|
|
#2701 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016!
Cytat:
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Jejku powiedzie czy wy też tak macie ,chwilami mam dreszcze bo ciągle mi zimno,i te mdłości mam już ich serdecznie dość...
|
|
|
#2702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam to, czasem mnie tak telepie, że ząb na ząb nie trafia, w domu ciepło, wszyscy porozbierani, a ja w dwóch swetrach się trzęsę :/ nawet chcę to mojemu ginowi powiedzieć jutro, przy poprzedniej ciąży tego nie miałam. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- A mdłości wróciły ze zdwojoną siłą ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#2703 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja po wizycie dzidzia sie rozwija dobrze dokladnie mam 8t0d i ma 1.60cm tak mam to rozumiec? Tak jest napisane na zdj. Mam nadzieje ze kaszel nie zaszkodzi Malenstwu mam nrac dodaktowo magnez 2 razy dziennie. Serduszko bije
|
#2704 |
|
Rozeznanie
|
Brawo Lucynka !!!
![]() Justynkie: dziecko ma 4,72 cm
|
|
|
|
#2705 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i mój super przepyszny obiad wylądował w k...... Ja nie wiem czy wspominałam ale ja przez te wymioty nadmierne leżałam teraz 5 dni w szpitalu pod kroplówką i miałam czopki które mi zatrzymywały wymioty ,myślałam ze już nie wrócą a od niedzieli są i nie mam już sił ,nie wiem już co mam jeść ,pić . A powiedzcie odrzuciło Was już od czegoś bo mnie tak od pomidorów,ogórków,herbaty ,słonecznika,i wszystkich rzeczy ciężko strawnych z tego co zauwazyłam , ja nawet wczoraj po budyniu Poradźcie mi coś od razu mówie że imbir mi nie podszedł więc odpada.
|
|
|
#2706 |
|
Rozeznanie
|
I pochwale sie i ja moją kruszynką
|
|
#2707 |
|
Rozeznanie
|
Aniula: śliczne maleństwo, to pewnie po mamusi
))
|
|
|
|
#2708 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2709 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2710 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A ja sama...myślę, że jeśli miałabym 90% pewności, że to b. poważna wada gen., to z różnych względów (przyszłości dziecka, finansowych, osobistych, psychicznych) zdecydowałabym się na terminację Cytat:
Chyba jestem tu najstarszą "pierworódką" bo w tym roku skończę 33 lata :/ Cytat:
Poproszę bardzo! Cytat:
![]() Piękna kruszynka Ja na obiad dziś miałam zapiekankę makaronową z łososiem i brokułami - mniam Za to na jutro zero obiadowych planów :/U mnie w pracy spore zmiany, fajny kolega zdecydował się dziś odejść - też zostanie niedługo tatą, a dostał taką ofertę, że też bym się nie wahała Tymczasem managerka znowu snuła dziś plany na ten rok...ehhhh...nie mogę się doczekać jak jej powiem bo wiem, że wiąże ze mną spore nadzieje i aż mi głupio :/
|
|||||
|
|
|
#2711 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czym się zajmujesz zawodowo? kiedy chcesz poinformować przełożoną o ciąży? |
|
|
|
|
#2713 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
superdrugi dzień supermigreny cisnienie 131 na 93!! zastanawiam sie czy nie wziac tabletki
|
|
|
|
|
#2715 | |
|
Zakorzenienie
|
Super
Cytat:
Ja tez juz po wizycie. Serducho bije, maluszek się rozwija. Jest dalej niz myslałam, wyszło 10tyg i 5 dni teraz. 34.4 mm Szyjka szczelnie zamknięta dzięki krążkowi.Robił usg przez brzuch więc nie widać bardzo wyraznie ![]() Pytałam się o genetyczne, powiedział, że na ostatnim usg sprawdzał i kość nosową i przezierność i wygląda wszystko dobrze. Więc nie mam sie czego obawiać. Powiedział, ze sprawdzi jeszcze raz jak bede w 13 tygodniu. Mam wrócić za dwa tygodnie teraz, 26 stycznia. |
|
|
|
|
#2716 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewuszki!
Tz zabrał mi laptopa i tableta, podczytuję ale na rel odpisuje sie kijowo... Talantea widziałam, ze pytasz o giną , który ma certyfikat we Wroclawiu. Ja polecam Corfamed. Prowadze juz u nich 2 ciaze, chyba 4 lekarzy ma certyfikat, polecam pana Mazurca. Usg generyczne 1 trymestru kosztuje 310zl. Dostajesz 3 strony A4, filmna plycie, zdjęcia i bardzo rzetelny opis. Wszystkie przeplywy, narządy i oczywiście przeziernosc. Bardzo dokladnie bada serduszko itp. Niestety testy Pappa z ust to juz u nich duży wydatek bo 610zl...! U mnie tez super mdlosci...zamiast wic gniazdko wije sie wokół toalety
|
|
|
|
#2717 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#2718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Niby kodeks pracy nas chroni, ale nie ukrywajmy, że kobieta zawsze traktowana jest inaczej. Zazwyczaj pracodawcy zakładają, że jak dziewczyna zajdzie w ciążę to od razu pójdzie na zwolnienie, później będzie brała wolne na dziecko i na każdym kroku będzie żądała specjalnego traktowania. A tak na prawdę kobiety chcą tylko równego traktowania i możliwości powrotu do pracy po macierzyńskim czy wychowawczym. Kiedyś pod tym względem było dużo lepiej. |
|
|
|
|
#2719 |
|
Raczkowanie
|
Na wizycie dowiedziałam się, że mam krwiaka
mam leżeć, leżeć i leżeć - oby się wchłonąłmuszę też odwiedzić pilnie endo, bo tsh miałam 3,3 i zamiast spadać zaczyna rosnąć - 3,7 z tego wszystkiego zapomniałam wziąć zdjęcia i nawet nie wiem ile maluch ma cm
|
|
|
|
#2720 |
|
Zadomowienie
|
Ja się trochę pracodawcom nie dziwie. 3/4 dziewczyn z tego wątku jest na zwolnieniu lekarskim albo od pierwszej wizyty lekarskiej albo zaraz w pierwszych tygodniach. Prawdopodobnie już nie wrócą do pracy przez najbliższe 9 mcy plus macierzyński. Pal licho jeśli ktoś nie chce wrócić do pracy lub Ma beznadziejna pracę.
Ale pracodawca tego nie wie, i musi sobie na to miejsce kogoś znaleźć, przedszkolic itp. A po roku czy 1,5 kobieta wraca do pracy i faktycznie w większości zaraz albo domagają się wolnego, zwolnienia albo inne. Jak duża korporacja to może nikt tego nie odczuje, a jak mała firma to już niestety tak. Ja ani nie neguje zwolnień ani nie potępiam. Po prostu chce pokazać dwie strony medalu. Wiem jak kobiety się mogą czuć w stanie błogosławionym ale też rozumiem pracodawców jak u jakiegoś co rok to prorok.
|
|
#2721 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pamiętam jednak współpracę z moim poprzednim pracodawcą. Jeden raz w trakcie 4 lat wzięłam wolne na dziecko. Mąż był na wyjeździe, rodzice pracowali a dziewczyna, która zostawała mi z małym w awaryjnych sytuacjach rozchorowala się. Zanim zadzwoniłam do pracodawcy, że nie będzie mnie w pracy załatwiłam za siebie zastępstwo i przyszłam specjalnie w niedziele (choć normalnie wszystkie soboty i niedziele były wolne), żeby zrobić to co miałam niedokończone w piątek. Mimo tego, gdy odchodziłam z pracy usłyszałam, że może to lepiej bo po co jej pracownica, która bierze zwolnienia. O takie sytuacje mi chodzi. I o takie traktowanie pracowników. |
|
|
|
|
#2724 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2725 |
|
Raczkowanie
|
Nic dziwnego, że mamy mały przyrost naturalny. Jeśli pracodawcy w taki sposób traktują młode mamy, to jak kobieta ma się zdecydować na ciążę. Nie wiadomo czy będzie miała do czego wracać, a przecież każda ma jakieś zobowiązania. Dobrze jeśli wcześniej miała dobrze płatną pracę i zdołała odłożyć jakąś sumę na taką ewentualność. Ale nie ukrywajmy, że zarobki większości z nas raczej na to nie pozwalają.
|
|
|
|
#2726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z kolei uważam, że ciąża to czas dla MNIE. Jest to czas w którym powinnam się przygotować do roli matki i dbać o siebie. Pół biedy jeśli ktoś ma niestresującą siedzącą pracę. Ale rozumiem wszystkie dziewczyny pracujące pośrednio lub bezpośrednio w sprzedaży. U mnie do tego dochodzi praca stojąca. Ciśnienie sprzedażowe nie jest czymś co może przyczynić się do dobrego samopoczucia w ciąży. A co do pracodawców to przykre jest ich podejście. Jeśli są kobietami- często zapomniały jak to jest być młodą matką. Faceci z kolei czasem też mogliby pomyśleć jakby się czuły ich żony/partnerki traktowane w ten sposób.
|
|
#2727 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Super!!
Cytat:
Kochana, jakby za przeproszeniem głupi kaszel miał zaszkodzić to chyba żadna z kobiet ciąży by nie donosiła....Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Są owszem kobiety, które idą na L4 z lenistwa/wygody ale są też firmy, które zupełnie olewają przepisy i kodeks pracy (moja jest tego najlepszym przykładem) a pracownik też człowiek - wiadomo, że czasem może dziecko zachorować itd a prawda jest taka, że działa to też często w drugą stronę - w wielu firmach nie ma zwolnień lekarskich albo po nich po prostu powrót do pracy to mrzonki a jak ktoś się uprze to mimo 'ochrony' znajdzie 'haka' na taką pracownicę a nawet jak nie to ja dziękuję pracować w takiej atmosferze... Inna sprawa, że dziś pracuje się dłużej i nasi rodzice przecież najczęściej nadal pracują i nie mogą pomóc w opiece nad dzieckiem. A dziecko trzeba z kimś zostawić. Owszem są żłobki, nianie itd. ale są też sytuacje od nas niezależne - dziecko zachoruje, do żłobka go przecież nie puścisz chorego i co wtedy kobieta ma zrobić? Niani z dnia na dzień na kilka dni raczej nie znajdzie. A nawet jak ma nianię to raczej każda matka wolałaby wtedy sama z dzieckiem zostać (nie mówię o jakimś byle katarku ale poważniejszych chorobach). Inna sprawa, że niektóre mamy nie chcą rozstawać się jeszcze z kilkumiesięcznym dzieckiem i mają do tego pełne prawo. Zobacz ja też raz, RAZ wzięłam L4 na chorą córkę i od razu usłyszałam, że jak jestem niedyspozycyjna to może powinnam się zwolnić. Ludzie to tylko ludzie, nie maszyny. I jak ludzie powinni być traktowani. Zresztą wydaje mi się, że jak obie strony chcą to są w stanie 'po ludzku' się dogadać. Cytat:
Wiem, że żartowałaś ale to akurat prawda - jak masz wadę wzroku to w ciąży może Ci się pogorszyć.
|
|
#2728 |
|
Zadomowienie
|
Wiem jak jest ciężko, bo ja też po ciąży nie miałam gdzie wrócić. A jak szukałam pracy to nikt nie chciał mnie przyjąć. Poszłam do jednego pracodawcy z babcią, która mu powiedziała, że będzie pilnować dziecka jak zachoruje.
Także ja wszystko rozumiem i wiem jak jest ciężko wrócić na rynek pracy. Faceci nie mają takich problemów. Niestety przez to, że zwolnienia lekarskie są wykorzystywane plus różne opcje po porodzie to pracodawcy się na nas krzywo patrzą. W naszych czasach chyba niestety złotego środka nie będzie się dało znaleźć...
|
|
#2729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak mój sprawdzał w 11 tygodniu to samo i wszystko wygląda bardzo dobrze to wybuchła dyskusja ( ale to chyba nie tu tylko na lipcowych mamach), że żeby sprawdzic kosc nosowa i przeziernosc to dziecko musi miec minimum 4,5 cm... ![]() MAMMM ARBUZAAAAAAAAAAAAAAA |
|
|
|
|
#2730 | |
|
Zakorzenienie
|
hej
chyba wraca mi apetyt ![]() Wróciłam z pracy wciągnęłam krupniczek , potem najadłam się kapusty kiszonej i na koniec mandarynek ![]() Brzuchol mi wywaliło że szok ![]() Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.

♥♥
Poradźcie mi coś od razu mówie że imbir mi nie podszedł więc odpada.

A ja sama...myślę, że jeśli miałabym 90% pewności, że to b. poważna wada gen., to z różnych względów (przyszłości dziecka, finansowych, osobistych, psychicznych) zdecydowałabym się na terminację 
Tymczasem managerka znowu snuła dziś plany na ten rok...ehhhh...nie mogę się doczekać jak jej powiem bo wiem, że wiąże ze mną spore nadzieje i aż mi głupio :/

Szyjka szczelnie zamknięta dzięki krążkowi.
mam leżeć, leżeć i leżeć - oby się wchłonął