Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-11, 09:57   #2941
kika171
Zadomowienie

GG do kika171
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
UUU
I. buła ziarnista - 1/2 z serkiem homo naturalnym i dżemem truskawkowym 1/2 z serem żółtym pomidorem i oliwkami + kubek kawy z mlekiem milusio
II lody waniliowe rożek ( z mc donald' s :p ) malutko jak na 2 śn, jakiś owoc mógł wpaśc/bułka słodka/ciacho z Mc
III zupa warzywna - brokuły, pomidorki, por, cebula, ziemniaki, marchewka; odrobinka mięska z kurczaka z zupy jak mięsko było to ołkkkejjj
IV kawał arbuza
V kiwi, truskawy, kefir nie wiem ile czego, ile kefiru, ale zapewne wiesz, że same owoce to nie posiłek no, ale jeśli sporo wszystkiego to może byc
VI buła ziarnista + serek wiejski, oliwki, pomidor masło/wędlinka/ser?

proszę uprzejmie o jakiś komentarz do tego menu
dodaj coś do 2śn, co do podw nie wiem bo zależy od ilości

Cytat:
Napisane przez sylwia123567 Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze U
- śniadanie: owsianka na 200ml mleka 0,5% (4 ł.płatków, ł.rodzynek) już Ci pisałam o tym mleku, że to woda w sumie jest
- drugie śniadanie: banan, baton fitness no ok
- obiad: makaron orkiszowy z smażonymi pieczarkami i groszkiem jakieś mięsko by się przydało
- podwieczorek: jabłko, łyżka twarogu półtłustego, łyżeczka orzeszków ziemnych jej a co takie małe te porcyjki?
- kolacja: pół grahamki, tuńczyk z puszki, talerzyk kapusty pekińskiej
do śn daj bardziej tłuste mleko, do obiadu może jakieś mięsko? chyba, że wyjątkowo go nie było, podw mały, do kol może cała grahamka?

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
taki dżołk, ja myśle...?

ej wrzuć owocowe berliso na śniadanie, będzie 'zdrowiej' ^^
Ola jesteś boska

Cytat:
Napisane przez iziuula Pokaż wiadomość
P:
I.grahamka na pół jakie masz te grahamki? ok 100gram czy 50?
-masło orzechowe,miod,wiejski
-masło orzechowe,nutella dodaj jakiś jogo/mleko/kakao
II.7days,Paula orzechowa,pomarańcz + do Pauli garśc orzechów
III.zupa jarzynowa,jajo sadzone na maśle,duży brokół na maśle i bułce tartej jak zupka na mięsku to fajnie, a do jaja nie można dogotowac ziemniaków/ryżu/kaszy?
deser; gałka lodów morelowych z morelami, gałka cytrynowych ok

brak podw, na P bardzo wskazany
IV.4ł.pł owsianych na mleku z solą mało, mogłaś chociaż jakieś dodatki wrzucic i nnkt

będę się jeszcze bardziej starała obiecuję...
licze na ocene (i kopniaki??)
kopniaki się należą, ale masz u mnie ostatnią szansę na poprawę
jeśli garahamy jesz duże to początek dnia w miarę ładny, ale pod wieczór już panikujesz i jesz tylko, żeby "coś wpadło".
I kurde NNKT!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
p:

sn:
grahamka pozluzna z ziarnami z maselkiem , szyneczka , serkiem do smarowania szczypiorkowym , ogorasem zielonym
bakus czekoladowy 200 ml
jabŁko ok

2sn:
dwie kromki chlebka z ziarnami z pasztetem pomidorowym , plasterkiem sopockiej ilośc sopockiej x3
wafelek nesquik maniuni ten wafelek...
jabŁko

o:
kopytka chyba bylo ich 10 z sosem pieczarkowym
3 ogorasy kiszone żadko jadasz mięsko, a to niezbyt dobrze, mam nadzieję, że chociaż kopytka spore były

p:
kisiel truskawkowy z cukrem z Winiar , garsc nerkoco , 0.5 kg truskawek na P lepszy budyń raczej, zawsze możesz dodac łychę masełka i podbic kcale

bol brzucha ;((

k:
dwie kromki chlebka z ziarnami przytostowane w tosterze z serkiem zoltym
serek wiejski z truskawkami maznąc masłem tosty nast razem

i jak ? prosze o ocenke

U ok, P

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
Kikuś bylam w szpitalu ale naprawiać nosekteraz już ok..ale nikomu nie polecam naprawiać przegrody nosowej.... ałc, to faktycznie musiało bolec, współczuję, ale mam nadzieję, że już wszystko ok

a poranna owsianeczka to tak na wodzie tzn. dzień wcześniej zalewam płatki otręby wodą i nasiąkaja,,,aaa i jeszcze len to jest taka mega gęsta i ja taka uuuwielbiam acha bo już myślałam, że takie płatki rano do miseczki dajesz i one nawet nie zdążą nasiąknąc

a kolacja redukcyjna bo chyba tak ze 2 kg musiałoby gdzieś zniknąć...jesteś tego pewna?

jutro mam zamiar sie zważyć ...pierwszy raz od ok 3 miesięcy...
z wagą zapewne będzie dobrze, ale przemyśl utratę tych 2-óch kilogramów, ok?

Cytat:
Napisane przez Juno123 Pokaż wiadomość
a szkoda bo wszystko jest dla ludzi
Wczoraj było bez słodyczy dzisiaj nadrobiłam ale cały dzień w domu nad książkami siedze uczysz się więc potrzebujesz energii

Wiec U
1. standardzik jzś

2. pączek (zapomniałam jak smakują ale nic specjalnego), kawa z mlekim okkkk

3.kawałek dietetycznej pizzy: z cebulą, kurczakiem olwiwkami i plasterkiem sera żółtego (moje dzieło) dlaczego dietetycznej? wyszła? kawałek mam nadzieję, że duuuży był

4.kasza jęczmienna (3 łyżki), piers z kury, sałatka wiosenna aaa myślałam, że pizza robi za obiadek, ale jest super, że wpadło i cieplutki danko

5.duży jogurt naturalny z orzechami laskowymi, i truskawkami mniammmm

6. 3 grasci orzechów laskowych w karmelu (2 łyżeczki cukru i łyżeczka masła) no okejjjj

boli mnie brzuch starsznie chyba te przesadziłam z orzechami i truskawkami bo w ciągu dnia chyba kilo zjadam
a co do serka wiejskiego i smietanki to znalazłam sposób by było jej więcej dolewam trochę mleka [/QUOTE]

jw, a z tą śmietanką to muszę wypróbowac

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 11:10   #2942
ar22
Raczkowanie

a taki mały off top...jedząc normalnie w ciągu dnia tzn. zdrowo....a kolacje redukcyjną to jest możliwa utrata ok 2 kg????oprócz tego jestem aktywna w ciągu dnie...hula hop/ agrafka/ skakanka...
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 11:41   #2943
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
a taki mały off top...jedząc normalnie w ciągu dnia tzn. zdrowo....a kolacje redukcyjną to jest możliwa utrata ok 2 kg????oprócz tego jestem aktywna w ciągu dnie...hula hop/ agrafka/ skakanka...
jeżeli bilans kaloryczny jest ujemny to się chudnie. jeżeli jest zerowy lub dodatni to nie schudnie sie od samej redukcyjnej kolacji.
zresztą niektórzy chyba przeceniają wartość kolacji białkowej. Białkowo-tłuszczowa kolacja jest głównie po to, żeby ochronić mięśnie w nocy i powinno sie ją jeść na redukcji, ale i na utrzymaniu czy masie.
We can burn brighter than the sun

Edytowane przez liquefy
Czas edycji: 2010-06-11 o 11:42
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 12:28   #2944
Juno123
Rozeznanie

GG do Juno123

dlaczego dietetycznej? wyszła? kawałek mam nadzieję, że duuuży był

jw, a z tą śmietanką to muszę wypróbowac[/QUOTE]

Dietetyczna dlatego, że do ciasta dajesz twóg i drożdże więc z dodatkami wychodzi max 200 kalorii (zbawienie dla pizzomaniaków)

No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej

"Ooo Muszu Ty geniuszu"

我爱你 M

Edytowane przez Juno123
Czas edycji: 2010-06-11 o 12:29
Juno123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 13:15   #2945
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez znikajac Pokaż wiadomość
a czemu chcesz chudnąć?

wstawię moje U [albo P]:
Ś [ok. 10]: wielka grahamka przytostowana z serem Hochland Gouda i ketchupem (uzależniłam się od tego); kawa z mlekiem a warzywa i masło? może jeszcze jajo na miękko hmm?

miseczka fistaszków, crispy bits miniok

IIŚ [ok. 13]: lód śmietankowo-truskawkowy (w waflu, ale bez wafla, bo nie lubię) ok. 200ml, miska kapuśniaku z ziemniakami, na zagryzkę kromka żytniego na miodzie; zielona herbataa po czo to 200 ml? mierzysz ? po prostu micha zupy lepiej brzmi hmm?

O [ok.16:30]: 3 ziemniaki z masłem i koperkiem, pierś z kurczaka (tzn. takie dwa kawałki) pieczone z przyprawą do kurczaka, duuużo buraczkówjeju pół godziny przed obiadem wiesz ile zjesz?

ból brzucha,
danonek mega truskawkowy

K [19-idę spać ok. 22]: 2 kromki żytniego na miodzie z masłem, rzodkiewką, ogórkiem gruntowym, porą i szczypiorkiem/lub/ grahamka ze składnikami j.w.a białko? jajka/rybka/serek/wędlinka?

+ duuużo wody, wody z cytryną
i może jeszcze popływam w jeziorze ^^

no i nie ma owoców
no to dawaj truskawy/czereśnie/winogrona/brzoskwinie/morele teraz full jest
wydaje mi się, ale bardzo skupiasz się chyba na ilości jedzenia i o tym dużo myślisz hmm?

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
więc moje U ( dawno mnie tu nie było

śniadanie ( 7:00); owsianeczka[ 4 łyżki owsianych, 4 łyżki otrąb żytnich, 2 łyżeczki lnu mielonego, łyżeczka serka homo nat., cynamon, 3 łyżki BF, troche Zdrowego Błonnika, wkrojone jabłko, na wierzch 2 łyżeczki wieśniaka i troche miodku by Dziadek, jabłko, herbata zielona

wyjscie, latanie po mieście/ powrót do domku/ mycie okien

Śniadanie ( 11:00) mała bułka razowa: pół z serkiem białym, sałatą, plastrem pomidora i ogórka, rzodkiewka/ pół z serkiem białym i dźemem wiśniowym, paczka LU GO wielozbożowych, jabłko

sprzątanie kuchni, hula hop ok 1 h

Obiad: ( 14:30) miska spaghetti : makaron pełne ziarno lubelli, mieso mielone z indyka, przyprawy, zaprawione sosem z torebki bolognese, cebula, czosnek, mieszanka warzywna: troche kukurydzy, groszku, marchewki,, Pudliszki")

nauka/ 100 motylków/ hula hop 30 min

Podwieczorek: ( 17:00) jogo naturalny eko - Magda, wkrojone kiwi, dorzucony Zdrowy Błonnik, troche różnych ,, Jaśków", troche granoli truskawkowej, jabłko
kościół
Kolacja 19:30) serek wiejski piątnica, sałąta, pomidor, ogórek, rzodkiewka, jajko, pół kalarepki, zielona herbata

w ciągu dnia ok 2 l wody niegaz

jakas ocenka???
ładnie jesz, ale
1. dlaczego non stop jabłka? Są teraz truskawy/czereśnie/brzoskwinie/morele/nektarynki/winogrona ect. UROZMAICENIE!!!
2. myślę, że za dużo ćwiczeń, po co ci po każdym posiłku? to takie EDkowe
3. musisz bardzo się koncentrować na jedzeniu, skoro tak dokładnie pamiętasz te wszystkie zestwy, odpuść troszkę hmm?

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez liquefy Pokaż wiadomość
jeżeli bilans kaloryczny jest ujemny to się chudnie. jeżeli jest zerowy lub dodatni to nie schudnie sie od samej redukcyjnej kolacji.
zresztą niektórzy chyba przeceniają wartość kolacji białkowej. Białkowo-tłuszczowa kolacja jest głównie po to, żeby ochronić mięśnie w nocy i powinno sie ją jeść na redukcji, ale i na utrzymaniu czy masie.
a ja nie do końca się zgodzę, a przykład znam z autopsji. Na początku mojej genialnej "diety", jeśli można to tak nazwać, przed kilkoma laty w pierwszym etapie jadłam wszystko jak zawsze, ale na kolację zaczęłam jeść sam serek/jajko + warzywka, ćwiczeń jak zawsze i... schudłam, nie wiem może to kwestia metabolizmu, wydaje mi się że mam szybki dość

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Wczorajsze Utrzymanko

Śn: owsiana z 4 łyżek owsianych, łyżeczki otrąb na szklance mleczka 2% z miodem, migdałami, orzechami włoskimi, cynamonem, czereśniami i brzoskwinią

Ob: 2 jaja sadzone z ketchupem i natką, ziemniaczki z koprem (młode, ale nie małe ), brokuł parowany z masełkiem

Pod: jogurt naturalny (180g) z miodem i truskawami (dużo) ugniecionymi (moja micha, czyli jakieś 500-600ml (musze właściwie sprawidzić jej pojemność, a jak kupowałam to niby salaterka, tylko dość duża jest jak na salaterkę ))

Kol: kawałek makreli (ok. 110-120g), sałatka duży pomidor, ogór małosolny, szczypior, rzodkiewki, łyżka jogurtu nat.), kroma (ok. 70g) chleba żytniego z ziarnami na naturalnym zakwasie z masłem

1h gimnastyki

i proszę o ocenkę
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 14:07   #2946
sansimila
Raczkowanie

R
(kubek siemienia lnianego)
śniadanie: owsianka (6 łyżek płatków owsianych, 3 duże łychy wiejskiego, jabłko)
przekąska zamiast 2 śniadania niestety: wafelek petite z nadzieniem mlecznym
(ok. 5 km spaceru, podzielone na dwie części)
obiad: kwaśne mleko 300 ml, pół woreczka kaszy gryczanej (nie ma warzyw, ale nie mam pomysłu, co zjeść)
2 obiad: miseczka chłodniku, młode ziemniaki
kolacja: ryba gotowana, drugie pół woreczka kaszy, sałatka

nie miałam dziś mleka w owsiance i czuję różnice chyba przerzucę się na sojowe, kwestia tylko, czy mi smakowo podejdzie

Edytowane przez sansimila
Czas edycji: 2010-06-11 o 16:14
sansimila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 14:57   #2947
ar22
Raczkowanie

jw, a z tą śmietanką to muszę wypróbowac[/QUOTE]

Dietetyczna dlatego, że do ciasta dajesz twóg i drożdże więc z dodatkami wychodzi max 200 kalorii (zbawienie dla pizzomaniaków)[/QUOTE]

podasz przepis????
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-11, 15:25   #2948
mircia14
Zakorzenienie

No to moje pierwsze U
zmieniam zdanie jednak, od razu przechodzę i nie liczę kalorii

rano (przed campingiem na słonku) - herbata owocowa, ciasteczko z dynią
śniadanie - jajecznica (porcja z ok. 3 jaj) + 3kromki chleba białego z masełkiem, polędwicą, pomidorem, ogórkiem ; herbatka
w podróży
mały jogurt jagodowy z resztką just fit bananowego
jabłko
kajzerka z masłem, polędwicą, serem żółtym, ogórkiem
sok pycholandia - marchew, jabłko, banan
2żelki podkradzione koleżance
obiad (dość późno) - filet z ryby bez panierki + ziemniaki
orzeszki, może truskawki
kolacja - 2 kromki razowca z wędliną, serkiem wiejskim, warzywkami + herbata

proszę o ocenę - to moje pierwsze U

Jeszcze mam pytanie: powinnam planować jadłospisy nawet jak jestem na U ?

Edytowane przez mircia14
Czas edycji: 2010-06-11 o 16:14
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 15:52   #2949
Maliness
Raczkowanie

moja dzisiejsza R

I jajecznica z 3 jajek z 3 łyżkami płatków owsianych i 2 łyżeczkami otrębów owsianych, pół żółtej papryki
II 125g twarogu półtłustego, pomidor, mała cebula
III pół woreczka kaszy pęczak jęczmiennej, puszka (120g) tuńczyka, 3 ogórki kiszone, 2 kromki chleba żytniego razowego, mandarynka
IV 2 jajka, pomidor, mała cebula, 2 kromki chleba żytniego razowego
V 125g twarogu półtłustego, łyżeczka oliwy z oliwek, parę liści sałaty

wiem, że na obiad mogłam się obejść bez tego chleba ;/
proszę o ocenę!

Edytowane przez Maliness
Czas edycji: 2010-06-11 o 19:40
Maliness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 18:47   #2950
sorellla
Raczkowanie

redukcja, chyba za malo jem;/

śn: owsianka na wodzie: 6 łyzek platkow owsianych, jabluszko starte; 3/4 duzej kalarepki, kawa z mlekiem 2.0
śn2: surówka kupna 350g, marvit marechwkowo selerowy
lunch: dwie lyzki potrawki z kurczaka, porcja kupnej surowki
podw: resztki potrawki z kurczaka, 1/4 kalarepy, garsc migdalow (MASAKRA )
kolacja: w planach serek wiejski lekki lyb chydy twarog 125g z warzywkami: rzodkiewa, pol pomidora moze

sorellla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 19:45   #2951
Maliness
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sorellla Pokaż wiadomość
redukcja, chyba za malo jem;/

śn: owsianka na wodzie: 6 łyzek platkow owsianych, jabluszko starte; 3/4 duzej kalarepki, kawa z mlekiem 2.0 brakuje mi tu białka
śn2: surówka kupna 350g, marvit marechwkowo selerowy w kupnych surówkach jest olej i cukier, więc lepiej ich unikać. znowu brak białka
lunch: dwie lyzki potrawki z kurczaka, porcja kupnej surowki mało
podw: resztki potrawki z kurczaka, 1/4 kalarepy, garsc migdalow (MASAKRA ) jest białko i NNKT, ale chyba mogło być lepiej
kolacja: w planach serek wiejski lekki lyb chydy twarog 125g z warzywkami: rzodkiewa, pol pomidora moze to mi się podoba, ale dałabym całego pomidora
ja bym to całkiem zmieniła, oprócz kolacji bo ona mi przypadła do gustu
Maliness jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-11, 19:54   #2952
innyrytm
Wtajemniczenie

moje P ( chociaz dzisiaj takie U wyszło.. a to wszystko przez pogode- 32 stopnie )

śniadanie; dwie kromki chleba żytniego z ziarnami; z serkiem wiejskim i szczypiorkiem; z serem żółtym niskotł. i warzywkami; 200 ml mleka + kilka łyżek płatków corn flakes; jabłko; herbata.

-uczonko z matmy.

2śniadanie; miseczka truskawek bez niczego; kilka truskawek + ok. 150g jogurtu naturalnego.

- spacerem na autobus, szkoła, powrót do domu ( piechotą ;/ )

obiad; wieelki talerz zupy, jak sama nazwałam 'wiosennej' czyli dużo kapusty,marchewki, kopru itp. ( wiem że mało jak na obiad,ale przy takim upale nic mi sie nie chcialo jesc )

deser; dwie gałki lodów z bakaliami + kilka truskawek,

przed wyjściem ogromne jabłko

- podwórko ze znajomymi.

kolacja- 3 kromki chleba żytniego; z serkiem wiejskim i szczypiorem; z serem żółtym niskotł. i warzywami; z serem żółtym niskotł i ketchupem; serek waniliowy 200g + łyżka rodzynek, 1/3 bułki podłużnej ( tej z biedronki) + pieczarki+ ketchup+ ser żółty potarkowany+ surówka warzywna z dodatkiem musztardy;

- godzina hula hop.

po; pewnie orzechy bo jeszcze dzisiaj nie jadłam.

czuje że zwaliłam tą zapiekanką na kolacje , jest mi niedobrze i chce mi sie wymiotować ( ale musialam zjesc bo jak mama zobaczyla moje nogi, to powiedziala ze znowu sie odchudzam, a nie chcialam sluchac jej gadania) .

prosze o surowa ocene

Edytowane przez innyrytm
Czas edycji: 2010-06-11 o 19:58
innyrytm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 21:20   #2953
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
No to moje pierwsze U
zmieniam zdanie jednak, od razu przechodzę i nie liczę kalorii

rano (przed campingiem na słonku) - herbata owocowa, ciasteczko z dynią
śniadanie - jajecznica (porcja z ok. 3 jaj) + 3kromki chleba białego z masełkiem, polędwicą, pomidorem, ogórkiem ; herbatka
w podróży
mały jogurt jagodowy z resztką just fit bananowego
jabłko
kajzerka z masłem, polędwicą, serem żółtym, ogórkiem
sok pycholandia - marchew, jabłko, banan
2żelki podkradzione koleżance
obiad (dość późno) - filet z ryby bez panierki + ziemniaki
orzeszki, może truskawki
kolacja - 2 kromki razowca z wędliną, serkiem wiejskim, warzywkami + herbata

proszę o ocenę - to moje pierwsze U

Jeszcze mam pytanie: powinnam planować jadłospisy nawet jak jestem na U ?
Generalnie mi się podoba Ale z tego co pamiętam, Twoje jadłospisy na R dość sporo się różniły od tego... Np to, że wyszłaś z R, nie oznacza, że musisz/powinnaś wrócić do jasnego pieczywa... ciemne jest zdrowsze No ale oczywiście jeżeli lubisz jasne, to na U jest dozwolone

Co do planowania jadłospisów - i tak i nie.
Nie musisz planować dokładnie co i ile zjesz. I lepiej tego nie rób, aby nie popaść w obsesję i ED. Ale warto przed wyjściem do sklepu zajrzec do lodówki, koszyka z owocami itp - żeby się nie okazało, że w jakiś dzień będziesz musiała spędzić na czekoladzie i płatkach z mlekiem(taki przykład)
Stary 2010-06-11, 21:50   #2954
mircia14
Zakorzenienie

No to pierwsze śniadanie to było jeszcze na obozie z wyżywienia Kolacja już na ciemnym pieczywie. Myślę, że będę wymieniać, bo lubię oba rodzaje

Ogólnie postanowiłam trzymać wszystko w ryzach, ale nie liczyć obsesyjnie kalorii. I właśnie tak jak mówisz kontrolować lodówkę

Dziękuję
Stary 2010-06-11, 23:28   #2955
blackcoffee
Raczkowanie

R

śniadanie: placki z otrębów owsianych ( jajko, cynamon, 3 łyżki otrębów, łyżka jogurtu nat.) posmarowane połową opakowania danio waniliowego

II śniadanie: pół miseczki budyniu waniliowego ze słodzikiem i chudym mlekiem

obiad: filet z dorsza smażony bez tłuszczu, 2 pomidory, 200 g warzyw na patelnie (bez tłuszczu), 300 g truskawek

podwieczorek: miseczka budyniu j.w, 300 g truskawek

kolacja: serek wiejski lekki, 2 gotowane udka kurczaka

całość ok.1200 kcal. i jak?

Edytowane przez blackcoffee
Czas edycji: 2010-06-11 o 23:37
blackcoffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 01:36   #2956
Juno123
Rozeznanie

GG do Juno123

Cytat:
jw, a z tą śmietanką to muszę wypróbowac
Dietetyczna dlatego, że do ciasta dajesz twóg i drożdże więc z dodatkami wychodzi max 200 kalorii (zbawienie dla pizzomaniaków)[/QUOTE]

podasz przepis????[/QUOTE]

CIASTO NA PIZZE - 1963KCAL :
-pół kostki chudego twarogu; ok. 150g - 150Kcal
-250ml ciepłej wody/chudego mleka 0,5% - 108Kcal
-pół kostki drożdży, ok50g - 46Kcal
-przyprawa PRYMAT do pizzy, (odjąc dwie łyżeczki do sosu)
MĄKA :
-150g mąki pszennej typ 500 - 513Kcal
-150g mąki kukurydzianej - 508Kcal
-200g mąki pszennej
GRAHAM (razowa) typ 1850 - 644Kcal

CIASTO :
1. W dużej misce mieszamy wszystkie mąki.
2. Do mąki dodajemy przyprawę do pizzy.
3. W małej miseczce rozgniatamy widelcem twaróg; dodajemy do mąki.
4. W ciepłej wodzie/mleku rozpuszczamy drożdże.
5. Zagniatamy ciasto, w razie gdy ciasto klei się do rąk - podsypac mąki.
6. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 10 minut).

to taka rodzinna wersja

Ja robiłam taka malutką to dodałam 3 łyżki mąki, 1/4 drożdży
100 g twarogu , przyprawy i proszek do pieczenia potem ok 30 minut w 200 stopniach

No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej

"Ooo Muszu Ty geniuszu"

我爱你 M

Edytowane przez Juno123
Czas edycji: 2010-06-12 o 01:42
Juno123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 08:25   #2957
mircia14
Zakorzenienie

Dodaję moje dzisiejsze U. Na razie będę planować, żebyście mi doradzały czy coś dodać

Śniadanie - owsianka na mleku 2% z kawałeczkami czekolady, lód z małego danonka
marchewka
IIśniadanie - paluch graham z masłem, polędwicą, białym serem, pomidorem + herbatka ; jabłko
looody z przyjaciółką
Obiad - jajko sadzone, młode ziemniaczki, duuużo kalafioru
Deser - jabłko
Podwieczorek - serek homo nat. z truskawkami i garścią arachidów
basen/ćwiczenia
Kolacja - placek tuńczykowy (1/2p. tuńczyka wsw, jajko, otręby) posmarowany sosem czosnkowym z pomidorami

Proszę o ocenę

Edytowane przez mircia14
Czas edycji: 2010-06-12 o 11:25
Stary 2010-06-12, 09:19   #2958
sylwia123567
Przyczajenie

Moje wczorajsze Utrzymanie
I owsianka na mleku 0,5% (4 łyżki płatków, pół łyżki rodzynek, pół łyżki żurawiny)

2,5km pieszo do szkoły
45 minut wf

II pół grahamki z serkiem ziołowym i ogórkiem

2,5km pieszo ze szkoły

III 4 młode ziemniaki, kalafior (gotowany na parze), jajko (na teflonie), szczypiorek
IV truskawki rozpaćkane z łyżeczką cukru
V jogurt homogenizowany waniliowy z łyżeczką orzechów laskowych

wymachy nóg na boki (100 na każdą nogę)
10 minut rozciągania
100 brzuszków

VI serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, zielona herbata

Proszę o ocenę i tak przy okazji chciałabym się pochwalić moimi zdjęciami:

Edytowane przez sylwia123567
Czas edycji: 2010-06-12 o 09:23
sylwia123567 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 09:39   #2959
beaufyf00l
Zadomowienie

Cytat:
I owsianka na mleku 0,5% (4 łyżki płatków, pół łyżki rodzynek, pół łyżki żurawiny)

2,5km pieszo do szkoły
45 minut wf

2,5km pieszo ze szkoły

III 4 młode ziemniaki, kalafior (gotowany na parze), jajko (na teflonie), szczypiorek

10 minut rozciągania
100 brzuszków

VI serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, zielona herbata

bardzo mi się podoba! Poza tym gratuluję zmian! Widać, że miałaś zdrową dietę i teraz przynajmniej nie masz problemu z fajnym, luźnym U. Zmieniłabym tylko mleko 0,5% na co najmniej 2

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-12, 10:46   #2960
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
bardzo mi się podoba! Poza tym gratuluję zmian! Widać, że miałaś zdrową dietę i teraz przynajmniej nie masz problemu z fajnym, luźnym U. Zmieniłabym tylko mleko 0,5% na co najmniej 2
Chyba sobie żartujesz... to ma być "fajne, luźne U"?:c onfused:

Cytat:

2,5km pieszo do szkoły
45 minut wf
Nie dość że mało, to jeszcze mleko 0,5%. I w dodatku dużo ruchu. Brak świeżych warzyw/owoców i NNKT.

2,5km pieszo ze szkoły
Pół grahamki... Nie przejadłaś się? Oczywiście pewnie bez masła

No tak, 0 tłuszczu, wszystko na parze/teflonie... Nie wspominając o kaloryczności takiego obiadu - góra 300 kcal... naprawdę brawo.

Same owoce to nie posiłek.

Co to jest jogurt homogenizowany? Łyżeczka laskowych.... Boże, widzisz i nie grzmisz. Myślisz, że łyżeczka uzupełni niedobory NNKT?

10 minut rozciągania
100 brzuszków

No tak, ćwiczenia muszą być....

No tutaj mi się w miarę podoba, chociaż domniemywam, że kromki były malutkie a serek "lekki".
Wszystko byłoby OK, gdybyś zatytułowała jadłospis R, a nie U
Stary 2010-06-12, 13:22   #2961
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
Dodaję moje dzisiejsze U. Na razie będę planować, żebyście mi doradzały czy coś dodać

marchewka
IIśniadanie - paluch graham z masłem, polędwicą, białym serem, pomidorem + herbatka ; jabłko
ćwiczenia
Obiad - jajko sadzone, młode ziemniaczki, duuużo kalafioru ; koktajl z truskawek na maślance bez cukru
Podwieczorek - serek homo nat. z aromatem waniliowym i garścią arachidów
lody gałkowe
Kolacja - placek tuńczykowy (1/2p. tuńczyka wsw, jajko, otręby) posmarowany sosem czosnkowym z pomidorami

Proszę o ocenę
podbijam
Stary 2010-06-12, 13:44   #2962
warrior_mortal
Rozeznanie

Cytat:

marchewka jeśli porcja owsianki spora to ok.
looody z przyjaciółką ładnie.
Obiad - jajko sadzone, młode ziemniaczki, duuużo kalafioru a może tak ze 2 jaja? poza tym pyyysznie!
Deser - jabłko
Podwieczorek - serek homo nat. z truskawkami i garścią arachidów podoba mi się.
basen/ćwiczenia
Kolacja - placek tuńczykowy (1/2p. tuńczyka wsw, jajko, otręby) posmarowany sosem czosnkowym z pomidorami a tutaj przydała by się przynajmniej jakaś 1 kr. chlebka, bo tak trochę redukcyjnie wyszło

Proszę o ocenę
jw
Stary 2010-06-12, 13:55   #2963
beaufyf00l
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Chyba sobie żartujesz... to ma być "fajne, luźne U"?:c onfused:

Wszystko byłoby OK, gdybyś zatytułowała jadłospis R, a nie U
Wg mnie jest to fajne, luźne U. Nie zawsze trzeba jeść super dużo. Fakt, że pół bułki, czy łyżeczka orzechów to za mało, ale nie ma tu schizu na całkowicie białkową kolację, czy strachu przed chociażby posiłkiem złożonym z samych węgli- czyt. truskawki z cukrem. Poza tym z tego co zauważyłamsylwia123567 jest po R, więc spokojnie i do przodu. Pewnie, że warto do tego jadłospisu dodać kilka produktów, ale bez nerwów.

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 13:56   #2964
Joelle
Raczkowanie

Moje Utrzymanko

Śniadanie (8.30) - dwie kromki chleba pełnoziarnistego, jedna z plastrem jakiejś szynki cienkiej i dwoma plastrami pomidorka, druga z Almette ziołowym i też pomidorkiem + jogobella truskawka (150g) + herbata bc

II śniadanie (11.30) - kubek truskawek (wiem, owoce to nie posiłek, ale nie mogłam się oprzećxD)

Obiad (15.00) talerz zupy pomidorowej z makaronem

Kolacja (21:00) grahamka : jedna połówka z szynką drobiową, sałatą i pomidorem, druga połówka z serem białym, sałatą i pomidorem + herbata bc

I jak?? Proszę o ocenkę
Joelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 14:11   #2965
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez warrior_mortal Pokaż wiadomość
jw
dziękuję
Stary 2010-06-12, 14:24   #2966
carmen4400
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Joelle Pokaż wiadomość
Moje Utrzymanko

Śniadanie (8.30) - dwie kromki chleba pełnoziarnistego, jedna z plastrem jakiejś szynki cienkiej i dwoma plastrami pomidorka, druga z Almette ziołowym i też pomidorkiem + jogobella truskawka (150g) + herbata bc wg mnie może być, ale na chlebku było masełko?

II śniadanie (11.30) - kubek truskawek (wiem, owoce to nie posiłek, ale nie mogłam się oprzećxD) no sama wiesz, gdyby to jeszcze były ze trzy kubki... a do 15 to dużo czasu i nie zgłodniałaś? mogłaś jakąś kanapkę dorzucić, bułkę, drożdżówkę, ciacho.... cokolwiek konkretniejszego; nawet jogo... ooo właśnie jogurt z truskaweczkami

Obiad (15.00) talerz zupy pomidorowej z makaronem mało...

jakiś podwieczorek, deser...

Kolacja (21:00) grahamka : jedna połówka z szynką drobiową, sałatą i pomidorem, druga połówka z serem białym, sałatą i pomidorem + herbata bc ujdzie, zakladam, że masło było.

I jak?? Proszę o ocenkę

jakieś orzechy, przekąski, inne owoce mogły by wpaść i ogólnie więcej tego jedzonka, ale jeśli tak się bardzo dobrze czujesz to hm..
Stary 2010-06-12, 14:30   #2967
sansimila
Raczkowanie

R
śniadanie: owsianka (6 łyżek płatków owsianych, 250 ml mleka sojowego szklanka rozgniecionych truskawek)
2 śniadanie: 3 łychy wiejkiego, truskawki, dwie kromki chleba graham lekkiego, jabłko, potem wpadło jeszcze więcej truskawek
obiad: sosik (pierś z kurczaka gotowana w rosole, puszka pomidorów, natka z pietruszki), kasza jęczmienna
kolacja: jajecznica z 2 jaj, pomidor
2 kolacja: 125g białego chudego sera
Stary 2010-06-12, 14:38   #2968
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
Wg mnie jest to fajne, luźne U. Nie zawsze trzeba jeść super dużo. Fakt, że pół bułki, czy łyżeczka orzechów to za mało, ale nie ma tu schizu na całkowicie białkową kolację, czy strachu przed chociażby posiłkiem złożonym z samych węgli- czyt. truskawki z cukrem. Poza tym z tego co zauważyłamsylwia123567 jest po R, więc spokojnie i do przodu. Pewnie, że warto do tego jadłospisu dodać kilka produktów, ale bez nerwów.
Ale co w tym jadlospisie jest luznego ? eee,bo niezbyt widze
Kolejna R pt U.
A no i oczywiscie cwiczenia,zeby nie bylo.

KZ rulezz
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 15:59   #2969
mircia14
Zakorzenienie

Wklejam moje jutrzejsze U (wychodzenie z R):
Śniadanie (8:00) - owsianka z 1/3op. fitelli tropikalnej, 3 susz. morelami, jabłkiem
IIśniadanie (11:00) - placek (jajko, otręby, łyżka serka) z rozgniecionymi truskawami
ćwiczenia
Obiad (14:00) - pierś z kurczaka z makaronem razowym + sos czosnkowy
Podwieczorek (16:30) - ciasto na urodzinach, herbata
Kolacja (19:00) - na urodzinach
2kolacja (21:30) - trochę serka homo nat. z aromatem waniliowym

Proszę o ocenę
Stary 2010-06-12, 17:55   #2970
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Wklejam moje jutrzejsze U (wychodzenie z R):
Śniadanie (8:00) - owsianka z 1/3op. fitelli tropikalnej, 3 susz. morelami, jabłkiem
Mam nadzieję, że na mleku a nie na wodzie
IIśniadanie (11:00) - placek (jajko, otręby, łyżka serka) z rozgniecionymi truskawami
Hm mało...Albo zjedz dwa takie placuszki albo ten jeden posmaruj resztą serka lub zjedz resztę serka łyżeczką
ćwiczenia
Obiad (14:00) - pierś z kurczaka z makaronem razowym + sos czosnkowy
Może być, ale przydałoby się jakieś warzywko, moze chociaż jakiś sok(pomidorowy/marchewkowy/wielowarzywny)?
Podwieczorek (16:30) - ciasto na urodzinach, herbata
OK
Kolacja (19:00) - na urodzinach
2kolacja (21:30) - trochę serka homo nat. z aromatem waniliowym
YYy zależy ile to trochę. Porcja odpowiednia na kolację, nawet taką późną, to co najmniej 130 gram...

Proszę o ocenę
J.w. Oprócz tego brakuje NNKT. Nie wiem, ale Twoje jadłospisy R bardziej mi się podobały....

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości