![]() |
#181 |
Konto usunięte
|
Dot.: Warszawa, przeprowadzka, droga życiowa...
Ja pracuję aktualnie w branży fmcg (nie zatrudniamy pracowników fizycznych, oprócz oczywistych stanowisk do obsługi biura). Mnóstwo osób zarabia u nas poniżej 3k netto i uważam, że praca jest niełatwa w różnych działach, stresująca (wiem, że ogólnie w fmcg, bez względu czy jest się programistą, pracuje na recepcji czy w logistyce, nie ma super pensji). Moja firma jest ogromnym pracodawcą, ale dużo pracowników to osoby, które nie są stąd. Przerabiałam już jako pracownik firmę farmaceutyczną, duży bank, firmę technologiczną (zajmuję się przetwarzaniem danych, mówiąc oględnie). Mam swoje marzenie i cel na kolejne 5 lat, do którego powoli dążę (może wtedy będę zarabiać pięciocyfrowo na miesiąc, zobaczymy xD). Pensje stoją, a aktualnie mamy bardzo wysokie ceny nieruchomosci (400k za kawalerkę, wynajem 2k). Można taniej, ale to jest kwestia wyboru, na ile można płacić swoim czasem. Ja już tu trochę mieszkam, mieszkałam też w innych miastach i totalnie się nie podniecam. Owszem, są możliwości, ale bardziej patrzę pod kątem przyszłości. Siłą rzeczy jednak ciężko byłoby mi się stąd zwinąć, bo mam blisko rodzinę, ale wiem też, jakim to jest kosztem.
Autorko, super, że się odezwałaś. I szczerze gratuluję, bo wygląda na to, że znalazłaś na ten moment swoje miejsce na ziemi i jesteś szczęśliwa - a to chyba najważniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
BAN stały
|
Ale taki popyt na socjologów i pedagogów z czegoś wynika. Nie, gwałtowanie nie zmalała liczby potrzebnych socjologów i pedagogów. Po prostu ich wykształcenie i praca zbyt trudne nie są, więc masy ciągną na studia mało ambitne.
Nie sądzę też, by w przeszłości kiedyś praca socjologa dawała kokosy. Albo żeby dawała w przyszłości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Konto usunięte
|
I pisze to "programista".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
BAN stały
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87367017]I pisze to "programista".
![]() Możesz rozwinąć? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety podobnie w przypadku studentów kierunków ścisłych. Jestem absolwentką Politechniki Wrocławskiej i nie pracuję w zawodzie mimo, że bym chciała, bo zwyczajnie nie ma stanowisk poza produkcją w zakładach.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
Kompetencje socjologa w połączeniu z kompetencjami tych, co są wyznacznikiem średnich zarobków w Polsce i stolicy xD mogą okazać się bardzo przyszłościowym wyborem. Za☠☠☠iście mnie śmieszy takie skupianie się na zawodach i określaniu po tym innych - akurat współcześnie totalnie mało istotne jest, jakie studia skończyliśmy. Dajcie żyć socjologom i pedagogom
![]() Z ciekawości, widziałam kiedyś info, że stołeczni pedagodzy mają mieć zwiększone pensje z pieniędzy samorządowych - czy to doszło do skutku? Na pewno ta informacja hulała w komunikacji miejskiej na ekranach w okolicach lata, stąd wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja skończyłam np. mechanikę i budowę maszyn i nie pracuje w zawodzie. I nie chodzi o to że nie ma zupełnie pracy. Bo jest. Nawet dobrze płatna. Ale tak jak pisała koleżanka powyżej - praca w wielkich halach i zakładach. Można depresji dostać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
BAN stały
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87367066]Kompetencje socjologa w połączeniu z kompetencjami tych, co są wyznacznikiem średnich zarobków w Polsce i stolicy xD mogą okazać się bardzo przyszłościowym wyborem. Za
![]() ![]() ![]() ![]() Z ciekawości, widziałam kiedyś info, że stołeczni pedagodzy mają mieć zwiększone pensje z pieniędzy samorządowych - czy to doszło do skutku? Na pewno ta informacja hulała w komunikacji miejskiej na ekranach w okolicach lata, stąd wiem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nom. Twoje oświecone posty zawsze przyprawiają mnie o dobry humor. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87367102]Nom. Twoje oświecone posty zawsze przyprawiają mnie o dobry humor.
![]() też chętnie czytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- [1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87367066] Z ciekawości, widziałam kiedyś info, że stołeczni pedagodzy mają mieć zwiększone pensje z pieniędzy samorządowych - czy to doszło do skutku? Na pewno ta informacja hulała w komunikacji miejskiej na ekranach w okolicach lata, stąd wiem ![]() Nawet jeśli nie doszło do skutku, to prędzej czy później się wydarzy, bo w warszawskich szkołach brakuje nauczycieli. W samej mojej dzielnicy brakuje kilkudziesięciu. Dużo osób rzuciło ten zawód i teraz się miastu zaczyna palić pod tyłkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam pracować w CERN-ie, ale nie wyszło i trochę dupa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#197 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
Ja zdaje sobie sprawę, że nie każdy bedzie zarabiał 15 tyś, ale płacić ludziom w Warszawie niewiele ponad najniższa krajową to wyzysk
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak. Modelowanie procesów albo przewidywanie właściwości związków do syntezy (np. leków) to jest realna droga dla mnie. Teoretyczna, bo w korpo mi zapłacą trzykrotnie więcej za moje języki.
![]() |
![]() |
#201 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
No i dochodzimy do dylematu mojego życia. Bardzo dobry hajs za coś, co mogę robić, ale to będzie tylko praca. Albo... ok hajs za coś, co po pierwsze może realnie pomóc ludzkości, a po drugie mnie kręci. I tak sobie siedzę i myślę.
![]() |
#204 |
Konto usunięte
|
To idź Limonka na staż do CERNu, masz jeszcze chyba status studenta, nie? Dwa razy w roku biorą ludzi.
Ja kiedyś tam nawet miałam aplikować, ale stwierdziłam, że to nie jest to, co chcę robić w życiu. W Szwajcarii masz też wszystkie korpo chemiczne, jeśli rzeczywiście masz takie wykształcenie, jakim się chwalisz, to przyjmą cię z otwartymi ramionami. Ja znam płynnie cztery obce, ale do korpo poszłabym w ostateczności typu "moi rodzice są chorzy, muszę wracać do Polski się", bo w Polsce nie ma przemysłu, który by mi na tyle dobrze zapłacił za moje wykształcenie. W korpo by mi lepiej zapłacili za te języki, ale to nudy. Klepanie tabelek. Edytowane przez 7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 Czas edycji: 2019-11-26 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
Widzę, że kwestia zarobków wywołała burzę. Nie spodziewałam się, specjalnie z rezerwą napisałam to 2.800zł.
Wierzę, że są zawody w których zarabia się mniej, szczególnie administracja państwowa (miałam epizod, zarabiałam u siebie minimalną krajową), niemniej nie o to mi chodziło. Chodziło mi bardziej o to, że dla chcącego w stolicy nic trudnego i ofert pracy, zarówno tych fizycznych jak i bardziej ambitnych jest tak wiele, że jeśli ktoś szuka to w dobie bezrobocia rzędu 2% nie musi pracować w urzędzie, ale spokojnie może coś ogarnąć za 3000 netto. Powiem więcej, myślę, że to dotyczy obecnie każdego dużego miasta w PL. Moim skromnym zdaniem problem głównie wynika z tego, że ludzie mają ambicje, kończąc studia, koniecznie pracować w tym kierunku. Tutaj jest największy błąd, bo należy być elastycznym i nie widzieć ujmy, że np, skończywszy administrację, pracujemy na produkcji. Obecnie studia jest tak łatwo skończyć (może prócz medycyny i paru innych kierunków), że pracodawcy w większości nie to biorą ich pod uwagę. Pod uwagę brane jest doświadczenie i praktyczne umiejętności jak np. znajomość języków. Dla wszystkich, którzy twierdzą, że ludzie w stolicy zarabiają minimalną krajową, która w 2019 wynosi 1650zł. W jakim stanie tacy ludzie byliby w stanie się utrzymać, skoro koszt wynajmu pokoju to minimum 800zł? I to naprawdę cud pokój obecnie za taką stawkę znaleźć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
BAN stały
|
Cytat:
No zwyczajnie. Można jeden pokój na dwie osoby wynająć, to wcale nie takie rzadkie. Niektórzy też po prostu mieszkają z rodziną, bo choć trudno w to uwierzyć,to niektórzy się w tym mieście urodzili. Naprawdę, ludzie, życie to nie "Miłość na bogato". Nie wszyscy tu są młodzi, wykształceni i pracujący w szklanych biurowcach. Są ludzie wykonujący proste zawody, są ludzie starsi, ludzie z problemami zdrowotnymi. Jak się tylko trochę wychylisz poza czubek swojego nosa, to dostrzeżesz i tę część społeczeństwa. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-11-27 o 00:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87368030]To idź Limonka na staż do CERNu, masz jeszcze chyba status studenta, nie? Dwa razy w roku biorą ludzi.
Ja kiedyś tam nawet miałam aplikować, ale stwierdziłam, że to nie jest to, co chcę robić w życiu. W Szwajcarii masz też wszystkie korpo chemiczne, jeśli rzeczywiście masz takie wykształcenie, jakim się chwalisz, to przyjmą cię z otwartymi ramionami. Ja znam płynnie cztery obce, ale do korpo poszłabym w ostateczności typu "moi rodzice są chorzy, muszę wracać do Polski się", bo w Polsce nie ma przemysłu, który by mi na tyle dobrze zapłacił za moje wykształcenie. W korpo by mi lepiej zapłacili za te języki, ale to nudy. Klepanie tabelek.[/QUOTE]Niby tak. Ale nie wiem, czy to chcę w życiu robić. Skomplikowana sprawa, o której nie do końca chcę pisać na forum. Może kiedyś założę temat, jak przyjdzie czas ostatecznego wyboru. Ale dziękuję, o Szwajcarii nie wiedziałam, przyjrzę się co tam mają na pewno. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
Ekhem... Ja zarabiam 2800 jako młodsza księgowa i gdy sobie patrzyłam kiedyś widełki na pracuj.pl dla tego stanowiska, to byłam po środku. Idealizujesz Warszawę. Ja bym tak ochoczo nie radziła ludziom się tutaj przenosić z drugiego końca kraju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wielu moich znajomych ze studiów po technologii chemicznej wyjechało do Szwajcarii i naprawdę nie narzekają. Na samych praktykach pensje zaczynają się od 2400 franków w górę, a wiadomo że praktykantom nie płaci się dużo. ![]() No i Szwajcaria jest piękna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.