Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-21, 15:18   #2941
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Kropli nawilżających, ktore można stosować na soczewki, chyba nie trzeba koniecznie konsultować z lekarzem? Odczułaś jakąś różnicę w stosowaniu między Blink a Hylo-Comod?
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 17:47   #2942
Floreta44
Raczkowanie

Szczególnej różnicy nie odczuwam ,moze dlatego że nie mam problemu suchymi oczami,okres ważności kropli zmusił mnie do zmiany kropli apropo badań wcześniej pisałyście niektóre a was mają problemy z akomodacja ,niewiem jak to urzadzenie sie nazywa ale miałam badanie w tym kierunku ,poraz pierwszy miałam takie badanie Pani dr zakupiła do gabinetu ,dobra rzecz .
Floreta44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 19:50   #2943
lalaith
Zakorzenienie

Vibesko ja przez pierwsze chyba 2 lata użytkowania soczewek nosiłam swoje od świtu do nocy a często i nocami i nic nie czułam, nic mi nie dolegała, zero suchości! A potem jakaś genialna okulistka wpadła na pomysł żeby mnie uświadomić że 3 miesięczne soczewki które nosiłam są beznadziejne i nie mogę ich nosić dłużej niż 8 godzin dziennie bo inaczej sobie zniszczę oczy! Więc posłuchałam jej i przez kolejny rok eksperymentowałam z soczewkami miesięcznymi i zaczęłam mieć straszne problemy! Teraz na szczęście znowu jest dobrze, znalazłam miesięczne soczewki które są świetne, ale mimo wszystko nadal wolę trzymiesięczne.
Wniosek: jeśli soczewki które masz są dla Ciebie dobre, nie zmieniaj ich, nie eksperymentuj, nie kombinuj, szkoda Twojego zdrowia i nerwów!

Malla co do ręczniczków, zwykle kupuję takie jakie są na promocji, obecnie mam najtańsze z Carrfoura z taką jedynką, 4szt za 3zł i są super!

Floretta44 ja tam bym nie zmieniała kropli, Hylo-Comod i Hylo-Care to moje ulubione, Filmabak miałam raz i jakoś mi nie podeszły. Z kroplami jest tak że trzeba znaleźć najlepsze dla siebie. Ja już znalazłam i jestem im wierna
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 20:20   #2944
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

No ja właśnie dlatego że jestem bardzo zadowolona z moich soczewek na pewno nie będę ich zmieniać.
Będę kontrolować wzrok i mam nadzieję że będzie dobrze
Stary 2008-08-21, 22:12   #2945
Malla
Nie depcze krokusów

Floreta44 - jak się robi takie badanie i na czym?

Szkoda, że już nie sprzedają małych opakowań kropli w rozsądnej cenie, bo rozum podpowiada, żeby brać te najdłużej ważne, skoro ma się do zużycia aż 10ml, przez to też częściej używam, bo trochę mi szkoda tej pozostałej ilości.
Stary 2008-08-22, 07:56   #2946
Floreta44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Floreta44 - jak się robi takie badanie i na czym?

Szkoda, że już nie sprzedają małych opakowań kropli w rozsądnej cenie, bo rozum podpowiada, żeby brać te najdłużej ważne, skoro ma się do zużycia aż 10ml, przez to też częściej używam, bo trochę mi szkoda tej pozostałej ilości.
Własnie nie wiem jak te urządzenie się nazywa przy następnej wizycie o nie zapytam napewno jest komputerowe .A tak na marginesie bo żadko piszę a wiecej czytam ciekawa jestem jaka cena jest waszych wizyt bo u mnie w łodzi w kwietniu zapłaciłam 70 zł a obecnie 75 zł hmm do setki juz nie daleko
Stary 2008-08-22, 09:55   #2947
Malla
Nie depcze krokusów

Płaciłam 30zł w małym salonie w Krakowie (bez gratisów) i 50zł w profesjonalnym (także bez gratisów). W tym drugim pierwszy dobór soczewek (nie wiem, jak ma się sprawa z gratisami) z bezpłatnymi kontrolami w najbliższym okresie (w przypadku twardych rok, nie wiem ile przy miękkich) kosztuje 100zł (nosząc twarde soczewki i nie mając z nimi problemów, za lekarza płaci się 100zł rocznie w centrum Krakowa!). W jednej z krakowskich sieci wizyta z wliczonym w jej koszt starterem to 70 lub 90zł. Istnieją salony, które za okazaniem paragonu kupienia soczewek u nich, kontrole świadczą bezpłatnie. Są też lekarze przyjmujący na NFZ, którzy mają odpowiedni sprzęt do kontrolowania, ale nie dysponują u siebie soczewkami (ustawowo lekarze mają zakazany handel).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-22, 13:59   #2948
Pauliss92
Raczkowanie

Ja za pierwsza wizyte, badanie, nauke zakladania i zdjemowania soczewek zaplacilam 35 zł + 50 zł za soczewki Air Optix O2, które mi bardzooo podpasowały kontrolne wizyty kosztują 20 zł
Stary 2008-08-22, 14:03   #2949
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

U mnie w mieście standardowo płaci się 50 zł
Stary 2008-08-22, 15:35   #2950
Floreta44
Raczkowanie

Jak wynika u mnie jest najdrozej nie będe szukała innego gabinetu z uwagi że lecze sie 11lat ,a ogólnie u mnie w miescie specjalisci kosztują pamietam ze 11 lat temu zapłaciłam 25 zł za wizyte.
A soczewki kupuję w aptece jest bardzo profesjonalna ma swoją strone na Allegro więc kupuje besprośrednio u nich
Stary 2008-08-22, 16:35   #2951
Malla
Nie depcze krokusów

O wow, rzadko apteki mają taki asortyment.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-22, 16:43   #2952
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vibeska Pokaż wiadomość
No ja właśnie dlatego że jestem bardzo zadowolona z moich soczewek na pewno nie będę ich zmieniać.
Będę kontrolować wzrok i mam nadzieję że będzie dobrze
Nie zmieniaj! Nawet jeśli Ci ktoś powie że Twoje soczewki to jedne z najstarszych istniejących na rynku, że są szkodliwe dla oczu i można je nosić góra 8 godzin dziennie, bo mnie tak powiedziano.
I przejęłam się co przypłaciłam później problemami z oczami.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 18:34   #2953
fiolka85
Wtajemniczenie

Trochę zaniedbałam to forum... ale za na rzecz poszerzania swojej wiedzy z zakresu soczewek kontaktowych
Czytam regularnie posty tylko jakoś nie miałam czasu interweniować, a co do dzielenia się tajemnicami zawodowymi...

po pierwsze NIE UŻYWAMY WODY DO CZYSZCZENIA POJEMNICZKA ani prosto z kranu ani przegotowanej ani mineralnej, tylko przeznaczone do tego płyny lub sól fizjologiczna ( którą można przemyć pojemnik ale nie ma ona działania dezynfekującego).

po drugie sebek jeżeli twoje zmiany soczewek odbywają się pod kontrolą specjalisty to jak najbardziej zmieniaj soczewki dotąd, aż znajdziesz takie, w których będziesz się czuć komfortowo... na pewno gdzieś takie czekają na Ciebie ( w najgorszym wypadku jeszcze ich nie wyprodukowano ale na rynku soczewek co chwile jakieś ulepszenia się pojawiają więc miejmy nadzieje, że niedługo sprostają wymaganiom wszystkich użytkowników )

Cytat:
No, ale to też zależy od lekarza, czy praktykuje dobieranie aż spodoba się produkt pacjentowi, czy dobiera wg rozmiarów i jeśli pacjent się źle czuje, to nie pozwala na inne. Są różne szkoły doboru.
Taka szkoła doboru po której pacjent źle się czuje jest do d*** za przeproszeniem , soczewki muszą być wygodne, można najwyżej powalczyć z wysychaniem oka ale jeśli coś uwiera to trzeba zmienić soczewkę i koniec. ( pomijając sytuację, w której pacjent się upiera, że najwygodniej mu w soczewce która jest na niego ewidentnie za ciasna, ale to już specjalista powinien nie dopuścić do tego, żeby pacjent chodził w takiej soczewce DLATEGO TRZEBA JE DOBIERAć W GABINECIE A NIE SAMEMU

natomiast tak jak pisała lalaith jeżeli soczewki są komfortowe to nie ma sensu ich zmieniać bo ktoś mówi, że w innych jest lepiej
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 21:28   #2954
sebek000000
Przyczajenie

Fiolka - Jakie soczewki mogłabyś mi polecić? Miałem Optixy, więc odpadają. Teraz mam Oasys, póki co mieszane uczucia. Potrzebuje coś co bedzie dobre na wysychające oczy. Naczynka też mam bardzo, że tak powiem delikatne. Najlepiej coś z miesięcznych.
sebek000000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 22:20   #2955
Iwonalodz
Zakorzenienie

Może Procleary? ja sobie bardzo je chwalę
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 23:18   #2956
Malla
Nie depcze krokusów

fiolka85 - dzięki za rozwianie wątpliwości co do wody!
Chodziło mi właśnie o taką sytuację, gdy pacjent nosi coś nieodpowiedniego i nie chce zmienić (bo tanie, bo nie mgli itp.). Z Optimą to nie dziwię się, że lekarz zaproponował zmianę na coś nowocześniejszego, trudno było przewidzieć taką reakcję oka, może to kwestia silikonów... Szkoda, że takie rzeczy trzeba testować na sobie jak na króliczku (króliczków zresztą też szkoda...)
Stary 2008-08-23, 00:14   #2957
fiolka85
Wtajemniczenie

Moim zdaniem jeżeli jest ktoś nosi jakieś soczewki starszej generacji to można zaproponować jakieś bardziej nowoczesne rozwiązanie ale nic na siłę... jeżeli komfort noszenia jak i stan oka są w porządku i pacjent nie odczuwa potrzeby zmiany na coś lepszego to nie trzeba zmieniać soczewek na lepsze bo akurat takie pojawiły się na rynku. ( chociaż wiadomo że silikonowo- hydrożelowe przepuszczają więcej tlenu niż hydrożelowe i przez tą są zdrowsze dla oka )

A propos kropli nawilżających do oczu to też jest bardzo indywidualna kwestia. To jakie krople pomogą za nasze dolegliwości zależy od tego z którą warstwą filmu łzowego mamy problem. Na przykład hylo-comod, hylo - care i hyabak są oparte na tej samej substancji hialuronian sodu który jest pochodną kwasu hialuronowego występującego naturalnie w naszym organiźmie pęłniącego funkcję nawilżającą natomiast artelac zawiera pochodną metylocelolozy, która pełni fuznkję warswy śluzowej filmu łzowego zapewniającej przyleganie filmuj łzowego do powierzchni gałki ocznej. Teoretycznie na podstawie badania można by określić z którą warstwą filmu łzowego badany ma problemy ale na ten temat będę wiedzieć więcej jak napiszę moja pracę magisterską dotyczącą właśnie metod badania filmu łzowego...
Sebek no przykro mi ale nie da się polecić jakiś konkretnych soczewek przez neta po prostu trzeba przymierzać inne, nie wiem cz optixy były nie komfortowe bo miały źle dobraną krzywiznę i średnicę czy chodziło o ich sztywność i materiał z którego został zrobione...
Stary 2008-08-23, 01:47   #2958
Malla
Nie depcze krokusów

Nawet nie wiedziałam, że filtr łzowy ma warstwy...
Stary 2008-08-23, 10:16   #2959
kasanna84
Przyczajenie

Witam Was serdecznie

od paru dni interesuję się tematem soczewek..., i pewnie zdecyduję się na ich zakup - czekam tylko na wypłatę
Powiedźcie mi tylko prosze czy toryczne soczewki lepiej wybrać miesięczne?? czy 3miesięczne?? i czy na pierwszy raz moge takie kupić? wiem , że doradzi mi pewnie okulaist... ale już bym chciała sie czegos dowiedzieć

dziękuję za odpowiedź

miłego dnia
kasanna84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 12:34   #2960
Malla
Nie depcze krokusów

a jakie istnieją toryczne kwartalne?
Stary 2008-08-23, 15:59   #2961
fiolka85
Wtajemniczenie

film łzowy a nie filtr...
Stary 2008-08-23, 16:07   #2962
kasanna84
Przyczajenie

Cytat:
a jakie istnieją toryczne kwartalne?

są dwutygodniowe, miesięczne, 3miesięczne i roczne... - od czego uzaleznic swój wybór??
kasanna84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 19:39   #2963
justina88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasanna84 Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie

od paru dni interesuję się tematem soczewek..., i pewnie zdecyduję się na ich zakup - czekam tylko na wypłatę
Powiedźcie mi tylko prosze czy toryczne soczewki lepiej wybrać miesięczne?? czy 3miesięczne?? i czy na pierwszy raz moge takie kupić? wiem , że doradzi mi pewnie okulaist... ale już bym chciała sie czegos dowiedzieć

dziękuję za odpowiedź

miłego dnia
na pierwszy raz radziłabym kupić soczewki na krótki okres noszenie bo nigdy nie wiadomo jak to z nimi bedzie mogą uwierac itp.Zresztą okulista wszystko powinien Ci dobrze wytłumaczyc

STUDIA

Il y a des etats de l'ame ou l'esprit n'ecoute pas ..
justina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 22:56   #2964
Malla
Nie depcze krokusów

Haha, o prawie 3 w nocy film staje się filtrem, ale nie edytuję, niech to będzie na pamiątkę mojej bezsennej głupoty

kasanna - z torycznymi nie ma takiego wyboru, nie znam kwartalnych torycznych, a roczne to zupełnie inna bajka, nieporuszana w tym wątku. Miesięczne to rozsądny wybór, a 2-tygodniowość cechuje w sumie tylko Johnsona.
Stary 2008-08-24, 11:37   #2965
vokuro
Raczkowanie

Mam pytanie dotyczace kropelek czy któraś z Was uzywała kropli Blink contacts ? Jak obserwacje?
vokuro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-24, 16:11   #2966
Pauliss92
Raczkowanie

Mam pytanie, obecnie nosze soczewki optix O2 ale kiedy sie skończą, to chce kupić optix aqua i właśnie pytanie: czy one sa takie same jak te ktore nosze teraz tylko maja dodatkowe nawilzenie? Czy roznia sie tez np. gruboscia itp. Bo te co mam teraz sobie chwale ale dodatkowe nawilzenie sie przyda bo czasem czuje malutka suchosc oka
Stary 2008-08-24, 18:10   #2967
sebek000000
Przyczajenie

Iwonalodz - zamawiam w takim razie Procleary, coś czuje że Oasys też nie są dla mnie... Wczoraj nosiło się jeszcze nieźle, ale dzisiaj już jest fatalnie, nie wiem od czego to zależy.

Będę musiał chyba zaczekać z wypróbowaniem Proclearów do powrotu okulisty z urlopu. Znowu przerwa 2 tyg Już mnie męczy to dobieranie, ciągnie się tygodniami...
sebek000000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-24, 19:03   #2968
Floreta44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pauliss92 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, obecnie nosze soczewki optix O2 ale kiedy sie skończą, to chce kupić optix aqua i właśnie pytanie: czy one sa takie same jak te ktore nosze teraz tylko maja dodatkowe nawilzenie? Czy roznia sie tez np. gruboscia itp. Bo te co mam teraz sobie chwale ale dodatkowe nawilzenie sie przyda bo czasem czuje malutka suchosc oka
Ja nosze juz druga parę czyli drugi m-c i jestem zadowolona są ok musze przyznać że dodatkowe nawilzenie wpływa korzystnie na oczy ,w poprzednich dodatkowo nawilzałam kroplami a nawet zakraplałam przed założeniem ,teraz kropli uzywam profilaktycznie 2 razy dziennie jesli chodzi o grubosc sa takie same a nawet zauważyłam po otwarciu są bardziej delikatnijsze warto zmienic na nowe polecam
Stary 2008-08-24, 20:56   #2969
Pauliss92
Raczkowanie

No wiec niedlugo zamowie optixy aqua
Stary 2008-08-24, 22:35   #2970
SophieNeveu
Rozeznanie

Heh, nie zgadniecie, co dziś znalazłam Opakowanie płynu IWear 335 ml, całe. To z czasów, kiedy jeszcze nosiłam soczewki, a byłam kompletnie zielona w ich temacie (czyt. w zimie). I całe musiałam wyrzucić, bo 6 m-cy już dawno minęło. Heh, źle się czułam wyrzucając tak jakby 50 zł... To tak jak wtedy, kiedy soczewka wpadła mi do umywalki i się spłukała (30 zł poszło z wodą, to była moja pierwsza para).
Ale mam też dobre wieści W tym tygodniu, jeśli się uda, idę w końcu do normalnego okulisty i na badania I tym razem zechcę wypróbować Procleary.
A co do moich ciągle pękających naczynek... Nie widać żadnej poprawy Od dzisiaj zaczynam używać kropli Posorutin, miejmy nadzieję, że dadzą jakiś efekt. Bo powoli zamieniam się w wampira z czerwonymi oczami

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości