Koty - część XI - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-02, 17:45   #2701
Kretka666
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Drapadło czeka już zapakowane w karton, aż ktoś się zlituje i zaniesie je na pocztę

Mam nadzieję, że już niedługo
To ja Ci zaraz należność przeleję
Stary 2015-07-02, 17:51   #2702
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
No, ładnie wygląda, jako ozdoba też się nadaje
ladnie wyglada rzeczywiscie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
ostatnio na niczym jej nie przyłapałam, teraz dziadkowie są na wakacjach, więc ja pilnuję diety Bożenki Ona ma budowę taką puchato- brytyjczykową, nie będzie chuda jak gepard, ważne, że nie tyje.
jestem wielka fanka Bozenki

Co myslicie o tej siatce z zooplusa:

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzw...tki_kot/343060

Spodziewalam sie chyba czegos solidniejszego, jako, ze niby wzmocniona, a ona mi sie taka miekka wydaje w dotyku
Stary 2015-07-02, 18:23   #2703
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
To ja Ci zaraz należność przeleję
Nie ma pośpiechu, jeszcze ze 2 dni jej może zejść zanim na pocztę dotrze

Dam znać jak już się wyśle
Stary 2015-07-02, 19:50   #2704
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Zwisający fałd skóry u kotów nie oznacza od razu otyłości Chyba, że jest pełny tłuszczu
mowilam o sobie, nie o kocie
Stary 2015-07-02, 20:12   #2705
mycha9393
Zakorzenienie

A tak swoją drogą pamiętacie Beatelsa/Pixela? Udzielaliśmy się tutaj z rok temu.
Dla przypomnienia w załączniku moje kocie dziecko

Co myślicie o goleniu kota na lato? Pomaga kotom w upałach?
Możecie polecić jakąś fontannę z zoo+ która jak najmniej szumi? Mam kawalerkę i słyszenie cały czas wodę chyba by mnie do szału doprowadziło
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10403001_845197412167534_1285945483491816996_n.jpg (102,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11019841_904133216273953_7804815796059333072_o.jpg (39,4 KB, 16 załadowań)
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 20:29   #2706
Kretka666
Zakorzenienie

Mycha, ja jestem przeciwko. Co do fontanny - właśnie pisałam co nieco o mojej, jak pracuje
Stary 2015-07-02, 20:31   #2707
201610310857
Konto usunięte

Dziewczyny jeszcze tylko 2 miesiace i 12 dni)) maluccy mozemy idebrac 15 wrzesnia
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 21:01   #2708
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość
A tak swoją drogą pamiętacie Beatelsa/Pixela? Udzielaliśmy się tutaj z rok temu.

Dla przypomnienia w załączniku moje kocie dziecko

Możecie polecić jakąś fontannę z zoo+ która jak najmniej szumi? Mam kawalerkę i słyszenie cały czas wodę chyba by mnie do szału doprowadziło

Boski podobny do mojego

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 09:40   #2709
Kretka666
Zakorzenienie

Śliczny Pixel

Czy kupowałyście może dla kotów karmę ZiwiPeak? Najbardziej chciałabym czegoś o suchej się dowiedzieć, to są kawałki suszonego mięsa?
Stary 2015-07-03, 09:57   #2710
Malla
Nie depcze krokusów

To takie płaty mięsa, pięknie pachną i równie pięknie je Daniels zakopywał
Zostawiałam mu je na dzień, czasem je pochłaniał w akcie desperacji
Stary 2015-07-03, 10:02   #2711
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
To takie płaty mięsa, pięknie pachną i równie pięknie je Daniels zakopywał
Zostawiałam mu je na dzień, czasem je pochłaniał w akcie desperacji
To moje pewnie się pokuszą Chciałam w ramach przysmaku kupić, bo z rabatem wychodzi jak suszone mięso Dokas, czyli jedne z tańszych snaczków. Wiesz może ile wytrzyma w świeżości otwarte opakowanie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-03, 10:17   #2712
Malla
Nie depcze krokusów

Nie wiem, nigdy tych marnych 400g nie trzymałam dłużej.

To jedyna karma, na którą Daniels kręcił nosem.
Stary 2015-07-03, 10:42   #2713
Kretka666
Zakorzenienie

Nam to by na niecałe pół roku starczyło, wolałabym połowy nie wyrzucać
Stary 2015-07-03, 11:50   #2714
biedronka_i_kropka
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!

Planuję kupić kota norweskiego - już nie mogę się doczekać, gdy kicia znajdzie się w domu! Będzie to kocurka starsza, więc muszę jej kupić wieeeeelki drapak, wieeeelkie legowisko (choć chcę, by spała ze mną) i wieeeelką kuwetę!
biedronka_i_kropka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 12:45   #2715
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość

nie jestem przekonana, jak dla mnie golenie to wtedy, gdy kot jest długowłosy i ma kołtuny. Futro tak naprawdę izoluje zwierzaka od otoczenia, więc chroni przed przegrzaniem, bo nagrzewa się futro, a nie skóra. To akurat o psach, ale u kotów jest pewnie podobnie https://www.facebook.com/76805840664...4120595039209/

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 12:47   #2716
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
nie jestem przekonana, jak dla mnie golenie to wtedy, gdy kot jest długowłosy i ma kołtuny. Futro tak naprawdę izoluje zwierzaka od otoczenia, więc chroni przed przegrzaniem, bo nagrzewa się futro, a nie skóra. To akurat o psach, ale u kotów jest pewnie podobnie https://www.facebook.com/76805840664...4120595039209/
Popieram

Widziałyście taką (raczej) nowość, dodatek do karmy Pokusa Premium Plus Kot? http://pokusa.org/pokusa-premium-plus-kot/#more-88 Co o tym sądzicie?
Stary 2015-07-03, 13:16   #2717
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Popieram

Widziałyście taką (raczej) nowość, dodatek do karmy Pokusa Premium Plus Kot? http://pokusa.org/pokusa-premium-plus-kot/#more-88 Co o tym sądzicie?
a co to dokładnie jest? dodatek do barfa, suplement do barfa?
Pan w filmiku reklamowym ma wkurzający głos :P

Stary 2015-07-03, 13:36   #2718
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
a co to dokładnie jest? dodatek do barfa, suplement do barfa?
Pan w filmiku reklamowym ma wkurzający głos :P
Dodatek uzupełniający do karmy (suchej, mokrej), do barfa, do gotowanego jedzenia. Takie witaminki dla psów i kotów Znajoma mi podlinkowała. Czytałam pochlebne opinie, ale wszystkie o dodatku dla psów.

Zgadzam się, nie da się go słuchać
Stary 2015-07-03, 18:03   #2719
ArmandaVanHelden
Raczkowanie

Maja znowu wczoraj zesikała się na pościel, stwierdziłam że koniec domysłów i dzisiaj zaniosłam mocz do laboratorium i wyszły dość liczne trójfosforany amonowo-magnezowe w preparacie i pH trochę za wysokie 7,5 reszta wyników ponoć w normie. Byłam już z nią u wetki, dostała 3 zastrzyki: Symulox, Catosal i Melovem oraz pastę Uro-pet, mam podawać 2 razy dziennie po 3ml. Jutro mam się zgłosić na kolejne zastrzyki. Esfira doradzisz (uspokoisz) czy to dobry kierunek leczenia? Na razie mamy się wstrzymać z karmą weterynaryjną, po leczeniu zrobić kontrolne badanie moczu i wtedy zobaczymy. Ma dopiero rok a tu takie rzeczy
ArmandaVanHelden jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-03, 21:51   #2720
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Skumajcie mojego kota- dzisiaj sam z siebie wypił z miski dobre 100 ml i jeszcze robił kocie karate jak piłam wodę z butelki. Żwirek nie nadąży wchłaniać

Załączam roztopionego przez upał Simbadillę.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 05:54   #2721
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ArmandaVanHelden Pokaż wiadomość
Maja znowu wczoraj zesikała się na pościel, stwierdziłam że koniec domysłów i dzisiaj zaniosłam mocz do laboratorium i wyszły dość liczne trójfosforany amonowo-magnezowe w preparacie i pH trochę za wysokie 7,5 reszta wyników ponoć w normie. Byłam już z nią u wetki, dostała 3 zastrzyki: Symulox, Catosal i Melovem oraz pastę Uro-pet, mam podawać 2 razy dziennie po 3ml. Jutro mam się zgłosić na kolejne zastrzyki. Esfira doradzisz (uspokoisz) czy to dobry kierunek leczenia? Na razie mamy się wstrzymać z karmą weterynaryjną, po leczeniu zrobić kontrolne badanie moczu i wtedy zobaczymy. Ma dopiero rok a tu takie rzeczy
Kiedy pobrałaś mocz do badania? Od razu zawiozłaś do lecznicy i od razu go zbadali?
Stary 2015-07-04, 07:10   #2722
ArmandaVanHelden
Raczkowanie

Cytat:
Kiedy pobrałaś mocz do badania? Od razu zawiozłaś do lecznicy i od razu go zbadali?
Pobrałam o 5 rano i zawiozłam do laboratorium na 9, bo tak otwierają, do czasu aż wyjechałam z domu stał w lodówce. Badań nie robiłam w lecznicy tylko w laboratorium analitycznym, które działa przy wydziale weterynarii we Wrocławiu, wyniki miały być do dwóch godzin więc myślę że ktoś od razu zajął się próbką. Dopiero z wynikami i Mają poszłam po południu do lecznicy.
Poza tymi ostatnimi posikiwaniami poza kuwetą, w czwartek rano jak się szykowałam zauważyłam że wchodzi do kuwety i się zastanawia, weszła dwa razy i wyszła, dopiero za trzecim się wysikała. Nigdy wcześniej tak nie robiła, z kuwety korzystała bezproblemowo od 5 tygodnia więc już wiedziałam że coś jest na rzeczy ale nie spodziewałam się że tak poważnego.
Stary 2015-07-04, 07:31   #2723
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Pobrałam o 5 rano i zawiozłam do laboratorium na 9, bo tak otwierają, do czasu aż wyjechałam z domu stał w lodówce. Badań nie robiłam w lecznicy tylko w laboratorium analitycznym, które działa przy wydziale weterynarii we Wrocławiu, wyniki miały być do dwóch godzin więc myślę że ktoś od razu zajął się próbką. Dopiero z wynikami i Mają poszłam po południu do lecznicy.
Poza tymi ostatnimi posikiwaniami poza kuwetą, w czwartek rano jak się szykowałam zauważyłam że wchodzi do kuwety i się zastanawia, weszła dwa razy i wyszła, dopiero za trzecim się wysikała. Nigdy wcześniej tak nie robiła, z kuwety korzystała bezproblemowo od 5 tygodnia więc już wiedziałam że coś jest na rzeczy ale nie spodziewałam się że tak poważnego.
To ok. Trochę w lodówce postało, ale nie na tyle, żeby wyniki były nieważne.
Po objawach i wynikach wychodzi, że ma kamienie i boli ją jak sika. Uropet zakwasi mocz, obniży pH. Przy kamieniach ważna jest też zwiększona podaż wody, żeby kot więcej sikał, przepłukał pęcherz. Stąd najwięcej problemów z układem moczowym mają koty na suchej karmie.
http://www.felinologia.org.pl/struwi...ie-ich-pozbyc/
Stary 2015-07-04, 11:05   #2724
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
to dobre leczenie, dostaje antybiotyk, lek przeciwzapalny, pastę na zakwaszenie moczu. Dobrze byłoby pilnować, żeby dużo piła, dobrze działa też karma Urinary. Tu jest problem, bo jak pisze Kretka, przy problemach z pęcherzem ważne jest, żeby kot dużo pił, więc lepiej, żeby jadł mokrą karmę, ale widziałam już sporo kotów, którym nic nie pomagało, ciągle miały problemy z sikaniem i poprawiało się dopiero na suchej urinary, więc bądź tu mądry i pisz wiersze RC Urinary jest też w saszetkach, ale to trochę zaboli finansowo. Teraz widuję sporo kotów z zap. pęcherza, może taka pogoda, że gorąco, ale w przeciągu można sobie pęcherz przeziębić

Stary 2015-07-04, 11:14   #2725
Kretka666
Zakorzenienie

Haczyk może być w tym, że Urinary maskuje problem. Znam koty, które po odstawieniu Urinary od razu sikały po kątach, dzień na Urinary - siki w kuwecie, kot jak nówka sztuka. I nie leczono przyczyny, tylko maskowano skutki.
Florka miała jakiś czas temu lekki stan zapalny (nie sikała po kątach, ale np. w czasie zabawy popuszczała kropelki), najpewniej się właśnie przewiała, miesiąc na Urinopecie i po kłopocie.
Stary 2015-07-04, 11:32   #2726
ArmandaVanHelden
Raczkowanie

Cytat:
To ok. Trochę w lodówce postało, ale nie na tyle, żeby wyniki były nieważne.
Po objawach i wynikach wychodzi, że ma kamienie i boli ją jak sika. Uropet zakwasi mocz, obniży pH. Przy kamieniach ważna jest też zwiększona podaż wody, żeby kot więcej sikał, przepłukał pęcherz. Stąd najwięcej problemów z układem moczowym mają koty na suchej karmie.
http://www.felinologia.org.pl/struwi...ie-ich-pozbyc/
Wiem, że lepiej byłoby pobrać próbkę i od razu zanieść, ale niestety wcześniej już dwa razy próbowałam podłożyć jej kubeczek w trakcie oddawania moczu. Raz skończyło się to tym że jak się skapnęła co się dzieje to w ogóle zrezygnowała z sikania w tym momencie, a za drugim tak sie przestraszyła że zaczęła się w kuwecie obracać w kółko sikając dookoła na wszystko łącznie z podłogą. Dlatego po czwartkowych sygnałach stwierdziłam że muszę zabrać się za to inaczej bo już nie ma na co czekać. Ona ma taki tryb spania jak my (gasimy światło wieczorem to idzie spać i wstaje koło 5) i nigdy nie korzysta z kuwety w nocy, więc przed snem wysypałam żwirek, kuwetę dobrze umyłam i zostawiam pustą, nastawiłam budzik na 4:30 i zamknęłam się z nią w łazience do czasu aż plan odniósł skutek Inaczej to nie wiem ile jeszcze dni bym kombinowała, żeby jej ten kubek podstawić, następnym razem może kupie żwirek do pobierania moczu jeśli będzie stawiała opór.

Maja do tej pory nie była tylko na suchej karmie, wiem że to nie jest zdrowe dostawała przeważnie 3 razy dziennie porcję mokrej i zawsze ma dostęp do suchej, często ją też widzę pijącą wodę, więc nie wiem gdzie popełniliśmy błąd.
Przed chwilą wróciłyśmy z zastrzyku, przeciwzapalne ma dostać jeszcze jutro a antybiotyk przez tydzień.
Dziękuję za link dokształcę się zaraz trochę
Stary 2015-07-04, 11:41   #2727
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, że lepiej byłoby pobrać próbkę i od razu zanieść, ale niestety wcześniej już dwa razy próbowałam podłożyć jej kubeczek w trakcie oddawania moczu. Raz skończyło się to tym że jak się skapnęła co się dzieje to w ogóle zrezygnowała z sikania w tym momencie, a za drugim tak sie przestraszyła że zaczęła się w kuwecie obracać w kółko sikając dookoła na wszystko łącznie z podłogą. Dlatego po czwartkowych sygnałach stwierdziłam że muszę zabrać się za to inaczej bo już nie ma na co czekać. Ona ma taki tryb spania jak my (gasimy światło wieczorem to idzie spać i wstaje koło 5) i nigdy nie korzysta z kuwety w nocy, więc przed snem wysypałam żwirek, kuwetę dobrze umyłam i zostawiam pustą, nastawiłam budzik na 4:30 i zamknęłam się z nią w łazience do czasu aż plan odniósł skutek Inaczej to nie wiem ile jeszcze dni bym kombinowała, żeby jej ten kubek podstawić, następnym razem może kupie żwirek do pobierania moczu jeśli będzie stawiała opór.

Maja do tej pory nie była tylko na suchej karmie, wiem że to nie jest zdrowe dostawała przeważnie 3 razy dziennie porcję mokrej i zawsze ma dostęp do suchej, często ją też widzę pijącą wodę, więc nie wiem gdzie popełniliśmy błąd.
Przed chwilą wróciłyśmy z zastrzyku, przeciwzapalne ma dostać jeszcze jutro a antybiotyk przez tydzień.
Dziękuję za link dokształcę się zaraz trochę
Nie martw się, ja na pobranie wartościowego moczu muszę iść na punkcję Bo Florki nie sikają rano, sikają sobie w nocy i potem sikają dopiero po śniadaniu.

Ma dostęp całodobowy do suchej karmy? Pomijając, że niepotrzebnie, to - mogła jeść przed wysikaniem się? Co prawda objawy i tak wskazują na to, że coś się tam dzieje (czy to zapalenie pęcherza czy kamienie - chociaż struwity w próbce moczu wytrącają się w przeciągu kilku godzin - konsultowane z kumatym weterynarzem - do tego występują w nielicznej postaci także u zdrowych kotów, naturalnie), jednak do określenia pH moczu potrzebny jest mocz pobrany na czczo. Sprawdzam moim pH paskiem i widzę jak duże są zmiany (pH rośnie) w różnych godzinach po posiłku.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-04, 12:02   #2728
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Haczyk może być w tym, że Urinary maskuje problem. Znam koty, które po odstawieniu Urinary od razu sikały po kątach, dzień na Urinary - siki w kuwecie, kot jak nówka sztuka. I nie leczono przyczyny, tylko maskowano skutki.
Florka miała jakiś czas temu lekki stan zapalny (nie sikała po kątach, ale np. w czasie zabawy popuszczała kropelki), najpewniej się właśnie przewiała, miesiąc na Urinopecie i po kłopocie.
Mam na myśli koty, którym nic innego nie pomagało, w badaniach moczu nic specjalnego nie wychodziło. Sama nie jestem zwolenniczką trzymania kota całe życie na karmie urinary, ale jeśli odstawienie karmy kończy się nawrotem krwiomoczu, to za bardzo nie ma pola manewru.

Stary 2015-07-04, 13:11   #2729
ArmandaVanHelden
Raczkowanie

Cytat:
to dobre leczenie, dostaje antybiotyk, lek przeciwzapalny, pastę na zakwaszenie moczu. Dobrze byłoby pilnować, żeby dużo piła, dobrze działa też karma Urinary. Tu jest problem, bo jak pisze Kretka, przy problemach z pęcherzem ważne jest, żeby kot dużo pił, więc lepiej, żeby jadł mokrą karmę, ale widziałam już sporo kotów, którym nic nie pomagało, ciągle miały problemy z sikaniem i poprawiało się dopiero na suchej urinary, więc bądź tu mądry i pisz wiersze RC Urinary jest też w saszetkach, ale to trochę zaboli finansowo. Teraz widuję sporo kotów z zap. pęcherza, może taka pogoda, że gorąco, ale w przeciągu można sobie pęcherz przeziębić
Dziękuję bardzo za opinię na razie wetka kazała nam się wstrzymać z karmą weterynaryjną, dokończyć leczenie (3dni zastrzyków przeciwzapalnych i 7 antybiotyku+ta pasta zakwaszająca) potem badanie kontrolne moczu i ewentualnie wtedy wprowadzenie karmy weterynaryjnej, ale mam nadzieję że to jednak nie będzie konieczne. Do tej pory tak jak pisałam Kretce jadła 3 razy dziennie mokre, pije też często, do tej pory było 5-6 kulek przy sprzątaniu kuwety więc myślałam że raczej tak w normie.
Trochę mnie uspokoiłaś, że leczenie jest prawidłowe Wczoraj byłam przerażona i pisałam trochę chaotycznie
Generalnie całe wyniki wyszły tak:

Badanie fizykochemiczne moczu
Barwa: żółta
Przejrzystość:lekko mętny
Ciężar właściwy: >1,050 (widełki: jednostka g/cm3, min. 1,025, max 1,060)
Odczyn: 7,5
Białko: 0,24
Krew: nieobecna
Glukoza: nieobecna
Aceton: nieobecny
Urobilinogen: w normie
Barwniki żółciowe: nieobecne

Osad moczu
Leukocyty: 0-1 w p/w
Nabłonki płaskie: pojedyncze w p/w
Trójfosforan amonowomagnezowy: dość liczne w preparacie
Bakterie: nieliczne w preparacie

Patrząc ze swojego doświadczenia myślisz że uda nam się ją całkowicie wyprowadzić na prostą? Często zdarza się mimo obecności struwitów i niewłaściwego ph reszta wyników jest w miarę w normie?

Cytat:
Nie martw się, ja na pobranie wartościowego moczu muszę iść na punkcję Bo Florki nie sikają rano, sikają sobie w nocy i potem sikają dopiero po śniadaniu.

Ma dostęp całodobowy do suchej karmy? Pomijając, że niepotrzebnie, to - mogła jeść przed wysikaniem się? Co prawda objawy i tak wskazują na to, że coś się tam dzieje (czy to zapalenie pęcherza czy kamienie - chociaż struwity w próbce moczu wytrącają się w przeciągu kilku godzin - konsultowane z kumatym weterynarzem - do tego występują w nielicznej postaci także u zdrowych kotów, naturalnie), jednak do określenia pH moczu potrzebny jest mocz pobrany na czczo. Sprawdzam moim pH paskiem i widzę jak duże są zmiany (pH rośnie) w różnych godzinach po posiłku.
Biedne Florki, to chyba musi być dla nich bardzo bolesne.

Pisałam ogólnie o jej żywieniu do tej pory, wczoraj nie miała dostępu do jedzenia przez noc, mocz był pobrany na czczo
Tzn. że nawet w moczu zdrowego kota w badaniu mogą wyjść struwity jeśli próbka jest za długo przetrzymywana przed analizą? Dobrze Cię zrozumiałam?

A możesz napisać w jaki sposób sprawdzasz to ph? łapiesz mocz kilka razy w ciągu dnia żeby to sprawdzić?
Stary 2015-07-04, 13:37   #2730
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie całe wyniki wyszły tak:

Badanie fizykochemiczne moczu
Barwa: żółta
Przejrzystość:lekko mętny
Ciężar właściwy: >1,050 (widełki: jednostka g/cm3, min. 1,025, max 1,060)
Odczyn: 7,5
Białko: 0,24
Krew: nieobecna
Glukoza: nieobecna
Aceton: nieobecny
Urobilinogen: w normie
Barwniki żółciowe: nieobecne

Osad moczu
Leukocyty: 0-1 w p/w
Nabłonki płaskie: pojedyncze w p/w
Trójfosforan amonowomagnezowy: dość liczne w preparacie
Bakterie: nieliczne w preparacie

Biedne Florki, to chyba musi być dla nich bardzo bolesne.

Pisałam ogólnie o jej żywieniu do tej pory, wczoraj nie miała dostępu do jedzenia przez noc, mocz był pobrany na czczo
Tzn. że nawet w moczu zdrowego kota w badaniu mogą wyjść struwity jeśli próbka jest za długo przetrzymywana przed analizą? Dobrze Cię zrozumiałam?

A możesz napisać w jaki sposób sprawdzasz to ph? łapiesz mocz kilka razy w ciągu dnia żeby to sprawdzić?
Patrząc na ciężar właściwy moczu to nie wygląda, że dużo sika. Jest dość wysoki. Moje mają 1,025, a zalecane jest poniżej 1,035.

Leukocytów w moczu nie ma, także wynikałoby, że zapalenia też nie?

Punkcja przeprowadzana przez wprawnego weterynarza jest praktycznie bezbolesna Koty denerwuje tylko to, co zawsze u weterynarza - ktoś je na siłę przetrzymuje w sali tortur

Tak, dobrze zrozumiałaś Moim tak wyszły nieliczne struwity w moczu, który był 15 godzin przetrzymywany w lodówce. Z drugiej strony - Twoja ma liczne. Nie wiem czy to jest wartość uznawana za nadal normalną, naturalną.

Podtykam im pasek do badania pH pod dupę jak sikają Ogólnie pobieranie moczu u nich nie jest kłopotliwe, mocno się wypinają, do tego Florka sika dość wysoko i nie przestają sikać jak im się podstawi coś pod kuper. Do badania powinien być pobrany środkowy mocz, z jednego strumienia (u ludzi tak samo).

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości