|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Silownia a odzywianie???
Ja myślałem że Tobie chodzi o ryż dmuchany.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2942 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Silownia a odzywianie???
Cytat:
|
|
|
#2943 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Witam
bardzo proszę o odpowiedź czy ktoś stosował chińskie kapsułki selfit?Faktycznie są bezpieczne?Może jednak jest w nich coś więcej niż zioła?Jem je od soboty i źle się czuję-śpiąca słaba -nie wiem czy to zbieg okoliczności czy to one tak działają...Myślałam,że złapałam jakiś wirus lub zaziębienie ale w gruncie rzeczy nigdy się tak nie czułam-cały dzień jestem do niczego i co jakiś czas zasypiam... |
|
|
|
|
#2944 |
|
Raczkowanie
|
"Dietetyczna tortilla " prosze was bardzo własnie o sprawdzenie mi tej tortilli bo uwielbiam a nie wiem czy do konca wszystko jest OK . Skład :
1.ciasto robione na bazie mąki razowej , jajka , odrobinki jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek . Wyrobiłam u podpiekłam na teflonie z kapką oliwy 2. Pierś z kurczaka w przyprawie gyros na oliwie z oliwek smażona 3. Sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego , 3 ząbków czosnku , pieprzu , soli , papryki sypkiej 5.Pomidor , cebula , sałata , papryka .
|
|
#2945 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2946 |
|
Raczkowanie
|
Ależ proszę bardzo , ale uprzedzam że to troszkę inna tortilla . Otóż ja robie mały , lekko grubawy placek i on się nie zwija ładnie w rulonik tylko ja wszystkie składniki kładę na owego placka i tak sobie jem . Oczywiście jest przepis na elastycznego placka z mąki razowej ale czeka się ok godzinki aż się składniki wchłoną , mąka zmięknie i będzie OK . Załączam zdj
![]() a przepis : na ciasto : na jednego placka , średnia cała szklanka mąki razowej, jedno małe jajo , mała czubata łyżka jogurtu naturalnego (może być bez) oraz 2 małe łyżeczki oliwy z oliwek . Wyrobić na ciasto(można inaczej dobrać proporcje byle by wyszła jedna całość trzymająca się) , ładną kuleczke a potem baardzo delikatnie ubić w rękach lub delikatnie wałkować - uwaga lubi się rozpadać . Ogólnie jest to średniej wielkości grubszy placek aby sie nie rozwalil , podsmażony na odrobince oliwy z obu stron po pare minut. A reszta hm.. sos czosnkowy : pół dużego/jeden mały jogurt naturalny , 3/4 ząbki czosnku , sól , pieprz i odrobine sypkiej papryki czerwonej ostrej/słodkiej -wedle uznania Następnie co kto lubi- ogórki , pomidory , papryczki , cebula ja na spód zawsze daje sałatę,potem układam mięsko , pomidor/ogórek i sporo cebuli a potem polewam sosem .A i mięso=pierś w przyprawie tylko gyros i na teflonie z odrobiną oliwy smażę Ogólnie cały przepis dość prosty tylko trzeba wyczuć ciasto , i zrobić albo moją szybką wersję bądź poszukać na necie normalnego przepisu na tortille razową , wówczas placek będzie elastyczny do zwinięcia . Jak sądzisz , ile kcal moze to wszystko mieć ?
|
|
#2947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2948 |
|
Zakorzenienie
|
Ily, strasznie dużo mąki na jednego placka!
Ja robię z przepisu: 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki wody sól, przyprawy i wychodzą mi z tego przepisu 4 (!) placki |
|
|
|
|
#2949 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam na 4 placki takie ilości podane: 300g mąki i 150ml wody. Plus sól i olej jeszcze. I niby ma wyjść 4 x 25cm. Ale nigdy jeszcze nie wypróbowałam bo zawsze niestety gotowce kupowałam ![]() ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- W moim przepisie sugerują zawinąć ciepłe placki w ściereczkę aby nie stwardniały..Może lepiej byłoby w jakąś folię.. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-03-19 o 23:58 |
|
|
|
|
|
#2951 |
|
Zadomowienie
|
Za dużo z tym paprania, chyba kupię gotowe jak mnie najdzie ochota
|
|
|
|
|
#2952 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego też tak kończę właśnie..ale czas to zmienić może skoro takie darmowe niemal składniki
podczas gdy cztery sztuki potrafią 6-7 zł kosztować, a w gratisie jeszcze masz troszkę chemii składzie![]() Ostatnio przerzuciłam się za to na majonez domowej roboty i raczej już nie sięgnę po taki z półki sklepowej Proces wytwarzania trwa..ok minuty
|
|
|
|
|
#2953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Taak, ale wiesz narobię ciasta pewnie mi nie wyjdzie za pierwszym razem ten placem ,wkurzę się i rzucę to wszystko, zanim mi się zachce drugi raz takiej tortilli to ta mąka razowa która pewnie jest droga mi skiśnie. To samo majonez, dobra rzecz taki robiony samemu pewnie ale ma krótką datę ![]() Raz na długi czas jak zjem placka z chemią chyba nic mi się nie stanie ![]() Mnie w ogóle przygotowywanie jedzenia wprawia w irytację bo muszę je robić co trzy godziny, jak chcę na obiad kurczaka to muszę pamiętać, że muszę wcześniej wstawić go do piecyka bo się pieczy długo itd, nie wiem jak sobie poradzę z tym gotowaniem jak pójdę do pracy Wrócę z pracy i będę gotować i przygotowywać jedzenie na następny dzień![]() Więc ja wolę jeść rzeczy łatwe i szybkie w przygotowaniu. |
|
|
|
|
|
#2954 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie masz rację, w sumie zależy jak do tego podejdzie człowiek. Dla mnie to sposób na miłe spędzenie czasu z córką, trochę wspólne hobby takie kucharzenie
Więc trochę inaczej do tego podchodzę, nie jak do przykrego obowiązku. Zresztą jak którejś czynności nie lubię szczególnie, to ją w to angażuję![]() A majonezu robię malutko, tak ok 1/3 słoika, aby było na jeden lub dwa razy Zresztą znalazłam wersję light i takiego to już w ogóle w sklepie nie znajdziesz, bez oleju, za to na bazie serka grani
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-03-20 o 00:25 |
|
|
|
|
#2955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2956 |
|
Zakorzenienie
|
Mięso to każde poza wieprzowiną,bo jest dość tłusta.
Ale kurczak, indyk, wołowina, Z ryb na pewno unikać pangi, bo to syf. Z łososiem ostrożnie, bardzo zdrowy, ale i tłusty, więc nie przesadzać z ilościami. |
|
|
|
|
#2958 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-E430 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2959 |
|
Zakorzenienie
|
Polędwiczki wieprzowe to wciąż wieprzowina
![]() Ja w ogóle wieprzowiny nie jem na diecie |
|
|
|
|
#2960 |
|
Zadomowienie
|
Możecie zjesc i wieprzowine i ten kuskus, w diecie chodzi o to by nie przekroczyc dziennej dawki kalorii i rozkładu węgle/białko/tłuszcze. Nikt wam tego nie każe jeść codziennie przecież.
|
|
|
|
|
#2961 |
|
Raczkowanie
|
kochane , jestem na redukcji a uwielbiam brzuszki z łososia ! Dziś przykładowo zjadłam na śniadanie 2 oraz na kolacje po treningu 2 . Naddają się na redukcje , nie zaszkodzą , nie spowolnią procesu żadnego ?
|
|
#2962 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2963 |
|
Raczkowanie
|
nieee
( coz za lipa , a tak uwielbiam ... a ogolnie łosoś wędzony ale nie brzuszki?
|
|
#2964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-03-20 o 23:29 |
|
|
|
|
|
#2965 |
|
Raczkowanie
|
jejku ! teraz to zgłupiałam ... więc jak ? Mogę jeść brzuszki z łosia czy ogólnie wędzonego ? Na stronie ile waży jest napisane ze sporo tluszczu etc ale to przecież dobre tłuszcze
|
|
#2966 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#2968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tortille są tak duże, jak moja duża patelnia z IKEI, na stronie podają, że to ponoć 28cm. Mąkę daję albo samą pełnoziarnistą (np. Lubella), ale jak jest jakaś lepsza mąka (teraz taką mam), to mieszam z pszenną Smażę chwilę z jednej strony, chwilę z drugiej i gotowe. Smaży się na SUCHEJ patelni, nie smaruję niczym, usmażone są, gdy się porobią te 'kratery'. |
|
|
|
|
|
#2969 |
|
Raczkowanie
|
super , dziękuje dziewczyny za pomoc
a teraz kolejne pytanie z tym , że nieco durne ![]() Ogólnie rzecz biorąc uwielbiam spać w dzień ! Właśnie wróciłam z uczelni zjadłam 3 brzuszki z łososia 2 kromkami pieczywa słon. oraz z pomidorkiem , mega najedzona może nie jestem ale powoli sie ułoży i będę A pytanie brzmi... położyłabym się spać na drzemkę po południową , wpływ na redukcję/przemianę etc to drzemanie ma duży ? Mam starszą siostrę , która jest szczupła i codziennie zawsze po pracy jak zje obiad leci spać na 1-2 max godzinki i jakoś figurka OK . Ale ja , kobitka lekko przy kości może powinnam uważać na to spanie ?
|
|
#2970 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Dlaczego? Co złego w drzemce popołudniowej? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.

podczas gdy cztery sztuki potrafią 6-7 zł kosztować, a w gratisie jeszcze masz troszkę chemii składzie
( coz za lipa , a tak uwielbiam ... a ogolnie łosoś wędzony ale nie brzuszki?
a teraz kolejne pytanie z tym , że nieco durne