|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Automasaż "prasujący" zmarszczki mimiczne, szczególnie wokół oczu.
Czy istnieje w miarę skuteczna metoda utomasażu "prasującego" zmarszczki mimiczne wokół oczu i innych rejonach twarzy?
Na skórze pod oczami zależy mi szczególnie,gdyż często się uśmiecham i mimo właściwej, jak mniemam pielęgnacji tej części twarzy po calym dniu zauważam u siebie w tym miejscu delikatną siateczkę zmarszczek. Spotkałam się już z paroma radami na ten temat w prasie kobiecej, jednak proponowane metody nie pokrywały się co wzbudziło moją nieufność. Boję się zaszkodzić skórze niewłaściwym masażem. Nie zgadzam się też z głoszoną przez niektórych opinią jakoby zmarszczki mimiczne miały dodawać twarzy uroku. Jedyną osobą u której mi się to zjawisko podobało jest Richard Gere, a ja nie jestem panem Gere, nawet panem nie jestem. Proszę uprzejmie o jakieś instrukcje na nieskomplikowany, bezpieczny auomasaż twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Automasaż "prasujący" zmarszczki mimiczne, szczególnie wokół oczu.
Temat był już wielokrotnie podejmowany. Jako forma automasażu przez internet trudno o takie porady. Masaż w tych przypadkach to przede wszystkim profilaktyka, a jesli nawet jest taki efekt widoczny to jest to efekt doraźny.
Swoją droga proszę poszukać, podobne watki. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Zgadza sie- wątek był juz podejmowany wielokrotnie- po cichutku liczyłam jednak na nowe wskazówki.
Zapytam jednak inaczej: niemal jednocześnie usłyszałam o dwóch metodach swoistego automasażu wykonywanego codziennie przy okazji nakładania kremu. Pierwsza nakazywała symetryczne uciskanie opuszkami palców wskazujących miejsc podatnych na tworzenie się zmarszczek mimicznych bez ruchów pulsacyjnych, druga natomiast opierała się na ich spiralnym rozmasowywaniu. O ile pierwszy sposób wydaje mi się całkowicie bezpieczny to w przypadku drugiego pojawia się obawa o rozciągnięcie skóry i przyśpieszenie jej starzenia się . Która z tych metod jest właściwsza? Skóra wokół oczu jest tak cienka i delikatna,że boję się na niej eksperymentować. Mam 23 lata i zalążki zmarszczek mimicznych spędzają mi sen z powiek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dobry trop! Fakt, nieumiejętne rozcieranie przynosi więcej ryzyka niz uciski. Ale tak na prawde temat jest bardziej skomplikowany.
Mam inną rade, chociaż jedna wizyta na masazu u osoby w temacie. Warto! Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze takie pytanka:
Pierwsze, to może i bardziej do kosmetyczek, ale jak to mawiaja - kto pyta nie błądzi ![]() ![]() Drugie: widziałam w sklepie urządzonko, które nazywa się dumnie: masażer do twarzy. Kosztuje malutkie pieniążki - 18 zł, jest na baterie i ma 4 wymienne końcówki. Czy wie ktoś cos na temat takich urządzeń? Jak one działają i czy ich działanie jest skuteczne? Może np. taki masaż za pomocą urządzenia znacznie skraca proces masowania twarzy? Czy ma ono działannie relaksujące, czy również przeciwzmarszczkowe? Poproszę o opinie - czy zakup czegoś takiego ma sens? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Uczyłam się w szkole o pielęgnacji skóry wokół oczu,otóż przede wszystkim nie należy dopuszczać do przesuszenia skóry wokół oczu a zwłaszcza samych zmarszczek ponieważ wtedy są po pierwsze bardziej zmarszczki wyraźne a po drugie mogą się pogłębiać.Należy zatemwykonywać cały masaż na olejku z avokado stosowac kompresy oliwkowe,należy tez smarować zmarszczki kremami nawilżającymi lub/i natłuszczającymi.
Masaż wykonujesię bardzo delikatnie ale wypadałoby zrobić go dobrze no i przejść przez wszystkie techniki a nie tylko rozcierac bo to moim zdaniem niczego nie zdziała.Powinnaś udać się do gabinetu kosmetycznego chociaz raz i odczuć jakie ruchy kosmetyczka wykorzystuje przy masażu i co po czym się robi.Ja mogłabym ci napisac ale pewnych ruchów nie da się słowami opisać a gdybyś przez przypadek coś źle zinterpretowała to mogłoby to mieć odmienny skutek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
czym najlepiej masować twarz, olejkiem? czy są może jjakieś specjalne preparty dostępne w sklepach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.