|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
dodać nadziei i wiary
Znacie może jakieś wiersze, wierszyki dodające nadziei na lepsze jutro, lepsze życie...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dodać nadziei i wiary
Ja kiedyś ułożyłam taki wierszyk-dedykację:
nadzieji, miłości i wiary w cuda codzienne i te niezwykłe, by każdy dzień był zielony a każde niebo-błękitne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() widziałam wczoraj w EMPIKu cud książkę- elementarz ks. Twardowskiego.. ech gdyby nie chwilowy brak kaski juz bym ją czytała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
O słodyczy cierpienia
Zakwitnij mi łagodną dobrocią pogody, O, cicha duszo moja, i raduj się w Panu, Żeś gościem jest wybranym na cierpienia gody. Pokój opuszczonemu mych barłogów sianu, Kuli, co me zmęczenie pod ramiona trzyma, I tym, co wzgardę niosą dla mego łachmanu. Kto idzie w szczyt, na stromą drogę się nie zżyma . Bez męki pól i ramion skąd by słodycz w chlebie? Najtkliwszą jest opieką wiośnie sroga zima... Jeno cierpieniem twardym w dojrzewań potrzebie Pracuje duch... Od dłuta cierpi kruszcu bryła... Że żniw jest ojcem - wszelki ból miłuje siebie... Ból to radość, co jeszcze twarzy nie odkryła, Wesele, co dopiero staje się, dojrzewa... Cierpkim sokiem jabłeczna słodycz niegdyś była... A słodka, złota jesion czeka wszystkie drzewa... Leopold Staff
Od 09/02/2010: 89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg Edytowane przez tama Czas edycji: 2006-08-01 o 13:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Fragment piosenki z musicalu Metro pamiętam:
Gdy jest źle, to dobry znak, Bo może znów lepiej być... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A czy mogą być teksty piosenek?Bo ja mam takowych kilka.Teraz dwa,może potem jeszcze coś wrzucę.
![]() Natalia Kukulska "Decymy" I. ty wiesz, co potrafi los gdy chce zrobić nam na złość jak może zaskoczyć ból gdy bliski ktoś zawodzi lecz to, co uderza w nas ma też swoją drugą twarz jak noc, która po to jest by słońce mogło wschodzić II. potrzebne są szare dni potrzebne niechciane łzy potrzebne milczące sny do szczęścia są potrzebne potrzebny jest ból i strach potrzebny zwątpienia czas jak noc, która po to jest by słońce mogło wschodzić ref. to nic, że oczy pełne łez i tak nadejdzie nowy dzień to nic, że oczy pełne łez i tak nadejdzie III. czym może zachwycać blask gdy nie znasz ciemności barw jak szczęście rozpoznać ma kto nie zna chwil rozpaczy potrzebny jest każdy lęk potrzebny bez celu gniew jak noc, która po to jest by słońce mogło wschodzić ref. 2x to nic, że oczy pełne łez... bridge: i życzę ci tego z całych moich sił by zawsze przy tobie była taka myśl ref. Anna Maria Jopek "Na Dłoni" Tak łatwo z rąk wymyka się. Ucieka wciąż, znika we mgle. A ty chcesz na własność mieć. Chcesz zamknąć na klucz. Przed światem schować. Skryć jak skarb, swój prywatny skarb. Niemożliwe. Bo szczęście to przelotny gość. Szczęście to piórko na dłoni, co zjawia się, gdy samo chce i gdy się za nim nie goni. Tym więcej chcesz im więcej masz. Wymyślasz proch, chcesz sięgnąć gwiazd. Lecz to nie to, to nie tak. Ciągle czegoś nam brak do szczęścia, wciąż nam brak, tak zachłannie brak. Otwórz oczy. Szczęście to ta chwila co trwa, niepewna swojej urody. To zieleń drzew, to dzieci śmiech. Słońca zachody i wschody. Więc nie patrz w dal, bo szczęście jest już obok nas. W zwyczajnym dniu, w zapachu domu, wśród chmur, w ciszy traw. Szczęście to przelotny gość, przebłysk słonecznej pogody. I dużo wie, kto pojął, że szczęście to garść pełna wody. Przypomniało mi się Myslovitz "Acidland" Nie poddaj się, bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Po co ten stres, myślisz, że nie masz nic Każdy ma - nawet ty Czasem trzeba to po prostu znaleźć Miłość, noc i deszcz, życie też Dla tego warto starać się Powiedz, czy naprawdę nic nie jesteś wart Znajdź to w sobie, tak Nie poddaj się, bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Ten kraj jest jak psychodeliczny lot Czujesz, że nie zmienisz nic Spróbuj wziąć z tego coś To przecież twoje życie jest Popełniaj błędy i naprawiaj je Gdy dotkniesz dna odbijaj się Wykorzystaj czas, drugiego już nie będziesz miał Nie poddaj się, bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Odetchnij więc, zastanów się, znajdź jego sens Bierz życie takim jakie jest I ciągle szarp i zmieniaj je, przed siebie idź Bierz życie takim jakie jest I zmieniaj je i ciągle walcz, przed siebie idź Na razie tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.