Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-22, 19:24   #2731
kat123
Zakorzenienie

Red face Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Kat jesli moge ci cos zaproponowac to kup podloze do storczykow, podlej kolesia i dzien po tym wyjmij go z doniczki, usun stare podloze, sprawdz co z korzeniami - jak byl mech mogly zaczac gnic i stad te miekkie liscie - usun zgnite - miekkie, czarnawe korzenie, moga byc zupelnie suche, ranki posyp cynamonem. Wsyp nowe podloze - postaw kwiat w pozycji pionowej i wsypuj kore ze wszystkich stron, opukaj doniczke by sie usypalo na sztywno. Potem nie podlewaj go z tydzien dwa. Nastepnie poldewamy przez namaczanie - zawsze dopiero kiedy korzonki zrobia sie srebrnawe i nie bedzie widac wilgoci - to pomiedzy tygodniem dwoma, w zime moze byc i 20 dni. Z odzywka spokojnie, nie przesadzajmy, po przesadzeniu nie uzywaj jej przez jakis miesiac by sie ranki po cieciach zagoily. Powinien dojsc do siebie a to zajmie troszke czasu - moj sie usztywnil po 2 miesiacach od takiej operacji - mial zle podloze i korzenie sie dusily. Trzymam kciui a ty melduj jak sie roslinka ma
Ślicznie Ci dziękuję w piątek będę w mieście to pobiegnę po podłoże Mam nadzieję, że go odratuję... Będę meldować co i jak

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 20:03   #2732
norka27
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Mi tak zaczal marniec moj pierwszy jakies 2 miesiace temu, nagle zaczely mieknac mu liscie i marnial w oczach, okazalo sie ze znikly mu korzenie mimo iz byl odpowiednio podlewany zawiodlo podloze. Uratowal sie i teraz pieknie kwitnie. <drugi taki flak kupilam ze sklepu, po zmianie podloza i prawidlowym podlewaniu po prawie 2 miesiacach sie usztywnil. Widocznie w sklepie byl przelewany i podloze sie zakwasilo a tera juz jest ok, jeszcze ma takie sine liscie ale przynajmniej nie flaczeje Wierze ze i twojemu sie polepszy, tylko cierpliwosci i nie przelewac, nie przenawaazac, spokojnie czekac do srebrnienia korzonkow. A nowe podloze kazdy falek lubi
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 08:14   #2733
alcap1
Przyczajenie

Drogie Panie!

Jesli sie nie myle, jetem tu pierwszym meskim wielbicielem wspanialej Orchidei.Od okolo dwoch lat troscze sie o moje dwie laseczki.
.Na pierwszych trzech zdjeciach widac moja pierwsza Zonke, sa to zdjecia zprzed roku gdy miala jeszcze dobrze ponad metr wysokosci i wielkie wspaniale siedem kwiatow.Gdy kwiatki opadly obciolem roslinke nad trzecim oczkiem.W tym roku ped wyrosl z boku rosliny i niestety lodyga jest duzo ciensza, pakow tylko piec i kwiatki duzo mniejsze.Na ostatnim zdjeciu widac pierwszy rozwijajacy sie kwiatek ale wyglada na to ze bedzie mniejszy niz rok temu.Czy zawsze tak jest ze przy drugim kwitnieciu i nastepnych, kwiatow jet mniej i sa mniejsze a lodyga ciensza???A drugie pytanie jakie do was drogie Panie mam to, jak rozdzielic rosline by moc wychodowac nowa od "malego".Slyszalem ze nalezy odciac i przesadzic jakas czesc Storczyka, problem w tym ze nie wiem ktora?Z gory dzieki za pomoc.Pozdrawiam serdecznie.Milego dzionka!!!

Edytowane przez alcap1
Czas edycji: 2009-07-23 o 08:30
alcap1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 11:37   #2734
henieczka
Rozeznanie

Norka dobrze radzi, wiec nie bede sie powtarzac dodam tylko, ze ja wszystkie moje stroczyki od razu po przyniesieniu do domu przesadzam..niewazne, ze kwitna czy cos. Okropnie nie lubie nie wiedziec jaki jest stan korzeni i co jest w podlozu, jakis gabki, mech, wszystko wyrzucam i wsadzam ladna kore Kwiatom nic sie nie dzieje, kwitna dlugo, paki nie opadaja, a ja mam spokojna glowe.

Alcap - z tego co mi wiadomo, to rozmnozyc storczyka w domowych warunkach mozna tylko przez keiki. Roslina np na pedzie kwiatowym moze utworzyc nowa roslinke. Rosna listeczki i korzonki..jak ten maly kwiatek ma trzy listki i trzy korzonki mozna odciac i do doniczki. Jednak nie mam pojecia co zrobic, zeby storczyk wytworzyl keiki. Podobno niektorzy smaruja oczka ukorzeniaczem, slyszalam nawet o przecierze pomidorowym Jak ma sie szczescie to roslina sama go wytwarza. Aha, i to sie tyczy glownie phalaenopsisow, czyli Twoich pieknych roslinek. Inne gatunki, mozna rozdzielic dzielac grupy pseudobulw.

Edytowane przez henieczka
Czas edycji: 2009-07-23 o 11:41
henieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 11:59   #2735
norka27
Zakorzenienie

Alcap nie prawda jest ze kwitnienie w domowych warunkach jest gorsze, ze kwiaty sa mniejsze i tak dalej. Z moich doswiadczen wiem ze ponowne kwitnienia okazywaly sie niejednokrotnie o wiele silniejsze niz po przyniesieniu ze sklepu. Wielkosc kwiatow pozostaje bez zmian. Moze ped kwiatowy nie jest taki dlugi i prosty ale kwiatow za to duzo wiecej Czytalam ze zmiana kwiatostanu przy ponownym kwitnieciu wywolana jest nieodpowiednimi warunkami w jakich znajduje sie roslina - i tu mam pytanie - czy przesadziles swojego kwiatka? Falki niestety trzeba co roku przesadzac bo podloze ulea rozlozeniu i zakwaszeniu. Wiec moze i tu jest przyczyna. Postaram sie poszukac ten artykul i wkleje tobie link. Moj pierwszy - fotka jego jest na poprzedniej stronie - swoje drugie kwitnienie mial mizerne - 2 kwiatki w wersji mini ktore opadly po miesiacu. Ale on byl notorycznie przelewany, przestawiany i tak dalej, teraz juz kwitnie normalnie. Ja moim robie dzisiaj parowke, nawilzacz wlaczany na maksa a kocur glowkuje jak sie do niego dobrac Ahh.. ta para jest taka niesamowita Uczepil sie tego nawilzacza i siedzi jak zahipnotyzowany przez ostatnia godzine
ok juz mam o tym mizernym kwitnieniu -
Bez wątpienia brak światla, czasami niedobór nawozu, jeszcze rzadziej zatrucie spowodowane niewłaściwym użyciem pestycydów. Gdzies tam jeszcze czytalam o podlozu ale nie moge znalezc. Podany cytat pochodzi ze strony http://www.storczyki.org.pl/uprawa/a...sis/index.html trzeba zjechac w dol strony do tematu Rzadkie kwitnienia.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-07-23 o 12:07
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 12:20   #2736
kat123
Zakorzenienie

Przesyłam zdjęcia mojego biednego maleństwa już go przesadzilam. Zauważyłam, że wszystkie korzenie które przykrywała kora były czarne ja to jestem głupia, że też wcześniej go nie przesadziłam
zostały mu tylko korzonki te pod samymi listkami i jeden niżej byl w dobrym stanie... Myślicie, że przeżyje?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0457.jpg (69,0 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0458.jpg (63,3 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0459.jpg (93,9 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0460.jpg (93,3 KB, 20 załadowań)

Dół od 11.04.2015.
Stary 2009-07-23, 12:22   #2737
kat123
Zakorzenienie

i jeszcze jedno pytanie: kora jest sucha niemal zupełnie (ta nowa) -to mam go dzis wstawić do wody, czy czekać kilka dni?

Dół od 11.04.2015.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-23, 13:18   #2738
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Alcap1. Zgadzam się z norką, że drugie i kolejne kwitnienie wcale nie jest słabsze ani, że pędy kwiatowe są cieńsze. A co do rozmnażania to czytałam, że można odciąć pęd kwiatowy (oczywiście jak opadną już wszystkie kwiaty) , wstawić do naczynia z wodą i postawić na słonecznym miejscu. Podobno z pędu wyrasta wtedy keiki. Osobiście nie próbowałam tej metody ale tobie życzę powodzenia.

Kat123. Po pierwsze czemu twój falek jest w białej doniczce a nie przezroczystej? Po drugie czemu w tej białej doniczce nie ma ani jednej dziurki??? Wydaje mi się, że w takich warunkach korzenie mają bardzo mały dostęp do powietrza i może być krucho z jego dalszym bytem.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 13:32   #2739
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Kat123. Po pierwsze czemu twój falek jest w białej doniczce a nie przezroczystej? Po drugie czemu w tej białej doniczce nie ma ani jednej dziurki??? Wydaje mi się, że w takich warunkach korzenie mają bardzo mały dostęp do powietrza i może być krucho z jego dalszym bytem.
W takiej go kupiłam, a dziś jak bylam w ogrodniczym to nie mieli przezroczystych Kurczę, dopiero jutro może kupię nową... A jak ona ma wyglądać -ma mieć dziurki po bokach?

Dół od 11.04.2015.
Stary 2009-07-23, 16:15   #2740
Ewkaaa8891
Zadomowienie

A to moje najmłodsze dziecko
Z nim to miałam przygode... kupił mi go TŻ z tej ostatniej promocji w Netto... dzwoni i się pyta czy chce go (ostatni już z 2 sztuk) bo jest bardzo mizerny i taki oklapnięty... a ja się pytam jaki kolor a on że fiolet ciemny !!!!!!!!!!! no a ja już maślane oczy i powiedziałam że bez niego niech nie przyjeżdza (wiem - choroba) no i mam ale dziewczyny on był tak zafoliowany że jak go w domu otworzyłam to pierwszy raz takie zoo widziałam w korze-!!! masakra!!! Tam było wszystko co się rusza- no wszystko!!! nie przytocze wam nazw tych robali bo byłam tak zpanikowana ich wyglądem i usówaniem że to trwało w sekundach!!!!!!!! był obklejony na dole pajęczynką, jakiś brązowy kilkunożny stwór tam chodził, zdechła ćma leżała, jakieś jajeczka na liściu, jakieś czarne małe szkodniki sie do mnie uśmiechały - no istne zoo!!!! Ale tu Was zszokuje : on nadal pięknie kwitnie czy jemu nowi lokatorzy nie przeszkadzali??? zpsikałam go mega dawką topsinu wygrzebałam co sie dało obmyłam i podziwiam jego siłe: 11 drobnych kwiatków, były dwa pączki ale odpadły przy akcji - ROBAL
Norka spotkałaś sie z takim "zadbanym" okazem ???

Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P7230006.jpg (147,5 KB, 50 załadowań)
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 16:53   #2741
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Czy wiecie może gdzie teraz jest jakaś promocja na storczyki. Pewna osoba, która je lubi wyświadczyła mi przysługę i chciałam kupić jej storka a z drugiej strony nie dysponuję dużymi funduszami.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 17:03   #2742
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ostrowczanka Pokaż wiadomość
Czy wiecie może gdzie teraz jest jakaś promocja na storczyki. Pewna osoba, która je lubi wyświadczyła mi przysługę i chciałam kupić jej storka a z drugiej strony nie dysponuję dużymi funduszami.
W Netto 2-pędowe storczyki są teraz w cenie 17.99 zł.

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 17:11   #2743
jodie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ostrowczanka Pokaż wiadomość
w sobotę kupiłam w OBI w Lu po 17,99
Stary 2009-07-23, 17:52   #2744
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Netto niestety tu nie ma, ale Obi mam prawie pod nosem - dziękuję .

Stary 2009-07-23, 20:22   #2745
monai
Rozeznanie

GG do monai

Ależ Wy macie mega śliczne te storczyki *_*

norka27
dziękuję za cenne rady ależ Ty masz wiedzę! (trochę postów przejrzałam) mpodziwiam pomoczyłam wczoraj felka i dzisiaj po ppowrocie z domku przywitał mnie nowym kwiatuszkiem, i ma takie ładne zielone korzonki!
Powodzenia w reanimacji biedaka którego dostałaś
monai jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-24, 04:31   #2746
alcap1
Przyczajenie

Wielkie dzieki za pomoc, rzeczywiscie nie zmienialismy ziemi w zeszlym roku.Wielka szkoda bo jak widac na zdjeciu, nowyze sklepu mial dobrzeee ponad metr gruba lodyge i 7 olbrzymich kwiatow.W tym roku cieniutki pedzik i na nim 5 paczkow z czego jeden zakwitl dzis ale jest duuzo mniejszy niz rok temu.Mam nadzieje ze nastepnym razem bedzie lepiej.Btw uzywacie odzywek jesli taak to jakich???Ja karmie moje laseczki ,,orchid bio " w plynie.Pozdrawiam

---------- Dopisano o 04:31 ---------- Poprzedni post napisano o 04:22 ----------

Stary 2009-07-24, 08:15   #2747
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
W takiej go kupiłam, a dziś jak bylam w ogrodniczym to nie mieli przezroczystych Kurczę, dopiero jutro może kupię nową... A jak ona ma wyglądać -ma mieć dziurki po bokach?
Tak, na ściankach doniczki czasem są takie cienkie podłużne dziurki, a jak nie to w domu możesz sama zrobić, najlepiej jak spytasz o doniczkę do storczyka i po kłopocie.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-24, 08:23   #2748
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alcap1 Pokaż wiadomość
Btw uzywacie odzywek jesli taak to jakich???Ja karmie moje laseczki ,,orchid bio " w plynie.Pozdrawiam

---------- Dopisano o 04:31 ---------- Poprzedni post napisano o 04:22 ----------

Ja używam Bioponu dla storczyków - ale dopiero zaczynam moją przygodę z tymi kwiatami.

Stary 2009-07-24, 17:25   #2749
alcap1
Przyczajenie

Ale mam farta ze w poblizu mnie jest to miejsece: http://www.davidsteadorchids.co.uk/
Dni\ otwarte niedlugo wiec juz odliczam dni .Chce kupic Vande, strasznie mi sie podobaja, sa ZA***ISTE. Nie wiem tylko czy ja w koszu zawieszanym trzymac bede , czy w wazonie, w naturze Vandy rosna wysoko na drzewach.Fajnie wygladaja Phalaenopsisy rosnace na siatce prostopadle do ziemi.
Stary 2009-07-25, 12:17   #2750
agat666
Raczkowanie

Cześć!
Zwracam się do Was z prośba o pomoc...Mianowice w załącznikach przestawiam zmarnowanego przez moja Rodzicielkę Phalaenopsis...
Moja Mama obcięła mu pęd gdy kwiaty przekwitły, a z tego co wyczytałam źle-od tego czasu nic nie zakwitło, bo nowego pędu nie ma(a mamy go ze 2 lata).
Ponadto był on zbyt często podlewany i miał cały czas 4 liście-natomiast ten nowy liść wyrósł jak ja się nim zajęłam i go przesuszyłam-tj podlewam go tak co 1,5 tygodnia(przelewam wodą przegotowaną chłodną)-jak zobaczę, że kora wyschła.
Wydaje mi się, że powinnam go przesadzić???Poza tym jak go przesuszyłam to nawet nowe korzenie wypuścił, ale one ciągle rosną w góre, a nie hm...w doniczkę??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Foto(004).jpg (145,7 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Foto(003).jpg (142,0 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Foto(001).jpg (144,5 KB, 22 załadowań)
Stary 2009-07-25, 16:16   #2751
Diana33
Zakorzenienie

czytam i czytam Wasze wypowiedzi storczykomaniaczki no i dopiero co skończyłam pierwszą część i zaczęłam druga- jestem na 9 stronie
no i postanowilam że pochwalę się swoimi storczykami na razie mam ich 13 z czego 5 kwitnie, jeden przekwita ale już ma nowego badylka a reszta w stanie spoczynku

pierwszy to moja krówka (tak nazwałam tego łaciatego )
drugi biały- w tym roku zachwycił mnie ogromniastymi kwiatkami- musialam go przypiać wstążeczką do paneli bo się wywracał

trzeci fiolecik

i czwarty różowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01613.jpg (28,6 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01615.jpg (29,2 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01616.jpg (26,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01617.jpg (25,0 KB, 16 załadowań)

Edytowane przez Diana33
Czas edycji: 2009-07-25 o 16:17
Diana33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 17:12   #2752
Isis23
Zakorzenienie

diana witamy
swietne storki.. taka krówke chciałabym miec

a moje aktualnie zaczeły pomału przekwitac..jednemu uschły juz 2 łodyzki a drugi pomału zrzuca kwiaty ... chyba nie bedzie żadnych przedłużeń pędów

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 17:26   #2753
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isis23 Pokaż wiadomość
diana witamy
swietne storki.. taka krówke chciałabym miec

a moje aktualnie zaczeły pomału przekwitac..jednemu uschły juz 2 łodyzki a drugi pomału zrzuca kwiaty ... chyba nie bedzie żadnych przedłużeń pędów

witaj Isis!!!!! nie spodziewałam się że Cię tu zastane czyli nie tylko ja mam świra na punkcie storkow i pazurków

mojej krowce zostały tylko 2 kwiatki bo kwitnie chyba z 4 miesiące natomiast ten bialy tak szaleje że całe okno mi zasłania
a jeśli chodzi o pędy- ja Ci powiem że u mnie po tym jak uschły lodyżki i je przycięłam to po ok 3 tygodniach zaczęly pojawiać się nowe pedy na tej starej lodyżce ta więc czekaj cierpliwie- może akurat coś się pojawi

Edytowane przez Diana33
Czas edycji: 2009-07-25 o 17:28
Stary 2009-07-25, 19:44   #2754
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
witaj Isis!!!!! nie spodziewałam się że Cię tu zastane czyli nie tylko ja mam świra na punkcie storkow i pazurków

mojej krowce zostały tylko 2 kwiatki bo kwitnie chyba z 4 miesiące natomiast ten bialy tak szaleje że całe okno mi zasłania
a jeśli chodzi o pędy- ja Ci powiem że u mnie po tym jak uschły lodyżki i je przycięłam to po ok 3 tygodniach zaczęly pojawiać się nowe pedy na tej starej lodyżce ta więc czekaj cierpliwie- może akurat coś się pojawi
wizaż jest jednak mały

a co do łodyg .. u moich poprzednich tak miałam jak opisujesz...ucięłam za 3 oczkiem i wypusciło boczne pędy... ale te pędy niestety juz całe zrobiły sie żółte i lada dzien zaczna usychac

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Edytowane przez Isis23
Czas edycji: 2009-07-26 o 08:20
Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 19:55   #2755
Alauka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość

ha, no widzisz, możesz się mylić
Moja teściówka trzyma swoje 3 storczyki w zwykłych doniczkach, w zwykłej ziemi, na oknie gdzie przez prawie cały dzień są w słońcu i stroki rosną jak szalone! mało tego! wypuszczają nowe pędy jestem w szoku, bo ona łamiąc wszelkie zasady ma piękne kwiaty
Stary 2009-07-25, 19:57   #2756
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Zdjęcia falka, nabytego w Obi (17.99) na prezent . W Obi generalnie było całkiem sporo storczyków - dwupędowe za 24 albo 29.99 (mamy różne zeznania ). Aż żal mi go oddawać. Kolorek jak na 1 fotce.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN1541.jpg (149,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN1542.jpg (163,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN1543.jpg (129,3 KB, 21 załadowań)

Stary 2009-07-25, 21:08   #2757
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość

pierwszy to moja krówka (tak nazwałam tego łaciatego )
Ten laciaty jest przepiekny! To chyba jakis bardzo rzadki model, pierwszy raz taki widze. No sliczna ta krowka, sliczna i - zupelnie jak milka - fioletowo-biala!
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 09:37   #2758
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
Ten laciaty jest przepiekny! To chyba jakis bardzo rzadki model, pierwszy raz taki widze. No sliczna ta krowka, sliczna i - zupelnie jak milka - fioletowo-biala!
mimbi jak go zobaczyłam w sklepie jakieś 8 miesięcy temu takiego biednego z jednym przekwitającym kwiatuszkiem i jednym listkiem który jeszcze był zielony (reszta była nie dość że poparzona słoncem to jeszcze calkowicie zwiędła)to pomyślałam że muszę go uratować najlepsze jest to że kupiłam go za 9zł!!!!!!!!! teraz odwdzięczył mi się 6 kwiatuszkami z czego 4 już przekwitły ale 2 się jeszcze trzymają na boku łodyżki chyba jeszcze coś wypuszcza ale czy to nowy pęd tego nie wiem bo to coś jest za małe żeby stwierdzić.

Edytowane przez Diana33
Czas edycji: 2009-07-26 o 09:38
Stary 2009-07-26, 10:20   #2759
heurek
Wtajemniczenie

Diana no to pięknie tą krówkę wykurowałaś

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 14:25   #2760
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez heurek Pokaż wiadomość
Diana no to pięknie tą krówkę wykurowałaś
No, jak solidny weterynarz. Tfu, przepraszam, ogrodnik
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości