Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3 - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-02, 10:54   #2881
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Eee nie spotkałam się jeszcze z 7 miesięczniakiem,który waży 13 kg...
Lepiej dość długo trzymać w pierwszym foteliku,bo jest najbezpieczniejszy,bo tyłem do kierunku jazdy. Jednak dłużej jak rok,może rok z małym haczykiem dziecko nie pojeździ. Eryk jeździł do roczku w pierwszym.
Sa tez następne foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy. Przeczytałam gdzies nawet, ze do 3-4 roku życia powinno się przywozic tylko tyłem
Tylko te foteliki sa drogie i zajmują duzo miejsca w samochodzie
Stary 2013-09-02, 11:02   #2882
em ma
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3

Cytat:
Lepiej dość długo trzymać w pierwszym foteliku,bo jest najbezpieczniejszy,bo tyłem do kierunku jazdy. Jednak dłużej jak rok,może rok z małym haczykiem dziecko nie pojeździ. Eryk jeździł do roczku w pierwszym.
A ja spotkałam...(chociaż niestety miał maluch nadwagę po prostu...mamusia go upasła na kaszkach i kleikach).
Teraz znam 5miesięczniaka który waży ponad 9 kg (wcale nie wygląda na otyłego bobasa) i jest bardzo długi...(już nosi ubranka na 86). Z gondoli już wyrósł, z fotelikiem też jest problem (zaczyna wystawać, a jeszcze nie siedzi). U niego to pewnie geny, bo tatuś ma 205 cm wzrostu Wg wzrostu nadwagi nie ma, ale lekarka jest i tak jest w szoku (mały od 4 miesiąca pełza-teraz już podnosi dupkę i próbuje raczkować) i mówi, że miała w swojej karierze takiego długaśnego malca.
Więc Gosiu-nigdy nie mów nigdy

Edytowane przez em ma
Czas edycji: 2013-09-02 o 11:03
em ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:03   #2883
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość

witaj myślałam wczoraj o Tobie co tam u Ciebie.
Jak Ty się w ogóle czujesz? Wszystko OK?
Cały czas trzymam kciuki za zdrowie Twojej mamy i wierzę, że wszystko będzie dobrze
JA jak zwykle w biegu.
Ogólnie mam sie dobrze poza tym że szybciej się męcze ale prawie codziennie jeżdżę do mamy przez Krakow musze sie pzrepchać do szpitala wiec taka bita godzina dojazdu i godzina powrotu plus to ile posiedze u mamy. Bardzo chjciala bym z nia posziedzieć jak najdłużej ale niestety mój organizm domaga sdie odpoczynku. Tydzień temu musiałam cały dzień leżeć tak mnie brzuch bolał ale na szczeście skończylo sie na bólu. Za tydzień mam wizyte i USG połówkowe. Juz nie moge sie doczekać jak zobacze maleństwo.
Co do mamy to stan bardzo bardzo ciezki, rak postepuje i niestety przeżuca sie. Na dzień dzisejszy onkolodzy nie moga mamy dlaej leczyć bo ma bardzo złe wyniki i musi byc jak narazie w szpitalu. Szanse ze mama z tego wyjdzie sa bardzo bardzo małe. Tydzień temu lekarze nam powiedzieli że jak stan mamy sie nie poprawi to bedzie to kwestia kilku dni, teraz juz tygodni wiec generalnie sytuacja jest bardzo nieciekawa.
Narazie zakupy wyprawkowe poszy na dalszy plan ale jak cos gdzieś widze w dobrej cenie to kupuje. Jak mam czas to szukam łóżeczka, wózka, bujaczka itp. albo pomagam tacie w domu. Tata dobrze sobie radzi i z firmą i z domem, ale troszke musze mu pomóc bo to wkońcu facet. Przede wszytstkim musze dbać o siebie i maluszka a cała sytuacja jest strasznie męcząca dla mnie i maleństwa.
Powodzenia na badaniach i wizytach. W mairę możliwosci będe zagladać

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:03   #2884
mezaga
Zakorzenienie

Dziewczyny co można kupić bobasowi trzymiesięcznemu (chłopczykowi) na Chrzest. Myślałam, że udziergam mu sama komplecik, spodenki i sweterek. Ale rodzice zaprosili nas na Chrzest wczoraj wieczorem, a Chrzest jest w tą niedzielę
Stary 2013-09-02, 11:06   #2885
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Dziewczyny co można kupić bobasowi trzymiesięcznemu (chłopczykowi) na Chrzest. Myślałam, że udziergam mu sama komplecik, spodenki i sweterek. Ale rodzice zaprosili nas na Chrzest wczoraj wieczorem, a Chrzest jest w tą niedzielę
Strasznie późno to jakaś bliska rodzina/znajomi? Idziecie tylko na Mszę czy na całą imprezę?
Stary 2013-09-02, 11:08   #2886
mezaga
Zakorzenienie

Bardzo bliska rodzina - taka która mieszka niedaleko i widzimy się przy każdej okazji Idziemy i na Mszę i na imprezę.
Jedyne co MOŻE zdążę zrobić to album na zdjęcia - ale to też stoi pod znakiem zapytania.
Stary 2013-09-02, 11:09   #2887
nattalli
Rozeznanie

Witam Was w ten piękny słoneczny dzień
Coraz trudniej Was nadrabiać po weekendzie, widzę, że pojawiło się nam sporo nowych mamuś dzieciaki narobią znowu wyżu demograficznego
Jestem dzisiaj zdecydowanie ospała, mam ochote teraz walnać się na łóżko i wstać jak dziecko będzie kończyło 18 lat
Jutro proszę o trzymanie mocne kciuków bo mam połówkowe, wybieramy się z mężem razem. Z jednej strony jest to z lekka stresujacy dla mnie moment a z drugiej strony mam jakiś taki spokój że przecież wszystko musi być ok. Dziecię moje coraz częściej i mocniej daje o sobie znać. Pożeram teraz wszystko na mojej drodze a waga ok 50-51kg czyli w końcu idziemy powoli do przodu najwyższa pora bo już 5 miesiąc puka do drzwi
Wszyscy mi mówią, że w ogóle nie widać, że jestem w ciąży! Mi się wydaje że coś tam widać jednak a jak już sobie zrobiłam poniższe zdjecie to nawet mi się wydaje że widać bardziej niż myślałam;p wiec ludzie chyba do okulisty zbiorowo powinni pójść ;p
Po połówkowym wyciągam męża na mini zakupy dla naszego maluszka (mam nadzieję że płeć poznamy w końcu) co prawda ciuszków mam już dwie torby od koleżanki no ale jak to nie kupić czegoś nowego dla pierwszego dziecka
Życzę Wam miłego dnia i uśmiechu na twarzy bo mi jakoś optymizm i wiara w moje możliwości dokucza ostatnio
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130831_165638.jpg (33,9 KB, 39 załadowań)

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:10   #2888
J0zefina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez slodka0018 Pokaż wiadomość
Witam jestem w 16 tyg ciazy i czesto boli mnie brzuch , lekarz powiedzial zebym brala magnez ale i tak nic nie pomaga ;/
Bo magnez będzie pomagał tylko w bardzo dużej dawce dowiedziałam się tego od pielęgniarki z którą leżałam 2tyg temu w szpitalu (obie trafiliśmy z bólami brzucha) i gdy chcieli jej podać kroplówkę to odmówiła a co było dalej to nie wiem bo wyszłam z sali z grzeczności gdy rozmawiała z lekarzem. Wyjaśniła mi potem że dopiero duża dawka magnezu działa rozkurczowo ale wtedy pojawiają się ef. uboczne, mdłości, biegunka itp i ona to wszystko miała więc nie chciała magnezu.

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
Juz po usg mala ssala paluszki wszystko ma raczki nozki nosek usta itp wazy 163g i jest 17t2dni ale nie wypuszcza mnniedzis bo muza zbadac a ze w nocy mialam bole to mowi ze nie chca badaniem jej prowokowac i jutro zrobia badanie kontrolne i moze wtedy do domu nie jest zle jestem z 2 fajnymi dziewcynami rok starszymi 1 jest w 34tyf a 2 w 20 - tylko ,ze mamy za 19. Dni lot do uk a nie mam nic naszykowanego wiec chce juz wrocic
Gdzie lecisz? i na jak długo? zazdroszcze bo mnie nosi ostatnio i chętnie poleciałabym do UK

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
...

W temacie wózków jestem zielona i póki co nie powiększam zasobów swojej wiedzy. Jakoś w październiku ostro wezmę się za ten temat. Ze względu na teren spacerowy, chce wózek z solidnymi pompowanymi kołami, ale musi być lekki. Wolę 2w1, ponieważ fotelik myśleliśmy dokupić osobno, jakiś bardzo dobry jakościowo, ponieważ bardzo dużo jeździmy i dziecko będzie sporo w podróży. No i wolałabym wózek nowy, ponieważ chciałabym, aby służył też w przyszłości drugiemu maluchowi
Pompowane koła znaczy niestety wyższa waga i mam wrażenie ze te pompowane koła to jakaś mantra powtarzana w internecie sprawdziłam i takie i takie koła, pompowane rzeczywiście są fajne na wyboje i doły ale przecież mama idąc z wózkiem stara się dziecku oszczędzić podskoków więc stara się takowe omijać. Piankowe koła nie są złe, muszą być tylko odpowiednio duże i ta pianka nie może być cienka, a jeśli są jeszcze dodatkowo amortyzowane to wygrywają z pompowanymi bo prowadzą się równie dobrze a dodatkowo wózek jest lżejszy
proszę mnie huknąć jeśli się mądrzę

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
hej
przeziębienie póki co się nie rozwija, a przynajmniej ja tego nie odczuwam, żeby było gorzej...
wieczorem idę do ginki po zwolnienie, i chyba już na nim zostanę....
jeśli o wózki chodzi to my chyba będziemy mieli Quinny, a przynajmniej taki mamy dostać i mimo, że wcześniej miałam dużo przeciwko 3kołowym wózkom, to ten akurat prowadzi się jak złoto
Zdrówka a jaki model Quinny?

Cytat:
zmobilizowałm się i jade do tego sklepu- może coś upoluję fajnego
pochwalisz się?

Cytat:
Napisane przez yummi_mummy Pokaż wiadomość
Hej, ja akurat w temacie wózka nie miałam żadnego kłopotu Udało mi się wygrać X-Landera X move w Rossmannie hihi. Najpierw nie wierzyłam że to prawda ale jak już przysłali i złożyliśmy i Małż mnie uszczypnął - uwierzyłam. Wózek fajny, zgrabna gondolka, nieciężki. Pewnie gdybym miała kupić mocno przyjrzałabym się wózkom TAKO, wizualnie mi się bardzo podobały. Ale jak się wygrało, to nie można marudzić, hihi - jak to mówią darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :P
o ja!!!! super X-landery są lepiej wykonane niż Tako więc tylko się cieszyć gratuluję

Cytat:
Napisane przez leespoir Pokaż wiadomość
Melduję się i ja w oczekiwaniu na drugie dzieciątko póki co jeszcze sie nie dowiedziałam czy będzie to chłopiec czy dziewczynka może w czwartek? Termin mamy na 26 stycznia pozdrawiamy
gratuluję pierwszy smyk w jakim wieku? może uda się podkradnąć od Ciebie troche mądrości?

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
Jeszcze nie widziałam go na żywo. Podejrzewam, że waga 11,5kg podana jest bez kół więc trzeba dodac jeszcze około 3kg.
podejrzewam że Twoje podejrzenia są słuszna

Cytat:
hmm... mój maluch przesiadł się na drugi fotelik w wieku 8m-cy, nie z powodu wagi tylko wygody, poprostu złościł się gdy chciałam Go przewozić na wpół-leżąco i trzeba było zakupić drugi fotelik tym bardziej że raz na ok miesiąc do przejechania było ponad 300km.
J0zefina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:15   #2889
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo bliska rodzina - taka która mieszka niedaleko i widzimy się przy każdej okazji Idziemy i na Mszę i na imprezę.
Jedyne co MOŻE zdążę zrobić to album na zdjęcia - ale to też stoi pod znakiem zapytania.
Moja siostra na chrzciny synka dostała: leżaczek-bujaczek (który może być potem krzesełkiem dla starszego dziecka), krzesełko do karmienia, piękny album na zdjęcia i pieniążki. Wszystko się przydaje i jest zadowolona, ale goście wcześniej jej zapytali, czy ma takie rzeczy.

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
ziecię moje coraz częściej i mocniej daje o sobie znać. Pożeram teraz wszystko na mojej drodze a waga ok 50-51kg czyli w końcu idziemy powoli do przodu najwyższa pora bo już 5 miesiąc puka do drzwi
Wszyscy mi mówią, że w ogóle nie widać, że jestem w ciąży! Mi się wydaje że coś tam widać jednak a jak już sobie zrobiłam poniższe zdjecie to nawet mi się wydaje że widać bardziej niż myślałam;p wiec ludzie chyba do okulisty zbiorowo powinni pójść ;p
Moim zdaniem widać! Śliczny brzusio a co do wagi to każda z nas przybiera indywidualnie. Moja siostra przed samym porodem ważyła tyle co ja na starcie ale ona zawsze była chudzinka
Stary 2013-09-02, 11:16   #2890
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Moja siostra na chrzciny synka dostała: leżaczek-bujaczek (który może być potem krzesełkiem dla starszego dziecka), krzesełko do karmienia, piękny album na zdjęcia i pieniążki. Wszystko się przydaje i jest zadowolona, ale goście wcześniej jej zapytali, czy ma takie rzeczy.
Pewnie jakbyśmy mieli więcej czasu to bym wypytała co by im się przydało. A tak kurcze dziwnie wyszło - wpadli tylko na chwilkę - nawet się herbaty nie napili. I już ich nie było. Zadzwonili pół godziny wcześniej czy mogą wpaść i tyle. Myśleliśmy, że tak po prostu jeździli całą niedzielę i zapraszali ale nie- byli tylko u moich teściów jeszcze.

Wczoraj jeszcze na szybko kieckę sobie zamawiałam, żebym miała w czym iść Mam nadzieję, że dojdzie do piątku
Stary 2013-09-02, 11:16   #2891
cherubinka
Zadomowienie

kefii, nie zazdroszczę sytuacji, dzielna z Ciebie kobietka.
Mezaga, ten album byłby świetnym prezentem, gdyby udało Ci się go zrobić Ja bym była bardzo zadowolona
nattalli, śliczny brzuszek i za połówkowe.
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-02, 11:18   #2892
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
kefii, nie zazdroszczę sytuacji, dzielna z Ciebie kobietka.
Mezaga, ten album byłby świetnym prezentem, gdyby udało Ci się go zrobić Ja bym była bardzo zadowolona
nattalli, śliczny brzuszek i za połówkowe.
Przejrzę dzisiaj po pracy moje papiery. Jeśli będę miała w odpowiedniej ilości i nie trzeba będzie zamawiać to zrobię (dobrze, że mam bindownicę i nie trzeba kupować gotowej bazy). Ale jeśli cokolwiek trzeba będzie zamówić to klops.
Stary 2013-09-02, 11:22   #2893
isia4891
Zadomowienie

Są wyniki...są bardzo dobre i 100 % chłopiec .
Kamień z serca
A teraz becze że szczęścia.
Dzięki wszystkim za ciepłe słowa i wiarę
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:22   #2894
J0zefina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
JA jak zwykle w biegu...
Bardzo jesteś dzielna, podziwiam
jeśli mogę zapytać to gdzie idziesz na połówkowe?

Cytat:
Jej, to troszkę dziwnie że zwlekali tak długo. Album na zdjęcia fajna sprawa, a robiony ręcznie to już wogóle ale moze najlepiej zadzwonić zapytać? Skoro jesteście tak blisko to nie powinni się oburzać na pytanie

isia super gratuluję synka

Edytowane przez J0zefina
Czas edycji: 2013-09-02 o 11:24
Stary 2013-09-02, 11:24   #2895
AgatkaL
Wtajemniczenie

Dziewczyny...może Wy mi rozjaśnicie sprawę. Otóż nie wiem jak to jest ze zwolnieniami i urlopem macierzyńskim.
Planuję pracować do końca roku i od stycznia iść sobie na zwolnienie, a potem od razu na macierzyński. Czy na zwolnieniu liczy się średnia z 3 ostatnich miesięcy do pensji? A potem macierzyński to z jakiego okresu będzie liczony z roku? tzn. 12 mcy przed zwolnieniem?

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:25   #2896
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Kamień z serca
Tak się cieszę!!!
Stary 2013-09-02, 11:26   #2897
forester
Zadomowienie

kefii dużo siły i wytrwałości Ci życzę w tym trudnym czasie. Dbaj o siebie i maluszka jak najwięcej, a wyprawką się nie przejmuj tak naprawdę jest jeszcze dużo czasu

nattalli rzeczywiście zbiorowa wizyta u okulisty by się przydała. Kciuki za połówkowe

[/QUOTE]J0zefina
Pompowane koła znaczy niestety wyższa waga i mam wrażenie ze te pompowane koła to jakaś mantra powtarzana w internecie sprawdziłam i takie i takie koła, pompowane rzeczywiście są fajne na wyboje i doły ale przecież mama idąc z wózkiem stara się dziecku oszczędzić podskoków więc stara się takowe omijać. Piankowe koła nie są złe, muszą być tylko odpowiednio duże i ta pianka nie może być cienka, a jeśli są jeszcze dodatkowo amortyzowane to wygrywają z pompowanymi bo prowadzą się równie dobrze a dodatkowo wózek jest lżejszy
proszę mnie huknąć jeśli się mądrzę
[/QUOTE]
Obawiam się, że u mnie koła pompowane to konieczność. Mieszkam w lesie, chodnik mam tylko przed domem, więc tereny spacerowe to głównie drogi leśne, kawałek trasy brukowanej. Nie wiem, jak koła piankowe odnajdą się w takim terenie (czy nie będą się za szybko ścierać?), więc to kryterium jest najważniejsze. Co do wagi, będę zwracała na nią uwagę, bo widziałam wózki na kołach pompowanych ważące 13 kg i 18 kg.
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:28   #2898
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Przejrzę dzisiaj po pracy moje papiery. Jeśli będę miała w odpowiedniej ilości i nie trzeba będzie zamawiać to zrobię (dobrze, że mam bindownicę i nie trzeba kupować gotowej bazy). Ale jeśli cokolwiek trzeba będzie zamówić to klops.

jak się im prezent nie spodoba to ja z chęcią go przyjmę;p kocham albumy

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Cytat:
Kamień z serca

łzy szczęścia jak najbardziej mile widziane

26.05.2013 II kreseczki

Stary 2013-09-02, 11:28   #2899
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3

Cytat:
Kamień z serca
Super, gratulacje
Wiedziałam, ze tak bedzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-02, 11:29   #2900
The light
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Dziewczyny...może Wy mi rozjaśnicie sprawę. Otóż nie wiem jak to jest ze zwolnieniami i urlopem macierzyńskim.
Planuję pracować do końca roku i od stycznia iść sobie na zwolnienie, a potem od razu na macierzyński. Czy na zwolnieniu liczy się średnia z 3 ostatnich miesięcy do pensji? A potem macierzyński to z jakiego okresu będzie liczony z roku? tzn. 12 mcy przed zwolnieniem?
Zarówno zwolnienie jak i macierzyński liczy się z 12 miesięcy w przypadku umowy o pracę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:31   #2901
nattalli
Rozeznanie

Cytat:

nie wiem jak jest PL ale pewnie we wszystkich krajach jest podobny system. U mnie np biorą średnią dochodów z ostatniego roku kalendarzowego + 3 ostatnie miesiące pracy i sobie wyliczają wszystko z tym że u mnie działa to tylko wtedy gdy idzie się na zwolnienie po 7miesiącu ciąży. Jeśli ktoś wcześniej idzie na zwolnienie nie przysługuje mu macierzyński

26.05.2013 II kreseczki

Stary 2013-09-02, 11:32   #2902
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Kamień z serca
Super....bardzo się cieszę. Teraz już możesz spokojnie funkcjonować

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:33   #2903
maruda80
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem na l4, liczą średnią z ostatnich 12 miesięcy wstecz (przynajmniej u mnie tak liczy ZUS w Kraku).
Wypłatę dostaję na konto nie za cały miesiąc, ale zależnie od okresu na jaki mam wystawione zwolnienie lekarskie.

Co do urlopu macierzyńskiego:
http://www.gazetawroclawska.pl/artyk....html?cookie=1

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-02, 11:37   #2904
kukurydzianaa
Rozeznanie

Głowa mi wczoraj cały dzień pękała... Chyba na sobotnim weselu przesadziłam - wyszliśmy przed 2 (krótko po oczepinach, taki był plan), potańczyliśmy trochę... i normalnie mam wyrzuty, że przeforsowałam siebie i dziecko. Dłuższy czas nie czułam ruchów, na szczęście wczoraj wieczorem znowu się uaktywniło. Jeżeli miałabym teraz znowu jakieś wesele, to raczej bym odmówiła....

magnusia, dopilnuj sprawy z rajstopami. Ja zupełnie o tym nie pomyślałam, pończochy niechcący podarłam przed samym wyjściem na imprezę i musiałam założyć zwykłe rajstopy - były na masę niewygodne, zsunęłam je nisko, żeby brzucha nie uciskały, ale cały czas było mi "nie tak".

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Ja bardzo lubię zwierzęta jednak walczyć z nikim nie zamierzam i jeśli musiałabym mieszkac z kimś kto ma takie zwierze to pewnie nabawiłabym się nerwicy.
No moja cierpliwość zaczyna się powoli kończyć. A jak sobie pomyślę, że dzieciaczek mógłby wsadzić rączkę w jakąś "niespodziankę" a później włożyć ją do buzi, to normalnie budzi się we mnie agresja - do Bogu ducha winnego kota.
Chore, muszę coś z tym zrobić.

Cytat:
bo o zwierzę trzeba dbać a u widzę, że teściowie nie zadbali o swojego pupilka i tyle- zwierze tu nie jest winne że właściciel nie wychował i sobie nie radzi.
Piszesz, że nie zadbali, a wcześniej, że są nieodpowiedzialni....
Tak z kociej perspektywy patrząc, to on ma tutaj jak w raju - robi co chce i jak mu się podoba (w sensie nie musi łapką stukać dwa razy, żeby ktoś go wpuścił), karmę ma najdroższą, jest czochrany kiedy ma na to ochotę itp. Jest naprawdę szczęśliwym kotem. Niechęć do kastracji wypływa z obawy o uszczerbek na jego zdrowiu tudzież naturze, tak samo jak niekąpanie - żeby przypadkiem mu pikawa ze strachu nie stanęła... Z dwoma poprzednimi kocurami nie było takich problemów - bo ani nie obsikiwały, ani same nie śmierdziały, a u tego zaczęło się to tak stopniowo pokazywać, że ciężko było w którymś konkretnym momencie zareagować (myśleliśmy, że ten smród to tylko na czas "marcowania"... tyle, że jak zaczął się w styczniu marcować, tak do tej pory nie przestaje ).

Cytat:
No i kastracja przede wszystkim! Ja bym wzięła kota i ciachnęła skoro muszę z nim mieszkać pod jednym dachem. Kotu krzywda się nie stanie,wręcz przeciwnie. No ale to ja bym tak zrobiła.
Coraz bardziej się ku temu skłaniam - najwyżej teście będą się na mnie boczyć przez jakiś czas.

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
Kukurydziana, ja kocham koty ale nie wyobrażam sobie posiadania niewykastrowanego kocura to normalnie jest ciężkie do zniesienia a co dopiero w ciąży nawet jak tż wraca z biegania rzeczy od razu lądują w pralce bo inaczej szlag mnie trafia. Wcześniej aż tak nie byłam wrażliwa na zapachy.
Moim zdaniem powinniście na serio o tym z teściami pogadać. Oni się cieszą z Waszej obecności? (...)
W ogóle to masz pecha bo tylko 50% persów znaczy teren
To jest mieszaniec, więc pewnie ten odsetek jest już nieco większy :P Pyszczek ma jak zwykły kot (bardzo ładny zresztą), a sierść ma obfitszą i nieco dłuższą.
I tak, teście cieszą się, a teściowa "skacze" teraz koło mnie jak koło małego dziecka
Co do zapachów - kocie siuśki zawsze drażniły mnie tak samo, ale od kiedy jestem w ciąży, to ciężko mi znieść zapach kociej karmy (whiskasa rude wcina) - na początku jak przechodziłam głodna koło puszki, to miałam ochotę podkradać kotu, a teraz mnie na wymioty zbiera. Jak schodziłam na obiad w te upały, to mąż musiał na godzinę przed jedzeniem znosić kocią miskę do piwnicy, bo jej zapach drażnił mnie na całym piętrze, a najbardziej właśnie w kuchni. Na szczęście w te chłodne dni już tak nie cuchnie.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Kurcze, cos sobie naciagnelam chyba. Boli mnie jakis mięsień (?) jakby nad posladkiem jak chodzę, a szczególnie jak wstaje/pochylam się. Miała któraś z Was tak? Mam nadzieje, ze przejdzie, bo troche to utrudnia normalne funkcjonowanie...
Ja mam podobnie, tyle, że nie nad pośladkiem, ale sam lewy pośladek. Tak jakby promieniowało od krzyża do stawu biodrowego. I też odzywa się tylko przy nachylaniu się.

Cytat:
Napisane przez katharsist Pokaż wiadomość
Jejku, zazdroszczę dylematów pomiędzy wózkami za kwoty zbliżające się lub przekraczające 2000zł...
My chcielibyśmy się zmieścić w kwocie 1200zł...
Ja nawet 1200zł nie planowałam wydać.... Od początku wózeczek chcieliśmy kupić używany np. na allegro. Przetestować w sklepie konkretny model czy nam pasuje, a później zamówić za małą kasę

Ja tam nie mam parcia na nowe akcesoria dla dziecka
Stary 2013-09-02, 11:41   #2905
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Jestem na l4, liczą średnią z ostatnich 12 miesięcy wstecz (przynajmniej u mnie tak liczy ZUS w Kraku).
Wypłatę dostaję na konto nie za cały miesiąc, ale zależnie od okresu na jaki mam wystawione zwolnienie lekarskie.

Co do urlopu macierzyńskiego:
http://www.gazetawroclawska.pl/artyk....html?cookie=1
Dokładnie tak. L4 jak i zasiłek macierzyński (półroczny) liczony jest jako średnia z ostatnich 12 miesięcy (wchodzą w to otrzymane premie, nagrody, prowizje itp). Zasiłek macierzyński roczny to 80% - jeśli kobieta od razu się zdecyduje na roczny, lub 60% jeśli zdecyduje po tym półrocznym.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2013-09-02 o 11:43
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:43   #2906
J0zefina
Raczkowanie

Cytat:
ja niestety w temacie niet.. bo zwolnili mnie gdy poinformowałam o ciąży

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Obawiam się, że u mnie koła pompowane to konieczność. Mieszkam w lesie, chodnik mam tylko przed domem, więc tereny spacerowe to głównie drogi leśne, kawałek trasy brukowanej. Nie wiem, jak koła piankowe odnajdą się w takim terenie (czy nie będą się za szybko ścierać?), więc to kryterium jest najważniejsze. Co do wagi, będę zwracała na nią uwagę, bo widziałam wózki na kołach pompowanych ważące 13 kg i 18 kg.
no tak, ja mieszkałam w centrum miasta więc pompowane koła sobie odpuściłam, ale waga ważna sprawa, nawet przy prowadzeniu wózka liczą się kg, wieć mam nadzieję że znajdziesz dla Was wymarzony
Stary 2013-09-02, 11:45   #2907
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Kamień z serca
Isia nie mogło być inaczej
Super wieści.

Cytat:
Z tego co się orientuję to z 12 miesięcy.

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
jak się im prezent nie spodoba to ja z chęcią go przyjmę;p kocham albumy
Pewnie nawet jak im się nie spodoba to nic nie powiedzą
No zobaczymy co z tego albumu wyjdzie. Tylko sam album to za mało - coś chyba dokupimy. Tylko nie wiemy czy stawiać na rzeczy bardziej użytkowe czy na przykład jakiś medalik (w sumie to nie wiemy jakie oni mają podejście do spraw wiary).
Stary 2013-09-02, 11:46   #2908
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez J0zefina Pokaż wiadomość
ja niestety w temacie niet.. bo zwolnili mnie gdy poinformowałam o ciąży

no tak, ja mieszkałam w centrum miasta więc pompowane koła sobie odpuściłam, ale waga ważna sprawa, nawet przy prowadzeniu wózka liczą się kg, wieć mam nadzieję że znajdziesz dla Was wymarzony
Myślałam że nie można zwolnić kobiety w ciąży chyba że dyscyplinarnie albo przy likwidacji zakładu pracy.
Stary 2013-09-02, 11:55   #2909
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Myślałam że nie można zwolnić kobiety w ciąży chyba że dyscyplinarnie albo przy likwidacji zakładu pracy.
Nie można zwolnić od końca 3 miesiąca ciąży, chociaż siostra mojej koleżanki zwolniona we wcześniejszej ciąży wywalczyła w Sądzie Pracy przywrócenie do pracy.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 11:57   #2910
nattalli
Rozeznanie

Cytat:

Pewnie nawet jak im się nie spodoba to nic nie powiedzą
No zobaczymy co z tego albumu wyjdzie. Tylko sam album to za mało - coś chyba dokupimy. Tylko nie wiemy czy stawiać na rzeczy bardziej użytkowe czy na przykład jakiś medalik (w sumie to nie wiemy jakie oni mają podejście do spraw wiary).

Medalik fajna sprawa, też dostałam na chrzest łańcuszek z medalikiem (złoty) i do tej pory go mam i bardzo lubię, a medalik z Matka Boską. Ogólnie do kościoła mam raczej negatywny stosunek ale ten prezent bardzo lubię i wcale nie wygląda na 25lat, wygląda tak jakbym go wczoraj kupiła;p wiem że na chrzest dają też kolczyki złote. Ja akurat do prezentów nic nie mam nie uważam żeby było coś nieodpowiedniego w każdym razie, chociaż znam ludzi którzy oburzają się na samą myśl że takiemu dziecku daje się biżuterię. A zawsze możesz dać album i kopertę do środka, z dodatkowego zastrzyku gotówki każdy się ucieszy przy maleństwie.
My dziecko pewnie będziemy chrzcić w 4 miesiącu bo wtedy będziemy 1 raz w PL i zamierzam zrobić tak że do kościoła niech przyjdzie kto ma ochotę a na kawę i ciasto zaprosimy do jakiejś knajpki rodziców i chrzestnych i tyle. I zamierzam prosić o nie dawanie pieniążków bo nam akurat nie są potrzebne a jak już coś chcą kupić to niech to będzie jakiś ciuszek większy na przyszłość. Ja na tym skorzystam i dziecko

26.05.2013 II kreseczki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości