![]() |
#2881 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2882 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja biore tylko kwas foliowy+ zelazo i wit d3. Nie biore zadnych preparatow wielowitaminowych dla ciezarnych. Witaminy z jedzenia sa lepiej przyswajalne. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
Raczkowanie
|
martynka89 Dziękuję
![]() Znalazłam wczoraj w sklepie ser pleśniowy z mleka pasteryzowanego ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
"Szczęście polega na tym - całe szczęście - by z prostych rzeczy nie tworzyć intelektualnych labiryntów." Edytowane przez hey there Delilah Czas edycji: 2019-02-01 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2884 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny pracujace... Pracujecie jeszcze? Kiedy zamierzacie przejsc na zwolnienie, jesli wszystko z Dzieciaczkiem bedzie w porzadku? Zastanawialyscie sie juz?
Ja juz tez po usg prenatalnym i po tescie pappa - wszystko jest na szczescie w porzadku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2885 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja bym chciała popracować do końca marca lub najpóźniej do końca kwietnia, ale zobaczymy, jak to będzie ![]() Sprawdziłam tą listę, mój lekarz prowadzący na niej się znajduje, co prawda na prenatalnych byłam u kogoś innego, bo niestety mój lekarz w chwili obecnej jest na urlopie, ale na szczęście ta kobietka, która mnie badała też jest na tej liście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2886 |
Zakorzenienie
|
Ja biore mama dha premium, chyba ze wiem ze tego dnia nie przelkne to kwas foliowy sam. Pracuje najprawdopodobniej do 7 lutego, w poniedziałek dzwonie do gin aby na piatek umowic aie zeby dala zwolnienie. Mam ciezki dojazd i za malo odpoczywam. Nie wyrabiam w takim rytmie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2887 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Właśnie ja mam podobne plany. ![]() To super, jak jest, możesz być spokojniejsza. ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2888 |
Zadomowienie
|
Ja pewnie będę "pracować" do samego końca, o ile można to tak nazwać. Prowadzę małą działalność głównie przez Internet więc nic nie stoi na przeszkodzie. Poza tym udzielam korepetycji (bo lubię
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2889 |
Zakorzenienie
|
Ja mam zamiar pracowac do 8 miesiaca jesli dam rade.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2890 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Ja biorę tylko kwas foliowy. A pracować chciałabym do czerwca, chociaż wszyscy się ze mnie śmieją ;p Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2891 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2892 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja przyjmuję tylko kwas foliowy. Zobaczymy co w drugim trymestrze mi lekarz zaleci. Cytat:
Cytat:
![]() Ja w pierwszej ciąży pracowałam do połowy maja, a urodziłam na początku lipca i po tym co przeszłam,w tej ciąży nie mam zamiaru tyle pracować, nie mam jeszcze konkretnych planów dużo zależy od tego co lekarz powie, ale tak marzec/kwiecień myślę że będzie to mój czas. ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2893 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja biorę teraz Pregna Plus, wcześniej brałam PrenaFolin I. Cytat:
Za to ostatnio się zrobiłam jakąś beksą, byle co mnie wzrusza ![]()
![]() |
#2894 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2895 |
Przyczajenie
|
Marianna48 Wlasnie ja tez sie w poprzedniej ciazy "przepracowalam" i mialam potem konsekwencje w postaci krwawienia i przymusowego lezenia, dlatego w tej ciazy staram sie duzo bardziej oszczedzac, na razie nic sie nie dzieje, ale wiem tez, ze u nas na wiosne bedzie duzo wiecej pracy i troche sie boje... Nie wiem tez czy lekarz wystawi zwolnienie jesli nic niepokojacego sie nie dzieje - zamierzam poprosic na poczatku 6 miesiaca. Sytuacja z poprzedniej ciazy zupelnie zmienila moje spojrzenie na to i teraz naprawde staram sie dbac o to, by nie przemeczac sie.
![]() Edytowane przez AEliza Czas edycji: 2019-02-01 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2896 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oprócz tego niestety cały zestaw leków podtrzymujacych ciążę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() W 1 ciąży (która poronilam) na początku pracowałam, ale miałam okropne wymioty i biegunkę, trafiłam do szpitala z peoodu odwodnienia. Miałam miesiąc posiedzieć w domu i wrócić. Wróciłam owszem, bo poronilam ![]() Co to certyfikatu - mój lekarz prowadzący (który ma certyfikat) powiedział mi nawet, że jest aż 5 poziomów tych certyfikatów! ![]() ![]() Piszecie o kosztach - chyba nie da się ich porównać tak naprawdę. Bo wszystko zależy też od miasta w którym mieszkamy. Ja za wizytę prywatna płace 220 zł. A tak naprawdę nawet jak kupuje suplementy dla kobiet w ciąży, np Femibion 1 to w jednej aptece place 35 zł, a w innej 50 zł ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2897 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do suplementów to biorę prenatal duo od drugiego trymestru, lekarz mi polecił i sprawdzałam skład i jest bardzo dobry. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2898 |
Rozeznanie
|
Koszta są okropne. W tysiącach was wyjdzie coś co niby jest za darmo
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2899 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Cytat:
![]() Ja też płace za wizytę 220zł, a za suplementy jak mi pani z apteki zawołała 65zł to się mocno zdziwiłam, ale potem na necie znalazłam ze w innych aptekach 45, także rzeczywiście Wrocław potrafi zaskoczyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2900 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Gdybym nie miała za sobą tyłu przejść i ciąży zagrożonej, pewnie tez trzymalabym się NFZ ![]() Ja akurat chodzę do lekarza na konsultacje prywatne, bo do tej pory żaden inny lekarz nie potrafił mi pomóc i utrzymać ciaze, ale dodatkowo wybrałam opcje lekarza z Medicover, bo mam pakiet z pracy za który i tak place. Gdybym nie miała - wzięła bym NFZ. I właśnie na ten Medicover robię wszystkie badania, usg genetyczne, test pappa, itd. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2901 |
Wtajemniczenie
|
Cześć wam
![]() Jak dobrze ze juz piątek!!!. Nadrobiłam kilkudniową nieobecność.. Witam nowe mamusie ![]() Moze by tak odświeżyć naszą listę ? Wg TP ? ![]() Ja ostatnie dni miałam dość stesujące.. w środe miałam hospitacje szefowej (poszło super) ![]() Ale.. nie wiedzą jeszcze koleżanki w pracy i wiecie co mam jakąś blokadę.. nie moge sie przełamać zeby powiedzieć ![]() ![]() No nic, został jeszcze przyszły tydzień na chwalenie sie bo pozniej 2 tyg ferii a później ide na L4 bo juz nie mam siły W środe wreszcie prenatalne o 16 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2902 |
Wtajemniczenie
|
Paulina87 no właśnie ciężko zaktualizować listę, bo nie ma autorki pierwszego postu ostatnio
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2903 | |
Wtajemniczenie
|
A . Miałam was spytać czy miałyscie coś takiego? Leże w łóżku i jak nagle chcę wstać albo kichne nagle i nie zdąże się nachylić i złapać za brzuch to takie jakby skurcze ścięgien czuje na podbrzuszu i pachwinach jakby mnie ktoś pociął i po chwili jak rozmasuje to przechodzi
![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- To ja za wizyte płacę 150 z usg i myślałam, ze to strasznie duzo (niektore płaciły 80-100) a wy 220 łoo matko... przesada... No właśnie gdzie sie podziała nasza założycielka?? Moze na fb sie udziela. ?Dziewczyny wiecie coś?? ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2904 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2905 |
Zadomowienie
|
NiColQa14, a da się sprawdzić, na którym poziomie ma lekarz ten certyfikat? U mnie na wypisie jest sporo parametrów, lekarz jest na tej liście FMF, ale jestem ciekawa, który ma level
![]() A w ogóle zobaczcie sobie, jakie są dysproporcje w liczbie certyfikowanych specjalistów w Europie: Norwegia, Szwecja, Finlandia mają bardzo mało, ale szczególnie dziwi mnie np. Francja ![]() ![]()
#2906 |
Zadomowienie
|
Ja póki co chodzę pół na pół na NFZ i prywatnie. Niby ten sam lekarz, ten sam gabinet, a raz tak raz tak. Na pierwszą wizytę zależało mi na czasie więc zapłaciłam za prywatną 120. Kolejną miałam na NFZ ale bez usg "żeby nie stresować dziecka, chyba że na Pani odpowiedzialność za opłatą mogę zrobic" a że to był dzień babci i zależało mi na fotkach by zrobić babciom niespodziankę zapłaciłam 50 zł. Niestety w moich oczach lekarz spadł bardzo nisko. Już znalazłam innego, który pracuje w szpitalu, w którym chciałabym rodzic i przyjmuje albo na NFZ przy szpitalu albo w innym miejscu prawatnie (wizyta w ciąży z usg 180)
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2907 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam blokadę, żeby babcie poinformować ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nawet chyba się tutaj żaliłam, że tak miałam i raz to aż mnie ścięło totalnie. Ale podobno nie ma się czym martwić, więzadła czy coś tam się naciąga ![]()
![]() |
#2908 | |
Zakorzenienie
|
Ja na ciaze wydalam tyle, co kosztowal mnie kwas foliowy, witamina d, 2 bluzki ciazowe i luzny sweter. To tyle do tej pory.
Zamiast kupowac cud suplementy, wole owoce i warzywa bo te tabletki sa niewiele warte jesli chodzi o przyswajalne witaminy. Na prywatne USG moge isc, ale nie chodze. Co innego, gdyby cos sie dzialo. W innym przypadku uwazam to za zbedny wydatek. Wole w to miejsce kupic cos dziecku ![]() Koszty ciazy roznia sie w zaleznosci od podejscia. Mozna ja przejsc wydajac grosze. Wszystko zalezy od tego, co komu pasuje. ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
3 USG maja kobiety w ciazach bezproblemowych, jak jest potrzeba to robia co miesiac. Nawet w PL nie chodzilabym prywatnie jesli nie byloby potrzeby, to nie kwestia miejsca zamieszkania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 |
Zadomowienie
|
Ja na ciążę wydałam na razie jakieś 100zł.
Martynka, mam wrażenie, że bardzo dyskredytujesz wszystkie suplementy, a przecież nie każdy z nich to bomba niepotrzebnych witamin ![]()
#2910 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wklejam najważniejszy fragment: Pomimo ☠tego, że wyniki badań pierwszego trymestru wyglądają bardzo podobnie, do obliczenia ryzyka można się posłużyć☠różnym zastawem panelu parametrów USG i biochemicznych, co powoduje, że w konsekwencji☠stosowane są różne☠testy przesiewowe. W zależności od liczby zastosowanych parametrów (czyli innymi słowy rodzaju testu) stosuje się w interpretacji różne odcięcia ryzyka, a także co ważniejsze różne liczby określające wydolność danego testu pod kątem zdolności w wykrywaniu zespołu Downa i innych podobnych zespołów oraz wskaźnika wyników fałszywie podejrzanych. Czasem zdarza się, że dodatkowe parametry zostały ocenione, ale z jakichś powodów nie zostały uwzględnione w obliczeniach. Podobnie jak w umowach bankowych na wynikach badań pierwszego trymestru istotne informacje można znaleźć w opisie drobnym drukiem mówiące o zakresie użytych parametrów pod obliczeniami ryzyka. (...) Komentarz drobnym drukiem pod wynikiem podaje zakres zastosowanych parametrów USG w tym konkretnym przypadku – test CST oparty na najprostszym zestawieniu zmiennych. Dodatkowo podana jest wersja zastosowanego algorytmu. Stosowane wersje to 2006, 2009 i najnowsza 2012 z poprawkami. (...) Twórcy metod skriningowych pierwszego trymestru zakładali, że podstawowym testem przesiewowym będzie test oparty o prosty zestaw zmiennych: wiek+przezierność karkowa (NT) + rytm serca płodu + poziomy wolnej podjednostki β-hCG i PAPP-A w surowicy ciężarnej wyrażone☠ w MoM. (...) Uznano, że dodatkowe parametry USG takie jak kostnienie nosa (NB), czy czynniki krążeniowe (czynność zastawki trójdzielnej, czy przepływ w wątrobie płodu w przewodzie żylnym) są trudniejsze do szerszego wprowadzenia w badaniach USG pierwszego trymestru. Jest to jednak opinia historyczna i obecnie wielu lekarzy potrafi skutecznie oceniać te parametry. Szczególnie radzą sobie z nimi dobrze polscy lekarze, co wyraźnie widać na stronie☠Fundacji Medycyny Płodowej-FMF☠w zestawieniach aktywnych lekarzy w skriningu 1 trymestru względem lekarzy z innych krajów. Polscy lekarze są certyfikowani w większym procencie w zakresie dodatkowych parametrów USG niż ich koledzy z za granicy, w tym z Europy zachodniej, czy ze Stanów Zjednoczonych. Jest to ważne ponieważ dodatkowe czynniki USG są zdecydowanie bardziej specyficzne dla płodu niż poziomy β-hCG i PAPP-A, które jedynie podają pośrednią informację o funkcji łożyska. Jeśli w obliczeniach ryzyka uwzględniono drugorzędowe cechy w USG będzie to ujęte w opisie drobnym drukiem (Przykład 2). Jest to tzw.☠test CST+☠(ang. Combined Screening Test plus). Przykład 1, czyli niski poziom certyfikatu : Ryzyko podstawowe jest wyliczone na podstawie wieku ciężarnej. Obliczone ryzyko jest ryzykiem w dniu badania wyliczonym na podstawie ryzyka wyjściowego,☠Czynniki ultrasonograficzne (szerokość przezierności karkowej, czynność serca płodu) i Badania biochemiczne z surowicy matczynej (wolne β-hCG i☠PAPP-A). Mediany wartości biochemicznych są dostosowane do wagi ciężarnej. Wartość ryzyka została określona przy użyciu oprogramowania FMF-2012. Przykład 2, czyli wysoki poziom certyfikatu : Ryzyko podstawowe jest wyliczone na podstawie wieku ciężarnej. Obliczone ryzyko jest ryzykiem w dniu badania wyliczonym na podstawie ryzyka wyjściowego, Czynniki ultrasonograficzne (szerokość przezierności karkowej, kość nosowa, ocena przepływu Dopplerowskiego na zastawce trójdzielnej, ocena przepływu Dopplerowskiego w przewodzie żylnym, czynność serca płodu) i Badania biochemiczne z surowicy matczynej (wolne β-hCG i PAPP-A). Mediany wartości biochemicznych są dostosowane do wagi ciężarnej. Wartość ryzyka została określona przy użyciu oprogramowania FMF-2012. Im więcej tych "rzeczy" w nawiasie w opisie, tym lepiej - to tak w skrócie 🤣🤣 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Martynka jasne, że zawsze lepiej, aby witaminy byly w posiłkach, które jemy. Ale ja np. tak wymiotowalam (odpukać - powoli jest lepiej 🤣 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.