Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-02, 12:59   #2851
wiolafrytka
Zadomowienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

co do tych zwrotów dojazdu to widzę że różnie to jest. niektórzy zwracają niektórzy nie.
co urząd to inaczej, nie wiem jakby nie mogla istnieć jakać stała ustawa dotycząca wszystkich. z reszta panie w pup powinny byc lepiej doszkalane bo tylko wprowadzaja w blad. jedna mowi to druga to i jak tu się czegoś dowiedzieć
ciwekawe co mi jutro powiedzą ide po podpis.. a i odpowiedz czy mam ten staz czy nie. mam nadzieje ze sie uda.
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 16:22   #2852
TemptationInMyHeart
Raczkowanie

Jeśli chodzi o dojazd to u mnie w PUP jest tak, że stażysta płaci 80zł oni dokładają resztę. Więc jeśli np bilet miesięczny kosztuje 130zł to stażysta płaci 80zł a urząd dokłada 40zł

To są najświeższe informacje. Od lutego podobno jakaś nowa ustawa weszła.
TemptationInMyHeart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 17:12   #2853
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Orientujecie się ile dostaje się za staż netto? Bo od stycznia podobno więcej
z tego co było pisane tu na forum nic się w wypłatach nie zmieniło póki co.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 17:55   #2854
Ata77
Zakorzenienie

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/ar...e_zasilki.html

tu trochę o zmianach w związku z nowelizacją ustawy,może kogoś zainteresuje

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 18:32   #2855
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Cytat:
Napisane przez TemptationInMyHeart Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o dojazd to u mnie w PUP jest tak, że stażysta płaci 80zł oni dokładają resztę. Więc jeśli np bilet miesięczny kosztuje 130zł to stażysta płaci 80zł a urząd dokłada 40zł

To są najświeższe informacje. Od lutego podobno jakaś nowa ustawa weszła.
U mnie w Słupsku na szczęście tego nie ma. Ja za bilet płace 45 zł i zawsze 45 mi zwracają. Jadę z miasta do urzedu gminy na wsi
Stary 2009-02-02, 19:22   #2856
luk008
Przyczajenie

Mam pytanko o staz. Znalazlem pracodawce ktory mnie przyjmie, on zlozyl wniosek i jest decyzja pozytywna. I jak teraz UP ma skojarzyc moja osobe z nim? W decyzji nie ma moich danych, a to ja de facto sie postaralem o miejsce. Czy urzad moze wyslac kogos innego, czy samemu dobijac sie do UP po skierowanie, a moze pracodawca ma dzwonic? Dzieki
luk008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 19:47   #2857
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luk008 Pokaż wiadomość
Mam pytanko o staz. Znalazlem pracodawce ktory mnie przyjmie, on zlozyl wniosek i jest decyzja pozytywna. I jak teraz UP ma skojarzyc moja osobe z nim? W decyzji nie ma moich danych, a to ja de facto sie postaralem o miejsce. Czy urzad moze wyslac kogos innego, czy samemu dobijac sie do UP po skierowanie, a moze pracodawca ma dzwonic? Dzieki
Pracodawca składając wniosek jeśli ma na uwadze konkretną osobę-składa tzw. wniosek imienny,gdzie podaje imię i nazwisko.
Proste.

Stary 2009-02-02, 20:00   #2858
luk008
Przyczajenie

Przez zaniechanie takowego nie zalaczyl
luk008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 21:14   #2859
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Przez zaniechanie takowego nie zalaczyl
to jeśli tego nie naprawi to lipa
a co to znaczy "zaniechanie" wg Ciebie?
albo mu zalezy albo nie
albo nie jest doinformowany

Stary 2009-02-02, 21:46   #2860
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
teraz wygląda to tak, że on chce jakiegokolwiek stażystę, UP może w każdej chwili komuś ten staż zaproponować. jeśli wiesz, ze ten staż jest zatwierdzony i jest w ofercie UP to leć do swojego UP i zgłoś się, że chcesz ten staż podjąć.
Stary 2009-02-03, 08:40   #2861
karoolaaa
Zakorzenienie

a ja mam jeszcze jedno pytanie jezeli pracodawca zlozy do UP wnosek imienny na moje nazwisko i decyzja bedzie pozytywna ,to jak to dalej wyglada ? Czy zeby dostac sie na ten staz trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotny ? czy taki wniosek wystarczy ?
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 08:54   #2862
Nenya_89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
a ja mam jeszcze jedno pytanie jezeli pracodawca zlozy do UP wnosek imienny na moje nazwisko i decyzja bedzie pozytywna ,to jak to dalej wyglada ? Czy zeby dostac sie na ten staz trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotny ? czy taki wniosek wystarczy ?

Musisz być zarejestrowana bo płaci za Ciebie urząd. Przez cały czas trwania stażu jesteś nadal osobą bezrobotną: co miesiąc się odnotowujesz i zanosisz do UP listę obecności w pracy.

Szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda postępowanie przy imiennym zgłoszeniu stażysty. Jedno jest pewne - zarejestrować się musisz.

Książki, strona po stronie - klik
Nenya_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 11:05   #2863
Sokolica
Przyczajenie

Witam serdecznie. Przeczytałam połowę tego wątku i dowiedziałam się różnych ciekawych informacji, za co wam dziękuję Mam jednak kilka pytań, a sprawa ma się następująco:

Wczoraj byłam się zarejestrować jako bezrobotna. Wiedziałam, że w moim zawodzie ciężko z pracą w moim mieście, więc tym bardziej nie spodziewam się takich ofert z urzędu. Chodzi głównie o ubezpieczenie. Pracy albo stażu, jeśli chcę mieć w swoim kierunku, to muszę szukać raczej na własną rękę. I teraz jest taka kwestia, że ukończyłam 27 lat i wiedziałam, że musztarda po obiedzie ze stażem, no ale wczoraj dla pewności spytałam pani urzędniczki. Odpowiedziała, że zmieniły się przepisy teraz i że jest taka możliwość. Baaardzo mnie to ucieszyło, ponieważ zależy mi na nabyciu doświadczenia w moim zawodzie i podpatrzenie działalności jakiejś firmy. I teraz jest kwestia taka, że moja koleżanka ze studiów prowadzi firmę i chciała mnie wziąć na staż, ale przez podjęcie przeze mnie uzupełniających studiów dziennych odwlekło się to w czasie do teraz. Po dowiedzeniu się o zmianach w ustawie, odrazu chciałam działać, żeby ten ewentualny staż podjąć jak najszybciej, mając na uwadze czas trwania załatwiania wszystkich formalności. Okazało się jednak, że koleżanka ma do marca zawieszoną działalność (przestój zimowy). Domyślam się, że w takim wypadku złożenie przez nią wniosku imiennego o staż jest dopiero możliwe w marcu? Czy jest możliwość złożenia wniosku już teraz, biorąc pod uwagę, że odwiesi działalność w przyszłym miesiącu, a przecież na rozpatrzenie wniosku można czekać nawet do 30 dni. Bardzo zależy mi na czasie. No ale logika podpowiada, że póki co nie jest to możliwe..
Drugie pytanie jest takie. Wiem, że przedsiębiorca musi się wykazać, że opłaca m.in. składki ZUS. W mojej sytuacji, firma, w której się ubiegam o staż, jest zawieszona na dwa miesiące. Zatem, czy to ma znaczenie przy rozpatrywaniu i opiniowaniu wniosków o staż? Czy liczy się ostatni miesiąc opłacania składek poprzedzający złożenie wniosku, czy w tej sytuacji patrzą na okres sprzed zawieszenia działalności firmy? Wiem, pytania są trochę skomplikowane, ale takie szczególiki mogą mieć znaczenie, a nie chcę się nastawiać pozytywnie, a potem się rozczarować. Wolę odrazu wiedzieć, że staż póki co nie będzie możliwy i zaplanować sobie co innego ewentualnie.

Poza tym taka dygresja jeszcze Jak jest z ubezpieczeniem przez urząd pracy? Jest na jakiś okres, czy bez względu na czas, dopóki nie znajdą mi, albo ja sobie, roboty?

Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli ktoś się orientuje w poruszonych przeze mnie sprawach, to bardzo proszę o informacje
Sokolica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 13:13   #2864
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
chyba w momencie wysyłania wniosku przez pracowdawcę powinnaś już być zarejestrowana, o ile nie wcześniej. mnie pracodawca pytał czy jestem zarejestrowana zanim wysłał wniosek, właśnie imienny. jak taki wniosek zostanie już rozpatrzony pozytywnie przez UP to ktoś z UP zadzwoni do ciebie informując sie o tym (nr tel podaje sie chyba w formularzu rejestracyjnym, o ile dobrze pamiętam). W rozmowie telefonicznej umówi się jakoś z tobą, mi kazali tego samego dnia zgłosić się po skierowanie na badania i następnego dnia znowu do UP po skierowanie na staż a kolejnego dnia już byłam na stażu.więc czekając już na staż musisz być gotowa, że w każdej chwili możesz go zacząć. ja czekałam 1,5 m-ca i stresowałam się bo nie mogłam sobie nic zaplanować porządnie bo nie wiedziałam co ze stażem.
Stary 2009-02-03, 15:00   #2865
monka63
Przyczajenie

moni-ka.g, agaal dziękuję za odp na moje pytania.
Byłam dzisiaj w UP i niestety mój staz nadal jest dalej niż bliżej:/ Obecnie zanim w ogóle będzie można zobaczyć oferty stazowe (czyli spotkać się z posrednikiem) trzeba przejść szkolenie grupowe z doradcą zawodowym. No i znowu tydzień dłużej to wszystko potrwa... Brrr :/
monka63 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 15:18   #2866
karolinka86
Zakorzenienie

A ja mam takie pytanie: otóż z UP dostałam skierowanie na staż i zgodzili sie mnie przyjąć Niby było napisane, że zaczynam 20 lutego, ale teraz sie dowiedzialam, że to się może troszkę opóźnić, bo najpierw musi być podpisana umowa między UP a miejscem mojego stażu itp
I jak to ma teraz wyglądać? CZy oni sami powinni się ze mną skontaktować, żeby mi te informacje przekazać czy to ja powinnam? I gdzie? W UP czy miejscu, gdzie będzie staż? Programu stazu tez jeszcze nie mam

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 16:11   #2867
dziubassskia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie: otóż z UP dostałam skierowanie na staż i zgodzili sie mnie przyjąć Niby było napisane, że zaczynam 20 lutego, ale teraz sie dowiedzialam, że to się może troszkę opóźnić, bo najpierw musi być podpisana umowa między UP a miejscem mojego stażu itp
I jak to ma teraz wyglądać? CZy oni sami powinni się ze mną skontaktować, żeby mi te informacje przekazać czy to ja powinnam? I gdzie? W UP czy miejscu, gdzie będzie staż? Programu stazu tez jeszcze nie mam
To zależy od UP... jak szłam na swój pierwszy staż to pani z UP kazała mi zadzwonić tego dnia co teoretycznie miałam rozpocząć staż i się dowiedzieć od jakiego dnia została podpisana umowa.... ( w praktyce wyglądało to tak, że dzwoniłam codziennie - 3 dni pod rząd, aż w końcu pani powiedziała, ze mam sięzgłosić po program i od jutra rozpoczynam staż).... natomiast jak rozpoczynałam drugi staż, to zadzwoniła do mnie firma, w której miałam go odbywać i podała termin w którym miałam się zgłosić do UP i odebrać program ( dzień ten był dniem rozpoczęcia stażu)... Także musisz się zorientować albo w UP, albo w firmie, w której bedziesz pracować.... powodzenia
dziubassskia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 18:02   #2868
paulinka3110
Wtajemniczenie

Słyszałyście coś o możliwości przedłużania już raz przedłużonego stażu, w związku z funduszami unijnymi Moja kierowniczka powiedziała nam o czymś takim wczoraj. Ja miałam już raz przedłużany staż, kończy mi się równy rok ale niby można jeszcze przedłużać w związku z tymi funduszami...

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 18:36   #2869
miphuhiz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka63 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Moja sytuacja wygląda tak - jestem w trakcie rejestracji w UP (lada chwila druga wizyta, a więc formalny wpis do rejestru bezrobotnych).Bardzo chciałabym iść na staż, z tym że w kwietniu będę miała 27lat (nie minął jeszcze rok od ukończenia studiów). Martwi mnie to, że mogę się do kwietnia nie wyrobić i mi staż przepadnie. Ile czasu trwa załatwianie stażu?
Jeżeli jakimś cudem uda mi się go załatwić, to czy mogę podjąć staż tuż przed 27rokiem życia ( w sensie takim, że podpisze umowe jeszcze przed tym czasem, ale już po ukonczeniu tej granicy wiekowej bedę miała staż)? Oreintujecie się co w takim wypadku?
ja mam taka sytuacje, ze pod koniec stycznia ukonczylam 25 lat. Czy w takim razie kwalifikuje sie do stazu (dodam, ze mam tylko audytorium, jestem przed obrona).
Kiedy chcialam podjac staz wczesniej panie w UP powiedzialy ze mam sie zglosic dopiero po 1 lutym. I co teraz ze mna bedzie ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 19:25   #2870
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez miphuhiz Pokaż wiadomość
ja mam taka sytuacje, ze pod koniec stycznia ukonczylam 25 lat. Czy w takim razie kwalifikuje sie do stazu (dodam, ze mam tylko audytorium, jestem przed obrona).
Kiedy chcialam podjac staz wczesniej panie w UP powiedzialy ze mam sie zglosic dopiero po 1 lutym. I co teraz ze mna bedzie ?
Po 1 lutym kazały Ci przyjść, bo teraz staż będą mogły podejmować także osoby starsze, niż te do 27 roku życia

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 21:07   #2871
Nimfa28
Raczkowanie

Ja mam takie pytanko: czy we wniosku który wypełnia pracodawca tam gdzie ma wpisać proponowaną date rozpoczęcia stażu to ma być konkretna data? bo mi wpisał tylko Luty 2009! nie wpisał dnia, a jeśli zanim rozpatrzony zostanie ten wniosek i minie luty to czy urząd mi przesunie go automatycznie na marzec czy pracodawca powinien wpisać od razu późniejszą date np na ten marzec?

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 21:23   #2872
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Czy zeby dostac sie na ten staz trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotny ?
Oczywiście,że tak.

Cytat:
Napisane przez Sokolica Pokaż wiadomość
moja koleżanka ze studiów prowadzi firmę i chciała mnie wziąć na staż. Okazało się jednak, że koleżanka ma do marca zawieszoną działalność (przestój zimowy). Domyślam się, że w takim wypadku złożenie przez nią wniosku imiennego o staż jest dopiero możliwe w marcu? Czy jest możliwość złożenia wniosku już teraz?
Zdecydowanie nie.

Cytat:
Napisane przez Sokolica Pokaż wiadomość
Jak jest z ubezpieczeniem przez urząd pracy? Jest na jakiś okres, czy bez względu na czas, dopóki nie znajdą mi, albo ja sobie, roboty?
Podlegasz ubezpieczeniu zdrowotnemu przez cały okres rejestracji w urzędzie.

Cytat:
Napisane przez monka63 Pokaż wiadomość
Obecnie zanim w ogóle będzie można zobaczyć oferty stazowe (czyli spotkać się z posrednikiem) trzeba przejść szkolenie grupowe z doradcą zawodowym.
Co to za szkolenie?

Cytat:
Napisane przez paulinka3110 Pokaż wiadomość
Słyszałyście coś o możliwości przedłużania już raz przedłużonego stażu, w związku z funduszami unijnymi Moja kierowniczka powiedziała nam o czymś takim wczoraj. Ja miałam już raz przedłużany staż, kończy mi się równy rok ale niby można jeszcze przedłużać w związku z tymi funduszami...
Staż trwa maksymalnie 12 mc.

Stary 2009-02-03, 21:29   #2873
mika456
Raczkowanie

Witajcie.
Mam pytania dotyczace stazu, bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
Od stycznia zarejestrowana jestem w UP jako bezrobotna. W polowie stycznia zglosilam sie do pewnej firmy z prosba o przyjecie na staz. Zgodzili sie, wniosek zostal zaniesiony do UP. Dzis zadzwonila do mnie jakas kobieta z urzedu pracy i powiedziala ze jest dla mnie propozycja stazu, ze mam sie zglosic pojutrze. Zapytalam mnie tez o wyksztalcenie i o kierunek jaki skonczylam - w sumie nie wiem czemu bo wszystko to wpisalam w formularzu przy rejestracji, a instytucja w ktorej bylam w sprawie tego stazu to zupelnie inna branza.
I teraz czy mozliwe jest ze oni maja dla mnie zupelnie inna propozycje stazu, nie w tym miejscu w ktorym chcialam ten staz odbyc ? Jak sadziecie ?
Przyznam ze na tej "mojej" firmie najmocniej mi zalezy bo wiem ze za jakis czas bedzie robiony nabor pracownikow i mialabym szanse na ewentualne normalnie juz zatrudnienie .
Nie chce odbywac stazu w UP , a wiem ze takie czesto przydzielaja, bo to dla mnie brak perspektyw, strata czasu, pracy tam nie dostane, a nawet i nie chce.
Kolejna sprawa, ile czasu czeka sie od momentu takiego spotkania z posrednikiem na rozpoczecie tego stazu ? Jak to wygladalo u Was ?
Pozdrawiam
Czy się odnajdą gdy znów będziesz...?"
mika456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-03, 21:50   #2874
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mika456 Pokaż wiadomość
I teraz czy mozliwe jest ze oni maja dla mnie zupelnie inna propozycje stazu, nie w tym miejscu w ktorym chcialam ten staz odbyc ? Jak sadziecie ?
Zgaduj-zgadula,nikt Ci nie odpowie na to pytanie. A dlaczego nie spytałaś? Należało uściślić co to za pracodawca i jeśli okazałoby się,że to nie ten o którym myślisz - powinnaś nawiązać do tego- powiedzieć,że jesteś już po rozmowie z pracodawcą XY i bardzo Ci na tym zależy.

Stary 2009-02-03, 21:51   #2875
Sokolica
Przyczajenie

Ata77, dziękuję za odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu pewnych wątpliwości.

W takim razie przeczekam ten miesiąc i mam nadzieję, że wszystko ułoży się pomyślnie.
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie związane z deklaracją przedsiębiorcy o zatrudnieniu stażysty po odbyciu u niego stażu. Może się okazać dajmy na to, że warunkiem przyjęcia mnie na staż do firmy, będzie deklaracja właściciela tejże firmy (czyli tej mojej znajomej) o moim późniejszym zatrudnieniu. Niestety szanse póki co są znikome, gdyż nie ma pewności przy takiej sezonowej pracy w branży, jaką jest architektura krajobrazu, że będzie ją stać na opłacanie za mnie wszelkich niezbędnych składek. Zatem, jeśli przy przyjmowaniu mnie na staż zadeklaruje, że potem mnie zatrudni, jednakże po pół roku okaże się, że najzwyczajniej w świecie nie da rady, bo nie ma aż takiego dużego popytu na usługi, to co wtedy? Ponosi z tego tytułu jakieś konsekwencje? Jeśli tak, to jakie?
Stary 2009-02-03, 21:59   #2876
mika456
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Zgaduj-zgadula,nikt Ci nie odpowie na to pytanie. A dlaczego nie spytałaś? Należało uściślić co to za pracodawca i jeśli okazałoby się,że to nie ten o którym myślisz - powinnaś nawiązać do tego- powiedzieć,że jesteś już po rozmowie z pracodawcą XY i bardzo Ci na tym zależy.
Wlasnie beznadziejnie zrobilam, ze nie dopytalam, ale telefon zlapal mnie jak jechalam samochodem i niezle mnie zaskoczyl, myslalam jednak ze dluzej poczekam na jakikolwiek odzew.
Nie wiem jak sie w tej sytuacji zachowac jak juz do tego UP pojade. Uparlam sie na staz w firmie w ktorej bylam i wiem ze osoba w niej pracujaca zaagazowala sie w zalatwianie tego stazu dla mnie. Umowilam sie z nia, ze jesli UP podejmie jakas decyzje i dostanie ona jakis cynk od nich to do mnie zadzwoni. Tymczasem dzwoni do mnie UP, a osoba z firmy nie. Stad mi sie wlasnie wzielo to zwatpienie, ze to moze staz zupelnie gdzies indziej, nie daj Boze w urzedzie pracy.
Stary 2009-02-03, 22:35   #2877
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez mika456 Pokaż wiadomość
Wlasnie beznadziejnie zrobilam, ze nie dopytalam, ale telefon zlapal mnie jak jechalam samochodem i niezle mnie zaskoczyl, myslalam jednak ze dluzej poczekam na jakikolwiek odzew.
Nie wiem jak sie w tej sytuacji zachowac jak juz do tego UP pojade. Uparlam sie na staz w firmie w ktorej bylam i wiem ze osoba w niej pracujaca zaagazowala sie w zalatwianie tego stazu dla mnie. Umowilam sie z nia, ze jesli UP podejmie jakas decyzje i dostanie ona jakis cynk od nich to do mnie zadzwoni. Tymczasem dzwoni do mnie UP, a osoba z firmy nie. Stad mi sie wlasnie wzielo to zwatpienie, ze to moze staz zupelnie gdzies indziej, nie daj Boze w urzedzie pracy.
napisałaś wcześniej, ze w niosek z firmy, na ktorej Ci zależy został zaniesiony do UP, ale nie wiesz czy jest rozpatrzony. być może ten wniosek sobie jeszcze gdzies leży a UP w międzyczasie znalazł dla Ciebie staż zgodny z Twoim wykształceniem. Ja czekając na staż, o którym dogadałam się z instytucją miałam telefon z UP, że mają dla mnie staż zgodny z moim wykształceniem, zapytałam jaki, kobieta kazała mi tego samego dnia, najpóźniej następnego przyjść, byłam wtedy na wakacjach, więc powiedziałam, że jestem na drugim końcu Polski i to jest nierealne i zapytałam co to za staż, kobieta zdziwiona mówi: jaka to różnica, mamy dla pani propozycję stazu i powinna ją pani przyjąć. na co odpowiedziałam, że instytucja X, z którą rozmawiałam wysłała wniosek o mnie jako stażystkę i czekam na odpowiedź, w związku z tym moje pytanie czy o ten staż chodzi. kobieta powiedziała: nie o ten, to w takim razie jak sobie pani sama załatwia to ja nie będę nawet mówić z czym dzwonię, po czym odłożyła słuchawkę. Dopiero później dowiedziałam się co to był za staż, kilka dni później dostałam pozytywną odpowiedź z UP odnośnie stażu o który się starałam.
Jak pójdziesz do UP to możesz powiedzieć, że załatwiasz staż, sprawa jest w toku i na to czekasz, w związku z tym odmawiasz podjęcia stażu przez nich propowanego (jeśli to nie ten o którym myślisz). To jest chyba uzasadniona odmowa, za którą nie grozi wyrejestrowanie z UP (jeśli mam złe informacje to pewnie zaraz ktoś mnie poprawi).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 22:47   #2878
mika456
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
napisałaś wcześniej, ze w niosek z firmy, na ktorej Ci zależy został zaniesiony do UP, ale nie wiesz czy jest rozpatrzony. być może ten wniosek sobie jeszcze gdzies leży a UP w międzyczasie znalazł dla Ciebie staż zgodny z Twoim wykształceniem. Ja czekając na staż, o którym dogadałam się z instytucją miałam telefon z UP, że mają dla mnie staż zgodny z moim wykształceniem, zapytałam jaki, kobieta kazała mi tego samego dnia, najpóźniej następnego przyjść, byłam wtedy na wakacjach, więc powiedziałam, że jestem na drugim końcu Polski i to jest nierealne i zapytałam co to za staż, kobieta zdziwiona mówi: jaka to różnica, mamy dla pani propozycję stazu i powinna ją pani przyjąć. na co odpowiedziałam, że instytucja X, z którą rozmawiałam wysłała wniosek o mnie jako stażystkę i czekam na odpowiedź, w związku z tym moje pytanie czy o ten staż chodzi. kobieta powiedziała: nie o ten, to w takim razie jak sobie pani sama załatwia to ja nie będę nawet mówić z czym dzwonię, po czym odłożyła słuchawkę. Dopiero później dowiedziałam się co to był za staż, kilka dni później dostałam pozytywną odpowiedź z UP odnośnie stażu o który się starałam.
Jak pójdziesz do UP to możesz powiedzieć, że załatwiasz staż, sprawa jest w toku i na to czekasz, w związku z tym odmawiasz podjęcia stażu przez nich propowanego (jeśli to nie ten o którym myślisz). To jest chyba uzasadniona odmowa, za którą nie grozi wyrejestrowanie z UP (jeśli mam złe informacje to pewnie zaraz ktoś mnie poprawi).
Dzieki za wszystkie informacje.
Powiedz, a ja odbywała się u Ciebie sprawa gdy już dowiedziałaś się, że przyznano Ci staż w miejscu w którym chciałaś ? Także kontaktował się najpierw z Tobą UP, czy może od razu firma w której miałaś ten staż odbyć... ?
Stary 2009-02-03, 22:52   #2879
MissKiss
Raczkowanie

A ja mam pytanko..czy jak sie jest na stażu to czy renta po rodzicu przepada? ale chyba nie, bo nadal jestem bezrobotna i jeszcze studiuje zaocznie...a staz to staż tylko. Dobrze mysle?
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 00:09   #2880
Sokolica
Przyczajenie

MissKiss,
z tego co wiem, to jest możliwość odbywania stażu i pobierania jednocześnie renty, jeśli wysokość renty jaką dostajesz, nie przekracza połowy wysokości minimalnego wynagrodzenia, bo chyba tylko wtedy można być zarejestrowanym w UP jako osoba bezrobotna (słyszałam o takich przypadkach). Jeśli dochód jest wyższy, wtedy jedynie można uzyskać status osoby poszukującej pracy, co wyklucza staż.

Edytowane przez Sokolica
Czas edycji: 2009-02-04 o 00:12
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości