62 część Zazdrośnic:D - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-03, 11:13   #2701
Jovisse
Zakorzenienie

Dot.: 62 część Zazdrośnic:D

Mam właśnie podobne zdanie. Mój TŻ jest bardzo wierzący i to on z powrotem sprowadził mnie do Kościoła. Ale nie żyjemy wg ich nauk, niestety. Byłam teraz u spowiedzi po ponad 5 latach, ale chyba nie potrafię tak siebie okłamywać. Bo spowiedź to żal za grzechy i postanowienie poprawy, a ja kocham mojego K. z całego serca i kochanie się z nim jest dla mnie czymś nie tylko fizycznym, ale przede wszystkim duchowym, takie wspaniałe połączenie w jedno. I nigdy nie będę tego żałowała. Z kolei On, wierzący, świadomy, że nie żyjemy wg zasad boi się ślubu. Wie, że ten krok ( na który ja jestem gotowa) 'uprawomocniłby' nasz związek, a jednak zwleka. Tego też nie rozumiem...
Stary 2013-01-03, 11:16   #2702
BYou
MBZ♥

Mi się wydaje, że też dużo zależy od podejścia księdzaswego czasu, mając "focha" na Boga omijałam kościół szerokim łukiem. Aż w końcu poszłam za radą Crozee() znalazłam mądrego, fajnego spowiednika, wylałam swoje żale i o dziwo On powiedział, że w mojej sytuacji też byłby zły na Boga
My mieszkaliśmy razem przed ślubem, seks był nieodłącznym elementem naszego wspólnego życiaOboje się na to godziliśmyprzed ślubem spowiadałam się z seksu przedślubnego, brania tabletek, mieszkania z B. i dostałam rozgrzeszenie. Ale wiem, że sporo Dziewczyn ma z tym problem. Nie zgadzam się z wszystkimi zasadami głoszonymi przez kk, wkurza mne poruszanie kwestii politycznych podczas kazania, dlatego czasem wolę pójść sobie poza mszą do kościoła, posiedzieć i "porozmawiać". Roszpunkę ochrzcimy bo to dla nas ważne

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 11:17   #2703
Gwizdak
Zakorzenienie

Cześć

Ale się nie wyspaliśmy - Mrówa się wybudziła w nocy i chyba od 2 do 5:30 na zmianę przy niej siedzieliśmy. Biedny tż siedzi w pracy, ja mam lepiej, bo młoda pospała do 11, ale i ta mnie głowa boli z niewyspania :/
Cytat:
Napisane przez Jovisse Pokaż wiadomość
Po pierwsze, sprawa seksu/mieszkania razem. Bo wiadomo, jak jest powszechnie, ale jednak są pary, które zachowują wstrzemięźliwość (które podziwiam swoją drogą). I jak to w ogóle ma się do Waszej wiary. Bardzo ciężki temat, ale mam wiele wewnętrznych wątpliwości i chciałabym wiedzieć, jakie Wy macie na ten temat zdanie.
ja Ci wiele nie pomogę, bo sama jestem ateistką i nie stanowiło to dla mnie dylematu wiary.
Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Co do sex to dla mnie jest on naturalną i integralną częścią związku. Bo samo chodzenie na kawę to można przecież uskuteczniać z wieloma a sex to przejście pewnej granicy, maksymalna bliskość itd. Więc tak uprawialiśmy sex bez ślubu. Mieszkaliśmy też razem. Z tym miałam trochę dylemat moralny bo źle się czułam będąc niejako wykluczoną z kościoła. Wiedziała, że nie mogę iść do komunii, nie dostanę rozgrzeszenia. I w związku z tym, że kościół mnie "potępiał" to jakoś odsunęłam się od kościoła muszę przyznać. Ślub wzięliśmy kościelny i było to dla mnie ważne. Choć przyznaję, że katolickich zasad planowania rodziny nie uznaję i nie zamierzam stosować. Nie wierzę w skuteczność, nie jestem systematyczna i dopuszczam tylko jedno miejsce mierzenia temperatury - pod pachą.
Ja tak samo
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 11:18   #2704
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Ja myślę, że jest w tym coś. Tylko przyczyna jest inna. Bo ludzie, którzy są tak wierni zasadom kościoła, tak głęboko wierzący by trwać w czystości potem też będą trwać w małżeństwie mimo wszystko. Choć to wcale nie znaczy, że będą szczęśliwym małżeństwem. Oni po prostu nie rozstaną się bo przecież jest to sprzeczne z zasadami. A ludzie którzy podchodzą luźniej do zasad potem pewnie prędzej podejmą decyzję o rozstaniu jeśli małżeństwo okaże się traumą.
zgadzam się

i też nie wierzę w NPR
Stary 2013-01-03, 11:19   #2705
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że też dużo zależy od podejścia księdza
w ostatnim Newsweeku (świątecznym) jest wywiad ze spowiednikiem, który zrobił na mnie wrażenie - bardzo mądry człowiek. Zastanawiałam się czytając ilu takich jest. Bo jak słucham relacji ze spowiedzi swoich koleżanek, to czasem naprawdę... i też się zastanawiam czasem na ile to jest prawda, a na ile jest to przesadzone.
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2013-01-03, 11:20   #2706
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Mam właśnie podobne zdanie. Mój TŻ jest bardzo wierzący i to on z powrotem sprowadził mnie do Kościoła. Ale nie żyjemy wg ich nauk, niestety. Byłam teraz u spowiedzi po ponad 5 latach, ale chyba nie potrafię tak siebie okłamywać. Bo spowiedź to żal za grzechy i postanowienie poprawy, a ja kocham mojego K. z całego serca i kochanie się z nim jest dla mnie czymś nie tylko fizycznym, ale przede wszystkim duchowym, takie wspaniałe połączenie w jedno. I nigdy nie będę tego żałowała. Z kolei On, wierzący, świadomy, że nie żyjemy wg zasad boi się ślubu. Wie, że ten krok ( na który ja jestem gotowa) 'uprawomocniłby' nasz związek, a jednak zwleka. Tego też nie rozumiem...
Może boi się ślubu bo to coś nieodwracalnego? Wiesz ślub to ogromne zobowiązanie. Obiecujesz być z kimś do końca życia a to szmat czasu. Obiecujesz być z nim w chorobie a jak pomyślisz o opiece nad kimś cieżko chorym, np. sparaliżowanym, kto leży w pieluchach to zaczynasz rozumieć wagę tej przysięgi. To nie tak łatwo obiecać tak wiele drugiemu człowiekowi i tak sobie myślę, że może wbrew naszym wylewanym na wątku żalom pt. "na co on czeka?", to jednak dobrze, że oni zwlekają z tym krokiem aż poczują się gotowi.

Jeny ale mnie na rozkminy wzięło

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 11:20   #2707
BYou
MBZ♥

Cytat:
Ja myślę, że jest w tym coś. Tylko przyczyna jest inna. Bo ludzie, którzy są tak wierni zasadom kościoła, tak głęboko wierzący by trwać w czystości potem też będą trwać w małżeństwie mimo wszystko. Choć to wcale nie znaczy, że będą szczęśliwym małżeństwem. Oni po prostu nie rozstaną się bo przecież jest to sprzeczne z zasadami. A ludzie którzy podchodzą luźniej do zasad potem pewnie prędzej podejmą decyzję o rozstaniu jeśli małżeństwo okaże się traumą.

Znam takie małżeństwa...trwają w tym jak współlokatorzy, mając osobne pólki w lodówce...no ale rozstanie nie bo co ludzie powiedzą. Ważne, że spowiedź co miesiąc, msza co niedzielę. A dzieci cierpią. I oni chyba też.

Stary 2013-01-03, 11:25   #2708
Jovisse
Zakorzenienie

Wiecie, NPR jest w porządku, pod warunkiem, że kobieta ma wszystko jak w zegarku ( a tak niestety bywa bardzo rzadko) i że doskonale zna swoje ciało, ćwiczyła wszystko przez dłuższy czas i jest w małżeństwie, kiedy ewentualna wpadka nie stanowiłaby problemu. Myślę, że kobiety, które latami stosują NPR już są tak głęboko w temacie, że to może nawet działać Także nie jestem do tego negatywnie nastawiona...
Zwłaszcza, że od 5 lat zażywam anty i wizja trucia się tym większość życia nie jest mi bliska i próbuję znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie, które można by zastosować po ślubie

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Może boi się ślubu bo to coś nieodwracalnego? Wiesz ślub to ogromne zobowiązanie. Obiecujesz być z kimś do końca życia a to szmat czasu. Obiecujesz być z nim w chorobie a jak pomyślisz o opiece nad kimś cieżko chorym, np. sparaliżowanym, kto leży w pieluchach to zaczynasz rozumieć wagę tej przysięgi. To nie tak łatwo obiecać tak wiele drugiemu człowiekowi i tak sobie myślę, że może wbrew naszym wylewanym na wątku żalom pt. "na co on czeka?", to jednak dobrze, że oni zwlekają z tym krokiem aż poczują się gotowi.

Jeny ale mnie na rozkminy wzięło
Jest w tym na pewno wiele prawdy Pocieszające jest to, że w takim przypadku wiem, że dobrze przemyśli sobie sprawę i że będzie pewien, czego chce
Stary 2013-01-03, 11:26   #2709
BYou
MBZ♥

Aleks służy Ci wstawanie o 11

Gwizdak czytałam wywiad
u nas kiedyś był młody wikary, ciągłe skargi na niego były bo wyrzucał z konfesjonału jak się przyznało do brania tabletek, seksu wylądował na jakiejś wioskowej parafii:/ podejścia nie zmienił.
A jednak sporo księży wychodzi do ludzi, tylko to wciąż kropla w morzu. Chciałabym żeby został zniesiony celibat-może łatwij byłoby im zrozumieć problemy par, rodzin...

Stary 2013-01-03, 11:26   #2710
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Znam takie małżeństwa...trwają w tym jak współlokatorzy, mając osobne pólki w lodówce...no ale rozstanie nie bo co ludzie powiedzą. Ważne, że spowiedź co miesiąc, msza co niedzielę. A dzieci cierpią. I oni chyba też.
Wiesz, to jest przykre ale mnie bardziej przerażają historie kobiet, które trwają przy mężu który pije i bije bo to przecież ślubny to odejść nie można.

Stary 2013-01-03, 11:26   #2711
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Aleks, zgadzam się w 100% z tym, co napisałaś. Ale jest jeden kruczek - osoba, dla której ślub był ważny także w kwestii duchowej/religijnej też może trwać w związku mimo wszystko. Niezależnie od tego, czy seks przedmałżeński był,czy nie. Bo ślubowaliśmy, bo przysięgaliśmy nie opuścić siebie nawzajem aż do śmierci.
Wszystko jest sprawą indywidualną. W końcu osoby głęboko wierzące, biorące ślub kościelny mają prawo w niektórych przypadkach do rozwodu kościelnego... I z jakiegoś powodu one są. Nie znam statystyk ani opracowań, ale strzelam w ciemno, że nie zawsze powodem jest ten konkretny omawiany seks.
Poza tym sztywno trzymać się zasad kościoła, w każdej kwestii, potrafią tylko święci. Bo nie żyją już innymi ludźmi, tylko samym Bogiem.

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2013-01-03 o 11:28
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 11:28   #2712
BYou
MBZ♥

Cytat:
Wiesz, to jest przykre ale mnie bardziej przerażają historie kobiet, które trwają przy mężu który pije i bije bo to przecież ślubny to odejść nie można.
tego mój móżdżek nie ogarnia:/i nigdy nie ogarnie.

Stary 2013-01-03, 11:31   #2713
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Aleks służy Ci wstawanie o 11
A to będę nadal tak wstawać Tylko mojemu tż nie mówcie

Dobra ja uciekam na pocztę i po zakupy a potem do nauki. Muszę napisać wypracowanie na angielski a to u mnie zawsze droga przez mękę. Żegnam was zatem

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Aleks, zgadzam się w 100% z tym, co napisałaś. Ale jest jeden kruczek - osoba, dla której ślub był ważny także w kwestii duchowej/religijnej też może trwać w związku mimo wszystko. Niezależnie od tego, czy seks przedmałżeński był,czy nie. Bo ślubowaliśmy, bo przysięgaliśmy nie opuścić siebie nawzajem aż do śmierci.
Wszystko jest sprawą indywidualną. W końcu osoby głęboko wierzące, biorące ślub kościelny mają prawo w niektórych przypadkach do rozwodu kościelnego... I z jakiegoś powodu one są. Nie znam statystyk ani opracowań, ale strzelam w ciemno, że nie zawsze powodem jest ten konkretny omawiany seks.
Poza tym sztywno trzymać się zasad kościoła, w każdej kwestii, potrafią tylko święci. Bo nie żyją już innymi ludźmi, tylko samym Bogiem.
Oczywiście, odniosłam się do konkretnej teorii wygłoszonej przez tego spowiednika.

Stary 2013-01-03, 11:32   #2714
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
hmm... zaciekawiałaś mnie bardzo. Czemu nie chcesz własnych a adopcję dopuszczasz? Bo jednak jeśli ludzie nie chcą dzieci to raczej żadnych Nie spotkałam się jeszcze z takim podjeściem jak Twoje
Napisałam, że nie chcę biologicznych dzieci a nie że wcale nie chcę
Własne dziecko to dla mnie każde dziecko, którego jestem matką- obojętnie, czy je urodziłam czy adoptowałam. Dziecko kocha się tak samo.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 11:33   #2715
BYou
MBZ♥

Gocia , a co TZ na to?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 11:46   #2716
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gothka152 Pokaż wiadomość
Własne dziecko to dla mnie każde dziecko, którego jestem matką- obojętnie, czy je urodziłam czy adoptowałam. Dziecko kocha się tak samo.
Hmm... Na pewno adoptowane dziecko można bardzo pokochać, ale nie jestem pewna, czy to będzie to samo co dziecko poczęte z miłości między Tobą, a Twoim mężem, dziecko, które rosło w Twoim łonie i Ty je urodziłaś... Nie byłam matką i nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii, ale myślę, że jest tu pewna, niewielka różnica
Stary 2013-01-03, 11:47   #2717
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, rozumiem. Tylko to nie jest odpowiedź na moje pytanie Czemu nie chcesz biologicznych, a adoptowane już tak?
Stary 2013-01-03, 11:47   #2718
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Gocia , a co TZ na to?
Zgadzamy się pod tym względem

Rozumiem, że dla kogoś posiadanie biologicznego dziecka jest w życiu priorytetem i że wiążąc się z kimś zakłada, że zostanie rodzicem. Dlatego nigdy nie ukrywałam swojego podejścia i od początku jasno wyrażałam swoje poglądy.
Tż jest moim pierwszym partnerem ,,na poważnie"- w sensie, że to nie jest przelotna znajomość. On też wiedział, jakie mam zdanie na temat posiadania dzieci ale poruszyłam ten temat też po jakimśtam czasie bycia razem.
Powiedziałam, że go kocham i wiem, że on kocha mnie ale jeśli własne dziecko jest dla niego w życiu ważne to zrozumiem, jeśli będzie chciał odejść. Pod tym względem nie da się iść na kompromis i mieć dziecko w połowie.
Ale na szczęście zgodziliśmy się ze sobą Biologiczne stanowcze nie, co do adopcji- jesteśmy na to otwarci i kiedy przyjdzie czas, kiedy do tego dojrzejemy- przemyślimy sprawę.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2013-01-03, 11:50   #2719
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:
Hmm... Na pewno adoptowane dziecko można bardzo pokochać, ale nie jestem pewna, czy to będzie to samo co dziecko poczęte z miłości między Tobą, a Twoim mężem, dziecko, które rosło w Twoim łonie i Ty je urodziłaś... Nie byłam matką i nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii, ale myślę, że jest tu pewna, niewielka różnica
Pewnie niewielka. Głównie chodzi pewnie o więź, którą pielęgnuje się 9mies, bo się o nie martwisz, dbasz, bo wiesz, że to twoje dziecko i partnera. Ale adoptowane po urodzeniu równie będzie kochane, bo przecież miłość do dzieci nie bierze się z powietrza, tylko z przebywania z nim, z opieki. Więc pewnie jest jakiś wspólny punkt miłości obu takich dzieci...

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 11:53   #2720
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie niewielka. Głównie chodzi pewnie o więź, którą pielęgnuje się 9mies, bo się o nie martwisz, dbasz, bo wiesz, że to twoje dziecko i partnera. Ale adoptowane po urodzeniu równie będzie kochane, bo przecież miłość do dzieci nie bierze się z powietrza, tylko z przebywania z nim, z opieki. Więc pewnie jest jakiś wspólny punkt miłości obu takich dzieci...
Myślę, że różnica jest w hormonach. To one odpowiadają w pewien sposób za miłość macierzyńską.

Stary 2013-01-03, 11:53   #2721
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:

Rozumiem, że dla kogoś posiadanie biologicznego dziecka jest w życiu priorytetem i że wiążąc się z kimś zakłada, że zostanie rodzicem. Dlatego nigdy nie ukrywałam swojego podejścia i od początku jasno wyrażałam swoje poglądy.
Tż jest moim pierwszym partnerem ,,na poważnie"- w sensie, że to nie jest przelotna znajomość. On też wiedział, jakie mam zdanie na temat posiadania dzieci ale poruszyłam ten temat też po jakimśtam czasie bycia razem.
Powiedziałam, że go kocham i wiem, że on kocha mnie ale jeśli własne dziecko jest dla niego w życiu ważne to zrozumiem, jeśli będzie chciał odejść. Pod tym względem nie da się iść na kompromis i mieć dziecko w połowie.
Ale na szczęście zgodziliśmy się ze sobą Biologiczne stanowcze nie, co do adopcji- jesteśmy na to otwarci i kiedy przyjdzie czas, kiedy do tego dojrzejemy- przemyślimy sprawę.
Przyznam, że nie rozumiem, ale nie muszę Ludzi adopotujących dzieci zawsze podziwiałam i podziwiam, sama chciałbym adoptować dziecko, bądź ustanowić rodzinę zastępczą, o ile będę miała po temu warunki. Ale nie wiem, czy umiałabym pokochać jak własne. Mam obawę, że nie i jest to dla mnie poważny argument na nie.
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2013-01-03, 11:55   #2722
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Nie zgodzę się z Tobą. Moje dziecko to moje dziecko. Albo je przyjmuję ze wszystkim albo wcale.
I na biologiczne i na adoptowane czekasz; nie wiesz, jakie będzie. To ty je wychowasz i ukształtujesz. I poród i adopcja to proces, który trzeba przejść.
Można bezgranicznie kochać adoptowane, można nienawidzić swojego biologicznego.
Dla mnie różnicy nie ma ale to tylko moje zdanie Mówię tak, jak czuję a czuję, że uczucia wygrywają z biologią. To jak z rodzeństwem- tak samo kochasz to, które urodziła Twoja mama, jak i to, które jest adoptowane.

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
Jasne, rozumiem. Tylko to nie jest odpowiedź na moje pytanie Czemu nie chcesz biologicznych, a adoptowane już tak?
Zapytałaś, dlaczego nie chcę własnych dzieci a ja napisałam, że własne to dla mnie zarówno biologiczne, jak i adoptowane
A dlaczego nie chcę? Ciąża i poród mnie obrzydzają, nie godzę się na to. Po prostu.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2013-01-03, 11:55   #2723
BYou
MBZ♥

Gociu rozumiem najważniejsze, że Wy się zgadzacie w tej kwestii.

Mi myślenie o adopcji-moje idealne myślenie- zmieniło się po przeczytaniu dwóch blogów-droga przez piekło i tuptusie adoptusie. Nie wykluczamy całkowicie ale jesteśmy już ostrożniejsi.

Stary 2013-01-03, 11:58   #2724
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Tego też nie jestem pewna, bo moja miłość do dziecka się np. wzięła z powietrza Dziecko własne się kocha, bo jest, nie jestem pewna, że umiałabym tak pokochać cudze. Ale każdy ma w tym względzie inaczej.

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Nie zgodzę się z Tobą. Moje dziecko to moje dziecko. Albo je przyjmuję ze wszystkim albo wcale.
I na biologiczne i na adoptowane czekasz; nie wiesz, jakie będzie. To ty je wychowasz i ukształtujesz. I poród i adopcja to proces, który trzeba przejść.
Można bezgranicznie kochać adoptowane, można nienawidzić swojego biologicznego.
Dla mnie różnicy nie ma ale to tylko moje zdanie Mówię tak, jak czuję a czuję, że uczucia wygrywają z biologią. To jak z rodzeństwem- tak samo kochasz to, które urodziła Twoja mama, jak i to, które jest adoptowane.

Zapytałaś, dlaczego nie chcę własnych dzieci a ja napisałam, że własne to dla mnie zarówno biologiczne, jak i adoptowane
A dlaczego nie chcę? Ciąża i poród mnie obrzydzają, nie godzę się na to. Po prostu.
Tu to nie do końca, chyba, że adoptujesz noworodka, a na to szanse w naszym raju są niewielkie. Trzeba wziąć pod uwagę,że dzieci adopcyjne na ogół już swoje w życiu przeszły,nawet jeśli mają dopiero 6 miesięcy. Rodzice adopcyjni muszą być na to gotowi, umieć się z tym mierzyć, kształtować to co można ukształtować i niwelować skutki tego, co już się stało.
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2013-01-03, 12:02   #2725
Hawwa87
Zakorzenienie

A my nie uprawialiśmy seksu przed ślubem, nie mieszkaliśmy razem, a NPR pomogło mi zajść w ciążę - i nie mam cykli jak w zegarku, każdy ma inną długość, a ostatnie kilka z nich miało długość ponad 40 dni i właśnie dzięki NPR mogłam przewidzieć, co i jak

I jeszcze dodam, że zanim zaszłam w ciążę, oboje zawierzyliśmy nasze dziecko Matce Bożej - tak akurat wyszło, że od 15 sierpnia staramy się co środę być w kościele (dzień, w którym odbywa się nabożeństwo do Matki Bożej właśnie) i w tym cyklu się udało Może to zbieg okoliczności, a może nie... Potem lekarz wykrył u naszego dziecka obrzęk, który mógł świadczyć o czymś złym... Wierzę, że nasze modlitwy przyczyniły się do tego, że wszystko jest w porządku, że na kolejnej wizycie po obrzęku nie było śladu, aż sam lekarz wydawał się być zdziwionym. W tym okresie mojego ogromnego strachu na jednej mszy organista śpiewał "Bogu zaufaj, o nic się nie martw" czy jakoś tak - pierwszy raz słyszałam tę pieśń i się popłakałam... Dziś sobie myślę, że to był w pewnym sensie przełomowy moment.

Więc wiara ma dla mnie ogromne znaczenie i od tego mojego małego cudu wierzę bardziej Choć ktoś może powiedzieć, że nie wiem, czy nie byłoby tak samo, gdyby nie moje modlitwy, ale przecież właśnie na tym polega wiara, nie?

Powód do śmiechu dał mi Bóg

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Hawwa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-03, 12:03   #2726
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Napisane przez Gwizdak Pokaż wiadomość
Przyznam, że nie rozumiem, ale nie muszę Ludzi adopotujących dzieci zawsze podziwiałam i podziwiam, sama chciałbym adoptować dziecko, bądź ustanowić rodzinę zastępczą, o ile będę miała po temu warunki. Ale nie wiem, czy umiałabym pokochać jak własne. Mam obawę, że nie i jest to dla mnie poważny argument na nie.
Ja nie mam pewności, czy umiałabym pokochać dziecko, które zafunduje mi porodową rzeźnię. I to też jest dla mnie poważny argument na nie.
Był taki film- Musimy porozmawiać o Kevinie. Bardzo dobitnie pokazuję, że nie zawsze urodzić=pokochać.

Cytat:
Gociu rozumiem najważniejsze, że Wy się zgadzacie w tej kwestii.

Mi myślenie o adopcji-moje idealne myślenie- zmieniło się po przeczytaniu dwóch blogów-droga przez piekło i tuptusie adoptusie. Nie wykluczamy całkowicie ale jesteśmy już ostrożniejsi.
Nigdy też nie wiesz, jakie będzie dziecko urodzone przez Ciebie... Życie jest pełne niespodzianek.

Tyle Jak ktoś chce jeszcze coś wiedzieć- PW
Bo idę dziś do kina na Hobbita
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2013-01-03, 12:04   #2727
BYou
MBZ♥

Cytat:
[/COLOR]
Tu to nie do końca, chyba, że adoptujesz noworodka, a na to szanse w naszym raju są niewielkie. Trzeba wziąć pod uwagę,że dzieci adopcyjne na ogół już swoje w życiu przeszły,nawet jeśli mają dopiero 6 miesięcy. Rodzice adopcyjni muszą być na to gotowi, umieć się z tym mierzyć, kształtować to co można ukształtować i niwelować skutki tego, co już się stało.

nie zawsze da się niwelować niestety. Zwłaszcza u dzieci z fas.

Polecam dla chętnych blog kobiety, która po 10 latach walki rozwiązała adopcję: http://prawiejakmama.bloog.pl/?ticaid=6fd16
po prostu przegrała walkę:/

Stary 2013-01-03, 12:05   #2728
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Co do pierwszego, to nadal nie rozumiem. Chodzi o to, że ludzie nie chcą mieć dzieci z różnych powodów. Po prostu nie spotkałam się z opinią że ktoś nie chce mieć biologicznych dzieci, a adoptowane tak i mnie to zaintrygowało

Co do drugiego - o to mi własnie chodziło . Jeśli ciąża i poród są dla Ciebie powodem to to szanuję i rozumiem. Gdybyś to napisała od razu, pewnie nie drążyłabym tematu
Stary 2013-01-03, 12:07   #2729
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Wierzę i wiem, że miłość potrafi zdziałać cuda Czasem o wiele większe, niż człowiek jest sobie w stanie wyobrazić.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
Stary 2013-01-03, 12:07   #2730
capriola_87
Zakorzenienie

Gothka jeszcze jedno: nie oceniam CIę, rozumiem Ja też się panicznie boję ciąży i porodu, ale to chyba nigdy nie będzie dla mnie argument na "nie". Z drugiej strony jednak rozumiem kobiety, dla których może to być bariera nie do przejścia

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości