|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
w ogóle zero prywatności![]() Cytat:
Cytat:
![]() A co do gina to istny lekarz z powołania ![]() Cytat:
przesłodkie są ![]() Ale mam do dupy dzień ![]() Teraz zrobiłam łyk pepsi i przynajmniej odrobinę przeszło
|
||||
|
|
|
#2912 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, mogłaby któraś wypisać jakie badania, takie pierwsze, zlecił wam lekarz? Bo ja mam wrażenie że przepisał mi takie zupełne podstawy, nie mam zaznaczonej toksoplazmozy np i innych takich...
|
|
#2913 | ||||||
|
Zadomowienie
|
TrelciaMorelcia
Trelcia, nie nam się na tym, ale mnie też wydawałoby się, tak jak dziewczyny mówiły, że po # może się cykl troszkę rozchwiać. Ale jeśli to trzymam mocno kciuki. Wiem, że na mamusiach chyba XI/XII jest dziewczyna, która zaszła w pierwszym cyklu po poronieniu. Cytat:
![]() A z mężem tez mam tak, jak Ty. Chciałabym go już wziąć, ale z drugiej strony, gdyby coś było nie tak, to wolałabym się dowiedzieć najpierw sama... nie wiem czemu. Ale obiecuję mu, że go wezmę na genetyczne ![]() bebe97 Super, że się uspokoiłaś i wielkie gratulacje za serduszko ![]() Cytat:
![]() nadzwyczajna Dobrze, że zadzwoniłaś. Trzymam mocno kciuki za dzisiejszą wizytę Ja też dzisiaj mam. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
To była pierwsza wizyta. Na następnej już więcej, ale babka mówiła, że to koniec na razie: HIV, HCV, TPHA, HBS, TSH, odczyn coombsa, WR, cytologia. Chyba tyle. Ale nie przejmuj się. Przecież nie musi Ci wszytskich na raz zlecać. |
||||||
|
|
|
#2914 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
Na kolejnej wizycie H-coś-tam i H-coś-tam (HPV?) nie pamiętam i do tego kiła i HIV... Cytat:
Ale kolejna wizyta genetyczna więc zaryzykuję, tym bardziej że zaczynam coraz bardziej nastawiać się pozytywnie ![]() W końcu jestem w trakcie 12 tygodnia - chyba jakby coś się miało dziać to by się już stało? Mam nadzieję że jest ok i czekam jak na szpilkach na 3.09
Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2013-08-27 o 12:45 |
||
|
|
|
#2915 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A na który tydzień umawiacie się na badania prenatalne?
|
|
|
#2916 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma co sobie zaprzątac głowy czymś, na co się wpływu nie ma Więc dokładnie za tydzień zobaczycie swój mały cud
|
|
|
|
|
#2917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
koniecznie daj znać jak po wizycieJa w domu też się nie nudzę sprzątam czytam staram sie wyszkolić psa by był bardziej ułożony nieźle mi idzie chociaż trzeba być mega cierpliwym. No ale wytrenuje też cierpliwość na narodziny maluszka |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2918 |
|
Zadomowienie
|
No tak, są za i przeciw za siedzeniem w domu. Ja mam pracę biurową, przy kompie, samodzielną więc nikt mi nie truje i robię co chcę. Ale znowu dojazd samochodem w jedną stronę zajmuje mi 40 minut, powrót to samo, co powoduje że nie ma mnie w domu od 8 do 18. wieczorem już się nie nadaję do życia... :/
I tak się zastanawiam nad zwolnieniem i sama już nie wiem co robić. Wizytę mam 9.09. u swojej ginki, znowu będzie pytać czy chcę zwolnienie.
|
#2919 |
|
Raczkowanie
|
witam,
tak Was czasem podczytuję termin porodu mam na 05.03.2014, mam 26, no prawie 27 lat jest to moje pierwsze dzieciątko ![]() sama jestem teraz w 13tc, czasem są ciężkie dni złe samopoczucie, w sumie same dobrze wiecie ale denerwuje mnie że w Polsce ciąża jest notoryczną chorobą narodową. mam pracę biurową, stresu w życiu mi nie brakuje,również dojeżdżam do pracy, ale nie wyobrażam sobie iśc tak od razu w którymś tam tygodniu na L4 nie mając realnie zagrożonej ciązy, bo co? bo mi się należy, bo jestem w ciazy i mi wolno? bo inne też od razu idą? przecież można się dogadać z pracodwacą i sobie na spokojnie dłużej popracować, ja mam ambitny plan pracować do końca 8 miesiąca ciązy, o ile życie dziecka nie będzie zagrożone. wiadomo nie mówię tu o przypadkach ciąż zagrożonych z krwawieniami itd, oczywiście przez pierwszy trymestr niektóre z nas mają nasilone wymioty, które w większości przechodzą w II trymestrze, oczywiście jeśli źle się czujemy weźmy sobie L4 na 2-3 tygodnie i jak się lepiej poczujemy to wróćmy do pracy. bo widzę że większośc ciężarnych z mojego otoczenia bierze od razu w 7/8 tyg L4 z założenia że będą kontynuować je do końca ciązy. Mam nadzieję że żadna z Was się za moje słowa nie obrazi, no ale już mam takie przekonania i się one nie zmienią
|
|
|
|
#2920 | ||
|
Moderator
|
Ja będę dokładnie w 12t3d
Cytat:
![]() Musi być dobrze Tylko strasznie mi się dłuży do tej wizyty ![]() Cytat:
Musisz sama podjąć decyzję co wolisz - zastanów się czy w domu nie będzie jeszcze gorzej
|
||
|
|
|
#2921 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2922 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Myślę, że to nie jest odpowiedni wątek na takie przemyślenia - wystarczy że już nie raz takie tematy wywoływały burzę na plotkowym czy intymnym... Tu lepiej jak się żalimy i wspieramy, a kto jakie ma podejście do zwolnienia czy aborcji lepiej zachować dla siebie - tak myślę I nie mówię tego po to aby Cię urazić.
|
|
|
|
|
#2923 | |
|
Rozeznanie
|
Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Edytowane przez nadzwyczajna Czas edycji: 2013-08-27 o 13:29 |
|
|
|
|
#2924 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale rozmawiałam z szefem i od września 2014 wracam na swoje stanowisko i też długo szukałam pracy, gdzie na rozmowie kwalifikacyjnej ciągle mówiono mi że jestem młoda, zaraz zajdę w ciąże i od razu polecę na L4, niestety taką łatkę mają młode kobiety. ciąża jest dla mnie czasem wyjątkowym, poświęcam dużo czasu sobie i maleństwu, po pracy odpoczywam, mam cudownego męża który zajmuje się większością obowiązków domowych, niedługo wyjeżdża na pół roku, ale sobie z maleństwem poradzimy no i wiem że nie czułabym się dobrze sama w domu, kiedy wszyscy są w pracę, więc wolę być wśród ludzi![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
po prostu była mowa kto jak długo chce pracować w ciąży, więc postanowiłam napisać co ja myślę i czuję na ten temat i nie zamierzam jakoś rozwlekać tematu tyle różnych opinii, ile osób na wątku i każdy robi jak uważa
|
||
|
|
|
#2925 |
|
Moderator
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Mój Ty biedulku
![]() O której masz wizytę? |
|
|
|
#2926 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też tak myślę na niektóre tematy każdy ma odmienne zdanie ale można wywołać burzę ja np studiuje i nie powiem ale mam zamiar bardzo szybko wrócić do szkoły bo są to studia dzienne kierunek zamawiany przez unie więc są jakieś zobowiązania a wszystko kwestia dobrego zorganizowania a teraz siedzę w domu i bardzo si ę cieszę bo chyba jak bym miała tam siedzieć z takim samopoczuciem to bym zeszła.. ![]() Ja dostałam tylko mocz morfologir i glukozę ale mam zamiar zrobić też toxo bo miałam ostatnio dużo doczynienia z kotem szwagierki no i lekarz kazał mi brać kwas foliowy Napisane przez nadzwyczajna Dzwonilam dzis do niej zeby powiedziec ze wyszlam ze szpitala i co biore. Sama kazala mi dzis przyjechac, ze za tydzien to troche dlugo,powiedziała ze luteina to malo i da mi duphaston jeszcze. W ogole na wypisie mi napisali ze mam przodozgiecie a moja gin mowila ze mam tylozgiecie. To co nagle mi sie macica na przod wykrecila. NFZ to tragedia trzymam kciuki za wizytę na pewno będzie dobrze ![]() |
|
|
|
|
#2927 |
|
Moderator
|
|
|
|
|
#2928 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Toksoplazmozę robiłam prywatnie. Cytat:
Z tego co wiem to w moim mieście nie ma ich zbyt wielu
|
||
|
|
|
#2929 |
|
Moderator
|
A oprócz tego incydentu lekarz Ci odpowiada?
|
|
|
|
#2930 |
|
Rozeznanie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
O 16:40.Nie mam auta bo ma moj TZ a on w pracy do pozna. Bratowa pracuje po południu i w ogole juz myslalam ze busem pojade
![]() Ale moja kolezanka mnie zawiezie. Juz mi napisala ze bedzie na pewno zebym sie nie martwila. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2931 |
|
Raczkowanie
|
a co do lekarzy na NFZ, to ja właśnie ze względu na finanse do takowego chodzę, babka bardzo fajna, w przychodni jest położna, która zawsze przed wizytą u ginki robi wywiad z ciężarną, pyta o samopoczucie, mierzy ciśnienie i sprawdza wagę, no ale jest właśnie "ale" są to szybkie wizyty i nie jestem pewna czy moje maleństwo jest dokładnie zbadane. czytałam sobie że pomiędzy 11 - 13 tc robi się badanie przezierności karkowej czy coś takiego, a ona mi tego nie robiła
mam mieszane odczucia, ale swoją drogą ta ginka zajęła się mną kiedy rok staraliśmy się o maleństwo, zrobiła wszelkie badania hormonów, monitoring cyklu, zapisała leki i po tych lekach od razu w 1 cyklu zaszłam, tak samo w ciązy dostalam od razu skierowania na te wszytskie badania, w sumie tłumaczę sobie tak, że tyle ciaż poprowadziła i dzieci są zdrowe, więc z moim maleństwem mam nadzieję też wszytsko jest dobrze ![]() no i nie wiem jak wasi lekarze podchodzą do brania witamin w ciązy, ja jak na razie mam dobre wyniki i ginka nie kazała mi się faszerować, oczywiście nie zakazała mi tego ale stwierdziła że to chwyt marketingowy firm farmaceutycznych i też teraz nie wiem czy na własną rękę coś zacząc brać ![]() sprzęt w NFZ też mają kiepscki więc zaszalejemy i po 20 tc idziemy z TŻtem na usg 3d żeby mąż zobaczył maluszka
|
|
|
|
#2932 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale potem zaczynam planować co będzie jak się urodzi i jestem dobrej myśli Idziesz dzień wcześniej na usg niż ja nie lubię Cię ![]() Cytat:
Cytat:
Powodzenia ![]() Cytat:
![]() Mój przykład. Praca w fabryce fizyczna, więc ciężarnej trzeba znaleźć inną pracę, najczęściej było to siedzenie 8 godzin w biurze i nic nie robienie dlatego kobiety wolały od razu wziąć zwolnienie, bo lepiej siedzieć w domu niż w robocie i nic nie robić. Ja mam tak samo. Ale ostatnio zmieniła się nam dyrektorka. Pracownica w ciąży, lekarz nie dał zwolnienie na co dyra "to proszę zmienić lekarza". Koniec tematu. Tylko taka jest sytuacja u mnie w firmie. Jeśli miałabym pracę którą kocham, byłaby moją pasją i nie byłaby zagrożeniem dla ciąży to oczywiście pracowałabym dalej. Ale ja pracuję dla pieniędzy, nie dla pasji i hobby ![]() Kiedyś byłam lepszym człowiekiem, ale stwierdziłam, że trzeba myśleć o własnej dupie i pomyślałam bo wiele razy się przejechałam na mojej dobroci
|
|
#2933 | |||
|
Moderator
|
Cytat:
Busem to w Twojej sytuacji trochę kiepskawo... Cytat:
![]() Ale też sobie tłumaczę, że te kolejki z czegoś się biorą. W tym szpitalu jest jeden niepolecany lekarz i u niego zawsze pustki w poczekalni ![]() Co do witamin, mnie powiedział żebym coś sobie zakupiła, no to łykam... A wyniki też miałam w normie... Sama nie wiem jak to do końca z tymi witaminami jest. Nie odżywiam się jakoś super zdrowo, więc trochę mnie to uspokaja że nie będę miała jakiś niedoborów. Cytat:
![]() ![]() A na którą masz, bo może tylko kilka godzin różnicy wyjdzie?
|
|||
|
|
|
#2934 | ||
|
Zadomowienie
|
To przeczytaj jeszcze raz co napisałam
![]() Cytat:
Cytat:
Mój tż czasem wchodzi na całą wizytę. Dziwne, że niektórym lekarzom to przeszkadza.
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik Edytowane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Czas edycji: 2013-08-27 o 14:34 |
||
|
|
|
#2935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam na 15 dopiero, ale znając życie wejdę z godzinę później
|
|
#2936 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie, ćwiczycie jakoś?
Ja przed ciążą pare miesięcy ćwiczyłam w domu z Ewką Ch, wciągnęłam się ![]() No i teraz odpuściłam, nie chcę przedobrzyć, staram się jakąś delikatną gimnastykę robić i myślę sobie, może znacie jakieś zestawy ćwiczeń? |
|
|
|
#2937 |
|
Raczkowanie
|
ja ćwiczyłam intensywnie przed ciąża, w ciązy przystopowałam bo miałam zawroty głowy, omdlenia i straszne młości i od razu po pracy kładłam się o 17.30 spać, ale teraz czuję się znacznie lepiej i chciałabym sobie poćwiczyć ale nie wiem co jest odpowiednie, a w moim mieście mamy tylko jogę dla ciężarnych, ale ze względu na znaczną wadę kręgosłupa nie jest to dla mnie wskazane.
|
|
|
|
#2938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie wszystkie mamy, tez tutaj na wątku, mają robione USG genetyczne. Nie jest one obowiązkowe dla kobiet poniżej 35. roku życia. ![]() Witamin mi lekarka nie zalecała póki co, tylko folik, ale z tego co wiem, w późniejszym okresie coś rekomenduje
|
|
|
|
|
#2939 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bo nie dość że z moją pamięcią było bardzo kiepsko na początku, byłam mega rozstrzepana, to potrafiłam zasnąć na stojąco tylko narobiłabym sobie problemów i stresu... A skoro jest takie prawo to dlaczego nie korzystać?? Np. jak ktoś od tak sobie bierze l4 to dla mnie głupota, ale jeśli kobieta źle znosi ciąże to po co się męczyć i stresować
|
||
|
|
|
#2940 |
|
BAN stały
|
Witam Was po długiej nieobecności
niestety ale dotknęło mnie błogosławieństwo zwane internetem bezprzewodowym dopiero dziś dostałam nowa kartę bo tamta przestała działać...U mnie wszystko w jak najlepszym porządku już 2 tygodnie czuje kopniaki jesteśmy po USG połówkowym i z dzidzią wszystko dobrze, z piersi leci mi już mleko? bynajmniej tak to wygląda... A co do płci dalej jesteśmy na etapie "na następnej wizycie Pani powiem" wizyta 13 września mam nadzieje że uparty lekarz wkoncu cos zdradzi Duphaston i nospe odstawiłam półtora tygodnia temu, dostałam ponownie pimafucin bo w dalszym ciągu lekarz twierdzi że jest za dużo śluzu...Biorę się za nadrabianie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

w ogóle zero prywatności

Perfect Housewife 

i do tego kiła i HIV...

Tylko strasznie mi się dłuży do tej wizyty