|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 | |
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() ale jak mala lezala to ja kocykiem przykrywalam, a zawsze karczek miala cieply kolezanka osatnio stwierdzila, ze Karole hartuje, no ale jakos nie chce jej przegrzac a i tak czasami sie obawaim ze np na dwor za cieplo ja ubieram. U mnie w domu szwagierka i tesciowka zabraly sie za porzadkowanie szafy ![]() ja juz taki przesiew zrobilam, ale przydalby sie jeszcze raz ![]() o i sie pochwale ,udalo mi sie Karole uspic teraz popoludniu ![]() ale tez ciezkawo, ale jakos poszlo chyba za duzo wrazen ma i usnac nie moze kupilam dzis mleko w proszku i ide szukac przepisu na czekolade domowej roboty i moze jutro zrobie... no chyba, ze okaze sie, ze wszytskie produkty w domu to dzis |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2882 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
U Was tez taka zima za oknem
![]() ![]() Ja już po porządkach domowych. Jakoś udało mi się to wszystko ogarnąć, bo mała werandowała się prawie dwie godziny ![]() ![]() Fajnie tak powspominać czasy sprzed roku. Ja dowiedziałam się o ciąży 17 kwietnia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
Zakorzenienie
|
Kurde i znowu nadrabiałam zaległości w czytaniu Was... Eh, no nie nadążam i co mam zrobić?
![]() W czwartek byliśmy u lekarza. I mam doła totalnego. Jedyny pozytyw to taki, że wreszcie znalazłam pediatrę z prawdziwego zdarzenia. Kobietę, ktora nie zbagatelizowała moich spostrzeżeń i dokładnie obejrzała i zbadała moje dziecko. No i niestety Miki ma podejrzenie alergii prawdopodobnie na pylące drzewa, ponoć teraz jest czas pylenia lipy (ciągły katarek, kichanie), AZS (krostki i szorstka skórka w kilku miejscach na ciele), no i dostał skierowanie do neurologa, bo odwraca główkę tylko w lewo. Tzn. my go tak ustawiamy, żeby poleżał trochę na prawej, to czasem poleży, ale chwilę. No i lekarka stwierdziła, że faktycznie wyczuwa, że mięsień przy szyjce jest napięty. Na brzuszku też nie lubi leżeć. No i tradycyjnie mało przybrał na wadze. No niby jest w normie, ale przez 3 tygodnie 270 g to mało. Ma 11,5 tygodnia i waży 5548. Jak czytam, ile ważą Wasze dzieciaczki, to się podlamuję... Nadal karmię tylko piersią, myślałam, że juz jest dobrze, nawet zaczęłam mrozić pokarm, ale od wczoraj to w ogóle jest tradegia. Wcale nie chce ssać piersi, mimo, iż ja wiem, że mam pokarm, widzę, że jest głodny, ale nie chce ssać. A jak mu daję swoje mleczko w butelce, to jak najbardziej wypije i domaga się jeszcze. Co mu jest? Tak czytałam, co piszecie o chrzcinach i się załamałam po raz kolejny, bo odkąd urodził się Mikołaj, to czekam na moją siostrę, która jest w Stanach, bo ma być chrzestną. I ona w międzyczasie (01.02.09) wzięła ślub cywilny ze swoim facetem. I co? Teraz nie może być chrzestną? No za***iście! Kurcze, mi wychodzi 17 osób. Nie wiem już co mam zrobić. Tak Was czytałam i zaczęłam się zastanawiać, że może faktycznie zrobienie w restauracji wyniesie mnie podobnie, jak zorganizowanie wszystkiego w domu. Tyle tylko, że ja się wlaśnie obawiam tego, że mimo przyjęcia w restauracji wszyscy będą chcieli też przyjść do nas później, bo wszyscy praktycznie będą przyjezdni (oprócz moich rodziców i dziadków). No i co ja mam zrobić? Jak bym szykowała chrzciny w domu, to nie dość że jedzenie na chrzciny to jeszcze na śniadanie i kolację pewnie, bo znając życie to i na noc mogą zostać niektórzy (chrzestny będzie z Gdyni). Masakra z tymi chrzcinami. Nadal nie wiem, jak to wszystko ogarnąć... No to sobie popisałam. Szkoda, że nie odnioslam się do Waszych wypowiedzi, ale naprawdę nie ogarniam tego, co przeczytałam tak hurtem. Pozdrawiam wszytskie mamusie i dzieciaczki i życzę dużo zdrówka. My w czwartek znowu do lekarza - szczepienie. Buźki! ![]()
#2884 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no ja mlodemu nigdy nie zakladalam pos spodnie nic,nawet jak byl malutki,szedl kocyczek i tyle,potem marudzil ze za goraco,ja nawet skarpet na spiochy nie zakladalam,czapeczke 3 razy po kapieli,teraz jak na spacer to jak pisalalm spodnie z polaru ale my mamy inna tempke,dzis bylo 12.Ale w domku nie przegrzewam no i jak niobe pisala mozna powiedziec ze hartuje,bo ma bodziaka z krotkim na to bluza,cienka i spodnie cienkie,plus skarpetki jak sa zwykle bez jak takie rajstopkowe.A mam okolo 20-21 stopni w pokoju Cytat:
![]() a teraz mam ta swoja upragniona fasolinke ![]() szybko zlecialo co nie? Cytat:
![]() ![]() ![]() kochana bedzie dobrze,mysl pozytywnie,choc wiem ze ciezko. Co do picia mleczka to ja chyba wiem co mu jest,moze ciezko mu ssac a z butleki latwiej cieknie,szybciej i nie trzeba tak pracowac jak przy ssaniu.Moj podobnie bylo plus male sutki to juz wogole mial trudniej a butla rozleniwia niestety.Bedzie dobrze,grunt ze pije twoje mleczko
![]() |
#2885 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tola - bedzie dobrze ![]() ![]() co do picia mlekczka nie pomoge, ale butleka na pewno rozleniwia. chociaz ja mam problem zeby Karole teraz nauczyc picia z butelki i nie chce, gryzie, bawi sie tym smoczkiem i tyle. a jak jest glodna to tylko sie bardziej wnerwia ze jej jakis silikon do buzi pakuje :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2886 |
Raczkowanie
|
Dobry wieczór dziewczynki!!!
Dziękuję Kochane za słowa otuchy ![]() ![]() Fajny dziś miałam dzień, byli u nas znajomi z córeczką, a później pojechaliśmy wszyscy na kolację, dzieci były grzeczne, więc miło sobie posiedzieliśmy. Teraz moi mężczyźni śpią, więc mogę coś skrobnąć ![]() LadyM, ale Twoi chłopcy zrobili Ci niespodziankę ![]() ![]() Co do wychodnego to nie jesteś jedynym przypadkiem, to normalne u świeżo upieczonej mamy, że tęskni za dzieckiem nawet jak wyjdzie tylko na chwilkę. Ja też jak wychodzę to co chwilę dzwonię, no ale tak sobie pomyślałam, że w końcu muszę trochę odsapnąć od codzienności, mam nadzieję, że dam radę jak wyjadę ![]() ![]() skylie zabawka super!! ![]() Dziewczynki a zakładacie już buciki swoim dzieciaczkom? Ja zakładam ale takie z materiału, ala bamboszki, ale myślę już o takich normalnych. edyta jak się maleństwo czuje?? Nie martw się, przetrwasz ten trudny okres i będzie ok ![]() ![]() ![]() ![]() tolu Kochana, wiem, że się martwisz, to naturalne, jesteś przecież troskliwą, kochającą mamusią. Jednak wiara i optymizm działają cuda, będzie dobrze, zobaczysz, super, że znaleźliście konkretną panią doktor, mały będzie pod ścisłą kontrolą, a i Ty jak z nim poćwiczysz na pewno mu pomożesz. Co do Chrzcin nie martw się, nie Ty jedna masz taki problem, ja też nie wiem co zrobię, gdyż według kościoła nie nadają się na Chrzestnych obie osoby, które wybraliśmy. Bez sensu, oboje z mężem mamy rodzeństwo, to oni nie mogą być chrzestnymi, a będziemy musieli brać kogoś z poza rodziny, śmiechu warte. Zniechęciłam się strasznie do księży jeszcze bardziej ![]() scorpionec ale wyniuchałaś wątek ![]() ![]() ![]() ![]() Zobaczycie jak to szybciutko zleci, teraz piszemy o Chrzcinach, a niedługo będziemy myślały o roczku ![]() pozdrawiam wszystkie mamusie Edytowane przez drobciaa Czas edycji: 2009-03-08 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2887 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Drobcia wspolczuje tego ksiedza. Ja tez podlaczam sie do grona alergokow ![]() ![]() ![]() Zazdroszcze wszytskim ktorzy maja to za soba ![]() A do spa jedziemy prowdopodobnie cala rodzinka pod koniec przyszlego tygodnia na kilka dni ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nie jestes inna, ja tez sie stresuje jak zostawiam malego. Czuje sie strasznie winna, ze sie nim nie zajmuje tylko soba.... Mnie tez przydalby sie fryzjer i moze jakies zakupy... Moze za jakis czas ![]() I nie zapeszaj, bo jeszcze Ci sie zaczna budzic co 3h ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() My Wojtka poczelismy 23 marca, wiec jeszcze troche czasu zostalo ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wojtek tez preferuje prawa strone. Staram sie z nim cwiczyc zeby patrzyl tez na lewo. I jak spi na plecach to juz woli spac na lewo, a na brzuchu ciezko go zmusic do tego- tylko na prawo ![]() A z ta waga nie jest tak zle. Wojtus ma 12,5 tygonia i wazy 6 kilo. A wiadmo ze sa jakies widelki. Wojtus jak placze przy piersi to go przytulam i staram sie go odbic. Na ogol to wystarcza. A jak dalej marudzi przy piersi to zmieniam piers ![]() Z chrzcinami mam to samo- wszyscy przyjezdni... Mysle ze zaprosimy tylko chrzestnych i dziadkow. Drugiego wesela robic nie bede... Cytat:
![]() Ogolnie na imprezei bylo fajnie. Wojtkowi oczy z orbit wychodzily ![]() ![]() ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-03-07 o 21:36 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Raczkowanie
|
Skylie cieszę się, że imprezka się udała
![]() Mój mąż też w tym roku kończy 30-stkę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2889 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2890 |
Raczkowanie
|
hmm, brzmi świetnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2891 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2892 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ale napisze wam jak to u mnie wypadly chrzciny, problemow z ksiedzem nie bylo zadnych bo dopiero tutaj spotkalam ze tak powiem wyrozumialych ksiezy (polscy) ktorzy potrafia kilka regol obejsc, a konkretnie to chrzestni nawet zadnych papierow nie musieli przynosic, dalej jako ze my mieszkamy w niemczech to na chciny bylo sporo przyjezdnych czyli tescie ze szwagierka (ale oni nocowali u Brata mojego tz) plus moja ekipa : rodzice i sostra z mezem i synem, ja mialam w domu do polzenia 5 osob w mieszkaniu - spali na dmuchanych materacach a ze tescie tez u nas czesto bywali jak przypadlo mi kolacje robic to na 11 osob ![]() po kosciele zaprosilismy gosci do restauracji na obiad (bo jakos niewiedzialm gotowania obiadu dla 19 osob w domu ![]() ![]() ![]() Katakumba i Xandra poczytalam sobie na plotkowym i niezle sie usmialam ![]() ![]() A no i moj tz tez w tym roku 30!
Edytowane przez "Magdalena" Czas edycji: 2009-03-07 o 22:54 Powód: skleroza |
![]() ![]() |
![]() |
#2893 |
Raczkowanie
|
wszystkiego najlepszego dla dużych i małych kobietek od Marcinka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2894 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2895 |
Raczkowanie
|
Kobietki dajcie linka na plotkowe boja nie wiem gdzie wy te cuda wyczytujecie, a tez bym sie posmiala
![]() Scorpionec jak przeczytalam watek listopadowek 2009 to od razu sobie pomyslalam ze ich matka zalozycielka jak i ty termin na 3 listopad ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2896 |
Raczkowanie
|
hi hi od Filipka też najlepsze życzonka dla wszystkich kobietek
![]() ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Nareszcie piękna pogoda dziś ![]() Słoneczko świeci, jest pięknie!! Jak misiu obudzi się po drzemce, jedziemy do lasu,od dawna o tym marzyłam ![]() Życzę wszystkim miłego optymistycznego dzionka!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2897 |
Zadomowienie
|
witam kochane kobietki
wszystkim malutkim i duzym kobietom skladam w imieniu Gabrysia i Meza serdeczne zyczonka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() skylie to mnie pocieszylas,moze go zoastwie jak tak lubi ,dzis akurat spokojnie bylo,zadnych przewrotow.Fajnie ze imprezkabyla udana,oj mnie sie chce imprezki. moj maz tez 30 w tym roku,mlodszy jest niby o rok a w rzeczywistosci tylko kilka mcy.najgorsze ze jade na ten czas co on bedzie mila 30ste do pl ![]() ![]()
#2898 |
Rozeznanie
|
tola - trzymaj się, buziaki
![]() Wszystkiego najlepszego KOBIETKI ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2899 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() walnelam se subskrybcje ich watku bede zagladac hihi.. dostałam paczke z nutrici i próbki jedzonek dla maluchów kaszke ryżowa z jablkami d 4 miesiąca i mleko BEBILON 2 na którym jest napisane ze od 6 miesiąca.. jak Iga skończy szesc miesięcy to moe jej dac te mleko spróbować jak wcześniej nie pila 1 czy powinna najpierw po cycku próbować mlek z 1?? co do 30 to ja tez w tym roku obchodze ![]() ![]() moze z tej okazji wspólne party zorganizujemy ![]() ![]() ![]() ![]() u nas coś dzis chlodno i pochmurno ale i tak paniuśkę wywietrzymy a co ![]() o i bym zapomniała wszystkiego najlepszego kochane mamuśki z okazji dnia kobiet i dla naszych małych panienek tez ![]() ![]() ja dzis kończe wczorajsze sprzatanie... super święto mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2900 |
Zakorzenienie
|
scorpionec moze smialo po 6 masiacac startowac z mlekiem 2, bo to chodzi o to, zeby przewod pokarmowy byl rozwieniety wystarczajaco
ktora tam chciala linka? na plotkowym jest watek "czy wszedzie z dziecmi" jak rowiniez "moja szkola jak zakon, lub wiezienie" przez ten drug polecialy bany na dziewczyny w watku barbi... heh, kolejna zamieszka w ktorej uczestniczylam, zupelnie niechcacy |
![]() ![]() |
![]() |
#2901 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale macie młodych mężusiów mój wczoraj skończył 32 i robil impreze z moim wujkiem który ma dzisiaj 50 . Wybawiłam się za wszystkie czasy. Moja mama była na imprezce to sie zajęla maluchem hi hi ale mialam luzik ![]() No i Michałek życzy wszystkim kobietkom dużo uśmiechów i radości ![]() U nas dzisiaj świeci piękne słoneczko mały na spacerku z tatusiem a ja ide na pół godzinki pospać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2902 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2903 |
Raczkowanie
|
Witajcie w tak pięknym dniu
![]() Piszecie, że u Was taka ładna pogoda, a nas zawiało ![]() ![]() ![]() ![]() Jak długo dziecko może być marudne po szczepionce? Ja już wymiękam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czasami już nie mam siły i oddaje ją mężowi, ale u niego na rączkach jej się nie podoba ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2904 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wczesniej nie bylo zle, najlepiej po pierwszym szczepieniu, bo Karola caly czas spala chyba kupie viburcol na wszelki wypadek ![]() dziekuje za zyczonka od mniejszych i wiekszych meżczyzn w imieniu swoim i Karoli ![]() i wszytskim mniejszym i wiekszym paniom i panienkom zyczymy wszytskiego naj ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez niobe7 Czas edycji: 2009-03-08 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny co robiłyscie jak Waszym maleństwom ropiały oczka? U mojej to tak strasznie wygląda. Zbudziła się teraz i miała całe prawe oczko zaropiałe, ze nie mogła go otworzyć
![]() ![]() ![]() ![]() Kurczę jakoś o samych problemach piszę tutaj ostatnio, ale wybaczcie. Nie wiem gdzie mogłabym się tym podzielić i uzyskać odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podobno pomagal u nas taaaaki sztorm ze choroba jasna www.fotolog.com/carynska zobaccie mine mojego dziecka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2907 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za słowa pocieszenia! Co do tego, że dziecko przyzwyczaja się do buteli, bo mu łatwiej leci to wiem, dlatego tak wzbraniałam sie przed sztucznym dokarmianiem i starałam się karmić piersią, ale dodatkowo ściągałam swój pokarm laktatorem i czasem na noc podawałam w butelce. Myślę, że tak rzadkie podawanie butelki nie mogło go odzwyczaić od ssania piersi, więc nie wiem co to się dzieje z tym moim dzieckiem. Żadne lulanie czy przytulanie nie zdaje rezultatu, bo jak się rozwrzeszczy to nijak uspokoić go nie można, nie mówiąc o przystawieniu do piersi. MASAKRA! Chyba się poddam i wprowadzę butelkę, zobaczę, co w czwartek powie pediatra jeszcze. Do tego czasu może jakoś wytrwam, mam jeszcze troszkę zamrożonego mleczka.
A co do wagi, to ja wiem, że mieści się w widełkach, ale on przy urodzeniu ważył 4240, a teraz mając prawie 3 miesiące waży 5548, tak więc średnio wychodzi po 436 gram na miesiąc, a to jest bardzo mało... Wszystkiego najlepszego dla wszystkich mamuś i ich córeczek! Buziaczki! ![]()
![]() |
#2908 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
tola moze on ma refluks albo coś z brzuszkiem co nasila sie po jedzeniu?
faktycznie nie za dużo przybral..moja jak sie urodziła ważyla 4300 a na 3 miesiące 7,5kg - jedząc wyłącznie cyca.. do czwartku sie jakoś przebujacie a w czwartek lekarz napewno coś zaradzi ![]() ![]() edyta0131 dziecko moze byc marudne i miec podwyższona tempke do 48h.. moja za kazdym razem 36 jak w zegarku.. co do oczka to nie wiem.... my dzis prawie 2h na spacerku.. mala nawet nie spala i rozglądala sie po świecie bo miala połozona budkę... miala bardzo zaciekawiona minke i taka poważną ![]() i dostałam cudny bukiet tulipanków..az wiosną zapachniało ![]() a jak u was z kolorem oczu u dzieci? zmienił sie od urodzenia? moja jak sie urodzila miala granatowe.. teraz ma ciemnoszare.. i pojawiajasie na nich brązowe plamki... moze sie zmenia na brąż?? ja mam brązowe a tz niebieskie.. ciekawe.. a jak u was to wygląda? Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-03-08 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#2909 |
Zakorzenienie
|
u nas oczy mala ciemnogranatowe jak sie urodzila, teraz ma jasnoszare. wiec nie wiem. ja mam zielone, tz brazowe
uprzedzajac od razu podteksty, listonosza mamy murzyna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2910 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.