Jak mam sobie wzmocnić głos ??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-21, 08:53   #1
tasiemiec
Raczkowanie

Talking

Jak mam sobie wzmocnić głos ???

Cześć Wizażanki!
Mam pewnien problem, już od którejś osoby słysze że za cicho mówię i mam jakiś taki monotonny głos, wiecie podobno taki nieprzekonujacy...
Jak mam to zmienić, chciałabym mówić tak pewnie i dibitnie, ale jakoś mi to nie wychodzi...Palenie i chrypka odpada . Podobno jak sie mnie długo słucha to można usnąć...
Pomocy ja nie chcę być "słyszana" jako nudziara...
Znacie jakieś tricki na wzmocnienie barwy głosu i intonacji??
tasiemiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 09:09   #2
lawenda-w-chodakach
Rozeznanie

Dot.: Jak mam sobie wzmocnić głos ???

nie znam żadnych tricków ale może polub swój głos? Taki monotonny i usypiający głos mają hipnotyzerzy może zostaniesz hipnotyzerką?

Ja wzmacniam swój głos na kółku teatralnym po prostu tam nie można mówić cicho, a gdy nie chcesz, żeby facet się wydzierał że za cicho mówisz, to trzeba się wydzierać

nie zrażam się.

lawenda-w-chodakach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 09:15   #3
Ehinokokus
Zadomowienie

Może spróbuj poczytać w domu rózne texty na głos. Poćwicz czytając ta samą linijkę na różne sposoby. Baw sie intonacją. Faktycznie to, że cicho mówisz może być problematyczne w wielu sytuacjach. Wydaje mi się, ze to czy mówisz głośno czy cicho to bardziej kwestia przyzwyczajenia.
Ehinokokus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 09:17   #4
sweetes_things
Rozeznanie

A to sie wogóle da zmienić? Głos to cecha bardzo indywidualna i niewiem czy jakies lekarstwa lub inne cuda niewidy pomogą ;> Poprostu mów głośniej i akcentuj jakieś ważne zdania w swoich wypowiedziach tak by innych potrzymac troche w napięciu i powinno byc dobrze
Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ
Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ
Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM
Taka już jestem..i to właśnie jA
by Sweetes_things
sweetes_things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 23:22   #5
BERRY21
Zadomowienie

Podbijam watek- mam ten sam problem co Ty...
Zaliczylam wczoraj emisje glosu (od niedawna obowiazkowa na moich studiach), ale prowadzaca zajecia w niczym mi nie pomogla- moj glos jest nadal za cichy, a gdy staram sie mowic glosniej od razu dostaje chrypki- wystarczy, ze godzine rozmawiam przez telefon (rzadko mi sie to zdarza) i trace glos
Nie wiem co z tym zrobic, szukalam w necie jakis porad, ale oprocz ciaglego bla bla bla o prawidlowym oddychaniu nic nie znalazlam
Czasem zazdroszcze ludziom, ktorzy maja donosny glos przykuwajacy uwage (a raczej sluch), bo mnie mozna uslyszec jedynie z bliska.

BERRY21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-21, 01:20   #6
Anulala
Raczkowanie

Witam

Głos to jest i moj problem; / wszyscy mi ciagle powtarzaja zebym mowiła głośniej ,a ja kurcze nie umiem,nie moge ale CHCe!! mowic głosno i wyraźnie;( ostatnio wygłaszałam referat i co było?starałam sie mowić głośno ale w efekcie rozbolało mnie gardło a pozatym moj głos był strasznie skrzeczący i wogóle okropny i momo ze starałam sie mowic głosno i tak było cicho;(
Oj wogole nie lubie swojego głosu;(
moze sa jednak jakieś sposoby na wzmocnienie i polepszenie(?) głosu. słyszałam ze radiowcy stostuja ,jakby to powiedzieć wymiotowanie naczczko? wkarzdym badz razie dwa palce do gardła i jedzemy; )
A moze czym gardło trzeba płukać?no nie wiem ale jakis sposob musi byc;]
Anulala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-21, 07:37   #7
nebraska
Zakorzenienie

a może zgłoś się do lekarza foniatry? On będzie na pewno mógł ci pomóc

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-21, 13:30   #8
Nicość
Raczkowanie

Siły glosu nie zmienisz,możesz popracowac za to nad intonacją:czytanie na glos specjalnie przeznaczonych do tego tekstow,na Gronie jest tego sporo.
Nicość jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-21, 13:57   #9
BERRY21
Zadomowienie

Ćwiczenia intonacji
Oczywiście nie wystarczy mówić wyraźnie, trzeba jeszcze pamiętać o intonacji, o odpowiednim akcentowaniu wyrazów, całych fraz. W zależności od celu naszej wypowiedzi, od efektu, jaki chcemy wywrzeć, możemy wypowiadać tekst z namaszczeniem, z przekąsem, z lekceważeniem, z zapałem itd.

• Powiedz zdanie: Wracam do domu, w ten sposób, by widzowie mogli odgadnąć, w jakiej sytuacji zostało one wypowiedziane, np.:

- wracamy do rodziny po długiej rozłące, mocno stęsknieni;
- nie mamy ochoty kontynuować nudnej zabawy;
- obraziliśmy się na kolegów;
- dowiedzieliśmy się, że w domu czeka na nas nowy kom*puter itp., itd.

• Słynna anegdota opowiada nam, że Modrzejewska wywarła niezapomniane wrażenie na amerykańskiej publiczności, nieznającej naszego języka, recytując... polski alfabet. Spróbujmy i my dokonać czegoś podobnego. Ograniczmy gesty i ruchy, a operując samym głosem, wypowiadającym alfabet, starajmy się przekazać:

- opowieść o spotkaniu z ufoludkiem (zaskoczenie, strach, ciekawość i radość ze spotkania);
- pełne zapału usprawiedliwianie się przed nauczycielem z przyczyn spóźnienia;
- kłótnię z młodszym bratem, który poplamił nam zeszyty (złość, upominanie, tłumaczenie, że „tak nie wolno..." itd.);
- emocje kibica sportowego przed telewizorem.

znalazlam to na tej stronie:
http://czytelnia.onet.pl/0,1212108,do_czytania.html

BERRY21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 21:48   #10
Kimie
Raczkowanie

GG do Kimie

No więc nie wiem czy ktoś to teraz przeczyta, w końcu ostatnia wiadomośc została napisana dwa lata temu. Nie ważne.

No więc są sposoby na wzmocnienie swojego głosu i na to aby był bardziej dźwięczny! Najważniejsza jest praca PRZEPONĄ, czyli oddychanie dolną częścią ciała tak, aby ramiona się nie podnosiły.

Możesz stanąć przed lustrem, rozluźnić się i oddychać bardzo spokojnie patrząc na swój brzuch. Spróbuj oddychać tak jakby brzuch był balone, który musisz napełnić, aby twój mózg mógł analizowac różne informacje.

Trzeba po prostu oddychać przeponą, jak ktoś chce się czegoś więcej dowiedzieć to piszcie.

Kuracja włosów:
* prostowanie keratynowe 21.07.10, 15.01.11
* długość: 50 cm

Voila!

Forget Saturday morning cartoons!
- I watch ShaneDawsonTV

"Uśmiech to pół pocałunku. Uśmiechnij się do mnie dwa razy. "

Kimie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 18:28   #11
olusia070794
Raczkowanie

Hej, ja to właściwie potrzebuję małej pomocy. Kocham śpiewać. I jak twierdzą znajomi, przyjaciele i nauczycielka z muzyki... mam głos.. Chciałabym to jakoś wykorzystać, ale problem w tym, że ja śpiewam za cicho. Próbuję i próbuję, ale jak śpiewam głosniej to zaczynam skrzeczeć. A niestety na pomoc kogoś wykształconego liczyć nie mogę. Może znacie jakieś ćwiczenia na głos, ale właśnie typowo na śpiewanie? Od czego zaczynałyście? Aha, i nie mówię do o śpiewaniu operowym, że się tak wyraże.
Stary 2009-05-15, 22:02   #12
Kimie
Raczkowanie

GG do Kimie

Tak, jak już pisałam - PRZEPONA, PRZEPONA, PRZEPONA! To ważne, a do tego uśmiech, bo uruchamia podniebienie miękkie. Odpowiednia postawa, oczywiście dobra kondycja (samopoczucie). I jedziesz!

O przeponie już coś wspomniałam wcześniej, można robić różne ćwiczenia. Np. położyć się na ziemi, położyć książkę na brzuchu i oddychać tak, by się podnosiła, czyli dolną częścią żeber i przeponą. Rób sobie przerwy, bo zaczniesz hiperwentylować i zacznie ci się kręcić w głowie. Powodzenia, poszukaj jeszcze na innych stronach.

Kuracja włosów:
* prostowanie keratynowe 21.07.10, 15.01.11
* długość: 50 cm

Voila!

Forget Saturday morning cartoons!
- I watch ShaneDawsonTV

"Uśmiech to pół pocałunku. Uśmiechnij się do mnie dwa razy. "

Kimie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości