storczyk (orchidea) cz.III - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-10, 14:55   #2911
kasia_tomeq
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Trudno jest oddzielić keiki od rośliny matczynej, a jak widzę Twoja roślina m. i tak umiera więc jeżeli nie ma na niej jakiegoś robactwa, choroby to ja bym te keiki tak zostawiła. One odżywiają się też dzięki roślinie matczynej po za tym trudno odciąć tak żeby mieć pewność że małe przeżyją. Co innego jak masz keiki na pędzie.
Sama próbowałam od zaatakowanej jakimiś robakami rośliny matczynej oddzielić ale nie udało się Jedyne doświdczenie jakie mam to przy oddzielaniu keiki z bulwy matczynej (wyrosło między liśćmi tak jak pęd kwiatowy) Czytałam że trudno i się nie da ale moje miało dobrze rozwiniety system korzeniowy i nie było głęboko wrośnięte w bulwę obłożyłam je sphagnum i dziś ma już jedną nową bulwę
W ogóle u mnie dendrobium 100% lepiej rośnie niż phalaenopsis. Dendrobium ma od niespełna roku i już tego lata zaczyna puszczać 4 pędy kwiatowe Wcześniej kwitł z jednej bulwy teraz z 4

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2010-09-10 o 14:57
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 15:30   #2912
kundzia07
Raczkowanie

kasia_tomeq nie wyglada to zbyt ładnie, być moze i to za głupia zgnilizna, miałam ze swoim ciapkiem podobny problem, wytni co sie da, i popsikaj topsinem, za jakiś czas powtórz i zobaczymy czy to coś pomogło,
postaraj pozbyc sie wszystkich zmian

mój jest własnie reanimowany, ale bedzie chyba dobrzez bo puszcza nowy listek, tyle że u mnie zaczeło sie to od dołu, i wrzerało się w środek

powodzenia
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 15:40   #2913
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
Co do plamek na storczyku to były one na liściu sercowym dla świętego spokoju odcięłam ten liść ok 1cm nad stożkiem jednocześnie pozbywając się tych plam ale co z nim będzie to dopiero się okaże ten storczyk ogólnie jest w kiepskiej formię. puścił 3 korzonki i ten liść na którym pojawiło się to dziadostwo Ogólnie dzielnie walczy o przetrwanie bo trwa to już z pół roku. Mam nadzieję że w końcu uda się mu , bo ma też dla mnie wartość sentymentalną dostałam go od MMŻ

Dziewczyny co do tego co ustaliłyśmy że jest poparzony coraz bardziej mnie przeraża wydałam na niego niemałą (jak dla mnie) kasę myśląc że będę miała pięknie kwitnącego, zdrowego storczyka jednak nie do końca tak jest zobaczcie na zdjęcia Liść sercowy zaczyna mu czarnieć i tak samo przy stożku wzrostu zdjęcie 1 czy aby na pewno to poparzenie? A może jakaś choroba? czarna zgnilizna? Te zmiany w ekspresowym tępię postępują, a ja nawet jeszcze go nie podlewałam bo ma dość mokro był chyba w sklepie LM przelany tyle co przyniosłam i postawiłam na oknie

I taka mała dygresja chciałam Wam zaprezentować dwa moje storczyki które kupiłam po przecenie (7 zł) również w LM wzruszyły mnie chęcią życia, bo każdy wypuszczał mały listeczek i temu też się na nie zdecydowałam mimo że wcześniej myślałam że odpuszczam sobie storczyki. Jeden miał liście lekko zmarszczone ale piękny system korzeniowy, drugi liście miał od początku piękne i jędrne, ładne korzenie jest jeszcze trzeci którego nie ma na zdjęciu liście również miał kiepskie ale korzenie i młody listek zdecydowały że jego też zabrałam. Za 21 zł miałam 3 storczyki, które dziś są cudowne (odpukać) możecie zobaczyć na zdjęciach liście nabrały turgoru korzenie pięknie przyrastają naprawdę jestem zadowolona. 2 mają pędy po przekwitnięciu ale nadal zielone i mam nadzieję że może odbiją z oczek. Nie żałuję mojej decyzji, a ten którego kupiłam w ubiegłym tygodniu nie dość że dałam 25 zł to taki lipton
Myślę że warto kupować w dobrym stanie storczyki po przecenach dlatego że dopiero po czasie widać co się z danym okazem dzieję te pięknie kwitnące mogą tylko zachwycać kwiatami bo jak widać nie jesteśmy w stanie stwierdzić na sklepowej półce jak jest ich autentyczny stan
Przebierałam w tych storczykach chyba pół godziny bo wahałam się między tym purpurowym, a żółtym i głównie chodziło mi o jakość całej rośliny, a nie kolor i ilość kwiatów, a i tak chyba gorzej trafić nie mogłam

Jak myślicie czekać i obserwować czy poucinać?

ja bym poucinała te listki z tym czymś-lepiej zahamować chorobę póki się nie rozprzestrzeniła zbyt mocno i koniecznie zasyp ranki po cięciu cynamonem
Stary 2010-09-10, 21:02   #2914
breda
Raczkowanie

my new roommates
miedziany i drobny biały, który miejscami jest dodatkowo żółty

Edytowane przez breda
Czas edycji: 2010-09-11 o 06:13
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:39   #2915
kasia_tomeq
Raczkowanie

Najtrudniej w tym wszystkim określić co mu jest, bo objawy trochę pasują do fytoftorazy jak i do zmian wywołanych niewłaściwym podlewaniem, światłem itp w każdym bądź razie co się dało obcięłam Zostawiłam jeszcze tylko liścia z jasną plama (poparzenie?) i będę obserwować. Opryskałam bioseptem bo tylko to mam pod ręką.
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:43   #2916
karolca
Zakorzenienie

moja zaczynają masowe przekwitanie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:57   #2917
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mysza621 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Pamietacie moje "chciejstwo" kupione w maju ze zgnitym stożkiem wzrostu? Kwiatek mi się odwdzięczył, że mimo wszystko go kupiłam i ma dwa basal keiki! I teraz nie wiem czy powinnam je zostawić tak jak są w tej doniczce czy rozdzielić je...?
Absolutnie nic nie oddzielaj, one są zbyt małe żeby przeżyć samodzielnie... nie mają korzeni niech sobie rosną razem z mamusia która dzięki swoim korzonkom odżywia dzieciaczki

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
Jak myślicie czekać i obserwować czy poucinać?
kasia te zmiany na trzonie z zdjęcia 1 nie wyglądają za dobrze coś mi się wydaje, że już cały trzon jest zaatakowany plamy już są na kilku listkach od trzonu... do świętego spokoju odizoluj go od innych kwiatów...

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
my new roommates
breda miedziany jest po prostu nie do opisania...
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-10, 23:12   #2918
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
breda miedziany jest po prostu nie do opisania...
stałam przed stojakami ponad godzinę i grzebałam, grzebałam, grzebałam i wygrzebałam miedziaczka chyba jeden taki był chociaż nie wszystkie stojaki udało mi się przejrzeć... kurcze czemu oni upychają tak te kwiaty? potem nie ma się co dziwić że są masakrycznie połamane i zniszczone...
dużo było takich drobnokwiatowych (jak ten biały) cieniowanych trochę żółtych ciapkowanych pachnących i to nawet dwupędowych i duuużo różu
a i widziałam też takie jak ostatni nabytek Norki chyba też dwupędowe i to nie wiem czy nie były po 17,99

i mam jeszcze pytanko: czy orientujecie się może co może być przyczyną bladnięcia kwiatków w trakcie kwitnienia? mój jeden z żółtaczków ostatnio doszedł do wniosku że po dwóch miesiącach kwitnienia rozwinie jeszcze jednego pączka. Jest on koloru mocno żółtego w takim samym kolorze była reszta kwiatów zaraz po zakwitnięciu, tyle że z czasem z żółteczkowego koloru zmienił barwę na blado cytrynową (drugi żółty zresztą tak samo). I teraz mam pytanie: czy da się jakoś utrzymać tą intensywną barwę do samego opadnięcia kwiatków? czy to jest taki ich cykl życia? czy jakaś inna cholera?
na zdjęciu poniżej widać tą różnicę

Edytowane przez breda
Czas edycji: 2010-09-11 o 08:40
Stary 2010-09-11, 09:36   #2919
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
i mam jeszcze pytanko: czy orientujecie się może co może być przyczyną bladnięcia kwiatków w trakcie kwitnienia?
to jest naturalna kolej życia niektórych kwiatów , że po kilku miesiącach płatki bledną na to już nie ma rady...

a miedziaka dopadłaś w LM może?

swoją drogą ten maziaczek żółto-różowy też jest uroczy

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-09-11 o 09:44
Stary 2010-09-11, 10:13   #2920
norka27
Zakorzenienie

Bozesz Breda alez to mazane zolte jest sliczne Miedziane tez A tak powaznie to moje zolte tez bledna po jakims czasie, nie wiem czemu ale sa tez slabsze, krocj kwitna, za to sie przedluzaja niesamowicie Moj tygrysek z zimy na nowym pedzie ma juz 7 paczkow wiec na poznej jesieni bede miec kwiatki. To samo z arlekinem kupionym w lutym - ped pelen malych paczkow, pierworodny podobnie. Wiec na zime mamy zapewnione kwitnienia - zeby jeszcze dendrobium sie zdecydowalo z nowych bulw puscic pedy to juz bede konetnt supelnie. Nelcia na dniach zacznie sie otwierac, ostatnio nabyta kambria na nowym pedzie tez niezle obdazona ale jeszcze potrwa zanim sie otworzy. A encylia wypuscila 2 bulwy i czeka mnie przesadzanie bo sie nie miesci - te bulwy se trzsnela akurat na granicy z doniczka.
No i sie otworzyl - jak wy to nazywacie - budyn. Budyn tez blednie z czasem i to smiesznie wyglada kiedy sie przedluzy i nowy kwiatek jest taki ostry a reszte wyblakla dzisiaj bedzie podlewanko ale najpierw trzeba skonczyc prace
Dodaje ze smutkiem ze nie kupilam wypatrzonego bo go juz w sklepie nie bylo i mi przykro bardzo bo sie napalilam. U nas to same pospoliciaki maja przewaznie roz albo biel a jak sie pojawi cos specjalnego to albo zmarnowane na maksa albo super drogie

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-09-11 o 10:15
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 10:22   #2921
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

A mnie czeka kolejna reanimacja, buuuu.... Tym razem żadna znajda śmietnikowa tylko mój własny osobisty avatarowy! Chyba się zapłaczę jak mi się nie uda go uratować. A nie bardzo wiem jak się za to zabrać, bo jeszcze nigdy nie reanimowałam bezkorzennego. Wsadzić go do keramzytu? Zgłupiałam totalnie.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-09-11 o 10:23
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 10:47   #2922
norka27
Zakorzenienie

Maja on mimo braku tych korzeni i tak prezentuje sie pieknie i jedrnie wiec jest szansa ze sie kolega uratuje. Ja nie reanimowalam nigdy w keramzycie wiec moge ci jedynie podpowiedziec co u mnie zadzialalo - ale to byl jednokorzenny. Zmieszalam kore Substrala - bo ma duzo grubego torfu co wilgoc trzyma - z gruba zwykla kora co dala przestrzen dla powietrza - tu mozna wsypac keramzytu ktory spelni podobna role - i kolega byl lekko namaczany co kilka dni by utrzymac wilgoc az zacely kielkowac pierwsze korzonki i wtedy podlewalam raz na tydzien. W miedzyczasie robilam mokre oklady, mozna go tez na jakis czas zamknac w worku foliowym by utrzymac wilgoc dla lisci - np na kilka godzin jak ogladasz tv wieczorem - tak by nie zgnil zdjac wora na noc. Mozna podloze przelac raz na jakis czas woda z topsinem to nie bedzie gnic ani roslina ani podloze.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 10:56   #2923
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Dzięki Norka. Mnie martwi jeszcze ta żółta plama na dole stożka, nie wiem czy ją widać, na wszelki wypadek spryskam topsinem to miejsce.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 12:54   #2924
breda
Raczkowanie

Cytat:
to jest naturalna kolej życia niektórych kwiatów , że po kilku miesiącach płatki bledną na to już nie ma rady...

a miedziaka dopadłaś w LM może?

swoją drogą ten maziaczek żółto-różowy też jest uroczy
u mnie zbledły po miesiącu a praktycznie wszystkie kwiaty rozwinięte ma w domu. miedziaka kupiłam w OBI natomiast żółto - różowego w lipcu w LM

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Budyn tez blednie z czasem i to smiesznie wyglada kiedy sie przedluzy i nowy kwiatek jest taki ostry a reszte wyblakla (
no u mnie właśnie tak głupio wygląda - 7 kwiatków jasnych i jeden żółć taka że po oczach daje
Stary 2010-09-11, 17:00   #2925
icoteraz
Raczkowanie

Ja tez mam kolejnego, tym razem zakupionego do reanimacji. Sluchajcie, odkryłam, że ma totalnie zgniłe korzenie. Zgnilizna weszła już też na liść. Wyjeąlm go, obcięłam wszystkie korzenie i chorego liścia. Znalazłam wciśnięte prawie że w środek kwiatka trociny! Na wszelki wypadek wymyłam go w przegotowanej wodzie i osuszyłam delikatnie papierowymi ręcznikami. Teraz leży sobie na ręcznikach papierowych, obsypany cynanonem na parapecie. Czy za jakies dwa dni wsadzić go w keramzyt i czy ociąć kwitnące pędy? - Gdzieś czytałam kiedyś, że powinno pędy sie uciąć, by roślina miała siłę na wyzdrowienie i przezyła. Czy tak zrobic? Wsadzę go za jakieś dwa dni do keramzytu. Czy od razu w podstawkę nalac mu ze 2 cm. wody, by keramzyt naciągnął, czy też jeszcze z tydzien nie dawać wogóle wody? - bo też gdzies o tym czytalam ale nie wiem czy sa to pewne informacje...
A wiem na pewno, że dziewczyny jesteście specjalistkami i na pewno dobrze doradzicie
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 17:07   #2926
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Witajcie jeszcze raz... Pożółkły mi liście storczyków Nie mam pojęcia od czego? Normalnie je podlewałam... I mam jeszcze jedno pytanie - czy podłoże Substral jest warte zakupy. Pytam, bo tylko takie znalazłam u mnie w mieście...
Stary 2010-09-11, 17:35   #2927
cava
Zakorzenienie

Cytat:
my new roommates
Breda, jaki cudny ten miedziany, obłęd po prostu, nigdy takiego nie widziałam.

dawno nic nie pisałam, ale czasu brak, ale zaglądam i podziwiam regularnie.
Dla moich storków tez czasu nie mam, ale im to jakoś podejrzanie służy. Nawet podlewam po prostu jak inne kwiatki, z góry, tylko na 2gi dzień obchodzę towarzystwo z miską i zlewam z doniczek wodę która zebrała się na dnie osłonek.
Niestety przegapiłam kilka przesadzań i teraz nie wiem co zrobić, korzenie poprzerastały doniczki, storki puściły pedy i szykuja kwitnienie i... nie wiem co zrobić, chyba tak musza dotrwać az przekwitną

I zdjęcia. ten rózowy, który udaje miniaturkę, to moja skundlona philadelfia, której wygniły korzenie przez nadmierne podlewanie (to mój 2 go storczyk w ogóle). Przez troche ponad rok trochę odbudowała system korzeniowy, pusciła nowe liście i nagle puściła malutki pędzik i uraczyła mnie kwitnieniem. Kwiatki sa tylko 4, ale sporo większe od tych "kupnych" i widzę że to nie koniec, bo tworzą się za nimi nowe pączki.
Bardzo jestem z niej dumna.

I mój nowy lokator, żółty/budyniowy? z biskupimi warżkami. Po prostu nie mogłąm bez niego wyjść ze sklepu, mimo zaklinania się ze i tak mam "tego" za dużo. No ale jak mogłam go zostawić? nawet mój załamany "sałatą" pleniąca się po domu mąż, jak zobaczył moją minę to machnął ręką i mi go kupił

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 22:15   #2928
icoteraz
Raczkowanie

Udało sie. Oto wspomniany chory nabytek, który bardzo mi sie podoba
Stary 2010-09-11, 22:27   #2929
icoteraz
Raczkowanie

Tu przedstawiam 3 pogryzione przez psa. 4 nie przeżył.
Jeden z nich ma nowy listek. U żadnego nie ma korzeni. Teraz w donniczkach sa porobione dziurki. Jak je oceniacie?
Stary 2010-09-12, 08:25   #2930
Olus_
Raczkowanie

Icoteraz powiem szczerze że pierwszy raz widzę storki w takim stanie
Załącznik 3402594Załącznik 3402595Załącznik 3402596
Ja mam 3 w reanimacji, 2 w keramzycie ( pierwszy z korzeniem, drugi bezkorzenny) i jeden w kamieniach. Mam nadzieję, że wszystkie uda mi się odratować.
Dziewczyny w czym rosną Wasze miniaturki?

Edytowane przez Olus_
Czas edycji: 2010-09-12 o 08:47
Olus_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 09:04   #2931
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez icoteraz Pokaż wiadomość
Udało sie. Oto wspomniany chory nabytek, który bardzo mi sie podoba
z taka ilością cynamonu to bym uważała... to nie ciasto tylko kwiatek... a cynamon możne jest bakteriobójczy ale HAMUJE WZROST...

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Olus_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny w czym rosną Wasze miniaturki?
Olus moje miniaturki rosną w sphagnum (mchu)... powiem tak, na początek była anty nastawiona... ale z tego co wiem to wszystkie miniaturki rosną w mchu... poprostu namaczam je krórej i żadzie po przeschnieciu sphagnum i jest git sphagnum jest polecane do reanimacji i do malutkich keików... wiec cos w tym musi byc...

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
I zdjęcia. ten rózowy, który udaje miniaturkę,
mam tego samego różowego o drobnych kwiatach... jest słodziutki
a co do philadefi... mojej już kilka miesięcy rośnie jej pęd... strasznie wolno

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Napisane przez rodzyneq84 Pokaż wiadomość
Witajcie jeszcze raz... Pożółkły mi liście storczyków Nie mam pojęcia od czego? Normalnie je podlewałam... I mam jeszcze jedno pytanie - czy podłoże Substral jest warte zakupy. Pytam, bo tylko takie znalazłam u mnie w mieście...
ZA MAŁO INFORMACJI... co znaczy pożółkły? które pożółkły?? najlepiej wstawić zdjęcia bo my nie jesteśmy jasnowidzami i każdy może zrozumieć informacje pożółkły liście inaczej i diagnozy mogą być sprzeczne... jak dla mnie większość podłoży do storczyków z supermarketów i kwiaciarni są do d.... jedynie z LM podłoże do epifitów jest warte uwagi... często też mieszam podłoże z LM z grubszymi kawałkami wyjętymi z gorszego podłoża...
Stary 2010-09-12, 09:11   #2932
Olus_
Raczkowanie

To dobrze Doriskap bo moja też rośnie w sphagum.
Kurczę, nie wiedziałam że cynamon hamuje wzrost
Stary 2010-09-12, 09:18   #2933
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
To dobrze Doriskap bo moja też rośnie w sphagum.
Kurczę, nie wiedziałam że cynamon hamuje wzrost
OLUS przy shagnum trzeba pamiętać, żeby podlewać zadziej niż przy korze i nie tak intensywnie namaczać i powinno być wszystko ok... jak dobrze pamiętam masz miniaturkę z cauflanad to napewno rosnie w sphagnum... w sumie wszystkie miniaturki w tym rosną... słyszałam od znajomej, że w jej miniaturce nowe liście było o wiele większe niz te sklepowe ciekawe co będzie z moimi bo jak w obu miniaturach zaczynają rosnąc listki...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-12, 09:55   #2934
Olus_
Raczkowanie

Zgadza się.
Myślisz ze sposób reanimacji w keramzycie, to dobry sposób?
Stary 2010-09-12, 10:18   #2935
breda
Raczkowanie

Cytat:
Zgadza się.
ja mam jednego bezkorzennego w keramzycie... ma jednego zżółkniętego liścia, którego okładam chusteczką z wodą i małego kurdupla którego puścił jakiś czas temu ale nie rośnie. dzisiaj wyjęłam go na chwile z doniczki bo mi się przewróciła i wysypał się keramzyt i zauważyłam cuś co może ma zamiar być małym keiczkiem
dla bezpieczeństwa wsadziłam szybko spowrotem, namoczyłam w przegotowanej wodzie i wraz z doniczką powędrował spowrotem na okno.
zostaje teraz czekać
Stary 2010-09-12, 10:50   #2936
Olus_
Raczkowanie

Na ogół długo trwa reanimacja storczyków w keramzycie?
Stary 2010-09-12, 10:56   #2937
bierka83
Zadomowienie

Cytat:

a co do philadefi... mojej już kilka miesięcy rośnie jej pęd... strasznie wolno
Mam to samo z moja,wypuscila peda na kilka centymetrow i stoi w miejscu od 2 miesiecy chyba. Nie wiem co jest,moze one tak maja skoro u Ciebie jest podobnie
U mnie jeden storasek puscil nowy ped a na samym czubku keik,juz sa dwa listeczki
Pozdrawiam
Stary 2010-09-12, 11:15   #2938
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Zgadza się.
szczerze to nie próbowałam keramzytu tylko grubą korę i pomogło przy jednokorzennym

teraz mam zdechlaka którego ciocia mi podrzuciła, ale on jest opłakanym sanie i chyba wypróbuje keramzyt bo na dniach będę musiała obciąć keiki które są na pędzie... a jak na złość pęd drewnieje... ile trwa reanimacja to jest zależne od siły kwiatka... może nawet i rok słyszałam, ze i dłużej... niech trwa ile chce, byleby była skuteczna prawda?

wiem, że dużo doświadczonych hodowców storczyków poleca sphagnum do reanimacji najdłuzej trzyma wilgoc i prawdopodobnie sprawdza się przy bezkorzennych uparciuchach... tylko jest mało dostępne...

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Mam to samo z moja,wypuscila peda na kilka centymetrow i stoi w miejscu od 2 miesiecy chyba. Nie wiem co jest,moze one tak maja skoro u Ciebie jest podobnie
U mnie jeden storasek puscil nowy ped a na samym czubku keik,juz sa dwa listeczki
Pozdrawiam
to ona chyba tak ma bo moja prawie całe wakacje stała w miejscu może pęd rósł,ale ale chyba setne części milimetra teraz widzę coś jakby kształtował się 1 pączek ciekawe jak długo to potrwa

już wiem czemu tak jest... może dlatego, że one kwitną tylko zimą

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-09-12 o 13:36
Stary 2010-09-12, 14:08   #2939
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Cytat:
ZA MAŁO INFORMACJI... co znaczy pożółkły? które pożółkły?? najlepiej wstawić zdjęcia bo my nie jesteśmy jasnowidzami i każdy może zrozumieć informacje pożółkły liście inaczej i diagnozy mogą być sprzeczne... jak dla mnie większość podłoży do storczyków z supermarketów i kwiaciarni są do d.... jedynie z LM podłoże do epifitów jest warte uwagi... często też mieszam podłoże z LM z grubszymi kawałkami wyjętymi z gorszego podłoża...
Ale ja nie mam LM w pobliżu i nie mam mi kto w LM kupić tego podłoża. Możesz, lub któraś z Was może polecić mi coś innego, dostępnego np. w necie??? A liście wyglądają tak jak na zdjęciach poniżej. Czy to może być efekt przelania??

Zdjęcia 1,2,3 to kwitnący storczyk a 4,5 przekwitnięty, który wyjęłam z doniczki sklepowej ale już go przesadziłam z powrotem. Przepraszam, że Wam tak truję ale ciężko znaleźć info w necie na ten temat a ja nie chcę hodować jedynie kaktusów
Stary 2010-09-12, 14:25   #2940
icoteraz
Raczkowanie

Wiem, że sa w fatalnym stanie. Liście im zżółkły i zaschły. Jednak żyją. Jak długo - nie wiem. Gdy pies je pogryzł, mąż powiedział bym je wyrzuciła a on kupi mi inne, bo z tych nic nie będzie. Nie mniej cholernie mi ich szkoda wyrzucić. Na razie się nie poddaję i one chyba też.

Jeśli chodzi o tego w cynamonie - nie wiedziałam, że cynamon hamuje wzrost. Nigdzie nie doczytałam. Dzięki. Cynamon został zdjęty. A co z pędami kwiatowymi - uciąć?

I jeszcze jedno - wpadł mi do głowy pomysł użycia ukorzeniacza. Az mnie korci.. Wiem, że to dotyczy młodych sadzonek innych roslin ale może warto spróbować ?

Edytowane przez icoteraz
Czas edycji: 2010-09-12 o 17:30 Powód: dodanie pytania
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości