![]() |
#2881 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2
Cytat:
Wgl odnioslam takie wrazenie ze na wiesc o tym ze chce na staz ta babka mi odradzala.. podejrzewam ze tam ładnie między soba sie dogaduja.. moze zalatwiaja swoim znajomym rodzinie staze ( przeciez ta komisja to pracownicy UP.) i pozniej wychodzi ze "ciezko dostać staż..
![]() |
#2882 |
Raczkowanie
|
Ja natomiast uważam , że urzędy pracy dobrze robią u was dając jak najmniej stażystów do innych urzędów. Przede wszystkim urząd po stażu praktycznie poza własną rodziną nie zapewnia obecnie nikomu realnej możliwości otrzymania miejsca pracy. Mój osąd opieram na realnych liczbach, osób kończących ze mną studia, które startowały głównie w Krakowie ale i na całym terenie woj. małopolskiego i nikomu nie udało się w normalnym konkursie przebić w urzędzie, którym odbywały staż. Faktycznie dawniej podobno tak było , że była faworyzowana osoba po stażu i sporo mogło się normalnie dostać potem i to miało sens.
Moim zdaniem lepiej dostać się do firmy w której ma się realnie potem szanse na zatrudnienie, a co najważniejsze podczas stażu powinno się zdobywać doświadczenie zawodowe. Mając możliwość praktyk studenckich w urzędach krakowskich, widziałam że osoby będące na stażach są zwykle wykorzystywane do archiwizacji dokumentacji, kserowania lub niszczenia papierów. Inne to bindowanie, dziurkowanie papierzysk. Dodam, że różnicy między praktykantami, a stażystami nie było żadnej poza tym, że stażysta zazwyczaj był 6 miesięcy, a praktykant 1-2 miesiące. Jestem pewna, że osoba po studiach administracyjnych na dobrej uczelni nie ma problemu z pisaniem prostych pism , liczeniu terminów, podawaniu podstaw prawnych i stosowania prawa w praktyce. Dlaczego więc wykonuje pracę, którą osoba po maturze nie miała by żadnych problemów. Kilka lat temu pracodawcy normalnie uznawali, że należy osoby młode przyuczać do zawodu i oczywiście w okresie zazwyczaj 3-12 miesięcy są one dużo mniej wydajne. Teraz każdy pracodawca chce super specjalistę, umiejącego wszystko od razu, kilka lat doświadczenia ale tak się nie da, a nie każdy może sobie pozwolić na wolontariaty i prace bezpłatne dla zdobycia doświadczenia. Swoją drogą, uważam że nawet za praktyki powinna być wypłata, albo przynajmniej zwrot kosztów dojazdu. Wtedy może ktoś w końcu by widział, że to nie tylko darmowa siła robocza i że należało by szanować człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
#2883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A prawda jest taka , że chyba nigdzie staż nie wyglada tak jakie ma założenie.. , że się przyuczasz itd. ( robienie kawki, papierki, latanie po schodach itd to sa obowiazki stazystów - mam koleżanki, które staż spędziły siedząc 8H na NK czy facebooku bo nie mialy nic do roboty i nikt się nimi nie interesował..) Zresztą tekst pani w UP , żebym staż zrobiła sobie w sklepie albo na kasie w supermarkecie bo tam mnie na bank zatrudnia ![]() Nie ma to jak robić staż na kasie w biedronce. To chyba mija się z celem.
![]() |
#2884 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2885 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety doszło po około 3 latach do zmiany całego kierownictwa, firma chciała jeszcze zwiększyć zysk, wprowadzono oszołomów po studiach MBA, dla których jedyną wartością jest zarządzanie przez ilość i maksymalizacja zysków bez względu na wszystko. Stara kadra na kluczowych stanowiskach dostała albo wypowiedzenia, albo propozycje przesunięcia na niższe stanowiska wraz z obniżeniem wynagrodzenia. Koleżanka uniosła się ambicją i odeszła, pracę znalazła, ale już za niższe wynagrodzenie, jak również z atmosfera w pracy gorszą niż w starej firmie przed zmianą kadry kierowniczej. Po 2 latach firma, tak wychwalana została częściowo zlikwidowana, a częściowo przejęta przez kilka mniejszych, a super kierownictwo dostało kopa w tyłek. Niestety dużo ludzi mających wiele lat pracy tam została bez pracy do dziś, a pewnie super managerowie po MBA wzięli ogromne pieniądze podczas swoich świetlanych zmian. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to czy się czegoś nauczysz nie ma znaczenia. Zreszta mi też byłoby to obojetne bo ja poprostu potrzebuje roboty. Jetem po szkole i biorac pod uwagę moje małe doświadczenie w pracy przydałoby się jeszcze jakieś albo jakiś " start" zapewniony od panstwa( staż).. a nie oni sobie wybieraja ludzi do stażu bo im się tak podoba " musi byc z tego samego miasta, musi zatrudnic, musi poduczyc musi cos tam cos tam.." Zresztą sama biurokracja odstrasza potencjalnych pracodawców..
![]() |
#2887 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2888 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2890 | |
Rozeznanie
|
traicionera
Cytat:
![]() ![]() Żartuję oczywiście , kwestia gustu mogłam być dla tych panów ładna dla tej pani brzydka albo i odwrotnie ![]() ![]()
![]() |
#2891 |
Zakorzenienie
|
Pociesze cie, ze ta pani poza niepodważalną uroda nie prezentowała sobą jakiś specjalnych wartości
![]()
#2892 |
Zakorzenienie
|
odnośnie urody to ja się wypowiem
![]() Rozmowę kwalifikacyjną przeprowadzały dwie babeczki, blondynki, dyrektor i manager gabinetu. Napewno po 30tce, druga starsza. Były eleganckie, hmm no niby ładne. Ale tak nadmuchane , sztuczne, botoks, kolagen, nie wiem co jeszcze. Gorzej niż Ewa Minge. Dosłownie wyprasowana gladka twarz, a usta jak u murzyna i wystające policzki. Od razu wiedzialam że sie z nimi nie dogadam. ja mam delikatna urode, one wygladaly sztucznie. Ale dzis wyslalam swoje cv, bo niby potrzebują, i zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam ![]()
#2893 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny: pracodawca daje ogłoszenie, że czeka a CV przez miesiąc. Ile czekać na odpowiedź? Wczoraj minął termin przyjmowania CV. Tak się zastanawiam ile może zająć czasu zapoznanie się z ofertami.
Jak myślicie? ![]()
#2894 | |
BAN stały
|
U mnie w UP ogłoszenia: murarz,tynkarz,spawacz,śl usarz itp.
---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
Ja na razie klikam sobie na płatne linki reklamowe.Po 0,25 grosza za jeden hehehehehe Został mi nie cały miesiąc do końca stażu.Nie wiem co ze mną potem będzie. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2011-03-17 o 19:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2895 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2896 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny po dwu dniowej siłowni nie umiem chodzić! Chodzę jak kaczka, mam zakwasy po wewnętrznej stronie ud, w pachwinach, ałaaaaa! ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2011-03-17 o 21:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2897 |
Zakorzenienie
|
Ariena, a ćwiczyłas sama czy pod okien jakiegoś trenera?
u mnie nic nowego w sprawie pracy. monotonia dosłownie. zero ofert zero telefonów zero zaproszeń na rozmowy. teraz mam zjazd więc na chwilę zapomne o tym wszystkim |
![]() ![]() |
![]() |
#2898 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W poniedziałek w samo południe mam rozmowę ws pracy w salonie kosmetycznym ![]() ![]()
![]() |
#2899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2900 |
Zakorzenienie
|
no cóż chyba powinnam napisać wielki szacun
![]() ![]() ![]() Dzis piątek ciekawe czy doczekam się zaproszenia na drugi etap z tej firmy co byłam w środę ![]() Ja miałam niewiele koszul w poprzedniej pracy chodziłam ubrana w codziennie ubrania, a te co miałam jakos mi nie pasowały na poszukiwania pracy. Więc zaopatrzyłam sie w 3 koszule jedną w h&m a dwie dokupiłam w lumpku, fajne, dobrych firm ale jeszcze mi nie zagwarantowały zatrudnienia ![]()
#2901 |
BAN stały
|
Ja najdłużej wytrzymałam 15 dni na szóstce.Efekty były.Za to sporo razy zaczynałam,ale długo nie pociągłam.
Przed stażem to często ćwiczyłam w domu,ściągałam sobie różne filmiki z neta. Co do ubrać to ja sobie na staż musiałam trochę pokupować,myślę,że posłużą mi sporo dłużej.Chociaż kupowałam na allegro,bazarku i no właśnie w Tesco. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2011-03-18 o 08:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2902 |
Zakorzenienie
|
Sama, może za bardzo i się przećwiczyłam.
Podziwiam bo nienawidzę robić brzuszków.
#2903 |
BAN stały
|
Ja robiłam po to by mi się brzuch spłaszczył i żeby wejść w stare ciuchy, bo mnie niezbyt stać na nowe hehhehe(ale mam motywację).I się po części udało.Ale mam jeszcze trochę w rozmiarze 38 na strychu.
Ja tam lubię brzuszki,kiedyś brałam udział w konkursach na innym forum internetowym.Jak się jest bezrobotnym to sie ma na to czas. Nie lubię za to ćwiczeń cardio,ewentualnie rower.Próbowałam się zmusić do biegania,ale szybko przeszło. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2011-03-18 o 09:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2904 |
Raczkowanie
|
Dziś wysłałam 7 CV, ale niestety tylko jedno gdzie wszystko spełniam, reszta to brakuje czegoś , ale postanowiłam, że wysyłam nawet jak nie spełniam wymagania doświadczenia, zobaczymy czy ktoś się odezwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Zakorzenienie
|
Ariena, pewnie tak... Dałaś sobie zbyt duży wycisk
![]() A ja w ramach odchudzania zaraz zjem zapiekankę ![]() Tak się źle czuję, że szok, Coldrex już czeka w pogotowiu, stygnie bo wrzątkiem zalałam. Muszę sie choć trochę wykurować bo mam weekend uczelniany i nie wysiedzę... Zaraz lukne na jakieś ogłoszenia może ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() No ale na drugie zastępstwo już się nie dostałam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2907 |
Zakorzenienie
|
U mnie na stażu tez poważnie traktowali kwestie przyuczania, dostawałam np na maila wyceny dla klienta do zrobienia w określonym czasie, uczyłam się cennika, zapoznawałam się z procedura przetargowa i w sumie w momencie, w którym odchodziłam, dostałam już swoich pierwszych klientów.
![]() |
#2908 |
Zakorzenienie
|
a ja siedziałam na stażu i nic nie robiłam. oprócz roznoszenia poczty czy chodzenia między UG a UM czy US bo np. listonosz źle zaniósł pocztę. A tak to nikt się nie interesował mną, nawet jak chodziłam i pytałam czy coś pomóc nie tylko po moim referacie ale także w innych. Po 4 miesiącach przeniesli mnie do innego pokoju w którym jedna babka poszła na zwolnienie lekarskie a druga musiała sobie radzić. Tak więc w lekkich sprawach to jej pomagałam jednak nie mogłam robić różnych ważnych rzeczy tj. decyzje bo nie byłam do tego upoważniona. Zrobiłam cały porządek w papierach, systemie
![]() ![]() z kolei moja koleżanka ma staż w Starostwie i już drugi rok pracuje tam jak normalny pracownik za wypłatę ze stażu .
#2909 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny.
Dzisiaj to mam depresję... Żadnych ofert pracy nie ma (tzn. są, ale takie jak już pisałyście: ślusarz, spawacz, kierowca itd...). Miałam dziś iść na tą giełdę pracy, ale nie poszłam... Bo to praca w miejscu oddalonym ode mnie o ok. 35 km, tylko że tam nie ma żadnego dojazdu... żadnych autobusów... Samochód mam, ale takiego grata że się codziennie modlę, żebym nim do domu dojechała (4 km)...A jak można się łatwo domyśleć - na inny mnie nie stać... Ludzie do mojego sklepu nie chodzą, a jak już to żeby tylko prychnąć że ,,za drogo"... Za darmo mam im oddawać????? A teraz optymistyczne wieści z mojego miasta : co czwarty mieszkaniec nie ma pracy, skala bezrobocia przekroczyła 23%. Nawet RMF FM się tym zainteresowało. Prezydent nie widzi problemu, po co o tym mówić, skoro ,,gadanie nic nie da"... No i z czego się ma człowiek cieszyć? |
![]() ![]() |
![]() |
#2910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to zależy na jaki się trafi jedne mają tak, że szkola do bólu a inne, że nikt sie nimi nie interesuje.. zależy od pracodawcy.. Mi właśnie powiedzieli w UP, że jak pójde na staz do US to bede kawki robić i nosic papiery i nic mnie nie naucza. ale nie rozumieja tego, że skoro nie ma pracy to ja chce robić cokolwiek. i Mam gdzieś co bede robić na tym stażu chodzi o to, żeby mieć hajs i w miedzy czasie szukac sobie roboty. a nie zalegać na chacie i nie miec pieniedzy, ani pracy ani stażu. Dla nich ja mam szukać nie wiadomo ile tego stażu na takich warunkach jakie im odpowiadają... nasłuchałam się już w UP tyle, że się odechciewa...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.