![]() |
#2851 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
co do tych zwrotów dojazdu to widzę że różnie to jest. niektórzy zwracają niektórzy nie.
![]() ![]() ![]() ciwekawe co mi jutro powiedzą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2852 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o dojazd to u mnie w PUP jest tak, że stażysta płaci 80zł oni dokładają resztę. Więc jeśli np bilet miesięczny kosztuje 130zł to stażysta płaci 80zł
![]() ![]() To są najświeższe informacje. Od lutego podobno jakaś nowa ustawa weszła. |
![]() ![]() |
![]() |
#2853 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2854 |
Zakorzenienie
|
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/ar...e_zasilki.html
tu trochę o zmianach w związku z nowelizacją ustawy,może kogoś zainteresuje |
![]() ![]() |
![]() |
#2855 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2856 |
Przyczajenie
|
Mam pytanko o staz. Znalazlem pracodawce ktory mnie przyjmie, on zlozyl wniosek i jest decyzja pozytywna. I jak teraz UP ma skojarzyc moja osobe z nim? W decyzji nie ma moich danych, a to ja de facto sie postaralem o miejsce. Czy urzad moze wyslac kogos innego, czy samemu dobijac sie do UP po skierowanie, a moze pracodawca ma dzwonic? Dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
#2857 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2858 |
Przyczajenie
|
Przez zaniechanie takowego nie zalaczyl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2859 |
Zakorzenienie
|
to jeśli tego nie naprawi to lipa
a co to znaczy "zaniechanie" wg Ciebie? albo mu zalezy albo nie albo nie jest doinformowany |
![]() ![]() |
![]() |
#2860 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2861 |
Zakorzenienie
|
a ja mam jeszcze jedno pytanie
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2862 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Musisz być zarejestrowana bo płaci za Ciebie urząd. Przez cały czas trwania stażu jesteś nadal osobą bezrobotną: co miesiąc się odnotowujesz i zanosisz do UP listę obecności w pracy. Szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda postępowanie przy imiennym zgłoszeniu stażysty. Jedno jest pewne - zarejestrować się musisz.
![]() |
#2863 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie. Przeczytałam połowę tego wątku i dowiedziałam się różnych ciekawych informacji, za co wam dziękuję
![]() Wczoraj byłam się zarejestrować jako bezrobotna. Wiedziałam, że w moim zawodzie ciężko z pracą w moim mieście, więc tym bardziej nie spodziewam się takich ofert z urzędu. Chodzi głównie o ubezpieczenie. Pracy albo stażu, jeśli chcę mieć w swoim kierunku, to muszę szukać raczej na własną rękę. I teraz jest taka kwestia, że ukończyłam 27 lat i wiedziałam, że musztarda po obiedzie ze stażem, no ale wczoraj dla pewności spytałam pani urzędniczki. Odpowiedziała, że zmieniły się przepisy teraz i że jest taka możliwość. Baaardzo mnie to ucieszyło, ponieważ zależy mi na nabyciu doświadczenia w moim zawodzie i podpatrzenie działalności jakiejś firmy. I teraz jest kwestia taka, że moja koleżanka ze studiów prowadzi firmę i chciała mnie wziąć na staż, ale przez podjęcie przeze mnie uzupełniających studiów dziennych odwlekło się to w czasie do teraz. Po dowiedzeniu się o zmianach w ustawie, odrazu chciałam działać, żeby ten ewentualny staż podjąć jak najszybciej, mając na uwadze czas trwania załatwiania wszystkich formalności. Okazało się jednak, że koleżanka ma do marca zawieszoną działalność (przestój zimowy). Domyślam się, że w takim wypadku złożenie przez nią wniosku imiennego o staż jest dopiero możliwe w marcu? Czy jest możliwość złożenia wniosku już teraz, biorąc pod uwagę, że odwiesi działalność w przyszłym miesiącu, a przecież na rozpatrzenie wniosku można czekać nawet do 30 dni. Bardzo zależy mi na czasie. No ale logika podpowiada, że póki co nie jest to możliwe.. Drugie pytanie jest takie. Wiem, że przedsiębiorca musi się wykazać, że opłaca m.in. składki ZUS. W mojej sytuacji, firma, w której się ubiegam o staż, jest zawieszona na dwa miesiące. Zatem, czy to ma znaczenie przy rozpatrywaniu i opiniowaniu wniosków o staż? Czy liczy się ostatni miesiąc opłacania składek poprzedzający złożenie wniosku, czy w tej sytuacji patrzą na okres sprzed zawieszenia działalności firmy? Wiem, pytania są trochę skomplikowane, ale takie szczególiki mogą mieć znaczenie, a nie chcę się nastawiać pozytywnie, a potem się rozczarować. Wolę odrazu wiedzieć, że staż póki co nie będzie możliwy i zaplanować sobie co innego ewentualnie. Poza tym taka dygresja jeszcze ![]() Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli ktoś się orientuje w poruszonych przeze mnie sprawach, to bardzo proszę o informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2864 |
Zakorzenienie
|
chyba w momencie wysyłania wniosku przez pracowdawcę powinnaś już być zarejestrowana, o ile nie wcześniej. mnie pracodawca pytał czy jestem zarejestrowana zanim wysłał wniosek, właśnie imienny. jak taki wniosek zostanie już rozpatrzony pozytywnie przez UP to ktoś z UP zadzwoni do ciebie informując sie o tym (nr tel podaje sie chyba w formularzu rejestracyjnym, o ile dobrze pamiętam). W rozmowie telefonicznej umówi się jakoś z tobą, mi kazali tego samego dnia zgłosić się po skierowanie na badania i następnego dnia znowu do UP po skierowanie na staż a kolejnego dnia już byłam na stażu.więc czekając już na staż musisz być gotowa, że w każdej chwili możesz go zacząć. ja czekałam 1,5 m-ca i stresowałam się bo nie mogłam sobie nic zaplanować porządnie bo nie wiedziałam co ze stażem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2865 |
Przyczajenie
|
moni-ka.g, agaal dziękuję za odp na moje pytania.
Byłam dzisiaj w UP i niestety mój staz nadal jest dalej niż bliżej:/ Obecnie zanim w ogóle będzie można zobaczyć oferty stazowe (czyli spotkać się z posrednikiem) trzeba przejść szkolenie grupowe z doradcą zawodowym. No i znowu tydzień dłużej to wszystko potrwa... Brrr :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2866 |
Zakorzenienie
|
A ja mam takie pytanie: otóż z UP dostałam skierowanie na staż i zgodzili sie mnie przyjąć
![]() I jak to ma teraz wyglądać? CZy oni sami powinni się ze mną skontaktować, żeby mi te informacje przekazać czy to ja powinnam? I gdzie? W UP czy miejscu, gdzie będzie staż? Programu stazu tez jeszcze nie mam ![]()
#2867 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2868 |
Wtajemniczenie
|
Słyszałyście coś o możliwości przedłużania już raz przedłużonego stażu, w związku z funduszami unijnymi
![]()
![]() |
#2869 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy chcialam podjac staz wczesniej panie w UP powiedzialy ze mam sie zglosic dopiero po 1 lutym. I co teraz ze mna bedzie ? ![]()
![]() |
#2870 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2871 |
Raczkowanie
|
Ja mam takie pytanko: czy we wniosku który wypełnia pracodawca tam gdzie ma wpisać proponowaną date rozpoczęcia stażu to ma być konkretna data? bo mi wpisał tylko Luty 2009! nie wpisał dnia, a jeśli zanim rozpatrzony zostanie ten wniosek i minie luty to czy urząd mi przesunie go automatycznie na marzec czy pracodawca powinien wpisać od razu późniejszą date np na ten marzec?
![]()
#2872 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2873 |
Raczkowanie
|
Witajcie.
Mam pytania dotyczace stazu, bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Od stycznia zarejestrowana jestem w UP jako bezrobotna. W polowie stycznia zglosilam sie do pewnej firmy z prosba o przyjecie na staz. Zgodzili sie, wniosek zostal zaniesiony do UP. Dzis zadzwonila do mnie jakas kobieta z urzedu pracy i powiedziala ze jest dla mnie propozycja stazu, ze mam sie zglosic pojutrze. Zapytalam mnie tez o wyksztalcenie i o kierunek jaki skonczylam - w sumie nie wiem czemu bo wszystko to wpisalam w formularzu przy rejestracji, a instytucja w ktorej bylam w sprawie tego stazu to zupelnie inna branza. I teraz czy mozliwe jest ze oni maja dla mnie zupelnie inna propozycje stazu, nie w tym miejscu w ktorym chcialam ten staz odbyc ? Jak sadziecie ? Przyznam ze na tej "mojej" firmie najmocniej mi zalezy bo wiem ze za jakis czas bedzie robiony nabor pracownikow i mialabym szanse na ewentualne normalnie juz zatrudnienie . Nie chce odbywac stazu w UP , a wiem ze takie czesto przydzielaja, bo to dla mnie brak perspektyw, strata czasu, pracy tam nie dostane, a nawet i nie chce. Kolejna sprawa, ile czasu czeka sie od momentu takiego spotkania z posrednikiem na rozpoczecie tego stazu ? Jak to wygladalo u Was ? ![]() ![]()
#2874 |
Zakorzenienie
|
Zgaduj-zgadula,nikt Ci nie odpowie na to pytanie. A dlaczego nie spytałaś? Należało uściślić co to za pracodawca i jeśli okazałoby się,że to nie ten o którym myślisz - powinnaś nawiązać do tego- powiedzieć,że jesteś już po rozmowie z pracodawcą XY i bardzo Ci na tym zależy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2875 |
Przyczajenie
|
Ata77, dziękuję za odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu pewnych wątpliwości.
W takim razie przeczekam ten miesiąc i mam nadzieję, że wszystko ułoży się pomyślnie. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie związane z deklaracją przedsiębiorcy o zatrudnieniu stażysty po odbyciu u niego stażu. Może się okazać dajmy na to, że warunkiem przyjęcia mnie na staż do firmy, będzie deklaracja właściciela tejże firmy (czyli tej mojej znajomej) o moim późniejszym zatrudnieniu. Niestety szanse póki co są znikome, gdyż nie ma pewności przy takiej sezonowej pracy w branży, jaką jest architektura krajobrazu, że będzie ją stać na opłacanie za mnie wszelkich niezbędnych składek. Zatem, jeśli przy przyjmowaniu mnie na staż zadeklaruje, że potem mnie zatrudni, jednakże po pół roku okaże się, że najzwyczajniej w świecie nie da rady, bo nie ma aż takiego dużego popytu na usługi, to co wtedy? Ponosi z tego tytułu jakieś konsekwencje? Jeśli tak, to jakie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2876 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jak sie w tej sytuacji zachowac jak juz do tego UP pojade. Uparlam sie na staz w firmie w ktorej bylam i wiem ze osoba w niej pracujaca zaagazowala sie w zalatwianie tego stazu dla mnie. Umowilam sie z nia, ze jesli UP podejmie jakas decyzje i dostanie ona jakis cynk od nich to do mnie zadzwoni. Tymczasem dzwoni do mnie UP, a osoba z firmy nie. Stad mi sie wlasnie wzielo to zwatpienie, ze to moze staz zupelnie gdzies indziej, nie daj Boze w urzedzie pracy. ![]()
![]() |
#2877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pójdziesz do UP to możesz powiedzieć, że załatwiasz staż, sprawa jest w toku i na to czekasz, w związku z tym odmawiasz podjęcia stażu przez nich propowanego (jeśli to nie ten o którym myślisz). To jest chyba uzasadniona odmowa, za którą nie grozi wyrejestrowanie z UP (jeśli mam złe informacje to pewnie zaraz ktoś mnie poprawi). |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2878 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiedz, a ja odbywała się u Ciebie sprawa gdy już dowiedziałaś się, że przyznano Ci staż w miejscu w którym chciałaś ? Także kontaktował się najpierw z Tobą UP, czy może od razu firma w której miałaś ten staż odbyć... ?
![]() |
#2879 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanko..czy jak sie jest na stażu to czy renta po rodzicu przepada? ale chyba nie, bo nadal jestem bezrobotna i jeszcze studiuje zaocznie...a staz to staż tylko. Dobrze mysle?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2880 |
Przyczajenie
|
MissKiss,
z tego co wiem, to jest możliwość odbywania stażu i pobierania jednocześnie renty, jeśli wysokość renty jaką dostajesz, nie przekracza połowy wysokości minimalnego wynagrodzenia, bo chyba tylko wtedy można być zarejestrowanym w UP jako osoba bezrobotna (słyszałam o takich przypadkach). Jeśli dochód jest wyższy, wtedy jedynie można uzyskać status osoby poszukującej pracy, co wyklucza staż. Edytowane przez Sokolica Czas edycji: 2009-02-04 o 00:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:53.