Wyjazd do Zakopanego - kilka pytań - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-11-13, 10:36   #1
sadava008
Przyczajenie

Wyjazd do Zakopanego - kilka pytań

Hej dziewczyny (i chłopaki być może też)

Niedługo wybieram się do Zakopanego (niestety na jeden dzień) i od razu zaznaczam, że po 1 jestem z drugiego końca Polski, a po 2 jestem całkowicie nieobeznana w podróżach, to będzie tak naprawdę mój pierwszy wyjazd gdzieś dalej. Chciałabym zadać kilka (dla niektórych być może głupich pytań).

1. Jak się poruszać po tym mieście? Jak wiadomo jest to dla mnie zupełnie obce miasto, którego nie znam. Taksówki odpadają ze względów finansowych, ale czytałam coś o busach. Jak one funkcjonują?

2. Jak wiadomo teraz jest sezon zimowy, więc jeśli chciałabym znaleźć jakiś nocleg już tam na miejscu, bez wcześniejszej rezerwacji to jest to w ogóle możliwe? Zależy mi na niskiej cenie, luksus nie jest ważny, nie mam zbyt dużych wymagań, wystarczy pokój jednoosobowy, toaleta i miła obsługa :P (pytam o to w razie gdybym zdecydowała się jednak zostać dłużej niż jeden dzień)

3. Mogłbybyście mi polecić jakieś konkretne miejsca, które wyglądają jak typowo podhalańskie, a nie jak większość miast w Polsce? I jak tam dojechać?

4. Jak dojechać/dojść z dworca PKP na Krupówki? I ile zajmie mi przejście pieszo?

Jak jeszcze coś mi się nasunie to będę pytać, ale jak już wspominałam jadę tam na jeden dzień, a zależy mi, by jak najwięcej zwiedzić. Jakieś rady?

Z góry dzięki za odpowiedź!
sadava008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-13, 15:59   #2
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Dot.: Wyjazd do Zakopanego - kilka pytań

Cytat:
Napisane przez sadava008 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny (i chłopaki być może też)

Niedługo wybieram się do Zakopanego (niestety na jeden dzień) i od razu zaznaczam, że po 1 jestem z drugiego końca Polski, a po 2 jestem całkowicie nieobeznana w podróżach, to będzie tak naprawdę mój pierwszy wyjazd gdzieś dalej. Chciałabym zadać kilka (dla niektórych być może głupich pytań).

1. Jak się poruszać po tym mieście? Jak wiadomo jest to dla mnie zupełnie obce miasto, którego nie znam. Taksówki odpadają ze względów finansowych, ale czytałam coś o busach. Jak one funkcjonują?

2. Jak wiadomo teraz jest sezon zimowy, więc jeśli chciałabym znaleźć jakiś nocleg już tam na miejscu, bez wcześniejszej rezerwacji to jest to w ogóle możliwe? Zależy mi na niskiej cenie, luksus nie jest ważny, nie mam zbyt dużych wymagań, wystarczy pokój jednoosobowy, toaleta i miła obsługa :P (pytam o to w razie gdybym zdecydowała się jednak zostać dłużej niż jeden dzień)

3. Mogłbybyście mi polecić jakieś konkretne miejsca, które wyglądają jak typowo podhalańskie, a nie jak większość miast w Polsce? I jak tam dojechać?

4. Jak dojechać/dojść z dworca PKP na Krupówki? I ile zajmie mi przejście pieszo?

Jak jeszcze coś mi się nasunie to będę pytać, ale jak już wspominałam jadę tam na jeden dzień, a zależy mi, by jak najwięcej zwiedzić. Jakieś rady?

Z góry dzięki za odpowiedź!
W sumie zawsze jak jechałam do Zakopanego to rezerwowałam jakieś lokum, po prostu czuje się tak pewniej i nie tracę czasu na szukanie noclegu (najczęściej jestem tam po prostu na weekend). Może rozejrzyj się za czymś? Nie wiem, jaki masz przedział finansowy, ale ja od siebie polecam Apartamenty Alpini - czuć w w nich górski/góralski klimat, pokoje są klimatyczne, osoby pracujące przesympatyczne i jest to raczej kameralna noclegownia a nie wielki moloch

Jeśli będziesz tam tylko jeden dzień to raczej nie poszalejesz. Polecam standard: Krupówki, Gubałówka, jak styknie czasu to busikiem na Kasprowy i wjechać kolejką? Dwa dni już robią różnice, bo można się wtedy wybrać w jeden dzień typowo w góry albo zaliczyć Morskie Oko.

I pocieszę cię - jeszcze nie zaczął się sezon zimowy
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-13, 17:26   #3
sadava008
Przyczajenie

Mam pytanie.. jak dokładnie wygląda rezerwacja tego apartamentu Alpini? Ile mniej więcej kosztuje nocleg (dla jednej osoby) i czy rezerwując miesiąc wcześniej (z stycznia na luty) nie będzie problemów?

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

I jeszcze jedno pytanie - jakbym zarezerwowała np. dzisiaj to kiedy muszę zapłacić?

PS. Na ich stronie internetowej sprawdziłam ceny i 200 zł. za nocleg jestem w stanie zapłacić
Stary 2016-11-13, 22:40   #4
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sadava008 Pokaż wiadomość
Mam pytanie.. jak dokładnie wygląda rezerwacja tego apartamentu Alpini? Ile mniej więcej kosztuje nocleg (dla jednej osoby) i czy rezerwując miesiąc wcześniej (z stycznia na luty) nie będzie problemów?

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

I jeszcze jedno pytanie - jakbym zarezerwowała np. dzisiaj to kiedy muszę zapłacić?

PS. Na ich stronie internetowej sprawdziłam ceny i 200 zł. za nocleg jestem w stanie zapłacić

Hmm ostatnio byłam tam w kwietniu, prawie przed samą majówką, a nie było problemu z noclegiem na weekend (rezerwowałam chyba na 2-3 tyg przed przyjazdem). Ale to był powiedzmy gorący okres, bo wczesna wiosna i majówka tuż tuż. Przelewałam zadatek, reszta w dniu przyjazdu.

Możesz sobie przejrzeć jeszcze wszelakie trivago, booking itp. i popatrzeć na promocję. Może znajdziesz coś bliżej samych Krupówek w fajnej cenie. W większości ofert stamtąd opłata za nocleg pobierana jest na miejscu i sporo jest ofert np. ze śniadaniem w cenie.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-14, 06:39   #5
sadava008
Przyczajenie

A zna Pani coś z opłatą na miejscu? Tzn. wiem, że mogę poszukać, ale wolę coś polecanego. I jeszcze pytanie - jakbym zarezerwowała sobie alpini już dzisiaj to mogłabym zrobić wpłatę pod koniec grudnia?

---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 06:27 ----------

I jeszcze chciałabym zapytać ile wynosi zadatek w Alpini
Stary 2017-01-03, 20:57   #6
aalicia88
Przyczajenie

Moim zdaniem busami bardzo łatwo się przetransportować ale to jeżeli chcesz jeździć w jakieś okolice. Po Zakopanem nie musisz w ogóle korzystać z tego transportu. Pochodzisz wszędzie na nogach bez większego problemu.
aalicia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości