Cera tłusta po nałożeniu podkładu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-04, 20:50   #1
Kamila1023
Kamila

GG do Kamila1023

Cera tłusta po nałożeniu podkładu

Czesc dziewczyny,
Mam problem, mianowicie gdy nie nakladam podkladu, to moja cera jest normalna jezeli chodzi o swiecenie. Jednak gdy naloze podklad, to zaczyna sie swiecix jak nie powiem co. Probowalam juz chyba wszystkich podkladow drogeryjnych, troche aptexznyxh i troxhe naturalnym jednak zawsze z tym samym efektem. Na ogole skupialam sie na podkladach dla cery mieszanej/tlustej. Najlatwiej niw nakladalabym nic, ale mam sporo wagrow i przebarwien. Macie jakas rade?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kamila1023 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-04, 21:08   #2
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Dot.: Cera tlusta po nalozeniu podkladu

Cytat:
Napisane przez Kamila1023 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny,
Mam problem, mianowicie gdy nie nakladam podkladu, to moja cera jest normalna jezeli chodzi o swiecenie. Jednak gdy naloze podklad, to zaczyna sie swiecix jak nie powiem co. Probowalam juz chyba wszystkich podkladow drogeryjnych, troche aptexznyxh i troxhe naturalnym jednak zawsze z tym samym efektem. Na ogole skupialam sie na podkladach dla cery mieszanej/tlustej. Najlatwiej niw nakladalabym nic, ale mam sporo wagrow i przebarwien. Macie jakas rade?

Większość podkładów do cery tłustej/mieszanej ma alkohol w składzie, który wysusza skórę, a wysuszona skóra broni się produkując dużo sebum. Zatem masz kilka opcji wg mnie:
1. wybieraj formuły bardziej nawilżające, albo podkłady matujące, które mają alkohol gdzieś daleko w składzie
2. przerzuć się na kosmetyki do makijażu azjatyckie, albo podkłady mineralne
3. nie wiem czy pudrujesz płynne fluidy. Wg mnie płynne podkłady bez pudrowania zawsze będą błyszczące
4. Nie wiem co można stosować na przebarwienia, ale na wągry dobre są kwasy np. migdałowy. Takie kwasy tylko strasznie brzmią, ale bardzo ładnie radzą sobie z wągrami (nie wyciągną ich, ale sprawią, że nie będą czarne, wylewające się z porów). Bielenda oraz pharmaceris ma jakiś preparat z kwasami.

Tak w ogóle to makijaż nigdy nie będzie wyglądał dobrze na słabo pielęgnowanej cerze. Dlatego niedoskonałości prócz ich maskowania trzeba leczyć, zwalczać.
Kori_Yoitama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-05, 07:44   #3
Kamila1023
Kamila

GG do Kamila1023

Cytat:
Napisane przez Kori_Yoitama Pokaż wiadomość
Większość podkładów do cery tłustej/mieszanej ma alkohol w składzie, który wysusza skórę, a wysuszona skóra broni się produkując dużo sebum. Zatem masz kilka opcji wg mnie:
1. wybieraj formuły bardziej nawilżające, albo podkłady matujące, które mają alkohol gdzieś daleko w składzie
2. przerzuć się na kosmetyki do makijażu azjatyckie, albo podkłady mineralne
3. nie wiem czy pudrujesz płynne fluidy. Wg mnie płynne podkłady bez pudrowania zawsze będą błyszczące
4. Nie wiem co można stosować na przebarwienia, ale na wągry dobre są kwasy np. migdałowy. Takie kwasy tylko strasznie brzmią, ale bardzo ładnie radzą sobie z wągrami (nie wyciągną ich, ale sprawią, że nie będą czarne, wylewające się z porów). Bielenda oraz pharmaceris ma jakiś preparat z kwasami.

Tak w ogóle to makijaż nigdy nie będzie wyglądał dobrze na słabo pielęgnowanej cerze. Dlatego niedoskonałości prócz ich maskowania trzeba leczyć, zwalczać.
Dzieki wielkie za odpowiedx. Mam takie oto cudo z bielendy. Wagrow nie rusza, ale zauwazylam ze rzadziej robia sie pryszcze1480923799430.jpg . Widze ze bielenda ma jeszcze jedno serum z kwasem 40%. Kiedys mialam kwasy z biochemii urody, ale ona bardzo mnie zluszczaly, a wagry i tak byly nieruszone. Kupilam sobie ostatni jeszcze mydlo takiw czarne z Natura Siberica

Stary 2016-12-05, 10:18   #4
Kamila1023
Kamila

GG do Kamila1023

A co polecacie do mycia (mam na mysli zel) i jeszcze jakis tonik?

Stary 2016-12-14, 19:02   #5
deserova
Raczkowanie

Cytat:

Dla mnie super jest seria nuno z Ziai. Używam żelu do mycia twarzy i toniku oraz rzadko peelingu enzymarycznego. Może nie działa jak apteczne i kosmetyczne specyfiki ale są łagodne dla skóry i nie wyskakują po nich żadne pryszcze, przynajmniej mi.
A co do błyszczenia się skóry po nałożeniu podkładu to miałam to samo ale jakiś czas temu skusiłam się na podkład essence w formie musu matujący. I przyznam, że jest nawet dobrze. Mam mega tłustą cerę ale on ładnie matuje i nawet jak pojawia się błyszczenie to nie jest to jakaś tragedia, że kapie mi z twarzy. Wystarczy wtedy przyłożyć bibułkę matujaca i jest znowu dobrze.

deserova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 11:35   #6
jbak
BAN stały

Cytat:

Ja bym wybrala plyn micelarny, jaki kolwie odpowiedni dla Twojej cery.
Jezeli chodzi o cere tlusta, to ja stosuje maske weglowa od bielendy, carbo detox. Swietnie oczyszcza i redukuje poziom sebum. Cera jest gladka, matowa i idealnie oczyszczona, a sama maska ma fajna konsystencje i jedna saszetka starcza na dwie aplikacje
jbak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości