![]() |
#2851 | |
Zadomowienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2
Cytat:
![]() Czy u Was też urzędy pracy jako warunek stażu podają to, że pracodawca ma być z tego samego miasta? Bo najpierw chcieli, żeby znaleźć takiego, który po stażu mnie zatrudni, choćby na umowę o dzieło, a jak już znalazłam, to wymyślili, że jednak nie może być bo jest z innego miasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2853 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2854 |
Zakorzenienie
|
Byłam i rozmawiałam z kierowniczką, niestety nie ma możliwości innej formy zatrudnienia, mimo, że dwie terapeutki ida na macierzyńskie i brakuje im rąk do pracy. Zaproponowała mi jedynie wolontariat, być może skorzystam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2855 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2856 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A już znalazłam, chemię studiowałaś. ![]() Cytat:
![]() W sumie sytuacja taka jak moja. Też do mnie ta moja firma dzwoniła kiedy UP mi wniosek stażowy rozpatrzy bo brakuje im rąk do pracy. No to niech mnie zatrudnią a nie .... ![]() Byłam dziś na rozmowie...jak dobrze wypadłam to będzie jeszcze drugi etap, ale nie liczę na to. Pracodawcy tak wydziwiają teraz że szok! Dwie rozmowy, a umowa na zastępstwo tylko na rok. ![]() ![]() Jako nagrodę za pójście na kolejną rozmowę która i tak może nic nie dać, mizdrzenie się, uśmiechanie, sprzedaż własnej osoby i przekonywanie że jestem super nie mogłam się powstrzymać i kupiłam sobie bluzeczki w Tesco. ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2011-03-16 o 13:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2857 |
Zakorzenienie
|
Ja w Tesco kupowałam bluzki koszulowe do pracy, eleganckie spodnie i żakiety, wiec tez mogę polecić, a cenowo to się rzeczywiście korzystnie przedstawia.
#2858 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2859 |
Zakorzenienie
|
Ariena, starałam się o staż w warsztacie terapii zajęciowej. Zgodne z moim wykształceniem, dlatego tak bardzo mi zależało, by w końcu robić to co mnie interesuje. No ale muszę poczekać do tego lipca na staż (o ile przejdę).
W Tesco to tam przeważa firma F&F co nie? Rzeczywiście można fajne ciuszki znaleźć, jak są po normalnej cenie to nawet nie są takie tanie ![]() A ja nawet dzisiaj nie mam siły szukać ofert, co prawda przejrzałam pobieżnie, ale tak podle się czuję, że głowa mała, wczoraj w ramach mojego odchudzania poleciałam pobiegać. Pogoda jednak jest zdradliwa. |
![]() ![]() |
![]() |
#2860 |
Raczkowanie
|
Ja wysłałam dziś 3 aplikacje, przeglądając oferty to po prostu odechciewa się wszystkiego, Kraków to chyba najgorsze z miast powyżej 200 tys. mieszkańców. Już powoli w ofertach pojawiają się wymagania własnego samochodu na przedstawiciela handlowego, albo zakładania działalności gospodarczej. Kolejne to umowy zlecenie i agencyjne, płatne od naciągniętych klientów. Ogólnie wysyłam sporo podań, ale w miesiącu to jak jest 1 czy 2 firmy, w których bym chciała pracować to max
![]() Jutro znajomej podwiozę CV to złoży u siebie w firmie, nikogo nie szukają, ale przynajmniej mówi że dotrze do kadr i porozmawia by wpięli do segregatora z potencjalnymi pracownikami , a podobno często nie dają ogłoszeń tylko wyszukują w ten sposób, może mi się poszczęści ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2861 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Białystok fajne miasto. ![]() ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2862 |
Zakorzenienie
|
Ja już znalazłam prace, ale długo szukałam, pracuje jako redaktor w czasopiśmie.
Zawsze chciałam zarabiać na życie pisaniem i w końcu się udało, ale tez miałam takie przejścia jak wy, i z pracodawcami, i z rodzinka.
#2863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2864 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rynek pracy w Krakowie mocno psują corocznie napływający studenci, ale też to rozumiem, że chcą mieć pracę by móc się utrzymać i studiować. Nie rozumiem natomiast pracodawców, którzy wykorzystują ile tylko się da kapitał ludzki, w trendzie krótkoterminowym przynosi to zysk, ale w długoterminowym musi przynieść straty, osoby nie utożsamiają się nijak z firmą, bo jak człowiek jest niedoceniany, dostaje jałmużnę zamiast wypłaty, pracuje za 2-3 osoby to co się dziwić. No i trzeba dodać bardzo wysokie koszty utrzymania w Krakowie, które nijak się mają do płac. Zupełnie inaczej można traktować pensje minimalną mieszkając w jakiejś małej miejscowości, mając dużo niższe koszta przede wszystkim mieszkania, opłat za nie i żywności. Na te elementarne potrzeby idzie praktycznie całość wypłaty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do kosztów życia to zgadzam się. Tzn. opłaty i żywność to podobnie wszędzie,ale ceny wynajęcia mieszkania w Białymstoku,a w Warszawie, to kolosalna różnica, w Wawie 2 razy tyle niż w Białym. ;/ A zarobki na takich "zwykłych" stanowiskach, np. przedszkolanka, wcale się nie różnią. Różnicę pewnie widać dopiero na kierowniczych posadach.
![]() |
#2866 |
Zakorzenienie
|
W wiekszym mieście wydaje mi się, ze może łatwiej znaleźć pracę. Moje miasto nie jest duże, i jest cięzko.. strasznie.
Ja dzisiaj poszłam do up ( ![]() ogłoszenia są owszem ale : spawacz, brukasz, kierowca tira, pracownik robót drogowych itp.była jedna sprzątaczka ale trzeba dojeżdzać. normalnie można się załamać... Siedzenie w domu mnie wykańcza. Popadam w depresje juz.. ![]()
#2867 |
Raczkowanie
|
Studiuje w jednym z miast powyżej 500 tyś mieszkańców. Jest ich niewiele, ale to w którym jestem podoba mi się najbardziej. Jeśli miałbym się wyprowadzić to byłby to albo Wrocław (piękne miasto i sporo siedzib firm) albo Warszawa. W Łodzi jest masakryczne duże bezrobocie i atmosfera miasta jest dla mnie przytłaczająca. Krakowa nie lubię. Dla mnie to miasto takie jak Paryż, takie "zadufane" w sobie. W Trójmieście trochę słabo z pracą.
Studiuje dziennie i bez problemu wyciągam 300-500 zł miesięcznie na pracach dorywczych, a moje szukanie pracy dorywczej ogranicza się tylko do odpowiadania na ogłoszenia. Mam tylko jedną zasadę - praca nie może być poniżej 7 zł netto, bo poniżej to po prostu wyzysk. Zapewne gdybym miał nóż na gardle to pracowałbym za mniej. Po studiach zapewne będzie trudniej o pracę w zawodzie, na umowę o pracę i za trochę więcej niż płaca minimalna, z perspektywą średniej krajowej netto w przeciągu 2-3 lat. Jak się nie uda (chce na szukanie pracy poświęcić rok) to na pewno nie będę chciał zostać w Polsce i pracować za 1000 zł netto. Wolę jechać w świat i pracować za 1000 euro. Patrzyłem ostatnio na ceny mieszkań i żywności w Niemczech, które były porównywalne do cen w mieście w którym teraz mieszkam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2868 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2869 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() We własnym zakresie przypominam sobie i rozszerzam słownictwo z języka angielskiego dzięki programowi Profesor Henry. Mam też w planie w niedługim czasie zacząć uczyć się niemieckiego tak by móc się choć dogadać w miarę swobodnie w podstawowych sprawach. Rozważam też naukę kadr i płac , ale to muszę znaleźć jakąkolwiek pracę by wybrać się na kurs, bo nigdy nie miałam z tym do czynienia, choć znajomość prawa pracy mam, ale niestety nie znam obsługi programów kadrowych ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2870 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A ja mieszkam na wsi obok małego miasta:/ I studiuje zaocznie, więc dlatego jestem przekreślana z góry jako potencjalny pracownik. (pisałam tu kiedyś o tym, później przestałam pisać, złapałam doła..nie mogłam się przyzwyczaić do siedzenia w domu, udało mi się to ostatnio i tak dobrze szło, dziś powrót złego nastroju. Najgorsze w tym wszystkim że zwyczajnie się poddałam, stwierdziłam że kończę w tym roku studia i muszę ten czas przeczekać. Przeglądam oczywiście oferty w internecie, ale nie tak dokładnie jak kiedyś[dziś dwie aplikacje])
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-03-16 o 19:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2871 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A co do waszych wymogów dotyczących staży, że pracodawca musi być z tego samego miasta - u mnie tego nie ma. Powiedzieli mi ze moge znależć pracodawcę nawet w Zielonej Górze tylko z kolei u mnie jest wymog zeby pracodawca na wstepie zagwarantowal mi minimum 3 miesieczne zatrudnienie ![]() Ja też popadłam w jakaś taka depresje. nic mi sie nie chce, nawet szukac roboty mi sie nie chce.. ale cóż trzeba jakoś się ogarnąć bo siedzenie na chacie mnie wykończy do reszty..
![]() |
#2872 |
Zakorzenienie
|
Skonczylam dziennie kulturoznawstwo i moge powiedziec, ze studia mi sie przydaly, poniewaz mialam tam zajecia z dziennikarstwa, dzieki ktorym liznelam co nieco warsztatu. Poza tym w swoich artykulach nieraz przemycam takie kulturoznawcze smaczki
![]()
#2873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2874 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie jutro lub pojutrze składam na siebie imienny wniosek na staż. Akurat ten pracodawca sam do mnie zadzwonił i zaproponował, a zaczęło się od tego, że trafiłam do nich na praktyki na 3. roku studiów i już się tam zaczepiłam jako wolontariuszka (szkoła tańca, 2 razy w roku organizowanie festiwali tanecznych). Wiem, że gdyby mieli za co, to by mnie zatrudnili, a tak pozostaje mi tylko staż, a po nim pewnie znowu będę bezrobotna. ;/ No ale teraz to już bardzo chcę dostać ten staż, bo chyba na dostanie stałej pracy gdzieś indziej nie mam narazie co liczyć.
#2875 |
Winter is coming
|
że się tak wetnę
![]() miał ktoś rozmowę w UP z doradcą zawodowym? czy jak się to ustrojstwo nazywa. Bo mam wyznaczoną rozmowę w kwietniu, a co on mi powie, jak zawód mam wybrany i jestem w trakcie zdobywania uprawnień (co będzie trwało 4,5 roku)? Miałam nadzieję, że tego uniknę, bo złożyłam imienny wniosek o staż, ale każdy wie, jak w tym roku jest ![]()
#2876 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do depresji to postanowiłam, że nie będę tak często przeglądać portali z ogłoszeniami bo to tylko mnie dołuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2877 |
Zakorzenienie
|
ja dziś byłam na rozmowie, jeśli się załapę to w piątek tel dostanę i w przyszłym tyg drugi etap. Rekrutowały 3 babeczki dobrze chociaż że sympatyczne bo inaczej przed 3 osobami to chyba by mnie stres zjadł. Jedna z pań rekrutujących była w zaawansowanej ciąży i nawet udało nam się o dzieciach pogadać
![]() Jutro jadę do UP ![]() ![]()
![]() |
#2878 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() O staż jest wbrew pozorom strasznie cięzko..wymogi maja takie że sie w głowie nie mieści. jak dostałam papiery na staż to myślałam, że padnę. 1 zagwarantowanie zatrudnienia o czym juz wspomniałam. po 2 było napisane ze pracodawca bo zakonczeniu stażu ma zrobić sprawozdanie ![]() Do tego kazali zlozyc podanie w takim terminie.. i bedzie jakas komisja która wybierze sobie kto dostanie staż a kto nie. Mi na wejsciu powiedzieli ze raczej tam gdzie zlozylam papiery stażu nie dostane.. wiec lipa.. nie ma na co liczyc poprostu.. Jak sobie człowiek sam nie załatwi na UP nie ma co liczyc..
![]() |
#2879 |
Zakorzenienie
|
Tu jeszcze nie ma czego gratulować. ;] Ja tego stażu jeszcze nie dostałam, dopiero jutro będę składać wniosek. I później urząd ma 30 dni na jego rozpatrzenie i będzie właśnie ta komisja. Ja mam ten problem, że w styczniu skończyłam już 25 lat ;/, a teraz głównie staże są finansowane z EFS i są one dla osób do 25. roku życia i 50+,więc też nie ma żadnej pewności,że mimo,iż jest to wniosek imienny,to dostanę ten staż.
Napisałaś,że na wstępie Ci powiedzieli w UP, że ten Twój pracodawca nie dostanie stażysty. Być może dlatego,że wcześniej już brali stażystów i nikogo nie zatrudniali. U mnie tak było z policją, gdzie się właśnie starałam o staż w prewencji.
#2880 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do odchudzania ja się zapisałam w tym tygodniu na siłownię i byłam 2 razy, w tym dziś. Padam na twarz i czuję każdy mięsień. ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.