![]() |
#2941 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zazdroszczę zaręczonym dziewczynom
Cytat:
Nie rozumiem za bardzo tego zdania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2942 |
Zakorzenienie
|
oliwka
moja kuzynka była jako au pair kilka lat (u jednej rodziny). Opiekowała się dzieckiem w wieku szkolnym, mieszkała z tą rodziną. Miała swój poój, jedzenie i inne pierdoły wliczone oczywiście w koszta, więc ciebie najczęściej to nie kosztuje, ale to zależy do jakich ludzi się trafi. Czasem trafia się na głupków... To nie jest tak, że opiekujesz się dzieckiem od-do. Jesteś tam 24 h/ dobe i zawsze jak zajdzie potrzeba - jestes zwarta i gotowa. Owszem, masz czas wolny i robisz wtedy co chcesz. Oprocz tego, ze masz szanse poznac kraj, jezyk dostajesz tylko drobne kieszonkowe na swoje przyjemności. To nie jest sposób aby zarobić trochę większych pieniędzy, niestety. Bardzo często, oprócz zajmowania się dzieckiem musisz także zająć się domem - pranie, sprzątanie, gotowanie... Jak dziecko jest starsze - zaprowadzić do przedszkola luz szkoły, odebrać je... Jesteś taką nianią i gosposią w jednym.
#2943 |
Zakorzenienie
|
karolca no to jak widzę praca niezbyt łatwa no i zależy rzeczywiście jaka rodzina się trafi , jak jakaś zamożna to chyba lepiej... chociaż też niekoniecznie. A ile miała lat jak wyjechała?i czy dobrze znała język? i gdzie była?
![]() poleczko wszystkiego naj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jako au-pair za dużego "doświadczenia" nie zdobędziesz, tyle, co bawienie dzieci, czasem sprzątanie. Zależy też do jakiej rodziny się trafi. Niektórym się wydaje, że za parę groszy mają niewolnika, który cały dzień, a czasem i nocami opiekuje się dziećmi, do tego sprzata, gotuje, robi zakupy, czyli prowadzi dom. Mówisz, ze nie tylko pieniądze Cię interesują, ok! Ale one też są dużym wyznacznikiem! Jeśli miałabym jechac i zmywać gary i zarobić, albo jechać i opiekować się 3 rozwydrzonych bachorów i dostać "kieszonkowe", które często nie przekracza 300 zł, to wolalabym myć te gary. Rzadko też są organizowane takie wyjazdy na 2-3 miesiące, bo dzieci się przyzwyczajają szybko i rzadko która rodzina chce co 2-3 miesiące mieć w domu nową obcą osobę. Najczęściej są to wyjazdy roczne i takie wyjazdy, jako au-pair są najlepsze dla studentów, którzy chcą podszkolic język. Twoim obowiązkiem, jako osoby wyjeżdżającej jest takze nauka języka w szkole tamtejszej razem z innymi au-pair'kami. 2-3 razy w tygodniu masz 2-3 godz. nauki języka. Teraz są też biura, które niby organizują takei wyjazdy równeiż dla innych osób, bo do niedawna, jako au-pair można było wyjechać tylko w wieku 18-26 lat. Do tego trzeba mieć prawo jazdy i znać przynajmniej podstawy języka. Innym sposobem, ktjest znalezienie rodziny samemu, nie przez biuro, chociaż wtedy nie masz gwarancji, ze w razie, jak coś będzie Ci niepasowało, to zmienisz pracę. Koleżanka sama znalazła rodzinę, któa się ogłaszała, ze potrzebuje do pracy opiekunkę, ustaliła z nimi stawki, zakres obowiązków, oni stwierdzili, ze jej warukni im odpowiadają i w taki sposób została opiekunką ich dzieci. Zarabia około 1200 zł, ale ma wyżywienie i swój pokój. Pracuje faktycznie, tylko wtedy, gdy rodzice dzieci są w pracy. Za dodatkwoe obowiązki ma placone osobno. Pojechała by nauczyc się języka, rodzina do której trafiła to dzieci polsich emigrantów, więc conieco po polsku umieli ![]()
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2008-12-13 o 12:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Au pair to rozwiązanie dla kogoś, kto nie ma w ogole nic do robienia w kraju, chce się nauczyć języka nie ponosząc dużych kosztów. Wpadasz do głębokiej wody, bo tam nikt nie mówi takim językiem, jakiego uczymy się w szkołach. Nawet certyfikaty wiele nie dają...
![]() |
#2946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() zegoś się nauczyć to super sprawa. kokosów tam nie zarobisz... ale doświadczenie ogromne ![]() ja dziś usłyszałam od TŻta: Kiedy weźmiemy ślub? Po moich studiach? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2947 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2948 |
Zakorzenienie
|
bardzo się ucieszyłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2949 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, dlaczego mój TZ nic nie mówi na temat ślubu/ zaręczyn? Wogóle temat omija szerokim łukiem, a ja tak bym chciała chociaż usłyszeć : "chciałbym żebyś była moją żoną, może za jakieś 3 lata weźmiemy ślub"... Nie wymagam teraz nic więcej, nie musi prosić mnie o rękę, wystarczyłoby takie coś
![]()
#2950 |
Zakorzenienie
|
luffka a moze Ty mu powiedz, że chciałabyś zeby był Twoim mężem? Ciekawe co na to powie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2951 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2952 |
Raczkowanie
|
Ten wątek jest magiczny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2953 |
Zakorzenienie
|
cieszę się, opowiadaj co i jak
![]()
#2954 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratuluje nikuuus, pamietam Cie doskonale ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2955 |
Raczkowanie
|
Gratuluję! Rzeczywiście cos jest w tym wątku, wszystkie dziewczyny po kolei się zaręczają
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2956 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
Zakorzenienie
|
Gratuluję!! i oczywiscie zazdroszczę hehe
![]() A dzisiaj moja prababcia mnie niesamowicie podbudowała. Nie widziałysmy się prawie rok i pyta się mnie czy nie biorę slubu (ja: nie babciu). A ona, że mając 22 lata to jeszcze nie, ale w wieku 23 lat to już bede stara panną :P I co z tym fantem zrobić Edytowane przez Claris Czas edycji: 2008-12-14 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie przejmuj się, w wieku 23 lat wcale nie będziesz starą panną (w ten sposób za pół roku i ja bym była ![]() Wiesz, moja kolezanaka opowiadała mi że też przez dłuższy miała nadzieję na oświadczyny bo często jej chłopak zapraszał ją do kanjp, na kolację itp a TO pytanie wciąż nie padało. W końcu za którymś razem się doczekała ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2959 |
Zakorzenienie
|
Hehe ale ja się wcale nie dołuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2960 |
Raczkowanie
|
Wiecie jak było?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak na koniec to była taka "zwyczajna" pora, dzień, nie spodziewałam się niczego... myślałam że może w święta... ale teraz jest to dla mnie najpiękniejszy dzień w moim życiu ![]() ![]() A pierścionek jest śliczny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2961 |
Raczkowanie
|
![]()
.
na chleb codzienny i na poranne otwarcie oczu w blasku słonecznym; na dobry wieczór, na długi wieczór, na zgodne ciepłe ścielenie łóżek, na nieustanne sobą zdziwienie, na gniew i krzywdę i przebaczenie wybieram Ciebie. Edytowane przez polka746 Czas edycji: 2009-01-26 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2962 |
Zakorzenienie
|
Gratuluje serdecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2963 |
Raczkowanie
|
Gratulacje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2964 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-12-16 o 10:14 Powód: przypominam o nie pisaniu post pod postem i regularnym korzystaniu z funkcji "edytuj" oraz "multicytowania"! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
Wtajemniczenie
|
dzień dobry, dobry wieczór i do widzenia
![]() ja tylko wpadłam powitać nowe, pogratulować tym co z wątku wypadają i pozazdrościć ![]() u mnie fajny weekend, od jutra znów sama bez TŻta, smutno mi będzie, ale co zrobić ![]() ![]() ![]() hmmm i dzisiaj na moje stwierdzenie, że jak nagadał tak mojej kuzynce (na imprezie ![]() ![]() ![]() tofilla, można wyłączyć opcję powiadamiana na maila ![]() buziaki, papa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2966 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry i od razu zaczne od gratulacji dla kolejnej zareczonej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2967 |
Zakorzenienie
|
poleczko i jak urodziny spędziłaś? na pewno miło a ten wymarzony prezent tylko czeka
![]() tofilla no ja właśnie jestem na etapie niejechania ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2968 | ||||||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Napewno coś jest ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Dziękuje za gratulacje i powiem ci, że babcie coś też przeczuwają... Moja ostatnio jak ją widziałam to stwierdziła, że pewnie TŻ niedługo mi się oświadczy ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziękuje wszystkim za gratulacje mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2969 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
ale bede musiała jeszcze tu posiedzieć na forum
na chleb codzienny i na poranne otwarcie oczu w blasku słonecznym; na dobry wieczór, na długi wieczór, na zgodne ciepłe ścielenie łóżek, na nieustanne sobą zdziwienie, na gniew i krzywdę i przebaczenie wybieram Ciebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
Wtajemniczenie
|
spooooko, mi się podobała opcja z rękawicami kuchennymi, tak bym nawet chciała
![]() tż pojechał do domu, buuuu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.