Zioła - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-21, 14:59   #1
mao mai
Zadomowienie

Zioła

Chciałabym zgromadzic tutaj jak najwięcej informacji na temat róznych herbat ziołowych, a także róznych ziół w kuchni np. Na co wpływają - kiedy stosować, co dają i gdzie można dostać

Przy okazji chciałam zapytać, czy któraś w was nie spotkała sie z Czerwoną Koniczyną w sklepach. Przeglądałam pólki w sklepie w dziale wszelkich herbatek ziołowych etc. Szukałam tez w Aptekach internetowych. Szczerze mówiac nigdy nic takiego mi w oko nie wpadło

No a poza tym to zeby nie bylo, ze nie wpisze jakiejs informacji

POKRZYWA - oczyszcza jelita, a wiec jest dobra przy odchudzaniu. Poza tym także oczyszcza watrobe.

W zeszłym tygodniu kupiłam herbatke z pokrzywy. Moja kolezanka ja pije i mówi, ze czuje sie lepiej, a do smaku sie przyzwyczaiła.
Troche sceptycznie podchodzilam do picia tego typu rewelacji Ale stwierdziłam, ze nie zaszkodzi spróbowac. Trzeba pic 2 szklanki dziennie. Ja postatnowilam zrobic test na sobie - bo w koncu, to naturalne i mi nie zaszkodzi, a przeciez może pomóc

Może napiszcie jakich ziół używacie w kuchni i czy one np wspomagaja odchudzanie

Ja pije herbate z pokrzywy dwa razy dziennie - razo po wstaniu z łozka warto wypic szklanke cieple wody z cytryna, a pozniej szklanke herbaty w pokrzywy, zeby oczyscic jelita przed całym dniem
To keep me from drowning
Promises have been turned to lies
Can’t even be honest inside
Now I’m running backward
Watching my life wave me goodbye

Edytowane przez italiaanka
Czas edycji: 2007-06-26 o 22:59 Powód: 3 posty połączony w 1 - proszę używać opcji "edytuj"
mao mai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 15:42   #2
Wojtusia
Zakorzenienie

Dot.: * Herbaty ZIOŁOWE * ZIOŁA * info Q/A

Hej, ja czasami piłam herbatke z Krwawnika, pomaga przy migrenie i ogólnie na rózne kobiece dolegliwości, jak ktoś bedzie chciał więcej informacji to moge napisać.
A poza ty to mam w domu ziele nagietka, pokrzywy, szałwi, rumianku, ale korzystam sporadycznie. Szałwia to wiadomo, na różne zapalenia gardła, działa odkarzająco, podobnie nagietek. I tyle z ziół posiadam, tych do picia oczywiście.

A do potraw to mam różne: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn i nie pamietam co jeszcze. Te bardzo lubie i dodaje prawie do wszystkiego (tzn. bazylie i oregano).
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 15:55   #3
mao mai
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia
A do potraw to mam różne: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn i nie pamietam co jeszcze. Te bardzo lubie i dodaje prawie do wszystkiego (tzn. bazylie i oregano).
Ja tez dodaje bardzo czesto bazylie - oregano bardzo lubie, ale jak czegos nie mam pod reka ... Chyba jednak zaczne stosowac je czesciej.

Jesli chodzi o szalwie to nigdy tak naprawde jej nie pilam - uzywam tylko do płukania gardła np. Natomiast szałwia pomaga przy zaparciach - podobno 3 szklanki dziennie wpływaja bardzo dobrze na prace jelit

A z czerwona koniczyna sie nie spotkałas??
To keep me from drowning
Promises have been turned to lies
Can’t even be honest inside
Now I’m running backward
Watching my life wave me goodbye

mao mai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 16:03   #4
Wojtusia
Zakorzenienie

Nie, nie słyszałam o niej, musiałabym zapytać w aptece. A na co ona pomaga?
Stary 2006-03-22, 18:46   #5
bietka
Raczkowanie

ojjj temacik dla mnie, jakieś 3 tygodnie temu mama przypadkowo zaproponowała mi pokrzywę do picia, jako że miałam sushi w gardle wypiłam i mi się to spodobało , teraz na okrągło pije jakieś ziółka, mięte wprost uwielbiam, ten smak pyycha, jest ona dobra na cały przewód pokarmowy napalona moją nową manią kupiłam też bratek, dziurawiec, melise (na uspokojenie hehehe ), rumianek, pokrzywę, ale raczej się rozczarowałam bo one są troche syfskie i pije je bo mają dobre skutki, ale i tak najczęściej siegam po ukochaną mięte wiem jeszcze, że bratek jest wskazany podczas trądziku, działa pozytywnie na skórę
bietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 19:13   #6
Wojtusia
Zakorzenienie

Zgadzam się bratek dobrze działa na skórę, wzmacnia naczynka. Mięty nie pije ale to dlatego, że poprawia apetyt a ja i tak mam duży Melisę piłam raz czy dwa, gdy byłam denerwowana, ale nie wiem czy pomogła, bo chyba trzeba ją częściej pić. Ja i tak narazie jestem przekonana do krwawnika najbardziej, wierze że działa
Stary 2006-03-26, 15:40   #7
feVer87
Zadomowienie

Wygrzebalam ten spisany na stratę topick, bo bardzo ciekawią mnie wlasnie ziola..dziewczyny piszcie jakie pijecie...!!!! i na co pomagają...
napewno takie ziołka są pomocne przy diecie...
ziola regulują przemianę materii i oczyszczają organizm.. wiec przyznawac się kto jakie pija...??
ja osobiscie bratka, ale glownie ze względu na cerę..

wpisujmy moze jakie ziola na co pomagają..

Żeń-szeń zapobiega depresjom. 15 g drobno posiekanych korzeni zalej litrem zimnej wody. Gotuj 3 minuty. Przefiltruj. Dodawaj codziennie 1-2 łyżeczki do produktów mącznych lub surówek. Możesz też pić gotową herbatkę z żeń-szenia w torebkach (herbatka z żeń-szenia "Zdrovit" - napój instant), wzbogaconą miodem i witaminami z grupy B - zapewni poprawę sprawności intelektualnej oraz usunie zmęczenie fizyczne i psychiczne.
Pokrzywa jest cennym źródłem witamin, soli mineralnych i pierwiastków śladowych. Badania kliniczne wskazują, że roślina ta poprawia pamięć i zmniejsza uczucie zmęczenia. 50 g pokrzywy zalej litrem wody. Parz 10 minut. Przefiltruj. Pij 3-4 filiżanki dziennie podczas posiłków.
feVer87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-31, 14:32   #8
Wojtusia
Zakorzenienie

To ja może odświeżę ten wątek

Mięta- pobudza łaknienie (to akurat chyba w naszym przypadku nie jest pożądane) ułatwia trawienie, działa antyseptycznie, rozkurczowo, uspokajająco. Obniża delikatnie ciśnienie krwi. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, nudności z przejedzenia. Wskazana po przeabyty zapaleniu wątroby. Łagodzi skutki spożywania alkoholu- usuwa toksyny z organizmu.

Rumianek- pomaga przy wzdęciach, biegunce, dolegliwościach żołądkowych, w zaburzeniach miesiączkowania, braku miesiączkii innych dolegliwościach podbrzusza. Działą napotnie, uspokajająco, stosuje się w stanach zapalnych oczu, podrażnieniach. Można stosować do płukania włosów (jasnych), stają sie puszyste i błyszczące. Wdychanie par z naparu rumianku pomaga przy katarze i zapaleniu zatok przynosowych.

Przywrotnik pospolity- przynosi ulgę w zaburzeniach miesiaczkowania, upławach, dolegliwościach okresu przekwitania. Usuwa osłabienie mięśni i kończyn oraz pomaga w niedokrwistości. Jest pomocny we wszystkich chorobach kobiecych. Jest także szczególnie polecany w otyłości. Picie 2 -3 szklanek herbatki działa bardzo korzystnie. Pomaga także przy niespokojnym śnie.

Nagietek lekarski- oczyszcza krew, pobudza krążenie, pomaga przy żylakach zapaleniu żył, grzybicy stóp. Wewnętrzenie w formie herbatki stosuje się w schorzeniach przewodu pokarmowego, skurczach i wrzodach żołądka

Krwawnik pospolity- pomaga przy nieregularnych miesiączkach, upławach, przy zawrotach głowy, mdłościach, chorobach oczu i krwawieniach z nosa. Ponadto pomaga przy migrenie. W wypadku zapalenia jajników pomagają półkąpiele w krwawniku.

Przy tych ziołach wymieniłam tylko część ich zastosowań. Informacje zaczerpnęłam m.in z książki "Apteka Pana Boga" M. Treben.
Należy tylko pamiętać, że przy zażywaniu niektórych leków nie można pić ziółek. Należy najpierw skonsultować sie z lekarzem

Gdyby kogoś interesowało jakieś konkretne zioło lub schorzenie które można wyleczyć za pomocą ziół to piszcie, poszukam.
Stary 2006-03-31, 15:32   #9
As!a
Raczkowanie

GG do As!a

O, świetny temacik, bo ostatnio stałam się fanka ziół
Dziś kupiłam Melisę i postanowiłam, że będę pić, bo straszny ze mnie nerwus.
Pokrzywa - ja zaczęłam pić ze względu na włosy, bo ponoć pobudza cebulki, a oprócz tego ponoć dodatkowo wspomaga przemianę materii.

I skrzyp polny - też ze względu na włosy zaczęłam pić, wzmacnia włosy, paznokcie, gdzies czytałam, że pomaga w walce z cellulitem( też ze względu na zawartość krzemionki). Ale po dłuższym stosowaniu może spowodować niedobory witaminy B1.
Stary 2006-03-31, 19:41   #10
bietka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia
To ja może odświeżę ten wątek

Mięta- pobudza łaknienie (to akurat chyba w naszym przypadku nie jest pożądane) ułatwia trawienie, działa antyseptycznie, rozkurczowo, uspokajająco. Obniża delikatnie ciśnienie krwi. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, nudności z przejedzenia. Wskazana po przeabyty zapaleniu wątroby. Łagodzi skutki spożywania alkoholu- usuwa toksyny z organizmu.
a mi mięta jakoś nie pobudza apetytu ale co do tego alkoholu potwierdzam w 200%!!! jest super na kaca, od razu przechodzi
ja melise pije na wieczór i później śpie jak bobas :
bietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 19:47   #11
demetria
Rozeznanie

GG do demetria
Cytat:
Napisane przez mao mai
Ja tez dodaje bardzo czesto bazylie - oregano bardzo lubie, ale jak czegos nie mam pod reka ... Chyba jednak zaczne stosowac je czesciej.

Jesli chodzi o szalwie to nigdy tak naprawde jej nie pilam - uzywam tylko do płukania gardła np. Natomiast szałwia pomaga przy zaparciach - podobno 3 szklanki dziennie wpływaja bardzo dobrze na prace jelit

A z czerwona koniczyna sie nie spotkałas??
skrzyp polny do picia?? dla mnie to dziwne, bo on mi sie zawsze z tabletkami kojarzy no ale rzacywiście nawet widziałam keidyś

koniczyna czerwona to nic innego jak zwykła koniczyna łąkowa rosnąca na naszych polach obecnie surowcem zielarskim jest ziele, czyli rozwiniete główki kwiatowe z ulistniona szypułką, długości do 7 cm, które scina sie i suszy na powietrzu w przewiewnym miejscu, czesto uzywa się też samych kwiatów. Współczesne badania wykazały, że koniczyna zawiera duże ilości flawonoidów, a wśród nich trifolinę, barwniki antycyjanowe i kwasy organiczne (m. in. kumarowy i salicylowy), saponiny, garbniki, karoteny oraz wit. C i E.

substancje te działają moczopędnie i wykrztuśnie, zmniejszaja stany zapalne oskrzeli i objawy dusznicy bolesnej. odwary z koniczyny pobudzaja czynnosci watroby i pecherzyka żółciowego, reguluja czynnosci przewodu pokarmowego, ułatwiaja wypróżnienia i pobudzaja apetyt. Stosowane zewnetrznie wykazują własciwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwświądowe. Używa się je do płukania przy niezytach jamy ustnej i gardła oraz do okładów w świądzie skóry, oparzeniach i trudno gojących sie ranach.
Odwar przygotowuje sie z 2,5 łyżki rozdrobnionego ziela zalanego 3 szklankami goracej wody, pozostawionymi pod przykryciem na parze na 15-20 min. Po odstawieniu na 10 minut do naciagania i odcedzeniu, pije sie go po 2/3 szklanki 3 razy dziennie, godzine przed posiłkami. Zewnętrznie może on służyć do płukan okładów i przemywań.

Wyniki badan wykazyją, że ziele kończyny łąkowej zawiera zubstancje o charakterze estrogennym, które moga być wykorzystywane zamiast hormonalnej kuracji zastępczej dla kobiet w okresie menopauzy. Stwierdzono, że estrogeny koniczyny sa najlepiej przyswajane przez skóre i w związku z tym za najbardziej skuteczne uznaje się kąpiele z dodatkiem koniczynowego odwaru

info z książki "Domowe porady ziołowe" Teresa Lewkowicz-Mosiej

jeżeli potrzebne info o jakims ziółku to polecam się na przyszłość

znalazłam jeszcze inne info w tej książce, mianowicie ziółka na otyłośc:
-grejpfrut ( to zioło????????)
-kłącze perze
-kora kruszyny
-korzeń mmniszka
-korzeń mydlnicy
-korzeń rzewienia
-korzen wilżyny
-kwiat wiązówki
-liść brzozy
-liść ostrokrzewu
-nasienie gorczycy białej
-owoc żurawiny błotnej
-ziele marzanki
-ziele ostrożenia
-ziele owsa
-ziele skrzypu
-ziele rdestu ptasiego
-znamiona kukurydzy

Czas edycji: 2007-06-26 o 22:58 Powód: Post pod postem - połączone, proszę używać edycji.
demetria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-15, 17:46   #12
Lib_r4
Rozeznanie

[Zioła]

Witam,
Nie wiem czy to jest dobry pomysł na wątek ale przeszukałam różne sklepy internetowe i tam niestety za wiele sie nie dowiedzialam. Tutaj też już przeszukałam forum i nic takiego nie znalazłam. Dlatego proszę Was o radę.
Mianowicie... Chciałabym kupić sobie dobrą książkę o ziołach. Może nie tyle co o ich hodowli ale o zastosowaniu. Ostatnio bardzo mnie zaciekawił ten temat i chcialabym troche zgłębić wiedzę. Czy któraś z Was interesuje sie ziołami? Jeśli tak to może znacie jakąś książkę którą mogłybyście mi polecić?
Z góry dziękuję za odp.
talia: 71 cm (Cel: 65 cm)
biodra: 94 cm
udo: 53 cm
łydka: 33 cm
ramię: 25,5 cm (Cel: 23 cm)

Kolejne mierzenie środek sierpnia.
Lib_r4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-16, 12:53   #13
booM
Rozeznanie

Dot.: [Zioła]

Wykaz literatury

1. Anioł - Kwiatkowska J Kwiatkowski S Berdowski W "Rośliny lecznicze"
2. Gayówna D "Rośliny łąk"
3. Gołębiowski T " Rośliny gór i podgórzy"
4. Mowszowicz J "Pospolite rośliny naczyniowe Polski"
5. Mowszowicz J "Flora wiosenna"
6. Mowszowicz J "Flora letnia"
7. Mowszowicz J "Flora jesienna"
8. Podbielkowski Z "Rośliny wydm"
9. Polakowska M "Rośliny wodne"
10. Schwarz Z Szober J " Rośliny towarzyszące człowiekowi"
Stary 2007-03-16, 12:58   #14
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lib_r4 Pokaż wiadomość
Witam,
Nie wiem czy to jest dobry pomysł na wątek ale przeszukałam różne sklepy internetowe i tam niestety za wiele sie nie dowiedzialam. Tutaj też już przeszukałam forum i nic takiego nie znalazłam. Dlatego proszę Was o radę.
Mianowicie... Chciałabym kupić sobie dobrą książkę o ziołach. Może nie tyle co o ich hodowli ale o zastosowaniu. Ostatnio bardzo mnie zaciekawił ten temat i chcialabym troche zgłębić wiedzę. Czy któraś z Was interesuje sie ziołami? Jeśli tak to może znacie jakąś książkę którą mogłybyście mi polecić?
Z góry dziękuję za odp.

hej,
ja nie znam zadnych ksiazek o tej tematyce, ale mi tez brakuje na tym forum wątku o ziolach.
Kiedys costam bylo,ale w sumie nie za wiele

Jak by ktos cos wiedział, to piszcie - podczepiam się pod wątek

gujana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 22:41   #15
poiuy85
Raczkowanie

GG do poiuy85
Smile Dot.: [Zioła]

"Wielka encyklopedia ziół leczniczych" - niestety nie pamietam autora, a nie moge chwilowo sprawdzic gdyż obecnie jestem w wiedniu a ksiązka została w domciu w pol. Jak dla mnie ta ksiązka a raczej księga jest bomba
poiuy85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-19, 11:10   #16
Lib_r4
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi

Gujana a stosujesz jakieś ziółka? Może ktoś zna fajne przepisy na jakieś napary z ziół np na ładną cere/włosy/paznokcie, może coś co do kąpieli można dodać. Ja gdzies ostatnio czytalam ze mozna sobie zafundowac kąpiel z rumiankiem, zaparzyć rumianek i dolać do wanny

Stary 2007-03-19, 12:53   #17
201607211724
Konto usunięte

polecam "Wróćmy do ziół" Klimuszko. O ile warstwa moralizatorsko-ideologiczna jest przez mnie ignorowana o tyle samo praktyczne zastosowanie ziół jest świetnie przedłożone.
Pijam dużo ziółek, może za dużo. Ostatnio "zapijam się" szałwią. I też jakaś rozedrgana chodzę
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-19, 21:29   #18
poiuy85
Raczkowanie

GG do poiuy85

--na ładne mocne paznokcie: ziele srzypu zalewasz olejem i odtawiasz na jakies 2 tygodnie, potem moczysz w tym pazkocie
--na ładne, zdrowe włosy : ziele skrzypu i pokrzywy zalewasz olejem j/w, potem robisz maseczke z tego oleju,żółtka i soku z cytryny przynajmniej raz w tygodniu(lekko ją ogrzewasz w miseczce z ciepłą woda i nakładasz na włosy, owijasz folia i ręcznikiem aby nie stracił ciepła) robie tak od lat, i naprawde włosy sa extra, 0 rozdwajania itd
--skrzyp lub pokrzywe można pić aby poprawic wygląd skóry, włosów i paznokci - tylko nie zbyt to smaczne
--kapiele w skrzypie oczyszczają organizm( 5 garści skrzypu zalewasz w garnku na noc, poten gotujesz na wolnym ogniu i wlewasz do kąpieli) po kilku takich zabiegach możesz odczuwac swedzenie skóry ponieważ wszystkie zanieczyszczenie będą "wyłazić"

Rośliny stosowane do kremów i płynów:
Aloes - sok z liści ma działanie łagodzące i gojące.
Awokado - znakomita odżywka dla skóry z dużą zawartością witamin A i E.ja przynajmniej raz w tygodniu robie sobie maseczkę, świetnie natłuszcza i odżywia.
Bez czarny (kwiat) - dobry tonik dla każdej cery, zwłaszcza starzejącej się i ziemistej. Zmiękcza skórę i wygładza zmarszczki, wybiela piegi i łagodzi oparzenia słoneczne.

Cytryna - środek ściągający, który przywraca skórze naturalną równowagę kwasową.
Fiołek - łagodny środek ściągający.dobry do parówek lub przemywania buzi
Krwawnik pospolity - gojący i oczyszczający środek ściągający.
Kwiat pomarańczy - świetny środek tonizujący, uważa się, że przywraca skórze barierę kwasową. Regeneruje suchą cerę i uszkodzone naczynia włosowate.
Lawenda - gojąca i łagodnie oczyszczająca do każdej cery.świetna do kąpieli lub parówek
Lipa (kwiat) - oczyszcza i zmiękcza skórę. jak dla mnie świetna jako herbatka

Macierzanka (tymianek) - oczyszcza, pobudza, łagodzi.do mycia buzi lub parówek
Mięta pieprzowa - środek stymulujący ściąganie skóry, rozjaśnia cerę.

Ogórek - środek oczyszczający i tonizujący, uśmierzający i gojący.ja go dodaje do maseczek
Pietruszka - środek przywracający suchej i wrażliwej skórze równowagę. a jako herbatka odświerza oddech i działa moczopędnie
Pokrzywa - dobrze oczyszcza, stosowana zwłaszcza do cery tłustej. np.parówki

Rozmaryn - wzmacniający, tonizujący i antyseptyczny, wzmaga krążenie i oczyszcza głęboko skórę.
Rumianek - łagodne, łagodzące zioło, które również zmiękcza i wybiela skórę.
Szałwia - oczyszcza, stymuluje ściąganie i zamyka pory.

Zioła do kąpieli leczniczych:
Odprężające: chmiel, jaśmin, kozłek lekarski, lipa, rumianek, więzówka.
Pobudzające: bazylia, bluszcz, eukaliptus, fenkuł, lawenda, liść laurowy, melisa, mięta, rozmaryn, sosna, szałwia, tymianek, wrotycz pospolity.
Gojące: krwawnik pospolity, mięta zielona, nagietek, przywrotnik, rojnik, żywokost.
Tonizujące: liść czarnej porzeczki, mniszek lekarski, pokrzywa, stokrotka.
Zioła do parówek:
Oczyszczające: kwiat lipy, pokrzywa.
Pobudzające krążenie: pokrzywa, rozmaryn.
Uśmierzające i oczyszczające: awenda, melisa, mięta okrągłolistna i zielona, płatki róży, rumianek, trybula, tymianek.
Do tłustej cery: bodziszek cuchnący, łubin (zmiażdżone nasiona), krwawnik, kwiat nagietka, skrzyp, szałwia.
Do cery suchej, wrażliwej: chaber bławatek, fiołek pachnący, ogórecznik, pietruszka, prawoślaz lekarski, szczaw.
Do starzejące się lub ziemistej cery: czarny bez (kwiaty), koniczyna łąkowa (kwiaty i liście), mniszek lekarski, wrotycz (kwiaty i liście).

Zioła do pielęgnacji włosów(płukanki):
Do włosów suchych: korzeń łopianu, żywokost, kwiat czarnego bzu, prawoślaz lekarski, pietruszka, szałwia, pokrzywa zwyczajna.
Do włosów tłustych: nagietek, skrzyp, sok z cytryny, melisa, lawenda, mięta, rozmaryn, krwawnik pospolity.
Przeciw łupieżowi: łopian, rumianek, czosnek, cebula, pietruszka, rozmaryn, pokrzywa zwyczajna, macierzanka.
Do łagodzenia podrażnienia skóry głowy: kocimiętka, rumianek, żywokost.
Sztywność i połysk dają: nagietek, skrzyp, kwiat lipy, nasturcja,

Do rozjaśniania włosów: rumianek
Stary 2007-03-19, 22:23   #19
jolla11
Rozeznanie

Cytat:
Witam,
Z góry dziękuję za odp.
Mozesz poszukac w antykwariacie ksiazek Ireny Gumowskiej, ale uwazaj, bo nie wszystkie sa o ziołach, ewentualnie trafisz na jakas o odzywianiu
jolla11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-20, 08:50   #20
gregmi
Przyczajenie

GG do gregmi

Witam! Słyszałam, dokładnie wczoraj że jest na rynky wspaniała książka o ziołach pt. " Boża apteka " ( nie chodzi tu o "Leki z Bożej Apteki" bo taka też jest) Niestety nie znam autora i wydawnictwa. Sama będę ja poszukiwała.
Pozdrawiam
gregmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-20, 11:49   #21
Lib_r4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez orenda Pokaż wiadomość
polecam "Wróćmy do ziół" Klimuszko. O ile warstwa moralizatorsko-ideologiczna jest przez mnie ignorowana o tyle samo praktyczne zastosowanie ziół jest świetnie przedłożone.
Pijam dużo ziółek, może za dużo. Ostatnio "zapijam się" szałwią. I też jakaś rozedrgana chodzę
Myślalam że szałwie stosuje się tylko zewnętrznie, jako tzw płukanki.

poiuy85 dzięki! super przepisy! pokrzywe na pewno sobie niedlugo kupie i będę ją pić, można z niej robić też plukanki do włosów?

Stary 2007-03-20, 18:15   #22
poiuy85
Raczkowanie

GG do poiuy85

hello! jasne, pokrzywa sie świetnie nadaje na płukanki, szczególnie do włosów szybko przetłuszczających się
Stary 2007-03-20, 19:25   #23
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Myślalam że szałwie stosuje się tylko zewnętrznie, jako tzw płukanki.

poiuy85 dzięki! super przepisy! pokrzywe na pewno sobie niedlugo kupie i będę ją pić, można z niej robić też plukanki do włosów?
wewnętrznie też, tylko że niestety za długo i za dużo nie można, bo tujon to w sumie trucizna, a szkoda, bo parzona szałwia ma świetny, specyficzny smaczek. Pozdrawiam.
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-20, 21:39   #24
Lib_r4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez poiuy85 Pokaż wiadomość
hello! jasne, pokrzywa sie świetnie nadaje na płukanki, szczególnie do włosów szybko przetłuszczających się
aha dzisiaj robilam sobie plukanke rumiankiem ale nastepnym razem zrobie szałwią

a czy któreś ziółka mają jakis pozytywny wplyw na odchudzanie?

Stary 2007-03-21, 08:53   #25
poiuy85
Raczkowanie

GG do poiuy85

jedyne co tak z biegu pamietam to koper włoski - jest dobry na odchudzanie
Stary 2007-05-16, 18:06   #26
sava86
Raczkowanie

GG do sava86

Wielka Encyklopedia Ziół jest chyba najlepsza. Osobiście studiuję "Aptekę Pana Boga".

Edytowane przez sava86
Czas edycji: 2011-12-16 o 10:15
sava86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-20, 00:26   #27
sajszi
Raczkowanie

Jest tez taka książka "kompendium ziołolecznictwa" Leonidasa Samochowieca, ale jest ona trochę bardziej specjalistyczna (tzn. przeznaczona dla lekarzy, farmaceutów i studentów ale także dla osób interesujących sie lekami roślinnymi). Jest dość przystępnie napisana oraz są różne przepisy na napary odwary, płukanki (np. rozjaśniająca włosy, do przyciemniania), maseczki, lotiony i in. Są działy między innymi poświęcone fitoterapii w chorobach układu moczowego, oddechowego, pokarmowego, w zaburzeniach przemiany materii, w dermatologii i inn.
Pod każdym zagadnieniem są wymienione stosowane rośliny, kazda roślina jest omówiona w ten sposób, że jest podany surowiec, skład, działanie i zastosowanie. Oprócz tego są także przepisy złożone np. maseczka lecznicza do cery tłustej z łojotokiem czy do cery zwitczałej z rozszerzonymi naczynkami, albo też mieszanki stosowane w jakims schorzeniu.
Jak ja ją kupowałam ok. 3 lata temu to kosztowała 59 zł, ale myślę że cena się raczej nie zmieniła.
sajszi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-06, 10:03   #28
lafigue
Zadomowienie

odkopuję wątek
czy ktoś wie, gdzie można kupić czerwoną koniczynę w Warszawie /lub w necie/? obskoczyłam już apteki i sklepy zielarskie, ale wszyscy robią tylko wielkie oczy...

up, up

Czas edycji: 2007-06-26 o 22:57 Powód: Post pod postem - połączone
lafigue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-28, 14:20   #29
asiaczek_1
Raczkowanie

hej

ja pije BRATKA na poprawe cery, pomaga w walce z trądzikiem i oczyszcza organizm....

z ziół czasami zdarza mi sie pić MIĘTĘ, gdy moj żołądek nie domaga oraz SZAŁWIĘ na ból gardła, naprawde skutkuje tylko ze trzeba go pić od razu jak tylko gardło zacznie nam doskwierać bo pozniej to już SZAŁWIA niewiele moze zdziałać ale polecam
asiaczek_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 21:57   #30
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Zioła

Ja uwielbiam ziola. Najbardziej lubie klasyczne ziola prowansalskie (bazylia, oregano tymiankek etc.) dodaje je do potraw. Docenilam tez ziola do salatek, lubie tez koperek do ogorkow.

Z naparow pije malo - jezeli juz to mieta lub rumianek.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości