiero po wyjściu ze szpitala. Teraz nie mam tego problemu, ale są tutaj mamy którym jednak ten pobyt w szpitalu się przedłuża i warto wiedzieć z czego można korzystać.
Ale wtedy jak dostaną akt urodzenia mają obowiązek skorygować te świadczenia. Więc przedłużanie dostarczania aktu urodzenia nic tu nie zmieni od strony prawnej.
Sama jestem ciekawa czy za ten okres pobytu w szpitalu jest opcja dostawania zasiłku chorobowego wstrzymania wypłaty zasiłku macierzyńskiego - ale nie znam odpowiedzi na to pytanie póki co więc się nie wypowiadam
Stary 2012-04-30, 14:29   #2726
begie13
Zadomowienie

Cytat:

Moja rada jest jedna - nie oczekujmy że faceci będą myśleć jak my;-)
a najlepiej obrazuje to filmik
http://www.youtube.com/watch?v=VEpJpjSlgfM
zabawny ten filmik poprawił mi mój dzisiejszy podły nastrój

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Efijy witaj nareszcie w domu oczywiście, że chcemy opisu porodu, cóż to za pytanie

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 14:32   #2727
rinco
Wtajemniczenie

Wklejam jeszcze raz tego linka do biustonoszy

http://allegro.pl/bezszwowy-stanik-c...256215603.html

Odnośnie odpinania to mają odpinane ramiączka z przodu, tzn. że cała miseczka ucieka w dół, a ramiączko ucieka do tyłu. Ale ja chyba nie będę tego tak odpinać tylko po prostu odciągnę miseczkę na dół i wyciągnę cyca - da się, bo już sprawdziłam

Poza tym zapinają się normalnie z tyłu jak zwykle biustonosze, a pod biustem mają taki jakby rozciągliwy ściągacz

Właśnie sprawdziłam i w miseczkę wlazłoby jeszcze drugie tyle biustu, więc ja myślę, że to może być spokojnie na duże D albo i E

Kurde, ale gorąco. Leże i zdycham. Mam w pokoju 25 stopni
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 14:57   #2728
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Wklejam jeszcze raz tego linka do biustonoszy

http://allegro.pl/bezszwowy-stanik-c...256215603.html

Odnośnie odpinania to mają odpinane ramiączka z przodu, tzn. że cała miseczka ucieka w dół, a ramiączko ucieka do tyłu. Ale ja chyba nie będę tego tak odpinać tylko po prostu odciągnę miseczkę na dół i wyciągnę cyca - da się, bo już sprawdziłam

Poza tym zapinają się normalnie z tyłu jak zwykle biustonosze, a pod biustem mają taki jakby rozciągliwy ściągacz

Właśnie sprawdziłam i w miseczkę wlazłoby jeszcze drugie tyle biustu, więc ja myślę, że to może być spokojnie na duże D albo i E

Kurde, ale gorąco. Leże i zdycham. Mam w pokoju 25 stopni
ja mam 30 stopni
Stary 2012-04-30, 15:04   #2729
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
szczerze mowiac to mi sie tylko spac cchce :P
Ja zdrzemnełam sie godzinkę i mi lepiej
Cytat:
Witajcie!
Tu ja nie mąż

No pewnie ze chcemy opis porodu
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 15:09   #2730
Gaabbi
Wtajemniczenie

Pierwsze pranie za mną.
Zapach nie powala Prawie w ogóle nie czuć tego płynu
Ciuszki takie trochę...tępe.
Może jednak powinnam jakiś płyn do płukania wlać? A może podczas prasowania zrobią się bardziej miękkie?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości