Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-25, 10:54   #2731
merciless
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Przecież po skończonym stażu nadal będziesz zarejestrowany w UP, więc książeczkę u nich będziesz miał cały czas, dopóki nie znajdziesz sobie pracy.
Stary 2009-01-25, 10:59   #2732
hathayoga
perfumove love

U nas wystawiają takie zaświadczenie od ręki (ale kolejki, wiadomo...). Dlatego lepiej legitymację mieć i nie bawić się w zaświadczenia
Od 1 stycznia każda osoba rejestrująca się jest objęta ubezpieczeniem, dlatego teraz wielu przedsiębiorców nie chce ubezpieczać rodzin pracowników (nie mając ku temu żadnych podstaw prawnych). 1/4 osób rejestrujących się w UP robi to w tej chwili wyłącznie dla ubezpieczenia.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 14:02   #2733
Domina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TemptationInMyHeart Pokaż wiadomość
a co się stało?? gdzie w ogóle masz staż??

Staż mam w solarium i mam po prostu dość. Często siedzę po 12-13h... Nie chcę tu dokładnie pisać co mi nie pasuje.. same rozumiecie ale po prostu chcę zrezygnować a ciągle słyszę że nie mogę zrezygnować a jeśli tak to muszę oddać pieniądze...
Jutro idę się dopytać do urzędu. Chciałabym iść na studia a z taką pracą niestety nie mam możliwości
https://www.facebook.com/Wstazki/?fref=ts MOJE CUDEŃKA WSTĄŻKOWE
Domina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 14:14   #2734
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez Domina Pokaż wiadomość
Staż mam w solarium i mam po prostu dość. Często siedzę po 12-13h... Nie chcę tu dokładnie pisać co mi nie pasuje.. same rozumiecie ale po prostu chcę zrezygnować a ciągle słyszę że nie mogę zrezygnować a jeśli tak to muszę oddać pieniądze...
Jutro idę się dopytać do urzędu. Chciałabym iść na studia a z taką pracą niestety nie mam możliwości
Nie ma czegoś takiego jak oddawanie pieniędzy za staż, tylko za koszty ponoszone przez urząd pracy (najczęściej to tylko badania lekarskie, do max 50zł pewnie).
NIKT nie ma prawa zabierać Ci zarobionych ciężko pieniędzy.
Zapoznaj się dokładnie z umową jaką podpisywałaś. Praca po 12-13 godzin jest niezgodna z prawem pracy (chyba że sama się wcześniej na takie godziny zgadzałaś, przy podpisywaniu umowy). Zgłoś to w UP w dziale staży.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-01-25, 14:41   #2735
Domina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak oddawanie pieniędzy za staż, tylko za koszty ponoszone przez urząd pracy (najczęściej to tylko badania lekarskie, do max 50zł pewnie).
NIKT nie ma prawa zabierać Ci zarobionych ciężko pieniędzy.
Zapoznaj się dokładnie z umową jaką podpisywałaś. Praca po 12-13 godzin jest niezgodna z prawem pracy (chyba że sama się wcześniej na takie godziny zgadzałaś, przy podpisywaniu umowy). Zgłoś to w UP w dziale staży.
UP nie wie ile h pracuję tak naprawdę. Grafik jest ustalany tak, aby były przepracowane 164h w miesiącu i czasem jest to 12-13h, w soboty i niedziele również pracuję czego UP nie wie.... Boję się że jeśli zrezygnuję pracodawca wystawi mi zlą opinię... Komu uwierzą, stażyście czy właścicielowi wielkiej firmy....
Stary 2009-01-25, 14:59   #2736
hathayoga
perfumove love

Cytat:
UP nie wie ile h pracuję tak naprawdę. Grafik jest ustalany tak, aby były przepracowane 164h w miesiącu i czasem jest to 12-13h, w soboty i niedziele również pracuję czego UP nie wie.... Boję się że jeśli zrezygnuję pracodawca wystawi mi zlą opinię... Komu uwierzą, stażyście czy właścicielowi wielkiej firmy....
... inspekcji pracy
A tak serio - zapytaj w UP co sądzą na ten temat i czy opinia pracodawcy będzie dla nich tak istotna w momencie, gdy postępuje on w taki a nie inny sposób. Spytaj czysto hipotetycznie, jak powinnaś postąpić.
Czy opinia akurat tego pracodawcy będzie miała dla Ciebie jakieś znaczenie w przyszłości? Czy chodzi Ci tylko o to, że w momencie przerwania stażu z własnej winy utraciłabyś status osoby bezrobotnej na 3 miesiące?

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-01-25, 15:06   #2737
Domina
Zakorzenienie

Cytat:
... inspekcji pracy
A tak serio - zapytaj w UP co sądzą na ten temat i czy opinia pracodawcy będzie dla nich tak istotna w momencie, gdy postępuje on w taki a nie inny sposób. Spytaj czysto hipotetycznie, jak powinnaś postąpić.
Czy opinia akurat tego pracodawcy będzie miała dla Ciebie jakieś znaczenie w przyszłości? Czy chodzi Ci tylko o to, że w momencie przerwania stażu z własnej winy utraciłabyś status osoby bezrobotnej na 3 miesiące?

Chodzi mi tylko o opinię która może być ważna w przyszłości... To, że utracę status bezrobotnej na 3 miesiące mnie nie interesuje bo w momencie, gdy przerwę staż moja noga nigdy więcej w UP nie postanie. Nie chcę mieć już nic wspólnego ani z Up ani z firmą w której pracuję.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-25, 15:20   #2738
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

mam do was pytanie odnośnie tej legitymacji ubezpieczeniowej z UP. nikt mi nie mówił o możliwości jej wyrobienia. kazali mi tylko zgłosić się po ten świstek że jestem u nich ubezpieczona, który ważny jest 30 dni. Jak to jest z książeczką wtedy przy ubezpieczeniu z UP? też ważna jest 30 dni i trzeba ją podbijać po miesiącu? czym to się bedzie różnić? bo jak to to samo, tylko "papier" inny to nie ma sensu nic zmieniać. ale szczerze mówiąc nie orientuję się w tym.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 15:21   #2739
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Chodzi mi tylko o opinię która może być ważna w przyszłości... To, że utracę status bezrobotnej na 3 miesiące mnie nie interesuje bo w momencie, gdy przerwę staż moja noga nigdy więcej w UP nie postanie. Nie chcę mieć już nic wspólnego ani z Up ani z firmą w której pracuję.
A wiążesz swoją przyszłość z pracą w solarium?
Opinia opinią, przed Tobą jeszcze nie jeden pracodawca. Oby uczciwszy, niż poprzedni. Tej pracy w CV wpisywać nie musisz, jeśli faktycznie dostaniesz złą opinię od pracodawcy (w co wątpię, bo odchodząc nie naruszysz przepisów, czy regulaminu miejsca pracy, prawda?).
Jeśli naprawdę jest Ci tam źle - odejdź, nie męcz się. Praca ma stanowić dodatek do życia, nie odwrotnie.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-01-25, 15:49   #2740
merciless
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
mam do was pytanie odnośnie tej legitymacji ubezpieczeniowej z UP. nikt mi nie mówił o możliwości jej wyrobienia. kazali mi tylko zgłosić się po ten świstek że jestem u nich ubezpieczona, który ważny jest 30 dni. Jak to jest z książeczką wtedy przy ubezpieczeniu z UP? też ważna jest 30 dni i trzeba ją podbijać po miesiącu? czym to się bedzie różnić? bo jak to to samo, tylko "papier" inny to nie ma sensu nic zmieniać. ale szczerze mówiąc nie orientuję się w tym.
Jak wyrobisz sobie legitymację, to będzie Ci ona już służyła dłuższy czas, np. jak znajdziesz sobie pracę.
Ja wyrobiłam legitymacje ubezpieczeniową jak kiedyś w wakacje pracowałam w firmie produkcyjnej. Mam ją do teraz i będę ją co miesiąc podbijać w PUP.
Stary 2009-01-25, 15:54   #2741
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez merciless Pokaż wiadomość
Jak wyrobisz sobie legitymację, to będzie Ci ona już służyła dłuższy czas, np. jak znajdziesz sobie pracę.
Ja wyrobiłam legitymacje ubezpieczeniową jak kiedyś w wakacje pracowałam w firmie produkcyjnej. Mam ją do teraz i będę ją co miesiąc podbijać w PUP.
czyli legitymacja jest, że tak powiem "uniwersalna" i niezależnie czy będę w UP zarejestrowana czy będę pracować to będę ją podbijac u pracodawcy, tak? Czyli w tym momencie w UP akurat. Ale ją się też podbija co 30 dni?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-25, 15:57   #2742
hathayoga
perfumove love

Właśnie kurczę zapomniałam spytać, jak długo ważna jest pieczątka w legitymacji ubezpieczeniowej. Jutro (o ile znowu nie zapomnę) spytam. Może faktycznie co miesiąc, przy kolejnym podpisywaniu karty bezrobotnego? Ale to by było bez sensu.

edit. Bo w legitymacji napisane jest drobnym druczkiem na dole "Poświadczenia o uprawnieniach do świadczeń zdrowotnych":
* Poświadczenie jest ważne przez okres 6 miesięcy. Poświadczenia może dokonać także oddział ZUS.

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-01-25 o 15:59
Stary 2009-01-25, 16:08   #2743
merciless
Raczkowanie

No raczej "uniwersalna" bo wątpię, żeby PUP miał jakieś specjalne, różniące się książeczki od tych, które może wydać normalnie pracodawca w jakieś firmie.
Książeczkę trzeba podbijać co miesiąc. Kiedyś podbijało się bodajże co 3 miesiące, a jeszcze wcześniej co 6.
Teraz jak się idzie do lekarza to mówią, że taka książeczka ma być podbijana co miesiąc.
Stary 2009-01-25, 16:32   #2744
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
No raczej "uniwersalna" bo wątpię, żeby PUP miał jakieś specjalne, różniące się książeczki od tych, które może wydać normalnie pracodawca w jakieś firmie.
Książeczkę trzeba podbijać co miesiąc. Kiedyś podbijało się bodajże co 3 miesiące, a jeszcze wcześniej co 6.
Teraz jak się idzie do lekarza to mówią, że taka książeczka ma być podbijana co miesiąc.
będąc na stażu do UP chodziłam co 1,5 m-ca średnio, jak znowu będę mieć staż to też nie będzie mnie tam co miesiąc.. nie dadzą mi tak często wychodzić z pracy do UP, chyba, że będę od razu prosić o następna wizytę za miesiąc równo. Czyli póki co nie potrzebuję książeczki, bo i jedno i drugie ważne tylko 30 dni to szkoda zachodu teraz. Będę z tym świstkiem latać.
Stary 2009-01-25, 16:50   #2745
merciless
Raczkowanie

Nie wiem jak to jest u was, ale w moim PUP podbija się książeczkę w informacji i trwa to dosłownie chwilę, więc nie trzeba specjalnie wychodzić z pracy żeby to załatwić.
Inna sprawa-jak to chodziłaś co 1,5 miesiąca ? Ja chodzę co miesiąc+2,3 dni, takie terminy wyznacza mi PUP i w pracy musza mi pozwolić na wyjście do PUP bez żadnego gadania, bo to nie oni są moimi pracodawcami, tylko PUP i jeśli trzeba, to musza mi nawet udostepnic cały dzień na załatwianie spraw w PUP (tak mówiła mi opiekunka stażu).
Stary 2009-01-25, 17:05   #2746
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Nie wiem jak to jest u was, ale w moim PUP podbija się książeczkę w informacji i trwa to dosłownie chwilę, więc nie trzeba specjalnie wychodzić z pracy żeby to załatwić.
Inna sprawa-jak to chodziłaś co 1,5 miesiąca ? Ja chodzę co miesiąc+2,3 dni, takie terminy wyznacza mi PUP i w pracy musza mi pozwolić na wyjście do PUP bez żadnego gadania, bo to nie oni są moimi pracodawcami, tylko PUP i jeśli trzeba, to musza mi nawet udostepnic cały dzień na załatwianie spraw w PUP (tak mówiła mi opiekunka stażu).
ja świstek załatwiałam w specjalnym pokoju do spraw ubezpieczeń i z tego co wiem tam też podbija się książeczki (wywnioskowałam to z rozmów w kolejce) a kolejki są naprawdę długie. Co do terminów wizyt to bedąc na stażu tak mi wyznaczali,że chodziłam co ok 1,5 m-ca, jakoś co 5-6 tyg to wypadało. W pracy oczywiście na wyjscie do UP pozwalali bez problemu, ale to było raz w miesiącu, częściej nie wiem czy dałoby radę, umnie to cała procedura, wpisywanie się w zeszyt wyjść służbowych i że do UP, jak by się okazało, że często tam latam to nie uwierzyliby, że tak czesto muszę być w UP. No i nawet jak sprawa w UP zajelaby mi 5 min to musialabym wyjść z pracy. Tam gdzie miałam i nadal zamierzam mieć staż pracuje się od 8 do 15.30, więc nie masz szans ani przed ani po pracy do UP zdążyć. I do UP to cała wyprawa bo praca na końcu miasta a UP w centrum, ale bezpośredniego dojazdu brak.
Stary 2009-01-25, 21:34   #2747
MissKiss
Raczkowanie

Witam! jestem tu nowa, i mam pytanie: czy jakbym podjęła staż w marcu to czy w marcu mogłabym sobie wziąc 2 dni wolnego? bo wlasnie jade do Pragi na AC DC koncert i mam dylemat...czy dopiero po marcu szukac czegos czy jest szansa ze dostane te 2 dni wolnego..Wiem ze powod głupi na wolne, ale to dla mnie wazna sprawa..ale oni na pewno tego by nie zrozumieli...wiec nie wiem co robic..
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-25, 21:40   #2748
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez MissKiss Pokaż wiadomość
Witam! jestem tu nowa, i mam pytanie: czy jakbym podjęła staż w marcu to czy w marcu mogłabym sobie wziąc 2 dni wolnego? bo wlasnie jade do Pragi na AC DC koncert i mam dylemat...czy dopiero po marcu szukac czegos czy jest szansa ze dostane te 2 dni wolnego..Wiem ze powod głupi na wolne, ale to dla mnie wazna sprawa..ale oni na pewno tego by nie zrozumieli...wiec nie wiem co robic..
Po miesiącu dopiero przysługują Ci te wolne dni. Lepiej uprzedź ich wcześniej, że wyjeżdżasz (ważne sprawy rodzinne) lub kombinuj z L4 od lekarza...

p.s. Zazdroszczę wyjazdu

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-01-26, 07:05   #2749
Domina
Zakorzenienie

Cytat:
A wiążesz swoją przyszłość z pracą w solarium?
Opinia opinią, przed Tobą jeszcze nie jeden pracodawca. Oby uczciwszy, niż poprzedni. Tej pracy w CV wpisywać nie musisz, jeśli faktycznie dostaniesz złą opinię od pracodawcy (w co wątpię, bo odchodząc nie naruszysz przepisów, czy regulaminu miejsca pracy, prawda?).
Jeśli naprawdę jest Ci tam źle - odejdź, nie męcz się. Praca ma stanowić dodatek do życia, nie odwrotnie.

Odchodzę już napewno. Muszę jeszcze się dowiedzieć jak ze stronu UP do wygląda... Czy jest jakiś okres wypowiedzenia? I czy mogę wybrać dni wolne które mi przysługują? Szef w firmie w której pracuję może mi nie dać tych dni wolnych... Co wtedy? Aha i jeszcze jedno... Byłam na stażu ze wskazaniem i nie wiem czy z niego można zrezygnować na takiej samej zasadzie jak z normalnego stażu
Bardzo bym chciała zrezygnować naprawdę i to jak najszybciej....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-26, 11:32   #2750
ardianekkk
Przyczajenie

jak to nie da Ci wolnego? musi Ci dac... a jak Ci nie da to po prostu nie przyjdz do pracy a w liscie wpisz sobie dzien wolny.. mozesz wybrac wszystki wolne ktore Ci przysluguja, bo jak skonczysz staz to i tak Ci przepadna. Nie ma roznicy czy jestes na stazu ktory znalazlas sam czy z nakazu. Staz to staz.
ardianekkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 13:55   #2751
can't be perfect
Wtajemniczenie

hej

niedługo kończę studia.. tzn 5 lutego mam obrone prscy inzynierskiej przeszukiwałam wątek ale nie znalazałam odpwoiedzi.. wiecie ile teraz dostaje sie za staż pieniędzy,.. wiem że kidyś było 670 zł, ale ostatnio koelżanka mi mówiła że jest 850 zł, bo niby średnia krajowa wzrosła czy cos.. i nie wiem teraz jak jest w rzeczywistości... od razu po odebraniu papierów ze szkoły zamierzam się zarekjestrować do PUP, ale kończę Ochronę środowiska, to będe starała sama zacząc dowiadywac się o staże w rózych urzedach gdzie mogłabym staż podjąc..
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 14:43   #2752
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Cytat:
Napisane przez can't be perfect Pokaż wiadomość
hej

niedługo kończę studia.. tzn 5 lutego mam obrone prscy inzynierskiej przeszukiwałam wątek ale nie znalazałam odpwoiedzi.. wiecie ile teraz dostaje sie za staż pieniędzy,.. wiem że kidyś było 670 zł, ale ostatnio koelżanka mi mówiła że jest 850 zł, bo niby średnia krajowa wzrosła czy cos.. i nie wiem teraz jak jest w rzeczywistości... od razu po odebraniu papierów ze szkoły zamierzam się zarekjestrować do PUP, ale kończę Ochronę środowiska, to będe starała sama zacząc dowiadywac się o staże w rózych urzedach gdzie mogłabym staż podjąc..
Jest 670.07 zł na reke najswiezsze informacje jako,ze zaczynam staz za tydzien
-Moje życie.
Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa,
nie wiedząc,że moje życie to Ty."

myszkaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 15:13   #2753
can't be perfect
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez myszkaaa88 Pokaż wiadomość
Jest 670.07 zł na reke najswiezsze informacje jako,ze zaczynam staz za tydzien
a juz się łudziłam że jest troszkę więcejno ja mam nadzieję że w miarę szybko zbajdę staż.. wiem że w urzedzie gminy maja przyjmowac stazystów to może się załapie
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 17:21   #2754
Ata77
Zakorzenienie

od 1 lutego wchodzi znowelizowana ustawa,a w niej sporo zmian
zainteresowani----> sio do lektury

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 18:41   #2755
Nimfa28
Raczkowanie

a gdzie znaleźć tą ustawe? może podasz linka?

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-26, 19:57   #2756
Domina
Zakorzenienie

Niestety pracodawca straszy negatywną opinią i tym ze pieniadze bede musiala oddac. Jutro jadę do UP sie dopytac. Jesli tak jest faktycznie i dostane jakas nagane to musze sie przemeczyc do maja.
Stary 2009-01-26, 20:02   #2757
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Niestety pracodawca straszy negatywną opinią i tym ze pieniadze bede musiala oddac. Jutro jadę do UP sie dopytac. Jesli tak jest faktycznie i dostane jakas nagane to musze sie przemeczyc do maja.
Postrasz go inspekcją pracy. Kasę to on Tobie będzie musiał oddać co najwyżej, za niewykorzystane dni wolne

edit. Przecież jemu o to chodzi, żeby Ciebie zatrzymać. Ma darmowego pracownika, opłacanego przez UP, pracującego ponad normę. Na dodatek zastraszonego "negatywną opinią", żyć nie umierać.

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-01-26 o 20:10

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-26, 22:32   #2758
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość

http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/1196_u.htm coś takiego znalazłam w necie ale nie mogę się w tym połapać.

"pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia odmowy na okres:
a) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy,
b) 180 dni w przypadku drugiej odmowy,
c) 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy;”

czyli każdą prace, którą mi zaproponuja musze przyjąć, inaczej od razu mnie pozbawią statusu osoby bezrobotnej, dobrze rozumiem?

"6. Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu przysługuje stypendium w wysokości 120% kwoty zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, wypłacane przez starostę; przepisy art. 41 ust. 6 oraz art. 80 stosuje się odpowiednio. Za okres, za który przysługuje stypendium, zasiłek nie przysługuje.”,

do tej pory było 140%, prawda?

Edytowane przez moni_ka.g
Czas edycji: 2009-01-26 o 23:00
Stary 2009-01-26, 23:09   #2759
ardianekkk
Przyczajenie

tak, do tej pory bylo 140% ale zaislek dla bezrobotnych tez sie podniosl i dlatego teraz jest 120% tego podniesionego zasilku, co w sumie wyjdzie jeszcze wiecej niz dostajemy teraz przy 140% nizszego zasilku.
ardianekkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 08:54   #2760
myszkaaa88
Zakorzenienie

GG do myszkaaa88

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Ale póki co nie dotyczy to zmian w naszej pensji chyba,bo mi w urzędzie mowili,ze podnosic beda od czerwca,ale tylko dla tych co w czerwcu zaczną staż. Ja zaczynam 02.02 i mam taką pensję jaka obowiązywala wcześniej.
-Moje życie.
Ty odwrócisz się i odejdziesz bez słowa,
nie wiedząc,że moje życie to Ty."

myszkaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości