|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czerwcowe Panny Młode - część III
Cytat:
Do prawka potrzebny jest z tego co pamiętam dowód, więc ze spokojem jak odbierzesz dowód idź wymień prawko Jeśli masz auto na siebie to musisz też wymienić dowód rejestracyjny
|
|
#2942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() autka swojego nie mam
|
|
#2943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A właśnie się zaczęłam zastanawiać, czy płaciłam za wymianę prawka czy wymianę dowodu, czy tez jednego i drugiego, bo pamiętam, że musiałam w starostwie też jakąś opłatę uiścić Taka zmiana nazwiska to droga sprawa
|
|
#2944 |
|
Zakorzenienie
|
za prawko sie płaci, a za dowody już nie, ale chyba dopiero od tego roku, tak mi sie coś kojarzy..
|
#2945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem szczerze, że nie pamiętam Wiem tylko, że zmiana nazwiska mnie sporo kosztowała ![]() Jeszcze tylko ten paszport nieszczęsny muszę odebrać, ale jak pomyślę o tych kolejkach to mnie strzela We wrześniu jednak planujemy wakacje więc trzeba się zmobilizować. Myśleliśmy o wyjeździe do Egiptu, ale tam we wrześniu niby mają być wybory prezydenckie więc mogą być niezłe zamieszki
|
|
#2946 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jak składałam wniosek o dowód to się z rozpędu zaczęłam podpisywać starym nazwiskiem Na szczęście nie był to ten ostateczny papier wysyłany tam gdzie robią dowody więc pan w urzędzie powiedział żebym to przerobiła na nowe nazwisko. W sumie pierwszą literę musiałam przekombinować bo po niej się już zorientowałam co robię Pan mnie pochwalił że ładnie mi wyszła przeróbka
|
|
|
|
|
#2947 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja tak miałam ale jak odbierałam dokumenty z USC dobrze ze babeczka czujnym okiem patrzyła co piszę bo już zamierzałam się do ,,S'' a tu ,,Ł'' powinno być... ostatnio też umawiałam się do fryzjerki, dzwonie i mówię ,,witam, moje nazwisko S....'' nawet się nie zorientowałam i potem dziwiłam się ze fryzjerka spodziewała się mamy a nie mnie ehh trochę to potrwa aż się przyzwyczaję.Dziewczynki ja już chcę płytę z wesela!!!! a tu ta sesja
|
|
|
|
|
#2948 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2949 |
|
Zadomowienie
|
A mi fotograf zrobił niespodziankę i nakręcił kilka filmików
Dziś mi wysłał płytkę Jeden z makijażu, z 4 na sali jak tańczyliśmy, fajna niespodzianka ![]() A ja jeszcze się nei zabrałam za wymianę dokumentów, szczerze mówiąc chcę poczekać z 2 miesiące, bo będę zmieniała adres zameldowania. Mam nadzieję, że nic mi za to nie grozi ;/
|
#2950 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale prognozy nie są optymistyczne.Zazdroszczę zdjęć i filmików. Też bym już chciała mieć zdjęcia ale dopiero za 3 tygodnie będą .Czy Wy wiecie że ja się cały czas meczę z robieniem tego mojego prawka? Normalnie już mi się chce. Nie jestem tępa ale wybitnie jakoś nie mogę tego ogarnąć . Jednak widzę, że trzeba to było na studiach ogarnąć ;(. Za dużo tej teorii, mi się swoją drogą nie za bardzo chce, a jeszcze jak każdy pyta "i jak tam" to jeszcze gorzej mi się nie chce.
|
|
|
#2951 |
|
Rozeznanie
|
Wreszcie udało mi się zrzucić zdjęcia na kompa!!!
Wrzucam "kilka" Nie mogłam się zdecydować.. Mam nadzieję, że Was nie zanudzę
|
|
|
|
#2952 |
|
Rozeznanie
|
...i jeszcze kilka z pleneru
|
|
|
|
#2953 |
|
Zakorzenienie
|
Aniusia super zdjęcia, prezentowaliście się idealnie
|
#2954 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo ładnie i z klasą
![]() Podoba mi się
|
#2955 |
|
Raczkowanie
|
Ja wyrabiałam dokumenty jeszcze w czerwcu, po podróży poślubnej okaząło się, że nie mam prawka, zgubiłam je gdzieś, nawet niewiem kiedy i gdzie i jak długo jeździłam bez.
Przy okazji wymieniłam dowód i się przemeldowałam. Wymiana prawka kosztuje 84zł i czeka się około tygodnia (można sprawdzać czy jest na stronie internetowej), a wymiana dowodu kosztuje 0zł(byłam w szoku), teoretycznie miają chyba miesiąc, dostałam kartkę z datą 24.07 do odebrania, a jak prawko po tygodniu odbierałam to dowód już też na mnie czekał. Sprawa przemeldowania w moim przypadku wynosiła także 0zł ?( to samo miasto, inne miasto chyba 17zł) Dowodu rejestracyjnego jeszcze nie wymieniłam (pani mówiła 84lub 87zł nie pamiętam), ale mama też jest współwłaścicielem więc jedne dane są prawdziwe , jeżeli jest także kwestia zmiany miasta to dochodzi koszt tablic ponad 100zł.Załatwiłam dzisiaj urząd skarbowy (30 dni od daty wydania dowodu trzeba wypełnić NIP 3) W pracy też wszystko pozałatwiałam Został nam bank, puki co mój TŻ przelewa kase na moje konto i ja nią rządzę , trzeba Tża zrobić jako współwłaściciela i moje dane zmienić.NFZ (na śląsku mamy kartę chipową do lekarza, więc musiałabym ją wymienić, ale nawet niewiem jakie są koszty. Dowód rejestracyjny,paszport i uczelnię musiałabym załatwić, z tym paszportem to niewiem co będę robić, zawsze mogę podróżować na starym nazwisku ![]() A jeśli chodzi o zdjęcia, to do dowodu lewe ucho musi być odsłonięte, miałam zdjęcie z przykrytym i musiałam zrobić specjalnie
|
#2956 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja do fryzjera umawiam się cały czas na panieńskie nazwisko Fryzjerki same o to prosiły, bo stwierdziły, że nie zapamiętają nowego nazwiska, a tak lepiej jest im mnie skojarzyć ![]() U mnie na czwartek niestety zapowiadają deszcze Ale może tylko w Wielkopolsce ma być brzydko, trzymam kciuki żeby sesja się udała ![]() Cytat:
Bez sensu, żebyś teraz wymieniała dowód, skoro niedługo zmieniasz miejsce zameldowania ![]() Cytat:
Ja robienie prawka też niemiło wspominam Wydawało mi się, że nigdy go nie zrobię, a już jeśli mi się uda, to napewno nie będę jeździć. Prawko zrobić mi się udało, ale nie jeździłam Załapałam takiego bakcyla, że hoho Teraz bez auta sobie życia nie wyobrażam ![]() Może jeśli macie samochód poproś męża żeby zabrał Cię na jakiś parking i troszkę z Tobą pojeździł. Zobaczysz, znacznie szybciej się łapie wszystko, jak tłumaczy ktoś, kogo się kocha ![]() Cytat:
|
|
#2957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałam ze skarbówki tylko pismo odnośnie potwierdzenia konta bankowego Jeśli chodzi o paszport, to jak wylatywaliśmy rok temu na wakacje, to babeczka powiedziała, że nie przeszło by posiadanie dowodu na inne nazwisko i paszportu na inne. Ale teraz z podróżami problemu nie ma, bo większość granic jest otwarta i wystarczy tylko dowód ![]() Co do zdjęcia, to powiem Ci, że jestem w szoku!!! Ja jak swoje wyrabiałam, to powiedziałam na co je potrzebuję i kobietka sama mnie ustawiła ![]() Jedynie teraz z paszportem był problem, bo dwa lata temu wyrabiałam nowy paszport, teraz po zmianie nazwiska znowu musiałam wyrobić nowy. Znalazłam te stare zdjęcia, a że na paszport są potrzebne takie beznadziejne, to wzięłam te stare sprzed dwóch lat i je chciałam mieć w nowym paszporcie. Niestety kobietka w urzędzie powiedziała mi, że zdjęcie paszportowe ważne jest 9 miesięcy, a że stary paszport miałam dwa lata, to zdjęcie uległo przeterminowaniu Musiałam szybko lecieć zrobić nowe foto, na szczęście przyjęli mnie bez kolejki
|
|
#2958 |
|
Zadomowienie
|
Dotarłam dziewczynki do was! Powrót do pracy po prawie miesięcznej przerwie bywa okropny
Podsyłam kilka amatorskich zdjęć jakie mamy na razie![]() + link do zapowiedzi naszej sesji ślubnej http://kosecki.pl/blog/?p=278#addcommentCo do zmiany dokumentów przemeldowania i innych rzeczy jeszcze nic nie załatwiłam
|
#2959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej Anula ![]() W końcu jesteś Jak tam po podróży poślubnej? Pewnie nieźle opaleni wróciliście ![]() Zdjęcia boskie, ślicznie wyglądaliście
|
|
#2960 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ania byłaś piękną panną młodą!!! ![]() A zdjęcia zapowiadają się BARDZO ciekawie!!!
|
|
|
|
|
#2961 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale popatrzcie jak fryzura i makijaż zmienia człowieka, na ślubnych zdjęciach wyglądasz tak poważniej, doroślej a na plenerze tak bardziej dziewczęco i młodziej
|
|
|
|
|
#2962 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do różnicy nazwiska na dowodzie/paszporcie. Przecież jak jedziesz np do turcji to tylko bierzesz paszport, nikt go nie porównuje z dowodem. A jak jedziesz do grecji to też wystarczy ci tylko paszport albo dowód. Więc ja problemu nie widzę, bardziej bym widziała problem w ubezpieczeniu, bo jeśli w BP zgłosisz stare nazwisko, cała polisa pójdzie na stare nazwisko, a jak się coś stanie to co? Jaka jest opłata za paszport?pewnie też się zdecyduje wymienić, żeby jechać spokojnie na wakacje w przyszłym roku.
|
|
#2963 |
|
Zakorzenienie
|
Po zmianie nazwiska chyba wymiana paszportu jest za darmo - ale tego pewna nie jestem. Natomiast przy zgubieniu to coś koło 600zł.
A jednak się coś płaci: Opłata za wymianę paszportu, który utracił ważność wynosi 140 zł. Jednak gdy wymiana następuje w wyniku:
Edytowane przez mezaga Czas edycji: 2011-07-20 o 11:53 |
|
|
|
#2964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaa, myślałam, że poszłaś zrobić fotkę i złą Ci zrobili ![]() Jeśli chodzi o nazwisko w dowodzie i w paszporcie to chyba raczej chodzi o to, że wycieczkę rezerwujesz okazując dowód. Mając w nim mężowskie nazwisko, wycieczkę masz zarezerwowaną na to nazwisko. Jeśli się nie zdążyło wymienić paszportu, to w paszporcie figuruje zupełnie inne nazwisko, co może się stać problemem. Nam w biurze od razu powiedzieli, że paszport i dowód powinny być na jedno nazwisko. Ja z tym problemu nie miałam, bo dokumenty wymieniałam dopiero we wrześniu, po wakacjach Co do opłaty, to płaciłam 140 zł
|
|
#2965 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam dwa nazwiska, a i tak cały czas się przedstawiam panieńskim, jakoś się nie umiem przyzwyczaić wogóle to mojego drugiego członu.
Wczasy zamawiałam przez internet, wpisywało się dane w formularzu, więc nikt w dowód nie patrzył. Według mnie ważne, żeby na bilecie było to samo nazwisko co na paszporcie
|
#2966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też się długo nie mogłam przestawić na mężowskie nazwisko, dopiero od kilku miesięcy się nim zupełnie swobodnie posługuję ![]() My zamawialiśmy w biurze i wymagane było pokazanie dowodów No chyba, że byśmy się wybrali na wycieczkę do Turcji
|
|
#2967 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kobieto...gdzie Ty byłaś tyle czasu?! Miło Cię znowu widzieć Powiem tak- ja się przyzwyczaiłam do Ciebie w wersji dziewczęcej i jak patrze na zdjęcia ze ślubu to jakoś dziwnie. No dużoooo poważniej wyglądasz i jakiś inny odcień włosów niż zwykle ale ten śliczny uśmiech nadal jest i kiecka się super prezentuje.![]() kla ski:![]() Czekam na dalszy ciąg zdjęć ![]() Aniusia1984- masz śliczne zdjęcia z pleneru Super dziewczyny, że piszecie o tych dokumentach . Ja ostatnio to taka sierota jestem, że dobrze poczytać. Jak szłam ten wniosek zanieść do zmiany dowodu to poszłam z dwoma zdjęciami...dyplomowymi.. które mają większy format. Czekam pół godziny, już mam do okienka podejść i patrzę, że one się nie mieszczą w tym okienku na wniosku
|
|
|
#2968 |
|
Raczkowanie
|
Ancys_krakow ślicznie wyglądaliście! a zdjęcia z sesji zapowiadają się naprawdę interesująco... już się nie mogę doczekać aż pokażesz nam więcej.
Aniusia1984 świetne zdjęcia!!!! Gratuluje Wam obu dziewczyny ![]() aaa z dobrych rzeczy to muszę się pochwalić że dostałam pracę!!! na początek mam umowę na kilka miesięcy ale dobre i to |
|
|
|
#2969 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
gratuluję. Ja niestety nadal szukam pracy i mam już dość tych wszystkich rozmów o pracę, składania cv i tym podobnych rzeczy przez które trzeba przechodzić |
|
|
|
|
#2970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super wiadomość Gratulacje
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:47.

Wiem tylko, że zmiana nazwiska mnie sporo kosztowała
Dziwnie mi było składać nowy podpis 

.
mi się chce. Nie jestem tępa ale wybitnie jakoś nie mogę tego ogarnąć 

kla ski: