Koty - część VIII - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-21, 11:20   #2731
meire
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część VIII

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość

Dałam dziś Florkom tabsy na odrobaczanie, wsypałam do śniadania, ale nie zjadły całego przez te tabletki... Tak połowę zjadły. Tabletka zadziała czy iść do weta po kolejne, czy co? Sama nie odrobaczałam jeszcze kota.
Cytat:
Napisane przez Gosia X Pokaż wiadomość
Jak za malo zjadły to nie zadziała, mój jak czuł, że włożyliśmy tabletkę to tylko łapami strzepnął i uciekał. Próbowaliśmy mu podawać, łapaliśmy za kark 'a la mamusia' ale histeria, ślinienie, uciekanie było nie do ogarnięcia jak tylko zobaczył co się święci. Dlatego teraz podaje mu weterynarz
No, mogła nie zadziałać...
Ja biorę moje na kolana, otwieram pyszczek, wsuwam do gardła i głaszczę po gardziołku... tak nas hodowca uczył.. i się udaje.. przełykają ładnie..

Zuzka - ur. 19.11.2009

Julcia - 08.11.2013

II - 22.05.2014

Natalka - 28.01.2015

16.01.2015

meire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 11:23   #2732
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meire Pokaż wiadomość
No, mogła nie zadziałać...
Ja biorę moje na kolana, otwieram pyszczek, wsuwam do gardła i głaszczę po gardziołku... tak nas hodowca uczył.. i się udaje.. przełykają ładnie..
Mówiłam, że to nie koty tylko maskotki
U mnie przy tabletkach są wrzaski, drapanie, ucieczki, chowanie pod kanapę. Istny sajgon. Następnym razem też niosę do weta.
Jak były małe wet dawał nam pastę na robaki w strzykawce. I teraz nie ma mowy o tabletkach.
Stary 2014-02-21, 11:29   #2733
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

Ja sie pochwale bo nie wszystkie chodzicie na psi watek - wczoraj Cycek powachal sie z Kala nosek w nosek i Kala polizala mu czolko, mina Cyca bezcenna 'WTF?' dokladnie taka, i potem siedzial 10 minut i ciagle ten sa sam wyraz pyszczka

Skuter wczoraj obwachal spiaca Kale 3 razy, takiego obrzydzenia na jego pyszczku nigdy nie widzialam, galy robila jak pieciozotowki i patrzyl na mnie z potepieniem co ja trzymam na tych kolanach.

Dzisiaj nie uciekl jak Kala podeszla, zdzielil ja po glowie, Kala zapiszczala i uciekla, jak sprobowala podejsc do Skutera jeszcze raz ten ja zaczal gonic.

Nie mowilam ze mam fajne koty?

Runia nadal unika bezposredniej konfrontacji ale potrafi byc w jednym pomieszczenu z Kala i obserwuja ja z dystansu.
Widzę, że powoli się zaprzyjaźniają

Ja nakręcona przez te kocio-psie opowieści, przebudziłam się dziś po 6 (normalnie w dni, w które pracuję w domu wstaję ok. 8) i jeszcze na śpiąco myślę sobie, że jeszcze bym sobie pospała, ale trzeba psa wyprowadzić (i tu myśl, że przynajmniej kotów nie muszę wyprowadzać). Po chwili uświadomiłam sobie, że przecież ja nie mam psa

Moich kotów na szczęście nikt nie chce i dobrze. I tak bym nie dała
Innych kraść nie zamierzam, bo wiem jak to jest stracić ukochanego kotka. Więc jakby któraś potrzebowała dodatkowej ochrony, to chętnie pomogę
Stary 2014-02-21, 11:30   #2734
meire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Mówiłam, że to nie koty tylko maskotki
U mnie przy tabletkach są wrzaski, drapanie, ucieczki, chowanie pod kanapę. Istny sajgon. Następnym razem też niosę do weta.
Jak były małe wet dawał nam pastę na robaki w strzykawce. I teraz nie ma mowy o tabletkach.
No, mam to szczęście, że z niczym nie robią tragedii... nawet obcinanie paznokci znoszą z godnością... czasem coś tam zamarudzą, ale histerii nie ma... ja to generalnie wszystko moge z nimi zrobić.. córka też... i chwała im za to, że są takie cierpliwe... tylko Olimpia się teraz trochę na mnie obraża, bo co chwilę jej pod ogon zaglądam, żeby sprawdzić, czy wszystko jest OK... pilnuje swojej godności...

A nie możesz dalej takiej pasty podawać?... u nas jak nie ma problemu, to kupuję u weta i podaje w domu te tabletki i o paście nawet nie słyszałam, że jest...

Zuzka - ur. 19.11.2009

Julcia - 08.11.2013

II - 22.05.2014

Natalka - 28.01.2015

16.01.2015

meire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 11:39   #2735
Kretka666
Zakorzenienie

Podjadę dziś do weta po kolejne tabletki, rozpuszczę w wodzie i podam strzykawką prosto do gardła.
Stary 2014-02-21, 11:50   #2736
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Widzę, że powoli się zaprzyjaźniają
to jest moj plan, zwierzaki razem i w przyjazni, nie dopuszczam mysli ze beda sobie zyc osobno

feliwaya to mam praktycznie w kazym pomieszeniu w domu (tylko nie w lazienkach bo w lazienkach w Irlandii nie ma gniazdek)

jak Kala jest zmeczona wojowaniem (gryzienie zabawek, walka z pluszakami jej rozmiaru) i spiaca to biore ja na rece i chodze po domu, wtedy kotom wlacza sie ciekawosc, podchodza i ja wachaja, a ja na przemian glaskam Kale a potem kota, jak pierwszy raz to zrobilam to akurat Kala spala na swoim poslaniu, ja siedzialam obok i Cyc przyszedl sie polozyc na krzesle ktore stalo na wyciagniecie reki, poglaskalam soczyscie Kale i potem Cycka, spal dalej ale za to jak Skuter podszedl do Cycka i go powachal to az odskoczyl

takze duzo czasu, cierpliwosci i bedzie gucio, uwazam ze moje koty niezle sobie daja rade jak na niewychodzace i majace pierwszy raz w zyciu kontakt z psem

Cytat:
Ja nakręcona przez te kocio-psie opowieści, przebudziłam się dziś po 6 (normalnie w dni, w które pracuję w domu wstaję ok. 8) i jeszcze na śpiąco myślę sobie, że jeszcze bym sobie pospała, ale trzeba psa wyprowadzić (i tu myśl, że przynajmniej kotów nie muszę wyprowadzać). Po chwili uświadomiłam sobie, że przecież ja nie mam psa

a propo - malo teraz spie bo jak wracam z pracy to szkole juz Kale plus socjalizuje ja z kotami, ale chce tez nadal sama trenowac wiec czasami wychodzi ze trening o polnocy i spac ide 0.30 - 1.00

rano trza wstac zeby pieska wyprowadzic, dac jesc, znow wyprowadzic, potem koty obsluzyc (leki, sniadanie, kuwety) wiec nie moge spac jak wczesniej do 5 min przed busem

wczoraj siedzialam taka skapciala przy stole i mowie do meza: w sobote spie do 11tej! maz spojrzal na mnie i pyta 'a pies?' skapcialam jeszcze bardziej ale po chwili mowie 'wyprowadze psa o 7 i wracam lozka i bede spac do 11'

Cytat:
Moich kotów na szczęście nikt nie chce i dobrze. I tak bym nie dała
Innych kraść nie zamierzam, bo wiem jak to jest stracić ukochanego kotka. Więc jakby któraś potrzebowała dodatkowej ochrony, to chętnie pomogę
to ja Cie zatrudniam dopoki psi bodygurad nie skonczy szkolenia przyda sie dodatkowa ochrona
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 11:53   #2737
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
No, mam to szczęście, że z niczym nie robią tragedii... nawet obcinanie paznokci znoszą z godnością... czasem coś tam zamarudzą, ale histerii nie ma... ja to generalnie wszystko moge z nimi zrobić.. córka też... i chwała im za to, że są takie cierpliwe... tylko Olimpia się teraz trochę na mnie obraża, bo co chwilę jej pod ogon zaglądam, żeby sprawdzić, czy wszystko jest OK... pilnuje swojej godności...

A nie możesz dalej takiej pasty podawać?... u nas jak nie ma problemu, to kupuję u weta i podaje w domu te tabletki i o paście nawet nie słyszałam, że jest...
Z pazurkami nie ma problemu. Obcinam im co tydzień. Były nauczone od małego.
Pasta jest dla maluchów i nie działa na wszystkie pasożyty (tak powiedział wet, bo też byłam zdziwiona, że nagle tabletka).
Koci ogon to świętość. Nie masz swojego to i cudzego nie ruszaj

Cytat:
Podjadę dziś do weta po kolejne tabletki, rozpuszczę w wodzie i podam strzykawką prosto do gardła.
Też tak robiliśmy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-21, 12:04   #2738
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Koci ogon to świętość. Nie masz swojego to i cudzego nie ruszaj
Nasze uwielbiają ciąganie za ogon, mizianie po nim, głaskanie go
Stary 2014-02-21, 12:35   #2739
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Rybiorku, masz moze taka liste dla kotow co moga jesc a co nie? JAK na psim watku )

http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
CzekoladowyMus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 12:42   #2740
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzekoladowyMus Pokaż wiadomość
Rybiorku, masz moze taka liste dla kotow co moga jesc a co nie? JAK na psim watku )
w sumie tam napisalam ale moge powtorzyc - koty to zoofagi - miesozercy bezwzgledni - dla kotow liczy sie mieso, oczywiscie skoro nie mamy myszy to jak zywimy surowym miesem dodajemy suplementy (list supli juz dawalam) aby sklad byl podobny do skladu myszy, owocow i warzyw nie musimy dodawac, koty wytwarzaja energie z tluszczy dlatego im tlustsze miesko im dajemy tym lepiej

jak ktos chce podawac cos jako substancje balastowe to mozna dac do mieszanki troche marchewki startej a z owocow np. brzoskwinie, ale to nie jest potrzebne
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-21, 13:26   #2741
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Acha dzieki.

http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-21, 14:46   #2742
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
nie zapewniasz kotu właściwej przestrzeni do świczeń fizycznych, jeszcze się potknie o kalbe! Albo głową uderzy w stolik! Przypominam- właściwa przestrzeń dla kota powinna być zorganizowana tak: http://www.youtube.com/watch?v=rPbnwb-T9Xo
albo nawet tak http://www.youtube.com/watch?v=U3EFLbluSMc
do ćwiczeń z myszką może być też taka sala gimnastyczna http://www.youtube.com/watch?v=3eAtx...qdKMJw&index=1
Na pierwszym filmiku skarpety rządzą, zaraz za nimi plasuje się kot.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 14:57   #2743
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
A tak można? Zadziała? Nie chodzi o to, by tabletka rozpuściła się w jelitach?
Cytat:
feliwaya to mam praktycznie w kazym pomieszeniu w domu (tylko nie w lazienkach bo w lazienkach w Irlandii nie ma gniazdek)
Rozbraja mnie ten kraj
Cytat:
Dałam dziś Florkom tabsy na odrobaczanie, wsypałam do śniadania, ale nie zjadły całego przez te tabletki... Tak połowę zjadły. Tabletka zadziała czy iść do weta po kolejne, czy co? Sama nie odrobaczałam jeszcze kota.
Polecam Milbemax. Jest droższy, ale Daniels połyka bez ślinienia się. Nie ma gorzkiego smaku.
Cytat:
Ja sie pochwale bo nie wszystkie chodzicie na psi watek - wczoraj Cycek powachal sie z Kala nosek w nosek i Kala polizala mu czolko, mina Cyca bezcenna 'WTF?' dokladnie taka, i potem siedzial 10 minut i ciagle ten sa sam wyraz pyszczka

Skuter wczoraj obwachal spiaca Kale 3 razy, takiego obrzydzenia na jego pyszczku nigdy nie widzialam, galy robila jak pieciozotowki i patrzyl na mnie z potepieniem co ja trzymam na tych kolanach.

Cytat:
Jeśli operujemy też kocimu
I ksywkami, zdrobnieniami to Perłe nazywam Luśka..:p
I poranne Luśkowe love
Cudną ma tę plamkę przy nosku!
Cytat:
Gdyby był plebiscyt na najbardziej szalonego i walnietego kota na forum to moja Suara nie ma sobie równych Biega, skacze, wszystko zrzuca, niszczy po drodze jak tajfun. Wszędzie wlezie i wskoczy. To chyba jakiś diabeł tasmański, a nie kotek.
Zgłaszam do plebiscytu moją Bacardi
Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Super, że uprzedzasz - zarygluję drzwi Ale Ty mi chyba kotów kraść nie chciałaś

Jak Ziaź przyjeżdżał do Krakowa, to moją pierwszą myślą nie było "to gdzie by wtedy wyjechać..."
Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Co ja mam w czubie dzisiaj... Imiona mylę, w banku podaje numer kontaktowy... nieaktualny od dwóch miesięcy. To chyba ta wczesna wiosna...
Ruja się zbliża
Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Coś mi się z głową stało .
j/w
Stary 2014-02-21, 15:04   #2744
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Rozbraja mnie ten kraj

no brak gniazdek w lazienkach, domy bez piwnic to mozna przezyc, gorzej jak mieszkasz w domu budowanym z 15 lat temu - w lazience przy zlewie i wannie znajdziesz dwa kurki, jeden do zimnej wody a jeden do goracej - kurde, mieszkalam w Anglii chwile w takim domu, zayebista wanna ale zero raczki prysznicowej i te cholerne dwa kurki.

i musze zamontowac blokade w kuchni do szafki pod zlewem, Skuter nauczyl sie calkowicie otwierac szafke.... w nocy koty dzisiaj robily straszny raban (chwilowo bawimy sie mniej z wiadomego powodu plus do wczoraj ciagle koty siedzialy pod lozkiem wiec chyba chcialy kosci rozruszac), maz wstal je ochrzanic, Cycka i Rusie zlokalizowal ale Skutera nie, szedl za halasem, doszedl do szafki w kuchni, owiera ja a tam Skuter siedzi na smieciach....
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-21, 15:05   #2745
iwona1110
Zadomowienie

Przyszła jakaś ankieterka w sprawie internetu. Mówię że ma wejść i zamknąć drzwi bo mam koty. Horus leżał na korytarzu i się na nią patrzy. Rozmowa:
Pani: Co to za rasa?
Ja: To jest kot bengalski.
P: Hmy... A to można takie w domu trzymać?
Ja: ????
P: No bo on ma takie centki, wygląda jak dziki kot.
;-)

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-21, 15:11   #2746
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Przyszła jakaś ankieterka w sprawie internetu. Mówię że ma wejść i zamknąć drzwi bo mam koty. Horus leżał na korytarzu i się na nią patrzy. Rozmowa:
;-)
eeee tam

przychodzi do mnie sasiadka, pierwszy raz, maz chcial jej coreczce pokazac dlugowlosego kotka (znaczy Rusie)

sasiadka z corka wchodza do salonu, w tym momencie przez pokoj przelatuje Skuter i z gracja wskakuje na drapak, sasiadka lapie corke i chowa za siebie
- boze jaki wielki, czy on jest grozny?
Ja: a skad

podchodze i na ich oczach biore Skutera na rece i daje mu buziaka w czolko
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-21, 15:13   #2747
iwona1110
Zadomowienie

Nie dziwię się sasiadce Skuter jest ogromny. I dlatego kradne Cycka bo Skutera się nigdzie nie zmieści:-D

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 15:22   #2748
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Cytat:
Cudną ma tę plamkę przy nosku!
znajomi sie smieja ze ma pieprzyk..ja tez mam w tym miejscu dokladnie hehe

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
;-)
Hehehee myslala ze masz w domu dzika bestie :sly:

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
eeee tam

przychodzi do mnie sasiadka, pierwszy raz, maz chcial jej coreczce pokazac dlugowlosego kotka (znaczy Rusie)

sasiadka z corka wchodza do salonu, w tym momencie przez pokoj przelatuje Skuter i z gracja wskakuje na drapak, sasiadka lapie corke i chowa za siebie
- boze jaki wielki, czy on jest grozny?
Ja: a skad

podchodze i na ich oczach biore Skutera na rece i daje mu buziaka w czolko
jest dużo wiekszy od puchatej Rusi?

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
Stary 2014-02-21, 15:25   #2749
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie dziwię się sasiadce Skuter jest ogromny. I dlatego kradne Cycka bo Skutera się nigdzie nie zmieści:-D
nie jest ogromny, jest poprostu slusznego wzrostu (to moj kochany maluszek )
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2014-02-21 o 15:29
Stary 2014-02-21, 15:30   #2750
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
znajomi sie smieja ze ma pieprzyk..ja tez mam w tym miejscu dokladnie hehe

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Hehehee myslala ze masz w domu dzika bestie :sly:

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

jest dużo wiekszy od puchatej Rusi?
juz kiedys wstawialam ale co tam

Ja trzymam Skutera a Monika Rusie (zamazalam Monice buzie bo nie wiem czy sobie zyczy sie pokazywac, i tak mnie moze zjechac ze w ogole pokazuje ta fotke )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Ja i monika.jpg (141,2 KB, 108 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-21, 15:37   #2751
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Cytat:
Nie jest ogromny tylko dobrze widoczny :thumbup:

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
juz kiedys wstawialam ale co tam

Ja trzymam Skutera a Monika Rusie (zamazalam Monice buzie bo nie wiem czy sobie zyczy sie pokazywac, i tak mnie moze zjechac ze w ogole pokazuje ta fotke )
Nie wyswietla mi sie ;( moze linka jakiegos?

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
Stary 2014-02-21, 15:37   #2752
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Po moje koty nie ma kolejki, nie wiem, czy ma mi być przykro, czy mam się cieszyć, że są bezpieczne
bo za rzadko zdjęcia wrzucasz, ot co ja biorę oba!

Cytat:
Też Wam pokaże kilka zdjęć moich dziewczynek.. z góry przepraszam za jakość, ale aparat w telefonie mówi sam za siebie... cóż, lepszy aparat musi poczekać.. Pańcia najpierw na dobry drapak zbiera..
śliczne dziewczyny masz

Cytat:
Napisane przez antonina_bielska Pokaż wiadomość
Mówiłam Wam, że Lila jest takim maleńkim dzikusem? Wczoraj po zastrzyku ganialiśmy latającego po ścianach kota, bo się nie dała złapać. Co więcej, ugryzła weta wczoraj (faceta większego i grubszego ode mnie ), a dzisiaj się już zachowuje jakby się nic nie stało wczoraj - gdyby nie szwy, to bym nie uwierzyła, że sterylkę miała także jestem w szoku, Tercja całkiem inaczej dochodziła do siebie
szalona

Cytat:
Jeśli operujemy też kocimu
I ksywkami, zdrobnieniami to Perłe nazywam Luśka..:p
I poranne Luśkowe love
ta łatka pod okiem jest super

Cytat:
Runia nadal unika bezposredniej konfrontacji ale potrafi byc w jednym pomieszczenu z Kala i obserwuja ja z dystansu.
bo dziewczyna druga piękność się w domu pojawiła, trzeba trzymać dystans

<koci behawiorysta poziom ekspert>

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
o Jezu

Cytat:
Ruja się zbliża
a ja taka niewysterylizowana

Cytat:
;-)
trzeba było powiedzieć, że trzymacie zamiast psa bojowego

Cytat:
prawdziwy menszczyzna przecież słusznej postury

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 15:38   #2753
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wyswietla mi sie ;( moze linka jakiegos?
moze jak klikniesz tutaj
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-21, 16:05   #2754
witchwq
Zakorzenienie

Jejaaaaa.... Jakie slodziaki na zdjeciach!

Juz nie wiem, czy to zblizajaca sie wiosna czy moze jednak ten olej tak na Kitke dziala... Zobaczcie, to jest moja zupelnie, kompletnie, calkowicie nienakolankowa Kiciunia, o:

Kitka bardzo, bardzo mocno ostatnio kocha mojego TZ. To jemu wlasnie przychodzi na kolana, potrafi na sile pchac mu sie pod pache, zeby przejsc pod reka na kolanka Do mnie na kolana zaden kot nie przychodzi, ale za to klada sie obok mnie i przytulaja W sumie zachowanie Kitki bardzo sie zmienilo ostatnio. Duuuuuuzo wiecej brzuszka pokazuje, zaczela sama zaczepiac Leosia i go ganiac. Zachowuje sie jak inny kot. No i nie wyrywa siersci. Naprawde, nawet odrobinki. Strasznie mnie to cieszy.

A i jeszcze chcialam zapytac.... Leos jak nie chce byc glaskany, lapie reke zebami. Nie gryzie, tylko tak jakby przytrzymuje. Jak sie nie zrozumie o co mu chodzi i probuje dalej glaskac, to pazurki ida w ruch no i to juz niestety boli. Jak zlapie zebami, to robimy tak: zabieramy reke, lekko pacamy po pyszczku i mowimy glosne i stanowcze NIE. Cos jeszcze mozna zrobic?

Bardzo mozliwe, ze nie byl wczesniej odpowiednio zsocjalizowany, ma teraz prawie 5 miesiecy, chyba nie powinien juz tak robic?

PS: moich kotow tez nikt nie chce krasc. I nie wiem, czy powinnam sie cieszyc, czy smucic z tego powodu

Edytowane przez witchwq
Czas edycji: 2014-02-21 o 16:09
witchwq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 16:12   #2755
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez witchwq Pokaż wiadomość
W sumie zachowanie Kitki bardzo sie zmienilo ostatnio. Duuuuuuzo wiecej brzuszka pokazuje, zaczela sama zaczepiac Leosia i go ganiac. Zachowuje sie jak inny kot. No i nie wyrywa siersci. Naprawde, nawet odrobinki. Strasznie mnie to cieszy.
Super!
Cytat:
A i jeszcze chcialam zapytac.... Leos jak nie chce byc glaskany, lapie reke zebami. Nie gryzie, tylko tak jakby przytrzymuje. Jak sie nie zrozumie o co mu chodzi i probuje dalej glaskac, to pazurki ida w ruch no i to juz niestety boli. Jak zlapie zebami, to robimy tak: zabieramy reke, lekko pacamy po pyszczku i mowimy glosne i stanowcze NIE. Cos jeszcze mozna zrobic?
Moim zdaniem to ludzie powinni się wychować i nie łapać go, gdy pokazuje, że nie chce być głaskany.
Stary 2014-02-21, 16:17   #2756
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Jejaaaaa.... Jakie slodziaki na zdjeciach!

Juz nie wiem, czy to zblizajaca sie wiosna czy moze jednak ten olej tak na Kitke dziala... Zobaczcie, to jest moja zupelnie, kompletnie, calkowicie nienakolankowa Kiciunia, o:

Kitka bardzo, bardzo mocno ostatnio kocha mojego TZ. To jemu wlasnie przychodzi na kolana, potrafi na sile pchac mu sie pod pache, zeby przejsc pod reka na kolanka Do mnie na kolana zaden kot nie przychodzi, ale za to klada sie obok mnie i przytulaja W sumie zachowanie Kitki bardzo sie zmienilo ostatnio. Duuuuuuzo wiecej brzuszka pokazuje, zaczela sama zaczepiac Leosia i go ganiac. Zachowuje sie jak inny kot. No i nie wyrywa siersci. Naprawde, nawet odrobinki. Strasznie mnie to cieszy.
mnie tak od tygodnia pies pcha sie na kolana, dokladnie lezy jak Twoja kicia

czyli w tym wypadku drugi kot pomogl, dobrze ze zycie za Was zdecydowalo

Cytat:

Bardzo mozliwe, ze nie byl wczesniej odpowiednio zsocjalizowany, ma teraz prawie 5 miesiecy, chyba nie powinien juz tak robic?
Jak mu nikt nie powiedzial ze sie tak nie robi to nie wie. Kot nie uczone moze to robic caly czas, z tym ze u doroslego kota to juz big problem dorosly kot ma dorosle zeby i pazury, i duzo wiecej sily

kontynuujcie to co robicie, na tym etapie nie trzeba jeszcze wprowadzac nic zdrastyczniejszego, jedyne zeby wszyscy czlonkowie rodziny byli konsekwentni i pamietali zeby nie bawic sie z nim nidy golymi rekami

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Super!

Moim zdaniem to ludzie powinni się wychować i nie łapać go, gdy pokazuje, że nie chce być głaskany.
nie zgodze sie, kot moze w inny sposob bez ranienia czlowieka pokazac ze nie chce byc poglaskany

moze ja patrze na to tak bo w koncu koty zyja z nami, ja nie chce sie stresowac ze mnie kot podrapie czy ugryzie bo go poglaszcze, jak moje koty nie chca wybitnie byc brane na rece, calowane, glaskane to mi to pokazuja bez zebow i pazurow, zazwyczaj wstaja i odchodza, jak mam je na rekach to robia mine skazanca (tylko smiesznie bo jak puszczam to nie uciekaja)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-21, 16:17   #2757
witchwq
Zakorzenienie

No wlasnie przede wszystkim chodzi mi o dzieci. My, dorosli, staramy sie nie glaskac go wtedy, gdy nie ma ochoty, ale dzieciaki chodza podrapane. Mowie, prosze, tlumacze i nie chca zrozumiec.

Wiem, ze musza sie nauczyc. I zapewne z czasem sie naucza. Syn juz zalapal, gorzej z corka, do niej nie dociera, ze kotek nie zawsze chce byc glaskany, przyzwyczajona jest raczej do tego, ze koty ja kochaja i krzywdy nie robia.

PS. ostatnio Leos czesal zabkami brode TZta
Stary 2014-02-21, 16:25   #2758
Malla
Nie depcze krokusów

Czyli żeby nauczyć kota, aby nie gryzł, zamierzacie przeginać i molestować go na siłę, aby stworzyć sytuację, w której ugryzie i można go pacnąć?
Stary 2014-02-21, 16:30   #2759
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli żeby nauczyć kota, aby nie gryzł, zamierzacie przeginać i molestować go na siłę, aby stworzyć sytuację, w której ugryzie i można go pacnąć?
nie wiem kogo pytalas, ja takich sytuacji nie tworzylam, gryzienie u nas wynikalo z checi zabawy, kociaki mialy - Cyc 3-4 miesiace, Skuter 8-12 tygodni, nauczyly sie ze ludzi sie poprostu nie gryzie i teraz tez nie uzywaja tego sposobu gdy chca pokazac ze chca sobie w spokoju same posiedziec (co u moich kotow jest rzadkoscia, preferuja byc z nami)

jednak uwazam ze przyjemniej i bezpieczniej zyje sie z kotem ktory zna granice
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-21, 16:35   #2760
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Przeciez nic takiego nie napisalam

Sytuacja: Leos lezy sobie, odpoczywa. Podchodze, powoli i delikatnie zaczynam go glaskac - on lapie zebami za moja reke. W takiej sytuacji zazwyczaj zabieram reke i mowie NIE. Nie kontynuuje glaskania, bo nie ma sensu. Nie pacam za kazdym razem, nie czuje zadnej przyjemnosci z tej czynnosci - po prostu czytalam, ze w ten sposob matki karca kocieta.

Nie prowokujemy naszych kotow do agresywnych zachowan. Nie jestem w stanie przewidziec kiedy Leos bedzie chcial byc glaskany a kiedy nie, podchodze do niego kiedy jest zrelaksowany. Jesli nie chce byc glaskany, zabki ida w ruch juz po pierwszym dotyku.

I jeszcze raz powtorze: tlumacze moim dzieciom, nie pozwalam na samowolke. Jednak czasem zdarzy sie, ze mnie nie posluchaja - nie moge byc wszedzie i nie widze wszystkiego. Nie chce tez wprowadzac psychozy w domu.

Po prostu chcialabym moc go poglaskac bez obawy, ze mnie zlapie zebami - tak jak pisze Rybiorek, sa inne sposoby, ktorymi moze nam pokazac, ze nie ma teraz ochoty na pieszczoty. I tego chcialabym go nauczyc. Jesli sie da.

Edytowane przez witchwq
Czas edycji: 2014-02-21 o 16:37
witchwq jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości