|
|
#2701 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
Cytat:
(((Co do masowego wyjazdu polakow z ie ,ja tez tego nie zaobserwowalam...Straszne jest jak co dzien w radiu i tv mowi sie o kolejnych zwolnieniach ...Ja niby powinnam sie czuc bezpieczna,pracuje w szpitalu.,ale nigdy nic nie wiadomo.... Cytat:
co do czarno skorych to nie mozna mowic ze wszyscy sa jednakowi,ja mam kilku wspanialych przyjaciol ,ale znam tez takich jak HAMALIELKA napisala...
|
|
#2702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zostali zwolnieni z pracy i zamiast wczesniej odlozyc jakies pieniazki (na czarna godzine) i szukac teraz pracy to oni balowali i balowali ... i jak stracili prace to musieli wracac do Pl i siedza na garnuszu u rodzicow ![]() ![]() a wystarczylo odpuscic sobie troszke imprez i odlozyc cos "na gorsze czasy" zasilku nie dostali wiec kupili bilet do Pl ... tak juz czasem bywa.. jak ktos zyje tylko dniem dzisiejszym i nie widzi roznicy kupujac bilet "na wczasy" do Pl za 100 czy 800 euro ...
|
|
#2703 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W końcu postanowiliśmy się nie wyprowadzać tylko odnowić dom w którym obecnie mieszkamy. I tak w piątek pojechaliśmy calą bandą wybrać kolory i zakupić farby - obeszło się bez żadnych kłótni, a wczoraj pomalowaliśmy jadalnie, na piękny, ciepły brzoskwiniowy kolor. Dziś zabieramy się za kuchnię - śmiechu przy tym co nie miara, a po malowaniu zabranie i piwko, fajnie jest... A co tego wszechobecnego Krajzisu, to mnie on dość boleśnie dotknął. Musialam odejść z pracy w Federacji, ponieważ zastał bardzo ucięty budżet na orgnizacje non-profit. Kogos więc musieli zwolnić a że mój kontrakt był tymczasowy ( a miał byc zmieniony na stały) "wyleciałam". Hmm.. praca nie była ciekawa, wręcz okropnie nudna ale w mojej sytaucji jak znalazł, bo studiuję a tam mogłam wcześniej wychodzić, coby zdąrzyć na zajęcia... Obecnie siedzę na bazrobociu - nie jestem z tego oni dumna ani zadowolona,ale dopóki mam zajęcia nie mam szans na pracę w pełnym wymiarze godzin musi tak być. Co ciekawe, z moim wyksztalceniem szybciej znalazlabym pracę w moim miasteczku (lub okolicach) niż w Dublinie
Edytowane przez marthinisa Czas edycji: 2009-02-01 o 12:51 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#2704 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tak apropo dziewczyny wiecie ile sie dostaje na zasilku dla bezrobotnuch?Tak sie zastanawiam ![]() marthinisa przykro mi ze stracilas prace Powodzonka z malowaniem ![]() Ja jeszcze 2 tyg i wyprowadzam sie do "wlasnego" domku edit: dziewczyny a moze byla juz ktoras z was na the Boodies exhibition w Dublin's Ambassador Theatre????
Edytowane przez Katia25 Czas edycji: 2009-02-01 o 15:18 |
|
|
|
|
#2705 |
|
Raczkowanie
|
Witam Dziewczyny
Otóż planuję w maju wyjechać do Irlandii a dokładnie do miasta Limerick.Od 2 lat mieszkają tam znajomi. Orientujecie się jak tam jest teraz z pracą? Z zawodu jestem fryzjerką ,mam doświadczenie w kelnerstwie.Dostane pracę? i czy długo będę jej szukać ![]() I ile najlepiej wziąść ze sobą pieniążków ![]() Mój angielski jest słaby ale myślę że do maja zdążę go jeszcze podszlifować Jeśli są tu jakieś kobietki z Limerick to czekam na odzew
|
#2706 |
|
Zadomowienie
|
Madzionia ja jestem z shannon to rzut beretem od limeryka
wlasnie zamkneli wielka fabryke della poszlo 1900 osob i z praca ciezko jak bedzie w maju to mozemy sobie pogdybac jako ze jestes z zawodu fryzjerka mozesz mieic troszke lzej ale nie nastawialabym sie na 'bog wie co'
|
#2707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radze Ci sie zastanowic 2 razy zanim wyjedziesz do IE, kryzys dał sie mocne we znaki zarówno rodowitym Irlandczykom jak i emigrantom. Jak napisała poprzedniczka o prace bedzie ciezko tym bardziej ,ze nie znasz dobrze jezyka, a teraz zaczyna sie w tej kwestii prawdziwa selekcja. Nie chce Cie straszyc ale marnie to wygląda. Tym bardziej ,ze bedziesz sama, jak pieniązki sie skończą to co zrobissz? Nie chce Ci przez to odradzac , ale zastanów sie jeszcze. Powodzonka
|
|
#2708 |
|
Raczkowanie
|
Słyszałam właśnie o zamknięciu fabryki ale nie wiedziałam że jest tak żle z pracą...znajoma która mieszka w Limerick bardzo pozytywnie opowiada o mieście i ogólnie wszystko przedstawia w różowych barwach....ale z tego co czytam na forach to nie jest wcale ciekawie
Nie wiem czy jest warto ryzykować wyjazd tam,wiadomo że trzeba wziąść ze sobą wiekszą sumę na przetrwanie ale co gdy pieniądze się skończą i pracy nie znajde powrót do Polski? wielka porażka
|
#2709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie generalizujmy... Ja też wróciłam do Pl po 2 latach pobytu w Dublinie. Nie zostałam zwolniona, ale sama odeszłam. Nie balowałam i odłożyłam sporą sumę. Jestem w domu już 10 miesięcy i bardzo mnie to cieszy. Nie jestem na garnuszku u rodziców, mam wymarzoną pracę. Niekoniecznie więc przyczyna powrotu musi być taka jak podajesz ("znam kilka osób, które wyjechały- no ale wiadomo...") Pozdrawiam
|
|
#2710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napislam tylko o "znajomych" ktorzy uciekaja przed kryzysem do polski i siedza na garnuszku u rodzicow, bo nie chce im sie szukac pracy... lepiej wrocic do mamusi i przeczekac kryzys, a jak sie wszystko unormuje to znowu wyjada "za praca"... dla mnie to chore i wogole tego nie rozumiem moze rzeczywiscie zle sie wyrazilam ("no ale wiadomo") dziwnie nawet mnie sie to czyta inaczej napisalam a inaczej myslalam, nie chcialam wrzucac wszystkich do jednego worka, jesli cie urazilam.... przepraszam...
|
|
#2711 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My z TŻ byliśmy w zeszłą sobotę na tej wystawie Zaintrygował mnie plakat promujący wystawę, a że lubię takie klimaty, więc poszliśmy. I naprawdę warto było! Eksponaty są wystawione na wyciągnięcie ręki, nie dzieli je szyba. Dlatego można podziwiać detale z bardzo bliska. To bardzo interesująca wystawa, szczególnie dla tych, którzy znają się na anatomii
|
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie uraziłaś mnie absolutnie
|
|
#2713 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My wybralismy sie wczoraj ale niestety wszystkie bilety na wczoraj byly juz wysprzedane.... ![]() Kupilismy wiec na sobote,wiec na bank w sobote idziemy ,ciesze sie ze ci sie podobala ,teraz juz wiem ze warto ja zobaczyc! Pzdr!
|
|
#2714 |
|
Zakorzenienie
|
Czy Wy widzicie co sie dzieje za oknem???
![]() Stałam dzis 8 godz. w korku na trasie z Blanch'a do Blessington. Kilka dróg nieprzejezdnych, gdzie niegdzie nie dało sie nawet wjechać na letnich oponach. Kraj - kompletnie nie przygotowany na nadejscie zimy, drogi w fatalnym stanie, slisko niesamowicie. Istny PARALIŻ ![]() I wciąż pada i pada - jutro bedzie jeszcze gorzej. A loty w Dublinie podobno odwołane, podobnie jest w Anglii... Ale za to lepie jutro Snowmana
Edytowane przez HAMALIELKA Czas edycji: 2009-02-03 o 12:24 |
|
|
|
#2715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2716 |
|
Zakorzenienie
|
Z mojego osiedła wyjechać sie nie da i nadal pada jak oszałałe
Szkoły pozamykane, ludzie nie docierają do pracy - Wariacja jakaś
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie juz wyszlo sloneczko i mamy po zimie
|
|
|
|
#2718 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A na dodatek cieszą się jak dzieci a o śniegu mówi się wszędzie - najważniejsze informacje dnia, co tam kryzys, co tam bombardowania w Gazie...
|
|
|
#2719 |
|
Wtajemniczenie
|
hehe tak mamy zime...cale szczescie z dotarciem do pracy nie bylo problemu i wszyscy byli na czas...za to po pracy wracalam 2,5 h zamiast 30 min ...masakra
Edytowane przez Katia25 Czas edycji: 2009-02-03 o 23:19 |
|
|
|
#2720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wlasnie dlatego do Ciebie pisze kochana. Martus wyslij mi swoje cv i cn! Jest u nas wolne miejsce |
|
|
|
|
#2721 |
|
Zadomowienie
|
witam wszystkie emigrantki
ja tez straciłam prace i mam taaakiego doła , już 3 miesiące szukam i nic Dzis jeszcze byłam w Fasie na interview i pani baaardzo miło wypytywała co zamierzam , czy nie myśle o powrocie o kraju? Ze może jakiś inny kraj EU. Nawet sie nie zdziwiłam bo w sumie staraja sie przekonac nas do powrotu. Mam zasiłak, narzeczony póki co pracuje wiec jakoś jest . Do Polski chcialam wracac dopoki dzis nie ogladłam wiadomości: 300 osob tu, gdzie indziej likwidacja firmy, zamieszki, strajki czyli generalnie wielka lipa ( pewnie nie wszedzie ale jednak ....) A co do pogody to Koniec Swiata chyba. U mnie w mieszkanku to az slysze wiatr masakra
|
#2722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo zagniezdzily sie w kominie chyba....Serduszkoiz wspolczuje sytuacji z praca... ale sie porobilo..czlowiek wyjechal z kraju chcac lepiej zarabiac, a teraz nawet na emigracji zrobilo sie ciezko
|
|
|
#2723 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na szczescie jestem tu z narzeczonym wiec dajemy rade , ale mnie psychika siada tak siedziec i nic nie robic
|
|
#2724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Doskonale Cie rozumiem. Jestem jakoś cholerną pracoholiczką i w domu miejsca nie moge sobie znależć, sprzatam co dziennie to samo itd.. Wariuje. Jestem dosc optymistyczną osobą, ale bezczynność mnie zabija! Zaczyna mnie dopadac jakas depresja czy cuś ...Miesiac jestem bez pracy, wysyłam cv, chodze i pytam, rozwieszam ogłoszenia a tu i tak lipa. Chłopak pracuje, ma dobrą prace, ale badzmy szczerzy- nie wyobrazam sobie życ na jego utrzymaniu, to dla mnie najgorszy z mozliwych wariantów!!! Do tego nie otrzymuje zasiłku dla bezrobotnych bo musze zamieszkiwać tu powyzej 2 lat, a te miną mi dopiero we wrzesniu...
Edytowane przez HAMALIELKA Czas edycji: 2009-02-04 o 19:20 |
|
|
|
|
#2725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
niestety sytuacja w Ie(zreszta nie tylko tu...) jest straszna!!!Zadnych nadziei na lepsze...Irlandczycy codzien traca prace a co dopiero my obcokrajowcy.. ![]() W zyciu bym nie pomyslala ze cos takiego sie tu wydarzy...Boje sie juz ogladac wiadomosci ..... ![]() Co dzien mysle o tej sytuacj...juz zaczynam sie panicznie bac o swoja prace i mojego meza ![]() Strasznie wam wspolczuje dziewczyny ale wierze ze znajdziecie jednak prace!i to szybko Wiecie co dzis jakis facio mial problem do mojego meza,jechal przed nim samochodem,moj maz zmienil pas i go wyprzedzil,a jemu sie to nie spodobalo...wiec na swiatlach wysiadl z samochodu i leci do mojego meza,szarpie za klamke ,ale drzwi mial zablokowane od zrodka,no to on jak by nigdy nic kopnal mu w lusterko tak ze az polecialo na srodek skrzyzowania !maz chcial za nim leciec ale on uciekl szybko do auta i zwial pasem dla autobusow...masakra...Zgl osil na policje bo udalo mu sie spisac choc ciut nie kompletny nr rejestracyjny...watpie czy cos z tym zrobia...az strach pomyslec co mogl by zrobic gdyby drzwi nie byly zablokowane...![]()
|
|
#2726 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze Katia25 co tu sie porobiło, nie miałam nigdy do czynienia z takim zjawiskiem na szczescie. Nieciekawa sytuacja i szczerze mówiąc nie chcialabym sie w takowej znaleźć...
|
#2727 |
|
Wtajemniczenie
|
niestety tutaj jezdzi duzo takich swirow trzeba uwazac...
|
#2728 |
|
Raczkowanie
|
![]() Cześć wszystkim Ja tez niestety narazie nie pracuje ,siedze w Irlandii Polnocnej i rowniez nie jest za wesolo z praca.Troszke sie dziwie ludziom,ze teraz chca tu przyjechac choc czasami jak ogladam wiadomosci to sie wcale nie dziwe u nas w kraju tez nie za wesolo Ja tez jestem na zasilku,ale jak tylko moge staram sie cos wykombinowac oby tylko w domu nie siedziec bo nuudy tu straszne![]() Bardzo chcialabym wrocic do kraju,ale coz narazie trzeba tu troszkie posiedziec..haha a zaznacze jeszcze ze jestem tu juz 4 latka czas leci ![]() A Wy jak dziewczyny kiedy wracacie??? Pozdrawiam ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
#2729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakos mi sie do Polandu nie spieszy. Przyzwyczaiłam sie do zamieszkiwania w tym kraju. Fakt,ze sie teskni, po urlopie w PL zawsze ciezko mi sie rozstac z najblizszymi, ale życie tutaj poniekąd jest łatwiejsze - grunt miec dobra prace i ukochanego przy boku i life is beautiful ;p
|
|
#2730 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio brat wrocil do Polski i szukal pracy,w gazecie full ogloszen haha dzwonil,jezdzil wysylał CV wszystko niby ladnie,pieknie a co sie okazalo jak jechal na spotkanie nastepnego dnia to babeczka w recepcji wogole w szoku byla jak Go zobaczyla i ze wogole ich zaklad kogos potrzebuje ![]() ![]() ????? Bardzo duzo ogloszen nieaktualnych,ludzie traca swoj czas,pieniadze i nerwy na takie oszustwa![]() ![]() Tu przynajmniej szanuja człowieka i dlatego tez z chlopakiem zostajemy |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.

(((

moze sie cos znajdzie fajnego... 

zębole