![]() |
#2731 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Przecież po skończonym stażu nadal będziesz zarejestrowany w UP, więc książeczkę u nich będziesz miał cały czas, dopóki nie znajdziesz sobie pracy.
#2732 |
perfumove love
|
U nas wystawiają takie zaświadczenie od ręki (ale kolejki, wiadomo...). Dlatego lepiej legitymację mieć i nie bawić się w zaświadczenia
![]() Od 1 stycznia każda osoba rejestrująca się jest objęta ubezpieczeniem, dlatego teraz wielu przedsiębiorców nie chce ubezpieczać rodzin pracowników (nie mając ku temu żadnych podstaw prawnych). 1/4 osób rejestrujących się w UP robi to w tej chwili wyłącznie dla ubezpieczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#2733 |
Zakorzenienie
|
Staż mam w solarium i mam po prostu dość ![]() ![]() Jutro idę się dopytać do urzędu. Chciałabym iść na studia a z taką pracą niestety nie mam możliwości ![]()
#2734 | |
perfumove love
|
Cytat:
NIKT nie ma prawa zabierać Ci zarobionych ciężko pieniędzy. Zapoznaj się dokładnie z umową jaką podpisywałaś. Praca po 12-13 godzin jest niezgodna z prawem pracy (chyba że sama się wcześniej na takie godziny zgadzałaś, przy podpisywaniu umowy). Zgłoś to w UP w dziale staży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2736 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() A tak serio - zapytaj w UP co sądzą na ten temat i czy opinia pracodawcy będzie dla nich tak istotna w momencie, gdy postępuje on w taki a nie inny sposób. Spytaj czysto hipotetycznie, jak powinnaś postąpić. Czy opinia akurat tego pracodawcy będzie miała dla Ciebie jakieś znaczenie w przyszłości? Czy chodzi Ci tylko o to, że w momencie przerwania stażu z własnej winy utraciłabyś status osoby bezrobotnej na 3 miesiące? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi tylko o opinię która może być ważna w przyszłości... To, że utracę status bezrobotnej na 3 miesiące mnie nie interesuje bo w momencie, gdy przerwę staż moja noga nigdy więcej w UP nie postanie ![]()
![]() |
#2738 |
Zakorzenienie
|
mam do was pytanie odnośnie tej legitymacji ubezpieczeniowej z UP. nikt mi nie mówił o możliwości jej wyrobienia. kazali mi tylko zgłosić się po ten świstek że jestem u nich ubezpieczona, który ważny jest 30 dni. Jak to jest z książeczką wtedy przy ubezpieczeniu z UP? też ważna jest 30 dni i trzeba ją podbijać po miesiącu? czym to się bedzie różnić? bo jak to to samo, tylko "papier" inny to nie ma sensu nic zmieniać. ale szczerze mówiąc nie orientuję się w tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2739 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() Opinia opinią, przed Tobą jeszcze nie jeden pracodawca. Oby uczciwszy, niż poprzedni. Tej pracy w CV wpisywać nie musisz, jeśli faktycznie dostaniesz złą opinię od pracodawcy (w co wątpię, bo odchodząc nie naruszysz przepisów, czy regulaminu miejsca pracy, prawda?). Jeśli naprawdę jest Ci tam źle - odejdź, nie męcz się. Praca ma stanowić dodatek do życia, nie odwrotnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2740 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wyrobiłam legitymacje ubezpieczeniową jak kiedyś w wakacje pracowałam w firmie produkcyjnej. Mam ją do teraz i będę ją co miesiąc podbijać w PUP.
![]() |
#2741 |
Zakorzenienie
|
czyli legitymacja jest, że tak powiem "uniwersalna" i niezależnie czy będę w UP zarejestrowana czy będę pracować to będę ją podbijac u pracodawcy, tak? Czyli w tym momencie w UP akurat. Ale ją się też podbija co 30 dni?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2742 |
perfumove love
|
Właśnie kurczę zapomniałam spytać, jak długo ważna jest pieczątka w legitymacji ubezpieczeniowej. Jutro (o ile znowu nie zapomnę) spytam. Może faktycznie co miesiąc, przy kolejnym podpisywaniu karty bezrobotnego?
![]() edit. Bo w legitymacji napisane jest drobnym druczkiem na dole "Poświadczenia o uprawnieniach do świadczeń zdrowotnych": * Poświadczenie jest ważne przez okres 6 miesięcy. Poświadczenia może dokonać także oddział ZUS. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-01-25 o 15:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2743 |
Raczkowanie
|
No raczej "uniwersalna"
![]() Książeczkę trzeba podbijać co miesiąc. Kiedyś podbijało się bodajże co 3 miesiące, a jeszcze wcześniej co 6. Teraz jak się idzie do lekarza to mówią, że taka książeczka ma być podbijana co miesiąc.
#2744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2745 |
Raczkowanie
|
Nie wiem jak to jest u was, ale w moim PUP podbija się książeczkę w informacji i trwa to dosłownie chwilę, więc nie trzeba specjalnie wychodzić z pracy żeby to załatwić.
Inna sprawa-jak to chodziłaś co 1,5 miesiąca ? Ja chodzę co miesiąc+2,3 dni, takie terminy wyznacza mi PUP i w pracy musza mi pozwolić na wyjście do PUP bez żadnego gadania, bo to nie oni są moimi pracodawcami, tylko PUP i jeśli trzeba, to musza mi nawet udostepnic cały dzień na załatwianie spraw w PUP (tak mówiła mi opiekunka stażu).
#2746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2747 |
Raczkowanie
|
Witam! jestem tu nowa, i mam pytanie: czy jakbym podjęła staż w marcu to czy w marcu mogłabym sobie wziąc 2 dni wolnego? bo wlasnie jade do Pragi na AC DC koncert
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2748 | |
perfumove love
|
Cytat:
p.s. Zazdroszczę wyjazdu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odchodzę już napewno. Muszę jeszcze się dowiedzieć jak ze stronu UP do wygląda... Czy jest jakiś okres wypowiedzenia? I czy mogę wybrać dni wolne które mi przysługują? Szef w firmie w której pracuję może mi nie dać tych dni wolnych... Co wtedy? Aha i jeszcze jedno... Byłam na stażu ze wskazaniem i nie wiem czy z niego można zrezygnować na takiej samej zasadzie jak z normalnego stażu ![]() Bardzo bym chciała zrezygnować naprawdę i to jak najszybciej.... ![]()
![]() |
#2750 |
Przyczajenie
|
jak to nie da Ci wolnego? musi Ci dac... a jak Ci nie da to po prostu nie przyjdz do pracy a w liscie wpisz sobie dzien wolny.. mozesz wybrac wszystki wolne ktore Ci przysluguja, bo jak skonczysz staz to i tak Ci przepadna. Nie ma roznicy czy jestes na stazu ktory znalazlas sam czy z nakazu. Staz to staz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2751 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() niedługo kończę studia.. tzn 5 lutego mam obrone prscy inzynierskiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2753 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2754 |
Zakorzenienie
|
od 1 lutego wchodzi znowelizowana ustawa,a w niej sporo zmian
![]() zainteresowani----> sio do lektury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2755 |
Raczkowanie
|
a gdzie znaleźć tą ustawe? może podasz linka?
#2756 |
Zakorzenienie
|
Niestety pracodawca straszy negatywną opinią i tym ze pieniadze bede musiala oddac. Jutro jadę do UP sie dopytac. Jesli tak jest faktycznie i dostane jakas nagane to musze sie przemeczyc do maja.
#2757 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() edit. Przecież jemu o to chodzi, żeby Ciebie zatrzymać. Ma darmowego pracownika, opłacanego przez UP, pracującego ponad normę. Na dodatek zastraszonego "negatywną opinią", żyć nie umierać. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-01-26 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/1196_u.htm coś takiego znalazłam w necie ale nie mogę się w tym połapać. "pkt 3 otrzymuje brzmienie: „3) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia odmowy na okres: a) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy, b) 180 dni w przypadku drugiej odmowy, c) 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy;” czyli każdą prace, którą mi zaproponuja musze przyjąć, inaczej od razu mnie pozbawią statusu osoby bezrobotnej, dobrze rozumiem? "6. Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu przysługuje stypendium w wysokości 120% kwoty zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, wypłacane przez starostę; przepisy art. 41 ust. 6 oraz art. 80 stosuje się odpowiednio. Za okres, za który przysługuje stypendium, zasiłek nie przysługuje.”, do tej pory było 140%, prawda? Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-01-26 o 23:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2759 |
Przyczajenie
|
tak, do tej pory bylo 140% ale zaislek dla bezrobotnych tez sie podniosl i dlatego teraz jest 120% tego podniesionego zasilku, co w sumie wyjdzie jeszcze wiecej niz dostajemy teraz przy 140% nizszego zasilku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.