Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r. - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-25, 16:45   #2881
marlena_19_19
Raczkowanie

Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.

Czesc dziewczyny.
Nie udzielam się ,ale czytam systematycznie .
Niektóre wypowiedzi to dosłownie jakbym o własnym dziecku czytała . . .pocieszające ,że nie jestem sama (np.jeżeli chodzi o coraz to krótsze spanie).

Dziewczyny Igor jest z 5 stycznia chodzi od 13 miesiąca ale nadal zdarza mu się na prostej drodze przewrócić. Czy pójść do ortopedy? Wydaje mi się jakby miał zawroty głowy a może nie opanował jeszcze w sposób dostateczny chodzenia?
Ostatnio stał obok mnie ,przeszedł 4 kroki i bardzo upadł na beton policzek zdarty ;( okropnie płakał a ja razem z nim...
doradźcie cos warto juz isc do specjalisty czy jeszcze odczekać? po placu chodzi tylko za rączkę bo się potyka często a bardzo marudzi że chce sam iść...

Jeszcze jedno pytanko ,ale to juz z innej beczki.
Jaka antykoncepjce stosujecie?
ja nie planuje nastepnego dziecka na pewno w ciągu najbliższych 6 lat .Myślałam o spirali ale podobno ból przy zakładaniu niesamowity a do tego można zajść w ciąze i koleżanki oprócz spirali stosuja tez prezerwatywy. To ja juz w sumie wole tabletki brac,no ale nadal karmię. Stosuje któras tabsy anty.podczas karmienia? Nie utyje? Przed ciąża brałam kiedyś yasmin bodajże i przytyłam 7 kg plus rozstępy? ;(

Ahha jeszcze jedno co myślicie o usunieciu laserowym tatuazu z palca na ręce podczas gdzy karmie piersią.?

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Maci wgl.rozstepy bo nic nie piszecie na ten temat ;P
Znacie jakieś sposoby na pozbycie się ich?
No chyba ze nikt nic nie pisze bo nikt nie ma ,tylko mnie to spotkało ;P
Ja mam dosłownie cały brzuch zaraz poniżej pępka i biodra aż czerwone ;/ jak blizny.
marlena_19_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 18:30   #2882
sura2
Raczkowanie

Widzę, że nie tylko ja bardzo się przyzwyczaiłam do łóżeczka w sypialni muszę sobie wyznaczyć termin przenosin.
Co do spania to u nas było ostatnio tak: 0 6 pobudka, 11-13 drzemka, 20 usypianie - było ok, aż tu ostatnio padł o 18.3o bez kąpania i kolacji, tylko go przewinęłam i dałam mleko i spał cały czas. dziś znowu, nie wiem co zrobić?
sura2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 19:56   #2883
palinka0489
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marlena_19_19 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny.
Niektóre wypowiedzi to dosłownie jakbym o własnym dziecku czytała . . .pocieszające ,że nie jestem sama (np.jeżeli chodzi o coraz to krótsze spanie).

Dziewczyny Igor jest z 5 stycznia chodzi od 13 miesiąca ale nadal zdarza mu się na prostej drodze przewrócić. Czy pójść do ortopedy? Wydaje mi się jakby miał zawroty głowy a może nie opanował jeszcze w sposób dostateczny chodzenia?
Ostatnio stał obok mnie ,przeszedł 4 kroki i bardzo upadł na beton policzek zdarty ;( okropnie płakał a ja razem z nim...
doradźcie cos warto juz isc do specjalisty czy jeszcze odczekać? po placu chodzi tylko za rączkę bo się potyka często a bardzo marudzi że chce sam iść...

ja nie planuje nastepnego dziecka na pewno w ciągu najbliższych 6 lat .Myślałam o spirali ale podobno ból przy zakładaniu niesamowity a do tego można zajść w ciąze i koleżanki oprócz spirali stosuja tez prezerwatywy. To ja juz w sumie wole tabletki brac,no ale nadal karmię. Stosuje któras tabsy anty.podczas karmienia? Nie utyje? Przed ciąża brałam kiedyś yasmin bodajże i przytyłam 7 kg plus rozstępy? ;(

Ahha jeszcze jedno co myślicie o usunieciu laserowym tatuazu z palca na ręce podczas gdzy karmie piersią.?

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Ja mam dosłownie cały brzuch zaraz poniżej pępka i biodra aż czerwone ;/ jak blizny.
Hej co do antykoncepcji to ja jak karmiłam brałam azalie i bardzo sobie chwaliłam, krawień wcale nie miałam, nie przytyłam, dobrze się czułam, teraz biorę mercilon i też się dobrze czuję. Co do spirali to ma ją mojej koleżanki siostra, miała po pierwszym dziecku założoną, wyjeła i zaszła w drugą ciążę, urodziła i znowu ma, więc chyba nie jest tak źle z tym zachodzeniem w ciążę mimo że proponuje się tą metodę tym co już rodziły. Nie wydaje mi się żeby ból przy zakładaniu był aż tak straszny, raczej to chyba pewien dyskomfort, no ale każda inaczej może odczuwać... zajrzyj może na wątki na Ginekologii, tam jest wszystko opisane bo sama podczytywałam, to się dowiesz czegoś

Nie doradze Ci nic co do upadków, musisz chyba Młodego obserwować i sama zadecydować co dalej, mój zaczął chodzić jak miał 11 miesięcy, najpierw się chwiał bardzo, ale jakieś dwa tygodnie i już pewnie stąpał

Z laserem chyba musisz się jakiś lekarzy skonsultować w sumie z jednej strony przecież nie karmisz 20razy dziennie noworodka, ale nie mam pojęcia czy laser szkodzi ja sama mam tatuaż nad kostką, ale w życiu bym go nie usuneła, jak kiedyś będę bogata to i na stopie sobie zrobie jakiś porządny

Rozstępy mam na brzychu najbardziej, jak miałam jeszcze Kube środku to miałam na samym dole brzucha od spojenia łonowego właśnie czerwone a swędziało to to że szok, w nocy mnie mąż trzymał za ręce żebym nie drapała bo nie mogłam się powstrzymać, teraz mam na tym flaku skóry na dole takie białe już mi się porobiły. Z tego co wiem właśnie czerwone takie jak Ty masz to pierwsze stadium więc można coś z tym jeszcze zrobić bo jak sinieją i blakną jak u mnie to raczej się nie pozbęde ich no ale ja się nie znam, może udaj się do dobrej kosmetyczki albo dermatologa

Co do spania to Kubuś śpi teraz od ok 20 do 7 rano, ma jedną drzemkę tak ok 12 i potrafi przespać 1,5 godziny albo i 3, najczęściej jak ja z nim śpie
palinka0489 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 20:07   #2884
karolinaP103
Zadomowienie

karola fajne sniadanka grtuluję inwencji
Cytat:
Napisane przez katey Pokaż wiadomość
hej!
moja w swoim pokoju juz spi od 6mca! my sie smiejemy, ze u nas w domu to "zimne wychowanie"....
Zimne wychowanie to kładzenie noworodka spać w swoim łóżeczku jak tylko wróciliśmy ze szpitala to mały spał w swoim łóżeczku i jakby tego było mało to z siostrą w jednym pokoju Ze spaniem mamy eldorado: od kiedy skończył 3 m-ce o 19,20 mały dostaje flache i idzie spać do rana

Cytat:

ja nie planuje nastepnego dziecka na pewno w ciągu najbliższych 6 lat .Myślałam o spirali ale podobno ból przy zakładaniu niesamowity ?[COLOR="Silver"]

.
Bol przy zakładaniu można ominąć zakładając ją na narkozie: usypiają na ok 20 min nic nie boli.
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 20:53   #2885
Patrilla
Zakorzenienie

a ja słyszałam że ból zależy od umiejętności zakładającego jest jeszcze spirala z hormonami - ja myślałam o takiej, ale jak wiecie mąż mi niespodziankę zrobił i mam luz
co do rozstępów ja sobie chyba sobie tatuaż zrobię na moje po pierwszej ciąży miałam słownie kilka malutkich teraz mam sporo i brzydkich nie chcę ich nawet opisywać i o nich pamiętać
Stary 2012-04-25, 21:12   #2886
zoffka
Raczkowanie

Hej Dziewczyny,

wreszcie mam chwilkę na pisanie

Cytat:
Napisane przez ma_rose Pokaż wiadomość
Sen Mały idzie spać tak między 20-21 i śpi do ok 6.30. W dzień różnie... najpierw ok 10.30 godzinkę i tak koło 15.00 też godzinkę. Zdarzają się dni, że śpi tylko raz a nawet czasami jak był w żłobku nie spał w ogóle.
Mam z nim mały problem, mianowicie jak się budzi w dzień to strasznie płacze... muszę go wziąć na ręce usiąść z nim w pokoju, trochę poleży i już mu lepiej. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Wcześniej się budził i nie płakał, teraz za każdym razem
Moja też miała taki okres, że budziła się z płaczem. Jak się później okazało wychodziły jej ząbki

Cytat:
Napisane przez Karola82 Pokaż wiadomość
Co do śniadań... (część mnie zaraz linczuje?) Julia jada na śniadania:
- około 7,00 mleko, a drugie śniadanie ok. 8,30 - 9,00 :

- parówkę z szynki z biedronki,
- jajko na miękko albo jajecznicę,
- kromkę z pasztetową lub serkiem topionym,
- serek naturalny "Hej" - jedyny który jest naprawdę naturalny bez soli! , czasem z owocami mrożonymi lub ze słoiczka bądź sam,
- jogurt naturalny lub kefir,
- kroję jej kawałeczki serka żółtego albo białego sera, pomidorka czy chlebka, czy kawałeczki szynki czy kiełbaski i sobie bierze to, na co ma ochotę i zwykle wszystko zjada co jej dam w jakiejś tam upatrzonej przez siebie kolejności.
- słodkie serki homo lub jogurty tylko czasami i to raczej popołudniu na deser,
- kaszek na mleku w ogóle nie daję bo nie chce ich jeść
- czasem sucharki pszenne do tego zamiast chleba (są fajne w Biedronce takie kwadraciki małe, nie są bardzo twarde, polecam!) albo pieczywo chrupkie żytnie itp.
- do tego lekka herbatka owocowa czy zielona, czy czarna ale baaardzo lekka, z cytrynką lub miodem lub bez, sok lub kawa na mleku zbożowa.

finito oczywiście robię różne modyfikacje, trochę tego, trochę tego, Julia lubi różnorodność.
Podaję bardzo podobnie 2 śniadanko, oprócz tej pasztetowej i serka topionego Z taką różnicą, że mamy 1 śniadanko w postaci mleczka ok. 7:30, a to drugie śniadanko właśnie ok. 10:00

Cytat:
Napisane przez monis 1 Pokaż wiadomość

W poniedziałek mieliśmy szczepienie na różyczkę-odrę-świnkę, no i lekarka powiedziała że jeżeli odczyny poszczepienne wystąpiąto dopiero 7-15 dni po szczepieniu, a my mieliśmyw sobotę na wieś do rodzinki tydzień jechać.Teraz nie wiem czy zostać w domu czy pojechać

Ile podajecie dziennie mleka dzieciom? U nas przeważnie tak ok 400 ml dziennie i nie wiem czy to nie za dużo
Zosia miała to szczepienie w poniedziałek przed Świętami i na Święta pojechaliśmy do rodzinki. Odczyn wyszedł jej w 10-11 dobie i był to wysyp małych krosteczek. Nic groźnego, po 2 -3 dniach zniknęło. Ja bym pojechała, ale zrobisz, jak uważasz Wcale niepowiedziane, że odczyn poszczepienny w ogóle wystąpi

Co do mleka, to moja pije ok. 500 ml. Nie je kaszek, pije mleko rano, wieczorem i przed popołudniową drzemką.

Cytat:

Może po prostu uczy się chodzić? Jeśli chcesz, to idź dla własnego spokoju, ale ja bym chyba jeszcze poczekała trochę Chociaż moja się nie potyka

Nie mam rostępów, więc niestety nie pomogę
zoffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 08:05   #2887
asiuk
Zakorzenienie

Cześć!

Cytat:
Czesc dziewczyny.

Uważam, że jeśli Cię cokolwiek niepokoi w zachowaniu dziecka, to zawsze warto się skonsultować ze specjalistą.

Co do antykoncepcji - my stosujemy prezerwatywy, ale aktualnie mam zerowe libido, więc zabezpieczam się naturalną abstynencją Można założyć spiralę pod całkowitą narkozą, usypiają Cię na kilkadziesiąt minut - moja szwagierka tak miała.

Nie pomogę, bo nie mam rozstępów po ciąży.

Cytat:
Napisane przez sura2 Pokaż wiadomość
Widzę, że nie tylko ja bardzo się przyzwyczaiłam do łóżeczka w sypialni muszę sobie wyznaczyć termin przenosin.
Co do spania to u nas było ostatnio tak: 0 6 pobudka, 11-13 drzemka, 20 usypianie - było ok, aż tu ostatnio padł o 18.3o bez kąpania i kolacji, tylko go przewinęłam i dałam mleko i spał cały czas. dziś znowu, nie wiem co zrobić?
Nic nie robić, samo przejdzie

Oglądałam wczoraj w Biedronce te parówki z szynki - nie jestem jakąś fanatyczką, ale nie martwą Was te konserwanty w składzie?
Stwierdziłam, że Ewa ma mało urozmaicone jedzenie, muszę coś pozmieniać.

I niestety - karmimy ją przed telewizorem Już od wielu miesięcy. Inaczej mogłaby nic nie jeść W weekend spróbuję zabrać ją do kuchni i tam nakarmić. Inaczej jest hasło "baja!"

Moje dziecko pięknie mówi "tatuś" i "mamusia"

Na Wielkanoc dostała magiczną tablicę do rysowania i mimo, że jest niby od 3 roku życia, to był to strzał w dziesiątkę Co chwilę rysuje tam sobie jakieś okręgi I przyłazi z nią do mnie, żeby narysować jej kota

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-26, 09:43   #2888
metkaa
Zakorzenienie

czesc

Cytat:

1. Dziewczyny Igor jest z 5 stycznia chodzi od 13 miesiąca ale nadal zdarza mu się na prostej drodze przewrócić. Czy pójść do ortopedy? Wydaje mi się jakby miał zawroty głowy a może nie opanował jeszcze w sposób dostateczny chodzenia?

2. Jeszcze jedno pytanko ,ale to juz z innej beczki.

3. Ahha jeszcze jedno co myślicie o usunieciu laserowym tatuazu z palca na ręce podczas gdzy karmie piersią.?

4. Maci wgl.rozstepy bo nic nie piszecie na ten temat ;P
1. mysle ze dziecko jest jeszcze niestabilne i dlatego sie przewraca,
2. my stosujemy prezerwatywy,
co do spirali to kolezanka miala i nic o bolu przy zakladaniu nie wspominala, moze to tez zalezy od probu bolu?
3. nie wiem,
4. ja mam rozstepy na piersiach tylko ale sa nieiwelki i chyba mi nie przeszkadzaja wiec nie pomoge

asiuk sprobuj mloda uczyc jesc w kuchni albo chociaz przy wylaczonym telewizorze, mysle ze pozniej moze byc jeszcze wiekszy problem

piekna pogoda, bylismy juz na zakupach, na 12 niestety do pracy
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 11:07   #2889
monis 1
Raczkowanie

Hi dziewczyny

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Cześć!

Na Wielkanoc dostała magiczną tablicę do rysowania i mimo, że jest niby od 3 roku życia, to był to strzał w dziesiątkę Co chwilę rysuje tam sobie jakieś okręgi I przyłazi z nią do mnie, żeby narysować jej kota
A możesz napisać z jakiej firmy ta tablica bo planuję kupi Kubusiowi ale jest baaaardzo duży wybór....a jeżeli polecasz to chętnie taką zobaczę

Cytat:
Napisane przez zoffka Pokaż wiadomość

Zosia miała to szczepienie w poniedziałek przed Świętami i na Święta pojechaliśmy do rodzinki. Odczyn wyszedł jej w 10-11 dobie i był to wysyp małych krosteczek. Nic groźnego, po 2 -3 dniach zniknęło. Ja bym pojechała, ale zrobisz, jak uważasz Wcale niepowiedziane, że odczyn poszczepienny w ogóle wystąpi
Dokładnie, już zdecydowaliśmy z TŻ że pojedziemy, także jutro pakowanko a w sobotęw drogę

Co do antykoncepcji to my używamy prezerwatyw

Dziś byliśmy z Kubusiem na wizycie kontrolnej u ortopedy... co za masakra, Kuba dobrze się nie przeszedł a on "chodzi dobrze" , ma płaskostopie, proszę kupić buty otropedyczne.Rozpisał mi na temat butów namiar, przybił swoją pieczątkę i wręczając mi powiedział "no jak zobaczą moją pieczątkę to sie uieszą" czyli pewnie gdzieś daje po znajomości namiar... Wogóle jestem niezadowolona z podejścia tego doktorka i zastanawiam się czy nie pójść gdzie indziej jeszcze...i czy wogóle teraz kupować te buty ortopedyczne

Edytowane przez monis 1
Czas edycji: 2012-04-26 o 11:08
monis 1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 12:01   #2890
elizziak
Zakorzenienie

monis, po takiej historii z lekarzem ja bym na pewno skonsultowała to z jakimś innym. Podejście lekarzy mnie rozwala...

Asiuk, Twoja córcia wiedzie chyba tutaj prym w mówieniu! Szok Mój synek nadal nic nie mówi, tylko ciągle O! E! Czasem coś tam po swojemu beblocze Mówi też ma-ma-ma-ma ale nie umiem stwierdzić, czy to świadomie się mnie tak zwraca

Podłączam się pod pytaniem o tablicę ścieralną. Kiedyś Patrilla pokazywała taką z niemieckimi napisami, ale nie mogę jej znaleźć do kupienia w necie.
elizziak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 12:29   #2891
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

monis, podejście lekarza rzeczywiście rozbrajające Ja Twoim miejscu skonsultowałabym to jeszcze z jakimś innym specjalistą.

Co rozstępów to ja ich mam pod dostatkiem W okresie dojrzewania zrobiły mi się na udach i takie małe, prawie niewidoczne na piersiach, natomiast w czasie ciąży cały brzuch mi popękał w zaledwie kilka dni. Zgroza!!! Gdybym tylko miała fundusze od razy bym sobie dała usunąć chociażby te z brzucha, bo pozostałe mi aż tak nie przeszkadzają...

Ta tablica ścieralna to świetny pomysł, Marcel pewnie byłby zachwycony, bo bardzo lubi sobie coś tam gryzdolić

asiuk, brawa dla Twojej małej gaduły!!!

Aaa, wracając do rozciętej wargi Marcela to na szczęście obyło się bez szycia, przez kilka dni miał "jedynie" sine i trochę spuchnięte. Dzięki za troskę

Miszi, jak się czujesz kochana? Rozwiązanie już tuż tuż

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-26, 19:56   #2892
zoffka
Raczkowanie

Cześć,

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Oglądałam wczoraj w Biedronce te parówki z szynki - nie jestem jakąś fanatyczką, ale nie martwą Was te konserwanty w składzie?
Stwierdziłam, że Ewa ma mało urozmaicone jedzenie, muszę coś pozmieniać.

I niestety - karmimy ją przed telewizorem Już od wielu miesięcy. Inaczej mogłaby nic nie jeść W weekend spróbuję zabrać ją do kuchni i tam nakarmić. Inaczej jest hasło "baja!"
Te konserwanty trochę martwią, ale nie wiem czy gdziekolwiek będą lepsze i bez żadnych "dodatków" A te są na prawdę smaczne.

Z tym karmieniem możesz mieć kłopot... Spróbuj powoli ją od tego odzwyczajać już teraz, bo później może być coraz gorzej.

Ale w związku z tym mam takie pytanie: czy Wasze dzieci oglądają TV? Moja nie ogląda i póki co nie zamierzam jej sadzać przed telewizorem. Oglądamy książeczki, czytam jej bajki i bawimy się w inny sposób. Czytałam kiedyś, że telewizja dla takich Maluchów nie jest wskazana. Zresztą u nas telewizor włączany jest bardzo rzadko, wieczorem, jak Mała już śpi. Jakoś oboje z TŻ-em nie przepadamy za jego oglądaniem

Cytat:
Dziś byliśmy z Kubusiem na wizycie kontrolnej u ortopedy... co za masakra, Kuba dobrze się nie przeszedł a on "chodzi dobrze" , ma płaskostopie, proszę kupić buty otropedyczne.Rozpisał mi na temat butów namiar, przybił swoją pieczątkę i wręczając mi powiedział "no jak zobaczą moją pieczątkę to sie uieszą" czyli pewnie gdzieś daje po znajomości namiar... Wogóle jestem niezadowolona z podejścia tego doktorka i zastanawiam się czy nie pójść gdzie indziej jeszcze...i czy wogóle teraz kupować te buty ortopedyczne
Ja bym poszła do innego Najlepiej prywatnie A butów na razie nie kupuj, zobaczysz, co powie Ci kolejny lekarz. Kilka dni różnicy nie zrobi

Cytat:
Napisane przez stalowamagnolia Pokaż wiadomość
Aaa, wracając do rozciętej wargi Marcela to na szczęście obyło się bez szycia, przez kilka dni miał "jedynie" sine i trochę spuchnięte. Dzięki za troskę
To super Oby jak najmniej takich upadków
Stary 2012-04-26, 20:13   #2893
palinka0489
Raczkowanie

Cześć! Mnie konserwanty jakoś nie martwią, bo nie wiem co bym musiała Kubie dawać żeby nie było sztuczności staram się tylko ograniczać, ale nie uchronie go od tego...

Co do TV to u mnie jest non stop w sumie włączony bo ja dużo muzyki słucham na stacjach muzycznych, ale bajki jakoś Kuby nie interesują, popatrzy może z minute, dwie, dzisiaj troche domisie oglądał- no całe 4 minuty może za to lubi bardzo na YT oglądać kaczuszki teledysk z MiniMini i Gummy Bear, ale też mu ograniczam i po dwa-trzy razy piosenka poleci i koniec, śmieszny jest bo jak chce żeby mu te kaczuszki włączyć to pokazuje jak one tańczą i laptopa stuka palcem

Asiuk Twoje Dziecko to serio gaduła pierwsza klasa!
Stary 2012-04-26, 21:07   #2894
monis 1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zoffka Pokaż wiadomość
Cześć,

Te konserwanty trochę martwią, ale nie wiem czy gdziekolwiek będą lepsze i bez żadnych "dodatków" A te są na prawdę smaczne.

Ale w związku z tym mam takie pytanie: czy Wasze dzieci oglądają TV? Moja nie ogląda i póki co nie zamierzam jej sadzać przed telewizorem. Oglądamy książeczki, czytam jej bajki i bawimy się w inny sposób. Czytałam kiedyś, że telewizja dla takich Maluchów nie jest wskazana. Zresztą u nas telewizor włączany jest bardzo rzadko, wieczorem, jak Mała już śpi. Jakoś oboje z TŻ-em nie przepadamy za jego oglądaniem

Ja bym poszła do innego Najlepiej prywatnie A butów na razie nie kupuj, zobaczysz, co powie Ci kolejny lekarz. Kilka dni różnicy nie zrobi
Co to za paróweczki, takie specjalne dla dzieci? Bo Kubuś uwielbia parówki

Ja Kubie czasem też włączam TV jak marudzi przy jedzeniu ale generalnie jak już faktycznie nic innego nie działa, narazie bajek mu nie puszczam.Ogólnie to nie przepadam za tym żeby dziecko cały czas wpatrzone było w ekran , natomiast mój TŻ jak wraca z pracy to odrazu odpala TV i tak może całe popołudnie a Kuba wtedy nos w TV i dlatego często są między nami z tego powodu sprzeczki.

Jestem zapisana do ortopedy na 5 czerwca,ciekawe co powie. Słyszałam że 3/4 dzieci ma płaskostopie bo jest to z reguły fizjologiczne ale niekoniecznie trzeba kupować specjalne buty, tylko wystarczy wkładeczkę ortopedyczną.

Uciekam i życzę miłej nocy
Stary 2012-04-26, 21:29   #2895
ma_rose
Raczkowanie

Witam,
Pogoda super, dzisiaj znowu zaliczyliśmy spacerki i zabawę w piaskownicy. Mały tak się wymęczył, że spał ponad 2,5 godziny (nie licząc godzinnej drzemki przed wyjściem).

TV u nas niestety często włączony. Mamy problemy z karmieniem a tylko takie wyjście umożliwia podanie odrobiny posiłku. Ostatnio najlepiej się go karmi przy Pavarottim i Jasiu Fasoli.

Monis ja bym poszła do innego specjalisty, poczekajcie z zakupem.

Rozstępy - na brzuchu na szczęście nie mam. W czasie ciąży porobiły mi się na udach i piersiach. Próbowałam wszystkiego, żeby nie mieć tych rozstępów (smarowanie, masaże przez całą ciążę) ale niestety nie udało się.
ma_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 10:49   #2896
monis 1
Raczkowanie

Zoffka a w którym miejscu u Twoja córcia miała te krostki, czy gorączkowała przy tym? Kuba jest alergikiem i boje się że nie będę wiedziała czy to reakcja poszczepienna czy reakcja alergiczna. Bo chyba tych krostek nie można niczym smarować?

Kubuś właśnie śpi, a ja poprasowałam,zrobiłam paznokcie,póżniej idziemy na drobne zakupy, pakowanie a jutro rano ruszamy....już nie mogę się doczekać. Postaram się jeszcze do Was później zajrzeć.

Miłego dnia
Stary 2012-04-27, 11:31   #2897
Karola82
Rozeznanie

Hej dziewczyny, bardzo Wam zazdroszczę wyjazdu na majówkę Mój tż musi iść we wtorek do pracy a w dodatku nie ma go już od poniedziałku (wyjechał służbowo) i wraca dopiero jutro. W dodatku bardzo się martwię bo od tego jak mu poszło na tym wyjeździe wiele zależy

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
Karola ale to bardzo fajne śniadanka tylko tą pasztetową bym wywaliła z menu chyba że masz z jakiegoś super źródła
Polecam też kabanosy z kurczaka konspol natur dla biedronki (widzę, że ją lubisz) i pieczywo ryżowe z brązowego ryżu moje dzieci przepadają
Faktycznie, pasztet nie jest może czymś ekstra, ale uczę ją różnorodności, nie dostaje go zbyt często, ale z reguły piecze pasztet moja mama choć taki sklepowy też dostaje. Dzięki za polecenie kabanosków, z pewnością skorzystam. Biedronkę mam koło domu, przy braku czasu nie mam zbyt dużego pola manewru

Rozstępy - ja mam troszkę na piersiach i pupie, brzuch mi natura oszczędziła ale za to pojawiły się żylaki na nogach więc mi wszystko jedno, i tak chodzę w spodniach ;(

Monis1 fajny wózek, też go brałam pod uwagę. Co do wyjazdu to jestem tego samego zdania, jedź i wypocznij z pewnością będzie ok.

Mlekamoja pije ok. 350 - 400 ml. czasem mniej, w zależności ile budzi się w nocy.

Chodzenie - moja do tej pory się potyka, chodzi nieporadnie, czasem się chwieje jakby była pijana, zarzuca ją na boki. Uważam, że trzeba czasu. Każde dziecko jest inne, jedno bardziej skupione, inne roztrzepane nie zastanawia się jak idzie itd. Dlatego u mnie na betonie nigdy by Julia sama nie szła bo od razu byłoby bęc. Ostatnio się wyrywa więc zastosowałam szelki takie jak do wózka, mają fajny pasek do prowadzenia dziecka i jest git!

Antykoncepcja - ja miesiąc używam już anty, ale chciałabym zrezygnować bo jakoś mi nie podchodzą. Wrócimy chyba do metody przerywanej, a co tam, i tak kiedyś będzie drugie

Asiuk podpinam się, co to za tablica?

TV - moją córę nie interesuje telewizor, bajki też nie, popatrzy kilka sekund, max min. i tyle. Gdy włącze bo jemy, to Julia odwrócona jest tyłem to tv i nie reaguje na niego.

Palinka, świetny pomysł z tymi teledyskami! bo generalnie jak ktoś śpiewa w tv to Julia lubi, bajek nie, więc może coś ściągnę z neta?
Stary 2012-04-27, 12:45   #2898
zoffka
Raczkowanie

Hej,

ja tak na chwilkę, bo zaraz na dwór uciekamy. Pięknie dzisiaj A jutro jedziemy na wesele, więc mam nadzieję, że pogoda się utrzyma

Cytat:
Co to za paróweczki, takie specjalne dla dzieci? Bo Kubuś uwielbia parówki
Nie, takie zwykłe, parówki z szynki z Sokołowa chyba, kosztują coś ok. 5 zł

Cytat:
Zoffka a w którym miejscu u Twoja córcia miała te krostki, czy gorączkowała przy tym? Kuba jest alergikiem i boje się że nie będę wiedziała czy to reakcja poszczepienna czy reakcja alergiczna. Bo chyba tych krostek nie można niczym smarować?
Gorączki nie miała w ogóle, a krosteczki miała na buźce, brzuszku i plecach. Wyglądały tak, jakby ją komar albo mucha ugryzła. I szybko znikały. Nie smarowałam niczym.

Cytat:
Napisane przez Karola82 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, bardzo Wam zazdroszczę wyjazdu na majówkę Mój tż musi iść we wtorek do pracy a w dodatku nie ma go już od poniedziałku (wyjechał służbowo) i wraca dopiero jutro. W dodatku bardzo się martwię bo od tego jak mu poszło na tym wyjeździe wiele zależy
W takim razie trzymam kciuki I dla pocieszenia dodam, że też nie wyjeżdżamy na majówkę, mąż 2 i 4 maja idzie do pracy. Normalnie cud, że mu w sobotę 5 maja odpuścili

Miłego dzionka
Stary 2012-04-27, 13:04   #2899
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Łooo matko, dziewczyny mamy LATO na dworze! Cudna pogoda, zaliczyliśmy już dziś jeden spacer, po popołudniu ruszymy na kolejny

palinka, u mnie też praktycznie non stop muzyka, oboje z Marcelem lubimy słuchać, młody ma już nawet swoje ulubione teledyski, z których oka nie spuszcza np. Honey Runaway, Jessy J Domino czy Gotye Somebody that I used to know
Jak leci bajka to najczęściej zwróci na nią uwagę dopiero jak pojawi się jakaś melodia. A jeśli chodzi o kaczuchy to je uwielbia!!! Od razu staje i robi "tyniu-tyniu"

Edytowane przez stalowamagnolia
Czas edycji: 2012-04-27 o 13:08

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-27, 20:02   #2900
monis 1
Raczkowanie

Dziewczyny więc my spakowani i jutro w drogę. Jak tyko będę miała dostęp do internetu to się odezwę.....
Miłej majówki wszystkim życzę
Stary 2012-04-27, 20:30   #2901
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny więc my spakowani i jutro w drogę. Jak tyko będę miała dostęp do internetu to się odezwę.....
Miłej majówki wszystkim życzę
Wzajemnie!
...i szerokiej drogi!

Stary 2012-04-27, 22:11   #2902
ma_rose
Raczkowanie

Hej,

Pogoda naprawdę wspaniała Do południa byliśmy na pierwszym spacerku (ponad 2 godz.) Mały Wariował w piaskownicy. Mieliśmy własne zabawki ale niestety inne są dużo ciekawsze. Dzisiaj doprowadził 1,5 roczną dziewczynkę do płaczu. Popołudniu drugi spacer razem z mężem, bez wózka. Ręce nam wtedy odpadają, bo oczywiście całej drogi nie przedrepcze, a w wózku ciężko wysiedzieć. Zaczyna biegać, więc bez upadków się nie obędzie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0233.jpg (193,3 KB, 36 załadowań)
ma_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-28, 13:07   #2903
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

ma_rose, fajny ten Twój łobuz! Świetna fotka!
Marcel na spacerach też najchętniej biega, buntuje się przed posadzeniem we wózku, ale mam na to sposoby, mówię mu, że np. jedziemy do dziadka (przepadają za sobą ) albo, że poszukamy kaczuszek, pieska czy kotka Jak na razie działa

Młody ostatnio jest strasznie nieznośny, normalnie nie poznaje mojego dziecka! Od samego rana chodzi za mną, ciągle popłakuje i marudzi, ale to jaaak!!! Z opresji ratuje mnie wyjście na dwór, ale nie zawsze da się tak od razu wyjść, bo trzeba przecież coś w domu porobić, trochę ogarnąć, zrobić obiad, make-up. Młody na nic mi nie pozwala, nawet jak idę siku to włazi mi na kolana. Ostatnio nawet malując się muszę go trzymać na kolanach, bo inaczej nie da mi spokoju...Wyobrażacie to sobie? W dodatku ja przez to wszystko robię się coraz bardziej nerwowa No bo, żebym nawet wysikać czy pomalować się nie mogła w spokoju?! Wrrr!

la'Mbria, gdzie się powiewasz słońce?

Stary 2012-04-28, 19:47   #2904
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
Młody ostatnio jest strasznie nieznośny, normalnie nie poznaje mojego dziecka! Od samego rana chodzi za mną, ciągle popłakuje i marudzi, ale to jaaak!!! Z opresji ratuje mnie wyjście na dwór, ale nie zawsze da się tak od razu wyjść, bo trzeba przecież coś w domu porobić, trochę ogarnąć, zrobić obiad, make-up. Młody na nic mi nie pozwala, nawet jak idę siku to włazi mi na kolana.
jakbym czytała o NAS koszmarug + mam jeszcze Polkę, która jak to widzi też staje sie mega upierdliwa
Stary 2012-04-29, 10:22   #2905
metkaa
Zakorzenienie

czesc dziewczynki

moje dziecko dzis w nocy przeszlo samo siebie,
poszedł spac po 20, ok 21,30 przebudzil sie i nie spal uwaga uwaga do 1,40, tak jeszcze nigdy nie bylo, nie wiem co mu, dzis wstal zadowolony, masakra

mam pytanie, otoz mamy wozek na kolach pompowanych i wczoraj nam sie jedno przebilo, macie jakis pomysl jak naprawic kolo?
tz napisal juz do producenta wozka ale nawet jesli maja zapasowe kola i je wysla to nie wiem kiedy bedzie a my dzis chcielismy nad wode jechac a jutro mam mega duzo spraw do zalatwienia
Stary 2012-04-29, 11:59   #2906
palinka0489
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stalowamagnolia Pokaż wiadomość
Łooo matko, dziewczyny mamy LATO na dworze! Cudna pogoda, zaliczyliśmy już dziś jeden spacer, po popołudniu ruszymy na kolejny

palinka, u mnie też praktycznie non stop muzyka, oboje z Marcelem lubimy słuchać, młody ma już nawet swoje ulubione teledyski, z których oka nie spuszcza np. Honey Runaway, Jessy J Domino czy Gotye Somebody that I used to know
Jak leci bajka to najczęściej zwróci na nią uwagę dopiero jak pojawi się jakaś melodia. A jeśli chodzi o kaczuchy to je uwielbia!!! Od razu staje i robi "tyniu-tyniu"
To tak jak i u nas, obydwoje uwielbiamy muzyke i Kuba tak samo Gotye, uwielbia też teledyski LMFO kaczuchy już umie zatańczyć..

Jezuniu ale gorąco, nie da się z dzieckiem na dworzu być bo bardzo piecze.. wychodzimy tak o 9, wracamy o 11 i potem znowu jak Kuba wstaje koło 15-16 do 19 bo nie da rady w ten upał...
Kuba ma straszny katar od czwartku, dwie noce strasznie kasłał, ma takie napady tego kaszlu po godzinie, jutro się z nim wybierzemy do lekarza, może coś poradzi na ten kaszel. Mama mnie krytykuje że z nim w ogóle wychodzę na dwór, ale w sumie ani gorączki nie ma ani nic, no zobaczymy co jutro lekarka powie
Miłego długiego weekendu życzę, my niestety w domu cały czas a jutro już mąż do pracy jedzie
Stary 2012-04-29, 21:07   #2907
Patrilla
Zakorzenienie

nie dla mnie to za ciepło ... teraz jest OK Bruno od wczoraj ma 38 ale łudzę się że to zęby plus ten upał my spędzamy niemal cały czas na spacerach lub na placu zabaw mamy super przed blokiem
Muszę sandały młodemu panu kupić (nie znoszę kupować butów wogóle!)
i Pola też nie ma sandałków
co do muzyki widzę, że Gotye na czasie Bruno kocha Adele iflorence and the machine czasem lubi potańczyć też na ostro no i piosenki Poli misia i margolcie oraz fasolki itp
miłej nocki
Stary 2012-04-30, 08:12   #2908
asiuk
Zakorzenienie

Cześć!

Z tym gadaniem to u nas rzeczywiście jest wesoło Zaskakuje nas wszystkich, zresztą nie tylko samym mówieniem, ale ogólnym pojmowaniem i kojarzeniem. Jak idę do łazienki i usiądę na toalecie (żeby np. zmyć lakier z paznokci), to moje dziecko od razu gada "siusiu!"
Zresztą ona chyba lubi trudniejsze sylaby - spółgłoski, typu "ś", "k", i bardzo czysto jej to wychodzi.

Tablica - dziewczyny, nie mam pojęcia, co to za firma. Opakowanie już wyrzuciłam, a na samej tablicy nie ma logo. Myślę, że każda będzie dobra, byleby ten długopis był na sznurku

Konserwanty
- tak tylko Was zapytałam o zdanie, nie potępiam, gdy ktoś podaje parówki w tym wieku.

TV - u nas TŻ zdecydowanie częściej ogląda i czasem mała się zagapi, gdy np. lecą reklamy. Bajki puszczam jej tylko do jedzenia - gdy skończy jeść, wyłączam telewizor. Przy tej pogodzie Ewa jest cały dzień na dworze (mamy dom z ogrodem) i tam ją karmimy. Nie jest łatwo - trzeba jej opowiadać różne rzeczy, śpiewać Postaram się podczas karmienia w domu zabierać ją do kuchni, wziąć jakąś zabawkę i tam próbować karmić.

Nie wiem, czy Wam pisałam, ale byłyśmy tydzień temu u gastrologa (chodzimy co jakiś czas), pani doktor podejrzewa nietolerancję laktozy, ale wydaje mi się, że to na wyrost (ubzdurała sobie, że Ewa ma "luźne stolce", tymczasem jest wręcz przeciwnie - kupy są dość twarde i bardzo zbite). Miała badania krwi w kierunku alergii, wyszły w granicach normy. Mamy skierowanie na badanie krzywej laktozy, ale nie wiem, czy pójdę Nie widzi mi się to badanie u Ewy (wygląda podobnie, jak badanie obciążenia glukozą). Zastanawiam się, czy sobie go nie podarować i ewentualnie za kila miesięcy zrobić już na własną rękę.

Tak a propos - jaką konsystencję mają stolce Waszych dzieci? Już sama nie wiem, co jest normą, a co nie.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 08:57   #2909
elizziak
Zakorzenienie

Hej dziewczyny! Zrobiło się tak ciepło, że chcę szybko kupić Małemu sandałki.

Proszę, doradźcie, czy można już kupić takie z odkrytymi palcami? http://sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=5608

Czy lepiej coś takiego? http://www.smyk.com/sandaly-chlopiec...a-dla-dzieci-p

Liczę na Wasze odpowiedzi, bo chcę się urwać wcześniej z pracy i obskoczyć parę sklepów w tym celu
elizziak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 10:01   #2910
metkaa
Zakorzenienie

czesc

kola nie udalo sie jak na razie naprawic, dzis tesciu jedzie do wulkanizatora, moze zalataja jakos,

asiuk u nas kupy raczej luzne, mlody ma tez takie plamki szorstkie na ramionach i nogach wiec u nas tez moze byc jakies uczulenie, ja bym na Twoim miejscu chyba zrobila te badania,

Cytat:
Napisane przez elizziak Pokaż wiadomość
Proszę, doradźcie, czy można już kupić takie z odkrytymi palcami? http://sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=5608

Czy lepiej coś takiego? http://www.smyk.com/sandaly-chlopiec...a-dla-dzieci-p

ja chyba tez musze pomyslec o sandalkach,
jak dla mnie obie pary sa podobne, ale zdecydowanie bardziej podobaja mi sie te ze smyka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości