| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2014-03-14, 18:06 | #2881 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-09 
				 | 

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Zdrowe, choć z własnej próby nie polecam ich, jakoś się mi nie komponują z owsianką

__________________ Zapraszam na mojego bloga: tanie przepisy studenckie | 
|     |   | 
|  2014-03-14, 18:22 | #2882 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2014-03 Lokalizacja: Westeros 
				 | 

Dosypałam dziś wiórki do owsianki, w ogóle ich nie było czuć.    | 
|     |   | 
|  2014-03-14, 20:38 | #2883 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2013-08 Lokalizacja: Wieliczka 
				 | 

Mam pytanie odnośnie zottarelli light (mozzarella z obniżoną zawartością tłuszczu). Czy taka cała kulka jako "baza" do sałatki na 2. śniadanie (bez innego dodatkowego źródła tłuszczu + jakieś węgle z warzyw i innych, wiadomo) to aby nie za dużo? Nie jestem na R ani P, chodzi tylko o względy zdrowotne (trochę tłuszczu i białka to to jednak ma; nie mówię też o samych kaloriach). O smak się nie boję, bo takie sery uwielbiam. Niestety.   | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 10:44 | #2884 | 
				 | 

Czasami zdarza mi się, że w czasie obiadu i podwieczorku jestem na mieście i tak się zastanawiam co wtedy najlepiej sobie kupić do zjedzenia. Często robiłam tak, że pomijałam te posiłki, ale to zły nawyk i tak myślę, jakie mniejsze zło wybrać, czy obiad mogę zastąpić bułką ziarnistą i kabanosami? A może macie jakiś lepszy pomysł? | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 14:04 | #2885 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-09 
				 | 

Cytat: 

__________________ Zapraszam na mojego bloga: tanie przepisy studenckie | |
|     |   | 
|  2014-03-15, 14:09 | #2886 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 14:14 | #2887 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-01 Lokalizacja: Poznań 
				 |  Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY 

Witam, Mam 23 lata i postanowiłam popracować nad sobą od nowego roku. Od 6 stycznia ćwiczę Insanity- dziś właśnie skończyłam kurs. Mam raczej siedzący tryb życia bo studiuję dziennie. Moje posiłki w ciągu dnia to: Śniadanie: ok. 7:00 - 2 skibki chleba razowego z powidłami bez cukru/ wędlina z pomidorem/ pasta jajeczna/ almette. I do tego herbata II Śniadanie: ok 11-12 - 2 skibki chleba razowego (jak na I śniadanie) lub jakiś owoc po prostu albo płatki z mlekiem lub jogurt naturalny Przed obiadem: ok 15 - Nie zawsze jem ten mały posiłek ale często, ponieważ obiad mam około godziny 18, stąd on i tu zazwyczaj jest jakiś gorący kubek czy jogurt z owocami Obiad: ok 18 - Warzywo na parze, do tego surówka z marchewki i jabłka i jakieś mięsko typu schabowy czy mielony. I herbata Na tym kończę jedzenie w ciągu dnia. Na początku Insanity schudłam 2,5kg i stop, nic dalej się nie zmieniło. Jakieś propozycje co robię źle? Co mogła bym zmienić? 
				__________________ Odchudzam się od 6.01.2014r. Wzrost: 170cm, Startuje z 71kg i walczę tak długo aż nie uzyskam wymarzonego efektu wizualnego swojej figury   Odpowiednia dieta i Insanity przez 60dni   "Wyznaczam cele by je osiągać"  | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 14:27 | #2888 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-01 Lokalizacja: stąd 
				 | 

Jesz za rzadko i za mało. Ze schabowego zrezygnuj, wieprzowina to nie jest najlepsze mięso. Owoc to nie posiłek, do owocu dodaj jogurt. Gorący kubek - wywal, bo to chemia i przetworzone żarcie. Pij wodę, bo nic nie wspominasz, co najmniej ten 1-1.5l. I jesz więcej warzyw, bo też pojawia się ich mało. | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 14:42 | #2889 | 
				 | 

Który makaron brązowy jest najlepszy? Mam z Lubelli, ale na nim pisze, że jest z mąki pszennej pełnoziarnistej? Jadłam też z pszenicy durum, ale są też takie mocno brązowe razowe. Który wybrać? | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 21:24 | #2890 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2009-05 Lokalizacja: gdzieś pod stolicą ;) 
				 | 

Jeśli już koniecznie chcesz jeść makaron to wybierz gryczany.

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 21:31 | #2891 | 
| Zakorzenienie | 

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 21:55 | #2892 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2012-03 
				 | 

Ile godzin przed zaśnięciem powinien byc ostatni posiłek?

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 21:58 | #2893 | 
				 | 

Zależy jaki posiłek. Ja potrafię zjeść jajecznicę o 22, a spać idę ok. 23 i dobrze się czuję i nie tyję.

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 22:11 | #2894 | 
				 | 

Jajecznicę by można?   Kiedyś ktoś mi powiedział, ze nieważne jakie jedzenie ale przed spaniem nie można bo się nie strawi... Mogłabyś wymienic mi jeszcze parę dań/przekąsek, które są dopuszczone w nocy?   | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 22:28 | #2895 | 
				 | 

Misseczka, to wszystko zapewne zależy od organizmu. Ja mogę jeść wszystko prócz orzechów na noc. Choć dziś zjadłam właśnie dużą garść pistacji i do tego czekoladę gorzką, olej kokosowy, a teraz dużą porcję kapusty kiszonej zasmażanej na smalcu    | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 22:36 | #2896 | 
				 | 

Wow ;o Znaczy wiesz, ja mam taki kłopot, że jestem po zaburzeniach odżywiania i skrajnym niedożywieniu, co dało efekt jojo... Dlatego muszę dopiero próbowac przyzwyczajac swój organizm do jedzenia o późnych porach, częściej i więcej. I nie wiem jak wprowadzic taki system do organizmu bez zbędnego tycia, w końcu jeżeli do teraz jadłam mało, może połowę porcji polecanych w jadłospisach redukcyjnych, czy jak zacznę rozpychac żołądek to mimo zdrowego jedzenia nie spowoduje to skoków wagi? Mam niestety problem z faktem, że w nocy siedzę do dośc późna i ciężko mi wytrzymac, a nie wiadomo o której padnę. Chciałabym jakieś lekkie jedzenie dopuszczalne na początek, najlepiej ograniczające tłuszcz   | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 22:39 | #2897 | 
				 | 

Dlaczego chcesz ograniczać tłuszcz? Myślisz, że on Ci jest do niczego potrzebny? Mylisz się. Jeśli chcesz coś lekkiego to może być rybka lub pierś z kurczaka z warzywami gotowanymi. Musisz przetestować na sobie, zobaczyć co Twój organizm lubi.

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 22:53 | #2898 | 
				 | 

Nie nie, absolutnie tak nie uważam   Właśnie z doświadczenia uważam, ze mój organizm lepiej reaguje  na mniejszą jego ilośc. Motywuję to faktem, że moje utycie spowodowane było właśnie tłuszczem. Wychowywali mnie dziadkowie, a dziadek gotując gloryfikował tłuszcz. Wszystko było cholernie tłuste, zupy tylko na wywarach i ze śmietaną, kartofle z tłuszczem, bigos z 2 kostkami smalcu, kotlety w nim całe pływały. Mieszkałam tam długo, ponad 7 lat i uważam, że z jakiegoś powodu mój organizm teraz źle reaguje na tłuste. Zawsze wyczuję tłuszcz w tym co jem, przestało smakowac mi mleko 3,2%, a tłuste posiłki strasznie długo czuję w żołądku w tym negatywnym sensie. Uważam nawet, że dla mnie lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie kromki białego pieczywa niż czegoś na tłuszczu. Szybciej chudnę rezygnując z masła niż białego pieczywa, więc myślę, że u mnie winien jest tłuszcz, węglowodany później. Wiem, że może inaczej byłoby w wypadku oliwy z oliwek, ale chwilowo jej nie posiadam i przez najbliższy tydzień nie mogę zakupic z przyczyn osobistych. Ps. Czy warzywa na patelnię Hortex nadadzą się na nocną przegryzkę? Edytowane przez Misseczka Czas edycji: 2014-03-15 o 22:55 | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 22:54 | #2899 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2014-03-15, 23:03 | #2900 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 23:12 | #2901 | 
				 | 

Warzywa ok, ale dałabym jednak troszkę tłuszczu do nich. Lepiej się witaminki przyswoją. Owoców ponoć nie powinno się na noc, bo fermentują i obciążają przez to żołądek i jelita.

| 
|     |   | 
|  2014-03-15, 23:30 | #2902 | 
				 | 

w życiu bym na to z owocami nie wpadła. O, mam jeszcze płatki Fit. A to fit to płatki pszenno ryżowe w polewie cukrowej. Dalej nie mogę ze śmiechu jak widzę na nich słowo Fit   | 
|     |   | 
|  2014-03-15, 23:32 | #2903 | 
				 | 

No, rewelacja! Do kosza!

| 
|     |   | 
|  2014-03-16, 00:07 | #2904 | 
				 | 

A gdzie tam do kosza. TŻ zje!   ma taka przemianę materii że jak wciągnię teraz 2 hamburgery i talerz frytek to schudnie. Myślisz że jak zostanę jego żona te przejdzie trochę na mnie?   | 
|     |   | 
|  2014-03-16, 07:36 | #2905 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2013-08 Lokalizacja: Wieliczka 
				 | 

Będziecie mieli szczęśliwe dzieci.   A może twaróg? Z warzywkami i do tego jakieś kanapki. Nie tak kalorycznie, a syci na dość długo. I mi, osobiście, taki zestaw pomaga na sen.   | 
|     |   | 
|  2014-03-16, 12:43 | #2906 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-01 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Cytat: 
 Wodę piję, około 1l dziennie, warzywa to zazwyczaj śniadanie i obiad. Co jeszcze zmienić? 
				__________________ Odchudzam się od 6.01.2014r. Wzrost: 170cm, Startuje z 71kg i walczę tak długo aż nie uzyskam wymarzonego efektu wizualnego swojej figury   Odpowiednia dieta i Insanity przez 60dni   "Wyznaczam cele by je osiągać"  | |
|     |   | 
|  2014-03-16, 12:53 | #2907 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-01 Lokalizacja: stąd 
				 | 

Cytat: 
  Im dłuższe przerwy miedzy posiłkami, tym gorzej, organizm zaczyna magazynować, a nie spalać, bo nie wie, kiedy będzie następny posiłek  Jedząc często i regularnie, nie doprowadzasz do tego. Warzywa dodaj jeszcze do II śniadania/kolacji. | |
|     |   | 
|  2014-03-16, 18:58 | #2908 | 
				 | 

Dziewczyny, a jak radzicie sobie podczas, ze tak powiem, większych imprez/spędów wśród znajomych lub rodziny? Są okazje, gdzie po prostu nie wypada nic nie zjeśc a zdrowe jedzenie nie występuje. Czy należy się wtedy jakoś przygotowac do tego w ciągu dnia? | 
|     |   | 
|  2014-03-16, 19:04 | #2909 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2014-03-16, 19:08 | #2910 | 
				 | 

Ja widziałam w Kauflandzie, ale na pewno jest w tych lepszych sklepach typu Alma. Delima, Piotr i Paweł itp. Misseczka, na imprezach nie myślę o diecie     | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.