|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Mieszkać poza krajem...
Chciałabym kiedyś mieszkać za granicą. Nie chodzi o to, że w Polsce jest źle, ale po prostu chciałabym poznać inne rejony. Nie chodzi też o to, że wierzę w 'American Dream'
![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego chciałabym się Was zapytać jak to z Waszymi wyjazdami było. Kończyłyście najpierw studia w Polsce czy wyjeżdżałyście po maturze od razu? Szukałyście pracy za granicą? Czy może wyjeżdżałyście do znajomych i po prostu zostawałyście tam? ![]() Wiem, że ciekawska jakaś jestem, ale zastanawia mnie to, bo nie mogę znaleźć sobie jakiejś konkretnej drogi.. Po liceum chcę iść na handel zagraniczny, ale nie wiem co dalej i czy nie lepiej zrobić sobie po maturze roku wolnego na jakąś wyprowadzkę. Jak tak czytam to co napisałam, to wydaje mi się, że pomyślicie, że jestem jakąś zdesperowaną nastolatką, która na siłę chce miszkać w Stanach, bo tam mieszkają jej idole i wydaje jej się, że tam jest lepsze życie. Ale nie myślcie tak o mnie ![]() Pozdrawiam Was Wszystkie ![]()
Ze wszystkich rzeczy, które kiedykolwiek utraciła, najbardziej żal jej było rozumu... Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz... She walks on the boulevard of broken dreams. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mieszkać poza krajem...
Super ze zaczelas uczyc sie jezyka tak wczesnie-bardzo dobra decyzja
![]() ![]() Ja nie moge Ci poradzic bo u mnie sytuacja byla taka ze wyjechalam z mezem ktory jest Amerykaninem-takze sytuacja nieco inna.W sumie musze tutaj zaczynac wszytko od poczatku(nauka praca itp) Jedyne co moge Ci poradzic to moze porozgladaj sie za jakimis programami typu wymian studentow na krotki okres czasu-zeby kraj poznac i zobaczyc czy Ci sie spodoba-albo moze wiza turystyczna-chociaz wiadomo ze trudno ja dostac-moze Au Pair nie jest takim zlym pomyslem-moze kiedys to tez mogloby wypalic? Pozdrawiam ![]() Moze inne dziewczyny ktore wyjechaly innymi sposobami cos Ci doradza jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja tez uwazam, ze wyjazd jako au-pair to bardzo fajny pomysl, choc przyznam, ze czasem trzeba miec stalowe nerwy. U mnie natomaist bylo tak, ze wyjechalam do USA do pracy dla studentow na wakacje z organizacji Camp America i tam w Texasie poznalam mojego (juz teraz meza) Holendra
![]() ![]() ![]() Wiesz, pracua au-pair daje wbrew pozorom mozliwosci i jesli au-pairka jest ambitna dziewczyna to w trakcie pobytu w danym kraju i pracujace dla rodzinki bedzie sie non-stop rozgladala za mozliwosciami i na pewno jej sie uda!! Znam tu 2 dziewczyny, ktore przyjechaly jako ap-pair, a w tej chwili studiuja, bo dazyly do tego za wszelka cene. Mowie ci, jesli czegos pragniesz, nie rezygnuj z tego, a daz do celu!!! Rob wszystko co tylko mozesz, a na pewno ci sie uda, zobaczysz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja, podobnie jak wiekszosc kolezanek-emigrantek
![]() Ty masz teraz juz zupelnie inne mozliwosci. Mozesz np. swiadomie wybrac taki kierunek studiow,po ktorym jest latwo znalezc prace zagranica (np.informatyka w Angli lub Niemczech). Z wlasnego doswiadczenia dam Ci dobra rade: Tylko dobra znajomosc jezyka i wyzsze wyksztalcenie, dadza Ci mozliwosc zdobycia ciekawej pracy. Tak, na koniec dodam tylko, ze ja wyjechalam za granice po pierwszym roku studiow.Ciagnelo mnie (chyba tak jak Ciebie), zeby zobaczyc troche swiata. Mialam popracowac i wrocic. I nie wrocilam. Ale nie zaluje, tylko teraz brakuje mi wyksztalcenia i musze studiowac majac prawie trzydzieche na karku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Czytam to forum od jakiegoś czasu i muszę powiedzieć że jest super
![]() Rozumiem ze gdziekolwiek za granicą nie jest lekko ale mam pytanie: czy naprawdę studia uzyskane w Polsce niewiele znaczą poza granicami naszego kraju? Mój TŻ jest Amerykaninem, poznaliśmy sie w zeszłym roku w Stanach. On jest kochany ale ja nie zdecydowałam się zostać w USA między innymi właśnie ze względu na moje studia. Pojutrze wyjeżdżam do Kijowa na kilka miesięcy, żeby tam studiować ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z Sunapee-wszytko zalezy od kraju a nawet miasta w ktorym wyladujesz-troche tez od szczescia tez
![]() Z tym biznesem tez prawda-do tego wyksztacenie nie potrzebne-trzeba miec tylko dobry pomysl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja jednak z wami sie nie zgadzam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dzięki Dziewczyny za to, że wzięłyście to co napisałam na poważnie, a nie tak jak na przykład rodzice - "Dziewczyno, ty myślisz że to jest tak łatwo?"
![]() Sunapee - studiowałaś handel międzynarodowy? Ja się zastanawiam od dawna nad handlem zagranicznym ![]() ![]() Może jeszcze któraś z Was podzieli się swoimi doświadczeniami? ![]()
Ze wszystkich rzeczy, które kiedykolwiek utraciła, najbardziej żal jej było rozumu... Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz... She walks on the boulevard of broken dreams. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiec chcac, czy nie chcac jestem skazana na prace u kogos. A poniewaz nie mam wyzszego wyksztalcenia, to nie mam co liczyc na jakies ciekawe stanowisko. U mnie rozbilo sie wszystko o finanse. Gdybym je miala, pewnie rozkrecilabym jakis biznes i o studiach myslalabym wylacznie w kategoriach poszerzania wlasnych zainteresowan. Oj, namieszalam troche, ale mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Co zrobic? Oto przepis:
1. Zebrac pieniadze - oszczedz tyle, ile mozesz. 2. Wejdz w 'pakt' z rodzicami. Powiedz im, ze chcialabym popracowac pare miesiecy jako au pair'ka (oczywiscie po to, zeby nauczyc sie lepiej jezyka, bo bez tego to Twoja wiedza jest teoretyczna... wymysl sobie wczesniej pare madrych i przemawiajacych do rodzicielskiej wyobrazni hasel). Powiedz: Jesli mnie wezma, to pojade, ale jesli nie, to zapominam o tym pomysle i jak grzeczna dziewczynka zaczynam studia. Wtedy rodzice moga sie poludzic, ze moze nie dostaniesz pracy i zapomnisz o tym dzikim pomysle. Niech Ci na urodziny doloza forse, ktorej potrzebujesz na przelot i zaplacenie za zalatwienie pracy. 3. Umow sie na spotkanie z kilkoma SPRAWDZONYMI I ZNANYMI firmami, ktore takie wyjazdy dla au pair organizuja. Porownaj oferty. 4. Zdecyduj sie szybko. Kiedy zglosisz sie i wplacisz pieniadze, klamka juz zapadnie. Mozesz tez sama zebrac forse dla firmy organizujacej, wtedy rodzice tez nic juz nie zrobia ![]() 5. Zrob to szybko, jesli zrobisz to teraz, to mysle, ze na pewno dostaniesz prace jako au pair np. w Anglii. Co do studiow: Mysle, ze najlepiej jest od razu zaczac studiowac w kraju docelowym, unikniesz wtedy mnostwa problemow, a w niektorych krajach faktycznie krzywo patrza na dyplomy np. z Polski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Hm, na rodziców nie mam co liczyć, nie dołożą mi kasy, bo sami nie mają właściwie, ale myślę że uda mi się popracować w wakacje i odłożyć. Dojazd do Anglii nie jest taki drogi jak do Usa, więc jakoś by się udało. Myślę, że może po pierwszym roku studiów, gdy przekonam się już czy wybrałam dobry kierunek, czy wszystko mi pasuje, to wezmę rok przerwy i wyjadę popracować. BTW czy au pair musi mieć prawo jazdy? Wiem że w Stanach tak, ale czy w Anglii?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wyjezdzaj przez polska firme (ktore sciagaja tylko pieniadze) tylko poszukaj od razu podobnych agencji w Anglii. Ja tak zrobilam wyjezdzajac do Niemiec. Au-pair za zgloszenie nic nie placi, placa rodziny, ktore szukaja Au-pairek. Zostaja ci tylko koszty dojazdu, ale z tego co wiem duzo rodzin zgadza sie poniesc nawet te koszty, wiec probuj. Powodzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Hej. Ja tez mysle, ze samej lepiej to zalatwic, bo polskie firmy sciagaja pieniadze. Ale ja np. kompletnie nie wiedzalabym, jak to samej zalatwic, jesli nie mam zadnych znajomych np. w Anglii... wiec pewnie i tak wyladowalabym u takiej polskiej firmy
![]() Prawo jazdy nie zawsze jest potrzebne, moja kolezanka, ktora wyjechala, nie miala, a zreszta jazda w Anglii a tutaj to taka roznica, ze... ja bym sie nie odwazyla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Jeśli chcesz znaleźć rodzinę i wyjechać jako aupair, możesz skorzystać też z internetowych pośrednikow - stron, ktore rejestrują rodziny i kandydatki na aupair. Ja korzystałam z tego: aupair-world.net i greataupair.com
Jako aupair kokosow nie będziesz miała i z tymi rodzinami też rożnie jest: można trafić na świetnych ludzi, ktorzy chcą pomoc w nauce języka, w zaaklimatyzowaniu się itp., ale można też znaleźć się u ludzi, ktorzy traktują aupair jak dziewczynę do wszystkiego a za b. małe pieniądze. Nikt cię jednak przymusem nie zatrzyma u nieciekawej rodziny - przez taką internetową stronkę możesz od razu szukać nowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Sis, dobrze mowisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedzi. Przepraszam ze sie pozno odzywam ale podroz do Kijowa, zaaklimatyzowanie sie tu itp. troche mi zajelo i chyba jeszcze troche zajmie
![]() Jesli moge cos doradzic lorince to rzeczywiscie moze lepiej jest zaczac od razu od studiow w danym kraju skoro i tak juz sie jest na miejscu. Au pair to niezly poczatek bo zawsze masz pewne doswiadczenie jesli chodzi o "szara rzeczywistosc" w danym miejscu i praktyke jezykowa. Studia w Polsce maja te zalety ze: 1) z jezykiem nie ma problemu 2) dzienne sa bezplatne a po licencjacie mozesz kontynuowac nauke na ktoryms z zagranicznych uniwersytetow i nie powinno byc problemow z uznaniem dyplomu (a przynajmniej zaliczeniem wiekszosci przedmiotow) 3) mozesz w miedzyczasie skorzystac z roznych programow wymiany studentow, stypendiow itp. i przynajmniej w Europie studiowac gdzies przez min. semestr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:35.