|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: kto ma poprowadzić nowy wątek ? ![]() |
|||
Gosia |
![]() ![]() ![]() ![]() |
11 | 34,38% |
Purblanca |
10 | 31,25% |
Coffe |
7 | 21,88% |
Spinka |
2 | 6,25% |
Koralinka |
1 | 3,13% |
Nowa |
1 | 3,13% |
Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
in the dark of night
|
Dot.: Chociaż teraz z nas Brzuchatki, w październiku będą matki. Mamusie październiko
Też chcę deszcz
![]() ![]()
![]() |
#2912 | |||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chociaż teraz z nas Brzuchatki, w październiku będą matki. Mamusie październiko
Ja popływalam na basenie i teraz mnie trochę muli, fajnie się pływało - dawno nie byłam, bo popadłam ostatnio w lenia
![]() Cytat:
![]() Ja się chcę zabrać dzisiaj za ciasto kokosowe z porzeczką, teściowa mi porzeczki czerwonej dała i nie wiem na co zużyć ![]() Cytat:
Cytat:
Zwiedzać można w określone dni i godziny, ale jeszcze się nie orientowałam jak i co, myślę dopiero we wrześniu oglądnąć. A to ja przy okazji spytam, bo mam 2 pytania w tym jedno głupie ![]() 1) Czy po przenoszeniu lekarz prowadzący kieruje do "swojego" szpitala? Tzn. tego we którym pracuje? Nie powiem by mi to odpowiadało, a przenoszenie mi wróżą od początku ciąży (wiem wiem nie nastawiam się, ale zawsze.....) ![]() 2) Dojeżdzamy do szpitala dajmy na to w nocy i gdzie się idzie? Na recepcję porodowego? Czy jakieś tajemne wejścia są? Wiem, że to głupie, ale nie wiem ![]() Cytat:
Ahahahaha kupiliście Wacka? ![]() My ostatnio wybieraliśmy nowe krzesła i fotel do kompa i też jak się rozłożyłam na kanapie to już nie zlałam ![]() ![]() A któraś planuje kupić bujaka? Mi chce mąż sprawić, w tym sklepie był jeden, ale mi się mocno pochyły wydawał....szukałam w necie, ale nie widzę za bardzo innego i nie wiem ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez CoffeeMonster Czas edycji: 2014-07-23 o 14:21 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2913 |
Raczkowanie
|
Coffee bujaka w sensie fotel bujany? Ja nie, ale czaje się na takie coś mniej więcej:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50078464/ Fotele bujane też maja w ofercie Ikeii. Co do 1 pytania nie jestem pewna, ale w związku z 2 to na Izbę Przyjęć z dokumentami ciąży i krzyczysz że rodzisz to biorą cię z miejsca ![]()
![]() |
#2914 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() O patrz! Ja ostatnio oglądałam w ikei i nie znalazłam, znaczy online nie widziałam, a TZ mówił, że jego kolega miał takiego prostego bujaka z Ikei i był super! A my takiego widzieliśmy, ale miałam wrażenie non stop, że się gibnę w tył http://www.ergoexpert.pl/pl/p4296-fo...FY7KtAodAzsAEA Ale IP w sensie ostry dyżur, rejestracja? O rety..jakaś jestem zacofana jestem ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
Zakorzenienie
|
Lilotka szukala fotela chyba
#2916 |
Raczkowanie
|
yyyy Izba Przyjęć... taka szpitalna jednostka organizacyjna.
Powinien to być pierwszy, najbardziej widoczny budynek szpitala... Tam idziesz jako pierwsza ze wszystkim, oni rejestrują, robią wywiad, jest tam też lekarz dyżurny, który cię bada, tam przyjeżdżają karetki, nawet jak masz skierowanie to też na IP, a oni kierują dalej... Np. jak mnie bolał wtedy ten żołądek (zatrucie) to pierwsze poszłam właśnie tam, pytali co mi jest, robili wywiad, lekarka mnie zbadała i posłała na odpowiedni oddział, w moim wypadku był to ginekologiczno-położniczy ze względu na ciąże, jak bedziesz rodzic to też Cię tam poślą/ zawiozą/ doniosą :P
![]() |
#2917 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2918 |
Zakorzenienie
|
Ja jak pierwszy raz wyladowalam na patologii to skierowalam sie od razu na oddzial tam juz ze mna robili wywiad itd. A maz poszedl na glowna ip i tam zalatwil. Nie tracilismt czasu chociaz
#2919 |
Zadomowienie
|
Wstawiam bieliźniarkę Adasia
![]()
#2920 |
Zadomowienie
|
kasiamagda - to ja nie piszę, gdzie upatrzyłam ten wózek, żeby się nie okazało, że walczymy o ten sam
![]() ![]() ![]() Coffe - wózki Mutsy można nabyć wszystkie na pompowanych kołach ![]() ![]() A ja po obiedzie usnęłam... Nie wiem nawet kiedy ![]() ![]()
#2921 |
Raczkowanie
|
Super ![]() ![]()
#2922 |
Zadomowienie
|
hej
gratki za kolejne wizyty, wypoczynki, tygodnie, zakupy i remonty i badania ![]() ![]() ![]() ![]() u mnie bez zmian :/ brak weny ciąg dalszy niestety dziś zaczynamy 29 tydzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Zakorzenienie
|
Agata piękna szafa
![]() ![]() Powiedz mi bo Ty jesteś mamusia z doświadczeniem ile kupować pampersów nr 1 ?
#2924 | ||
Raczkowanie
|
Witam się po wizycie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A i u mnie zaczęły się już wizyty co dwa tygodnie. Tj. następną mam za trzy, bo lekarz jedzie na urlop, ale kolejne już będą co dwa. Cytat:
![]() Cytat:
Ad2. Tutaj to jest chyba co szpital to obyczaj, bo w moim mieście jest tak, że jedzie się do szpitala i do budynku, gdzie znajduje się oddział gin.-poł. Tam się dzwoni domofonem i schodzi lekarz lub położna i to oni bezpośrednio przyjmują na oddział. Z kolei w szpitalu, w którym pracuje mój lekarz jest tak, że jest izba przyjęć i w izbie jest lekarz, np. ortopeda i to on decyduje czy wezwać specjalistę np. ginekologa, by ten z kolei zdecydował o przyjęciu. Piękna bieliźniarka. Bardzo zazdraszam ![]()
![]() |
#2925 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, nie było mnie kilka dni, muszę teraz nadrobić to co naskrobałyśćie. Obiecałam wstawić kocyk jaki robię na szydełku, dziś wstawię zdjęcie gotowego, a jutro cyknę fotkę mojej próbki
![]() |
#2926 | |||
Zadomowienie
|
Dziękuję!
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2927 |
Zadomowienie
|
Na razie robię same kwadraciki, zszywać będę na końcu. Kurcze ja jeszcze nic nie kupowałam, nie mam nic zaczynam się trochę martwić. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, mąż zabrał się za remont pokoju, stwierdził, że miesiąc mu się zejdzie. Uparł się że sam musi wszystko zrobić, ja chciałam tylko położyć tapetę albo gładź i farba na ściany, a on wymyślił, że na suficie będzie gwiazdozbiór z przełomu wrzesnia i października , a na ścianie jakaś rakieta i planety i to wszystko podświetlane........ Tylko martwi mnie to, że się nie wyrobi.
#2928 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja to muszę mieć wszystko z wyprzedzeniem przygotowane (taki charakter), ale wydaje mi się, że teraz jest już czas, żeby na spokojnie wszystko zacząć gromadzić.
![]() |
#2929 |
Raczkowanie
|
Agatkia super mebelki
![]() a jeśli chodzi o gromadzenie to dzisiaj cały dzień gromadze słodycze do d*pki!! ![]() Kurde mam wrażenie, że mi brzuch wypycha, tak mnie boli jakby się naciagał, wielki sie zrobił i twardy... jakby chciał pęknąc... masuje może przejdzie.... no bo chyba nie bedzie tak jeszcze przez 3 miesiace... ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2930 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() magsik kocyk przesliczny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2931 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2932 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A dziś na Sr mówili żeby nie kupować laktatorów. Pani położna radziła , że jak się ma problemy z karmieniem to oni zalecają strzykawkę. przycina się kawałek czubka, przystawia do piersi i zasysa, podobno lepiej niż laktator. Agatkia niby się cieszę, że chce zrobić pokój dla młodego ale boję się efektu i tego, że strasznie długo to będzie trwało ![]()
Nasz wielki dzień 21.05.2011r. 23.09.2014 Michałek Edytowane przez magsik Czas edycji: 2014-07-23 o 20:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2933 |
Raczkowanie
|
Dobrze, że mi napisałyście, żeby nie głaskać!!
![]() Bo nie wiedziałam serio ![]() Chyba już dziś się pożegnam, może zasnę ![]() Dobrej, a przede wszystkim przespanej nocy Wam życzę ![]()
![]() |
#2934 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Mnie też położna powiedziała żeby nie głaskać ![]() Ciężko się powstrzymać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2935 |
Raczkowanie
|
Ja się nie głaskałam po brzuchu, ba nawet go nie dotykałam aż do połowy kwietnia, jak dobrze pamiętam, właśnie ze względu na silne skurcze macicy. Wtedy też musiałam uważać na sutki, by ich nie pocierać, tylko osuszać.
Matko, to było tak niedawno a ja mam wrażenie, że wieki temu ![]()
#2936 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2937 |
Zadomowienie
|
Kuźwa, dziewczyny... P****e te upały!!!
![]() ![]() ![]() Zakichane lato ![]() ![]() ![]()
#2938 |
Zadomowienie
|
a u mnie dziś do południa było zimno, poźniej upał i po 16ej się schłodziło
#2939 |
Raczkowanie
|
Wczoraj upał mnie dobił i nie miałam sił ani weny nic napisać, więc tak dzisiaj z głowy co mi się zapamiętało
![]() Witam nową Brzuchatkę ![]() ![]() Gratuluję wizyt, zakupów, urlopów/wypadów, remontów zmierzających już coraz bliżej końca, pięknych mebelków, kolejnych tygodni i miesięcy ![]() Co do szpitali we Wrocławiu to ja planuję Borowską a na drugim miejscu Brochów (już otwarty). Głównie dlatego, że mam tam lekarza prowadzącego a teraz dodatkowo chodzę tam na SR, gdzie poznałam już dwie a ponoć poznam jeszcze trzecią położną z tamtejszej porodówki, więc są spore szanse, że na którąś z nich trafię i nie będę im całkiem obca ![]() ![]() Ktoś pytał kiedy tam można zwiedzać - w każdą środę o 13:00 (albo 13:30 bo teraz to tej godziny już nie jestem pewna... ![]() A właśnie od SR chciałam dzisiaj napisać, bo po raz pierwszy wyszłam z niej bardzo zadowolona ![]() ![]() Dzisiejszy temat to stomatologia - prowadzony przez panią stomatolog o specjalizacji dziecięcej dodatkowo pracownik naukowy z tego zakresu ![]() Nie wszystko może było dla mnie zaskoczeniem, niektóre wręcz oczywiste, ale pomyślałam sobie, że mimo wszystko też wymienię parę tych oczywistości, bo jeszcze kilka/kilkanaście lat temu nie były takie oczywiste ![]() ![]() ![]() * dzieci zarażają się bakteriami próchnicy najczęściej poprzez kontakt z bakteriami dorosłych - najczęściej robimy to oblizując/używając wspólnie tych samych łyżeczek, kubeczków itp - więc uwaga na np. testowanie czy zupka nie jest zbyt gorąca tą samą łyżeczką, którą zaraz nakarmimy Malca ![]() * z tego samego względu podobno powinno się unikać całowania w usta lub w paluszki u rąk (które sobie Maluch za chwile wpakuje do buźki) * do 6 roku życia diagnozuje się próchnicę dziecięcą, która ma bardzo szybki i ostry przebieg, w porównaniu do tej dorosłej - w pierwszej fazie jest koloru białego, więc często może być przeoczona przez rodziców, a gdy pojawi się już choćby malusieńki ciemny ślad to trzeba działać natychmiastowo * w najnowszych badaniach jakiś już spory (nie pamiętam jaki ![]() * zęby mleczne też się leczy! ![]() * średnio przyjmuje się, że ząbki zaczynają się wyżynać od 6 miesiąca, ale obecnie normą jest też już 4 miesiąc, więc wszelkie zalecenia stomatologiczne gdzie podają 6 miesiąc tak naprawdę dotyczą rozpoczęcia ząbkowania, więc może się trafić, że powinnyśmy działać już dużo szybciej. * już od pierwszych dni bezzębną jamę ustną przemywamy po każdym posiłku (tu wspomniała, że oczywiście na początku będzie nam ciężko się z wszystkim ogarnąć, więc dobrze byłoby choć raz przy okazji głównej toalety - kąpieli, a później zwiększać częstotliwość) bawełnianym płatkiem zamoczonym w przegotowanej wodzie masując przy tym dziąsełka - oprócz higieny ma to podobno także sprawić, że ząbkowanie w przyszłości będzie lepiej znoszone ![]() * odradzała wszelkich silikonowych nakładek na palce (przyznaję się nie wiem co się nimi robi ale coś przy zębach :P), ale nie wytłumaczyła dlaczego - tylko tyle, że już się ich nie zaleca * gdy wyrośnie pierwszy ząbek to kupujemy malutką szczoteczkę (najmniejsze najczęściej są od 2 lat, ale tym się nie przejmować) i ząbek już szczotkujemy z pastą (o niej dalej) a resztę dalej bawełnianym płatkiem. * pierwsza pasta - w aptekach jest w zasadzie tylko jedna dla maluszków od 6 miesiąca życia (czyt. startu ząbkowania) i ma ona jakiegoś tam składniku aktywnego 500 - podobno badania nie potwierdzają, że taka wartość działa przeciwpróchniczo, więc obecnie zaleca się stosowanie pasty od razu dla 2 latków (tego składnika jest tam 1000), ale dosłownie ją tylko leciutko maźnąć na szczoteczkę * gdy dziecko ma już pierwszego ząbka zaczynamy powoli przyzwyczajać je do łyżeczki - ma to na celu zmianę przyzwyczajeń z "wywalania" języka do przodu, do którego jest przyzwyczajone przy przełykaniu jakie zna ze ssania piersi (butelki). * pierwsza wizyta u stomatologa - ok 6 miesiąca a najpóźniej do 12 miesiąca życia - po wyrośnięciu pierwszego ząbka zaleca się też co 3-4 miesiące fluoryzowanie ząbków u stomatologa * dla nas samych oprócz tego, że oczywiście w ciąży trzeba szczególnie dbać o higienę jamy ustnej to wspomniała, że nici dentystyczne najlepiej powinny być bez wosku ale z fluorem Na koniec dostałam książeczkę - Kartę opieki stomatologicznej dla Małej ![]() A jeszcze z zajęć z rehabilitantką: * ćwiczymy już codziennie przeponę - dość szybki głęboki wdech wypinając jak najmocniej brzuch i dwa razy dłużej trwający wydech wciągający jak najmocniej brzuch - takich pod rząd max 7 żeby się nie zakręciło w głowie, ale powtarzać w ciągu dnia ile chcemy - można wykonywać w dowolnych pozycjach - najłatwiej leżąc na plecach z nogami na piłce/czymkolwiek wyżej * ćwiczymy też codziennie mięśnie Kegla - min. 3 serie dziennie po 20 ściśnięć na 3-5 sekund - najbardziej wydajnie jeśli się to robi przy wydechu (ciężej ale lepiej działa na te mięśnie) - też w dowolnych pozycjach. Uh... To się napisałam ![]() ![]()
02.10.2014 ![]() Edytowane przez nocnyskowronek Czas edycji: 2014-07-23 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#2940 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2) U nas jest specjalny pokój przyjęć jeśli chodzi o oddział patologii, ginekologii i położnictwa niż okienka przyjęć na inne oddziały, zapełnie się idzie gdzie indziej, mam już obczajone gdzie się kierować (z doświadczenia), ale pewnie co szpital to inaczej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.