|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() jeśli garahamy jesz duże to początek dnia w miarę ładny, ale pod wieczór już panikujesz i jesz tylko, żeby "coś wpadło". I kurde NNKT!!!!!!!! Cytat:
Cytat:
Wczoraj było bez słodyczy dzisiaj nadrobiłam ale cały dzień w domu nad książkami siedze uczysz się więc potrzebujesz energii![]() Wiec U 1. standardzik jzś ![]() 2. pączek (zapomniałam jak smakują ale nic specjalnego) , kawa z mlekim okkkk3.kawałek dietetycznej pizzy: z cebulą, kurczakiem olwiwkami i plasterkiem sera żółtego (moje dzieło) dlaczego dietetycznej? wyszła? kawałek mam nadzieję, że duuuży był![]() 4.kasza jęczmienna (3 łyżki), piers z kury, sałatka wiosenna aaa myślałam, że pizza robi za obiadek, ale jest super, że wpadło i cieplutki danko 5.duży jogurt naturalny z orzechami laskowymi, i truskawkami mniammmm 6. 3 grasci orzechów laskowych w karmelu (2 łyżeczki cukru i łyżeczka masła) no okejjjj boli mnie brzuch starsznie chyba te przesadziłam z orzechami i truskawkami bo w ciągu dnia chyba kilo zjadam ![]() a co do serka wiejskiego i smietanki to znalazłam sposób by było jej więcej dolewam trochę mleka [/QUOTE]jw, a z tą śmietanką to muszę wypróbowac
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||||||
|
|
|
#2942 |
|
Raczkowanie
|
a taki mały off top...jedząc normalnie w ciągu dnia tzn. zdrowo....a kolacje redukcyjną to jest możliwa utrata ok 2 kg????oprócz tego jestem aktywna w ciągu dnie...hula hop/ agrafka/ skakanka...
|
|
|
|
#2943 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zresztą niektórzy chyba przeceniają wartość kolacji białkowej. Białkowo-tłuszczowa kolacja jest głównie po to, żeby ochronić mięśnie w nocy i powinno sie ją jeść na redukcji, ale i na utrzymaniu czy masie.
We are young So let’s set the world on fire We can burn brighter than the sun Edytowane przez liquefy Czas edycji: 2010-06-11 o 11:42 |
|
|
|
|
#2944 |
|
Rozeznanie
|
dlaczego dietetycznej? wyszła? kawałek mam nadzieję, że duuuży był![]() jw, a z tą śmietanką to muszę wypróbowac [/QUOTE]Dietetyczna dlatego, że do ciasta dajesz twóg i drożdże więc z dodatkami wychodzi max 200 kalorii (zbawienie dla pizzomaniaków
No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej "Ooo Muszu Ty geniuszu" 我爱你 M Edytowane przez Juno123 Czas edycji: 2010-06-11 o 12:29 |
|
|
|
#2945 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wydaje mi się, ale bardzo skupiasz się chyba na ilości jedzenia i o tym dużo myślisz hmm? ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
1. dlaczego non stop jabłka? Są teraz truskawy/czereśnie/brzoskwinie/morele/nektarynki/winogrona ect. UROZMAICENIE!!! 2. myślę, że za dużo ćwiczeń, po co ci po każdym posiłku? to takie EDkowe 3. musisz bardzo się koncentrować na jedzeniu, skoro tak dokładnie pamiętasz te wszystkie zestwy, odpuść troszkę hmm? ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Wczorajsze Utrzymanko ![]() Śn: owsiana z 4 łyżek owsianych, łyżeczki otrąb na szklance mleczka 2% z miodem, migdałami, orzechami włoskimi, cynamonem, czereśniami i brzoskwinią Ob: 2 jaja sadzone z ketchupem i natką, ziemniaczki z koprem (młode, ale nie małe ), brokuł parowany z masełkiemPod: jogurt naturalny (180g) z miodem i truskawami (dużo) ugniecionymi (moja micha, czyli jakieś 500-600ml (musze właściwie sprawidzić jej pojemność, a jak kupowałam to niby salaterka, tylko dość duża jest jak na salaterkę ) )Kol: kawałek makreli (ok. 110-120g), sałatka duży pomidor, ogór małosolny, szczypior, rzodkiewki, łyżka jogurtu nat.), kroma (ok. 70g) chleba żytniego z ziarnami na naturalnym zakwasie z masłem 1h gimnastyki i proszę o ocenkę
|
|||
|
|
|
#2946 |
|
Raczkowanie
|
R (kubek siemienia lnianego) śniadanie: owsianka (6 łyżek płatków owsianych, 3 duże łychy wiejskiego, jabłko) przekąska zamiast 2 śniadania niestety: wafelek petite z nadzieniem mlecznym (ok. 5 km spaceru, podzielone na dwie części) obiad: kwaśne mleko 300 ml, pół woreczka kaszy gryczanej (nie ma warzyw, ale nie mam pomysłu, co zjeść) 2 obiad: miseczka chłodniku, młode ziemniaki kolacja: ryba gotowana, drugie pół woreczka kaszy, sałatka nie miałam dziś mleka w owsiance i czuję różnice chyba przerzucę się na sojowe, kwestia tylko, czy mi smakowo podejdzie
„Jeśli się nie obudzisz, nigdy nie będziesz wiedzieć, o czym śniłeś.” (Yogananda) Edytowane przez sansimila Czas edycji: 2010-06-11 o 16:14 |
|
|
|
#2947 |
|
Raczkowanie
|
jw, a z tą śmietanką to muszę wypróbowac
[/QUOTE]Dietetyczna dlatego, że do ciasta dajesz twóg i drożdże więc z dodatkami wychodzi max 200 kalorii (zbawienie dla pizzomaniaków podasz przepis????
|
|
|
|
#2948 |
|
Zakorzenienie
|
No to moje pierwsze U
![]() zmieniam zdanie jednak, od razu przechodzę i nie liczę kalorii ![]() rano (przed campingiem na słonku) - herbata owocowa, ciasteczko z dynią śniadanie - jajecznica (porcja z ok. 3 jaj) + 3kromki chleba białego z masełkiem, polędwicą, pomidorem, ogórkiem ; herbatka w podróży mały jogurt jagodowy z resztką just fit bananowego jabłko kajzerka z masłem, polędwicą, serem żółtym, ogórkiem sok pycholandia - marchew, jabłko, banan 2żelki podkradzione koleżance ![]() obiad (dość późno) - filet z ryby bez panierki + ziemniaki orzeszki, może truskawki kolacja - 2 kromki razowca z wędliną, serkiem wiejskim, warzywkami + herbata proszę o ocenę - to moje pierwsze U ![]() Jeszcze mam pytanie: powinnam planować jadłospisy nawet jak jestem na U ?
Edytowane przez mircia14 Czas edycji: 2010-06-11 o 16:14 |
|
|
|
#2949 |
|
Raczkowanie
|
moja dzisiejsza R
I jajecznica z 3 jajek z 3 łyżkami płatków owsianych i 2 łyżeczkami otrębów owsianych, pół żółtej papryki II 125g twarogu półtłustego, pomidor, mała cebula III pół woreczka kaszy pęczak jęczmiennej, puszka (120g) tuńczyka, 3 ogórki kiszone, 2 kromki chleba żytniego razowego, mandarynka IV 2 jajka, pomidor, mała cebula, 2 kromki chleba żytniego razowego V 125g twarogu półtłustego, łyżeczka oliwy z oliwek, parę liści sałaty wiem, że na obiad mogłam się obejść bez tego chleba ;/ proszę o ocenę! Edytowane przez Maliness Czas edycji: 2010-06-11 o 19:40 |
|
|
|
#2950 |
|
Raczkowanie
|
redukcja, chyba za malo jem;/
śn: owsianka na wodzie: 6 łyzek platkow owsianych, jabluszko starte; 3/4 duzej kalarepki, kawa z mlekiem 2.0 śn2: surówka kupna 350g, marvit marechwkowo selerowy lunch: dwie lyzki potrawki z kurczaka, porcja kupnej surowki podw: resztki potrawki z kurczaka, 1/4 kalarepy, garsc migdalow (MASAKRA kolacja: w planach serek wiejski lekki lyb chydy twarog 125g z warzywkami: rzodkiewa, pol pomidora moze
|
#2951 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2952 |
|
Wtajemniczenie
|
moje P ( chociaz dzisiaj takie U wyszło.. a to wszystko przez pogode- 32 stopnie )
![]() śniadanie; dwie kromki chleba żytniego z ziarnami; z serkiem wiejskim i szczypiorkiem; z serem żółtym niskotł. i warzywkami; 200 ml mleka + kilka łyżek płatków corn flakes; jabłko; herbata. -uczonko z matmy. 2śniadanie; miseczka truskawek bez niczego; kilka truskawek + ok. 150g jogurtu naturalnego. - spacerem na autobus, szkoła, powrót do domu ( piechotą ;/ ) obiad; wieelki talerz zupy, jak sama nazwałam 'wiosennej' czyli dużo kapusty,marchewki, kopru itp. ( wiem że mało jak na obiad,ale przy takim upale nic mi sie nie chcialo jesc ) deser; dwie gałki lodów z bakaliami + kilka truskawek, przed wyjściem ogromne jabłko - podwórko ze znajomymi. kolacja- 3 kromki chleba żytniego; z serkiem wiejskim i szczypiorem; z serem żółtym niskotł. i warzywami; z serem żółtym niskotł i ketchupem; serek waniliowy 200g + łyżka rodzynek, 1/3 bułki podłużnej ( tej z biedronki) + pieczarki+ ketchup+ ser żółty potarkowany+ surówka warzywna z dodatkiem musztardy; - godzina hula hop. po; pewnie orzechy bo jeszcze dzisiaj nie jadłam. czuje że zwaliłam tą zapiekanką na kolacje , jest mi niedobrze i chce mi sie wymiotować ( ale musialam zjesc bo jak mama zobaczyla moje nogi, to powiedziala ze znowu sie odchudzam, a nie chcialam sluchac jej gadania) . prosze o surowa ocene
'wyobraznia bez wiedzy moze stworzyc rzeczy piękne.wiedza bez wyobrazni najwyzej doskonale ' Edytowane przez innyrytm Czas edycji: 2010-06-11 o 19:58 |
|
|
|
#2953 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale z tego co pamiętam, Twoje jadłospisy na R dość sporo się różniły od tego... Np to, że wyszłaś z R, nie oznacza, że musisz/powinnaś wrócić do jasnego pieczywa... ciemne jest zdrowsze No ale oczywiście jeżeli lubisz jasne, to na U jest dozwolone![]() Co do planowania jadłospisów - i tak i nie. Nie musisz planować dokładnie co i ile zjesz. I lepiej tego nie rób, aby nie popaść w obsesję i ED. Ale warto przed wyjściem do sklepu zajrzec do lodówki, koszyka z owocami itp - żeby się nie okazało, że w jakiś dzień będziesz musiała spędzić na czekoladzie i płatkach z mlekiem (taki przykład)
|
|
#2954 |
|
Zakorzenienie
|
No to pierwsze śniadanie to było jeszcze na obozie z wyżywienia
Kolacja już na ciemnym pieczywie. Myślę, że będę wymieniać, bo lubię oba rodzaje Ogólnie postanowiłam trzymać wszystko w ryzach, ale nie liczyć obsesyjnie kalorii. I właśnie tak jak mówisz kontrolować lodówkę ![]() Dziękuję |
|
|
|
#2955 |
|
Raczkowanie
|
R
śniadanie: placki z otrębów owsianych ( jajko, cynamon, 3 łyżki otrębów, łyżka jogurtu nat.) posmarowane połową opakowania danio waniliowego II śniadanie: pół miseczki budyniu waniliowego ze słodzikiem i chudym mlekiem obiad: filet z dorsza smażony bez tłuszczu, 2 pomidory, 200 g warzyw na patelnie (bez tłuszczu), 300 g truskawek podwieczorek: miseczka budyniu j.w, 300 g truskawek kolacja: serek wiejski lekki, 2 gotowane udka kurczaka całość ok.1200 kcal. i jak?
Edytowane przez blackcoffee Czas edycji: 2010-06-11 o 23:37 |
|
|
|
#2956 |
|
Rozeznanie
|
Dietetyczna dlatego, że do ciasta dajesz twóg i drożdże więc z dodatkami wychodzi max 200 kalorii
(zbawienie dla pizzomaniaków podasz przepis????[/QUOTE]CIASTO NA PIZZE - 1963KCAL : -pół kostki chudego twarogu; ok. 150g - 150Kcal -250ml ciepłej wody/chudego mleka 0,5% - 108Kcal -pół kostki drożdży, ok50g - 46Kcal -przyprawa PRYMAT do pizzy, (odjąc dwie łyżeczki do sosu) MĄKA : -150g mąki pszennej typ 500 - 513Kcal -150g mąki kukurydzianej - 508Kcal -200g mąki pszennej GRAHAM (razowa) typ 1850 - 644Kcal CIASTO : 1. W dużej misce mieszamy wszystkie mąki. 2. Do mąki dodajemy przyprawę do pizzy. 3. W małej miseczce rozgniatamy widelcem twaróg; dodajemy do mąki. 4. W ciepłej wodzie/mleku rozpuszczamy drożdże. 5. Zagniatamy ciasto, w razie gdy ciasto klei się do rąk - podsypac mąki. 6. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 10 minut). to taka rodzinna wersja Ja robiłam taka malutką to dodałam 3 łyżki mąki, 1/4 drożdży 100 g twarogu , przyprawy i proszek do pieczenia potem ok 30 minut w 200 stopniach
No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej "Ooo Muszu Ty geniuszu" 我爱你 M Edytowane przez Juno123 Czas edycji: 2010-06-12 o 01:42 |
|
|
|
#2957 |
|
Zakorzenienie
|
Dodaję moje dzisiejsze U. Na razie będę planować, żebyście mi doradzały czy coś dodać
![]() Śniadanie - owsianka na mleku 2% z kawałeczkami czekolady, lód z małego danonka marchewka IIśniadanie - paluch graham z masłem, polędwicą, białym serem, pomidorem + herbatka ; jabłko looody z przyjaciółką ![]() Obiad - jajko sadzone, młode ziemniaczki, duuużo kalafioru Deser - jabłko Podwieczorek - serek homo nat. z truskawkami i garścią arachidów basen/ćwiczenia Kolacja - placek tuńczykowy (1/2p. tuńczyka wsw, jajko, otręby) posmarowany sosem czosnkowym z pomidorami Proszę o ocenę
Edytowane przez mircia14 Czas edycji: 2010-06-12 o 11:25 |
|
|
|
#2958 |
|
Przyczajenie
|
Moje wczorajsze Utrzymanie
I owsianka na mleku 0,5% (4 łyżki płatków, pół łyżki rodzynek, pół łyżki żurawiny) 2,5km pieszo do szkoły II pół grahamki z serkiem ziołowym i ogórkiem45 minut wf 2,5km pieszo ze szkoły III 4 młode ziemniaki, kalafior (gotowany na parze), jajko (na teflonie), szczypiorekIV truskawki rozpaćkane z łyżeczką cukru V jogurt homogenizowany waniliowy z łyżeczką orzechów laskowych wymachy nóg na boki (100 na każdą nogę) VI serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, zielona herbata10 minut rozciągania 100 brzuszków Proszę o ocenę i tak przy okazji chciałabym się pochwalić moimi zdjęciami:
165cm / 58 57 56 55 54 53 52 51 50kg Edytowane przez sylwia123567 Czas edycji: 2010-06-12 o 09:23 |
|
|
|
#2959 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2960 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() :c onfused:Cytat:
|
|
#2961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2962 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2963 |
|
Zadomowienie
|
Wg mnie jest to fajne, luźne U. Nie zawsze trzeba jeść super dużo. Fakt, że pół bułki, czy łyżeczka orzechów to za mało, ale nie ma tu schizu na całkowicie białkową kolację, czy strachu przed chociażby posiłkiem złożonym z samych węgli- czyt. truskawki z cukrem. Poza tym z tego co zauważyłamsylwia123567 jest po R, więc spokojnie i do przodu. Pewnie, że warto do tego jadłospisu dodać kilka produktów, ale bez nerwów.
|
#2964 |
|
Raczkowanie
|
Moje Utrzymanko
Śniadanie (8.30) - dwie kromki chleba pełnoziarnistego, jedna z plastrem jakiejś szynki cienkiej i dwoma plastrami pomidorka, druga z Almette ziołowym i też pomidorkiem + jogobella truskawka (150g) + herbata bc II śniadanie (11.30) - kubek truskawek (wiem, owoce to nie posiłek, ale nie mogłam się oprzećxD) Obiad (15.00) talerz zupy pomidorowej z makaronem Kolacja (21:00) grahamka : jedna połówka z szynką drobiową, sałatą i pomidorem, druga połówka z serem białym, sałatą i pomidorem + herbata bc I jak?? Proszę o ocenkę |
|
|
|
#2965 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2966 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakieś orzechy, przekąski, inne owoce mogły by wpaść i ogólnie więcej tego jedzonka, ale jeśli tak się bardzo dobrze czujesz to hm.. |
|
|
|
|
#2967 |
|
Raczkowanie
|
R
śniadanie: owsianka (6 łyżek płatków owsianych, 250 ml mleka sojowego szklanka rozgniecionych truskawek)2 śniadanie: 3 łychy wiejkiego, truskawki, dwie kromki chleba graham lekkiego, jabłko, potem wpadło jeszcze więcej truskawek obiad: sosik (pierś z kurczaka gotowana w rosole, puszka pomidorów, natka z pietruszki), kasza jęczmienna kolacja: jajecznica z 2 jaj, pomidor 2 kolacja: 125g białego chudego sera
|
#2968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolejna R pt U. A no i oczywiscie cwiczenia,zeby nie bylo. KZ rulezz
|
|
#2969 |
|
Zakorzenienie
|
Wklejam moje jutrzejsze U (wychodzenie z R):
Śniadanie (8:00) - owsianka z 1/3op. fitelli tropikalnej, 3 susz. morelami, jabłkiem IIśniadanie (11:00) - placek (jajko, otręby, łyżka serka) z rozgniecionymi truskawami ćwiczenia Obiad (14:00) - pierś z kurczaka z makaronem razowym + sos czosnkowy Podwieczorek (16:30) - ciasto na urodzinach, herbata Kolacja (19:00) - na urodzinach 2kolacja (21:30) - trochę serka homo nat. z aromatem waniliowym Proszę o ocenę
|
|
|
|
#2970 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

uczysz się więc potrzebujesz energii
, kawa z mlekim okkkk
[/QUOTE]
); kawa z mlekiem a warzywa i masło? może jeszcze jajo na miękko hmm?

Oczywiście pewnie bez masła