|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Kropli nawilżających, ktore można stosować na soczewki, chyba nie trzeba koniecznie konsultować z lekarzem? Odczułaś jakąś różnicę w stosowaniu między Blink a Hylo-Comod?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2942 |
Raczkowanie
|
Szczególnej różnicy nie odczuwam ,moze dlatego że nie mam problemu suchymi oczami,okres ważności kropli zmusił mnie do zmiany kropli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2943 |
Zakorzenienie
|
Vibesko ja przez pierwsze chyba 2 lata użytkowania soczewek nosiłam swoje od świtu do nocy a często i nocami i nic nie czułam, nic mi nie dolegała, zero suchości! A potem jakaś genialna okulistka wpadła na pomysł żeby mnie uświadomić że 3 miesięczne soczewki które nosiłam są beznadziejne i nie mogę ich nosić dłużej niż 8 godzin dziennie bo inaczej sobie zniszczę oczy! Więc posłuchałam jej i przez kolejny rok eksperymentowałam z soczewkami miesięcznymi i zaczęłam mieć straszne problemy! Teraz na szczęście znowu jest dobrze, znalazłam miesięczne soczewki które są świetne, ale mimo wszystko nadal wolę trzymiesięczne.
Wniosek: jeśli soczewki które masz są dla Ciebie dobre, nie zmieniaj ich, nie eksperymentuj, nie kombinuj, szkoda Twojego zdrowia i nerwów! Malla co do ręczniczków, zwykle kupuję takie jakie są na promocji, obecnie mam najtańsze z Carrfoura z taką jedynką, 4szt za 3zł i są super! Floretta44 ja tam bym nie zmieniała kropli, Hylo-Comod i Hylo-Care to moje ulubione, Filmabak miałam raz i jakoś mi nie podeszły. Z kroplami jest tak że trzeba znaleźć najlepsze dla siebie. Ja już znalazłam i jestem im wierna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2944 |
Zakorzenienie
|
No ja właśnie dlatego że jestem bardzo zadowolona z moich soczewek na pewno nie będę ich zmieniać.
Będę kontrolować wzrok i mam nadzieję że będzie dobrze ![]()
#2945 |
Nie depcze krokusów
|
Floreta44 - jak się robi takie badanie i na czym?
Szkoda, że już nie sprzedają małych opakowań kropli w rozsądnej cenie, bo rozum podpowiada, żeby brać te najdłużej ważne, skoro ma się do zużycia aż 10ml, przez to też częściej używam, bo trochę mi szkoda tej pozostałej ilości.
![]() |
#2946 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
Nie depcze krokusów
|
Płaciłam 30zł w małym salonie w Krakowie (bez gratisów) i 50zł w profesjonalnym (także bez gratisów). W tym drugim pierwszy dobór soczewek (nie wiem, jak ma się sprawa z gratisami) z bezpłatnymi kontrolami w najbliższym okresie (w przypadku twardych rok, nie wiem ile przy miękkich) kosztuje 100zł (nosząc twarde soczewki i nie mając z nimi problemów, za lekarza płaci się 100zł rocznie w centrum Krakowa!). W jednej z krakowskich sieci wizyta z wliczonym w jej koszt starterem to 70 lub 90zł. Istnieją salony, które za okazaniem paragonu kupienia soczewek u nich, kontrole świadczą bezpłatnie. Są też lekarze przyjmujący na NFZ, którzy mają odpowiedni sprzęt do kontrolowania, ale nie dysponują u siebie soczewkami (ustawowo lekarze mają zakazany handel).
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2948 |
Raczkowanie
|
Ja za pierwsza wizyte, badanie, nauke zakladania i zdjemowania soczewek zaplacilam 35 zł + 50 zł za soczewki Air Optix O2, które mi bardzooo podpasowały
![]()
#2949 |
Zakorzenienie
|
U mnie w mieście standardowo płaci się 50 zł
![]()
#2950 |
Raczkowanie
|
Jak wynika u mnie jest najdrozej nie będe szukała innego gabinetu z uwagi że lecze sie 11lat ,a ogólnie u mnie w miescie specjalisci kosztują
![]() A soczewki kupuję w aptece jest bardzo profesjonalna ma swoją strone na Allegro więc kupuje besprośrednio u nich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2951 |
Nie depcze krokusów
|
O wow, rzadko apteki mają taki asortyment.
![]() |
#2952 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I przejęłam się co przypłaciłam później problemami z oczami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2953 | |
Wtajemniczenie
|
Trochę zaniedbałam to forum... ale za na rzecz poszerzania swojej wiedzy z zakresu soczewek kontaktowych
![]() Czytam regularnie posty tylko jakoś nie miałam czasu interweniować, a co do dzielenia się tajemnicami zawodowymi... po pierwsze NIE UŻYWAMY WODY DO CZYSZCZENIA POJEMNICZKA ani prosto z kranu ani przegotowanej ani mineralnej, tylko przeznaczone do tego płyny lub sól fizjologiczna ( którą można przemyć pojemnik ale nie ma ona działania dezynfekującego). po drugie sebek jeżeli twoje zmiany soczewek odbywają się pod kontrolą specjalisty to jak najbardziej zmieniaj soczewki dotąd, aż znajdziesz takie, w których będziesz się czuć komfortowo... na pewno gdzieś takie czekają na Ciebie ( w najgorszym wypadku jeszcze ich nie wyprodukowano ![]() Cytat:
natomiast tak jak pisała lalaith jeżeli soczewki są komfortowe to nie ma sensu ich zmieniać bo ktoś mówi, że w innych jest lepiej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2954 |
Przyczajenie
|
Fiolka - Jakie soczewki mogłabyś mi polecić?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2955 |
Zakorzenienie
|
Może Procleary? ja sobie bardzo je chwalę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2956 |
Nie depcze krokusów
|
fiolka85 - dzięki za rozwianie wątpliwości co do wody!
Chodziło mi właśnie o taką sytuację, gdy pacjent nosi coś nieodpowiedniego i nie chce zmienić (bo tanie, bo nie mgli itp.). Z Optimą to nie dziwię się, że lekarz zaproponował zmianę na coś nowocześniejszego, trudno było przewidzieć taką reakcję oka, może to kwestia silikonów... Szkoda, że takie rzeczy trzeba testować na sobie jak na króliczku (króliczków zresztą też szkoda...) ![]()
![]() |
#2957 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem jeżeli jest ktoś nosi jakieś soczewki starszej generacji to można zaproponować jakieś bardziej nowoczesne rozwiązanie ale nic na siłę... jeżeli komfort noszenia jak i stan oka są w porządku i pacjent nie odczuwa potrzeby zmiany na coś lepszego to nie trzeba zmieniać soczewek na lepsze bo akurat takie pojawiły się na rynku. ( chociaż wiadomo że silikonowo- hydrożelowe przepuszczają więcej tlenu niż hydrożelowe i przez tą są zdrowsze dla oka )
A propos kropli nawilżających do oczu to też jest bardzo indywidualna kwestia. To jakie krople pomogą za nasze dolegliwości zależy od tego z którą warstwą filmu łzowego mamy problem. Na przykład hylo-comod, hylo - care i hyabak są oparte na tej samej substancji hialuronian sodu który jest pochodną kwasu hialuronowego występującego naturalnie w naszym organiźmie pęłniącego funkcję nawilżającą natomiast artelac zawiera pochodną metylocelolozy, która pełni fuznkję warswy śluzowej filmu łzowego zapewniającej przyleganie filmuj łzowego do powierzchni gałki ocznej. Teoretycznie na podstawie badania można by określić z którą warstwą filmu łzowego badany ma problemy ale na ten temat będę wiedzieć więcej jak napiszę moja pracę magisterską dotyczącą właśnie metod badania filmu łzowego... Sebek no przykro mi ale nie da się polecić jakiś konkretnych soczewek przez neta po prostu trzeba przymierzać inne, nie wiem cz optixy były nie komfortowe bo miały źle dobraną krzywiznę i średnicę czy chodziło o ich sztywność i materiał z którego został zrobione... |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 |
Nie depcze krokusów
|
Nawet nie wiedziałam, że filtr łzowy ma warstwy...
![]() |
#2959 |
Przyczajenie
|
Witam Was serdecznie
![]() od paru dni interesuję się tematem soczewek..., i pewnie zdecyduję się na ich zakup - czekam tylko na wypłatę ![]() ![]() Powiedźcie mi tylko prosze czy toryczne soczewki lepiej wybrać miesięczne?? czy 3miesięczne?? i czy na pierwszy raz moge takie kupić? wiem , że doradzi mi pewnie okulaist... ale już bym chciała sie czegos dowiedzieć ![]() dziękuję za odpowiedź ![]() miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2960 |
Nie depcze krokusów
|
a jakie istnieją toryczne kwartalne?
![]() |
#2961 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2962 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2963 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2964 |
Nie depcze krokusów
|
Haha, o prawie 3 w nocy film staje się filtrem, ale nie edytuję, niech to będzie na pamiątkę mojej bezsennej głupoty
![]() kasanna - z torycznymi nie ma takiego wyboru, nie znam kwartalnych torycznych, a roczne to zupełnie inna bajka, nieporuszana w tym wątku. Miesięczne to rozsądny wybór, a 2-tygodniowość cechuje w sumie tylko Johnsona.
![]() |
#2965 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie dotyczace kropelek czy któraś z Was uzywała kropli Blink contacts ? Jak obserwacje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2966 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie, obecnie nosze soczewki optix O2 ale kiedy sie skończą, to chce kupić optix aqua i właśnie pytanie: czy one sa takie same jak te ktore nosze teraz tylko maja dodatkowe nawilzenie? Czy roznia sie tez np. gruboscia itp. Bo te co mam teraz sobie chwale ale dodatkowe nawilzenie sie przyda bo czasem czuje malutka suchosc oka
#2967 |
Przyczajenie
|
Iwonalodz - zamawiam w takim razie Procleary, coś czuje że Oasys też nie są dla mnie... Wczoraj nosiło się jeszcze nieźle, ale dzisiaj już jest fatalnie, nie wiem od czego to zależy.
![]() Będę musiał chyba zaczekać z wypróbowaniem Proclearów do powrotu okulisty z urlopu. Znowu przerwa 2 tyg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2968 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Raczkowanie
|
No wiec niedlugo zamowie optixy aqua
![]()
#2970 |
Rozeznanie
|
Heh, nie zgadniecie, co dziś znalazłam
![]() Ale mam też dobre wieści ![]() ![]() A co do moich ciągle pękających naczynek... Nie widać żadnej poprawy ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.