|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
![]() Ja mam włosy wysokoporowate, no może średnio ostatnio ale olej kokosowy działa u mnie cuda! Olejowałam oliwą, lnianym, migdałowym i innymi i nic jak kokos nie działa na mnie tak fajnie. Dlaczego?
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! "
|
|
|
|
|
#2912 | ||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Na wilgotne.
Cytat:
Cytat:
.Cytat:
. Masz takie naturalne.Cytat:
Warto przeszukać poprzednie wątki z postami Eloe, Małgosi, Rybiorka, Syrenki i kilku innych wizażanek. Wiem, dużo tego, ale nigdzie indziej nie przeczytałam tyle przydatnych wiadomości. |
||||
|
|
|
#2913 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiem, że obcięcie było zupełnie konieczne, jednak trochę teraz nie mogę odżałować długości. Planuję im dzisiaj zafundować żelatynę, żeby góra skręciła się jak bóg przykazał. No i kombinuję co tu zrobić, żeby się lepiej układały... ps. kocham moje nowe końcówki ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() Chyba czas pokombinować zatem z parafiną i kokosem
od 21.09.2012 świadoma pielęgnacja MOJE WŁOSY 10.11.2013r: grzywka 20cm, bok 24 cm --> docelowo ~50cm (za łopatki) Edytowane przez PannaLokowana Czas edycji: 2013-11-10 o 12:45 |
||
|
|
|
#2914 |
|
Zadomowienie
|
Moje włosy dzisiaj mają dzień dziecka
Umyłam 2 razy odżywką Pottersa i dałam trochę czegoś b/s. Po czym bezczelnie je rozczesałam na półwilgotno. Nie mogę na nie patrzeć puch miesiąca Ale co tam, słońce za oknem, a lustra omijam
|
|
|
|
#2915 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2916 |
|
Przyczajenie
|
Czesc!
Od zawsze mialem dziwne problemy ze swoimi wlosami, ale w koncu postanowilem sie przelamac i sprobowac je w jakis sposob... rozwiazac. Nie wiem czy sie uda, ale sprobowac warto. Coz, nie ukrywam, ze bardzo licze na Wasza pomoc, bo o wlosach nie wiem nic. Okej, a teraz opisze istote problemu: Wydaje mi sie, ze mam najdziwniejsze wlosy na swiecie. Zyje juz 22 lata i nigdy nie widzialem nikogo, kto mialby podobne wlosy... Niby sa krecone, niby kedzierzawe, ale to wszystko jest bardzo dziwne... Glowny problem polega na tym, ze wydaja sie byc suche... i lekkie, czasami slomiaste. Nieprzyjemne w dotyku. Musze je myc codziennie, aby nie wygladac jak totalny idiota (gdy wstaje rano z lozka, to mam koszmar na glowie, z ktorym nie da sie inaczej poradzic, jak tylko poprzez mycie glowy). Nie mam zmiaru ich scinac (chociaz nie sa jakies dlugie, moze 10 centymetrow top, ale sie dziwnie ukladaja i zwijaja, wiec nawet tego nie widac), bo nawet lubie siebie w tych wlosach... ale tylko wtedy, gdy sa umyte i odpowiednio ulozone. No wlasnie, tutaj dochodzimy do drugiego problemu - lekki podmuch wiatru i znow mam koszmar na glowie. Zastanawiam sie, czy nie zaczac uzywac jakich spreyow do glowy, ale z drugiej strony nie chce, aby wlosy wygladaly... sztucznie. Okej, wiec to lista pytan: 1. Mozna myc wlosy codziennie? Jak mozna zminimalizowac szkody, jakie to wyrzadza? 2. Suszyc suszarka czy nie? Nawet jezeli jest to tylko zimny podmuch? 3. Jak mozna je przywrocic do zycia... polecislibyscie jakies dobre acz niedrogie kosmetyki? (mieszkam w Anglii, wiec bylbym wdzieczny, jezeli podalibyscie marki, ktore mozna tutaj dostac, ale jezeli podacie polskie, to tez bedzie cudownie) 4. Spray to dobry pomysl...? Myslicie, ze zrobilbym z siebie idiote, gdybym probowal jakos 'chemicznie' ukladac fryzure? Blagam, pomozcie... Bo moje wlosy doprwadzaja mnie czasami do szalenstwa . Jezeli uwazacie, ze problem opsalem zbyt niedokladnie, aby byc w stanie mi pomoc, to prosze powiedzcie - postaram sie odpowiedziec na Wasze pytania, w koncu to w moim interesie
|
|
|
|
#2917 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Świetne masz te włosy, ale rozumiem, że co innego oglądać na zdjęciu, a co innego zmagać się na co dzień. Ja lubię swoje fale, bo mogę mieć na gładko albo na kręcono i zawsze mogę związać jak mnie wkurzą. Cytat:
![]() Gdzieś czytałam, że kokos o tyle może robić kuku włosom, że uchyla te łuski i przez to włosy są narażone na zniszczenia. Jakby cegłówkę wsadził pod drzwi i nie można ich zamknąć, póki ten kokos siedzi we włosie. Włosy sie robią jak otwarte szyszki, i ocierając się wzajemnie, nawzajem sobie mogą łuski powyrywać. I na przykład tak jak mam teraz - puch po myciu, to on stopniowo się zmniejszy, bo łuski się powoli będą zamykać. Ale gdybym miała kokos na włosach, to by było dużo trudniej. Albo te proteiny, których moje włosy nie lubią. Ale jeszcze nie wiem które to dokładnie. ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- |
||
|
|
|
#2918 |
|
Zadomowienie
|
Cała prawda o zniszczeniach, bez tych maskujących cudów....
Włosy naturalki, suszone naturalnie, rozczesane na półwilgotno. Kolor w świetle bezpośrednim (1), (2) i w świetle rozproszonym (3). |
|
|
|
#2919 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę wam czasem zazdroszczę tych fal, one pozostawiają trochę więcej pola do popisu. Marzą mi się długie, do zapięcia od stanika, żebym mogła z nimi robić miliard rzeczy w tym luźne pierzaste upięcia z wpiętymi wielkimi kwiatami *.* ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Moje wyglądają w podobny sposób jak zastosuję minimalne minimum o którym pisałaś wyżej. Ale czy one są takie zniszczone aż? Spuszone - owszem.
|
|
#2920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odkąd zaczęłam często olejować (a głównie używam do tego kokosowego) końcówki przestały się rozdwajać i właśnie włosy lśnią i się tak fajnie wygładziły, że w sumie nie muszę ich prostować (a prostowałam non stop od jakiś 10 lat).Po samym umyciu nie wyglądają za dobrze, w sensie, że jak zawsze są spuszone, ale dlatego myję wieczorami, rano wyglądają zdrowo, są gładkie i lśniące . Daleko im do efektu "lejących" ale nigdy takie nie były i nawet na to nie liczę. Stosowałam oleje jak lniany, z pestek winogron itp i po żadnym nie było tego efektu, ale może powinnam mieszać, jak myślisz?
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! "
|
|
|
|
|
#2921 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2922 |
|
Rozeznanie
|
zwykła oczyszczająca joanna, GAiK, pozostawione lekko wilgotne na noc...
zaczynam je coraz bardziej lubić |
|
|
|
#2923 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja na przykład ciągle zmieniam, mam wrażenie, że moje włosy to lubią Byle nie przeproteinować, resztę jakoś zniosą ![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2924 |
|
Raczkowanie
|
Oto moje włosy po podcięciu.
Tak gwoli ścisłości, ja wcale nie uważam, że moje włosy są beznadziejne, tragiczne etc., a jedynie, że są dalekie od tego, jakie chciałabym, żeby były ![]() Wciąż zmagam się z problemem środkowej części spodniej warstwy z tyłu - jest krótsza i ze względu na mocniejszy skręt, i jakąś niezrozumiałą dla mnie niechęć do rośnięcia, a za to bardzo wielką chęć do rozdwajania się tam i powstawania supełków. W zasadzie czuję się dobrze z taką długością, z takimi warstwami i uznałam, że będę po prostu dążyć, żeby wyeliminować tą nierówność z tyłu poprzez jej zapuszczanie, a ciągłe docinanie reszty (coby nie przeżyć szoku, gdybym chciała wyrównać "na raz"). |
|
|
|
#2925 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- KikoX, ale masz gęste włosy *.* zazdrość mnie żżera. Jeśli zdam organę i osiągnę takie włosy wtedy nic już be będę chciała od tego świata. ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
)
|
|
#2926 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
takie coś podobne miałam przed cieniowaniem ![]() Cytat:
|
|
#2927 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2928 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Najdziwniejsze wlosy swiata - facet. Co robic?
1. myślę, że tak, tylko lepiej nie używaj wtedy jakichś silnych, przeciwłupieżowych szamponów - szukaj takich, na których jest napisane że są do codziennego stosowania
![]() 2. zimny podmuch raczej nie robi krzywdy włosom, ale jak tylko masz czas (nigdzie nie wychodzisz) to lepiej dać włosom od niej odpocząć 3. masz na myśli jakieś odżywki? może spróbuj nivea long repair - powinna być dostępna w UK, i jest dość niedroga dziewczyny często żeby dać swoim włosom, smarują je np oliwą z oliwek, chodzą tak po domu kilka godzin i później zmywają :P efekt? miękkie, zdrowe włosy ![]() 4. jakie spraye masz na myśli, bo nie bardzo rozumiem może daj zdjęcie swoich włosów? będzie nam łatwiej doradzić jak się wstydzisz to "zaklej" głowę w paincie D
|
|
|
|
#2929 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Zresztą jeśli Ci się nie podobają takie jak teraz, to może po prostu odpuść sobie na jakiś czas zwracanie na nie uwagi . Mniej lustra, mniej czekania aż urosną. Pielęgnacja i tyle - i nawet nie zauważysz jak podrosną. Bo takie wyczekiwanie każdego cm to się strasznie dłuży ![]() Kiedyś miałam za krótko ścięte - tak w połowie pierwszego loka. Moje nie kręcą się od nasady i loki mają większą średnicę. Wtedy pojedynczy włos miał ok 10 cm i właśnie zaczynał się kręcić - czyli pasma wędrowały i się wywijały na zewnątrz, ale brakowało długości by wrócić w stronę głowy. Normalnie fryzura na jeża ze sterczącymi we wszystkie strony końcówkami . Było minęło - doczekasz i ze swoimi. Ale moim zdaniem one są teraz jak najbardziej w porządku!Cytat:
Może kiedyś spróbuję, jak już naprawdę nie będę miała co robić Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Może fryzura z tyłu w V byłaby odpowiednia? Wyszłoby u Ciebie akurat na prosto. Edytowane przez macka Czas edycji: 2013-11-10 o 16:59 |
|||||||
|
|
|
#2930 |
|
Zakorzenienie
|
Podcięłam włosy.
Jakieś 5-7 cm poooooszło!Trochę za krótko przycięłam przy twarzy, ale trudno, nic teraz nie poradzę. ![]() A, i właśnie. Pamiętam, że któraś pytała o stosowanie masła kakaowego (do ciała) z Isany jako d/s. Otóż wtedy stwierdziłam, że do kitu i lepiej nie. Ale mimo wszystko wzbudziło to moją ciekawość i przyznam się, że od kilku myć mieszam to masło kakaowe z jakąkolwiek odżywką d/s i wychodzi bardzo fajnie. Włosy są bardzo miękkie i błyszczące (dobra, kuamię z nut, bo akurat włosy mam po wszystkim błyszczące ![]() ). W każdym razie efekt jak najbardziej zadowalający i polecam spróbować. Uważać tylko na tę nieszczęsną glicerynę, której dużo w maśle Isany jest. Ja po prostu sowicie zabezpieczam silikonami/olejami/parafiną później włosy. I jest dobrze. |
|
|
|
#2931 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2932 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za Wasze uwagi. Jak oglądam Wasze loki, to mam ochotę pomęczyć te moje włosiny już-natychmiast
niech majo. Poza tym w dotyku są bardzo fajne (na skalpie, grzywce, trochę puchu już zeszło też.Muszę zamówić tę L- keratynę, bo coś myślę, że to będzie białko akurat dobre dla moich włosów (w małych ilościach). Następnym razem mam zamiar zrobić maseczkę z dyni z jakimś olejem i może spiruliną, na włosy i na gębę. Ostatnio spirulina z olejkiem jojoba na twarz i dekolt bardzo fajnie zadziałała, zwłaszcza na szyi, wygładziła tak, że do teraz czuję. ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2933 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2934 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2935 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2936 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny nie wiecie co się podziało z joaśką mrożącą? Nie mogę jej nigdzie dostać
|
|
|
|
#2937 |
|
Raczkowanie
|
Jak można stylizować włosy nie wliczając w to żeli? Moje włosy po ich użyciu są jakieś mdłe, bez życia, wyglądają na suche... Używam Joaśki mrożącej i biały Grafitti jeszcze bez alkoholu... I taka
|
|
|
|
#2938 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak jak napisałaś - będę czekać aż urosną (do wymarzonej długości jakieś 7 lat pewnie..) i pielęgnować z miłością, co bym nie musiała cierpieć. Udało mi się je z reszta jakieś 2 godziny temu ułożyć wreszcie w dobry sposób (oczywiście w momencie, gdy ani dziś ani jutro nie wychodzę z domu, a jakże!!) - zużyłam chyba z łyżkę Joanny b/s mak i bawełna i ze 3 porcje serum wygładzającego na końcówki Joanny. A jeżeli o żelatynę chodzi - miałam na myśli laminowanie włosów - niesamowicie mi się po nim włosy kręcą, a górne partie zrównują się skrętem z tymi dolnymi ![]() Mam jeszcze jedno pytanie do was: Czym zabezpieczać końcówki? Używałam już olejów (ale łatwo przesadzałam z nimi), jedwabiu z GP (mało wydajny strasznie), teraz mam serum wygładzające z apteczki babuni Joanny. Zawiera ono jednak proteiny i boję się, że przy stosowaniu non stop odbije mi się czkawką i przeproteinowaniem końcówek. Zastanawiałam się nad serum arganowym Joanna Rzepa, co myślicie? Bo wszelakie jedwabie mnie nie przekonują niestety. Chciałabym coś co zabezpiecza, nie przeproteinuje, a jednocześnie będzie miało fajna konsystencję. ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
Serio zniknęła, czy coś?
od 21.09.2012 świadoma pielęgnacja MOJE WŁOSY 10.11.2013r: grzywka 20cm, bok 24 cm --> docelowo ~50cm (za łopatki) Edytowane przez PannaLokowana Czas edycji: 2013-11-10 o 19:55 |
||
|
|
|
#2939 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)- mleczka do włosów (np. Nivea Flexible Curls i inne tego typu) - pianki do włosów |
|
|
|
|
#2940 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.

.
Umyłam 2 razy odżywką Pottersa i dałam trochę czegoś b/s. Po czym bezczelnie je rozczesałam na półwilgotno.
puch miesiąca 

odkąd zaczęłam często olejować (a głównie używam do tego kokosowego) końcówki przestały się rozdwajać i właśnie włosy lśnią i się tak fajnie wygładziły, że w sumie nie muszę ich prostować (a prostowałam non stop od jakiś 10 lat).
Byle nie przeproteinować, resztę jakoś zniosą 
Serio zniknęła, czy coś?