Mamusie marcowo-kwietniowe 2010 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-30, 14:22   #2911
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010

Izumi to ja się chyba jako następna w kolejce do Twojego talentu muszę ustawić Jak będziesz miała trochę czasu to daj znać plisssssssssss

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
przed ciążą piłam litrami czaeroną herbatę ,a tera z rzadka....
evitka a nie ma na czerwonej herbacie zapiski że należy unikać w ciąży?? Moja koleżanka - fanka czerwonej herbaty nie piła całą ciążę i bardzo nad tym ubolewała ... A ostatnio mocno się zdziwiła że ja zieloną piję

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Gmyrelka ...."Ja się podnoszę a tu leży ta "pizza", której "porodu" nawet nie zauważyłam"... PIZZA!!!!! NIE, NO POWALIŁAŚ MNIE!!!
fasolinko kiedy to łożysko właśnie jak pizza wygląda i ja w życiu (aż do porodu) nie sądziłam że to jest pizza o tak dużej średnicy !!!!
Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 14:24   #2912
Izumi
Wtajemniczenie

Tiaaa... mnie ta "pizza" też powaliła ..... akurat jadłam ;]
a jeszcze wczoraj miałam okazje oglądać filmik z porodem i widziałam tą "Pizze" ......
oj... na samą myśl mi się w kichach przewala .....

Edytowane przez Izumi
Czas edycji: 2009-10-30 o 14:25
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 14:24   #2913
Claire9
Raczkowanie

Właśnie mi do głowy przyszło...
Kiedy planujecie zapisać się do szkoły rodzenia? W którym tygodniu?Są w tym względzie jakieś odgórne wytyczne?

OOO, słońce w Warszawie wyszło!
Stary 2009-10-30, 14:25   #2914
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
I powtarzam- MY anię prosiłyśmy o te porady.
Z niechęcią, ale wdepnę jeszcze w ten poranny temat po raz ostatni- mogę nawet uściślić, że pomysł z listą AniP wyszedł ode mnie. To ja! To ja byłam! Ukręci mi ktoś głowę za to? Nie? Dziękuję i będę o rady prosić nadal, bo kto mi zabroni?

No, a teraz do rzeczywistości wracamy- odnośnie chrztu itd- my z TZ nawet cywilnego nie mamy. PRAWDOPODOBNIE weźmiemy jak maluch już będzie, ale tak naprawdę z czysto pragmatycznych pobudek. A z chrztem też jeszcze się wahamy CZY w ogóle. Nie wiemy jeszcze więc nie chcę teoretyzować, ale już rozmawialiśmy o tym, że jak jakiś ksiądz nie będzie chciał ochrzcić to zapytam komu tak naprawdę na złość chce zrobić- przecież Kościół otwarty ma być na wiernych, a nie im drzwi przed nosem zamykać, a co dziecko jest winne, że rodzice nie wierzący, albo poszukujący, albo innowiercy?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 14:32   #2915
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Claire9 Pokaż wiadomość
Właśnie mi do głowy przyszło...
Kiedy planujecie zapisać się do szkoły rodzenia? W którym tygodniu?Są w tym względzie jakieś odgórne wytyczne?

OOO, słońce w Warszawie wyszło!
U mnie zajęcia zaczynają się od 25tc.
Chciałam się zapisać już teraz, ale mama się rozeznała i Pani co prowadzi zajęcia, powiedziała, żeby koło 10tc przyjść się zapisać..... więc pójdę pewnie gdzieś w 18, żeby czasem dla mnie miejsca nie brakło
ZAZDROSZCZĘ słonka

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
No, a teraz do rzeczywistości wracamy- odnośnie chrztu itd- my z TZ nawet cywilnego nie mamy. PRAWDOPODOBNIE weźmiemy jak maluch już będzie, ale tak naprawdę z czysto pragmatycznych pobudek. A z chrztem też jeszcze się wahamy CZY w ogóle. Nie wiemy jeszcze więc nie chcę teoretyzować, ale już rozmawialiśmy o tym, że jak jakiś ksiądz nie będzie chciał ochrzcić to zapytam komu tak naprawdę na złość chce zrobić- przecież Kościół otwarty ma być na wiernych, a nie im drzwi przed nosem zamykać, a co dziecko jest winne, że rodzice nie wierzący, albo poszukujący, albo innowiercy?
Mądrze powiedziane.
Mój mąż w sumie złościł się na mnie na początku że chcę chrzcić, bo on by najchętniej tego nie robił, ale się uparła i co tu babie poradzisz?
Hmmm... a dlaczego.... w sumie... nie wiem... chcę wierzyć, ze jednak jest coś w tym wszystkim i że dziecko ochrzczone będzie nie wiem.... pod jakąś boską opieką czy coś... ciężko mi to wyjaśnić. Tak czy owak chcę! Poza tym uważam że religia chrześcijańska ma całkiem niezłe podstawy i założenia ....
Stary 2009-10-30, 14:32   #2916
ita83
Wtajemniczenie

Izumi - ja tez nie wiem jak to u nas z chrztem bedzie bo dziecie nie bedzie polakiem tzn bedzie mialo podwojne obywatelstwo - mam nadzieje ze istnieje na tym swiecie jacys ludzcy ksieza ktorzy do takiech ******* sie nie doczepiaja
Stary 2009-10-30, 14:34   #2917
fasolka73
Rozeznanie

Gmyrelka tak, wiem że ono tak wygląda, ale spodobało mi się Twoje trafne porównanie. Izumi, smacznego.....

A tak nawiązując, ostatnio byliśmy z mężem u znajomych, którzy też są w ciąży i rozmowy były wiadomo o czym... Min. o porodzie lotosowym. To jest takie cuś, że pępowiny się nie odcina, aż sama odpadnie i łożysko przez te parę dni trzeba konserwować solą .... Bleeee.... Jak to mąż znajomej usłyszał, to pozieleniał i musiał wyjść (na papierosa - ponoć)

mrowak ja też jestem za listami
bo: ( i tu cytuję Claire9)

"...nie zamierzam w oparach kadzideł oddychać głeboko w oczekiwaniu na łaskę wtajemniczenia. "
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-30, 14:38   #2918
Izumi
Wtajemniczenie

Tia... ja gdyby nie te listy tutaj i w necie... to oprócz ubranek.. kupiłabym pewnie wózek, wanienkę, łóżko. ...... mydło szare. I na tym by się skończyło ^__^' .... bo skund ja mam wiedzieć co jeszcze potrzebne? No skund?
Stary 2009-10-30, 14:39   #2919
fasolka73
Rozeznanie

Tia.... a ja bym nie potrafiła odróżnić rampersów od pajaców...
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 14:41   #2920
Izumi
Wtajemniczenie

O_O..... rampe(..)??.... AAAAAAAAAAAAAA! AAAAA! TO! No tak! Rampersy! No oczywiście, że rampersy Hehhehehehe ...
Stary 2009-10-30, 14:42   #2921
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Tia.... a ja bym nie potrafiła odróżnić rampersów od pajaców...
O kurtka!! Ja pierwsze słyszę o czymś takim jak rampersy Chyba muszę wrócić na pierwszą stronę i zacząć od początku ...
Stary 2009-10-30, 14:42   #2922
ita83
Wtajemniczenie

nio dokladnie Izumi - bo ja na przyklad wiedzialam ze trza kikut po lozysku smarowac do odpadniecia - ale juz czym smarowac to byla dla mnie czarna magia prawie
bidne by byly te dzieci z nami gdyby nie net i list na forum hehehehehe
Stary 2009-10-30, 14:43   #2923
mrowak
Zakorzenienie

a ja bym nie zasuwała dziś do tesco Oj, ale z Wami wesoło!

i ta "pizza" mnie rozłożyła na łopatki
Stary 2009-10-30, 14:43   #2924
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
evitka ... muszę mieć jakieś foto czy cokolwiek, żebym wiedziała jak chłopina wygląda w ogóle I wiesz... jakieś dane odnośnie tego jak ma obrazek wyglądać. Taki bardziej kreskówkowy? Czy jakiś inny Dlatego jakby co PW

Wstawiłam jeszcze jedną listę rzeczy potrzebnych dla malucha... to może też się przyda

I mi namieszałyście w głowie. Jesli chodzi o zachcianki ciążowe ... to owszem .... mam!.... taką zachciankę, żeby wybrać się do lumpa. Tylko z czym? 4zł w portwelu a do 10-go jeszcze w piz*u ;P
nie no ja wiem, że foto i info być w razie co musi, ale chciałam najpierw zapytać czy w ogóle będzie ci się chciało

napisze PW

i z tego wszystkiego zapomniałam podziękować za twoją (twojej koleżanki) listę- pomocna bardzo

u mnie w lumpku to za 4 zł czasem 2 ładne rzeczy można nabyć....
ale ja te z spłukana, dobrze że wypłata w poniedziałek...

własnie zamierzam się do dzidzisuowego sklepu (z normalnymi cenami) wybrac w nast. tyg. Koło mnie same drogie sklepy (sieciówki)
Dziś byłam przy okazji w smyku i mothercare i... ło matko jakie ceny....
pajac, czy sweterek trochę większy od pudełka zapałek 80zł.... kombinezon zimowy 180zł..... 1 flanelowa pielucha 7zł.....
tymbardziej doceniłam swoje lumpkowe zakupy....

o pokaże wam co mi koleżanka w UK kupiła - uzywane (niektóre rzeczy nowe, buciki wiadomo, skarpetki i jeszcze coś) i za wszystko razem dała mniej niż 10 funtów.
U nich jest taki targ- ludzie przynoszą co mają do sprzedania

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 14:45   #2925
evitka21
Zakorzenienie

i ciag dalszy tej samej paczuszki

Stary 2009-10-30, 14:45   #2926
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
- bo ja na przyklad wiedzialam ze trza kikut po lozysku smarowac do odpadniecia - ale juz czym smarowac to byla dla mnie czarna magia prawie
Po jakim kurka łożysku??? Nie mogę, zaraz się popłaczę tutaj po pępowinie chyba.
Stary 2009-10-30, 14:49   #2927
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

evitka bombowe te ubranka!! Naprawdę cudne !! Ale będziesz dziecię swe stroić fiu fiu

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Po jakim kurka łożysku??? Nie mogę, zaraz się popłaczę tutaj po pępowinie chyba.
: hahaha::h ahaha:

Humor dzisiaj na forum (wbrew pozorom) wyśmienity Ja cały czas się śmieję jak przypominam sobie kawał o pająku
Stary 2009-10-30, 14:53   #2928
Izumi
Wtajemniczenie

Evitka ..... to ubranka .. : eeek:

Kutfa..... czy ja mam jakąś rodzinę w UK.... trza sprawdzić, bo tak być to będzie!
Stary 2009-10-30, 14:53   #2929
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, jak to jest u Was z piciem kawy? W taki dzień jak dzisiaj aż mnie nosi, żeby zapodać sobie rozpuszczałkę z mlekiem i nie ukrywam, że czasem tak robię. Czy Wy też się "dokawiacie" od czasu do czasu?
ja pije tylko inke hehe inna mi nie podchodzi a przez pierwsze 2 miesiace ciazy kawa zniknela z naszego domku ani tesc ani maz nie pili bo ja siedzac u gory czulam jej zapach i czulam sie okropnie teraz nadrabiaja straty hehe

Cytat:
drcron... NO JASNE ... ale którego... bo ja jakoś.... nie pamiętam żebym coś ciekawego ostatnio dodawała?? ...
W każdym bądź razie nO PROBLEMO!
Ciekawa jestem jak to będzie wyglądać Pokażesz potem?
P.s. Daj znać który, to może wolałabyś coś innego... zaraz pokaże.....<wygrzebuje aparat>

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Kutfa... ja do tesco mam 11km..... . Dupa... . Wcześniej pisałam, że nie lubię środków transportu miejskiego (głównie przez starszych ludzi ) i tak.... hmmm... wcześniej zawsze szłam do tesco z buta... 1,5 -2h i byłam na miejsc u... ale nie wiem czy w ciązy to dobry pomysł aby żebym sobie marszruty robiła ... Kutfa ...... nooooooooooooooooooooo ............

A pokażcie ino te TESCO'we zakupy chociaż
Będę wiedzieć, czy aby warto aż tyyyyyle iść

P.S. Masz PW Mróweczko
Izumi myslalam o tym co w paluszkach wisi dzidzia ale to mnie sie tez podoba i teraz mam dylemat hihi

ja mam do tesco 20 km ale maz wolal dzisiaj jechac tam niz do Reala bo wie ze jak tam wpadne to wszystkie kobity musze po kolei odiwedzic i zchodzi 3 godziny na zakupach a on glodny byl bo go wkopalam bez sniadania do sprzatania cmentarza hehe a zaraz potem pojechalismy na zakupy i dopiero w drodze powiedzial ze on nic nie jadl

Izumi jak bedziesz miala u siebie problemy z ksiedzem zapraszam do nas nasz ksiadz to rowny gosciu jest idzie sie z nim zawsze dogadac nawet za freee najzabawniej bylo jak moi przyjaciele brali slub a ja jako swiadkowa mialam koperte w torebce i mialam dac ksiedzu i po slubie takie wielkie zamieszanie zyczenia i w ogole potem pojechalismy na sale ja do torebki by poprawic makijaz a tu zoonk koperta hihi pojechalismy dac ksiedzu ale nie chcial powiedzial ze to jego obowiazek byl

wyskakuje mi bledny zalacznik jak chce otworzyc zdjecie

a mnie los dzisiaj pokaral przesunelam komode lozko i szafke z telewizorem i cos mi w kregoslupie lupnelo i teraz siedze jak paralityk na podlodze oparta o lozko i sie nie moge wyprostowac

a zapomnialabym w Realu sa na promocji spioszki bodziaki kaftaniki i pajace pakowane po 2 sztuki i jedna wychodzi kolo 7-8 zlotych gatunkowo dobre bo dzwonila do mnie kolezanka czy bym chciala to mi odlozy

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-30, 14:55   #2930
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
A JA SIE W OGÓLE BOJE TEGO KIKUTA
a jak go killem go przypadkiem to co?
Stary 2009-10-30, 15:00   #2931
Izumi
Wtajemniczenie

drcron ... a może to? ;]? (załącznik)

U nas to księża naprawdę potrafią byś straszni, ja wolę nawet nie przytaczać żadnych historii Jeden był tylko taki zaje! Tylko po to żeby go posłuchać na religię chodziła, ale go przenieśli z mojego miasta A ja tylko wiem jak na imię miał... ale mam plan go odnaleść i u niego może ochrzcić To równy facet jest
Stary 2009-10-30, 15:03   #2932
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
bo ja na przyklad wiedzialam ze trza kikut po lozysku smarowac do odpadniecia
Cytat:
Cytat:
A JA SIE W OGÓLE BOJE TEGO KIKUTA
a jak go killem go przypadkiem to co?
kocham was

Stary 2009-10-30, 15:05   #2933
drcron
Zakorzenienie

evitka21 - swietne te ciuszki najbardziej podobaja mi sie butki i czapeczka ale ja to mam manie kupowania butow

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 15:05   #2934
Izumi
Wtajemniczenie

Bo jak nas tu nie kochać ;D?
Stary 2009-10-30, 15:08   #2935
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:
Napisane przez chwilka83 Pokaż wiadomość
wczoraj byłam prywatnie u gina. po moim odklejonym łożysku już nie ma śladu, póki co wszystko oki. zapytałam o wyniki z toksoplazmozy IgM mam wporzdku, natomiast pojawił się problem z IgG, mam wynik dodatni. zalecił wykonanie kolejnego badania ma to być jakaś awidoczność IgG. jestem przerażona po tym, jak przeczytałam jakie konsekwencje są z toksoplazmozy (wodogłowie, małogłowie....) jutro zorientuję się jak to wygląda z tym badaniem, ile się czeka na wyniki.
Kochana ja też mam IGg dodatnie u mnie norma do 8 a ja mam 13
ale jesli IGm masz ujemne to tak jak u mnie znaczy że przechodziłas kiedys juz to i kazał mój gin tylko za ok 8 tygodni powtórzyc wyniki żeby sprawdzic czy nie przyrasta!
więc WSZYSTKO JEST DOBRZE! NIE MARTW SIE!!!
Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
hej
tak sobie was tylko czytam bo niestety ale pisac sie odechciewa.. jest jedna pani ekspert ktora wie co najlepsze bedzie dla kazdego dziecka - choc kazde jest inne ja bede kupowac wszystkie *******y takie jak rozek sterylizatory podgrzewacze laktoatory i bede ywdawac pelno kasy na jak bedzie mi sie podobalo.. a wogole widze ze szal robi tam jais facet zawitkowski widze ze to jakis BOG bo wszystkie w niego wpatrzone ok moze daje rady jakies dobre ale boze drogi bez przesady to nie tamto nie ... wszystko co jest fajne dla dziecka jest niebezbieczne totalna bzdura.. ja sie sluchac niekogo nie mam zamiaru w sprawach wychowania mojego dziecka bo to jestoje i nikt nie bedzie mi mowil co mu potrzeba a czego nie a jesli bede sama chciala wiedziec to sie zapytam... dobra spadam z tego watku bo tu nawet o czym nie ma sie wypowiadac.
MIAŁAM SKOMENTOWAC bo jestem w gorącej wodzie kapana.. ale poczytałam wasze wypowiedzi i juz mi lepije. przeszło... bo i po co dzidzie na stresy narażać!!
Cytat:
Czuję w kościach wieczorną wizytę w tesco
rozwaliłas mnie
a ja czuję w moczu ochote na łazanki!! Wy świnie potworne nie dośc że wiecie jaki kazda ma stan - błogosławiony-czyt. zachciankowy to jeszcze bedziecie ochote na jakieś pizze kapusty kiszone robiły!!!
a ja nie mam kapuchy jeszcze chodx juz kupiona i bedziemy kisic w domku jak co roku swojska mniammmmmmmmmm

JESTEM BARDZO ZAWIEDZIONA NA WAS!!!!
WHAJ ŁI AR TAK DUŻO WRAJTEN!!???
hihihih
Nie nadążam a takie fajne informacje!!
Plis zwolonijcie 4 stony w jeden nie cały dzien???!!!
Zaraz do moderatora napisze i ot co zrobie!!!

a ja ide zjeśc gołąbki

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 15:09   #2936
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
a zapomnialabym w Realu sa na promocji spioszki bodziaki kaftaniki i pajace pakowane po 2 sztuki i jedna wychodzi kolo 7-8 zlotych gatunkowo dobre bo dzwonila do mnie kolezanka czy bym chciala to mi odlozy
dzięki za cynk- sprawdziłam w gazetce w necie- faktycznie całkiem przyzwoicie wyglądają

Cytat:
Napisane przez drcron
swietne te ciuszki najbardziej podobaja mi sie butki i czapeczka ale ja to mam manie kupowania butow
hehe mania butowa przejdzie na dziecię twoje mówisz.....

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2009-10-30 o 15:14
Stary 2009-10-30, 15:14   #2937
Izumi
Wtajemniczenie

Madziwnia... spamujemy żeby sobie nabić komentarzy Hihihihi To takie nowe hobby Wiesz... być jak najwyżej w rankingu LOL I w ogóle ... I KILL U za te gołąbki! JA KOOOOOCHAM GOŁABKI! A NIE MAM! ..........kruca...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-30, 15:19   #2938
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
to jeszcze bedziecie ochote na jakieś pizze kapusty kiszone robiły!!!
No po dzisiejszym dniu na forum to ja nie wiem czy akurat na pizzę to mam ochotę
Stary 2009-10-30, 15:33   #2939
martuko
Wtajemniczenie

się rozszalaly baby...
Ja zaliczyłam cmentarz z mężem, udalo nam się nawet szybko zrobić porządek, ja tylko wiaderka z liśćmi wywalałam, bo jakos nawet schylić mi się trudno więc jak czytam drcron żeś meble przesuwała, to mi slabo. Mi małż nie daje nawet siatki z zakupami nosić, normalnie inwalidka będę po tej ciąży, no ale będę ćwiczyć na dwoćh ciężarkach
Co do chrztów to nie podpowiem, ja akurat trafiałąm zwykle na dobrych księży i nie miałąm problemów. Myślę że to czasem zależy od ksiedza, a za graniocą to chyba jeszcze bardziej liberalnie to traktują. Izumi może da się to bierzmowanie nadrobić, u nas w ośrodku akademickim widziałam już takie sytuacje,że był naraz chrzest, pierwsza komunia i bierzmowanie dorosłego czlowieka, no ale do tego jest długie przygotowanie i trzeba chcieć. A z tym chrzczeniem dzieci przez rodziców niekatolików to szczerze mówiąc nie wiem.

izumi, te obrazki Twoje naprawdę rewelacja, dobrze,że wizaż podpisuje bo jeszcze by Ci kto skopiował. A ten co ma być z mężem wędkarzem to taki można że na wędce dzieciaka w becie wyciąga

JAk nie macie Tesco blisko to ja Wam mogę kupić co chcecie tylko to przesylka jeszcze, nie wiem czy się opłąca. A pokażę Wam aukcję z allegro, wydaje mi się po opakowaniu, że to są te ciuszko tescowe, śliczne, ale u mnie w sklepie chyba tych wszystkich wzorow nie bylo:
http://www.allegro.pl/item789776125_...s_nowosci.html
http://www.allegro.pl/item797277580_...arly_days.html
martuko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-30, 15:48   #2940
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martuko;15000999izumi, te obrazki Twoje naprawdę rewelacja, dobrze,że wizaż podpisuje bo jeszcze by Ci kto skopiował. [U
A ten co ma być z mężem wędkarzem to taki można że na wędce dzieciaka w becie wyciąga[/U]
to mój ten mąż wędkarz- świenty pomysł martuko

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości