Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-16, 16:06   #2941
arisa
Zadomowienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek2507 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam problem otóż: w czwartek dostałam okres( tydzen przerwy) a w niedziele wspólżyłam z TŻ z zabezpieczeniem. W poniedzialek byłam u lekarza po recepte na yasminelle. i stalo się tak że przez nerwy ( egzamin na prawo jazdy dziś) zapomniałam zażyć 1 tabletki z nowego blistra. zazyłam ją dziś bo na egzamini sie zorientowałam że jej nie wzięłam dziewczyny uspokójcie mnie że nie jestem w ciąży ( dla swietego spokoju do lekarza sie umowilam na piatek) prezerwatywa nam nie pekła ani nic poprostu nie wiem jak to sie stało że zapomniałam ale jednak mam jakieś obawy.
a kiedy powinnaś był ja zażyć? jaki dzień?

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 16:16   #2942
Gosiaczek2507
Zadomowienie

GG do Gosiaczek2507

poniedzialek czyli wczoraj

blog

http://tworczoscgosiaczka.blogspot.com/
Gosiaczek2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 16:20   #2943
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam problem otóż: w czwartek dostałam okres( tydzen przerwy) a w niedziele wspólżyłam z TŻ z zabezpieczeniem. W poniedzialek byłam u lekarza po recepte na yasminelle. i stalo się tak że przez nerwy ( egzamin na prawo jazdy dziś) zapomniałam zażyć 1 tabletki z nowego blistra. zazyłam ją dziś bo na egzamini sie zorientowałam że jej nie wzięłam dziewczyny uspokójcie mnie że nie jestem w ciąży ( dla swietego spokoju do lekarza sie umowilam na piatek) prezerwatywa nam nie pekła ani nic poprostu nie wiem jak to sie stało że zapomniałam ale jednak mam jakieś obawy.
Wspóżyjesz z prezerwatywą?
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 18:21   #2944
Gosiaczek2507
Zadomowienie

GG do Gosiaczek2507

tylko dlatego ze to byl ten tydzien przerwy dla bezpieczenstwa pierwszy raz zapomnialam o tablletce

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

zazwyczaj nie używamy prezerwatw jak są tabletki ale teraz akurat użyliśmy

blog

http://tworczoscgosiaczka.blogspot.com/
Gosiaczek2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 18:26   #2945
JAGNA11
Przyczajenie

Skoro użyliście prezerwatywy a ona nie pękła to nie widzę powodu do paniki.
JAGNA11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 11:54   #2946
materkaa1989
Przyczajenie

kochane dziewczyny mam maly problem. W poprzedni poneidzialek zazylam moja pierwszza tabletke antykoncepcyjna (yasminelle) w pierwszy dzien okresu. NIestety okres do tej pory sie nei zakonczyl!! czy to normalne przy pierwszym opakowaniu?? Czy powinnam moze przestac brac te tabletki?? Miala tak jakas?? moze wie czy w nastepnych miesiacach bede miala tak samo massakra
materkaa1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 12:05   #2947
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez materkaa1989 Pokaż wiadomość
kochane dziewczyny mam maly problem. W poprzedni poneidzialek zazylam moja pierwszza tabletke antykoncepcyjna (yasminelle) w pierwszy dzien okresu. NIestety okres do tej pory sie nei zakonczyl!! czy to normalne przy pierwszym opakowaniu?? Czy powinnam moze przestac brac te tabletki?? Miala tak jakas?? moze wie czy w nastepnych miesiacach bede miala tak samo massakra
tak bywa, nie raz pisałyśmy o tym na wątku
plamienie/delikatne krwawienie w trakcie blistra może trwać do 3ego opakowania
jeśli jednak jest to obfite krwawienie i utrzymuje się cały czas - warto odwiedzić gina coby się nie wykrwawić

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-17, 12:13   #2948
materkaa1989
Przyczajenie

tzn to jest takie ze rano nie mam, popołudniu mam, wieczorem znowu nie mam, i tak przez ostatnie 3 dni.. mój ginekolog dopeiro jest w piątek i nie wiem co robic!! co radzicie?? przestac brac te tabsy czy brac i sadzic ze kiedys przejdzie

* wiem ze napewno pisalyscie ale tyle jest tych wpisów ze chyba bym tu rok siedziala zanim bym je przeczyatla;P
Stary 2009-06-17, 12:17   #2949
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez materkaa1989 Pokaż wiadomość
tzn to jest takie ze rano nie mam, popołudniu mam, wieczorem znowu nie mam, i tak przez ostatnie 3 dni.. mój ginekolog dopeiro jest w piątek i nie wiem co robic!! co radzicie?? przestac brac te tabsy czy brac i sadzic ze kiedys przejdzie

* wiem ze napewno pisalyscie ale tyle jest tych wpisów ze chyba bym tu rok siedziala zanim bym je przeczyatla;P
ja bym brała, to niestety częsty skutek uboczny przy pierwszych 3ech opakowaniach i trzeba to przeboleć - organizm musi się przyzwyczaić do dostarczanych hormonów.. odstawisz to się nigdy nie przekonasz czy te tabletki byłyby dla Ciebie dobre
ja np plamiłam do połowy pierwszego opakowania a później już spokój
są osoby co w ogóle nie mają plamień, a są też takie które męczą się z nimi przez cale opakowanie - co organizm to inna reakcja

gdyby to było silne, obfite krwawienie non stop - wtedy można się martwić i lecieć do gina
w Twoim przypadku myślę, że to chyba niepotrzebne

Stary 2009-06-17, 12:22   #2950
materkaa1989
Przyczajenie

Dziekuje troche mnie uspokoiłaś;p
jakos przeboleje... byle do sierpnia wszytsko sie ustatkowalobo jade na wakacje a tam zbytnio nie chce takich przypadków...
Massakra z tymi tabletkami
Stary 2009-06-17, 15:18   #2951
arisa
Zadomowienie

Cytat:
tylko dlatego ze to byl ten tydzien przerwy dla bezpieczenstwa pierwszy raz zapomnialam o tablletce

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

zazwyczaj nie używamy prezerwatw jak są tabletki ale teraz akurat użyliśmy
Byłaś jeszcze zabezpieczona. W tygodniu z odstawienia jesteś bezpieczna 7 dni.

Stary 2009-06-17, 21:40   #2952
P-o-n-y
Zakorzenienie

wiecie co, moze to glupie pytanie, ale stres zwiazany z sesja chyba robi swoje... wzielam tabletke po 20, a wlasnie wypilam kawe i dopadly mnie tzw. "schizy" ze cos moze sie stac nie tak... ehhh...
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 21:42   #2953
aako
Zakorzenienie

od kawy chyba nie zmniejsza sie dzialanie tabletek?
Chyba ze o czyms nie wiem...

aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 21:42   #2954
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aako Pokaż wiadomość
od kawy chyba nie zmniejsza sie dzialanie tabletek?
Chyba ze o czyms nie wiem...
ja tez mysle, ze nie, ale mowie... stres, glupota, robia swoje i dopadaja mnie dziwne rozkminy :P
Stary 2009-06-17, 21:45   #2955
aako
Zakorzenienie

raczej jakby mialo jedno z drugim cos wspolnego a nie bylo o tym w ulotce to prawdopodobienstwo ciazy zwiekszylo by się znacznie
Skoro można pic alkohol to czemu nie kawe?

aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 22:04   #2956
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

kawa nie ma wpływu na skuteczność ani na wchłonięcie tabletki, no stres

Stary 2009-06-17, 22:09   #2957
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aako Pokaż wiadomość
raczej jakby mialo jedno z drugim cos wspolnego a nie bylo o tym w ulotce to prawdopodobienstwo ciazy zwiekszylo by się znacznie
Skoro można pic alkohol to czemu nie kawe?
dlatemu, ze zestresowany student tworzy rozne teorie
Stary 2009-06-17, 22:15   #2958
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P-o-n-y Pokaż wiadomość
dlatemu, ze zestresowany student tworzy rozne teorie

ale się nakręciłaś

wsumie racja, nie polecaja pic kawy przy tabletkach, bo obie te rzeczy wyplukuja magnez ale kto by się takimi rzeczami przejmowal kiedy jest sesja

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 22:48   #2959
Astoria
Raczkowanie

Dziewczyny, proszę pomóżcie Mam zacząć brać yasminelle. Dzisiaj pojawiła się brązowawa wydzielina 'zapowiadająca' okres ale samego krwawienia jeszcze nie ma, pewnie pojawi się w nocy - czy powinnam już dzisiaj wziąć pierwszą tabletkę czy spokojnie jutro wieczorem?

Astoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 22:56   #2960
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Astoria Pokaż wiadomość
Dziewczyny, proszę pomóżcie Mam zacząć brać yasminelle. Dzisiaj pojawiła się brązowawa wydzielina 'zapowiadająca' okres ale samego krwawienia jeszcze nie ma, pewnie pojawi się w nocy - czy powinnam już dzisiaj wziąć pierwszą tabletkę czy spokojnie jutro wieczorem?
ja bym zaczęła jutro wieczorem
mój okres też zaczynał się od plamień, ale branie rozpoczęłam dopiero gdy się rozkręcił i pojawiła się że tak powiem, świeża, obfita krew :P
jeśli Twój okres pojawi się/rozkręci w nocy to masz 24godziny na przyjęcie pierwszej tabletki - więc spokojnie mogłabyś zacząć jutro pod wieczór

Stary 2009-06-18, 00:53   #2961
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Do wdowa_po_leninie:
Gdzieś na forum napisałaś że tabletki yasminelle mogą dla niektórych być za słabe. Co to znaczy? Ze nie zabezpieczą przed ciążą?
Byłam u ginekologa w poniedziałek. Przepisała mi je w sumie na regulację okresu, trądzik, nie mówiłam ze planuje współżycie. Ale skoro to tabletki anty to przed ciąża powinny zabezpieczyć, mam rację?

---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:41 ----------

Poczytałam trochę więcej i tak się zastanawiam. Bo ta lekarka nie robiła mi żadnych badań, dała mi te tabletki na podstawie wywiadu... To tak powinno wyglądać?
Powiedziała też ze plamieniami i innymi obawami mam się nie przejmować, natomiast jeśli wystąpi straszny ból głowy to znaczy że nie mogę ich przyjmować. Prawda li to?
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 08:07   #2962
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Do wdowa_po_leninie:
Gdzieś na forum napisałaś że tabletki yasminelle mogą dla niektórych być za słabe. Co to znaczy? Ze nie zabezpieczą przed ciążą?
Byłam u ginekologa w poniedziałek. Przepisała mi je w sumie na regulację okresu, trądzik, nie mówiłam ze planuje współżycie. Ale skoro to tabletki anty to przed ciąża powinny zabezpieczyć, mam rację?

---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:41 ----------

Poczytałam trochę więcej i tak się zastanawiam. Bo ta lekarka nie robiła mi żadnych badań, dała mi te tabletki na podstawie wywiadu... To tak powinno wyglądać?
Powiedziała też ze plamieniami i innymi obawami mam się nie przejmować, natomiast jeśli wystąpi straszny ból głowy to znaczy że nie mogę ich przyjmować. Prawda li to?
Powinna zlecić ci badania krwi.

Stary 2009-06-18, 08:52   #2963
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Do wdowa_po_leninie:

to że są za słabe oznacza, że nie trzymają cyklu - powodują plamienia/krwawienia w trakcie blistra
ale zabezpieczają, jeśli są prawidłowo brane - jednak warto je zmienić bo jest to uciążliwe i mija się z celem (krwawienie ma być w trakcie przerwy)

często to tak wygląda niestety.. lekarze rzadko robią badania..
przez pierwsze 3 miesiące mogą występować nasilone skutki uboczne - w tym ból głowy, plamienia itp - jeśli ból głowy będzie jednak doprowadzał do omdleń czy coś i tabletki przeciwbólowe nie pomogą - lepiej odstawić coby sobie nie zaszkodzić

po 3ech miesiąc powinno się wszystko mniej-więcej unormować

Stary 2009-06-18, 15:16   #2964
Finlora
Zakorzenienie

Idę jutro do lekarza i tak się zastanawiam czy nie zapytać o Yasmin zamiast Yasminelle - może będzie miała jakieś silniejsze działanie i w końcu zrobi coś z tym łojotokiem
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 15:37   #2965
Hermit
Zadomowienie

dziewczyny
jutro ide 1 raz po tabletki do gina i czy mozecie mi doradzic ktore z nich najlepiej zwalczą pryszcze?
pozdrawiam
Hermit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 16:15   #2966
JAGNA11
Przyczajenie

Nie ma czegoś takiego. To jak działają i na co to rzecz indywidualna.
Np.tabletki yasminelle. Sporej części kobiet po nich pryszcze znikną ale też takiej samej części kobiet tych pryszczy może wyskoczyć jeszcze więcej.
JAGNA11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 18:48   #2967
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JAGNA11 Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego. To jak działają i na co to rzecz indywidualna.
Np.tabletki yasminelle. Sporej części kobiet po nich pryszcze znikną ale też takiej samej części kobiet tych pryszczy może wyskoczyć jeszcze więcej.
U mnie było bez zmian po Y.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 18:59   #2968
redqueen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
U mnie było bez zmian po Y.
u mnie to samo- jak było tak zostało
z wagą w sumie podobnie, w prawdzie przytyłam ale z własnej winy

Pytałam ginekologa czy trzeba robić sobie przerwy w przyjmowaniu tabletek (bo tak słyszałam) a on na to że "gdzie słyszałam" i że "wcale nie trzeba bo przecież przez kilka dni w miesiącu mam tą przerwę co daje 3 miesiące w skali roku". Trochę sie zdziwiłam no ale skoro lekarz tak mówi...Jakie Wy macie informacje?
Ja bym wcale nie chciała odstawiać, bez tego mam wykańczające, bolesne miesiączki

redqueen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 19:08   #2969
Hermit
Zadomowienie

dzieki za odpowiedzi
w sumie tak sobie myślę, że moje "zmiany skórne" są bardziej alergiczne niż hormonalne. zauważyłam ,że po podkładzie w formie musu mam okropne mikroskopijne krostki na całej twarzy to wygląda strasznie to będzie bardziej podchodzić jednak pod dermatologa..
narka
Hermit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 19:16   #2970
boangelina
Rozeznanie

Dziewczyny... Masakra.
Trzy dni temu wzielam tabletke o 20, a przed polnoca poczulam sie mega zle i dostalam lekkiej biegunki. Glupia- nie wzielam nowej tabletki (uznalam ze nie jest az tak zle) no i teraz... Strasznie sie boje. Czy to jest powiedziane, ze po tych 12-stu godzinach musi wystapic owulacja? Nie moge teraz byc w ciazy ;(;(
boangelina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości