|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Asika współczuję Zuzikowych problemów ze zdrowiem
![]() ![]() U nas Laura odbekuje praktycznie po każdym jedzeniu, TŻ nosi ją przez ramię i czasem wystarczy minutka i odbija się jej jak staremu ![]() ![]() Balbinka to super że Julek przybrał ![]() ![]() ![]() Ja do gina idę we wtorek, ciekawe co mi powie ![]() ![]()
#2912 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
My po wizycie.
Kajunia przybrała od wyjścia ze szpitala, czyli przez 2 tygodnie i 1 dzień 0,5 kg!!! ![]() ![]() Pobrali Jej krew na bilirubinę, jutro może będzie wynik.. Dostaliśmy skierowanie na usg nereczki, do ortopedy. Za 3 tygodnie - szczepienie! Cytat:
![]() Moja nie zawsze odbija, ulewa często ale właśnie od lekarza usłyszałam ze to normlne u takich małych dzieci, bo jeszcze układ pokarmowy nie jest ukształtowany odpowiednio. ![]() Balbinka oj to niedobrze z tym Twoim zdrówkiem, dbaj o siebie kochana, trzymam kciuki za badania! Dobrze, ze Julek tak ładnie nadrabia! ![]() ![]() Gosia, przemywasz oczka solą fizjologiczna, czy czyms innym? jak masujesz? Mravka u nas w sumie łezki były od początku.. Chyba pójde do tej p. doktor co pisałas. Napiszesz mi jaki koszt takiej wizyty? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2913 | |
Gang Iren
|
Slodziak i jaki duzy juz!!
![]() Cytat:
![]() |
#2914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2915 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mysle,ze Jula lada moment zacznie,zobaczysz..u Nas to tak z dnia na dzien sie "rozkrecil" Cytat:
Oo w sumie ja musze przymierzyc obraczke,bo sie obawiam,ze moze byc tez maława. Cytat:
Cytat:
![]() My przy karmieniu pazurki obcinamy ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2916 |
Zadomowienie
|
Balbinka co za lekarz
![]() A Ty koniecznie porób badania....te omdlenia to może z braku żeaza.. Mravka Robercik super facet..i jaki duży! A Ty rewelacyjnie wyglądasz ![]() Lenka super Kajusia przybrała ![]() Powiedz mi, gdzie zapisałaś Małą na usg bioderek? My właśnie wstaliśmy po prawie 3 godzinnej drzemce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Zakorzenienie
|
Cześc kochane
![]() Przede wszystkim gratulacje dla Wszystkich Nowych Mam!!!! ![]() Jejku nie było mnie na forum z jakiś tydzień ...widze, że duzo piszecie...ja ostatnio zero czasu...albo zajmuje sie małym w domu...albo spacerujemy godzinami...albo zajmuje się domem w wolnej chwili... a ostatnio jeszcze mężem bo był chory...potem soba bo mnie zaraził...a dziś byliśmy z małym u lekarza bo też coś od Nas złapał...i smarka lekko kaszle (chyba) i marudny więcej ostatnio przez te upały... ale wszystko w miarę ok mamy go obserwować, dostał kropelki na katar i tyle aha i waży już 5470 ![]() ** Właśnie wygoniłam moich mężczyzn na spacer i z dwie godziny mam dla siebie ![]() ![]() bo tam naprawde ostatnio to nawet nie mam kiedy zasiąśc do kompa, pogadac z Wami...powymieniać się doświadczeniami...ahhh... , Tymon ma jakiś czujnik chyba i co próbuje wejśc na neta to on marudzi ![]() *Mąż miał wolne to tez pomimo, że jesteśmy razem w domku to mało czasu mały dla siebie sam na sam...więcej nam na przekomarzanie schodzi bo potrafi mi na nerwy zadziałać! a potem: kochanie daj buzi ![]() ![]() * Przerobiłam znowu ( i nadal troszke przerabiam ) zapalenie piersi...znowu prawej...przewiałam na wycieczce z małym karmiłam go na zewnatrz a mocno wiało! i dupa zbita, przeszło na dwa dni a dziś pojawił mi sie wielki góz jak kamień ręki do góry podnieśc nie mogłam...więc zastosowałam ciepły prysznic, masaż i kapustę no i Tymuś ściągnął mleczko i tez pomogło...zobaczę co będzie dalej. Oglądałam fotki przepiękne sa Wszystkie Nasze dzieciaczki...aż serce rośnie ![]()
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2012-05-04 o 14:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#2918 |
Wtajemniczenie
|
Balbinka ja bylam u GP w zeszly poniedzialek w sprawie strzepek krwi i sluzu i kupek zielonych, facet byl tragiczny, nawet nie wzial kupki do badania i powiedzial ze nie ma takiej potrzeby-zadzwonilam do przychodni we wtorek i zapytalam o nazwisko GP ktorego widzialam (bo jest arabem chyba), jak mi powiedziala pani jego nazwisko to powiedzialam ze tego doktora juz nie chce nigdy wiecej widziec i musze zobaczyc sie z innym
![]() ![]() Tikki bardzo praktyczne to Wasze nowe lozeczko. Asika aby u Was przeszly bole brzuszka jak najszybciej. Lenka powodzenia na wizycie. o rany ale mialysmy aktywnych kilka godzin - jak na nas ![]() o 10:30 mialysmy pierwsze zajecia z masazu niemowlat. Hania po calej nocy przespanej, rano wciagnela troche cyca i zasnelysmy....i zaspalysmy, bylam pewna ze ona tylko na troszke sie zdrzemnie i ja tez - a spalysmy 2 godz...i byla 9:40, a ja mialam ja nakarmic, siebie doprowadzic do przadku i Hanie i jeszcze znalezc miejsce gdzie sa te zajecia bo tam nigdy nie bylam i mialam na wszystko 40min tylko ![]() wiec Hanka spala jeszcze, ja siebie do porzadku w miare bo do ludzi przeciez jechalam ![]() ![]() ![]() na miejscu byly 4 inne mamy z maluszkami, Hania byla najmlodsza, najdrobniejsza i jak wszystkie stwierdzily ...ma najwiecej wlosow, pytaly czy mialam zgage w ciazy - ale ja nawet ani razu nie mialam. najpierw byl poczatek w ubrankach - a pozniej rozbieranko i bez pieluchy pierwsze proby masazu ![]() ![]() ![]() dzieciaczki ulewaly czasami, obsikiwaly swoje mamy ![]() Hania przybrala w ostatni tydzien 240g. jak wazylam ja tydzien temu wazyla 3949g ale polozylam ja na wage w body na krotki rekaw i spioszki i w pieluszce i dzis mala naguska na wage a tam 3940g (mysle o matko nic nie przybrala i jeszcze te kupki brzydkie ma, no to ladnie ![]() na koniec spotkania Hania poslala sliczny usmiech do health visitor ![]() mamy sobie praktykowac w domu zgodnie z instrukcja i mamy olejek do masazu (ponoc najlepsza jest organic oliwa z oliwek).nastepne zajecia za tydzien, czekaja nas jeszcze 3 piatki na tych lekcjach. i zobaczylam przy okazji ze sa tam 2 zlobki w okolicy - wiec musze sie dowiedziec troche o nich.bo Hanulka od nowego roku do zlobka bedzie musiala pojsc. takze minal chyba u nas skok, bo Hania jest taka jak byla wczesniej, oczywiscie czasami zaplacze, ale spi sobie 2-3h a nie 15min jak w ciagu ostatnich kilku dni. |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 |
Rozeznanie
|
Znalazłam chwilke witajcie =) malutki nadal grzeczny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2920 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I mnie też boli pierwsze złapanie brodawki, a potem już z górki... Cytat:
![]() ![]() Mój mały rudzielec zaczyna być coraz bardziej aktywny i coraz mniej śpi, no i szukamy sposobów, żeby się nie nudziła - narazie pomagają zabawy rączkami i nózkami.... Teraz Hania sobie śpi, a ja się zabieram za prasowanie, bo trochę mi się tego nazbierało... Aaaa.... Desia, moja Hanulka też miała podniesione crp zaraz po porodzie (15 - a norma to 5) i też dostała antybiotyk - wenflon miała w rączce i strasznie mi Jej szkoda było. W moczu nic nie wyszło więc nie wiadomo co spowodowało to podniesione crp... a lekarka przy wypisie ze szpitala doszukała się jeszcze, że Hania jest za blada i kazała zrobić usg brzuszka i główki - jakby nie mogli tego zrobić przez tydzień naszego pobytu w szpitalu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2921 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny śliczne Dzieciątka na mailu
![]() ![]() Gosia GRATULACJE 2 tyg. Eryczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2922 | |
Gang Iren
|
O to ja tez sprobuje tak.Bo wlasnie musze paznokcie obciac mu,a probowalam jak spi,ale ostatnio cos ma niezbyt mocny sen i nie wychodzi mi to obcinanie,bo sie przebudza.Tylko nie wiem jak do tego sie zabrac,bo jedna reka go trzymam.A ty jak to robisz?
Cytat:
Eryk spi juz prawie 3 godziny,bardzo duzo jak na niego. On ma bardzo dlugie pory czuwania.Potrafi nie spac po 5-6 godz jednym ciagiem.Przewaznie dopoludnia tak ma i potem od wieczora do nocy,z tym ze na wieczor jest marudny,albo wrecz placze.
![]() |
#2923 |
Zakorzenienie
|
Mravka ale Robercik sobie słodko spi
![]() Evvcia super ze z kupka sie unormowalo ![]() ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- gosiu sprobuj w czasie karmienia piersia ale musisz miec obie rece wolne. Ja podkladam poduszki do karmienia zeby miec wolne rece i obcinam pazurki ![]()
#2924 |
Rozeznanie
|
Kochane, później Was nadrobię.
Ale mam do Was pytanko. Na razie się wstrzymałam z zakupem kropelek na wzdęcia i kolki. Na razie mała bączkuje i robi kupki, czasem faktycznie pomarudzi, ale to może tylko takie marudzenie. Za to mam herbatkę koper włoski - myślę, żeby go pić to i mi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Była u mnie moja mama i siostra, przed wczoraj pojechały. Współczuję Wam problemów z tż, mam nadzieję że wszystko wróci do normy. Olivka właśnie poszła na drzemkę. Kupiłam dziś bujak, siedziała prawie godzinę, zaczepiała rączkami zabawki i sobie rozmawiała z nimi ![]() Byłam na mailu: śliczne te Wasze dzieciaczki i jak szybko rosną. My byłyśmy 25 kwietnia u lekarza i mała waży już 4150, 9 maja idziemy się szczepić ![]() Edytowane przez 88natka Czas edycji: 2012-05-04 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Flower, na usg bioderek (a najpierw do ortopedy) idziemy w Medicoverze, mamy w pakiecie. Do neurologa na NFZ do CZD prawdopodobnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Zakorzenienie
|
julliczka ja pije herbatke z kopru (ale taka kupiona w aptece do zaparzania, bez cukru-taka najlepsza.) Po tych slodkich herbatkach z kopru wloskiego dziecko moze jeszcze bardziej bolec brzuszek.
Pyszna jest ta herbatka. A małemu jak parze to dwa, trzy zanurzenia po zalaniu wrzatkiem zeby nie byla zbyt mocna ta herbatka i daje malemu przez caly dzien kiedy mu sie chce pic.
#2928 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2929 |
Zadomowienie
|
Madzia dzis kończy 2 miesiące
![]() w niedzielę jak skończyła 8 tyg dziadek mówi "już ma 2 miesiące" a my że nie 2 miesiące tylko 8 tyg ![]() ![]() ![]()
#2930 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ja nie jestem w stanie kazdej z Was poodpowiadac tak jak bym chciala!
Dzisiaj mamy wynik crp i jest w normie ![]() Czyli antybiotyk dziala, w posiewie nie znalezli bakterii, ale jeszcze poczekaja do niedzieli, jesli nadal nic nie wyjdzie to w poniedzialek do domku ![]() ![]() ![]() Katarzynka - ja jestem ze szpitala MEGA ZADOWOLONA, mala miala zrobione usg nerek, usg glowy, echo serca, badanie moczu no i ten posiew! Pozatym oczywiscie bilirubine, ktora jest w normie, czyli zoltaczka nas omianela ![]() Lena, wlasnie doczytalam ze nie masz jeszcze kochana wynikow! Trzymam kciuki zeby byly w normie ![]() Wszystkim dziekujemy z Viki za mile slowa! Ja jestem w Vikuni zakochana i tez uwazam ze jest sliczna, wspaniala i wogole ![]() Co do karmienia Aguska to nie jest to wszystko takie proste bo ja dostalam siare na 4 dzien i to nie jest cos co mi sie wydaje, tylko polozne 3 dni dusily mi cycki non stop i nie lecialo kompletnie nic, Viki w pierwszej dobie swojego zycia non stop mnie ssala, po tej pierwszej dobie " na sucho" wpadla w taka panike ze polozne same stwierdzily ze Ona jest glodna! Po podaniu butli wytrabila 60 ml mleka, po czym padla i zasnela jak kamien! Drugi i trzeci dzien przystawialam Ja przez nakladki i nadal 0 , kompletnie nic mleka, dostalam 2 tabletki metoclopramidu na rozkrecenie laktacji i dostalam siare w 4 dobie zycia Viki, dzisiaj jest 2 dzien jak sie karmimy, ale piersi sa nadal miekkie mimo, ze z nich cos tam leci. Tak ze w zasadzie to gdyby nie mm to nie sadze, ze dziecko daloby rade czekac na mleczko w piersiach do 4 doby zycia. Viki jest ewidentnie glodna, Ona potrafi wyjesc z piersi - bo sa juz miekkie na maxa i Ona je wypluwa jak juz sie nalyka i panicznie placze i szuka i pakuje piastki do buzi, po czym wypija juz teraz 75 ml z butli ![]() A polozne tutaj akurat nie kaza zeby dziecko wisialo na cycu caly dzien bo wtedy to robi sobie smoczka z piersi. Tak ze teoria i praktyka to czasami 2 rozne sprawy! Polzone same mowia ze sa pod wrazeniem ile Ona je i widza jak walczymy i dzielnie nam dopinguja, ale ja nie mam innego wyjscia niz podac jej butle! Aguska - ja pije herbatke hippa na laktacje, a jak sie karmi tylko piersia to nalezy dziecko dopajac?
#2931 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Monia fajne takie zajęcia z masażu ![]() gkatarzynka uwielbiam rude włoski u dziewczynek ![]() Desia ja Cię doskonale rozumiem bo sama przez pierwsze 3 dni miałam tylko kropelki siary, mi tez cisnęły cycki by choć kilka kropelek poleciało i miałam go budzić i dawac choc tą jedna kropelkę...z tym że Mały spał non stop i nawet tej kropelki nie zasmakował w szpitalu....dopiero w dzień wyjścia rano powiedziały mi że go głodzę tzn. że podstawiam mu pustą miskę z łyżką i pogoniły mnie po sztuczne..potenm na szybko robili glukotest czy nie ma niedocukrzenia mózgu no i wypuścili pod warunkiem dokarmiania mm. Z każdym dniem było lepiej w domu...najpierw więcej siary, potem troszkę mleczka a teraz produkcja działa na całego, aż mi z cycków kapie hehe... No i super, że wyniczki ok! Kurcze ale tęsknię za ciążą....tak fajnie było...teraz jest oczywiście jeszcze cudowniej ale jakoś tak mnie nachodzą co i rusz wspomnienia... Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-05-04 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2932 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciekawe dlaczego tak jest! Mi polozne od razu powiedzialy ze dziecko musi dostac jesc, to jest najwazniejsze a laktacje i tak rozkrecimy! Polozne tutaj sa swietne , fachowe i w 100% dla nas! Nigdy nie dam nikomu powiedziec zlego slowa na Szpital Sw. Rodziny w Poznaniu a siedze tutaj juz tydzien! Ja mam nadzieje ze uda mi sie karmic tylko piersia, ale jesli bede musiala troszke podokarmiac mieszanka to nie widze w tym zadnego problemu ![]() Ja absolutnie nie tesknie za ciaza i brzuszkiem! Nie moge sie tylko doczekac zeby byc juz w domku ![]()
![]() |
#2933 |
Zadomowienie
|
Desia ja psychicznie trochę była przygotowana, że moga być problemy, bo w ciązy ani siary nie miałam ani nic...ale miałam nadzieję, że po porodzie ruszy, a tu klops...najważniejsze że teraz jest ok..ale po wyjściu przystawiałam naprawde co chwila, co mały otwierał dzióbek i wkładał rączki do buzi to ja go do cyca, czasem co godzinę i tak się rozkręciło..
No a ze szpitala jestem też mega zadowolona ![]() Oby praca była to chciałbym w styczniu zacząć się starać...tzn. teraz tak myślę bo mały to aniołeczek, ciekawe o powiem za kilka miesięcy jak da mi popalić hehe...swoją drogą ciekawe która z naszego wątku pierwsza będzie czekała na kolejnego Skarbeczka ![]() Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-05-04 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2934 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do szpitala, to w sumie też jestem bardzo zadowolona - bo i na patologii i na położnictwie położne są naprawdę w porządku. Tylko pediatrzyce jakieś takie nieudane nam się trafiły... Wiecie, też się zastanawiam co z tym dopajaniem, bo moja Hania teraz co dwie godzinki szuka piersi i ssie tylko chwilkę. Co drugie takie przystawianie ssie dłużej i wtedy chyba rzeczywiście jest głodna i je, a tak to tylko chwileczkę i za chwilę złości się, że jej leci a Ona by chciała possać.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2935 |
Zakorzenienie
|
Flower, na pewno nie ja
![]()
#2936 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() o! Bardzo ciekawe ktora pierwsza bedzie w ciazy ![]() Ciesze sie ze Ci sie udalo ![]()
![]() |
#2937 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kochana ja tez juz bylam na USG bioderek jesli cos moge podpowiedziec, bylam w Medycynie Rodzinnej na Belgradzkiej u dr.Dłuskiego. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a co do pazurkow to ja karmie z rogalem, wiec tak sobie Malego ukladam,zeby stabilnie lezal i ssał,a wtedy działam z łapką ktora akurat jest dostepna ![]() ![]() Cytat:
Filipkowi moze wystarczy lekki kocyk Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Fajnie,ze masz takie dobre wspomnienia ze szpitala. To wazne,aby porod nie byl trauma!
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Ale to jak potrzebuje ssac,to nie zanczay,ze potzrebuje pic. Moze smoczek rozwiaze sprawe? Ja sie przed nim bronilam.Wiki wychowala sie bez smoczka.Jednak kazde dziecko jest inne.I teraz cycki mi odpoczywaja,Eryk nie placze i zadowolony jest,ze possac moze.
![]() |
#2939 |
Zakorzenienie
|
Ja się piszę na rok 2015 ,no góra 2016 , więc pewnie mnie Ktoś wyprzedzi
![]() Hej Dziewczyny ![]() Współczuję problemów z facetami, jak tak czytam te historie to aż mam wyrzuty sumienia ,że jak tak czasem jeżdże po tż, a On na serio dużo pomaga, mniej się zajmuje Kają, ale za to Nina jest obsłużona od a do z. Mam nadzieję, ze Wam sie poukłada szybko to co szwankuje. Desia super,że crp spadło, piękne wieści ![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję,że laktacja się rozkręci, początki mogą być różne, ale potem jest "luksusowo" , trzymam kciukasy ![]() Monia fajne takie spotkanie ![]() ![]() Evvcia za kupke hip hip hurra ![]() ![]() Chciałam zabrać dzisiaj na spacer tylko Ninę, bo tak się chmurzyło, ale nie dałam rady, bo nie chciała wyjść bez Kajki , wołała Kajka chodz Kajka chodz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2940 |
Wtajemniczenie
|
gkatarzynka to nasze Hanie obie rudziutkie
![]() ![]() ![]() Gosia a nie dala Ci health advisor informacji o lokalnych spotkaniach dla mam i dzieciaczkow? ja mieszkam blisko malego miasteczka a jakies zajecia sa codziennie - rozne. a ten klub karmiacych piersia - to one tam ponoc zbiorowo sobie karmia dzieciaczki ![]() ![]() natka my tez sie szczepimy 9maja. Mravka zobacze w domu jeszcze sobie pocwicze z Hanulka masowanie - ale niektore dzieciaczki byly naprawde spokojne, Hania dala rade tylko 15 min - ale ona nie lubi byc rozebrana i memlana ![]() na te zajecia na pewno bede chodzic. tutaj dookola wszedzie sa przerozne spotkania dla mam z dziecmi - do koloru - do wyboru - chcialam poczekac wlasnie do maja i zaczac chodzic. robie to raczej aby mala socjalizowac i sie czegos nauczyc niz spotykac z innymi mamami, bo w sumie mimo ze jestem calymi dniami sama w domu z malutka- to jakos towarzystwa mi nie brakuje...z Wami sobie przeciez gadam nie? ![]() ja dzis jeszcze z Hania nie moglam robic wszystkiego na zajeciach masazowych - bo ona nie ma jeszcze 8tyg i nie zostala sprawdzona przez lekarza (mamy wizyte w srode wlasnie). Tz wlasnie piecze sledzia w piekarniku ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-05-04 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.